Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-01-16 85 浏览
Had a very quick lunch in wan chai area.Found this small but comfortable place for lunch. Their staff is friendly and willing to recommend what to try. I like their food, soup and also the homemade lemonade 🍋, which was not too sweet! The galette I ordered was the vegan one. Come with an egg. It tasted quite light. Will bring my friends here for sure!

2020-01-16 154 浏览
先前跟友人講過好耐都沒有去食 brunch,因此他特意 book 了這間法國餐廳跟我去食個悠閒sunday brunch。入到店內,店員殷切地為我們安排座位,還細心介紹 brunch menu 內有什麼特色美食,服務態度值得嘉許。再看看餐牌,食物類型都很豐富,真係猶豫了一陣子才選擇得到。澳洲牛脊肉班尼迪蛋鬆軟多士上放有肉汁豐富牛脊肉、兩隻以63度慢煮的班尼迪蛋,再淋上少許荷蘭汁,賣相已十分吸引,一時之間都不知何從入手。我還是先嚐ㄧ口牛脊肉,其肉味濃郁又不會韌,再刺穿了班尼迪蛋,讓蛋汁流出,混和在牛脊肉和多士上ㄧ起食,蛋香四散,口感和味覺都很滿足。歐洲空運黑青口配香脆薯條黑青口體型細細粒,但肉質飽滿嫩滑,用白酒 、番茜、蒜片和蕃茄內烹調,十分鮮甜,再配上碟旁的香脆薯條一起進食真是絕配!煎香蕉、焦糖醬、雪糕、可麗餅店員推薦這款甜品,上檯時已聞到陣陣的香蕉味,我將ㄧ小塊可麗餅夾住煎香蕉和雪糕,配淋上焦糖醬一起放進口內, 又香又甜又軟,真係好食到舐舐脷。cappuccino 泡沫豐富,咖啡味濃郁,還有杯旁的一塊小餅乾,真是一個心思。mocha 朱古力和咖啡比例適中,不會過甜,是一杯不錯的咖啡。

再看看餐牌,食物類型都很豐富,真係猶豫了一陣子才選擇得到。

cappuccino
泡沫豐富,咖啡味濃郁,還有杯旁的一塊小餅乾,真是一個心思。

mocha
朱古力和咖啡比例適中,不會過甜,是一杯不錯的咖啡。
mocha

這間小店環境清靜舒適,店員服務態度佳,食材優質。 我相信我已找到日後假日的好去處了。
2020-01-12
mocha
約了好友晚間吹水,帶了我一間有情調餐廳。灣仔D出口,見到教堂附近。好容易搵入到店內,店員好好介紹及推介🥰🥰歡樂時光當然要飲紅酒,酒香帶有生果,酒體飽滿。滑😋😋另外叫了支麥啤,比利時出品,必屬佳品。法國鵝肝。店員好好,表示因太細件,所以加多件😚😚😚超滿足,鵝肝咁香,入口即溶。配上無花果醬帶酸甜中和油膩感覺店員推介,青口是我最愛,當然會叫,青口用白酒煮加入洋蔥,青口細細,鮮甜無比。配粗條。正牛扒點了7成熟,生熟程度恰到好處。肉汁嫩滑。厚厚的有口感。壓軸出場士多啤梨意大利蛋糕🍰。比朱古力來講,味道更出色。帶小小酒味同士多啤梨酸。不膩。好好味的餐後甜品
入到店內,店員好好介紹及推介🥰🥰
歡樂時光當然要飲紅酒,酒香帶有生果,酒體飽滿。滑😋😋
另外叫了支麥啤,比利時出品,必屬佳品。
牛扒點了7成熟,生熟程度恰到好處。肉汁嫩滑。厚厚的有口感。
2020-01-07
2020-01-15 954 浏览
友人生日,當然要食餐好啦!聽朋友介紹,自己亦上網睇過,風評甚好嘅一間法國菜,喺灣仔地鐵站行幾分鐘就到,非常方便!聽講呢間成日滿座,於是我地卜左早少少嘅6點半,到餐廳時人確實唔多,但過左一陣好快就滿座了,其間多數客人都係預先卜定,極少係walk in的,睇黎要去食真係卜定穩陣!閒話短說,一坐低,睇下Menu,發現好多野都想食,店主(疑似)見我地咁苦惱,就上前同我地傾下有咩想食,又介紹下餐廳嘅招牌菜,非常主動殷勤,超喜歡~~!先黎頭盤吞拿魚牛油果他他,牛油果好fresh好滑,配合甜甜嘅和風醬汁,連對吞拿魚一般嘅友人都讚不絕口!然後有香煎帶子蕎麥薄餅,我地兩個都係第一次食蕎麥薄餅,原本以為蕎麥會無乜味,但係呢個薄餅非常香穀麥味,加上大粒彈牙嘅帶子,非常滿足~再來嫩煎鴨胸野菌燴飯,鴨胸同平時食嘅煙鴨胸有啲唔同,呢個比較乾身同埋香啲,但有野菌汁調和,整體都幾夾~最後係法國空運青口加薯條,薯條配大蒜蛋黃醬,呢個醬亦好配合海鮮青口,如點茄汁就會變得格格不入,破壞左整體味道~講番青口,彈牙多肉,加上啤酒醬汁,完全帶出鮮味,非常香口!飲品叫左蘋果茶配法國峰蜜,暖暖蘋果茶喺加峰蜜前後係兩種唔同嘅味道,喜歡

