2018-06-19 61 浏览
很早就听朋友分享过这家店,在K11的第二层,电梯左手边就是,店里的灯光没有很明亮,如果不是要找,可能很容易错过,在繁忙时段,蛮多人排队的!和朋友点了招牌的pancake,一个草莓味,一个朱古力味,草莓味的颜值更高,味道比较清新,我们一人吃一盘,还不会腻的,据店家介绍是北海道的奶油,还有草莓忌廉。如果下次选择,我想会选择草莓味,相对于甜品,饮料就比较一般,抹茶鲜奶茶味不是很浓,不功不过,但拉花是小猪猪,非常可爱!
如果下次选择,我想会选择草莓味,
2018-06-17 67 浏览
阿林:門外常現人龍,還好這次只排了半小時。在多款班戟之中,我毫不猶豫選了原味梳乎里 ($78)。我對梳乎厘班戟的基本要求是熟透又濕潤,可惜市面上大部分均以半熟造就濕潤,Pan de Pain的亦同樣。麵糊未完全膨脹,用叉輕輕舀起已經爛開。雖然Gram抵港後劣評如潮,但論質地真算不錯;論味道,則Pan de Pain蛋香較充裕。旁邊的忌廉密度高,楓糖漿亦馥郁。法式吐司 ($78) 已切成小塊,上有糖絲裝飾。然而外層太硬,內裡蛋奶液又不夠,既乾且摻口。要不是那球Movenpick雲尼拿雪糕,我早就放棄了。
2018-06-16 88 浏览
剪頭髮前順路食個下午茶😂等左一陣就有位啦. 不過入左去之後見到好多人排,好彩早一步姐餐牌係日文同英文,如果唔識日文英文既客人可能會有啲不便,但都可以睇圖既我地叫左兩杯野飲兩個甜品iced coffee無落糖奶,幾好飲,幾香咖啡味。見到附近都唔少人叫齋啡。berries detox water即係水浸住啲藍莓紅莓,啲水有水果味,清清地都唔錯,之後食埋啲水果。Strawberry pancake可能依家唔係食士多啤梨既季節,士多啤梨帶點酸,但整體都唔錯。pancake都夠鬆軟。original souffle可能係我食完pancake先再食佢,佢已經凍左啲,我諗熱啲食會正啲。同埋佢冇我想像中咁動L,但味道是還可以的。
剪頭髮前順路食個下午茶😂

我地叫左兩杯野飲兩個甜品

iced coffee
無落糖奶,幾好飲,幾香咖啡味。見到附近都唔少人叫齋啡。

berries detox water

Strawberry pancake

original souffle

2018-06-16
Pancakes士多啤梨呢個想食好耐了排左10~15mins 到,佢士多啤梨算鮮甜並唔係超級巿場個種,Pancake 既cream 係有質數,其實成件事好夾,所以坐入左去都要等好耐好正常,同時都order 左杯latte, 還可以,不過重點還是吃pancake~呢款外貌一般,但係cp 值超高!核桃有啲咬感、水果配蜜糖個空氣pancake 好軟淋淋,好似坐係白雲卜面咁~ 要一口cream、一口班戟、一口水果😋😋😋❤️❤️❤️ 可encore 下面這款呀
Pancakes

士多啤梨呢個想食好耐了
排左10~15mins 到,

佢士多啤梨算鮮甜並唔係超級巿場個種,
Pancake 既cream 係有質數,

呢款外貌一般,但係cp 值超高!
核桃有啲咬感、水果配蜜糖

個空氣pancake 好軟淋淋,好似坐係白雲卜面咁~

2018-06-12 95 浏览
星期日下午同男朋友經過K11,有少少肚餓,之前我一直都好想試呢間Pancake,無奈真係要排好耐隊,咁呢日難得佢陪我食,所以終於試到。排緊隊既時候店員拎左本Menu比我地睇,Menu整得好靚,有D插畫咁。排左大概半個鐘,終於到我地啦。枱面放左一樽蜜糖首先係我既原味Souffle到啦,兩塊Pancake 本身冇味,要加牛油、蜜糖同cream 一齊食既但都係冇咩味道。男朋友點既Caramel Apple Souffle, 淋上caramel 醬既souffle 苦苦地,蘋果都淋到個味好怪,唔係好識欣賞。價錢比起其他brand 算係低少少,可能因為得兩件既關係啦,不過味道真係冇想像中咁好食咁有味,可能加返多D配料會好好多
咁呢日難得佢陪我食,所以終於試到。

