2022-06-07 27 浏览
上海嘅蟹粉撈麵就食得多 見最近成日見到啲人post呢間日本餐廳嘅蟹粉撈烏冬🇯🇵賣相超吸引 嗰日見得閑就即刻去左食!五王蟹粉烏冬 叫得做五王 原來係用左五款時令蟹嚟整!好有心思咁再將佢地拆蟹肉、蟹膏 再加埋啲蟹油 一齊整左蟹粉醬😍味道層次夠晒豐富 食落仲要超鮮甜!份量超多撈勻個烏冬 每一條麵都沾滿晒😍除左食物賣相吸引 連啲餐具同擺盤都好精緻🍴有花花金層匙羹 仲用左勁有古典風味嘅噴壺嚟裝住啲調味料!真係視覺味覺同享受😎另外跟餐會配沙律同餐湯 成個set好豐富👍🏻

2022-06-06 19 浏览
#meloin @pancake.senmon@neko.puff.hk裝修日式,以貓貓作主題,適合打卡人士。餐廳鹹點甜點兼備,食完正餐仲可以食埋甜品,一次過滿足晒兩款口味。🦀五王蟹粉烏冬$198以蟹蓋型的容器盛著,完全配合了蟹粉主題。五王蟹粉包括了五種蟹,松葉蟹、麵包蟹、大閘蟹、毛蟹和鱈場蟹,蟹粉鋪滿在烏冬上,還可以加入陳醋和花雕酒,大滿足呀!🥭雪糕芒果蕨餅拿破崙$138食完煮食一定要食Neko 現場新鮮製作的拿破崙,拿破崙酥皮厚身酥脆,牛油味香濃層次分明,加入了幼滑的忌廉和芒果蕨餅,下層還加入了香濃雲呢拿雪糕呢!🗻焙茶富士山$48🗻抹茶富士山$48兩杯特色嘢飲各有特色,杯子恍如一個富士山,焙茶和抹茶味非常濃郁,奶蓋做得非常之出色,牛奶味濃郁香滑。
#meloin @pancake.senmon
@neko.puff.hk

🦀五王蟹粉烏冬

🥭雪糕芒果蕨餅拿破崙

🗻焙茶富士山
🗻抹茶富士山

2022-06-06 13 浏览
最近喺IG成日都見到呢一間pancake專門店🥞呢度門面已經裝修得好靚 有一棵楓樹 仲有啲石春仔喺地下 真係好有日本嘅感覺🇯🇵見嗰日冇乜人等位 就自己一個入咗去食lunch🥰估唔到除左甜品 仲有好多主食 嗌左個吉列黑豚玉子丼 會配餐湯同沙律🥗粟米湯好清甜仲好creamy🌽吉列黑豚肉真係好濃肉味 外皮炸得超香脆 內裏肉質鬆軟 肉嫩多汁🐷有成三大舊咁多😍旁邊仲有埋滑蛋🥚唔好睇佢細細兜 其實食落都幾飽肚😎另外再嗌多左杯黑炭拿鐵☕️拉花好靚 飲落好順滑 奶味都好濃郁🖤🤍
2022-06-06 12 浏览
呢間餐廳裝修好日系 每個位置都有花心思佈置過 打卡影相一流呀📷仲有兩隻個口裝滿糖嘅貓貓🐱除左環境靚之外 佢地嘅甜品都相當吸睛!嚟到pancake專門店 當然要食佢地主打嘅Pancake蒙布朗😍個紫薯班戟蒙布朗上枱真係靚到要即刻打卡 面頭嘅紫薯蓉多到成座山咁 口感超級軟滑綿密🍠裡面仲包住雪糕同招牌pancake🥞食落口感非常之豐富👍🏻而且個紫薯蓉味道好清甜!食甜品 當然要配番杯茶消下滯 呢杯凍雪波茶present得幾得意😎飲落茶底清香 配埋杯茶 咁就食多幾啖pancake都唔會覺得膩!

