2018-08-06 89 浏览
平時見人喺Facebook instagram post西班牙海鮮飯見就見得多,但自己從來都未食過西班牙菜,正值七月八月同朋友仔差唔多時間生日,所以就特登揀咗間靚少少嘅餐廳慶祝大家生日。OM Tapas響棉登徑嘅街頭,都幾易搵,餐廳外面望全部都係玻璃窗 。入面有普通枱仔又有吧枱,仲有個open kitchen。星期一夜晚食飯時間去,間餐廳都比較多人,所以我哋兩個女仔就被安排左坐吧枱。櫻花蝦玉米餅薄薄既脆餅,配上少少咸嘅櫻花蝦仔,再吱埋啲青檸汁,好醒胃既小食。鵝肝西班牙奄列全晚最鍾意嘅食物,鍾意食玉子嘅朋友千祈唔好錯過,佢係類似韓國嘅蒸蛋,不過味道再濃少少,入邊有啲薯仔同埋鵝肝,邪惡既美食。炸大蝦鹹蛋黃醬呢碟餸有啲似日本嘅天婦羅,佢個外皮厚得黎都幾脆,點蛋黃醬食好滋味。西班牙紅椒牛柳每一口嘅牛柳粒上面都鋪左塊紅甜椒,上面仲有啲甜甜地類似砂糖嘅醬料,再點埋橙色橄欖油秘製既醬汁,味道幾特別。西班牙海鮮飯如果未黎過呢間餐廳之前,一講西班牙菜,我個腦淨係得西班牙海鮮飯,既然黎到梗係要試吓啦。 佢哋嘅西班牙海鮮飯好足料,個飯鋪滿左青口,蝦,魷魚同蜆,個分量足夠三個人食添。總括來講呢度啲嘢食都真係幾

櫻花蝦玉米餅

鵝肝西班牙奄列

炸大蝦鹹蛋黃醬

西班牙紅椒牛柳

西班牙海鮮飯

總括來講呢度啲嘢食都真係幾特別,因為其實香港都唔係話好多西班牙餐廳,價錢都幾可觀。
2018-08-06 108 浏览
反完一日工 最想就係同朋友飲杯野 傾下計輕鬆下。尖沙咀就一定係最方便既選擇,今次比我搵到一間環境又靚 坐得又舒服既Tapas餐廳試試餐廳用哂落地玻璃 好有情調,而裡面地方闊落。我地揀左bar枱坐 可以一邊食一邊欣賞廚司制作食物Menu 就係枱上面張紙,有中英文版。同朋友一致想試多幾款Tapas, 所以就冇嗌到西班牙海鮮飯。野食黎之前餐廳送上一個Complimentary凍湯第一樣Tapas 係slowcooked既八爪魚 配上墨汁薯泥。八爪魚好彈牙,薯泥仲有啲薯仔碎係入面 好有口感Tuna Tartare 好新鮮 配上蕃茄汁好開胃之後哩個Foie Gras Spanish Tortilla 就略欠鵝肝味最後哩個Tenderloin 好精緻,每粒都加左塊甜椒,點埋個醬汁 酸酸甜甜 好香味!Tapas 本身既意義就係係你晚飯之前同朋友飲杯酒 食下餐前小食。 但係食完哂4款Tapas之後經已好滿足,再飲反杯cocktail 同朋友傾下計 實在放鬆。不得不提哩度既cocktail 有好多款,望住調酒師每杯都整得好有心思,每杯都係一件賞心悅目既藝術品🍹最後以churros 做甜品作結,哩個朱古力

