Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-09-25 146 浏览
🍽𝕆𝕕𝕖𝕝𝕚𝕔𝕖!真心推薦💕位於尖沙咀𝕥ꫝꫀ ꪮꪀꫀ呢間親民版法國餐廳🍽位置方便同價廉物美食物絕對唔係剩係得個樣😋仲有服務一流👍🏻一睇就知我d相機食先📸安排我坐近玻璃窗🌃一開始多人安排兩座位見有隔離四座位走即刻幫我轉枱🥰靚女侍應服務係貼心d💕環境同燈光光暗令氣氛加分無論朋友或者情人都好啱嚟🎂同又係處女𝕃朋友食個生日飯🥳身為有d要求嘅處女煩𝕃花多眼亂😆唔想諗食咩🤓2人set dinner啱晒🤖頭盤💁🏻‍♀️特色主廚拼盤🧀 Parma ham, 煙三文魚,牛油果醬…開開胃主菜🍽 💕低溫慢煮伊利比亞🇱🇾豬柳最有驚喜👍🏻肉汁鎖晒係豬柳又夠淋上面果汁加左啲果肉酸甜味超夾⭐️松露蜜法國油封鴨腿鴨肉好嫩加上蜜咪甜甜哋一流甜品🍬火焰🔥燈酒可麗餅🍨呢個一定要拍下片出個story😂睇吓d火焰🔥幾靚🤩🤩要早啲落單, 如果唔係好快冇晒👻下次去開尖沙咀真係要嚟試吓🥂📍The One 4樓
🍽𝕆𝕕𝕖𝕝𝕚𝕔𝕖!
真心推薦💕
2人set dinner啱晒
🤖
頭盤💁🏻‍♀️
特色主廚拼盤
🧀 Parma ham, 煙三文魚,牛油果醬…開開胃
主菜🍽
甜品🍬
火焰🔥燈酒可麗餅🍨
呢個一定要拍下片出個story😂
睇吓d火焰🔥幾靚🤩🤩
要早啲落單, 如果唔係好快冇晒
👻
下次去開尖沙咀真係要嚟試吓🥂
📍The One 4樓
2021-09-16
庆祝纪念
生日
Odelice! 尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖巴斯克芝士蛋糕🍰$88外觀幾吸引😍適合打卡~不過食落就有少少失望~蛋糕質感比較實淨~口感比較似普通乳酪芝士蛋糕,唔係平時巴斯克芝士蛋糕食落嗰種柔軟質感~士多啤梨糖漿比較甜~蛋糕沾上醬汁會掩蓋乳酪芝士味🙈吞拿魚尼斯沙律 🥗$118吞拿魚顏色偏深紅~食落凍冰冰又冇乜吞拿魚鮮味🙈只食到芝麻味~還好沙律菜夠新鮮~仲有雞蛋同牛油果夠多,幾有誠意~
Odelice!
尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖

巴斯克芝士蛋糕🍰$88
外觀幾吸引😍適合打卡~
唔係平時巴斯克芝士蛋糕食落嗰種柔軟質感~
士多啤梨糖漿比較甜~蛋糕沾上醬汁會掩蓋乳酪芝士味🙈

吞拿魚尼斯沙律 🥗$118
吞拿魚顏色偏深紅~
食落凍冰冰又冇乜吞拿魚鮮味🙈
2021-09-23 150 浏览
去約會通常都會揸車出街,所以食飯都會去商場食有免費泊車。大熱天時都唔想喺條街度今日喺The One行街就順便食飯。成日經過呢間西餐廳都好想試吓都未有機會,今日我就提議試下餐廳雖然唔係好大,暗暗地幾有feel而且環境乾淨服務亦好好。頭盤我嗌左火腿芝士拼盤,salami 同ham咸香油香都好出色,脂肪分布唔多芝士亦有兩款都好啱香港人嘅口味唔算太重,夾麵包食唔會太膩另外我仲嗌左虎蝦蟹肉沙律沙律,減緊肥嘅我實在太好啦虎蝦大大隻又鮮甜,蟹肉碎好鮮,沙律汁酸酸地好開胃主菜嗌左半隻龍蝦嘅意粉,龍蝦啖啖肉配上蕃茄汁嘅意粉好好味,蕃茄汁唔會太酸,意粉煮得剛剛好彈牙,唔好睇我哋好似食好少嘢呢三道菜已經好飽了又好食又滿足