2022-06-04 27 浏览
今次去到銅鑼灣新開既pancake專門店,門口既落地玻璃放置和式庭園擺設,岩曬女士們打卡,餐廳以傳統日式全木系裝修,店內放置招財貓擺設作點綴,頓時有身處日本的感覺。五王蟹粉烏冬以蟹蓋造型既碗裝住烏冬和滿滿蟹粉,配上用香水樽裝住既花雕酒同小瓶子裝住既陳醋,賣相相當吸引,五王蟹係指松葉蟹、麵包蟹、毛蟹、鱈場蟹同大閘蟹,蟹粉鮮甜嫩滑,烏冬好掛汁,啖啖蟹粉,十分滿足,隨餐附送餐湯同沙律。雪花牛日式燒汁丼雪花牛肉質細嫩柔軟,洋蔥煮得很軟腍,牛肉汁夾雜着油脂香氣,伴飯一流,隨餐附送餐湯同沙律。R2E2芒果班戟呢間Pancake專門店用米粉代替麵粉,專門做無麩質鬆餅,鬆餅足有4厘米厚,口感濕潤綿密,鬆軟美味,芒果果肉甜美,切開中間還藏著一球雪糕,口感增次更豐富。焙茶富士山 抹茶富士山面層係厚厚既奶蓋,口感綿蜜細滑,茶味濃郁,和下層鮮奶攪拌後,變成奶味香濃既latte,用山形玻璃杯盛載著,賣相十足富士山。

五王蟹粉烏冬

雪花牛日式燒汁丼

R2E2芒果班戟

焙茶富士山
抹茶富士山
2022-06-03 19 浏览
大滿足的日式甜食✨甜品精緻,又超大份,有班戟、拿破崙、日式甜品等等的選擇,更有咸食,打卡無得輸!🔸《和粟班戟Montblanc》$148自選班戟和雪糕味道,我選了原味班戟和粟子雪糕,外形極像覆雪的白朗峰,表面舖滿了條狀的粟子蓉,內裏藏著班㦸和雪糕,且有冰塊,令口感更特別!好滿足!👍🏻《韓國草莓麻糬拿破崙 》$118拿獎的拿破崙蛋糕,即叫即製作,而且超大份,十分足料!即製作的酥皮很香牛油味,每層也夾著超豐滿的忌廉,中間夾著煙煙韌韌的麻糬和香甜的士多啤梨🍓,好好吃!《焙茶富士山》$48飲品也較特別,以一千下打法打成的焙茶忌廉舖面,配以牛奶。《拿鐵》$42總結:日式甜食,精緻大份,打卡一流!
大滿足的日式甜食✨

《和粟班戟Montblanc》$148

《韓國草莓麻糬拿破崙 》$118

《焙茶富士山》$48
飲品也較特別,以一千下打法打成的焙茶忌廉舖面,配以牛奶。

《拿鐵》$42

總結:日式甜食,精緻大份,打卡一流!
嚟到呢間pancake專門店,未入門口已經覺得好日式,裝修勁靚,啱唔啱中意打卡嘅朋友,pancake真心係勁好食,好食過幸福嗰間真心,坐得好舒服,好啱傾計,店員好有禮貌,唔急唔chur,可以慢慢傾計,私心推薦(好驚之後去要排好耐隊,但好嘢一定要同大家share,放心瘋狂懲罰佢啦😆🥞日本楓糖洋梨斑戟 $138 (10/10) 另收加一梨好清甜清爽,pancake 好鬆軟有蛋味,好軟熟嘅蛋糕質感,楓糖漿好香,雲呢拿雪糕好香奶味偏向清甜,唔會太甜,個cream好輕盈,好香好重奶味同忌廉味,超好食。🥞和栗Mont Blanc班戟 $148 (9/10) 另收加一自選抹茶班戟 焙茶雪糕蒙布朗栗子打成絲,好似麵條咁,好細滑,好香濃嘅栗子味,帶少少甜味,一啲都唔會好膩,佢入邊係忌廉焙茶雪糕加抹茶班戟,焙茶雪糕好香濃茶味唔會甜,都好軟滑唔會有碎冰口感,忌廉都係好香奶味忌廉味,勁重奶香好好食。抹茶pancake好香濃抹茶味,都係比較軟熟熟蛋糕濕潤嘅口感。因為自選口味嘅關係,貪心想食自己想食嘅味道,所以整體味道唔算係好夾XD但真心分開食係幾好食!如果自選嘅話,盡量都揀返比較夾嘅口味會好啲!☕️焙茶富士山 $

🥞日本楓糖洋梨斑戟 $138 (10/10) 另收加一

自選抹茶班戟 焙茶雪糕

☕️焙茶富士山 $48 (10/10) 另收加一
超級香濃焙茶奶蓋,微苦帶回甘,好creamy好細滑,牛奶好香濃奶味,撈埋一齊飲晒超級好飲,焙茶嘅香濃加埋奶味嘅柔和,真係Perfect match!

☕️黑碳拿鐵 $42 (7/10) 另收加一
竹炭咖啡,比較濃嘅咖啡味,有少少微苦,竹炭味唔算好出,不過個顏色好似芝麻糊咁好得意!

