男人的浪漫, 是豆腐火腩飯.那麼, 女生的浪漫又會是什麼呢?我覺得女生的浪漫非甜品莫屬.除了好味, 也可影相"呃like".PAN de PAIN Pancakes & Sweets, 相信大部分在尖沙咀出沒的女生都會聽過這店名.它在香港已經開業了一段時間, 但我每次經過K11仍見到很好人排隊.究竟這店有什麼魔力呢?今次我決定約朋友仔來試一試.我大約8:30p.m.到K11, 在店外等了30分鐘, 終於有位了.我們共點了兩款pancakes和Hot Premium Tea.Strawberry Pancake HK$88是這店的Signature pancakes之一.賣相超靚, 口感軟軟的.味道剛好不會太甜, 而且士多啤梨不酸.Cream雖然多, 但沒有很膩的感覺.這是我點的Apple Mint Tea HK$42.茶壺形狀圓圓的, 很有趣.份量都算多, 可以倒出4至5杯茶左右.味道很fresh, 一點也不甜.可能與薄荷有關, 味道有點像牙膏味, 我不太喜歡.或者平時喜歡飲薄荷茶的你會喜歡的.朋友點了Fruit Tea - Mango & Friends HK$45.她說味道沒有什麼
男人的浪漫, 是豆腐火腩飯.
那麼, 女生的浪漫又會是什麼呢?

我覺得女生的浪漫非甜品莫屬.
除了好味, 也可影相"呃like".

究竟這店有什麼魔力呢?

今次我決定約朋友仔來試一試.
Strawberry Pancake HK$88
是這店的Signature pancakes之一.
賣相超靚, 口感軟軟的.
味道剛好不會太甜, 而且士多啤梨不酸.
Cream雖然多, 但沒有很膩的感覺.
這是我點的Apple Mint Tea HK$42.
茶壺形狀圓圓的, 很有趣.
份量都算多, 可以倒出4至5杯茶左右.
味道很fresh, 一點也不甜.
可能與薄荷有關, 味道有點像牙膏味, 我不太喜歡.
或者平時喜歡飲薄荷茶的你會喜歡的.
她說味道沒有什麼特別.

這個是PAN de PAIN最受歡迎的pancake.
Soufflé Pancake HK$68
這個pancake的準備時間要30分鐘.
不過等得耐都是值得的, 因為真係好好味呀!
我覺得Strawberry Pancake完全被比下去.
Soufflé Pancake與我們平時食一片片的pancake的口感完全不同.
Soufflé Pancake的口感是超級軟滑, 暖暖的, 而且有蛋香味.
配合楓糖漿食, 味道超好.
總括來說, 食物賣相相當不錯, 味道也很好, 特別是Soufflé Pancake, 但飲品味道普通.
價錢方面, 每人約HK$134, 以食甜品來說, 我覺得比較貴.

不過我也會再來食的, 但應該會選擇平日的下午來, 因為晚上人太多了.
2017-05-19
  • Strawberry Pancake
  • Soufflé Pancake
2017-05-18 166 浏览
K11 開左呢間日式pancake 店,成日經過都見大排長龍,終於的起心肝星期六早上去試,十二點到已經全間店full 了,還好店外人龍不算多,排十五分鐘就可以入座。見到menu Strawberry Pancake $88好吸引,一於order 試下。pancake是用3.6牛乳,加上日本優質麵粉,pancake 鬆軟可口,配上士多啤梨色彩繽紛,賣相一流,睇見都流口水,一定要相機先食,當試第一口時,忌廉好滑,不會過甜,對於不食得太甜的我,一大驚喜,甜度剛剛好,回味無窮呀!!!!

