2022-05-22 94 浏览
見個裝修幾好,下午茶時間路過見唔多人排隊即管試一試。叫咗兩個餐,餐湯蘑菇湯,唔似西餐廳蘑菇湯咁大粒肉同濃味 (即係唔滑又唔夠口感咁啦吓,又稀稀哋嗰隻)鮮蝦闊條麵,麵質偏硬,蝦就唔係新鮮嗰隻。嗯…麻麻哋煙三文魚三文治,煙三文魚同出面係一樣嗰啲,三文治入面嘅洋蔥係超生同辣,自問我食慣生嘅植物都好難頂,要剔走。伴碟沙律都ok新鮮。個類似All day breakfast 算係最好,窩夫偏硬、薯條偏乾、炒蛋唔錯,雞同腸係平常表現,自己睇相就知。嘢飲唔跟餐,賣相同質素相近!不過呢間相信係甜品為主,但食飽無胃口再試,不能評論。但間嘢真 係 好 嘈 ! 如果想靜靜哋談心就唔好嘞!嘈到自己檯吹水都好似嗌交咁!慎選😂
見個裝修幾好,下午茶時間路過見唔多人排隊即管試一試。

鮮蝦闊條麵,麵質偏硬,蝦就唔係新鮮嗰隻。嗯…麻麻哋

嘢飲唔跟餐,賣相同質素相近!

不過呢間相信係甜品為主,但食飽無胃口再試,不能評論。

Ocio 喺鑽石山荷里活廣場新開咗分店💗白色門面好有日系feel!用餐區很大,中央有一棵大樹做裝飾,配以淺木色家具🥳係同朋友聚會嘅好地方。雖然新開冇幾耐,但好有人氣!平日晚餐時段全場爆滿。🔶晚餐:脆皮烤鴨配焗薯餅香橙黑醋醬$158晚餐一共有八款,有埋餐湯🥳脆皮烤鴨烤得非常好,鴨皮微微輕脆~而肉夠Juicy滿滿鴨香,配上少許香橙黑醋醬,微微酸甜很開胃!烤鴨下仲有塊香脆大薯餅。🔶 玫瑰荔枝乳酸梳打 $48(晚餐+$15)造型幾靚, 唔會太甜,有玫瑰香!荔枝味則比較淡~整體好清爽解膩。🔶奧斯蜜瓜雪山熱香餅 $98見到好多枱都點呢個甜品!賣相靚💗打卡打得好開心😃半個蜜瓜上面放上了一塊口感輕軟丶入口即化嘅熱香餅,仲有球大雪糕丶蜜糖星星同埋杏仁片。蜜瓜都算甜,蜜瓜裏面原來仲有幾粒奶凍方塊~整個配搭口感都幾豐富。

🔶晚餐:脆皮烤鴨配焗薯餅香橙黑醋醬$158

🔶 玫瑰荔枝乳酸梳打 $48(晚餐+$15)

🔶奧斯蜜瓜雪山熱香餅 $98

2022-05-20 74 浏览
今晚收工去咗鑽石山荷里活廣場食晚飯,見到OCIO 之前係新都會食過都唔錯。一於再encore。坐底睇吓個dinner menu 都好多款式,睇咗陣就決定叫個1.奧斯經典全日早餐 同3.香煎刺身帶子南瓜意大利飯Dinner set 仲有soup 跟埋是日餐湯係粟米湯飲落唔錯都幾creamy 😋奧斯經典全日早餐好豐富好多嘢食,個炒蛋好滑仲有我最愛嘅ham 估唔到個窩夫咁鬆脆。有驚喜😍香煎刺身帶子南瓜意大利飯刺身帶子好大粒煎咗表面好香口意大利飯軟硬適中配埋南瓜又幾好食😋跟餐飲品可叫$33以下就唔洗補錢我哋叫咗香草洋甘菊同茉莉綠茶

