2018-04-08 201 浏览
今晚同朋友聚會,好正,食完正餐,再食甜品簡直係完美!我哋三個都想日日都係咁我哋叫咗original pancake 同埋Tiramisu pancake仲有最新出嘅蘋果pancake
終於的起心肝去試梳乎里鬆餅,每次一諗起要排咁長龍,就會連我只有少少想試吓嘅意欲抹去。所以今次來試係好巧合捕到唔需要排隊嘅時間先試吓。呢個士多啤梨鬆餅的確奪去唔少少女嘅心,牛油味都好香,旁邊嘅奶油甜而不膩,整體感覺又唔覺得有咩咁特別,分分鐘同食老麥嘅鬆餅差唔多。呢個梳乎里鬆餅就真係好食,個陣蛋香真係好impressive,而且入口即溶,舊有鹽牛油亦係精華所在,比起糖漿,呢舊牛油同鬆餅更夾。不過空氣感十足,食完之後得返絲絲蛋香留起口,但就好似無食過嘢咁。老實講真係唔便宜,百幾蚊食咗啖空氣落肚,唔係唔好食,但食完好空虛,個胃同個荷包一樣咁空虛。
2018-04-05 147 浏览
Original Souffie Hkd 78Rating🌕🌕🌕🌗🌑Apple Mint Hkd 42Rating🌕🌕🌕🌗🌑-本身打算食Gram😗 但見網上有好多負評 如果我去到就一定想食Premium個款 但要排唔知幾耐最後係唔好食咁就🤔🤔🤔 所以臨時轉場😂食我想食好耐既Pan De Pain 一去到雖然即入座 係bar檯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️但都照坐 Souffle叫左之後唔洗30分鐘就食得 幾梳乎空氣感十足 都好重好重蛋味😋😋但因為太重空氣感😂所以好唔實在咁唔知食左咩落肚咁😗但重蛋味呢個係幾正既😻😻-Apple Mint🍎🍏☕️方面 薄荷味比起蘋果味重同出好多 飲到最底先飲到蘋果既甜味 但個陣都已經倒左4-5杯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️如果唔係蘋果既清甜+薄荷味一定好正🤔🤔-總括來講呢個TeaTime都唔錯既 但Pancake方面唔太夠食好想Encore haha🤦🏻‍♀️
Original Souffie Hkd 78
Rating🌕🌕🌕🌗🌑
Apple Mint Hkd 42
Rating🌕🌕🌕🌗🌑

2018-04-04
  • Souffle
  • Soufflé  pancake
2018-04-03 136 浏览
PAN de PAIN 是我最喜歡的pancake place。在它剛開業時在這裹第一次嘗試soufflé pancake後,便經常光顧。喜歡這裡的甜品有水準之餘,對比其他pancake店的等待時間相對合理。即使有時候門外大排長龍,店員亦會預先在入座前大概20分鐘,幫我們預先點好菜,讓我們入座後不用久等便能享用甜點。必點的當然是招牌soufflé pancake啦!這裡的soufflé pancake空氣感重,甜度剛剛好,吃完也不會太膩。吃pancake最怕太杰撻撻或太實,這兒剛好很對我的口味。另外還點了strawberry pancake。樣子很精緻,女孩子一定很喜歡!幾層pancake間夾著cream和草莓,碟上還有裝飾得很美的strawberry jam。推薦!此行特地帶日本友人光顧,她也十分滿意。以後到尖沙咀還是會來吃飯後甜點的!

必點的當然是招牌soufflé pancake啦!

此行特地帶日本友人光顧,她也十分滿意。
以後到尖沙咀還是會來吃飯後甜點的!
2018-04-01 162 浏览
長期在店鋪外排一條人龍,為店家成了一種生招牌,不時引來途人圍觀,走到店前菜牌翻兩翻,吸客成功了一大半。無論餐具和裝潢都十分少女心,餐具銅色很罕見,而且形狀圓渾,給人一種休閒,可愛的感覺。連熱抺茶都可以拉一隻可愛致極的豬,連同行長輩都讚說,可愛得不捨得飲。先來一碟咸的panckae份量和價錢不成正比,但價錢以外,牛油果三文魚pancake的組合也不錯,味道尚夾。另一點簡單版甜pancake,口感鬆軟,還是甜的好吃。

