Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-03-18 46 浏览
乘電車到灣仔,下車過馬路遇上位靚女,隨即邀請她齊去 Odelice 吃法菜,她一口答應,哈哈!這位靚女,就是我的太座。法國小餐館給人一個家鄕的感覺,Odelice 牆壁上掛放着來自法國的畫報,裝修令人感覺舒適,相比高級拘謹的法國餐廳,我更喜歡興鬆地吃好。先來法國空運黑青口,配薯條和牛油煮甜茴香醬,用薯條先點醬食,先填肚。汁是用時蔬及比利時啤酒醬汁燉煮的,幾甜,裏面有蕃茄蒜頭及芫茜,青口有肥有瘦。太座喜歡吃這裏的蕎麥薄餅,今次點香煎帶子蕎麥薄餅,焦香大帶子配煙肉,然後香濃白酒忌廉煮野菌,味道豐富。最後我的極致羅西尼牛排極之好,香煎法國鵝肝伴200克新西蘭牛脊肉、配香滑薯蓉及紅酒牛肉汁。今晚最好的竟然是甜品,火焰橙餅可麗餅雲呢拿雪糕,酒香濃,非常好,賣相好,又有綽頭。

2020-03-17 71 浏览
從上環同家姐一起收工,家姐提議去一間法國餐廳,她說在尖沙咀同男朋友試過,今次一定要帶我試一試,難得盛情邀請。走至灣仔的莊士敦道,從蘭杜街拐去大約20米左右。名odelice就好有法國味道。推門而入,暫時兩台客。在最角落的位置坐下。家姐一拿餐牌好熟手問有無青口。坐低先知原來好多人都叫呢個青口薯條,大約點單至15-20分鐘,第一二道菜連續奉上。法國黑青口配薯條。一大盤滿溢濃香的酒味蒜味熱辣辣撲面而來。最厲害的是伴蝶的特別醬料,先沾薯條再試一試青口,濃郁湯汁惹人忍不住再吸吮兩口。配菜是番茄以及洋蔥粒,提左鮮味。一起上來的還有吞拿魚牛油果沙律切粒的吞拿魚鋪在搗成的牛油果醬,色差搭配可以。伴碟的沙拉酸汁淋埋落去,開胃而口感大開。期間因為等繪飯,餐廳服務員還熱情問是否岩口味。家姐已經不好意思將頭先青口連汁都不剩的碗給人收走。大約又10分鐘左右,等到的是第三道是蒜香白酒大蜆意粉點了青口,怎麼可以放過大蜆,又怎能離開得白酒。落蒜的白酒白汁粘稠度擠滿口腔,連說話都有陣陣蒜香味道。煙三文魚繪飯是最後一道菜,其實兩個人真的食不下第四道。色香味,煙三文魚扮做玫瑰在一眾綠色繪飯中特別醒目。飯融入繪飯汁裡面,油香

推門而入,暫時兩台客。

在最角落的位置坐下。

家姐一拿餐牌好熟手問有無青口。
坐低先知原來好多人都叫呢個青口薯條,
法國空運黑青口配薯條

大約點單至15-20分鐘,第一二道菜連續奉上。
法國黑青口配薯條。

一起上來的還有吞拿魚牛油果沙律

大約又10分鐘左右,等到的是
第三道是蒜香白酒大蜆意粉
蒜香白酒白汁大蜆意粉

煙三文魚繪飯是最後一道菜,其實兩個人真的食不下第四道。
煙三文魚繪飯

色香味,煙三文魚扮做玫瑰在一眾綠色繪飯中特別醒目。飯融入繪飯汁裡面,油香在碟的邊,睇落好似熱氣,其實係調較口味之分,
總的來說分量其實不算太多,一個人分量多少少。一起分享食就完全足夠。