排緊隊既時候店員拎左本Menu比我地睇,
Menu整得好靚,有D插畫咁。
排左大概半個鐘,終於到我地啦。

枱面放左一樽蜜糖
首先係我既原味Souffle到啦,
但都係冇咩味道。

蘋果都淋到個味好怪,唔係好識欣賞。

不過味道真係冇想像中咁好食咁有味,可能加返多D配料會好好多
2018-06-10
下午茶
2018-06-10 127 浏览
佢一向都很喜歡食pancake...去完日本之後對梳乎厘pancake更念念不忘。一早已聽聞K11有間 好正。好!今日就試試。餐廳開業咁耐都仲咁受歡迎,好采都只係排了一陣隊!一坐低就即刻叫野食(因為係排隊既時候已急不及待諗好食乜喇..),叫了招牌梳乎厘pancake 和士多啤梨pancake。梳乎厘pancake 製作需時,要等大概二十分鐘。 Strawberry Pancake 先來一客士多啤梨先,外表十分吸引,雖然唔係梳乎厘pancake,但口感都不會太硬,士多啤梨醬甜而不膩,cream 打得十分幼滑,好快已經比我地ko,依個十分有驚喜Soufflé Pancake 主角要來喔!一放低已經聞到香濃蛋味..我影相動作很快,因為感覺到隔離有雙眼緊緊地盯住碟野。開動囉!蛋香味有,鬆軟度夠,皮皮有咬口!在日本的感覺番哂黎。。感覺仲好味過係日本食的gram..走時問問日本總店或分店在哪裡,服務生說這不是日本品牌,是本地人做的。噢!誰說日本的pancake是零舍好味?!本土也很好!我撐本地品牌!會不會再來?一定!因為大半個梳乎厘pancake都比佢食哂

Strawberry Pancake

Soufflé Pancake

開動囉!蛋香味有,鬆軟度夠,皮皮有咬口!
在日本的感覺番哂黎。。
感覺仲好味過係日本食的gram..

會不會再來?一定!因為大半個梳乎厘pancake都比佢食哂
2018-06-01
  • Souffle Pancake
  • strawberry pancake
2018-06-09 111 浏览
星期六同朋友一齊去食梳乎厘pancake,排隊就大概排咗45分鐘,同都係值得嘅我地三個就叫咗1.Smoked Salmon and Avocado Pancake HKD88*Savoury2.Original Souffle HKD78*Souffle3.Cold Strawberry Pancake HKD88*Signature Pancake4.Mango&Friends嘅熱水果茶 HKD455.Hot Matcha Latte HKD456.Hot Cappuccino HKD42Smoked Salmon and Avocado Pancake唔算係甜,而且三文魚好有煙燻嘅味道,而沙律都唔錯Original Souffle暖笠笠,加啲牛油喺souffle好香好好味,感覺好正Cold Strawberry Pancake有三層,有cream同strawberry做裝飾,pancake方面係做得好出色,而且甜得嚟唔濟,strawberry好新鮮Mango&Friends嘅熱水果茶喺濃濃嘅茶香帶出咗陣陣嘅芒果味Hot Matcha Latte嘅貓貓圖案好得意,綠茶味唔太濃,飲落去
我地三個就叫咗
*Savoury
2.Original Souffle HKD78
*Souffle
*Signature Pancake
4.Mango&Friends嘅熱水果茶 HKD45
5.Hot Matcha Latte HKD45
6.Hot Cappuccino HKD42

