2018-05-16 211 浏览
之前經過餐廳門口總是要排長龍等位。今晚我哋大約8時到達,意外地排隊人數不算多之餘,加上前方未齊人未能入坐關係,所以我哋只需等了10-20分鐘就可以入座啦當日我哋共點了3份餐分別係3款甜品中,個人覺得original 最好味。然而All day breakfast pancake ⋯可能烟肉腸仔味道太強烈,令pancake 味道相對好像有點失色。只於吐司🍞,焦糖味濃😋,好飽肚,如果多點朋友一起share好似無咁邪惡吧😈。

當日我哋共點了3份餐分別係
Original Pan de Pain

French Toast

All day breakfast pancake

3款甜品中,個人覺得original 最好味。

2018-04-16
Original Pan de Pain
  • Soufflé  pancake
  • 梳乎厘pancake
2018-05-13 125 浏览
已經第二次黎品嚐,事隔一年,但食物依然保持水準,真的不得不贊今次叫左一份蘋果焦糖梳乎厘Pancake , 法式粒粒西多 , 一杯 抹茶Latte 抹茶Latte 先上台,一入口,抹茶味道比想像中濃郁,真係好意外,仲有一隻豬仔拉花,十分可愛梳乎厘Pancake一上場,可以見到佢厚身得黎彈下彈下,吸引到爆味道當然唔洗講啦,兩個字「好味」,連平時唔鐘意食甜品的大少都讚!大家都知道梳乎厘Pancake的等候時間會比較長,但原來西多要等大約20分鐘西多上面有好多拉絲焦糖,食落去會較甜同硬,不過味道依然一流

西多上面有好多拉絲焦糖,食落去會較甜同硬,不過味道依然一流

蘋果焦糖梳乎厘Pancake
抹茶Latte
法式西多
2018-05-05
$130 (其他)
蘋果焦糖梳乎厘Pancake
抹茶Latte
  • Soufflé  pancake
  • French  Toast
  • 抹茶latte
2018-05-10 345 浏览
話說早前在葵芳吃了不合心意的梳乎厘班戟後,就一直心有不甘,很想要去尖沙咀的「PAN de PAIN pancakes」吃梳乎厘班戟,可惜一直約不到朋友陪同,結果最後決定收工後「單機」自己獨食罷了。為了避開排隊的人潮,小妹在下班後匆匆忙忙趕到尖沙咀K11。到了店裡也只是晚上七點。入座率三分一不到,完全不需要排隊。由於一個人用餐,店員安排了我入座靠開放式廚房的座位。牆邊附有充電位和餐具自行使用。這次來的主要目的是原味的梳乎厘班戟,雖然還有很多口味的班戟,不過還是留待下次再試吧。(注意Soufflé 班戟只會在下午一點後供應。)下單後大概15-20分鐘左右,班戟便完成了。班戟旁邊附上了糖漿和忌廉。雖然楓糖漿份量很少,但吃完整份班戟才發現,其實不需要配搭其他配料,本身班戟就已經好好食。不過比起糖漿和忌廉,其實班戟上面那一小塊有鹽牛油才是畫龍點睛之處,也與班戟味道非常相搭。切開班戟,能看到裡面綿密的質感,既能做到入口即溶的空氣感,卻不會讓人有半生不熟的感覺,入口能吃到濃烈的蛋香和雲尼拿味。和另一家位於港島區的班戟名店相比,個人更喜歡「PAN de PAIN pancakes」的梳乎厘班戟,同時也

