Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
1K
2020-06-03 80 浏览
今日約了好友們聚餐,鐘意食西餐,就選了Odelice!餐廳面積不算大,整齊舒服,同朋友傾偈好地方。我們先來一個蕎麥薄餅,賣相很吸引的薄餅,餅底略帶煙韌,鹹鹹的巴馬火腿,配上滿滿蕎麥香的薄餅,味道很夾。油封番茄🍅配上酸醋蔬菜沙律,清甜開胃。青口鮮甜嫩滑,以香蒜番茜白酒汁煮,每一啖都有酒香,正!薯條鮮炸,外脆内軟,蘸上蒜香沙律醬,停不了口。哈哈,漢堡包很大個呢,麵包鬆軟,漢堡扒牛味濃,配爽脆生菜,酸甜番茄,口感味道提升。特別的是配有鴨肝醬,味道甘香,坊間比較少吃到餐牌寫是自製蟹肉濃湯汁,但味似番茄汁🙈相中麵上的白色材料便是蟹肉,肉質結實鮮甜。寬條麵麵條硬度適中,醬汁掛於每條麵上,感覺滿足又醒胃。黑松露薯條香氣四溢。最後又點少得了甜品呢。當然就點一個法式crepe 啦, 其實就即是薄pancakeCrepe煙韌,有蛋香,配上甜甜焦糖醬,味道提升,肉桂蘋果甜又軟,加上冰凍雲呢拿雪糕,整個配搭很不錯!我點了一杯沙冰,芒果味較突岀,喝到清新的椰青水味,味道幾特別,有驚喜。
今日約了好友們聚餐,鐘意食西餐,就選了Odelice!

餐廳面積不算大,整齊舒服,
同朋友傾偈好地方。

我們先來一個蕎麥薄餅,
賣相很吸引的薄餅,餅底略帶煙韌,
鹹鹹的巴馬火腿,配上滿滿蕎麥香的薄餅,
味道很夾。油封番茄🍅配上酸醋蔬菜沙律,
清甜開胃。
帕爾馬火腿蕎麥薄餅

青口鮮甜嫩滑,以香蒜番茜白酒汁煮,
每一啖都有酒香,正!
薯條鮮炸,外脆内軟,蘸上蒜香沙律醬,
停不了口。

鮮活空運黑青口配香脆薯條

哈哈,漢堡包很大個呢,麵包鬆軟,
漢堡扒牛味濃,配爽脆生菜,酸甜番茄,
口感味道提升。特別的是配有鴨肝醬,
味道甘香,坊間比較少吃到

特級盛典漢堡配黑松露薯條

餐牌寫是自製蟹肉濃湯汁,但味似番茄汁🙈
相中麵上的白色材料便是蟹肉,肉質結實鮮甜。
寬條麵麵條硬度適中,
醬汁掛於每條麵上,感覺滿足又醒胃。
黑松露薯條香氣四溢。
鮮蟹肉寬條麵

最後又點少得了甜品呢。

Crepe煙韌,有蛋香,配上甜甜焦糖醬,
肉桂蘋果,焦糖醬,雪糕可麗餅

我點了一杯沙冰,芒果味較突岀,
喝到清新的椰青水味,
味道幾特別,有驚喜。
椰青芒果熱情果沙冰
2020-06-02 83 浏览
這天晚上和姐姐來了這家我很喜歡的法式小餐館吃飯環境和食物都超優的啦我們都有點餓所以點了很多(笑開胃菜點了蟹肉牛油果他他蟹肉超多,而且很鮮甜彈牙味道酸酸甜甜的很開胃其中一個主食點了香煎帶子蕎麥薄餅薄餅煎得香脆充滿蕎麥香帶點牛油香的帶子鮮甜爽口,外層煎得帶點焦香,和菇菌忌廉汁的味道很夾呢!非常香口惹味 !另一個主食點了煎牛扒,因為我姐姐正在懷孕的關係,我們點了全熟雖然是全熟,但是肉質一點也不韌還是挺juicy的,肉味也相當香濃很推薦這個牛扒!甜品點了法式多士水果都很香甜,多士充滿了蛋香和牛油香非常好吃,實在令人滿足呢!另外他們的蘋果茶也是很好喝,味道清新很解膩
這天晚上和姐姐來了這家我很喜歡的法式小餐館吃飯

環境和食物都超優的啦

我們都有點餓所以點了很多(笑

開胃菜點了蟹肉牛油果他他
蟹肉超多,而且很鮮甜彈牙

味道酸酸甜甜的很開胃

其中一個主食點了香煎帶子蕎麥薄餅
薄餅煎得香脆充滿蕎麥香

非常香口惹味 !