芝士亦有兩款都好啱香港人嘅口味唔算太重,夾麵包食唔會太膩

呢三道菜已經好飽了又好食又滿足
2021-09-19 113 浏览
同埋朋友尖沙咀行完街發現The one有一間法國菜餐廳即刻Walk in排隊試吓,晚上7:30大約排咗10分鐘左右可以入座頭盤吞拿魚沙律份量好大份吞拿魚配上牛油果雞蛋🥚,超好味蜆肉意粉,蜆肉大大粒意粉好煙韌鵝肝牛扒,鵝肝好好味,牛扒五成熟剛剛好配上薯蓉可麗餅係呢間店舖嘅招牌菜,濃郁嘅酒味再配上雪糕,香橙,好有新鮮感
同埋朋友尖沙咀行完街
發現The one有一間法國菜餐廳
即刻Walk in排隊試吓,晚上7:30
大約排咗10分鐘左右可以入座

頭盤吞拿魚沙律
份量好大份
吞拿魚配上牛油果雞蛋🥚,超好味

蜆肉意粉,蜆肉大大粒
意粉好煙韌

鵝肝牛扒,鵝肝好好味,牛扒五成熟剛剛好
配上薯蓉

可麗餅
係呢間店舖嘅招牌菜,濃郁嘅酒味再配上雪糕,香橙,好有新鮮感

• 法式可麗餅
2021-09-17 119 浏览
之前都成日幫襯. 經過今晚用餐後1次都唔會再去. Blacklisted for sure.食物質素係冇問題. 但係放服務差度差到一個點. 首先訂餐廳前冇寫明入座限時. 當朋友去到餐廳入座時又冇講明話限時. 亦都冇話入座後開始計時.點知食完主菜之後就不停比餐牌我哋叫我地嗌甜品. 嗰陣時先係過咗半個鐘 ONLY.着深藍色衫高大嘅個位員工仲要踩咗我隻腳兩次冇道歉. 之後有員工話2030要交枱2015就叫我哋即刻走. 但朋友仲食緊甜品同飲緊嘢. 賤都極. 員工仲喺度狡辯話有同我哋講限時. 只為咗賺錢即刻趕客走簡直唔係良心店😤😤😤

食物質素係冇問題. 但係放服務差度差到一個點.
首先訂餐廳前冇寫明入座限時.
當朋友去到餐廳入座時又冇講明話限時.
亦都冇話入座後開始計時.

着深藍色衫高大嘅個位員工仲要踩咗我隻腳兩次冇道歉.

只為咗賺錢即刻趕客走簡直唔係良心店😤😤😤
2021-09-17 124 浏览
位於尖沙咀的 Odelice🔸,是間主打親民和多元化的法國菜餐廳。一般的法國菜館都比較氣氛隆重,價格昂貴,但品牌則走溫馨路線,所以每當我想吃法國薄餅,我都會來吃晚飯哦~煙三文魚蕎麥薄餅 $125 ◢來法國餐廳,甚能不吃法式薄餅呢😚。這個放滿大量菠菜、煙三文魚、雞蛋🥚的蕎麥薄餅,口感煙靭,抹上羅勒香草醬和塔塔醬後,味道更豐富。法式風味漢堡配蕃薯條 $158  ◢法式風味漢堡🍔,用黑安格斯牛肉製成,肉味較濃,肉質較為結實,脂肪不多。配上甜甜的蕃薯條,也不錯啦~ 吞拿魚尼斯沙律 $128 ◢大大碗吞拿魚尼斯沙律🥗,用蜜糖芥末沙律醬調味,蔬菜新鮮爽脆,質素不錯。如果沒有我不愛的橄欖,那就更好啦~ 白雪公主 $88 ◢這個以草莓為主題的白雪公主薄餅😍,非常好吃! 煙靭的薄餅,包裏著滿滿的白朱古力慕絲🍫和開心果碎,配上香甜的草莓醬,是我今晚最愛的菜式。巴斯克焦香芝士蛋糕 $88 ◢大大件巴斯克焦香芝士蛋糕🍰,淋上草莓醬後更加吸引! 蛋糕表面烤焦,芝士味很濃,我特別喜歡與酸甜的草莓🍓很配唷~▫▫▫▫▫📍餐廳地址:#尖沙咀 The ONE @hktheone 4樓L407號鋪#灣仔 蘭杜街9號#將軍澳