另外餐飲方面,沒有想過吧檯還有咖啡可以供應,我點紅酒
merlot

,家姐就榛子鮮奶咖啡。
榛子鮮奶咖啡

喝飽知足離開,之後其實一夜的味蕾還停在這間法國餐廳。
小巷子隱藏的物美價廉法國餐,分量對於兩個女子黎講還是太多。下次要點少啲。
2020-03-17
法國空運黑青口配薯條
蒜香白酒白汁大蜆意粉
煙三文魚繪飯
榛子鮮奶咖啡
  • 法國黑青口
2020-03-13 75 浏览
Weekend放假可以瞓晏少少再出黎食個 brunch~呢間位於灣仔內街~由地鐵站行過去大約10分鐘!我同朋友點了一小菜二主食和一甜品,等了大約10分鐘後就上了第一道菜。牛油果雙重奏多士三文治,用新鮮牛油果配牛油果沾醬,另有蕃茄青菜幼苗點娺, 濃郁的牛油果香,食了一口還有淡淡的洋蔥香,非常開胃,呢個有驚喜!主菜方面:經典澳洲牛肉漢堡配薯條和嫩煎鴨胸野菌燴飯。200克牛肉漢堡再加上埃文達芝士配上惹味醬汁和配菜,大大啖咬落去好juicy!燴飯也是不過不失,可惜是鴨胸有一點過火,有點乾。最後,我們追加棒子朱古力醬,煎香蕉可麗餅,非常好吃,朱古力醬+香蕉係甜品界上最高配搭!

2020-03-09 111 浏览
因為疫情關係,前陣子都不敢出門。本來的旅行都取消了。心情不佳還是挑一間餐廳放鬆一下。食物質素超群 氛圍輕鬆,有不少客人帶同電腦就呆一整個下午。也有外國客人就像身處外地一樣。經典肉眼牛排配薯條 牛味重-雖然沒有特別注明要medium rare ,火候依然剛剛好。歐洲空運黑青口-香蒜蕃茜白酒汁配香脆薯條 真的有法國巴黎的味道酒香濃郁暢飲冰茶 不會太甜,冰涼清爽牛油果雙重奏多士三文治-加煙三文魚 足料,食材新鮮海鹽焦糖及鮮忌廉可麗餅 苦中一點甜,為生活打打氣

暢飲冰茶 不會太甜,冰涼清爽
牛油果雙重奏多士三文治-加煙三文魚 足料,食材新鮮

海鹽焦糖及鮮忌廉可麗餅 苦中一點甜,為生活打打氣
  • 法國黑青口
  • Crepe
2020-03-06 819 浏览
French Fine dining 的確是人人愛,但是我更喜歡光顧法式小店,因為面積不大的小館子內,多了一份親切感,小了一份扣緊,人情味亦相對地較濃。Odelice! 扎根於灣仔多年, 已經儲得一班坐上客, 我和朋友亦是其中之一, 往往是慶祝大日子的不二之選。 今晚再來沒有特別事要慶, 只是受疫情影響下須要呼吸一下, 順道振興經濟。 沒有訂位下我們是當晚的第二枱客人, 寧靜的氣氛不知是好式是壞。 坐位如常地排得密密,幸好客人不是太多, 還可以放心地晚膳,加上昏黃的燈光襯托下,那絲絲的溫暖感直插入心,店員主動地為我們介紹了是日推介,我們也接受了他的建議, 由頭盤至甜品也有齊。吞拿魚牛油果他他 $148以新鮮吞拿魚切粒伴以入口相當嫩滑牛油果蓉,口感順滑; 而亮點絕對是日式風味醬汁,麻油香味突出,甜醬油令魚鮮味變得不一樣,更鮮更甜。 主菜選了每晚限量供應 $188               喜歡吃貝類的男友一見到店員將 奉上枱時,已顯露出他的為食樣。  先喝一口湯,湯底煮得又香又鮮,以比利時啤酒取代白酒,味道濃郁一點,亦沒有太重的牛油油膩感, 絕對好味到可以當湯飲。 青口由法國入口,

人情味亦相對地較濃。

日推介,我們也接受了他的建議, 由頭盤至甜品也有齊。

吞拿魚牛油果他他 $148

更鮮更甜。

主菜選了每晚限量供應 [法國空運黑青口] $188
喜歡吃貝類的男友一見到店員將 [法國空運黑青口] 奉上枱時,已顯露出他的為食樣。

口,每隻也是差不多的中形體積,青口肉唔算大隻,但每隻也有肉地,加埋個鮮甜既湯就無得輸了。
配上份量十足的金黃香脆薯條,配自製大蒜蛋黃醬, 肯定是又香又惹味的配搭, 絕對令人感到大滿足的主菜。