飲品叫左蘋果茶配法國峰蜜,暖暖蘋果茶喺加峰蜜前後係兩種唔同嘅味道,喜歡蘋果茶嘅朋友唔可以錯過!
另一杯係晴天冰茶,裏面有橙,檸檬,加迷迭香,平時我經常點水果茶,呢杯加左迷迭香,非常特別,好香,又係另一個飲法,正!

總括而言,呢餐各款食物非常多意外驚喜,加上店長好親切,我地好滿足,CP值好高,一定會再去!
2020-01-14
  • 吞拿魚牛油果他他
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
  • 法國黑青口
2020-01-14 684 浏览
記得之前食過Odelice這間法國餐廳,一直都好想再去,於是我就訂了這間餐廳,和朋友一起去大吃大喝。一進店待應就好熱心向我們介紹餐牌,由於已經不是第一次光顧,所以自己心中都已有一些特定的菜單。吞拿魚尼斯沙律吞拿魚很新鮮,味道香口,雞蛋的熟度也是剛剛好,配有清新的沙律醬和新鮮的蔬菜,份量夠大,性價比高。法國空運黑青口(限量供應)向來我都不太喜歡吃青口的,但這個黑青口完全令我對青口改觀。我先用薯條沾染蒜蓉芥末醬,接着,口腔裏便會充滿着豐富的蒜香味,然後然後才進食黑青口,你便會感受到這個食法完全提升了黑青口的鮮味。香煎帶子蕎麥薄餅帶子鮮甜,配以健康的蕎麥薄餅。上次我對這蕎麥餅的印象特別深刻,但可能是因為第二次進食,所以今次反而變了驚喜不大。蒜香白酒大蜆意大利粉喜歡蒜香的人應該會特別喜歡這個意大利粉。它的蒜香味和酒味都十分香濃,意大利粉夠滑又彈牙。即叫即榨的新鮮果汁亦是吸引我再次來光顧的原因。一杯是鮮橙紅蘿蔔薑汁,另一杯是蘋果西芹青瓜汁。比較過後,我較喜歡鮮橙紅蘿蔔薑汁,因為那淡淡的薑汁為整杯果汁加了分,非常特別。

吞拿魚尼斯沙律

法國空運黑青口(限量供應)

蒜香白酒大蜆意大利粉

2020-01-13
要食好味嘅法國菜唔需要做法國嘅! 灣仔就有一間!價錢相宜又有水準.等我Ben爺為大家介紹下, 食物品評如下;Avocado tuna tartare牛油果吞拿魚他他(148)這個是侍應推介的前菜, 鮮嫩粉紅的吞拿魚他他壓在熟透林滑的牛油果蓉上, 配上亞洲風味的麻油和豉油汁, 這道菜中西合璧味道豐富有層次感!跟著叫了三個主菜Scallops Pancetta Linguine帶子培根意粉 (148)意粉煙韌有口感,帶子鮮甜.Parma Ham Galette 法式蕎麥薄餅巴馬臣火腿(118)等Ben爺畀大家一些背景, 在法國,可麗餅Crêpe多是甜的口味;鹹的稱作Galette,特色是會加蕎麥粉在麵糊中,增添一份特殊香氣。就跟我們蛋餅一樣內餡包什麼其實很隨性。這裏就做得很正宗, 薄餅熱辣辣令到Parma ham能散發出鹹香味,薄餅煙韌度適中. Seared Duck Breast &Sweet Potato 香煎鴨胸(228)今晚的主角終於出場了! Ben爺極愛吃鴨,幾乎所有鴨的菜式也愛吃,高度推介這裡的香煎鴨胸。鴨胸沒有over cook,廚師輕煎表面,肉質仍保持鮮嫩,淋上香濃醬汁,

跟著叫了三個主菜

意粉煙韌有口感,帶子鮮甜.