Strawberry Pancake
Strawberry Pancake
2017-05-13 113 浏览
今日平日決心去k11既pan de pain食pancake!點解咁講呢?因為星期六日係超級多人排隊完全打消左我幫襯既念頭所以我下午四點去到難得唔洗排隊就入到去!好感恩事不宜遲嗌野食嚕!叫左一個出名既soufflé ,係好厚身既!好香雞蛋味!加埋個楓糖漿更加好味另外叫左個三文治本身以為係用pancake夾住但原來唔係,真係好普通既三文治🤦🏾‍♀️都幾貴,成70蚊既芝士火腿三文治不過可能因為兩樣都係奶類製品食完都好飽
點解咁講呢?因為星期六日係超級多人排隊
完全打消左我幫襯既念頭

所以我下午四點去到
難得唔洗排隊就入到去!
好感恩
事不宜遲嗌野食嚕!

叫左一個出名既soufflé ,係好厚身既!
好香雞蛋味!加埋個楓糖漿更加好味

另外叫左個三文治
本身以為係用pancake夾住
但原來唔係,真係好普通既三文治🤦🏾‍♀️
都幾貴,成70蚊既芝士火腿三文治

不過可能因為兩樣都係奶類製品
食完都好飽
2017-05-12 137 浏览
日本食唔到pancake, 今日終於可以得常所願黎到係香港都開左一段時間既pancake店試下!難得男朋友肯陪我黎排隊, 真係好開心!原來假日都要排隊嫁!! 等左接近40分鐘先排到, 好在係屋企食左d野先出黎, 唔係既真係會餓死叫左一個厚souffle之外仲叫左一個賣相好吸引既士多啤梨pancake呢個士多啤梨pancake既賣相真係不可睇少, 超級靚唔好以為得個樣呀! D士多啤梨唔係d平價草莓, 食落一d酸都冇~平時一向怕草莓酸既我今日都要大豎手指公, 超甜同pacake & cream 撈埋一齊食增加左口感層次, 好好味呢!!!
難得男朋友肯陪我黎排隊, 真係好開心!

呢個士多啤梨pancake既賣相真係不可睇少, 超級靚
平時一向怕草莓酸既我今日都要大豎手指公, 超甜

2017-05-03
2017-05-11 195 浏览
上次去東京原先有plan去食pancake, 不過宜家時間同就唔到最後冇去到女朋友其實一直都好想食下, 今日星期6, 就係為左呢個厚厚既pancake而黎到尖咀一開始仲以為唔使排隊, 最後等左接近40分鐘先入到去order既原來唔係叫pancake係叫souffle職員過要等30分鐘先有, 咁前後為左食呢件野咪等左成個半鐘頭?!?!?!講真, 食落真係好重蛋味, 不過又真係好似食緊空氣, 因為SOUFFLE就係將蛋白打到好企身, 咁樣仲唔似係食空氣?我自己就覺得冇咩特別, 不過女朋友就話覺得好好味, 可能始終都係甜品, 係女仔先比較中意吧!!!
上次去東京原先有plan去食pancake,
不過宜家時間同就唔到最後冇去到
一開始仲以為唔使排隊, 最後等左接近40分鐘先入到去

order既原來唔係叫pancake係叫souffle
講真, 食落真係好重蛋味, 不過又真係好似食緊空氣,
2017-05-06
午餐
2017-05-09 183 浏览
過江龍pancake鋪夜晚8點半排隊也要等20分鐘,但可以order定野食。餐牌以英文同日本,有時望住個名都唔知係咩,要向店員查詢今次分別叫了Hotpancake的 soufflé 和 Snow white pancake同埋 French toastSoufflé $68味道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻賣相👍🏻👍🏻👍🏻價格👍🏻👍🏻👍🏻比起一般soufflé 細滑,不會入口只有空氣味👍🏻外層有d焦,入面軟林林。另外附糖漿,自己控制甜度。Snow white pancake $88味道👍🏻👍🏻賣相👍🏻價格👍🏻👍🏻白色漿配白色碟拎黎影相爆晒光🙄想影相呃like千萬唔好叫。白色漿主要用白朱古力同少少芝士做,真係好甜,所以上面紅色既係咩黎,我完全食唔出。如果幾個人share還可以接受,但自己一個食真係甜死。雖然漿係過份甜但pancake係軟熟,致於pancake味被漿遮左,食唔到French toast $78味道👎🏾賣相👍🏻👍🏻👍🏻價格👎🏾賣相真係好靚,拔絲也很幼細,但拔絲一放入口係苦既🙄多士一吉落去係林,用刀切都好難切得開,好彩有d果醬點先吞得落。雪糕個味好怪,唔係甜,又無咩味😂仲有幾粒生果跟,但係
過江龍pancake鋪
夜晚8點半排隊也要等20分鐘,但可以order定野食。
餐牌以英文同日本,有時望住個名都唔知係咩,要向店員查詢