雖然是全熟,但是肉質一點也不韌

還是挺juicy的,肉味也相當香濃

很推薦這個牛扒!

甜品點了法式多士
水果都很香甜,多士充滿了蛋香和牛油香
非常好吃,實在令人滿足呢!

另外他們的蘋果茶也是很好喝,味道清新
很解膩

• 極致羅西尼牛扒
  • Entrecôte Frites
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
2020-05-29 81 浏览
咁啱行過灣仔見到一間餐廳賣蕎麥餅, 咁大個人都仲未聽過咩叫蕎麥餅決定入去試下。 咁就先講蕎麥餅嘅食評喇。 我哋點咗一個松露味嘅, 上菜嘅時候好香松露味再將生雞蛋撈勻, 加上帶有酸味同黑醋味嘅沙律菜, 味道非常之夾。 我哋亦都叫咗一杯芒果鮮橙汁, 係用新鮮嘅生果即榨, 無添加其他東西。前菜我哋點咗蟹肉牛油果他他同埋白酒煮青口配薯條。 先講蟹肉牛油果他他, 如果就咁食蟹肉可以食到非常鮮甜嘅蟹肉味, 如果撈埋牛油果一齊食, 加埋牛油果嘅香氣同時間口感亦都更加多層次。 然後再講白酒煮青口, 唔使點煮淨嘅白油汁, 就咁食啲青口已經非常有味道, 如果想食重口味啲, 加埋蒜頭同埋香菜等配料亦都係一個唔錯嘅選擇, 食到最後就可以試下點啲白酒汁,煮到非常之濃好香。 薯條係新鮮炸起,調味適合。另外我哋亦都嗌咗一個普羅旺斯雜燴, 裏面有好多唔同嘅蔬菜有茄子脆肉瓜番茄等等, 蔬菜烹調嘅時間啱啱好唔會太老, 加上充滿香草味嘅新鮮番茄汁,非常好味!最後就係牛肉闊條麵, 闊條麵食落嘅口感似係新鮮做起的, 加上香濃嘅牛肉同醬汁, 值得推介!

2020-05-26 115 浏览
4:00 tea time, 與朋友Share 炙燒吞拿魚尼斯沙律 , 香煎帶子蕎麥薄餅 & Carbonara, 估唔到咁juicy! Salad with honey-mustard dressing, 完全是點睛 另外沙律菜新鮮 非常值得再點!French galette 主要還是醬汁creamy ,mushroom ,bacon mix 口感好好!薄餅不算厚 所以易入口 有點煙韌!tea time 配杯drinks.
2020-05-19 109 浏览
We used the eatigo booking for 3, but a friend joined us and they said the eatigo is no longer valid. Fair enough. Hence, we paid normal price, but then we saw the sign board saying its a May Promotion month, 100hkd cashback for 500 spending, so we asked why we didn’t get that, the manager was super rude. His explanation didn’t make sense. He said we are not entitled for the promotion since we book from eatigo. So we didn’t get the eatigo promotion and the internal promotion. Super weird reasoning. We couldn’t get the in-house promotion just because our “booking” was made thru eatigo but we didn’t have the discount from eatigo as well. If our eatigo promotion wasn’t valid, we should be entitled for the in-house promotion. Anyhow, manager was super rude. Never gonna come back.
2020-05-19
2020-05-18 99 浏览
工作忙碌過後,特意約朋友在灣仔這家分店,就是為了感受一下法式餐館的悠閑,好好地品嘗一下美食,放鬆一下。😎店面環境舒適,休閒音樂配上小餐館裝修,脫離車來車往的繁忙和一般商場的風格。餐廳經理細心的介紹下點了一壺蘋果茶,蘋果味道非常濃郁,加點蜜糖剛好帶出香甜味!😋香煎帶子蕎麥薄餅蕎麥餅上的醬汁配上雜菌與帶子非常配搭,加上少許沙拉,咸中帶甜味,味道豐富。😙西班牙黑毛豬伴紅酒汁🐖不太厚不太薄的切片,能吃到香味之餘亦帶有口感。秘製紅酒汁帶甜味,黑椒粒加上肉片能刺激一下味蕾。極致羅西尼牛排招牌之一,一大塊鵝肝帶出陣陣油香,入口即溶,配上一小口薯蓉,雙重享受!不少得牛排的精髓,肉質較為嫩滑,生熟度剛好,熟稔的外皮配上紅酒牛肉汁,再加上一小片甜香的紫洋蔥,非常搭配!🤤🤤甜品 😍 士多啤梨tiramisu在外面餐廳很少吃到的一個甜點,採用酸酸甜甜的草莓,中間帶有淺薄的酒香,口感細滑,值得推介!每次都期待的西餐,下次要去其他分店再試!☺️