所以每當我想吃法國薄餅,我都會來吃晚飯哦~

煙三文魚蕎麥薄餅 $125 ◢

法式風味漢堡配蕃薯條 $158  ◢

吞拿魚尼斯沙律 $128 ◢

白雪公主 $88 ◢

巴斯克焦香芝士蛋糕 $88 ◢

▫▫▫▫▫
📍餐廳地址:
#灣仔 蘭杜街9號
#將軍澳 PopCorn @popcorn.tko 商場1樓F23號舖
▫▫▫▫▫
放工後和朋友去到尖沙咀The One的Odelice! 吃法國菜,餐廳裝修採用巴黎街頭風格,簡約舒適又有格調。雖然是連鎖餐廳,但當晚人流一直非常多,恐怕必須預約才能入座。先上菜的是特色主廚拼盤,選用煙三文魚、柏爾馬火腿、法式辣腸、意大利青瓜、油封番茄、巴馬臣芝士等食材,並配有幾片法式鄉村麵包,口感香脆,塗上牛油果沾醬,味道香濃,十分美味。這個拼盤不但擺盤精美,而且材料優質,重點一提是煙三文魚的油香十足,實在是品酒的上上之選。吞拿魚尼斯沙律,採用了香煎芝麻吞拿魚、雞蛋、牛油果、車厘茄、青菜沙律等材料,口感新鮮清爽。最特別是用了蜜味芥末沙律醬,香甜之餘又帶有微微的芥末嗆辣感,而且醬汁攪拌均勻,每片沙律菜都沾滿醬汁,偶爾會吃到經醃製的橄欖,充滿橄欖油香,別具風味。經典肉眼牛扒配薯條,牛扒選用新西蘭草飼肉眼扒,廚師用炭燒的方法,牛扒表面燒焦香。我們點了五成熟,所以牛扒切開後仍呈現粉紅色,肉質鮮嫩多汁,無須過多調味,已經非常美味。來到法國餐廳,當然要試一試著名的法式甜品可麗餅,而我們當晚就點了白雪公主。這款可麗餅的餅皮柔軟煙韌,以白朱古力慕絲作餡料,口感幼滑,入口即溶,並以新鮮士多啤梨和開心果作

來到法國餐廳,當然要試一試著名的法式甜品可麗餅,而我們當晚就點了白雪公主。這款可麗餅的餅皮柔軟煙韌,以白朱古力慕絲作餡料,口感幼滑,入口即溶,並以新鮮士多啤梨和開心果作伴碟,賣相相當精緻,是一道非常高質的甜品
2021-09-06
2021-09-15 170 浏览
性價比極差之餐飲體驗今日係我地一齊七個月既紀念日,由於七夕同半年紀念日都冇時間好好慶祝,所以今次就揀左一間法國餐廳,希望可以好好享受同埋舒緩一下返工令人繃緊既情緒。大約8點幾接近9點既時間入座,侍應有同我地講9點鐘要截單,所以我地都好配合咁好快點了個2人套餐(過程只係用左5分鐘都沒有),希望都有大約一小時既用餐體驗。我認為呢個只係一個基本要求,但原來就算你付出金錢都唔一定可以被滿足到。食物質素 - 我地選擇一間法國餐廳黎慶祝,自然都希望食物質素有一定程度既水準,但事實卻不如人意。首先,雖然頭盤既辣肉腸同Parma ham尚算可以接受,但其中既牛油果醬唔算新鮮,亦唔完全係醬既質感,感覺就似係自己係屋企開一個牛油果,而且放左一段時間先食既感覺咁。另外個麵包非常硬,要好用力先可以咬到一啖。咁我地就寄望主菜會令我地開心啲。我地點左個低溫慢煮黑毛豬柳同埋青口配黑松露薯條,感覺都只係一般,講係慢煮但啲肉既質感係粗糙的。至於甜品係火焰橙酒可麗餅,侍應介紹係佢地餐廳既王牌,結果只食左一啖就放棄了,因為只有酒同橙相融合的苦澀味道,餐飲體驗 - 由我地坐低到開始食野,不到15分鐘既時間(大約9點12分左右
性價比極差之餐飲體驗

食物質素 -

餐飲體驗 -
由我地坐低到開始食野,不到15分鐘既時間(大約9點12分左右),侍應就要求我地先埋單,但其實主菜先剛開始,有種強烈被迫快點食完離開既感覺。頭盤食到三分之一都沒有就上了主菜,剛剛完成頭盤,甜品就來了。我望住呢個火焰都黎唔切影相,佢就完成並熄左。同埋因為太早上甜品,到我地開始食,其實雪糕已經溶了一半。之於飲品,我地點左Apple Cider 同埋Nutella Latte。其實我地都已經只希望係正常嘅味道,點知個Cider聞上去係有陣宿味;個Nutella Latte完全飲唔到有Nutella。最後都忍不住問侍應係咪有搞錯左,點知佢話冇,我地都唔想與他辯駁,更加破壞本身已經沒有既氣氛。