推薦指數:10/10
真係好耐冇食過咁好食嘅班戟,雖然價錢唔算好平但真係好高質素,賣相精緻又好睇,打到卡之餘食物又好食,真心推薦大家去食班戟!
2022-06-02 29 浏览
Pancake SenmonPeople usually go for their pancakes & desserts but their meals are pretty decent too!Must try✨和食十品It's nice getting to eat a bit of everything. A taste of every typical Japanese dish! 🇯🇵和栗班戟Signature desserts never go wrong! 🌰 We chose the original pancake with hojicha ice cream. 和牛漢堡班戟Wagyu was tender and the texture of the pancake burger was intriguing. 🥞
Pancake Senmon

Must try✨
和食十品

和栗班戟

和牛漢堡班戟
2022-06-01 23 浏览
每次經過銅鑼灣百德新街都會被呢間日系「Pancake專門 Pancake Senmon 」吸引住,今日約定朋友仔去打卡📸餐廳以京都和風裝潢,設計走簡約木系風,門口旁邊放咗一棵小楓葉樹,四處既環境都好多打卡牆,令人感覺置身於京都一樣。餐廳無論主食定甜品都超出色,餐廳滿滿和風感覺,座位好舒適,店員服務態度亦非常貼心。 🌸蟹王丼 $198 🦀今期限定的蟹王丼,鍾意食海鮮的我點會錯過呢!蟹王丼用上生拆大閘公蟹的鮮肉及母蟹的蟹黃,蟹粉,肥美的蟹膏,再加入松葉蟹及麵包蟹肉,令金黃色的蟹粉蟹王丼,散發出濃郁鮮甜蟹香味,口感幼滑!丼飯吸收晒蟹的精華,又嫩滑又鮮甜🤤🌸和食10品 【竹之膳】$198最有日本feel應該就係呢個每日限量供應的和食10品,每款都好精緻,可以品嚐到十款不同的和食,實在太幸福了😍和食10品包括:🔸芝麻醬蘆薈豆腐沙律日式麻醬豆腐沙律配上橘子及蘆薈,清新美味🔸柚子唐揚炸雞鹹酥香脆的外皮包裹著鮮嫩雞肉,外脆內軟之餘肉汁豐盈🔸照燒玉子燒玉子燒厚身蛋香香濃,口感豐富🔸芝士蛋糕芝士味超香濃,入口順滑,作為小甜點一流🔸綠茶Pancake招牌抹茶Pancake,配上蕨餅及自家製抹茶醬,茶味香濃🔸

🌸蟹王丼 $198 🦀
今期限定的蟹王丼,鍾意食海鮮的我點會錯過呢!
丼飯吸收晒蟹的精華,又嫩滑又鮮甜🤤

🌸和食10品 【竹之膳】$198

和食10品包括:
🔸芝麻醬蘆薈豆腐沙律
日式麻醬豆腐沙律配上橘子及蘆薈,清新美味
🔸柚子唐揚炸雞
鹹酥香脆的外皮包裹著鮮嫩雞肉,外脆內軟之餘肉汁豐盈
🔸照燒玉子燒
玉子燒厚身蛋香香濃,口感豐富
🔸芝士蛋糕
芝士味超香濃,入口順滑,作為小甜點一流
🔸綠茶Pancake
招牌抹茶Pancake,配上蕨餅及自家製抹茶醬,茶味香濃
🔸香橙鴨胸
自家秘製香橙醬汁帶出煙燻鴨胸的肉香,濃香而清新
🔸福袋年糕
豆腐皮吸收了上湯精華,配上福袋裡的年糕,口感煙韌
🔸日式汁煮鮑魚
以特製之方法烹調的鮑魚,軟硬適中,鮮甜美味
🔸栗米湯
栗米湯有好香濃的栗米味,味道濃郁
🔸柚子鹽湯烏冬
自家製柚子鹽湯配手打烏冬,口感煙韌爽滑

🌸紫薯Mont Blanc班戟配栗子雪糕 $148
啱晒三心兩意的你,可以自選雪糕同埋Pancake嘅口味。抹茶控的我,揀咗紫薯蓉 + 抹茶雪糕 + 抹茶Pancake😋
賣相超級靚🥰份量十足,一定要兩個人先食得晒。
超多紫薯蓉十足小山丘,每條紫薯蓉好幼、食落細膩綿綿的,抹茶雪糕好香滑,抹茶pancake非常之鬆軟帶濕潤,甜度適中,三重口感又凍又熱,食完大滿足🤩