下單後大概15-20分鐘左右,班戟便完成了。
Original  Soufflé

切開班戟,能看到裡面綿密的質感,既能做到入口即溶的空氣感,卻不會讓人有半生不熟的感覺,入口能吃到濃烈的蛋香和雲尼拿味。和另一家位於港島區的班戟名店相比,個人更喜歡「PAN de PAIN pancakes」的梳乎厘班戟,同時也覺得是最接近在大阪吃到的梳乎厘班戟口感。
不得不提,在整個用餐過程中,店員服務態度良好,入座時還幫忙拉椅子,全程笑臉相迎,選好食物後更會自覺呈上一杯溫水。離開時和廚房裡的店員不小心對視到,該店員更主動微笑說:「多謝晒,拜拜!」。除了班戟水準高,「PAN de PAIN pancakes」的服務也相當理想,實在值得給一個笑臉好評。
2018-05-02
Original  Soufflé
2018-05-09 185 浏览
不知何時開始,來自日本的梳乎厘和班戟甜品大行其道。今天就來一試這家日本人氣過江龍吧~一抵達現場,就看到這個開揚廚房。食客在等候期間可以觀看解悶。(所幸筆者當天只輪侯了數分鐘便可入座。)在pancake的類別中,點了「焦糖布丁」味道。由點餐到上桌,大概只等了5分鐘。班戟非常軟熟香口,面上的焦糖也燒得很脆。暖暖的牛油香班戟配以冰凍雲呢嗱雪糕,非常之夾~接著就是主角登場原味梳乎厘。下單時,店員有提醒食客,需要花約20-25分鐘等待。吃下第一口,棉棉的又帶點空氣感。配以楓糖漿來吃,甜度剛剛好。不得不佩服日本的甜品店,無論在裝潢,食品質素,賣相,氣氛等方面上都做到一絲不苟。就算價錢偏高,也令人付錢時心服口服呢

(所幸筆者當天只輪侯了數分鐘便可入座。)

Crème  Brùlée

暖暖的牛油香班戟配以冰凍雲呢嗱雪糕,非常之夾~

Original Soufflé

接著就是主角登場

就算價錢偏高,也令人付錢時心服口服呢

2018-05-08
Crème  Brùlée
Original Soufflé
2018-05-09 128 浏览
繼續小吃貨的育成(希望朋友見到唔好覺得我地帶壞佢個女🙈)其實pancake 熱都好一段時間,但住係大西北有時真係好日都唔出下城,難得有機會,當然揀間相機食又得,人食又得嘅鋪頭,最重要係同行嘅小朋友都鍾意。同小朋友食好野,一向都要揀d樣靚,colourful ge,引起食慾先ar ma!今次點左兩份鹹食、一份甜食。認真,我覺得煎蛋、腸仔、煙三文魚呢類型嘅食物好難唔好食...如果真係整得唔好食嘅就真係「天材」。所以重點都係放係甜食pancake 上面啦!pancake 微甜,煎得都乾身嘅,咬落去都靠鬆軟。所以未試過嘅一試無妨,但又未必值得成日回頭🙈
繼續小吃貨的育成(希望朋友見到唔好覺得我地帶壞佢個女🙈)
所以未試過嘅一試無妨,但又未必值得成日回頭🙈
2018-05-08 193 浏览
一個人逛到k11,巧遇PAN de PAIN, 沒有太多人。店以黃色及白色佈置,配以日本音樂,份外令人醒神。先來芒果茶,為什麼我喝到的不只是芒果,還有橙香,橙香蓋過了芒果,Mango & friends 原來是這個意思。食物等了15分鐘就到了,入口像食空氣一樣,蛋很香,入口很軟滑。一直都不喜歡吃cream ,可是這個cream的雲呢拿味很香,增加了pancake的層次感,整件事口感提升了,淡淡的雲呢拿香味,令我整個人放鬆,糖漿也不需要在增加了。可是,這個份量也太少了吧,要再來一份嗎?

Souffle
Mango  &  Friends
Souffle
Mango  &  Friends
2018-05-05 133 浏览
食過幾次 每次排隊 都起碼半小時入到去坐低 都係要等15-20分鐘先有得食但都係值得嘅!原因係佢個招牌梳乎厘pancake 賣相夠簡單 吸引黎到上檯 蛋香味撲鼻!又香又甜又香雞蛋味 未食都流口水🤤正面色澤金黃 側面白色部分又夠純白令人感覺用料都好靚仲要睇落已經軟綿綿的感覺好想一啖食左去!食到落口好似食緊一舊雲咁樣就算食飽先黎 都唔會覺得負擔大 會食滯一落口就溶化聽講老闆專門去日本酒店學整所有野都好完美好滿足的甜品絕對值得一試再試
食過幾次
每次排隊 都起碼半小時
入到去坐低 都係要等15-20分鐘先有得食
但都係值得嘅!