Slowcooked  Octopus  ink  potato  mash

Tuna Tartare 好新鮮 配上蕃茄汁好開胃
Tuna  Tartare,  tomato  consome

Foie  Gras  Spanish  Tortilla

Tenderloin,  piquillo  pepper

Pink  Lychee

最後以churros 做甜品作結,哩個朱古力醬唔會好甜 岩岩好!
Churros,  coca  dip

同朋友邊食邊傾,不經不覺走既時候個天已經全黑了。夜晚既OM Tapas 更有情調,而且佢地既staff每位都好親切,以後收工又多一個聚腳好地方了!
2018-08-01
2018-08-05 71 浏览
原來餐廳推出all you can eat brunch,2小時內可以任點餐牌上所有西班牙特色小食,每位只係$298西班牙醬鱈魚味道帶甜很creamy,配上香脆多士好滋味西班牙海鮮飯平時好怕食西班牙飯,好彩份量唔係好大碗,2個人share食都好飽黑松露醬火腿芝士三文治超香黑松露加上火腿嘅咸香,非常惹味櫻花蝦炒嫩蛋食brunch一定要有scrambled eggs,炒蛋好滑,超多櫻花蝦係面頭蟹餅蘑菇茄子泥蟹餅炸的脆脆地,再配上蘑菇同茄子泥,味道幾好西班牙奄列同普通奄列唔同在裡面有薯仔粒,都幾特別炸雞肉薯球外皮炸得好脆口炸日本菇薯球同樣都係即點即炸嘅薯球好喜歡呢種份量細啲但可以每樣都試下嘅brunch

西班牙醬鱈魚
味道帶甜很creamy,配上香脆多士好滋味

黑松露醬火腿芝士三文治
超香黑松露加上火腿嘅咸香,非常惹味

櫻花蝦炒嫩蛋

蟹餅蘑菇茄子泥
蟹餅炸的脆脆地,再配上蘑菇同茄子泥,味道幾好

西班牙奄列
同普通奄列唔同在裡面有薯仔粒,都幾特別

炸雞肉薯球
外皮炸得好脆口

炸日本菇薯球
同樣都係即點即炸嘅薯球

好喜歡呢種份量細啲但可以每樣都試下嘅brunch

2018-07-26 121 浏览
三個靚女係尖沙咀shopping完,其中一個提議食西班牙菜。由於時間尚早,吾使等就有位。餐廳似酒吧格局,食物款式吾算多。我哋三人每人揀一樣。慢煮章魚.墨汁薯泥 - 章魚煮得好腍好彈牙。薯蓉就加左墨汁,食落有墨魚味,好特別,值得一試!西班牙海鮮焗飯 - 海鮮新鮮,蝦肉爽口甜美,青口同蜆同樣好味。仲有魷魚圈彈牙。飯就吸收晒海鮮嘅鮮甜味同少少嘅焦香,好夾。難怪咁多客人叫啦!傳統焦糖奶凍無論有幾飽,都要食埋甜品先算完美。奶凍成流心狀態,香滑甜美。做得好精致!如果吾怕太漏,可以一試。 溫馨提示埋單時記得問下邊張卡會有折呀。

餐廳似酒吧格局,食物款式吾算多。

我哋三人每人揀一樣。

難怪咁多客人叫啦!

傳統焦糖奶凍

溫馨提示

埋單時記得問下邊張卡會有折呀。
2018-07-14 172 浏览
朋友們都說這間西班牙菜很出名,我們一行五人便去這間餐廳嘗一嘗先介紹餐牌,一邊是中文,一邊是英文,方便大家閱讀!這一個是很細心的我們點了好似係meat ballSlowcooked Octopus, ink potato mash呢個味道幾好,但是份量的確好少嘅飯...所以我們要點兩個Crispy Prawns, salted egg yolk mayo呢個似日本天婦羅...而炸粉當中佢加入左蛋黃醬...Seafood Peallas飯有點硬,係我食唔慣正宗西班牙口味,定係餐廳煮得唔好食,我真係唔識分總括來說,我覺得這餐廳是很一般,但價錢是偏高的

我們點了好似係meat ball

呢個味道幾好,但是份量的確好少嘅飯...所以我們要點兩個

呢個似日本天婦羅...而炸粉當中佢加入左蛋黃醬...