🌸焙茶富士山 $48 / 抹茶富士山 $48
兩杯賣相都好靚,好似富士山🗻一樣,上層係400次焙茶/抹茶奶蓋,而下層就係鮮奶,仲要用埋山形玻璃杯盛載,造型實在令人無法抗拒,非常推薦比偏愛濃厚味道的奶蓋迷!
店員建議第一步可以先淺嘗頂層茶味奶蓋味道,再品嘗焙茶/抹茶香濃甘醇嘅茶香;然後就將兩層充分混合。同時有兩種享受,真係勁滿足!
兩款都有醇厚茶香,攪拌牛奶後順喉不膩。焙茶炭燒焙香突出、甘醇芳香,抹茶回甘味濃郁😚

📍Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-06-01 29 浏览
Pancake 專門 (銅鑼灣)今日同朋友去左銅鑼灣行街,路過見到間裝修勁靚,又大又闊落既餐廳,就入嚟試下❤️🥰R2E2 芒果班戟🥭🥞 $138外表吸引,味道都好佳😚宜家係芒果季節,所以所用芒果都好甜好新鮮😋配埋班戟一齊食,真係好滿足!入面仲有雪糕,真係多重享受同有層次感🥰日式雜錦便當🍱 $128有炸雞、玉子燒、漢堡扒、蟹柳同獅子狗😋漢堡扒入面仲有芝士😚個飯係日本米,仲有燒汁配搭,真係好好食❤️食得出廚師用心製作,用料上乘!推薦!麥茶 $38 ☕️好香嘅茶味同大麥嘅味道,茶味夠濃😋用黎送pancake 一流,鐘意飲茶嘅朋友一定要試下😍菠蘿紅茶 $42🍹菠蘿味好重😝好清新都好夏日既野飲🧊環境好舒服,忙完嚟放鬆下,同朋友聚下打下卡都好唔錯☺️地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5
Pancake 專門 (銅鑼灣)

R2E2 芒果班戟🥭🥞 $138

日式雜錦便當🍱 $128

麥茶 $38 ☕️

菠蘿紅茶 $42🍹
菠蘿味好重😝好清新都好夏日既野飲🧊

環境好舒服,忙完嚟放鬆下,同朋友聚下打下卡都好唔錯☺️

地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2022-06-01 15 浏览
📍鬧市中的小日本🇯🇵Bookmark左呢一間pancake專門店好耐 終於有機會嚟試啦店內裝修充滿日本情懷 無論係碗碟、餐具、裝修都充滿日本feel🤣位於百德新街交通方便之餘 但係人流唔算太多 唔會令人覺得好擠迫☺️------------------------------和栗pancake (Montblanc) HKD 148(配黑芝麻雪糕及原味pancake)日式醬油雞扒烏冬 HKD 128Tonic coffee HKD42Black coffee HKD 38------------------------------講到甜品 除咗芝士蛋糕之外 我最鍾意嘅就係栗子口味嘅甜品🍮但偏偏Montblanc 唔算係一款好common 而且好少舖頭可以整得好食🥲但呢度嘅栗子pancake真係令我好有驚喜 有巨量嘅栗子蓉不在話下 而且甜度適中 絕對算得上係我食過數一數二嘅栗子甜品🥰呢款栗子pancake最特別嘅係仲有得選裏面雪糕同埋pancake嘅口味 有6款雪糕口味可以選擇 而Pancake就有三款口味可以揀我今次就揀咗黑芝麻雪糕同原味pancake😚栗子配上濃濃嘅黑芝麻香味 真係意想
📍鬧市中的小日本🇯🇵
位於百德新街交通方便之餘
但係人流唔算太多 唔會令人覺得好擠迫☺️

和栗pancake (Montblanc) HKD 148
(配黑芝麻雪糕及原味pancake)
日式醬油雞扒烏冬 HKD 128
栗子配上濃濃嘅黑芝麻香味 真係意想不到嘅夾😍
甜點又驚喜之外 估唔到鹹點都唔差woooo
日式醬油雞扒烏冬 烏冬醬汁採用左甜醬油
同以往食開鹹味嘅烏冬有啲唔同 喺炎熱嘅夏天食有種清新感覺😆
而且雞扒非常滑嫩~