原因係佢個招牌梳乎厘pancake
賣相夠簡單 吸引
黎到上檯 蛋香味撲鼻!
又香又甜又香雞蛋味 未食都流口水🤤
正面色澤金黃 側面白色部分又夠純白
令人感覺用料都好靚
仲要睇落已經軟綿綿的感覺
好想一啖食左去!

食到落口
聽講老闆專門去日本酒店學整
所有野都好完美好滿足的甜品
絕對值得一試再試

2018-05-05 4524 浏览
這間在尖沙咀K11商場開業的日式班戟甜品店,其實自己已光顧過不止一次,不過就不曾為它寫過文章。數月前的某一天,來到 K11的時候時間尚早,這店子只是開門營業不久,店舖門外沒有長長的人龍在排隊,正好讓我與老婆仔兩人即興幫襯,以甜品代替午餐。 Snow White「白雪公主」($98)是這兒其中一款 Signature Pancake。十分稠身的奶油醬,細碎的紅玫塊花瓣,覆蓋著柔軟若棉的班戟與亮白色的碟子,味道偏甜,飽而膩,吃上一客,以它代替午餐,女生們絕對足夠。 以店名命名的 「Pan de Pain特製西多士」($78)的西多士已切成小件,炸得通透的西多士,糖膠早已化成絲絲的金線,纏繞在西多士之上。西多士旁,還有一球雲尼拿味的雪糕和一小盅鮮果,裡面藏著藍莓、士多啤梨與奇異果,加上數點裝飾碟子的士多啤梨醬,擺盤甚為美麗。不過這特製西多士配以雪糕之後,雖然味道還不錯,但西多士外層略為乾硬,就還有改善空間。期間限定的 Sweet Potato Ginger Latte「紫薯薑味拿鐵」($48)是呃 like佳品,粉紫色混合白色的調子,帶來夢樣的浪漫感覺,呷一口,不太甜,甜味剛好,奶味中隱約滲
Snow White白雪公主」($98)是這兒其中一款 Signature Pancake。十分稠身的奶油醬,細碎的紅玫塊花瓣,覆蓋著柔軟若棉的班戟與亮白色的碟子,味道偏甜,飽而膩,吃上一客,以它代替午餐,女生們絕對足夠。
期間限定的 Sweet Potato Ginger Latte紫薯薑味拿鐵」($48)是呃 like佳品,粉紫色混合白色的調子,帶來夢樣的浪漫感覺,呷一口,不太甜,甜味剛好,奶味中隱約滲出紫薯的味道,我頗喜歡。
偶爾以甜品代替午餐,還要是一間門外經常大排長龍的人氣甜品店,也不錯啊!
  • 紫薯薑味拿鐵
2018-04-28 181 浏览
是日黎到尖沙咀食中午放題,食完之後行左一陣街有啲餓,就諗起一直好想試嘅pancake店,因為呢類型pancake店係尖沙咀都有幾間選擇,而呢間都開左一段時間,諗住而家去試應該冇咁多人,可能唔需要等太耐(好怕要等幾個鐘)所以就同朋友過黎K11試下喇我地行到過黎嘅時候都下午4點幾,一上扶手梯望上黎已心知不妙因為見到人頭湧湧,門口有條人龍,大概10個8個人咁上下,但一場黎到,咁就同朋友等一陣。本身以為可能要等一粒鐘,但意外地都唔算排左好耐我地等緊時已經有職員行過黎幫我地mark低幾多位同交低本menu俾我地睇定先,到差唔多仲有4、5張枱時,職員仲幫我地落定單先,我地叫左一份apple souffle pancake,一份french toast同埋2杯咖啡。頭尾大概排左30分鐘到就有枱,入到去好快就送左飲品過黎,杯咖啡沖得都幾好飲,等左一陣就上apple souffle pancake喇賣相真係好靚呃like一流把刀切落去個下真係好軟熟!味道亦都好適中,有好香嘅肉桂味道同埋淡淡嘅雲呢嗱味道軟軟嘅梳乎厘pancake加埋雪糕同忌廉,好好味不過呢度上菜嘅速度就有啲慢,或者係因為佢即叫即整啦,我地