Seafood Peallas

總括來說,我覺得這餐廳是很一般,但價錢是偏高的
2018-07-03
2018-07-05 145 浏览
朋友說想吃西班牙菜式一齊去左尖沙咀棉登徑一家玻璃通透的餐廳OM Tapas就在當眼處我們點了2杯Mango squash感受夏日的芒果熱情,非常甜美在西班牙,小食可以成為晚餐的主菜因為太好食輕煎西班牙紅蝦大隻又新鮮,香味有沿海風情加上肉厚彈牙,好好食西班牙海膽北海道帶子西班牙海膽風味獨特,海水味偏重卻與清甜的帶子和脆脆的烘包極相配手切48月橡果伊比利亞火腿純橡果餵飼的伊比利亞火腿,以大牧場放牧方式飼養食質特別好再經36-48個月風乾而成片片都是十足的西班牙咸香風味送酒最好!慢煮伊比利亞豬面頰超香嫩,超多汁,有牛肉的質感味道的確是一流的,所以食左之後非常推介店員親切,服務體貼花式牙簽,好特別我中意左呢間餐廳啦

朋友說想吃西班牙菜式
一齊去左尖沙咀棉登徑
一家玻璃通透的餐廳OM Tapas就在當眼處

我們點了2杯Mango squash
感受夏日的芒果熱情,非常甜美

在西班牙,小食可以成為晚餐的主菜
因為太好食

輕煎西班牙紅蝦
大隻又新鮮,香味有沿海風情
加上肉厚彈牙,好好食

西班牙海膽北海道帶子
西班牙海膽風味獨特,海水味偏重
卻與清甜的帶子和脆脆的烘包極相配

手切48月橡果伊比利亞火腿
純橡果餵飼的伊比利亞火腿,以大牧場放牧方式飼養
食質特別好再經36-48個月風乾而成
片片都是十足的西班牙咸香風味
送酒最好!

慢煮伊比利亞豬面頰
超香嫩,超多汁,有牛肉的質感
味道的確是一流的,所以食左之後非常推介

店員親切,服務體貼

• 輕煎西班牙紅蝦
  • Mango squash
1K
2018-06-25 218 浏览
在炎熱的街道上走着,最好的事件就是可以稍為休息一下,好好地坐下,享受一杯凍飲。這餐廳在尖沙咀的一個寧靜街角,給人能以逃避煩嚣之感。這一杯薄荷特飲味道很清新,除了薄荷,還加入青檸,消暑之餘也十分怡人,叫熱得有點叫人頭暈的時候可以清醒過來。前菜是可愛的炸豬肉薯球,細細粒,可以一口享用。脆脆的外層包住薯蓉及豬肉,味道配合得很好。有脆有軟的,口感也很好。主菜是摱煮豬面頰,因為是慢煮,肉質特別軟,味道也特別能滲入肉中。加上甜甜的梨,味道有更高的層次。
薄荷特飲
炸豬肉薯球
慢煮豬面頰
2018-05-07
薄荷特飲
炸豬肉薯球
慢煮豬面頰
2018-06-24 256 浏览
平時Happy Friday, 離不開都是到諾士佛臺!但今晚才星期一,兩位女生只想小酙聊天,就來到棉登徑的小餐吧,這裡環境雖然不大,但就都好舒服好relax,而且不會很嘈。我們先點了兩杯很Chok 的Cocktail,上面的是 OM Signature Drink,賣相吸引而且很大杯,上面還有層很厚的泡沫,飲下去味道小甜,酒味都算濃。下面的是HENDRICK’s,味道較為清新及易入口。先來的是慢煮章魚,墨汁薯泥,章魚爽口得來煮得很淋,不會似橡筋般,另外配上碎片,口感很特別!另外薯泥是番薯來的,真是意想不到,但味道是不錯的。之後來的是慢煮伊比亞豬面頰,梨子,豬面煮得很稔,入口即溶般,面且很入味,梨子也一樣,而且梨子酸酸甜甜的,令人配感開胃。食西班牙菜怎可能不點西班牙海鮮飯!這裹的西班牙海鮮飯份量和用料都十足,有很多海鮮,而且也很新鮮,但再入味少少就好了!至於飯呢,口感硬中帶稔, 剛剛好,茄汁底亦大大增加了開胃程度。Overall來說,這裹價錢不算缺宜,但卻真是一個和友人放鬆下的好地方。