坐底睇吓個dinner menu
都好多款式,睇咗陣就決定叫個
1.奧斯經典全日早餐

跟餐飲品可叫$33以下就唔洗補錢
我哋叫咗香草洋甘菊同茉莉綠茶
  • 香煎刺身帶子南瓜意大利飯
2022-05-19 70 浏览
Ocio オシオ @ocio_kitchen 登陸荷里活廣場是繼旺角 將軍澳後的第三間分店 真係久仰大名裝修日系清新 牆上有可愛壁畫🐻環境寬敞舒適新開張晚市套餐有九折優惠 難怪咁多人捧場.奧斯經典全日早餐🍳好大碟 非常豐富!有窩夫 雞排 炒滑蛋 芝士腸茄汁豆 沙律 巴馬火腿 烤番茄 薯條🍟份量很多最有驚喜的莫過於窩夫 外脆內軟 再淋上蜜糖另外雞排皮煎得好香 肉質嫩滑 整體水準不錯.奧斯蜜瓜窩夫🧇食完all day breakfast 覺得窩夫好正 就叫多份呢個絕對係必點 窩夫依舊鬆軟🍈蜜瓜鮮甜多汁只需$8就有一球雪糕 無理由不追加 一人一個賣相好靚 灑上杏仁片和蜜糖星星 $68真心抵.阿根廷紅蝦手工扁意粉🍝被旁邊的食客所吸引 跟機叫了份🦐好大隻蝦蝦肉爽口 酸甜開胃 咸度適中 伴碟時蔬也好吃手工扁意粉色澤金黃 吸滿了醬汁 口感Q彈.是日餐湯🌽喜歡這樣的湯碗設計🥘飲落creamy 重忌廉味粟米夠鮮甜 還加了烘過的果仁碎和香草 好香.蜜桃紅茶🍑香草洋甘菊🌼晚市套餐除了餐湯 還包括$33或以下飲品兩款熱茶都香氣撲鼻 很適合配搭甜點一起吃
是繼旺角 將軍澳後的第三間分店 真係久仰大名
兩款熱茶都香氣撲鼻 很適合配搭甜點一起吃
  • 奧斯蜜瓜窩夫
  • 奧斯經典全日早餐
2022-05-15 111 浏览
💫烤紐西蘭牛柳配鵝肝薯仔泡芙鵝肝牛柳第一口就讓人驚艷,鵝肝肥美細膩配上嫩牛柳。肩胛牛扒牛肉香味濃厚,口感較有嚼勁,初嘗覺得普通但很耐品嘗,越吃越有味,肉里裹著豐富的肉汁,回味無窮。💫 奧斯經典全日早餐配料非常豐富🍽️,一份有waffle丶pans ham丶豬肉腸丶蕃茄丶茄汁豆丶炒蛋,一盤點亮一日美好心情。✌🏻✨ 💫75%朱古力心太軟原本配有一球雲呢拿雪糕,再加$8一球。心太軟甜甜的朱古力夾心流曬出黎,還有CREAM同雪糕襯托,很滿意。整體餐廳係新開張,環境闊落整潔,仲有不少打卡位,顏色格調令人好舒服😻
💫烤紐西蘭牛柳配鵝肝薯仔泡芙