另一點簡單版甜pancake,口感鬆軟,還是甜的好吃。
在尖沙咀吃過午飯後,我倆突然心血來潮想吃一些西式甜品,鄰近K11,知道在商場內有一所日式風味的西式甜品店,看到店內人頭湧湧,便想試一試!聽説近來梳乎厘班戟大行其道,我們便點了士多啤梨班㦸和原味梳乎厘班戟。士多啤梨班㦸:忌廉伴士多啤梨已是不錯的甜點,再加上香滑雲呢嗱雪糕和暖暖鬆鬆的班戟來吃,味道不錯!原味梳乎厘班㦸:由於即叫即做,需時三十分鐘,這甜品賣相雖是平平無奇,但入口非常鬆、蛋味濃郁,可以一試!無可否認這店的梳乎厘、班戟水準不俗,但價錢略高。

士多啤梨班戟

原味梳乎厘班㦸

無可否認這店的梳乎厘、班戟水準不俗,但價錢略高。
2018-03-30
原味梳乎厘班㦸
2018-03-29 150 浏览
計劃左要去食已經成個月,今日終於同妹妹夾到時間去食,7:00左右去到唔算多人,不過我地係特登趁晚飯時間去食博少人d😁因爲聽聞平時要排隊,好在一去到就有位✌🏻其實一早睇定晒想食French toast 同snow white pancake ,睇見人地post出黎d相已經流晒口水🤤所以一坐低唔洗點睇就已經決定左!等左一陣,好快French toast就到左,淋上旁邊既糖漿,熱辣辣咁~店員有提示我地要趁熱食。多士口感軟熟,好香蛋味,微微甜味帶少少咸咁⋯味道好豐富😌伴碟既生果都甜既。食食下覺得好似食緊好滑既炒蛋咁,好得意👀Snow White pancake就配上cream cheese ,夏威夷果仁同紅莓乾碎,甜而不膩~香濃cream cheese 包覆住一樣咁有蛋香既pancake ,每一啖都食到,配埋d酸酸甜甜既紅莓乾碎,中和返cream cheese 既濃甜,本人表示很喜歡下次一定要食埋梳乎厘pancake,因爲兩份己經有少少飽,期望下次🤩

Royal  French  toast

Snow  white  pancake

2018-03-26
Royal  French  toast
Snow  white  pancake
2018-03-28 195 浏览
小妹本月已經第二次光顧這Pancake店了,本來想著都來過了,就先不再寫食評。豈料這次一試別的餐品之下,仍然讓我跟的姐一試難忘真係好好食而且好match呀因為之前都影過店面及門口,所以這次沒有再拍了我倆選了兩款,一款是Snow White Pancake,一款是Royal French Toast值得一讚的是桌下有一個籃子,比我地放袋很貼心Snow White Pancake $98 ★★★★★香滑濃厚既Cream Cheese味,加上灑落零聲既紅莓乾顆粒及面頭鋪上既果仁,味道係perfect match 好味到小妹好掛住佢既味道Royal French Toast $68 ★★★★★好得意既口味!點解?因為佢出面好似有層煎蛋咸咸地,有豉油煎蛋既味道但出奇地入面空氣感仍然不缺,楓糖漿同cream都好夾,又係好好味真係好好味下次又再試其他先一人一份先係洗左$182.6好味就係抵
真係好好食而且好match呀
因為之前都影過店面及門口,所以這次沒有再拍了

值得一讚的是桌下有一個籃子,比我地放袋
很貼心

2018-03-26
Royal French  Toast
Royal  French  Toast
2018-03-27 91 浏览
忽然好想食疏乎厘 Pancake, 今日又要到尖沙咀,醒起K11有呢一間餐廳,於是就即刻坐言起行!平日 三點幾都竟然有人龍,好在我係一個人,好快就可以安排入座但都等左一陣!呢度嘅service唔錯,侍應佢會細細聲問你係咪一個人? 唔會好大聲嗌到全條queue都知你自己一個人嚟食 好細微嘅事,但就係加分位! 佢係排隊嘅時候就會比定Menu你睇可以慳返啲時間!安排就坐後侍應亦會好細心問是否可以即時落單?定係想睇多陣?又係加分位!其實已經諗定!所以即時order Original Soufflé Pancake + 之前飲過好掛住嘅 Cinnamon Chai Latte ( 其實佢應該唔係咖啡, 傾向奶茶嗰邊) Menu雖然寫咗要等30分鐘有啲嚇人,但其實最終我都冇等咗咁耐就有得食啦! pancake 比我想像中冇咁厚,其實呢個係我午餐加下午茶, 所以即刻開動! 第一個感覺系好香蛋味!同覺得點解佢比咁少糖漿? 原來其實已經好夠唔使落好多已經好好味! 加埋伴碟嘅忌廉食味道簡直一流! 食完都唔會覺得好 lou. 因為其實佢個份量唔算太大,亦都得兩塊 唯有安慰自己少食多滋味但之後見到佢一連上咗三
唯有安慰自己少食多滋味
但之後見到佢一連上咗三四碟 soufflé Pancake 感覺都好似高身 D 同厚 D,
唔知口感一唔一樣, 但我幅相已經係第一時間影㗎啦!係呢方面可能感受到個出品比較唔係咁一致啦!
有機會一定會再試埋 F 字頭同就黎開 G 字頭嗰間比較下先!
比好評係我本人食得好開心
2018-03-27
2018-03-26 134 浏览
晚飯的甜品 呢間係尖沙咀比較有名的PANCAKE 每次都有好多人排隊 以黃色為主題 等左20分鐘就可以入得啦 我地點左原味梳乎厘同Tiramisu PANCAKE -原味梳乎厘 超鬆軟 每一啖都好快就溶化 配埋糖漿 真係一流~ -Tiramisu PANCAKE 每一層都有Tiramisu的味道 但PANCAKE就覺得較一般  如果鬆軟少少會較好食 整體環境寬闊 好舒服 地點又好方便 多人D可以試多D不同口味喔 ~ ~
晚飯的甜品 呢間係尖沙咀比較有名的PANCAKE
每次都有好多人排隊 以黃色為主題

