2019-04-02 59 浏览
我自己認為呢間係香港最好味疏乎厘pancake最有食風食空氣既感覺💨❤️我亦都去過無數次,而且都keep到水準佢原味係最好味,不過真係要好耐心等待有次等緊果時,由於佢認為燶左d特登拎出黎講我地知,話如果唔介意佢地會重新整俾我地不過要等好過另外d舖頭唔理你,食得就照出話之你呢點我最欣賞!以下d相都係我幾次去食影既特別一提佢連d cream都好柔軟係日本果種cream唔會有肥膩感Tiramisu 係我第二推介既pancake看似冇特別但佢做得好過其他疏乎厘pancake 舖既tiramisu,,香濃咖啡味西多款既就係得個樣靚食落係勁似法式甜點仔canele呢個就雖然唔係空氣pancake 只係普通熱香餅面層燒層糖🙈但都好好味😍個層脆卜卜ge焦糖才是主角
我自己認為呢間係
香港最好味疏乎厘pancake
最有食風食空氣既感覺💨❤️
我亦都去過無數次,而且都keep到水準
佢原味係最好味,不過真係要好耐心等待
有次等緊果時,由於佢認為燶左d
特登拎出黎講我地知,話如果唔介意
佢地會重新整俾我地不過要等
好過另外d舖頭唔理你,食得就照出話之你
呢點我最欣賞!

呢個就雖然唔係空氣pancake
只係普通熱香餅面層燒層糖🙈
但都好好味😍個層脆卜卜ge焦糖才是主角
2019-04-01 44 浏览
無人排隊我就諗住黎試下行到店內問職員2位有無,距話無叫我去門外排隊,距重指左我過去一去到就是一男一女扮哂野插入黎當時係4月1日晚上9點人唔多同一職員竟然將插隊兩人帶入隊先問返佢點解又答我唔到真係好嬲
無人排隊我就諗住黎試下
一去到就是一男一女扮哂野插入黎
當時係4月1日晚上9點
人唔多
同一職員竟然將插隊兩人帶入隊先
問返佢點解又答我唔到
真係好嬲
2019-04-01 76 浏览
今日突然好想做下港女,食下pancake ,朋友介紹去食尼一間出乎意料,我地兩點鐘到,都唔使等位就入得,咁我地叫左最original soufflé pancake 同埋 original pancake 賣相當然ok喇,但係食落就覺得無咩蛋味,soufflé pancake 唔夠厚身,變左個空氣感唔係好重,個cream有甜味,但係就無咩奶味同埋糖漿個樽未倒之前已經有啲污糟有啲‘lup’嘅感覺始終真係唔同之前去日本求其食一間都有驚艷嘅感覺,同埋$80 幾蚊咁樣一set,我就覺得有啲overpriced

同埋糖漿個樽未倒之前已經有啲污糟有啲‘lup’嘅感覺

2019-03-30
賣相ok, 但係兩個質量有分別。焦糖蘋果几好味,藍莓味就一般般。出事地方就係第二個水水甘,一撻撻,以為未熟,所以問下,職員話係standard, 甘佢話係咪係囉。唔多講睇圖吧
2019-03-29
2019-03-25 35 浏览
呢間係來自日本沖繩嘅Pan de Pain,一開業嗰排勁多人排隊,係到後來有幾間黎自日本嘅班㦸店都黎香港插旗,先少左人排隊。最中意食呢度嘅Caramel Apple Souffle($95),好有蛋香味同熱騰騰,Soufflé 好鬆軟好有空氣感,內裏大概有七至八成熟,所以係幾間過江龍班㦸店最有”震騰騰”感覺嘅一間。不過如果比較中意食綿密挺身soufflé 嘅吃貨們,呢間未必係你地嘅First choice.至於topping方面,Caramel唔會太甜,再係soufflé 上面加上焦糖蘋果,同炒香咗嘅粒粒合桃,仲有一球唔會過份甜而搶Focus嘅雪糕同cream,幾個topping令到成個souffle 更加有層次感,而且份量balance得恰好唔會搶哂soufflé 嘅蛋香味。另外我嗌咗壺Fruit Tea - Mango & Tea($52),食完souffle 消消滯,都幾有果味,味道不過不失。
呢間係來自日本沖繩嘅Pan de Pain,
一開業嗰排勁多人排隊,
係到後來有幾間黎自日本嘅班㦸店都黎香港插旗,
先少左人排隊。
好有蛋香味同熱騰騰,
Soufflé 好鬆軟好有空氣感,
內裏大概有七至八成熟,
所以係幾間過江龍班㦸店最有”震騰騰”感覺嘅一間。
不過如果比較中意食綿密挺身soufflé 嘅吃貨們,
呢間未必係你地嘅First choice.
至於topping方面,
Caramel唔會太甜,
再係soufflé 上面加上焦糖蘋果,
同炒香咗嘅粒粒合桃,
仲有一球唔會過份甜而搶Focus嘅雪糕同cream,
幾個topping令到成個souffle 更加有層次感,
食完souffle 消消滯,
都幾有果味,味道不過不失。
2019-03-23 30 浏览
近期有好多日本梳乎厘鋪頭登陸係香港,為食既我就緊係要試下啦我地排隊排左30分鐘左右,差不多排到果時,侍應會出黎,幫我地登記幾多個人,同埋即時落埋order,呢個安排好好。因為預先落左order,我地入座後,都係坐左5分鐘左右就可以食喇我地叫左個原味梳乎厘、French Toast梳乎厘梳乎厘配上cream同糖醬,望落去呢個梳乎厘唔算厚身,咬落去空氣感好強,口感都係滑身。French ToastFrench Toast配上雲尼拿雪糕🍦加生果🥝🍓,感覺好Fresh。呢個French Toast都好有驚喜外脆內軟,而且甜度剛剛剛好,賣相都唔錯。
近期有好多日本梳乎厘鋪頭登陸係香港,為食既我就緊係要試下啦