今晚的主角終於出場了! Ben爺極愛吃鴨,幾乎所有鴨的菜式也愛吃,高度推介這裡的香煎鴨胸。鴨胸沒有over cook,廚師輕煎表面,肉質仍保持鮮嫩,淋上香濃醬汁,其酸甜有致的味道,大大為鴨胸提味。

這裏的裝修帶有法國風情,在安靜的街道旁邊環境幽靜,外籍侍應招呼周到細心解釋, Ben爺下次一定再來!

2020-01-06
2020-01-08 208 浏览
琴晚同老婆去開金鐘果頭,到夜晚想話搵間西餐食下,search 到呢間Odelice似乎口碑都唔錯,咁就過去試下啦。行到去門口,鋪面就唔算好起眼,不過裡面環境就幾cozy。而且入到去,侍應哥哥服務都好周到,即刻遞上餐牌不特只,仲好耐心咁同我地介紹左份menu。佢知道我老婆係大肚婆,仲好細心咁叫佢skip左啲生冷野。經過佢一番介紹,最後我地叫個黑松露蘑菇湯、呑拿魚牛油果他他。主菜方面因為真係比較餓,所以叫左三款:香煎帶子蕎麥薄餅、卡邦尼扁意粉,同埋西班牙黑毛豬。老實講,咁多款食物都真係幾出色,一樣都無令我失望。特別要點名介紹一下既係果個呑拿魚他他。本身上枱既時候,其實都好難想像到佢係點既味道。但當一食落口既時候,係有一種意想唔到既好味。呑拿魚既鮮、牛油果既淡,再配埋個日式醬汁酸酸甜甜既味道,成件事真係好夾,仲好開胃,我覺得呢個真係必食之選。另外都想講下個pizza。今次我都係第一次食蕎麥薄餅,口感幾特別,雖然佢本身無乜味,不過夾埋帶子同煙肉果啲食,成件事又係幾夾幾好味。至於個黑毛豬,都係好唔錯。紅酒汁好味,肉質又夠稔。而且佢切好晒一塊塊,一啖一舊,好方便!Carbonara都煮得好有少準,

老實講,咁多款食物都真係幾出色,一樣都無令我失望。

Carbonara都煮得好有少準,撈埋隻溫泉蛋落去,相當creamy。
呑拿魚牛油果他他
卡邦尼扁意粉
  • 吞拿魚牛油果他他
  • 燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
2020-01-07 76 浏览
十二月第三個星期三晚上,灣仔。之前友人說想要再來這裡吃飯,於是就訂了今天下班後一起再來。餐廳從外面到裡面裝潢時尚簡潔,服務生安排座位後,發現牆上掛著很多熟悉的經典法國廣告海報:歐洲知名滑雪勝地,白朗峰起點的Chamonix-Mont Blanc;法國知名餅乾牌子LU LU,瑞士著名朱古力品牌F.L Cailler,看著這些熟悉的品牌廣告,彷彿回到瑞士的家庭式小餐館之中。友人點了一瓶Puy de Guirande紅酒,這一瓶獲獎無數,呈深紅色澤,聞到陣陣紅色果莓香氣,丹寧不算太重,挺飽滿而且酸度達到平衡,搭配我們點的菜實是不錯。吞拿魚尼斯沙律 Tuna Niçoise Salad,六大片輕煎吞拿魚,鯷魚增加整體鹹香度,雞蛋片,一大盆新鮮爽脆的蔬菜,配上蜜味芥末油醋汁麵包,惹味開胃,不過份量真夠四人吃,我們吃了一整盆都已經飽了一半。香煎帶子蕎麥薄餅 Scallops & Mushroom Galette,其實就是可麗餅,一道法國的家常菜,包裹著輕煎的彈牙帶子,香濃的白酒忌廉煮過的菌類和煙肉,惹味的誘惑,而且採用無麩蕎麥粉製作,健康又美味。最後點一份我愛的黑松露薯條,炸得金黃香口的厚切薯條,
十二月第三個星期三晚上,灣仔。