Revisit: 💯 yes🙌🏻🙌🏻
好適合鍾意食pancake嘅大家 同朋友嚟呢度慢活下 傾吓計~
和栗pancake
日式醬油雞扒烏冬
和栗pancake
日式醬油雞扒烏冬
2022-06-01 17 浏览
呢間pancake專門和式日系cafe真係大熱呀 呢到除左主打嘅pancake同甜品之外 佢地嘅主食都相當之出色!個和食十品賣相相當之吸引 夠晒精緻 一次過可以滿足你十個願望😌最正係可以試到呢到嘅招牌抹茶Pancake 配上蕨餅同自家製抹茶醬 茶味香濃🍵佢個芝士蛋糕都唔錯 芝士味好濃郁 口感軟滑🧀柚子唐揚炸雞 外皮香脆 雞肉嫩滑多肉汁 外脆內嫩🍗福袋年糕都好正 吸晒啲湯 加埋入面煙韌嘅年糕 口感豐富!鮑魚都好有咬口又鮮甜!個粟米忌廉湯都做得唔錯 好清甜 大滿足呀😆
2022-06-01 16 浏览
有個朋友早排係咁推薦我話呢間日式和風Cafe啲嘢食好好食!仲話一定要試佢嗰個蟹粉烏冬 於是嗰日就同佢一齊去咗食😋五王蟹粉烏冬賣相真係超吸引 一大堆金黃嘅蟹醬鋪喺面!佢係用咗五款時令蟹嘅蟹膏、蟹肉同蟹油一齊整 蟹味相當之濃郁 食落真係超級鮮甜呀!!撈勻一齊食 每一條彈牙嘅烏冬都掛滿晒蟹粉醬 超正!再加埋佢個花雕酒同埋蟹醋 更加滋味🤤另外佢仲會跟一個粟米湯同沙律 夠晒清新!食野點都要飲杯野飲 就揀左焙茶富士山嚟試🗻有兩個layer好啱打卡 焙茶個炭焙味好香 飲落都好滑 奶味又濃 唔錯!
2022-05-31 30 浏览
行街見到Neko Puff 同Pancake Senmon 推出即叫即焗拿破崙,只需1小時前預訂,就可以食到新鮮嘅拿破崙蛋糕!於是我從4款鮮果口味當中揀咗一個韓國草莓麻薯,之後再繼續去shopping 。買完曬,就返舖頭攞,十分方便。原來Neko Puff 啱啱喺瑞士舉辦的 LRN Worldwide Instagram Contest 30th Competition 中打敗337間蛋糕店,贏得世界賽冠軍!佢哋大部分食材都係由法國直送,用料優質,保證新鮮。返到屋企,打開個蛋糕盒,見到個拿破崙原好無缺,餅店將蛋糕包裝得好好。酥皮層次分明,牛油味香濃,鬆脆可口。忌廉幼滑、細膩,一D都唔會漏。加入煙煙韌韌嘅麻薯,同鮮甜嘅士多啤梨,滋味十分豐富。下次我要試埋其他口味先得!

韓國草莓麻薯拿破崙蛋糕
外卖自取
韓國草莓麻薯拿破崙蛋糕
📍銅鑼灣mont blanc班戟‼️· 絲絲濃郁栗子🌰 -- Semon專門🥞💖•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛·#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_cafe========================想食mont blanc班戟好耐啦!😆前排就同媽咪嚟咗銅鑼灣呢間日式cafe試下~😙------------------------------⭐️和栗mont blanc 班戟 $148 (4.4/5)班戟同雪糕都可以揀味道😻有原味、抹茶、朱古力,而雪糕就有抹茶、石板街、黑芝麻、栗子等等😛我哋就揀咗原味pancake同黑芝麻雪糕😋栗子mont blanc味道突出,唔會太甜~一絲絲好綿密😋班戟鬆軟微暖,加埋濃郁嘅黑芝麻雪糕一凍一熱,加埋香滑嘅廉廉,口感豐富好正!😆·⭐️五王蟹粉丼 $198 (4.2/5)呢個好足料,用咗五款時令當造嘅螃蟹如松葉蟹、麵包蟹、毛蟹、鱈場蟹、大閘蟹😋加埋蟹膏、蟹油、蟹粉~加埋生蛋黃好濕潤,啖啖飯都食到一絲絲嘅蟹肉,味道好鮮!😻套餐仲包咗粟米忌廉湯同沙律👍🏻·⭐️焙茶富士山 $48 (4.4/5)

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_cafe
========================

⭐️五王蟹粉丼 $198 (4.2/5)

套餐仲包咗粟米忌廉湯同沙律👍🏻
⭐️焙茶富士山 $48 (4.4/5)

面頭嘅焙茶奶蓋濃厚,加埋鮮奶口感好香滑,味道帶回甘😋
⭐️竹炭鮮奶拿鐵 $46 (4/5)

賣相黑蚊蚊~飲落係正正常常嘅咖啡~
賣相:3.6/5
味道:4.2/5