我地叫左個原味梳乎厘、French Toast

梳乎厘

French Toast
呢個French Toast都好有驚喜
外脆內軟,而且甜度剛剛剛好,賣相都唔錯。

2019-02-24
  • French Toast
2019-03-23 22 浏览
食完晚餐,見到K11呢間人氣Pancake餐廳,係出面排隊,約等15分鐘,先入到去,我地被安排入門口左手邊一排靠近open kitchen廚房位置,完全可以見到廚房入面點分工,真係好有效率。終於見到碟berry cheese pancake擺碟都已經好令了,完全無從入手,溫熱感,鬆軟度剛好,加埋d berry汁,餅碎,夾埋一齊,真係好好味!點解甘有人氣,人地真係做得好好食嘛!仲點左杯奶茶搭配,可惜奶多過茶下次再試過!

終於見到碟berry cheese pancake
下次再試過!
2019-03-22
$80 (宵夜)
2019-03-23 21 浏览
小妹很愛吃梳乎厘,日本食的確比香港平一點,但沒辦法啦,鬼叫自己鐘意食咩😜係香港想食就可以選擇去呢間喇。位於K11商場,唔算難搵,如果假期去食,就要等位,因為都多人去食的,不過都唔會等太耐,15分鐘左右,尚可接受。我今次叫了這個原味梳乎厘,仲有其他口味選擇的。初初第一次食,發覺佢既口感似「一陣風,一啖空氣」的感覺,唔知而家佢地係唔係改良了,感覺上好似飽肚多左,空氣感無咁重☺️我比較鐘意落勁多糖漿。一碟只有兩件,價錢少許貴,不過食完晚飯同朋友想食下甜品都唔錯吖。
2019-03-20 129 浏览
其實想食呢到既班㦸,平時又不多去尖沙咀,每次經過都排晒長龍。難得今次沒有人龍又只需等一張枱,當然不會錯過呢個機會啦點了必點的原味梳乎厘班㦸 和看圖太吸引既法式多士原味梳乎厘班㦸賣相滿分,味道同口感個人認為不合格。班㦸入口即溶,食落像食空氣 (個人喜歡入口軟綿綿和偏向有口感)而且蛋味不夠,食晒成碟都沒有飽肚感。其實我地比餐牌張相吸引而點這個「綠葉」法式多士,果然味道同相一樣好食。食落似切細左的西多士,外層脆卜卜,有層硬左的糖漿在表面。伴碟的雲呢拿雪糕出奇地好食,不像外面只有甜味而有濃厚的雲呢拿味。這個甜品個人認為必點
難得今次沒有人龍又只需等一張枱,當然不會錯過呢個機會啦

點了必點的原味梳乎厘班㦸 和看圖太吸引既法式多士

原味梳乎厘班㦸
梳乎厘pancake

賣相滿分,味道同口感個人認為不合格

French  toast

French  toast
2019-03-19 20 浏览
這人氣pancake店,仍然很多時需要排隊,視乎多人定少人,假日更不用說,長長的龍,等呀等,約能30分鐘進入已很好😆因此,我今次選平日,但也要看什麼時段,Anyway,策略成功,只等了5分鐘便有位✌🏼✌🏼✌🏼原味疏乎厘pancake🥞($78),鬆軟香滑,口感綿密,充滿蛋香,十分美味😋👍🏼,滿分💯草莓🍓pancake($88),造型漂亮,cream滑溜,不太甜,心型草莓醬味美,連同鮮甜草莓片和軟滑班㦸齊吃,又一佳作😋👍🏼,滿分💯