之前友人說想要再來這裡吃飯,於是就訂了今天下班後一起再來。
法國知名餅乾牌子LU LU,
Puy de Guirande紅酒
Tuna Niçoise Salad
黑松露薯條
最後點一份我愛的黑松露薯條,炸得金黃香口的厚切薯條,沾上充滿黑松露香氣的香滑蛋黃醬,過一個輕鬆愉快的晚上。
2019-12-17
Tuna Niçoise Salad
2020-01-03 68 浏览
今天餐廳不是很多人所以到了餐廳很快就坐下來問員工有沒有推薦 她給了一些建議 我們選了一會兒就下單了首先送到桌子上的是吞拿魚他他賣相頗精緻 看起來已經夠吸引了味道亦真的不錯不會有好濃烈的魚腥味 反而醬汁搭配得很好 還有挺多的牛油果蓉接着下來的是帕爾馬火腿蕎麥餅味道濃郁芝士配上火腿非常惹味不喜歡有醬的人可一試另一道主菜是法式夏多布里昂牛扒分量看賣相就知道十足我們點的是medium rare所以看起來色澤雖然比較紅潤但是口感依然很好不會很難咀嚼配上些微的粗鹽更加美味炒雜菌亦都有驚喜味道濃郁 但不會很膩雖然很想試一試甜品也離開不過用膳時間有限制所以不得不離開了
今天餐廳不是很多人

吞拿魚他他
帕爾馬火腿蕎麥餅
法式牛扒
2019-12-31 57 浏览
見咁多好評就除夕去左食,食左Avocado & Tuna Tartare, Chef's Platter, Clams & Wine Linguine, Mussels & Fries野食真係好麻麻,完全係言過其實。本身諗住算數以後唔黎食就算,臨走waiter 收野輪輪盡盡咁搞一大輪,一拎起d 野就跌左幾舊青口殼落我個袋到,一句對唔住都冇,只係話轉頭過黎幫我抺番,d 油積抺唔甩架大佬😑 轉頭就係俾將濕左水既紙巾我😑 新年流流我都廢事話,但呢間真係不了。
見咁多好評就除夕去左食,

野食真係好麻麻,完全係言過其實。

2019-12-31 79 浏览
今個星期日,又係同老公周圍搵好野食嘅時間,今次想食法國菜,網上搜尋有咩餐廳,見蘭杜街呢間Odelice,菜式款式吸引,就訂位同老公來食brunch。餐廳位於横街,面積唔大,好彩我地有訂位,我地去到嘅時候餐廳經已滿座,餐廳經理好有禮貌咁俾左餐牌我地,餐牌中英對照,夠貼心👍🏻,餐廳經理又詳細介紹餐牌上嘅菜式,要俾多個讚👍🏻冷盤係煎封芝麻吞拿魚,兩邊炙燒,帶少少黑胡椒粒,中間係刺身,肉質鮮嫩爽口,配用柑果肉同柑橘汁造嘅醬汁,酸酸甜甜,好醒胃😋牛脊肉Benedict,牛脊肉半熟有汁,肉質又夠腍,而脊肉面加咗温泉蛋,底層係多士麵包,十分鬆脆,伴菜就有羽衣甘藍沙律,温泉蛋香滑,夾埋牛脊肉一齊食,層次感更加豐富。焦香帶子扁意粉,用蕃茄汁燴意粉,扁意粉軟硬適中,有嚼勁,帶子半熟,兩邊煎香,肉質嫩滑😋甜品係朱古力醬香蕉可麗餅,餅皮、朱古力醬同香蕉夾埋一齊食,出色嘅配搭😋餐飲我地要咗美式咖啡同cappuccino,咖啡醇厚甘口,cappuccino 綿滑😋今餐埋單$400幾,經濟抵食,We will be back😄