香煎帶子蕎麥薄餅

西班牙黑毛豬伴紅酒汁🐖

極致羅西尼牛排

甜品 😍 士多啤梨tiramisu

每次都期待的西餐,下次要去其他分店再試!☺️
  • 極致羅西尼牛扒
  • 燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
  • Tiramisu
2020-05-18 121 浏览
每次黎到灣仔想食西餐一定諗到odeliece!去到因為轉餐牌有好多每次必試嘅菜式試唔到 於是乎就試下新嘢 點知都幾唔錯!😍Pan fried foie gras鵝肝超大塊 幾乎同塊多士一樣厚和大!兩邊煎得好香,入口即溶,油油配上烘得好香脆嘅多士完美咁中和咗油膩感~Clams&wine linguine蜆肉鮮甜而且冇沙 意粉炒得唔會乾身 而且白酒嘅調味啱啱好 唔會太濃而且恰恰地帶出蜆肉嘅鮮美 簡單嘅蒜片、羅勒葉、白酒,卻令人相當回味!Steak & fries牛扒大塊好厚肉 味道濃厚而且美味多汁 脂肪啱啱好 牛肉嘅質感亦好嫩滑 配埋新鮮炸到脆卜卜嘅薯條 非常吸引 👍🏻Strawberry tiramisu店員話係呢度嘅招牌甜品 特登叫咗嚟試 一上到菜 賣相已經令人垂涎欲滴😍 上面鋪滿酸酸甜甜嘅士多啤梨醬同新鮮嘅果肉與下層軟滑香濃嘅芝士味非常融和 非常值得一試!

Pan fried foie gras

Clams&wine linguine

Steak & fries

Strawberry tiramisu
2020-05-16 125 浏览
放工同女朋友食飯,佢上網見到呢間餐廳好高人氣,就話想試吓,我當然話好啦,邊敢反抗呢。哈哈。一入到去第一個感覺就係覺得餐廳超細間,枱同枱之間勁迫,坐得一啲都唔舒服,有啲位直頭好似係僭建擺張凳咁。食物定價唔平,我再望吓餐牌,雖然我好少食法國菜,但我就覺得呢度似一般西餐廳多啲,啲菜式都唔係特別姐。店員應該識講廣東話,但佢走到每一枱都用勁捲脷嘅英文問人要乜水...,人地叫佢Pardon就有啲恥笑兼不悦咁。感覺不太好。我哋叫咗三樣嘢食,其中一樣係法國空運藍青口配薯條。呢樣味道正常,但就冇乜特別啦,大路嘢,同我喺超市買返嚟現成有汁嗰啲冇乜分別囉。英國超市勁平勁大包,我一直都唔明點解香港啲餐廳可以一磅都賣成舊幾兩舊水。唔通因為坐過飛機?另外,我女朋友話一定要是French Crepe喎,於是叫咗煙三文魚蕎麥薄餅。賣相都幾討好嘅,餡料有煙三文魚、雞蛋同菠菜,仲有啲醬。Um...個薄餅好似整到好燶咁,但食落就冇乜嘢嘅。不過定位都係奇奇怪怪,唔知道佢係小食定正餐好。最後要依飽我個肚就帶咗份牛扒啦,哇份量少到呢,得嗰六件仔。味道就應該好食嘅,但女朋友食剩兩舊俾我,我都唔係好食得清楚究竟味道係點...。我最印