原味疏乎厘pancake

草莓🍓 pancake
2019-03-15
原味疏乎厘pancake
草莓🍓 pancake
2019-03-18 43 浏览
呢間甜品店。食物質素真係好好食。之前嚟過食疏乎厘。今次就食第二樣嘢。味道都好好味。飲品好好飲。。對於相機食先嘅人來講呢間餐廳真係值得一泥。甜品控嘅。就一定要來!
2019-03-18 45 浏览
係尖沙咀食完晚飯,時間尚早,到商場框框。記得那裏有一間pancake店,常常排長龍,今天是星期日,相信也不例外,怎料竟沒有人排隊,就在這裏吃個甜品吧。點了一份pancake,一份toast, 另外還有一杯比較特別的飲品,detox water.Raspberry & Blue berries detox water 這個並沒有加糖的detox water, 淡淡的berries 香味,小小檸檬,配pancake不錯,因為中和左啲甜味,飲完還可以吃裏面的生果,非常健康。這份梳夫厘班戟,賣相非常吸引,但是一切下去的時候,發現它只有七成熟,與其他店的梳夫厘pancake比較,還是差一點點。其實味道很好,只是一切就散。反而這個招牌french toast 不錯, 如果有多一點牛油會更加香。
係尖沙咀食完晚飯,時間尚早,到商場框框。
Raspberry  and  blueberry  detox  water

Caramel  and  Apple  souffle  pancake

其實味道很好,只是一切就散。
Pan  de  pain  toast

2019-03-17
$150 (宵夜)
Pan  de  pain  toast
Ladies night. 兩個人好快食完晚飯,向甜品出發,時間尚早,八點鐘,不用等位,直接入座。感恩!幸福!有時候覺得,食好野要等是正常的。兩個人轉場來到K11的pancake店。朋友話之前來過排隊,但最後都食唔到。幸運的我們。我地一致地認為空氣感pancake, 係可以一人一份的🤪。而且識食,一定要食originals,你懂的。 我們叫左一個originals, 一個berry cheesecake. Originals 軟綿綿pancake配上牛油,忌廉Pancake比海綿蛋糕軟很多入口沒有發粉味道而且100%是熟的Berry cheesecake pancake兩件originals pancake疊在一起上面雪白的是香香的芝士味忌廉和新鮮的士多啤梨和藍莓配上藍莓醬和cheesecake餅底碎我喜歡食newyork cheesecake,所以接受這個芝士味,豐富的。總括,這家pancake抵食,食左兩次都可以保持水準。 originals可以食到pancake質素,口感,berry cheesecake難免被芝士味和莓味蓋過了。

Originals
軟綿綿pancake配上牛油,忌廉
Pancake比海綿蛋糕軟很多

上面雪白的是香香的芝士味忌廉
和新鮮的士多啤梨和藍莓
配上藍莓醬和cheesecake餅底碎

2019-03-11
見多人幫襯,不妨一試,雖然話要等半粒中,但排左幾個字就有位叫左疏乎里&pancake,疏乎里好味,但Detox  water有點淡,或許加個茶包可能好d其實都冇話超好食既感覺。
見多人幫襯,不妨一試,雖然話要等半粒中,但排左幾個字就有位
其實都冇話超好食既感覺。
2019-03-10
2019-03-15 122 浏览
白色情人節。晚餐過後收到突如其來的notification,吃 港 女 pancake。相信瘋傳於網絡世界、震驚數十億人計的梳乎厘,大家都不陌生。有糖漿、忌廉、奶油。吃下去有一陣陣蛋香,到後來品嚐到牛奶香。軟滑,存有高度空氣感。不過口感只有一種,難免吃到中途感到失色。都是主打梳乎厘。不過有數樣組合而成,令層次感上升。味蕾也有不同程度的衝擊。例如焦糖糖漿更香、有焦糖蘋果的口感,還有粒粒合桃炒香而裹住糖衣。最大最大的驚喜,就是一球冰凍細幼的雪糕,與各種配搭渾然天成。第一次品嚐,感覺不俗。而且食品多樣化,也有飲品提供,難怪七點多的晚餐時間也坐無虛席。感覺非常新鮮,也不會太抗拒。情人節快樂。

Soufflé

相信瘋傳於網絡世界、震驚數十億人計的梳乎厘,大家都不陌生。

Carmael  pancake

都是主打梳乎厘

最大最大的驚喜,就是一球冰凍細幼的雪糕,與各種配搭渾然天成

感覺非常新鮮,也不會太抗拒。情人節快樂。
2019-03-14
庆祝纪念