我地行到過黎嘅時候都下午4點幾,一上扶手梯望上黎已心知不妙
本身以為可能要等一粒鐘,但意外地都唔算排左好耐
賣相真係好靚
呃like一流

軟軟嘅梳乎厘pancake加埋雪糕同忌廉,好好味

不過呢度上菜嘅速度就有啲慢,或者係因為佢即叫即整啦,我地食完呢個pancake之後再等左大概20分鐘到先等到個french toast,賣相同樣係一級水準
食落都好好味,感覺係高級版嘅西多士
佢做到外脆內軟嘅效果,因為表面滿佈焦糖,但唔會太甜,甜味啱啱好,我個人鐘意呢個french toast多過個pancake

我地食完出黎人龍都仍然係咁長
長時間都keep住有十幾人排隊。
順帶一提,呢度啲職員大部分都幾young,俾人感覺幾有活力,就算做唔停手都冇乜黑面,都好有禮貌。
2018-04-28
成日見k11呢間pancake店都大排長龍身為pancake控緊係要去潮一潮聖啦🥞😍下午兩點幾去到,門口出面已經有6,7個人等緊!😱我開始排之後都陸續有人黎排,有成十幾廿個!真係咁受歡迎?🤩我同友人排咗大慨半個鐘就有位lu!都唔算太耐黎到緊係要叫返個最original嘅soufflé pancake啦!🥞呢個原味好香雞蛋味,食落係入口即溶咁🤩真係好似食緊空氣🤤🤤另外仲叫咗個tiramisu口味🍫賣相好吸引呀🍰😍😍食落就無原味咁鬆軟 但都好好味呀❤️因係係tiramisu 味,所以食落都幾漏下,好快就覺得濟😂😂野飲我地揀咗matcha latte 🍵同cafe latte.☕️無咩特別啦!但食tea點都要有返杯野飲送pancake嘅!😋😋總結,唔洗飛去日本都食到呢個空氣pancake👍🏻👍🏻排耐小小隊都抵啦!
成日見k11呢間pancake店都大排長龍

身為pancake控緊係要去潮一潮聖啦🥞😍

我同友人排咗大慨半個鐘就有位lu!都唔算太耐

呢個原味好香雞蛋味,食落係入口即溶咁🤩真係好似食緊空氣🤤🤤

另外仲叫咗個tiramisu口味🍫
賣相好吸引呀🍰😍😍

食落就無原味咁鬆軟 但都好好味呀❤️

2018-04-22 155 浏览
上一次食Pan de Pain已經係兩年前嘅事,咁啱午飯享樓上食完,又見排隊唔多人,四個人柴娃娃繼續出戰。唔洗諗一定食original souffle!飲品就叫左cafe latte, cappuccino同埋冇相嘅earl grey premium. 咖啡呢就只屬一般而價錢為$42/$45有啲貴。earl grey亦都冇咩特別。之前食過仲記得好有蛋香味,但今日就冇呢種感覺。唯一保持就係空氣feel丶鬆軟同埋唔係好甜。
唔洗諗一定食original souffle!
2018-04-19 167 浏览
約了靚靚朋友下班一起吃晚餐,前一天說就說好了來這裡吃Pancake!其實想試很久了,但每次8、9點來到的時候,每次門外都排超長一條龍!只能放棄了。這次我們下班說直接到這裡吃大概六點半到著,終於不用排隊了!限吃2小時,其實都有足夠時間的。餐牌選擇也算滿多的,最後點了兩個pancake,兩杯咖啡。拉花不錯哦Matcha Latte 朋友說了十八遍說好得意Mocha 濃滑,還不錯👌🏻重點來了Snow White 🙆🏻‍♀️ 是cream cheese!我個人覺的甜度剛好,少女mode On 當下就一起說「好好味呀!」點了朱古力口味的,相比之下我是比教喜歡snow white的,可能因為這個朱古力醬比較少,吃到不手會覺得有點乾乾的,可是味道是不錯的試面的香蕉都有配上一面焦糖,小巧思令整體口感加分一點點嘍!雖然吃完有點罪惡感,但美食當前,吃了再算啦!