Hot Matcha Latte嘅貓貓圖案好得意,綠茶味唔太濃,飲落去暖笠笠好滿足
Hot Cappuccino嘅咖啡味香,而且飲落去唔濃
Total Amount HKD88+78+88+45+45+42
Service Charge HKD38.6
HKD424.6
2018-01-27
下午茶
  • Smoked Salmon and Avocado Pancake
  • Original  Soufflé
  • Strawberry  Pancake
2018-06-09 6119 浏览
其實好耐之前已經黎左食,不過到宜家先得閒分享下就算去到今時今日,假日想食,唔等返1頭半個鐘你都真係唔使旨意有得食~~我同朋友都係採取食任何食物之前先食菜gei風格,所以一開始都強行叫個smoked salad and avocado pancake咸gei pancake係甚麼味道?就係咸甜分離gei味道,不過我地都係為左要蔬菜打底姐~D牛油果好林好鮮,菜都幾爽,合格.但加左醋之後pancake唔小心hi到D醋,成件事錯了o係日本食過咁多好soufle pancake,坐低瞬間已經有期待~original pan de pain 送到上台gei時候聞到好香蛋味,視覺上已經感受到佢gei鬆軟度,彈下彈下~好搞笑~佢D cream(定吉士?)有微微甜味~彌補soufle pancake純粹蛋味gei點,我覺得最開心都係加糖漿gei瞬間~~~不過因為佢太鬆軟,食完等於無食,所以加左糖漿之後好似甜左gei空氣咁,味道唔錯,不過真係好空虛....之後我地叫多個signature strawberry pancake,賣相黎講佢真係贏曬~特別係心型gei source pattern,睇到我心花怒
其實好耐之前已經黎左食,不過到宜家先得閒分享下
signature strawberry pancake
之後我地叫多個signature strawberry pancake,賣相黎講佢真係贏曬~特別係心型gei source pattern,睇到我心花怒放,唔捨得整散佢!呢款pancake就真係pancake咁gei樣,睇落好似好薄咁,其實已經相當有口感~中間D cream奶味濃郁,所以撈住食都唔會覺得好heavy,反而仲upgrade左個味道~
signature strawberry pancake
士多啤梨唔算特別好食,仲有少少酸=0= 但因為個pancake本身太吸引,香噴噴gei蛋味令我包容左水果gei期待以下,你問我的話我覺得呢個反而係最好食.
signature strawberry pancake
我地仲叫左兩杯detox water,不過真係水咁gei味,我本身唔太食甜,所以覺得果味水係可以接受,但對於覺得佢係水果茶gei朋友黎講,可能會有D失望
2018-06-08 98 浏览
我們剛吃了午餐,就馬上排隊吃甜品了這個以前跟友人吃過,滿不錯,像吃空氣似的,所以推介了,這次吃仍舊美味起初我們不是叫這款,店員說我們叫的那款要等很久,所以才轉要這款,整個配搭味道滿不錯!但不想花錢於這吃,雖然賣相很美,但內始終是茶餐廳可吃到的。
我們剛吃了午餐,就馬上排隊吃甜品

這個以前跟友人吃過,滿不錯,像吃空氣似的,
所以推介了,這次吃仍舊美味

起初我們不是叫這款,店員說我們叫的那款要等很久,
所以才轉要這款,整個配搭味道滿不錯!
但不想花錢於這吃,雖然賣相很美,但內始終是茶餐廳可吃到的。
2017-11-25
2018-05-31 4065 浏览
最近日日天朗氣清,酷熱天氣警告十多天持續 躲在家多天除吃飯外不想外出。 今天決定出外走趟……早前無意間看到一製作簡易的班戟梳乎厘食譜,故經常自家製作。由於從未在餐廳吃過,所以必須試試!可能是平日關係,15:00 店內只有兩、三枱客人在用餐, 正合不愛排隊的我 餐廳冷氣充足,餐牌內有不少班戟款式,有甜、有鹹,小妹目標明確 ... Order一客原味試試先來兩杯夏日特飲,一款密瓜味道,清甜帶有密瓜蓉。 另一款應是蘋果奶茶,味道較淡, 喝不到奶味又嚐不到茶味(怪怪)…有粒粒蘋果肉。 主角到場 … Original Souffle Pancake 擺盤簡約有日式Feel 厚厚的班㦸用叉拮開時有種鬆軟感, 吃一口感覺輕盈不實在,牛油味濃。Pancake旁伴有楓糖,但個人覺得班戟本身甜味已夠。我們離開時大約16:15,餐廳門外已有十多人排隊……如想輕鬆嘆班戟,食友仔要早一步唷~
最近日日天朗氣清,酷熱天氣警告十多天持續
躲在家多天除吃飯外不想外出。 今天決定出外走趟……