等左20分鐘就可以入得啦
我地點左原味梳乎厘同Tiramisu PANCAKE

-原味梳乎厘
超鬆軟 每一啖都好快就溶化
配埋糖漿 真係一流~

-Tiramisu PANCAKE
每一層都有Tiramisu的味道
但PANCAKE就覺得較一般
如果鬆軟少少會較好食

整體環境寬闊 好舒服 地點又好方便

多人D可以試多D不同口味喔 ~ ~

2018-02-17
2018-03-23 198 浏览
姊妹聚會,其中一位好喜歡吃甜,話依間嘅焦糖pancake好好味一定要試,咁就黎試下喇。黎到先知原來之前經過都想食,但因為見到條人龍好長。所以無試到。今日一黎到,企左大概三分鐘,侍應俾左個餐牌我地睇。揀好野食就已經有位!我地叫左3款一齊分享食1. 焦糖pancake (pancake 上每一吋地方都鋪滿焦糖,燒焦嘅火後剛剛好, 脆焦糖加軟綿綿pancake兩者配合得非常好。 焦糖係繼Crème brûlée之後嘅最好食法)另外加埋甜而不膩嘅cream. 好好味! 2.士多啤梨pancake-賣相一流,但味道就一般. 唯一好就係士多啤梨好甜。3.蘋果肉桂梳乎厘pancake- 都係一般般。以為好似食空氣咁,但pancake有蛋嘅腥味,但有肉桂汁可以中和一下。 最好咪係碟邊嘅點綴- 蜜餞合桃。 因為第一次食, 無得點比較。 但同我預期既好似有d 出入。見到個個都瘋狂排隊去食。 我就覺得唔值得。 價錢方面都算係咁喇 3碟290$. 我地3個share 每人100都可以接受。

我地叫左3款一齊分享食
另外加埋甜而不膩嘅cream. 好好味!

2018-03-21
2018-03-17 137 浏览
難得閒日放假,唔駛排隊,所以就去試下。其實味道都唔算話特別好食,不過個presentation係幾靚,岩哂影相呃like。不過如果要排隊超過15分鐘,我覺得唔太值。
2018-03-14 193 浏览
下午2點入店內眼見有數張空枱,告知兩位用餐後被安排跟別人搭枱,心裡不爽但店員堅持。然而被搭枱的人並不高興,主動要求換位,但店員立即告知不保證後來會否又安排其他人跟她搭枱,非常趕客!是次用餐為求與久未見面的朋友找個舒適的餐廳閒聊, 並不是為食物而來!而店員的冷漠,以及只為方便自己管制人流而將所有客人搭枱用餐!這樣的餐廳我可以保證不會再來!今日點的all day breakfast可以說是普通得不能再普通!對面麵包店的all day breakfast 水準比這裡還要好!
2018-03-12 127 浏览
記得第一次黎PAN de PAIN 食pancake 已經係2016年ge 2月,當時開張冇耐大排長龍~ o個時同朋友黎食過之後覺得都唔錯,大家覺得係值得encore~時隔差唔多兩年~ 同另一位朋友經過,話試過覺得唔錯,佢又想食,就決定再度光顧~都仍然係要排隊架.... 熱潮未退~排左九個字左右,終於入得去喇~叫左杯Fruit Tea, mango & friendsFriends 究竟係咩黎?哈哈飲落酸酸甜甜,都okFrench toast 賣相一流~ 外脆內軟,食落都唔錯~ 期間限定定唔知新登場gesnow white pancake賣相都係好靚,不過好甜啊,pancake 都唔算太特別口感一般般上次黎食係梳乎厘pancake,記得係好食同埋鬆軟今次食覺得CP值好低,味道都冇之前咁好食~ 唔會再排隊等~