Soufflé $68

French toast $78
味道👎🏾
賣相👍🏻👍🏻👍🏻
價格👎🏾

賣相真係好靚,拔絲也很幼細,但拔絲一放入口係苦既🙄多士一吉落去係林,用刀切都好難切得開,好彩有d果醬點先吞得落。雪糕個味好怪,唔係甜,又無咩味😂仲有幾粒生果跟,但係好生,奇異果生到咬落去好似蘋果咁"爽爽"聲。絕對唔好叫黎食😿

值得一提地下有提供放袋的籃,但是地下有好多用過既濕紙巾同濕紙巾套,我都唔夠膽用個籃。

總括pancake鋪食返pancake最安全,唔好揀多士食。排20分鐘隊食一個60,70蚊既pancake,個人來說唔太抵,除非你好得閒。

2017-05-09
$257 (其他)
  • Souffle
  • Souffle Pancake
2017-05-09 165 浏览
現在熱朝減退~見沒甚麼人便同friend 入去試!兩個人因之後仲要去食dinner 怕會飽所以share 左個souffle pancake ! 賣相係不錯!食落好鬆軟!不太甜!不過我和朋友一致覺得似食左陣風入肚😅沒甚麼實在感 哈哈!不過對我黎講...試過一次就算🙈值唔值排隊就見仁見智

不過對我黎講...試過一次就算🙈值唔值排隊就見仁見智
2017-05-09 174 浏览
今日同朋友黎試下日本黎嘅pancake 餐廳💜其實之前開業嘅時候就想黎,但怕多人😂今次同朋友都要等左20分鐘,可能係假期嘅關係同朋友分別叫左兩杯水果水?點解我會叫佢水果?😅因爲真係好似水果溝水,完全乜味都無。不過好在佢啲水果份量都幾多,如果唔係成$68杯真係有啲貴😅我地今次主要黎嘅目的就係要試下尼個strawberry pancake ☺️份量比想像中細,但味道就100分👍🏻非常值得一試💜pancake好鬆軟,而入面嘅strawberry cream甜度適中,好香😋因為我地個時係中午嘅關係我地就叫多個三文治尼個蛋沙津三文治真係超級無敵好食份量好大,而且隔離個沙律都無得輸,我好中意個沙律醬😋👍🏻💜
今日同朋友黎試下日本黎嘅pancake 餐廳💜
其實之前開業嘅時候就想黎,但怕多人😂
今次同朋友都要等左20分鐘,可能係假期嘅關係