最後要依飽我個肚就帶咗份牛扒啦,哇份量少到呢,得嗰六件仔。味道就應該好食嘅,但女朋友食剩兩舊俾我,我都唔係好食得清楚究竟味道係點...。我最印象深刻反而係個抽車厘茄。綜合來講,我覺得間餐廳真係普通過普通,食物味道係可以,但服務、環境、性價比都偏差。喺我心目中,佢係一間名過其實嘅「法國餐廳」。
2020-05-13 3143 浏览
看見 Odelice 餐廳門外有不客人在等候, 心想, 幸好我們有預先電話訂了檯. 餐廳環境少少暗, 有情調,  是聊天的好地方.侍應招呼有禮, 安排入坐後不忙介紹食品,  餐牌選擇非常之多, 內容豐富, 價錢中等.  我們先點紅酒, 因為一杯到肚, 話兒多.第一道:  Superfood Salad  with Smoked Salmon 超級沙律碗加三文魚上檯原來是用碟盛載, 份量大,  兩人 share 剛剛好.  有新鮮牛油果, 羽衣甘藍, 小扁豆, 藜麥, 紅石榴稃, 車厘茄, 青菜沙律, 青檸檬生薑汁,配搭適中.  新鮮蔬菜配上青檸檬生薑汁,  好味又健康.好特別是有紅石榴稃, 及羽衣甘藍, 口感更加豐富.  配上三文魚, 好食.Daily soup with garlic bread  精選餐湯 配香草蒜蓉牛油多士, 餐湯好 creamy,入口細滑.  配埋香草蒜蓉牛油多士. Nice. Grilled Iberico Pork  Pluma Loin in Red Wine Jus 西班牙黑毛豬伴紅酒汁伴碟蔬果有燒蔬菜, 顏色繽紛又吸睛.西班牙黑毛豬切成片片, 有濃香的
餐廳環境少少暗, 有情調,  是聊天的好地方.
我們先點紅酒, 因為一杯到肚, 話兒多.
配搭適中.  新鮮蔬菜配上青檸檬生薑汁,  好味又健康.
伴碟蔬果有燒蔬菜, 顏色繽紛又吸睛.
西班牙黑毛豬切成片片, 有濃香的豬味, 入口綿滑即溶, 油份不多,  啖啖肉, 伴上濃香紅酒汁, 真滋味.
燒蔬菜, 有茄子, 翠肉瓜, 車厘及, 蔬菜新鮮, 無油膩.
Entrecote Frites 經典肉眼牛扒配薯條,  薯條好香脆,  飲酒一流.
肉眼牛扒, 我們點了七 成熟,  肉質軟腍多汁.
切開牛扒仍然保持粉嫰, 牛扒有咬口, 有肉味, 夠 juicy。
入口軟綿 牛肉味濃 , 好滿意, 加沾燒汁十分香口.
Cinnamon Apples, Sea-salt Caramel & Vanilla Ice-Cream 玉桂蘋果焦糖醬雪糕可麗
好欣賞這道法式甜品, 看來簡單, 蕎麥 Pancake 加雪糕,
我們特愛配上那焦糖醬帶點玉桂蘋果香味, yummy !
我們戀上法國情懷 !
  • 經典肉眼牛扒配薯條
  • 西班牙黑毛豬伴紅酒汁
2020-05-11 2004 浏览