都仍然係要排隊架.... 熱潮未退~

排左九個字左右,終於入得去喇~

叫左杯Fruit Tea, mango & friends
Friends 究竟係咩黎?哈哈
飲落酸酸甜甜,都ok

French toast
賣相一流~ 外脆內軟,
食落都唔錯~

期間限定定唔知新登場ge
snow white pancake

賣相都係好靚,
不過好甜啊,pancake 都唔算太特別
口感一般般

上次黎食係梳乎厘pancake,
記得係好食同埋鬆軟
今次食覺得CP值好低,
味道都冇之前咁好食~ 唔會再排隊等~
昨天與舊同學約好在尖沙咀共餐,先到了山林道吃了個晚飯,然後走到了裝潢華麗藝術感重的K11購物中心走到K11全因為我早就想一試這裡的梳乎厘,梳乎厘一定要先試完味的才準不過我又忘就了給大家拍一下店舖的門口就這樣講述大概就是溫暖柔和的燈光,好好的配合上黃色的裝潢,場內都是黃色配上白色再加點木紋色,感覺十分簡單但讓人暖心我們坐到了吧檯前,看著開放式的廚房,看著認真在做甜點餐品的師傅,等著我們點的原味梳乎厘,據餐牌所說造一份有可能需要等候30分鐘,以便人多時即製需時,但仍可新鮮到桌附上的小碟簡單清新的在一旁印上餐廳logo加上單上的小夾子十分可愛是烏龜的樣式整個氣氛很舒服,都能夠跟同學慢說心事,邊吃著可口梳乎厘真是非常「梳乎」擺位整潔自助,唯獨是充電位置是荒廢了的,原本的貼心或者被弄壞了,整行吧檯的充電位都用不了,但不要緊的其實我倆本來就是衝著梳乎厘來的,所以默契滿滿的就點了原味再點了個飲品Tropical甜點到桌匆匆的拍了兩三張照片就開動了,畢竟梳乎厘是不能放太久的,因為它是一種經烘焙後質輕而蓬鬆的法國甜品,當當中的空氣都消失就會塌下來,平日吃上去時的空氣感都會隨之而消失。它是18世紀後期出現
不過我又忘就了給大家拍一下店舖的門口

附上的小碟簡單清新的在一旁印上餐廳logo
加上單上的小夾子十分可愛
是烏龜的樣式

其實我倆本來就是衝著梳乎厘來的,所以默契滿滿的就點了原味
再點了個飲品Tropical

甜點到桌匆匆的拍了兩三張照片就開動了,畢竟梳乎厘是不能放太久的,因為它是一種經烘焙後質輕而蓬鬆的法國甜品,當當中的空氣都消失就會塌下來,平日吃上去時的空氣感都會隨之而消失。它是18世紀後期出現在法國的甜品,主要材料包括蛋黃及經打勻後的蛋白
亦有另一個說法,據說是源於1742年由Vincent La Chapelle出版的《Le cuisinier moderne》,這是一本關於梳乎厘soufflé 的食譜,直至1845年Eliza Acton推出的《Modern Cookery》一書將這種食品變得普及起來
最初它的形狀是一個個小玻璃杯盛著的,到後期普及了就被研發成現在一個個的厚Pancake樣子

Original  Souffle

Original Soufflé $78 ★★★★★
PAN de PAIN這店是來自日本的,賣相雖不花巧,但厚厚的Pancake形,拼起來就是讓人看著都流口水
而且這是我喜歡的口味
因為它空氣感十足之餘蛋香流芳,配上不太甜的楓糖漿
實是Perfect match啊!
旁邊還有些鮮忌廉,用以沾著吃是不會太膩亦不會太漏,我倆分著吃實在是十分滿足

Tropical-pineapple ,apple,pear

Tropical -Pineapple,Pear,Apple $68 ★★★
這一杯還是有點失望,滿滿的水果想著都是甜甜的又香果味,到桌賣相的確是很討喜,可是喝起來就只有菠蘿水的味道,而蘋果片的口感怪怪的,不知怎麼就像椰皇片,本來就是淡淡的味道配上甜點,或許想解膩滯感,但到後來冰都融化了就跟水沒兩樣
算不上好味道。

整體都很滿意這餐廳,環境舒服寬闊,適合三五知己或是一家人來吃個飯後甜品,說起來源於法國的甜品果然是適合慢慢品嚐啊
來的時候差不多9點左右,門外等候的人不多,但要小心餐廳是9點半Last Order的
我倆真是很夠運
小妹絕對推薦大家不妨試試餐廳的Souffle