先來兩杯夏日特飲,一款密瓜味道,清甜帶有密瓜蓉
擺盤簡約有日式Feel

夏日特飲
原味班戟梳乎厘
2018-05-29
原味班戟梳乎厘
  • Original  Soufflé
2018-05-31 107 浏览
近排工作好忙  於是就約左朋友要去食甜野慰藉一下心靈聽聞呢間餐廳成日都大排長龍所以我地約左去食晚餐而唔係去食飯後甜品大約7點15分左右去到  完全唔使等位!!!!! 十分開心坐低後打開本menu  佢有一頁甩左出黎侍應見到  好好咁主動換左另一本比我  抵讚我地總共叫左三款野食All Day Breakfast Pancake $78稍為飽肚既一款  不過就普普通通可能配咸食唔係太matchSmoke salmon and avocado pancake $78呢個份量有點少不太推介最後出場梗係主打甜品Original Pan de Pain $68好好味丫!!! 食過香港GXXX 簡直無得比呢到整得好鬆  質感都好滑
所以我地約左去食晚餐而唔係去食飯後甜品

呢到整得好鬆  質感都好滑
2018-05-23
  • Original Pan de Pain
2018-05-30 83 浏览
間中都會行K11,經過呢間店好幾次,但都冇入去試下,今次決定唔做過客,排隊排左15分鐘左右入得,比想像中快,叫咗個梳乎厘同法式吐司🍞等左10分鐘左右就聞到好香味道,加埋honey落去仲好味,外面脆下面入口就溶化,唔錯。法式吐司睇就好靚仲配埋個雲尼拿雪糕,上面有d糖膠拉絲點綴,個吐司味道一般唔夠個梳乎厘好味,可以不試。食飽飽走人既時候出面已經大排長龍啦⋯⋯

2018-05-01
午餐
2018-05-27 191 浏览
平日經常見到排長龍,今天整完頭髮剛巧經過竟然唔洗排隊,梗係要入去試吓啦🍽揀咗個Chocolate Dorayaki Pancakes 同Matcha Latte,隔離位姐姐見我四圍望就傾起偈嚟,原來大家都係第一次嚟試食,大家傾得投緣,仲share 咗自己叫嘅嘢食互相試吓味。Pancakes 鬆軟😋,pancakes 之間有朱古力醬,上面有cream 同焦糖香蕉🍌,令到🍌香脆可口,有d似中式拔絲香蕉咁,但pancake 朱古力醬味道可以再濃厚一d,抹茶咖啡好飲,咖啡上嘅🐷圖案好可愛,所以飲得好小心,希望可以欣賞耐d😆,姐姐叫嘅all day breakfast 就略嫌普通咗d😅輕輕鬆鬆傾吓偈,又食到好味嘅甜品,今天好滿足哦👍🏻😋
輕輕鬆鬆傾吓偈,又食到好味嘅甜品,今天好滿足哦👍🏻😋
Chocolate  Dorayaki
Matcha  Latte
All  day  breakfast  pancakes  &  breakfast  tea
2018-05-26
Chocolate  Dorayaki
Matcha  Latte
2018-05-21 139 浏览
星期六下午約3時多到K11,門外也有不少人排隊等候,約30分鐘後方入座,入座前已在門外落單了。坐下約10分鐘後,先送來Pancake, 覺得一般,可能我們order是凍的。之後再送來梳乎厘。下次我再去定必再吃的食物。
星期六下午約3時多到
。下次我再去定必再吃的食物。
2018-05-18 144 浏览
從來未食過咁難食嘅甜品,先不論價錢,士多啤梨超級酸,求其普通西餅店賣件西餅好食過佢,另外叫咗杯唔知乜名嘅飲品,除咗有橙皮嘅苦澀味,其他味係飲唔出,為咗佢嘅難食,我忍不住都要寫我第一篇食評,