OM Signature Drink

HENDRICK’s
慢煮章魚,墨汁薯泥
慢煮伊比亞豬面頰,梨子
2018-06-19 258 浏览
棉登徑是有很多適合飲酒聊天的餐廳林立的地方, 今日和好姊妹逛街後想找個地方坐下來談談天, 經過時就被這間餐廳的裝潢吸引了, 非常有異國風情裝潢加上落地玻璃, 令人有種很chill的感覺。而且餐廳非常貼心地準備了中文跟英文的menu給客人參考。首先食西班牙菜就當然要點西班牙乳豬($148)及西班牙海鮮飯($298), 另外看到鄰坐的人點的慢煮章魚.墨汁薯泥($138)和慢煮伊比利亞豬面頰,梨子($138),非常吸引, 又忍不住照叫一份飲品就點了一杯招牌OM ($98) 和 一杯 HENDRICK'S ($128)。首先上菜的是慢煮章魚.墨汁薯泥($138), 外觀很精緻, 而且章魚果然煮得好軟, 而且咸味好適中, 而且墨汁薯泥很有鮮味, 配上面的脆脆一起吃, 口感就更加豐富。必食!慢煮伊比利亞豬面頰,梨子($138), 外觀不是太特別, 但是味道好好, 豬面頰煮得入口即溶, 而且最值得一讚的是豬面頰跟梨子用紅酒一起煮, 兩者都將紅酒味完美的吸收, 非常出色啊。西班牙乳豬($148) - 一上桌就感受到香氣逼人, 份量不多, 有三塊乳豬及青蘋果, 但味道很出色, 乳豬皮非常脆之餘, 餐廳的

而且餐廳非常貼心地準備了中文跟英文的menu給客人參考。

慢煮章魚.墨汁薯泥

慢煮伊比利亞豬面頰,梨子

西班牙乳豬

西班牙乳豬($148) - 一上桌就感受到香氣逼人, 份量不多, 有三塊乳豬及青蘋果, 但味道很出色, 乳豬皮非常脆之餘, 餐廳的火候控制得很好, 能夠把乳豬的肥油都逼了出來但是又不會令到肉質太乾, 而青蘋果都有烤過, 烤得軟軟的, 而且大大中和了乳豬的咸味和油膩感。
西班牙海鮮飯

而我最期待的主菜西班牙海鮮飯($298),其他食物的份量都不大, 但這個海鮮飯應該夠三個人吃吧
而且海鮮的量都很足,有青口,魷魚,蜆和蝦 。青口最肥美
其他海鮮都好新鮮。米飯的口感煙煙靭靭, 把酸酸甜甜的醬汁都吸收了, 很滿意。
OM & HENDRICK'S