結語
雖然好似好浪費時間去寫返成個唔開心既過程,但的確有種不吐不快之感,而且亦都唔想其他希望同自己愛既人渡過一個美好既晚上,會比呢個唔愉快既(意外)破壞了。最後我地只係用了半個小時左右就離開餐廳(8點55分至9點31分),就消費左大約1000蚊。相信呢個價錢大家值得擁有更好既選擇😊

後記 - 有鑑於太失望既關係,都上左OpenRice睇下有冇同路人,就發現其實有好多鱔稿。基本上一旦有一個劣評,就會有4-5篇好評覆蓋最真實既食評。
特色主廚拼盤
低溫慢煮黑毛豬柳
2021-09-14
庆祝纪念
纪念日
2021-09-14 121 浏览
The one搵食,仲可以免費泊車,地方就腳😊餐廳環境好好,坐喺窗邊好開陽,店員服務好好添😝午市套餐選好多daily soup 羅宋湯好足料酸酸甜甜好開胃coconut mango passion Fruit Smoothie好適合夏天飲,fresh 得來好有果香Tuna Carpaccio 好有驚喜,外表煎香,加上果醋,仲有蕃茄和香橙🍊 decoration仲好靚添,口感綿滑,好香呀😚Spaghetti Carbonara算是他們的signature菜式,creamy有口感,意粉彈牙,還有雞肉😌Beer Roasted Chichen外皮脆卜卜,雞肉嫩滑,配上炸甜薯條,份量好多!仲有秘製source,很不錯👍縱觀各款菜試都好滿意,下次再來試吓其他😌
The one搵食,仲可以免費泊車,地方就腳😊

餐廳環境好好,坐喺窗邊好開陽,店員服務好好添😝

午市套餐選好多

daily soup
羅宋湯好足料酸酸甜甜好開胃

好適合夏天飲,fresh 得來好有果香

Tuna Carpaccio

Spaghetti Carbonara

Beer Roasted Chichen

縱觀各款菜試都好滿意,下次再來試吓其他😌
2021-09-14 77 浏览
今日朋友約我去尖沙咀The One 的 Odelice 用膳, 環境優美,地方不算大卻周圍都設有落地玻璃窗,能看透街景,視線良好,釆光度高。 由於朋友飯後要上班,我倆很快點了是日餐湯 ( 薯蓉菜湯)熱噴噴的餐湯,熱喝味道特別清香,不肥膩。煎封吞拿魚薄片,用刺身的吞拿魚來烹調,放了些雜菜在上層,吃起來很嫩滑很爽,再用特制已調好的醋汁墊底,更突出其味道清甜。蒜香大蜆意粉 ,放了很多蒜片及香料,很惹味的一道菜,蜆很新鮮不算大,但蜆肉很飽滿夠肥美;意粉硬度適中,也有嚼勁。法式經典漢堡飽~配卡真香料薯條,牛肉漢堡多汁,很有牛肉味,卡真香料薯條有小小辣辣地但很香口,不點茄汁也好味。最後朋友點了檸檬水,而我選了鮮奶咖啡,飲完奶香味濃的鮮奶咖啡便結束了這頓飯,朋友返回公司而我便去超市入貨,各自忙碌。

最後朋友點了檸檬水,

而我選了鮮奶咖啡,

2021-09-13 62 浏览
肉眼扒配黑松露醬薯條肉眼扒份量大,味道不過不失,若能減少油份更佳。但以這個價錢(約150元)來說是合理,可以一試!加15元可由普通薯條轉黑松露醬薯條,添加了黑松露的薯條,再沾上黑松露醬,味道多了一點香氣。吞拿魚尼斯沙律這個沙律真的值得推介!👍🏻👍🏻沙律用料講究,食物多樣化且豐富,包括炙燒吞拿魚、車厘茄、牛油果、鯷魚、青橄欖、法邊豆等。沙律醬是餐廳自調製的蜜味芥末油油醋汁,清新而不會搶去食物的原味道。這個沙律的心思是無人能及!一個沙律帶來多重享受,食完還不會有罪惡感!本人是自費於下午時段光顧。

肉眼扒配黑松露醬薯條

吞拿魚尼斯沙律

這個沙律真的值得推介!👍🏻👍🏻

一個沙律帶來多重享受,食完還不會有罪惡感!