蕎麥薄餅食過不小,但以海鮮為主的薄餅就第一次試。

[香辣帶子蕎麥薄餅] $155
蕎麥薄餅呈現金啡的色澤,薄脆帶點煙韌, 散發出迷人的小麥香,主角也條埸磁人, 焦香厚肉大帶子、煙肉碎、配以香濃白酒忌廉煑野菌粒,味

道和口感也是超 RICH又飽肚, 必食。

到了重要的甜品,店員推薦了 [士多啤梨Tiramisu] $88
小了一分酒味, 多了一點甜美, 士多啤梨醬芳香討好,沒有人工化的味道。

無論味道和口感也更接近士多啤梨蛋糕多於似Tiramisu, 甜度適 中, 十分美味。

最後喝上一口 [新鮮萍果茶] $42
微微的酸味, 絕對可以消濟解膩,加小小蜜糖,感覺清新。
2020-02-26
  • 香辣帶子蕎麥薄餅
  • 法國空運黑青口
2020-03-02 62 浏览
Odelice!假日最喜歡出去食Brunch~依到brunch set多選擇之餘,又抵食😋同屋企人一人叫一個share食又得✌🏻Crab cake benedict ($135)Benedict有四款,經常食到既Parma Ham/ avocado/ smoked salmon 都有,亦有啲少見既款😋依款係以炸蟹肉餅代替英式鬆餅,配上63度溫泉蛋~蟹肉餅入面一絲絲嘅蟹肉好鮮甜,加上63度煮成流心既蛋黃,好滿足❤️Scallop and mushroom Galette ($135)除左risotto之外,主打菜就係Galette,brunch set 有四款選擇,依款入面有香煎帶子配白酒忌廉煮磨菇,帶子入口鮮甜,菇菇煮得入味,Galette 煎得香口,夾埋一齊食吾會覺得好乾😋不過如果有埋芝士就更perfect🤨Tuna Carpaccio ($88)除左main brunch set外,仲有得extra side dishes ,例如avocado toast / Nutella crepe 等等~我地揀左依款比較少食既煎封芝麻呑拿魚,四邊煎過既呑拿魚邊十分香口,魚油滿溢,配上柑橘汁,酸
Odelice!

Crab cake benedict ($135)
Crab  cake  benedict

Tuna Carpaccio ($88)

除左main brunch set外,仲有得extra side dishes ,例如avocado toast / Nutella crepe 等等~我地揀左依款比較少食既煎封芝麻呑拿魚,四邊煎過既呑拿魚邊十分香口,魚油滿溢,配上柑橘汁,酸酸甜甜,充滿芝麻香,完全沒有油膩感覺,好好吃☺️
Crab  cake  benedict
2020-02-26 88 浏览
近來疫情嚴重,本來以為香港食肆會十室九空,但在我晚饍期間有不少顧客光顧這𥚃,餐廳亦提供了酒精搓手液及酒精濕紙巾及顧客。在此跟各位分享一下我們點了的食物。法式烤魷魚沙律各式各樣新鮮的沙律菜的份量頗多,爽脆清新,烤魷魚的比例相對少,如果能多些烤魷魚會更佳。法國空運黑青口侍應給我們介紹的黑青口,每天有法國新鮮運送,限時供應,每隻青口真的十分鮮甜,口感嫩滑,吸八鮮甜的啤酒醬汁,令青口鮮味更特出,我們不知不覺共吃了全鍋66隻。經典肉眼牛排配薯條我們點了五成熟,雖然賣相好像有點乾,但切開來肉汁卻很豐富,沾上牛肉汁一起吃,感覺不錯,另外,薯條粗身,香脆可口。帕爾馬火腿蕎麥肉餅法國北部的菜式。正如侍應所說基本上可以當作是意式薄餅來吃,只是用了蕎麥做的薄餅當作餅底,帕爾馬火腿配上鮮蛋汁,蛋汁配上芝士,整個蕎麥餅吃來不會太滯。法式可麗餅配料我們選了朱古力醬,海鹽焦糖,杏仁,雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕配上熱辣辣的可麗餅加上不同配料,雪糕溶化在軟綿的可麗餅上,是一個不錯的甜品。總括,雖然店舖空間不算很大但這裏的燈光、氣氛很浪漫,很多情侶當晚也在這裏晚膳。