而飲品方面, 我就覺得 HENDRICK'S ($128) 比 招牌OM ($98) 更加好味, 青瓜的味道令到成杯酒都好fresh, 而OM就比較甜, 兩杯都值得一試
2018-06-11
慢煮章魚.墨汁薯泥
慢煮伊比利亞豬面頰,梨子
西班牙乳豬
OM & HENDRICK'S
2018-06-11 155 浏览
百無聊賴的星期日,最啱就係去食一個Sunday brunch,今日就嘗試到尖沙咀的橫街小巷覓食,OM Tapas的環境就正正合我的心意。店內環境好relax,枱與枱之間闊落,並且採用落地玻璃的設計,坐到唔捨得走。橄欖油浸鯷魚鯷魚即鬼佬鹹魚,在地中海菜系中有着舉足輕重的地位,西班牙的前菜沒有了它便萬萬不能。鯷魚味道很濃郁,配上醋、橄欖油混和來食,簡單就是美。再配上一杯美酒,簡直係一件賞心樂事。西班牙乳豬,青蘋果西班牙乳豬皮脆,肉嫩,是一道非常出色的西班牙菜。配上乳豬的青蘋果,既可解膩亦可吸收西班牙乳豬汁的精華,推介。慢煮紅酒牛尾慢煮後的牛尾,非常入味及滑溜,而且骨和肉很容易分離,美味。配上的紅蘿蔔蓉亦吸收了牛尾的美味。
2018-06-10
2018-06-09 177 浏览
OM Tapas在週末和假期有all you can eat 兩小時任點brunch😈 數過有19款咸食和3款甜食😆 每款都是一口分量 可以多試不同的菜式! 咸食推介有豬肋骨肉串和蟹餅蘑菇茄子泥😋 豬肋骨肉串燒的香口 肉質不韌帶自身的油香! 底下墊有香甜的蘿蔔泥 而蟹餅炸的脆脆 配上juicy蘑菇 好吃! 另外西班牙醬鱈魚也好食醬汁是近似美乃滋的味道~ 還有其他西班牙小食 如薯波/蛋餅等 連西班牙海鮮飯也是任點啊🦐至於甜食就只試了churros churros不會炸的油膩 面層灑滿肉桂糖

2018-06-02 4509 浏览
這陣子似乎和西班牙很有緣,喜歡西班牙菜的我又再次找到新的西班牙餐廳去吃我喜愛的西班牙美食。餐廳有點開放式的感覺, 有點自然的風和空氣吹進來, 冷氣不會太強吧, 對我來說剛好舒服。蠋光晚餐, 情侶或朋友來晚餐也都很適合。有中英menu及部分菜式相片提供予新客人, 蠻細心的。吃西班牙菜當然少不了吃蝦,除了平常經常吃的蒜片蝦之外,這裏有輕煎跟西班牙紅蝦,由於經常吃蒜片蝦,今次選擇了輕煎西班牙紅蝦($98),餐廳選擇了用鹽輕煎一下這個西班牙紅蝦,聞起來有一點的蝦味,但是吃落蝦味不是太濃,下次可能還是選擇會西班牙名菜蒜片蝦。另外一道西班牙菜就是西班牙乳豬($148),這個亦是到西班牙餐廳應該一定要嘗試的菜式。見到這的價錢不算太貴,但是原來來到的時候只有三小塊,雖然味道弄得十分出色,乳豬皮非常的脆,下面的醬汁亦很有肉味,而且乳豬的肉非常軟身不會韌身,弄得非常之好,另外配上青蘋果,清新的果香平衡肉味,但煮過的青蘋果有點軟,比起來我還是愛生吃的爽口。來到了今晚的主菜西班牙海鮮飯($298),西班牙海鮮飯原本應該是乾身的,而葡萄牙海鮮飯才是濕身。但這個西班牙海鮮飯比較濕身配上很多的青口、魷魚、蝦跟蜆,蝦