水果soda

不過好在佢啲水果份量都幾多,如果唔係成$68杯真係有啲貴😅

因為我地個時係中午嘅關係我地就叫多個三文治
尼個蛋沙津三文治真係超級無敵好食

份量好大,而且隔離個沙律都無得輸,我好中意個沙律醬😋👍🏻💜
2017-04-26
庆祝纪念
生日
  • strawberry pancake
  • 蛋沙津三文治
2017-05-08 141 浏览
與朋友食完喇沙湯面後,已經急不及待食下一餐-甜品。我們先去PauL Lafaye,再去呢間睇下情況。去到呢間門口,排了兩行隊,第一行隊的牌上寫著輪侯時間大約30mins。由於我地仍然要等另一半收工,時間多的是,而且朋友很想試呢間pancake。所以決定選呢間。時間很快過去,眨下眼就輪到我們有位。睇過openrice既食評後,大約知道有分普通pancake及soufflé pancake。而soufflé pancake才是他們的招牌菜。由於價錢不便宜,而且限定每人最少點一樣產品。所以與友人決定共點一客soufflé pancake及Detox berries飲品。Detox berries:一早於openrice見到有人comment Detox飲品沒味道,或者似有少極少生果味道的水。所以已有心理準備。一飲,果然大家沒講錯,係一杯有輕微生果味道既水。見到入面有好多生果,而且大大粒,於是拎黎食下。嘩,d藍莓好甜好新鮮,質感實在,不是淋的。而紅桑莓就睇個人喜好,由於我喜歡食生果同酸野,所以都鍾意。原來食入面既生果先係呢杯飲品既重點。Soufflé pancake:厚厚的pancake,見到

Soufflé pancake:厚厚的pancake,見到就好治癒。與友人急不及待開餐,一切落去係真係好Soufflé,軟軟的。再配合楓糖漿食,好有蛋香既味道,每食一啖都有幸福既感覺。不過一碟只有兩塊,所以我們每食一口都非常之珍而重之,哈哈。

總的來說,真的不錯,但價錢真的不平。果然是一分錢一分貨。
下着雨的星期四下午、被K11一楼电梯口的广告牌吸引找到了这家pancake店、并不是爱吃pancake的我被草莓松饼深深吸引住💕、从外形到口味都无可挑剔~😋值得一说的是中间满满的草莓奶油、甜而不腻、搭配酸酸甜甜的草莓正好、配上松软的松饼、大大的满足~还点了一份brunch三文鱼牛油果pancake、搭配酸甜的沙拉汁、口感非常丰富。工作日下午店里人并不多、第二天是星期五又路过的时候已经门口排起了长队、果然是人气很旺的一家甜品店、庆幸没有排队就吃到美味的pancake~看来水逆过去好运真的会来~~

~~
2017-05-06 117 浏览
今天下午到了K11附近工作,肚子餓了,想起了人氣日本Pancake店,這家店子來自沖繩,開業至今一直氣高企,等候的人龍超長,沒有超級好耐性的話,weekend不用來了。今天是平日應該沒有那麼誇張吧。的確,不需要等候便可入座,但環觀店內9成5的入座率,這可是平日下午3點多呢,不得不驚嘆這人氣店的超人氣!點了招牌的Soufflé Pancake加Royal Milk Tea。看似平凡的疏乎里班戟,入口鬆軟,簡單配上牛油/楓糖漿/cream已很對味,剛剛的好,但一人下午茶的份量來說,不太飽足,和價錢偏貴。而奶茶也頗香濃幼滑,不俗呢。下次會與友人來試試其他的款式的 : )
2017-05-05
2017-05-06 176 浏览
是日放假決定去試這家每個weekend都大排長龍既pancake店。大概一點半左右到達,只係等了數分鐘便被安排入座點了souffle, ham & cheese sandwich, 西多士各一份,加一杯咖啡同一個sunshine detox。 ham & chesse sandwich - 多士香脆芝士同火腿一般冇咩特別,好味穩陣的配搭。但若非懶惰如我,其實屋企都可以整到Souffle pancake - 好味,好輕盈鬆軟西多士 - 賣相靚,不過食落太甜,有點硬亦有d 黐牙...整體而言,如果唔洗排隊都可能會再食。

Souffle pancake - 好味,好輕盈鬆軟

西多士 - 賣相靚,不過食落太甜,有點硬亦有d 黐牙...