💫 奧斯經典全日早餐

💫75%朱古力心太軟

• 烤紐西蘭牛柳配鵝肝薯仔泡芙
  • 奧斯經典全日早餐
  • 75%朱古力心太軟
2022-05-14 103 浏览
見到荷李活有一間嘢新開張,俾佢menu &店內裝修吸引左,就決定試下。店面裝修走韓式style,光線充足,中間有一顆防樹,有一種置身戶外的感覺。兩個女食得唔多,就點做一個一個主食,兩個甜品😋脆皮德國鹹豬手配椰酸菜薯條$178豬手size 俾我想像中大隻 、大份。薯條份量都真係好多😂豬手外皮鹹脆有唔會口感太硬,皮夠煙韌入面嘅肉夠曬入味,配菜的酸椰菜真的特別驚艷,軟軟的味道也不特別酸,單吃都可以一直吃下去,且可以分解一啲油膩感。份量真係太多,兩個女仔一定食唔曬🥹 焦糖香蕉朱古力窩夫$68➕8蚊配雪糕香蕉上嘅朱古力配搭焦糖,更加凸顯了香蕉嘅果香味。朱古力窩夫濃郁嘅朱古力味、但窩夫口感有啲乾同埋硬。PS一定要配搭雪糕。😊士多啤梨土司$68➕配8蚊雪糕我哋放耐太遲食,雪糕融左入去土司,另到最後吐司口感太軟,失去左烘培嘅🥹香味。但係味道還是可以的

兩個女食得唔多,就點做一個一個主食,兩個甜品😋

脆皮德國鹹豬手配椰酸菜薯條$178

份量真係太多,兩個女仔一定食唔曬🥹

脆皮德國鹹豬手配椰酸菜薯條

香蕉朱古力窩夫
士多啤梨土司
  • 脆皮德國鹹豬手配酸椰菜薯條
2022-05-14 108 浏览
好少寫食評,但係今次真係忍唔到手,見佢裝修幾靚仔,入去試吓,點知一個字:伏伏伏伏伏!先講環境,枱貼枱,同隔離食客零距離,要zip入去先坐得到。環境非常非常嘈吵,比街市還嘈,講嘢要氣運丹田。員工唔醒目,好用氣力同佢講個自助落單web load 來load去都失敗,佢企定定望住個loading ,望咗五秒,我頂唔順開口問可唔可以幫我人手落單。戲肉來了,食物質素真係屬於劣質。唔講啦,自己睇相。質素唔知關唔關新開張事,但唔會有下次囉⋯⋯

戲肉來了,食物質素真係屬於劣質。唔講啦,自己睇相

質素唔知關唔關新開張事,但唔會有下次囉⋯⋯
唔講唔知乜原來係豬手
法式多士
2022-05-12 124 浏览
鑽石山新開田園風西餐廳 — Ocio▫️呢間鑽石山新開嘅田園風西餐廳,環境好闊落,裝修佈置都好小清新🌿~▫️🍵宇治抹茶心太軟($68)勁耐冇食心太軟!真係好流心😍好澎湃🤤味道都唔會好甜!幾好味😋▫️🧇朱古力麻糬窩夫($68)窩夫好大份,面頭配上朱古力脆皮🍫杏仁碎片、仲有朱古力雪糕🍦窩夫入口脆得黎,又食到麻薯黏黏地嘅質感,味道有好香濃嘅朱古力味😍但係又唔會好甜!▫️🎃香煎刺身帶子南瓜意大利飯($148)每一啖意大利飯都都沾滿左充滿南瓜蓉,仲有南瓜同洋蔥粒粒可以食到~質感好creamy!帶子亦煎得金黃,每粒都好大粒!未食都聞到好香嘅帶子味,入口更爽嫩多汁,調味適中!▫️阿根廷紅蝦手工扁意粉🍝($138)份量都好多,意粉每一啖都沾滿左紅蝦茄汁~▫️🐤水牛城單骨雞翼($48)底下鋪滿薯條,醬汁辣辣地,雞翼炸得好脆▫️地址:Ocio オシオ (鑽石山)鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖▫️
鑽石山新開田園風西餐廳 — Ocio
▫️
🍵宇治抹茶心太軟($68)
▫️
🧇朱古力麻糬窩夫($68)
▫️
🎃香煎刺身帶子南瓜意大利飯($148)
▫️
阿根廷紅蝦手工扁意粉🍝($138)
份量都好多,意粉每一啖都沾滿左紅蝦茄汁~
▫️
🐤水牛城單骨雞翼($48)
底下鋪滿薯條,醬汁辣辣地,雞翼炸得好脆
▫️
地址:Ocio オシオ (鑽石山)
鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
2022-05-12 136 浏览
新開張見頗多人光顧,打算一試。叫了一個肉眼配薯條。湯:極似開粉湯包,質地極水,非常難飲。同檯全部人只飲了一啖。肉眼:叫了五成熟,同行有人叫七成,待應比錯七成個塊我。但切開都並非七成,而是Well Done,一個字—韌。薯條:稍為合理,但都偏咸。叉燒烏冬:由於牛扒韌得過份,只好退換,改食叉燒烏冬。烏冬湯底強烈味精味,好咸。叉燒淋,但亦都好咸。環境:隔音差,餐廳嘈到似酒樓。總結:用餐體驗差,食物質素極之差(同行有人點虎蝦意粉,乾且極酸,蝦霉)
新開張見頗多人光顧,打算一試。叫了一個肉眼配薯條。