這次我們下班說直接到這裡吃
大概六點半到著,終於不用排隊了!

限吃2小時,其實都有足夠時間的。
餐牌選擇也算滿多的,最後點了兩個pancake,兩杯咖啡。

拉花不錯哦

Matcha Latte 朋友說了十八遍說好得意

Mocha 濃滑,還不錯👌🏻

重點來了

試面的香蕉都有配上一面焦糖,小巧思令整體口感加分一點點嘍!

雖然吃完有點罪惡感,但美食當前,吃了再算啦!
2018-04-15 126 浏览
I wanted to try this dessert shop for a long time but it is always packed with people. Luckily tonight me and my friend went pass there early at around 8pm and we didn’t need to queue up. The original soufflé was alright. It was airy and eggy. I wouldn’t say it is the best, the other dessert shop can make the same thing with cheaper price. The French toasts were in small cubes which made it very easy to eat. It was covered with honey and very crispy. The toast was soft. The vanilla ice cream was

The French toasts were in small cubes which made it very easy to eat. It was covered with honey and very crispy. The toast was soft. The vanilla ice cream was milky and smooth.

Everything seems alright but I don’t think it was worth waiting for.
2018-04-11
宵夜
2018-04-15 203 浏览
由於早排日本食咗個好好味的 pancake ,當香港唔係太多pancake店的時候,係得依間最好食 , 因為去個時係平日下奏時,所以人少D.唔洗等位就入得今次就叫左個 Orginal  souffle pancake 材料好簡單, 配埋牛油,cream & maple syrup 已經好好食!  ,呢間餐廳既師傅真係技術好,個pancake係勁有空氣感,同好重蛋味 ,冇話甜到漏,比起梳乎厘嘅口感好 下次再黎食埋其他款式

下次再黎食埋其他款式

2018-02-22
2018-04-10 193 浏览
這間日系Pancake店一開張時受到香港人熱捧,現在吃Pancake也有很多選擇,要生存的除了牌面之外,實力也很重要。雖然不是過江龍,但是你懂得,報導過後香港人總是爭先去試。 熱潮過後的 PAN de PAIN 在K11的人龍已消失得無影無蹤,加上自己一個,等候時間更加短,5分鐘不用就可以入座。對我來說也實在太好了,因為我實在受不了香港吃個飯都要排隊的感覺。 錯手點了個Caramel Apple Pancake,其實要是想嚐嚐Pancake的原汁當然是點原味的啦,都說了是「錯手」,所以沒辦法了。Pancake精緻,貫徹日系作風,「唔食得,都影得」。Pancake淋上Caramel醬,再加上幾片沾了糖漿的蘋果,Pancake方面有蛋味但不算香濃。不過要有空氣感,PAN de PAIN的Pancake又未及別人的夠空氣感,切開Pancake內層,Pancake漿就如液體般瞬間流出,亳不堅挺,可見入空氣入得不夠所致。鬆厚方面,又沒有太鬆厚的感覺,平平凡凡,不過不失。 或者自己較喜歡吃超有空氣感的Pancake,但問我下次會否再來,看來也未必了。 PAN de PAIN Pancakes &

PAN de PAIN Pancakes & Sweets
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B號舖