2019-12-15
  • 澳洲牛脊肉班尼廸蛋
  • 焦香帶子扁意粉
  • 煎封芝麻吞拿魚
2019-12-28 66 浏览
難得出嚟拍拖,今日就揀番間有情調啲嘅餐廳食飯啦,揀呢間餐廳係因為呢度可以食都好正宗既法國菜,勾起我地唔少回憶,估唔到我地六點幾到都差唔多全場爆滿,所以唔訂枱都唔得這個黑松露磨菇意大利飯的特點就是有一點外軟內韌的感覺,很Creamy的,重重煤氣味嘅黑松露確實令人回味無窮意粉就用左蕃茄醬來烹調而成,味道恰到好處,唔會過酸,雜錦海鮮當然唔少得大蝦、青口、魷魚等等呢度既pizza有別於一般餐廳食得既pizza,因為佢既皮係有d似crepe ,上面再加左d帶子、配有忌廉汁既磨菇一齊食,有d似食咸版既crepe 咁,唔錯!最後就食返個甜入心既crepe先,雪糕、香蕉、焦糖醬混合而成既crepe 果然係要share食先食得哂最後仲有等候需時即叫即製既心太軟朱古力一湧而出,食完真係要好好減肥果汁認真係真材實料,完全冇加糖,純生果果糖
Truffle mushroom risotto
Mixed seafood spaghetti
Scallops and mushroom  galette
Banana caramel Ice creamcrepe
最後仲有等候需時即叫即製既心太軟
Chocolate fondant
朱古力一湧而出,食完真係要好好減肥
果汁認真係真材實料,完全冇加糖,純生果果糖
Dragon   Blend
Strawberry Banana smoothie
2019-12-15
Truffle mushroom risotto
Mixed seafood spaghetti
Banana caramel Ice creamcrepe
2019-12-24 112 浏览
今日我同朋友喺灣仔附近搵嘢食,見到位於蘭杜街有一間法國餐廳,網上評分唔錯,於是我哋入去試吓。入邊裝修好有特色, 而且坐得好舒適,好適合週末好休閒咁食個午餐。我地order咗個Sides Dishes - Tuna Carpaccio 外加兩片Not Buttered Toasts. 另外叫左兩個主菜,分別係Chef’s special Ribeye Steak & Fries 同 Truffle Mushroom Risotto. 最後加多兩杯野飲,Orange, Carrot, Ginger Juice 同 Ice Tea.所有食物都好有水準,無論係Tuna Carpaccio, Steak 定 Risotto 都好好食,絕對值得週末嚟試一試。

2019-12-24 103 浏览
之前試過尖沙咀分店,已經覺得好好食,對可麗餅念念不忘,今日經過灣仔,竟然見到灣仔都有分店,即刻衝入去食。星期日既中午時間有早午套餐供應。焦香帶子扁意粉每條意粉都有濃濃的蕃茄醬汁,除左蕃茄汁,仲有蕃茄茸,食落更有口感,帶子超厚身,好有口感。經典肉眼牛扒配薯條肉眼扒點了5成熟,肉質帶粉紅色,燒得香口,能夠鎖住肉汁。飲品選了冰茶。加$30可選法式可麗餅,選了海盬焦糖及鮮忌廉可麗餅鮮忌廉溶在軟熟的可麗餅上,再配上海盬焦糖漿,口感豐富。

焦香帶子扁意粉

焦香帶子扁意粉

經典肉眼牛扒配薯條

肉眼扒點了5成熟,肉質帶粉紅色,燒得香口,能夠鎖住肉汁。

飲品選了冰茶。

加$30可選法式可麗餅,選了海盬焦糖及鮮忌廉可麗餅
海盬焦糖及鮮忌廉可麗餅

鮮忌廉溶在軟熟的可麗餅上,再配上海盬焦糖漿,口感豐富。
2019-12-22
2019-12-23 80 浏览
好有外國聖誕氣氛的法式小店🎄位於灣仔小巷中的這家小店,從餐廳裝潢佈置到背景音樂,都散發著巴黎街頭小店的浪漫氣氛。.先上第一道前菜,他他牛肉😍他他上面隻蛋黃好吸晴!將蛋黃同他他拌均,放上脆口的country bread上面🤤🤤他他混合了醃菜洋蔥等醬料,帶好輕微酸味,食落好開胃!.主菜肉眼牛排🥩配薯條建議一定要加$15轉黑松露蛋黃醬薯條!黑松露好香濃!牛排點了medium rare, 切開中間帶紅色,是我喜歡的熟成度。用左好多黑椒粒調味,而且牛排本身肉味都好香濃,唔洗點醬料都好夠味。.香煎盲槽魚,用左蕃茄莎莎醬,香檸牛油果醬同埋他他醬調味,酸酸地幾好食,而且份量好大!🤣🤣🤣個配菜香草炒野菌,好creamy, 完全冇青味!.食法國菜,甜品一定係點pancake! Nutella banana 🍌 pankcake一向係我的最愛❤️Nutella份量十足,香蕉有加熱過,帶微熱,口感軟糯!令人感覺好滿足的一餐!🤤🤤🤤

主菜肉眼牛排🥩配薯條