蠋光晚餐, 情侶或朋友來晚餐也都很適合。

有中英menu及部分菜式相片提供予新客人, 蠻細心的。

來到了今晚的主菜西班牙海鮮飯($298),西班牙海鮮飯原本應該是乾身的,而葡萄牙海鮮飯才是濕身。但這個西班牙海鮮飯比較濕身配上很多的青口、魷魚、蝦跟蜆,蝦的味道十分新鮮但是看上去覺的感覺有點像白灼蝦,其他海鮮就沒什麼特別。海鮮飯味道也挺不錯,飯粒很飽滿和煙煙靭靭,醬汁味道是有鮮味的蕃茄味,還有飯茄粒和青豆增口感,飯量挺多的,三四人吃也應該可以。
店員都是說英文的,但很helpful,服務不錯,又多一間就腳的西班牙餐廳可選擇。
  • 西班牙乳豬
  • 西班牙海鮮飯
2018-06-01 361 浏览
自從k11 商場建成後,或多或少帶動了附近一帶的發展,盡管綿登徑並非位於商場正門,但也能受惠於商場的發展。綿登徑向來都是特色食肆的集中地,這次來到這間西班牙餐廳,地點可謂旺中帶靜,加上餐廳的特色裝修,甚具風味。先來一個飲品,這裡的OM Signature drink 不錯,大大杯,內有檸檬及橙片,加上有點酒成份,很醒胃﹗前菜方面,首先點了豬肉丸子,豬肉應該是與薯蓉混和了,味道甚佳,作為頭盤的不錯之選。另一個頭盤是慢煮八爪魚配墨汁薯蓉,這味菜真的十分精彩,八爪魚處理得不錯,不算太韌,而且墨魚汁薯蓉更是美味,也很有特色,但吃完記得要抹咀﹗整體來說,值得推介﹗主菜是西班牙炒飯,其實這應該是一個給4-6人吃的份量,但我們兩個人便將之消烕,有點誇張﹗再者,西班牙炒飯應該是有檸檬汁配的,可以改變味道,但這裡則沒有安排,有點失望‥‥最後是甜品,由於有人生日,所以甜品也被加料了,而且侍應更送上生日歌,真教人感動,也有點驚喜﹗

OM Signature drink

豬肉玉子

慢煮八爪魚配墨汁薯蓉

生日特別版甜品
题外话/补充资料: 如果有朋友生日,可在訂位時說明,會有驚喜﹗
2018-05-30
庆祝纪念
生日
OM Signature drink
豬肉玉子
慢煮八爪魚配墨汁薯蓉
生日特別版甜品
2018-05-30 218 浏览
就係見到佢餐廳宣傳隻豬仔火燒臘腸,覺得好得意去食,但係認真中伏...啲野食全部可以講唔好食,叫咗4個tapas,個帶子海膽多士啲海膽腥腥地,食落都覺唔新鮮;個燒臘腸醎到死;吞拿魚他他意然配蕃茄醬... 蕃茄醬腥腥地攪到啲生吞拿魚似嘔吐物;乳豬係4個菜中比較正常好食既一個非繁忙時段有優惠,正價餐牌有半價,4個西班牙tapas,加一杯啤酒一杯雪梨酒,兩個人食完全唔飽,埋單都要4百幾!又唔好食又貴,服務員又無笑容,認真揾笨...

2018-05-24 155 浏览
算幾正宗既OM Tapas自從之前去完西班牙返到香港都冇乜見到正宗既西班牙菜,不過呢間都算係幾正宗,食到西班牙既味道!所謂tapas即係西班牙人用黎送酒既小食,份量一定係細啲既,大家要夠飽可以叫返啲飯同包食!由於係happy hour既關係,我地叫左3款送酒小食,炸豬耳、西班牙奄列tortilla同炸肉圓!炸物都幾脆口,不過tortilla有啲太焦啦,平時熱食都唔suppose煎既,不過味道就幾好,薯仔加蛋,好味!白酒煮蜆,啲蜆好鮮甜,同白酒好夾,好有海水味,正呀!我地仲叫左個慢煮蘋果豬髀,好入味啲豬好冧,而蘋果亦可以解膩,perfect match!仲有,當然要食paella西班牙海鮮飯啦,海鮮份量足,但係飯比起西班牙仲要硬,同個咸味都怪怪,我覺得似意大利飯多啲,可能要改善下!酒方面,當然要飲西班牙特色架啦!Sangria夠晒正宗,有濃濃既brandy味,唔似香港其他店只係溝果汁、糖水。而亦都叫左杯cava,即係西班牙式champagne,汽酒既一種!正!
算幾正宗既OM Tapas

白酒煮蜆,啲蜆好鮮甜,同白酒好夾,好有海水味,正呀!