法式烤魷魚沙律

法國空運黑青口

經典肉眼牛排配薯條

帕爾馬火腿蕎麥肉餅

法式可麗餅

2K
2020-02-21 77 浏览
想起法國菜,都會感覺價錢頗高,不過最近知道灣仔,有親民的法國菜,便來到了。吞拿魚牛油果他他$148,吞拿魚味道鮮甜可口,加上牛油果蓉和醋汁,作為前菜,非常合適。法國空運黑青口$188,黑青口比藍青口的味道還要濃郁,蒜片和白酒的香味將黑青口的味道層次,提升到一個頂點,越吃越想吃,很快便把它吃光了。伴碟的薯條,香脆可口,點些蒜蓉沙律醬,味道層次更加豐富。卡邦尼扁意粉$118,煙肉鹹香味道十足,芝士味道濃郁,意粉口感彈牙,是一道不錯的卡邦尼意粉。芒果鮮橙汁$42,芒果和橙汁的酸甜味道,加在一起,又是另一種味道。巧克力咖啡$44,採用了黑巧克力,所以味道十分之濃,配合咖啡的濃度,加點糖漿,就成了一杯絕佳的咖啡。特色士多啤梨提拉米蘇$88,士多啤梨的鮮甜味道,令到厚厚的忌廉層,不會覺得肥膩,反而增加了層次感。心太軟伴雲呢拿雪糕$90,心太軟的巧克力味道濃郁,混合了雲呢拿雪糕和焦糖之後,平衡了巧克力的味道之餘,亦令整個甜品的口感更加豐富。

伴碟的薯條,香脆可口,點些蒜蓉沙律醬,味道層次更加豐富。

「若你喜歡怪人,其實我很美。」每日不停為口罩疲於奔命,搞到個個香港人都大叫救命。既然排隊排唔到,唯有食餐好啦,唔經唔覺行到去灣仔呢間經典法式Café「Odelice!」。餐廳裝潢帶有藝術風彩,環境幾有氣氛,令你輕輕鬆鬆暫時忘記對疫情既恐慌。以性價比黎講,黎呢到整返個Brunch絕對係明智之選!👇📌Australian Steak Benedict - $135▪ Beef Tenderloin ▪ Slow Cooked Eggs▪ Hollandaise Sauce▪ Brioche Toasts▫ 每次食Brunch我都必點Egg Benedit絕對係作為一個蛋控既基本渴求。而呢個「澳洲牛脊肉班尼迪蛋」亦無令我失望,首先牛里脊入口食到啖啖牛香味,口感軟腍唔會太多筋。而溫泉蛋經慢煮過後,質感做到岩岩好,唔會過熟,切開仲係流心狀態,蛋香十足。加埋布里歐修多士做底,口感相當豐富。📌O Classic Burger - $140▪ Australian Beef Patty ▪ Emmental Cheese▪ Red Onion ▪ Lettuce & Tomato▪

以性價比黎講,黎呢到整返個Brunch絕對係明智之選!👇

▪ Beef Tenderloin

▪ Emmental Cheese
▪ Red Onion
▪ Lettuce & Tomato
▪ Mustard Mayo Brioche Bun
▫ 一份牛肉漢堡好唔好食首先就要講求牛肉質感,好似呢個「經典澳洲牛肉漢堡」。

成個burger賣相夠厚身,淨係塊牛肉都成200g有多。配搭埃文達芝士、芥辣蛋黃醬、生菜、番茄、紅洋蔥、

酸瓜砌成一份結實得黎層次豐富既經典漢堡,牛肉食落肉汁爆棚,連埋炸到脆身既薯條,啖啖都咁滋味!