去灣仔搵食總是方便, 因為中小型餐廳林立, 今晚又想食法式餐, 於是揀選 Odelice, 這餐廳地方不算大, 約十多張枱,  裝修很歐陸氣派, 牆上有不少掛畫, 餐桌有方, 有圓, 適合拍拖或大伙人聚餐. 現在疫症期間, 每檯有用透明膠板分隔. 坐下先看餐牌. .有沙律, 頭盤,  湯, 主菜:  有牛, 羊, 雞, 豬, 海鮮,  意大利飯/面, 飲品和甜品. 從 Drink List,   我點了紅酒,   酒味微酸, 好開胃. 先來了, 餐湯 配香草蒜蓉牛油多士  Daily soup with garlic bread蕃茄粟米忌廉湯, 此湯味道酸酸甜甜,  口感香滑,  配牛油蒜蓉多士, 烤得熱, 入口香脆,  好滿意. 超級沙律碗加三文魚  Superfood salad smoked salmon七彩繽紛, 有新鮮牛油果, 羽衣甘藍, 小扁豆, 藜麥, 紅石榴桴, 車厘茄, 青菜沙律, 青檸檬生薑汁.大廚用心地把各款蔬菜, 食材切好, 紅石榴桴, 車厘茄, 清甜加上新鮮牛油果的味道, 是一道很開胃的前菜, 更令人心花怒放.我仲意藜麥,  健康有營養.經典肉眼牛扒配薯條澳州
我仲意藜麥,  健康有營養.
經典肉眼牛扒配薯條
澳州草飼肉眼牛扒, 燒汁.  配一籃子薯條,  燒烤火喉控制得好, 坑紋靚,  依我們理想 6 成熟.
炭燒牛排香味,  令人食指大動, 肉質鮮嫩多汁, 有彈性, 牛香濃濃,
有牛味, 越食越好味,  配搭嘅燒汁,  唔點都好味.
幼身炸薯條, 熱騰騰, 香脆脆,   沾些茄汁, 相當好吃.
西班牙黑毛豬伴紅酒汁
賣相及擺碟也不錯.  烤黑毛豬 切成薄片蓋上 紅酒汁, 伴有紅卜卜的車厘茄, 烤蔬菜.
黑毛豬,  食材優質, 入口鮮嫩多汁, 紅酒汁味道好,  配幼滑自家制薯蓉. 滋味.
玉桂蘋果焦糖醬雪糕可麗
這個法式甜品, 必叫, 因為把蕎麥餅煎成薄薄一片, 味道有點似蛋餅, 但比蛋餅更清新好食, 玉桂蘋果焦糖醬, 加上雲尼拿雪糕, 配合起來, 超好食.
食材及環境配合, 侍應高質素, 值得再來
  • 超級沙律碗加三文魚
  • 經典肉眼牛扒配薯條
2020-05-03 139 浏览
在灣仔,每每經過呢間店總係好好奇望入去,覺得裝修很特色,究竟食物又如何呢?!餐廳會為每位進去的客人探熱,而門口放有各類的消毒產品供客人使用,令你食的放心!內裡裝潢感覺舒服,寧靜!我們看了看餐廳,竟覺價錢不算貴!一共 點了:餐湯/沙律/主菜/燴飯黑松露蘑菇湯配香草牛油蒜蓉多士蘑菇經過打蘑,香濃細滑,加埋黑松露非常香,多士浸小小湯食非常配合!好好飲!法國鵝肝拼鴨胸沙律鵝肝煎得岩岩好!好香,入口即溶!鴨胸有炭烤味!好惹味!平時我一定唔食皮邊位,但呢款我成舊食,一件不留!烤得好好食!沙律配上蜜糖陳醋汁感覺清新不酸!這道沙律確實令人驚喜!肉眼牛扒配薯條點了牛扒7成熟,切開還以為有點生,點知咬落去一點都不會生,入口很淋,亦都係炭火烤,烤到表面微焦,好食!薯條亦都炸得香脆,加左少少鹽已經好好味!黑松露雜菌燴飯配松露白酒雜菌汁個人好喜歡雜菌和黑松露,所以試過無數咁多款!這家的必須讚讚!用了意大利米非常有咬口!松露和雜菌份量好多,每一口都食到!加埋白酒汁同平時食過的有小小唔同!讚!總括黎講好好好食!性價比非常高!質數高,價錢我覺得不貴!是一間非常好味隱世法國菜!