本人是自費於下午時段光顧。

2021-08-19
  • 炙燒吞拿魚尼斯沙律
2021-09-12 77 浏览
得到消費券,當然要出去消費一下,好想食法式薄餅,今天到了The One的Odelice!這裏主打法國菜,價錢不貴,套餐人均不到$300便有交易。Parma Ham Galettemozzarella cheese、半熟蛋、油封蕃茄和羅勒香草,加上蕎麥薄餅和parma ham,清新的蕎麥味中和了火腿的鹹味,非常健康的法式薄餅。極致羅西尼牛排香煎法國鵝肝佐新西蘭牛脊肉,厚厚的鵝肝配上五成熟的牛脊肉,牛肉肉質鮮嫩,鵝肝煎得香脆內嫩,肉汁令軟滑的薯蓉和配菜也添上一層微香的牛油和鵝肝味道。蒜頭也烤得軟腍,不辣,每口牛扒加上焗到入口即溶的蒜頭,回味無窮!番紅花海鮮燴飯用上虎蝦,帶子,魷魚等等,大量海鮮用料非常豐富,加入了番紅花,令整個飯增加層次,而且十分Creamy。sunshine ice tea 用上鮮橙汁,檸檬片,加上rosemary,口感清新又解喝。甜品點了火焰橙酒可麗餅店員哥哥送甜品上台在我們面前倒酒點火,一輪火焰溫熱之下,薄餅上充滿甜甜淡淡的酒香,加上香橙片,少許酸甜,而薄餅亦有蛋奶香,非常滿意。在這裏人均消費不到$300,能吃到法國餐也很不錯!

這裏主打法國菜,價錢不貴,套餐人均不到$300便有交易。

Parma Ham Galette

極致羅西尼牛排

番紅花海鮮燴飯

sunshine ice tea
用上鮮橙汁,檸檬片,加上rosemary,口感清新又解喝。

甜品點了火焰橙酒可麗餅

在這裏人均消費不到$300,能吃到法國餐也很不錯!
2021-09-12 88 浏览
食物服務都非常一般,性價比低。餐廳小而位置擁擠,被安排在近門口的位置,桌子很小、環境很嘈雜。Waiter一直催趕盡快完餐,態度,上餐,倒水就像是茶記阿叔般粗莽,用餐感覺非常不佳。食物質素未能搭救,一樣都是水平低下,青口很細又不新鮮,薯條很林,完全不級普通M記的水平,自己焗會更好。生蠔細但尚算新鮮,但與肥美一字毫無關聯。Risotto是唯一一個正常水平的菜式,甜品白雪公主也就是不用多說的樣子……失望unpleasant 的一餐
食物服務都非常一般,性價比低。

Risotto
2021-09-08 73 浏览
餐廳外部裝修時尚舒適, 白色嘅框架,整體嘅感覺, 吸引了我嘅目光。近日繁忙, 想去一間可以讓身心靈放鬆一下嘅餐廳, 同家姐輕輕鬆鬆傾下偈。食物嘅質素果然有水準, 感覺到他們用心烹調, 別出心裁。侍應的服務態度, 有禮貌有親和力, 笑容親切, 讓人感到舒服, 有賓至如歸嘅感覺。The One, 由於地點交通方便, 有好多間餐廳都好有質素, 所以好多時候都會相約家人好友到這座 building去 High tea.今日好開心可以同家姐有一個好有質素嘅溝通, 一個開心難忘嘅high tea.

食物嘅質素果然有水準, 感覺到他們用心烹調, 別出心裁。

2021-09-06 74 浏览
約朋友食晏,又想有個地方坐得舒服又傾到偈,朋友就建議嚟試吓。因為約1:30,所以人唔多👍🏻呢個crepe,同我N年前响法國食嘅有得比👍🏻 簡簡單單火腿芝士加隻蛋次次見到油封鴨髀就自自然然會叫,呢度做得都幾好 啲配菜亦都唔錯下次要嚟試吓食晚餐先得 😬(沒有任何優惠)

Ham  and  cheese  crepe

Duck  confit

次次見到油封鴨髀就自自然然會叫,呢度做得都幾好
啲配菜亦都唔錯

下次要嚟試吓食晚餐先得 😬

(沒有任何優惠)
Ham  and  cheese  crepe
Duck  confit