整體而言,如果唔洗排隊都可能會再食。
西多士
2017-05-06
2017-05-04 198 浏览
👅 梳乎厘班戟🥞📍TST K11  PAN de PAIN梳乎厘pancake其實已經興完一輪,依家去好多地方平平貴貴都有🥞要搵間真係好味嘅都有啲難度😔呢間係🇯🇵日本黎嘅班戟專門店🏡就做得唔錯👯開店至今門口都仲有好多人排隊去食添🙈而且仲成日推出期間限定嘅特別口味~梳乎厘pancake好似係15-20⏱分鐘出一輪,全舖一齊出菜咁濟,😌店員都叫快手快腳個班戟個樣仲係完完整整肥肥白白拎到上枱,一啲都冇塌嘅感覺😤食落去都好鬆軟💃,但又未至於食空氣咁,放到入口都好開心,口感就比梳乎厘實在,但又未去到pancake咁厚實😋唔會太甜都唔錯~ 👼🏾Tiramisu👼🏻班戟反而出乎預料地好味, 忌廉芝士又鬆軟仲唔會過甜。pancake就取代咗lady finger, 成件事都好夾😍I like it ~至於咖啡🙈我就嘛嘛地啦🙊不過要排咁耐隊,下次可能算吧啦🤔價錢:~ $68推薦:🌝🌝🌝🌚🌚味道:👅👅👅 🤤想Keep住睇下最近食左咩⁉️ 📎記得like & follow 🐷#foodie  #hkig #hk❤️ #hkfood #食 #food #blog #食評 #班戟 #甜品 #甜品控 #梳乎厘班戟 #
👅 梳乎厘班戟🥞

📍TST K11  PAN de PAIN

至於咖啡🙈我就嘛嘛地啦🙊

不過要排咁耐隊,下次可能算吧啦🤔

價錢:~ $68
推薦:🌝🌝🌝🌚🌚

#foodie  #hkig #hk❤️ #hkfood #食 #food #blog #食評 #班戟 #甜品 #甜品控 #梳乎厘班戟 #班戟 #日本甜甜 #trimisu #hkgirls #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoods #tasty
2017-05-03 335 浏览
最近好多人介紹呢間Pancake,見係附近就去試下有咩咁特別係下午茶時間去, 排隊大約排左10分鐘左右,去到既時候都幾多人下佢既種類唔算多, 但個樣都好似好好食咁咁我同男朋友就一人叫左一份, Soufflé Pancake 同 Snow White Pancake咁Soufflé Pancake見到好多人都有叫, 一食就愛上, 好好味, 好鬆軟, 食左一啖就會想keep住繼續食而Snow White Pancake 其實都唔錯, 如果鍾意甜食既, 就會喜歡, 因為偏甜
最近好多人介紹呢間Pancake,
見係附近就去試下有咩咁特別

係下午茶時間去, 排隊大約排左10分鐘左右,
去到既時候都幾多人下

佢既種類唔算多, 但個樣都好似好好食咁

Soufflé  Pancake
Snow  White  Pancake
2017-04-25
Soufflé  Pancake
Snow  White  Pancake
  • Souffle
2017-05-03 142 浏览
人氣日本pancake 店 長期出現人龍,好彩我地等左10 分鐘就有得入.店內燈光非常足夠,影到靚相👍🏼Strawberry pancakes $88賣相好吸引!心心伴碟好可愛💕士多啤梨夠新鮮,夠甜呢😚 入面既士多啤梨忌廉夾心正!不過略嫌pancake 吾夠熱🤔Soufflé $68招牌梳乎厘pancake ,看似平凡,但已經好好食,特別係塗上牛油後更加綿上添花,不過口感就水左少少。Matcha latte $45個拉花好可愛!😍 好飲👍🏼 睇到都開心😁不過pancake 需時製作,都等左頗耐😣

店內燈光非常足夠,影到靚相👍🏼

Strawberry pancakes $88

Soufflé $68

Matcha latte $45
個拉花好可愛!😍 好飲👍🏼 睇到都開心😁

不過pancake 需時製作,都等左頗耐😣