內裡裝潢感覺舒服,寧靜!
我們看了看餐廳,竟覺價錢不算貴!

一共 點了:餐湯/沙律/主菜/燴飯

黑松露蘑菇湯配香草牛油蒜蓉多士

法國鵝肝拼鴨胸沙律
鵝肝煎得岩岩好!好香,入口即溶!
這道沙律確實令人驚喜!

肉眼牛扒配薯條
薯條亦都炸得香脆,加左少少鹽已經好好味!

黑松露雜菌燴飯配松露白酒雜菌汁
個人好喜歡雜菌和黑松露,
所以試過無數咁多款!

總括黎講好好好食!性價比非常高!
質數高,價錢我覺得不貴!
是一間非常好味隱世法國菜!
因為疫情最近都好小出街食野,但因為朋友唔開心於是就出黎傾計慰問下,由於心情唔好,當然食好d啦!選左依間位於灣仔既法國菜餐廳,睇個門面已經好吸引,燈光優美裝潢簡單得黎令人好放鬆有家既感覺。因為限聚令以至場內坐位有限,所以見到門外有不小人等位,好彩我地事先已經book左位,所以唔洗等就可以入場。一入到去待應放底餐牌之後都有簡單講解同預先講定有一d時令菜色已賣完,真係估唔到生意咁好呢。我地2個人主要係想試多d,於是點左2個前菜2個主菜同2杯夥飲全部share,原本仲叫左一個甜品,不過最後因為太飽Cancel左。估唔到佢既份量十分之大,完全對得起個價錢呢!由前菜講起啦,我點左個吞拿魚牛油果他他,他他係法國餐黎解作生牛肉,不過依度既意思係全生咁解,食慣魚生既香港人絕對唔會抗拒依道菜,吞拿魚好新鮮,夾埋牛油果醬一齊放入口軟綿綿既口感真係好正。而朋友則點左一個黑松露蘑菇湯,口感濃凋,仲配上一塊脆卜卜既香蒜牛油多士!接著就是主菜啦,我地分別點左帕爾馬火煺蕎麥薄餅同極致羅西尼牛排。前者真係好特別,係出面極之小有可以食到類似既主菜,而且份量相當大(我們原本仲以為是小食黎呢哈哈),講番味道,帕爾馬火煺睇上去
因為疫情最近都好小出街食野,
但因為朋友唔開心於是就出黎傾計慰問下,
由於心情唔好,當然食好d啦!

選左依間位於灣仔既法國菜餐廳,

睇個門面已經好吸引,

燈光優美裝潢簡單得黎令人好放鬆有家既感覺。

因為限聚令以至場內坐位有限,
所以見到門外有不小人等位,
好彩我地事先已經book左位,
所以唔洗等就可以入場。

一入到去待應放底餐牌之後
都有簡單講解同預先講定有一d時令菜色已賣完,
真係估唔到生意咁好呢。

我地2個人主要係想試多d,
於是點左2個前菜2個主菜同2杯夥飲全部share,
原本仲叫左一個甜品
不過最後因為太飽Cancel左。

估唔到佢既份量十分之大,

完全對得起個價錢呢!
吞拿魚牛油果他他

由前菜講起啦,
我點左個吞拿魚牛油果他他,
他他係法國餐黎解作生牛肉,
不過依度既意思係全生咁解,
食慣魚生既香港人絕對唔會抗拒依道菜,

吞拿魚好新鮮,

夾埋牛油果醬一齊放入口軟綿綿既口感真係好正。
黑松露蘑菇湯

而朋友則點左一個黑松露蘑菇湯,
口感濃凋,
仲配上一塊脆卜卜既香蒜牛油多士!