▪ Chocolate Fondant & Vanilla Ice-cream - $88

▫ 最後試埋甜品「經典朱古力心太軟配雲呢拿雪糕」,即叫即焗,真係岩岩好15分鐘就已經出爐。
時間岩岩好,所以切開裡面既朱古力好似瀑布咁流出黎,整體甜得黎唔會好"漏",幾好食。
2020-02-08
  • 澳洲牛脊肉班尼迪蛋
  • 經典澳洲牛肉漢堡
  • 經典朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2020-02-06 63 浏览
這間餐廳很有情調及寧靜,很適合與朋友談心事。前菜吞拿魚牛油果他他,新鮮吞拿魚伴牛油果🥑配日式和風醬汁,口感特別,牛油果好足料,還覺得好飽肚😆嫩煎鴨胸野菌燴飯,鴨胸切薄片夠嫩滑,燴飯味道剛好,味道不是太重,好香。服務員推介這個極致羅西尼牛排,建議五成熟剛剛好,配香煎法國鵝肝及紅酒牛肉汁,完全帶出牛肉嘅鮮味。甜品是特式士多啤梨提拉米蘇,加了意大利杏仁甜烈酒,再配自家製士多啤梨醬,比平時食嘅tiramisu 更加香滑,而且賣相吸引。
這間餐廳很有情調及寧靜,很適合與朋友談心事。

2020-02-03
2020-01-29 111 浏览
在灣仔買完新手機配件,也許興致高,跟男友找個靚西餐坐坐~~!吞拿魚牛油果他他 Tuna and Avocado Tartarte吞拿魚味淡,牛油果也是,日式和風醬扮演重要角色,有芝麻香的甜醬油味,帶領大家提起精神!(?) 還可以,略嫌材料本身不足味。侍應阿哥等我們完成一道菜才會上下一道~ 主菜上啦!🤤🤤極致羅西尼牛排 Fillet of Beef Rossini鵝肝甘甜,嫩得很。牛肉外脆內軟,超正!medium內面有漂亮的車里子肉似深粉紅色。牛肉偏瘦一點,卻不硬,瘦肉配上面有鵝肝,下面有好滑既沾上好靚紅酒牛肉汁薯蓉,正好潤一下又吃不膩。旁邊的黑松露油帶甜。法國海運黑青口 French Black Mussels - limited offer侍應介紹,要先用薯條點大蒜蛋黃醬,令口腔充滿大蒜味,再吃一隻青口,令青口更鮮甜。而薯條不能點茄汁,會影響品嘗青口的美味。青點個子迷你但新鮮得很不能小看它,湯汁出色,充滿濃濃酒氣,以為是普通白酒,原來是比利時啤酒(看餐牌),啤酒更有勁!伴菜是洋蔥、蒜、蕃茄、蕃茜,都好好食。惹味的一道菜!侍應在點餐時有介紹了法國某地的Chandoney,配青口用,點了

侍應阿哥等我們完成一道菜才會上下一道~ 主菜上啦!🤤🤤

侍應在點餐時有介紹了法國某地的Chandoney,配青口用,點了。其實還不錯啦,順口。可惜我和男友本身就不太喜歡它的酸,而且我不太喜酒乾身的。所以人家介紹好配搭來不一定要試啦😅

特色士多啤梨提拉米蘇 Strawberry Tiramisu
第一口嚐到的,是上面的cream口感真的是世界級,豐滿極了!然後裡頭傳來的是杏仁味,侍應答我是杏仁酒(餐牌寫Amaretto liqueur),下面蛋糕都有些杏仁味,也夠濕潤。士多啤梨醬有自家製天然感,不太甜近睇有果肉微碎,就是我喜歡的一種。平時的Tiramisu多用rum或者cognac 等brandy,我自家做會中間用手指餅浸expresso而不是做蛋糕(就是普通傳統Tiramisu啦廢話😅)。試過這士多啤梨味版的,感覺這是甜美漂亮的lady,傳統版相比之下像有風度的貼心男人(FF完😉)

