2018-08-06
平時見人喺Facebook instagram post西班牙海鮮飯見就見得多,但自己從來都未食過西班牙菜,正值七月八月同朋友仔差唔多時間生日,所以就特登揀咗間靚少少嘅餐廳慶祝大家生日。OM Tapas響棉登徑嘅街頭,都幾易搵,餐廳外面望全部都係玻璃窗 。入面有普通枱仔又有吧枱,仲有個open kitchen。星期一夜晚食飯時間去,間餐廳都比較多人,所以我哋兩個女仔就被安排左坐吧枱。櫻花蝦玉米餅薄薄既脆餅,配上少少咸嘅櫻花蝦仔,再吱埋啲青檸汁,好醒胃既小食。鵝肝西班牙奄列全晚最鍾意嘅食物,鍾意食玉子嘅朋友千祈唔好錯過,佢係類似韓國嘅蒸蛋,不過味道再濃少少,入邊有啲薯仔同埋鵝肝,邪惡既美食。炸大蝦鹹蛋黃醬呢碟餸有啲似日本嘅天婦羅,佢個外皮厚得黎都幾脆,點蛋黃醬食好滋味。西班牙紅椒牛柳每一口嘅牛柳粒上面都鋪左塊紅甜椒,上面仲有啲甜甜地類似砂糖嘅醬料,再點埋橙色橄欖油秘製既醬汁,味道幾特別。西班牙海鮮飯如果未黎過呢間餐廳之前,一講西班牙菜,我個腦淨係得西班牙海鮮飯,既然黎到梗係要試吓啦。 佢哋嘅西班牙海鮮飯好足料,個飯鋪滿左青口,蝦,魷魚同蜆,個分量足夠三個人食添。總括來講呢度啲嘢食都真係幾