接著就是主菜啦,
我地分別點左帕爾馬火煺蕎麥薄餅
同極致羅西尼牛排。

前者真係好特別,
係出面極之小有可以食到類似既主菜,
而且份量相當大
(我們原本仲以為是小食黎呢哈哈),
講番味道,
帕爾馬火煺蕎麥薄餅同

帕爾馬火煺睇上去唔明顯,
但味道都好出,
以蔬菜去襯托到成個薄餅既味道,
咬落去有小小似Pizza
但又唔會好似Pizza食落咁濟,

仲有流心蛋黃流出,十分juice,
好特別,值得一試!
下次會想試另一個口味
(香煎帶子配白酒忌廉的蕎麥薄餅),
應該味道會更野味更Juice~

而另一主菜羅西尼牛排我們點了3成熟,
上碟出到黎熟度剛剛好,

一咬落去十分有肉汁,
厚度十足,很有咬口,牛味都十分到位,
極致羅西尼牛扒

配上一點襯底的薯蓉同烤洋蔥真係好好食,

而因為係羅西尼,
所以佢既汁都係特別調製的,
不同於出面餐廳普通既汁,性價比十足。

極致羅西尼牛扒

最後要講就係兩杯果汁,
都是用新鮮生果現打而成的,十分健康。
牛油果蘋果青瓜汁,香蕉熱情果蜂蜜

(牛油果蘋果青瓜汁,香蕉熱情果蜂蜜)
2020-04-27
吞拿魚牛油果他他
牛油果蘋果青瓜汁,香蕉熱情果蜂蜜
  • 帕爾瑪火腿蕎麥餅
  • 美國安格斯羅西尼菲力牛排
2020-04-30 1768 浏览
疫情緩和當然要出外食返啲好嘢啦!呢次嚟到位於灣仔嘅ODELICE!呢間餐廳係一間法國餐廳,雖然店舖比較細,但坐位亦非常舒適,而呢度嘅服務員(經理)非常熱情款待,亦非常之細心介紹店內特色菜式。本來好想試佢地既人氣青口..但好可惜 依家呢個情況 青口都黎唔到了...唯有疫情後先再試啦~吞拿魚牛油果他他:新鮮嘅吞拿魚伴嫩滑嘅牛油果,配上帶點酸嘅日式和風醬汁,是款出色好味嘅前菜,賣相亦非常精緻。煙三文魚蕎麥餅:係一款由無麩質嘅蕎麥粉所製嘅鹹味可麗餅,係可麗餅內入面除左有主角煙三文魚外,還有菠菜,羅勒味較重嘅香草醬,他他醬,仲有隻雞蛋,非常豐富。焦香帶子意粉:彈牙嘅帶子煎至帶點焦香,帶子仲有四大粒!配上獨特配方嘅普羅旺斯雜燴,令其變得更有法國南部嘅風味。經典肉眼牛排:餐廳用上來自新西蘭草飼肉眼牛排,牛味濃郁,火候控制得宜,表面烤痕非常明顯,令其焦香味十足,再加上獨特嘅牛肉汁,令到牛肉味更為濃郁。士多啤梨羅勒冰茶+晴天冰茶晴天冰茶有檸檬,迷迭香所以非常清新士多啤梨羅勒冰茶,士多啤梨味冰茶帶上淡淡嘅羅勒香味,配搭得宜,令人感到驚喜。依家食飯滿$500 仲會即時有$100 rebate ,最尾先食左

士多啤梨羅勒冰茶+晴天冰茶

晴天冰茶有檸檬,迷迭香所以非常清新

依家食飯滿$500 仲會即時有$100 rebate ,最尾先食左咁多野都係六百幾~~~ 好抵!
  • 吞拿魚牛油果他他
2020-04-22 136 浏览
今日去灣仔這間法國菜小店午餐,店舖雖小,但感覺舒服,座位舒適,十二點三到店,堂食不算多人,老闆親力親為,叫了個澳洲肉眼扒扁意粉,前菜可選湯或沙律,我選了湯,今日是粟米🌽湯,個湯夠熱,味道清甜,不會過甜👍🏻另外,肉眼扒扁意粉,賣相不錯,可惜肉眼扒部份位置有筋,味道中規中矩,沒有驚喜,最後order了個香蕉焦糖雪糕可麗餅,一上枱隔離枱三位女士也朝我的可麗餅方向望過來,哈哈,甜品嘅魅力真厲害👍🏻言歸正傳,香蕉、焦糖、雪糕,果然係絕配👍🏻雪糕放在熱辣辣的可麗餅上慢慢融化,成件事好治癒☺️另外每塊香蕉上也有薄薄一塊焦糖,睇得出師傅用心製作👍🏻配上大量焦糖漿,成件事好美妙👍🏻真心推介
  • 香煎香蕉焦糖雪糕班戟
2020-04-21 154 浏览
當晚book咗枱同女朋友食飯,訂之前見到話消費500蚊有100蚊平,去到先知原來係散嗌先有。事關佢哋有個set dinner for 2 ppl,當時嘅我只掛住我女友,所以唔記得影個餐牌=_=",價格方面無記錯大約係448蚊。同場有另一枱4位女士,佢哋都係點咗2個set dinner,最後個女侍應無解釋清楚,直到後面經理再解釋不適用set dinner。而我女友因為工作關係遲到,直到佢到達,我哋望多咗陣就決定嗌set dinner,經理有同我哋講話如果我哋食得唔多,可以集中叫一樣共享前菜,因為食物質素會比set dinner用嘅料更好,雖然性價比較為高,最後我哋考慮過都係維持原判叫set dinner。Set dinner係前菜,主菜,甜品及餐飲各揀2樣,有啲就要加錢,例如steak and fries,朱古力心太軟同帕爾瑪火腿蕎麥餅等等。我覺得喺依家嘅時勢,set dinner嘅價格不算太貴,尤其是食到咁嘅質素。我都會推薦其他人情侶去食,事關環境唔錯,氣氛都算浪漫。埋單加埋10% service charge 596蚊。真心算幾抵。

我都會推薦其他人情侶去食,事關環境唔錯,氣氛都算浪漫。

Tina Carpaccio
巴黎風多士三文治