好的料理,口味有平衡感而豐滿。最近到訪的餐廳、吃到的料理都少做到這一點,有幸這間滿足到我。侍應阿哥認真介紹關心食客,安排上菜,有幫手左右兩枱影相留個紀念,雖然不是什麼很重要的紀念日。環境溫馨,食得安樂,大家可以一試。
题外话/补充资料: 用了某平台訂格枱,9折。 當晚19/1晚飯時,還未有什麼肺炎消息,我習慣當刻記下少少筆記待閒時編輯。到現在29/1,情況的嚴峻大家有目共睹。正編輯的我,已是吃不安寢不樂,大概暫時無心編輯,不會再發稿。昐大家早日抗疫成功,以及大家糧食物資依充足。
2020-01-19
用餐优惠
優惠券
話說odelice呢間野之前試過一次,已經覺得好好食!所以今日再同老公去食😆😆😆😆我地叫左個生牛肉他他😍😍😍😍個牛肉有d汁撈埋一齊食!令到即刻胃口大增😂😂😂另外,成晚最大讚既,一定係煙鴨胸飯😍真係想再叫多碟!!個意大利飯入面加左芝士!但唔會話好漏,而且個煙鴨胸厚度岩岩好!唔會過太厚搞到好難咬!😍我諗下次我會再叫呢個飯☺️☺️☺️我地仲叫左個青口!不過佢係連同芫荽一齊上,如果唔鐘意呢個味既人,要落單果時講聲。用個多士配上青口汁😍yummy yummy😆另外,有個佢配埋薯條!薯條有個醬勁好食!店員話用呢個醬配薯條唔會破壞青口既味道😍最後最後,我地叫左兩份甜品🥳一款係心太軟!一款係法國多士😜 心太軟真係100個好食!!!出面食既心太軟,中間流心流得好少。但係呢個係流心流左半個漿😍😍😍overall 係食一次唔會夠,因為樣樣野都好好食,你會慢慢想試哂佢餐牌上既野😂有機會要再試先得😇

用個多士配上青口汁😍yummy yummy😆

最後最後,我地叫左兩份甜品🥳

有機會要再試先得😇
2020-01-20 144 浏览
當你身處灣仔,茶餐廳午餐都需要$6x既時候,odelice午餐百多元其實唔算貴,經莊士倫敦轉入杜蘭街行幾步就到到達時已經2點,入座率接近9成,限時個半鐘,雖然有限時但出菜速度快,我同阿媽一個鐘已經食完入座時侍應好有心機介紹食物星期六lunch set,飽肚/唔太飽肚既餐都有,包括all day breakfast, 三文治,意粉,扒等等由於未食lunch, 就叫比較飽肚share食波特菇雜菌意大利粉配黑松露忌廉汁,+25蚊煙三文魚,意大利粉有咬口,黑松露香,每條粉都掛到汁,另外煙三文魚有3~4大件超值!侍應教將意粉蓋住三文魚一陣,油脂令三文魚變得好滑,如果大家有加,記得試試!經典肉眼牛排配薯條,5成熟,忘記左rest幾分鐘再切,肉汁超多,牛味重唔會難咬,薯條亦新鮮炸,好脆口追加一份煎封芝麻吞拿魚,汁醉酸地唔錯餐飲冰茶,熱latte, 正常

入座時侍應好有心機介紹食物

由於未食lunch, 就叫比較飽肚share食

追加一份煎封芝麻吞拿魚,汁醉酸地唔錯

餐飲冰茶,熱latte, 正常

2020-01-18
午餐
  • 波特菇雜菌意粉配黑松露忌廉汁+三文魚
2020-01-18 69 浏览
看見朋友分享了美食,立即打聼地址,因為咳了個多月,剛病好真是要好好享受美食,補償個多月的失落。地址位於灣仔蘭杜街的法國餐廳Odelice!落地玻璃門,墻上挂著畫,迷人的黃燈,氣氛浪漫。和朋友商量完,決心大吃一頓。法國生蠔生蠔當然配上一杯法國白酒,Chardonny酒味果香重,蠔非常新鮮,海水味濃,配上白酒,味蕾一大享受特色主厨拼盤有芝士,烟三文魚,牛油果沾醬,parma ham,法式豬肉腸等等腸,三文魚,ham味濃,而脆面包和芝士可中和,加上酸酸的牛油果醬,減少油膩感,佐洒一流parma ham蕎麥餅造形可愛,趁著還是熱辣辣的蕎麥餅把蛋黃塗開,蛋黃剛好熟了,本身餅味淡,包著味鹹的parma ham,還有沙津菜,層次豐富法式夏多布里昂牛扒一上枱極度吸睛,一塊塊粉嫩嫩,肉質鮮甜,咬落去沒有渣滓,很久沒有吃過這麼美味的牛排,立即再叫多杯紅酒慢慢嘆在醉人的情調下,吃著牛扒歎著紅酒,不知不覺度過了兩個多小時,灣仔真是越夜越精彩,這時已經高朋滿座埋單不貴,因為是法國餐,在我的認知裏是非常貴和吃不飽的,今晚真是大滿足!
地址位於灣仔蘭杜街的法國餐廳Odelice!
落地玻璃門,墻上挂著畫,迷人的黃燈,氣氛浪漫。
和朋友商量完,決心大吃一頓。
法國生蠔
特色主厨拼盤
parma ham蕎麥餅
法式夏多布里昂牛扒
2020-01-17 1602 浏览
Odelice有幾間分店,之前食過其他分店都覺得好好食。今日黎到灣仔又見到呢度有分店,所以諗都冇諗就入左去食了。七點幾時間客人好多,由於我又冇卜位,所以只好兜一兜再返黎,好彩之後都好快有位,所以下次再食都一定要記得卜位,咁就唔洗怕去到冇位啦。今晚同朋友又試左好多未食過既菜式。點了一杯蘋果汁,蘋果汁是鮮榨的,所以不會好甜,仲有好多蘋果蓉咁,又健康又好飲,唔錯。朋友點了朱古力咖啡,賣相已經好靚了,濃濃既咖啡香味,仲夾雜住朱古力香,味道好特別,而且飲起來都好好飲,又唔會太甜,呢杯飲品值得推介。我們一人點了一個黑松露磨菇湯,基本上每次來都一定要必點的。勁香濃既黑松露香氣,就算未飲都已聞到勁香濃,慢慢以匙羹拌著,黑松露香氣更會隨風飄出,令到整個環境都充滿著濃濃黑松露味。呢個湯除左好聞之外,味道都仲一絕,好香好濃既磨菇味,飲起來好creamy好飽肚,令人好滿足。餐湯仲跟上一片薄薄香脆蒜蓉包。正前菜方面點了一份主廚拼盤,當中有唔同既小食,岩曬心大心細唔知點咩野食好既我地。入面有煙三文魚、ham、cheese、豬肉腸、青瓜、茄子、麵包、牛油果果醬⋯⋯每款都好惹味,可以自行配搭唔同食法,好好味好開胃既一

今晚同朋友又試左好多未食過既菜式。
蘋果汁

朱古力咖啡

黑松露磨菇湯

特式主廚拼升

前菜方面點了一份主廚拼盤,當中有唔同既小食,岩曬心大心細唔知點咩野食好既我地。入面有煙三文魚、ham、cheese、豬肉腸、青瓜、茄子、麵包、牛油果果醬⋯⋯每款都好惹味,可以自行配搭唔同食法,好好味好開胃既一道前菜。
西班牙黑毛豬伴組酒汁

主菜方面點了一份黑毛豬。賣相當然十分靚啦。份量都不少。有多片又香又薄又脆脆的黑毛豬片,口感相當特別,當沾上獨特既紅酒汁來吃,味道好惹味好吸引。呢款黑毛豬好得意,不會令人有酒膩感,肉質都是較為瘦的,好健康。除外仲配上了又香又軟滑既薯蓉、多款不同蔬菜。
蒜香白酒大蜆扁意粉

另一款主食點了白酒蒜香大蜆扁意粉,嘩沒想到有咁多大蜆,多到鋪滿整個碟面,開頭都望唔到入面既扁意粉。大蜆清香,帶點點白酒味,吃起來好惹味,呢個意粉好清新好惹味,扁意粉都造到彈牙爽口,正。
呢晚食得好開心,當然餐廳提供既野食依然咁有水準,冇令我失望。而且環境好舒服,好岩同朋友小聚,傾下心事。
2020-01-14
蘋果汁