湯:極似開粉湯包,質地極水,非常難飲。
同檯全部人只飲了一啖。

肉眼:叫了五成熟,同行有人叫七成,待應比錯七成個塊我。
但切開都並非七成,而是Well Done,一個字—韌。

薯條:稍為合理,但都偏咸。

叉燒烏冬:由於牛扒韌得過份,只好退換,改食叉燒烏冬。
烏冬湯底強烈味精味,好咸。
叉燒淋,但亦都好咸。

環境:隔音差,餐廳嘈到似酒樓

總結:用餐體驗差,食物質素極之差
(同行有人點虎蝦意粉,乾且極酸,蝦霉)
2022-05-12
2022-05-11 119 浏览
行開荷里活廣場,見到呢間日系方格嘅餐廳新開㗎喎!😊中午都多人食,要門口攞票!-牛肝菌忌廉汁意式煙腩肉野菌意大利飯。午市套餐包埋餐湯,是日餐湯係粟米忌廉湯,意大利飯大大碟賣相都ok ,聞落好香好重的忌廉味,食落意大利飯比一般識開嘅香米大粒啲,咬落好有口感!好多好多牛肝菌🤤煙腩肉亦煎香過👍🏼-德國腸拼盤,有三種唔同嘅德國腸,有蜜糖味黑椒味仲有一隻香辣味!底下仲配咗鹹菜食落開胃得黎,配搭的醬汁都好好味😋-蜂蜜雪山熱香餅即叫即製,成個感覺好Q彈😋又好食仲有埋個雪糕🍦配埋一齊食好正,同一般出面既熱香餅唔同口感 蛋香味濃 值得一試

-牛肝菌忌廉汁意式煙腩肉野菌意大利飯。

-蜂蜜雪山熱香餅
2022-05-11 1445 浏览
Waffle 控的我,得知Ocio 喺附近荷里活開咗新店仲知道經OpenRice 預訂堂食有85折🎉🎉即時訂咗枱啦😬即使是黃雨的晚上,也無阻我嘗新的意欲😈餐廳就在商場的2樓283-284號鋪,光潔簡單的門外,已擺滿了祝賀的花牌所以地方不難找🌼🌴🌴🌴環境方面餐廳有棵假樹為中央點,木枱座位以二人四人一區區的,有點像Foodcourt的感覺🤔而幸好有一幅可愛動物主題牆畫可作為打咭之用,對面是水吧枱,入門口時已聽到很嘈吵的機器聲音,可能是製造刨冰而產生的。🍧🍨🧇🧇🧇食物方面我們點選了晚餐牌上的意粉🍝及意大利🇮🇹飯,小食點了雞翼。晚餐會附上是日餐湯及包一杯33元或以下的飲品,如要選擇特飲另補差額。🍗🍗🍗水牛城單骨雞翼$48首先上枱的是雜菜餐湯,然之後就是雞翼,份量大約有八隻,下面鋪有炸薯條墊底,份量不算少。雞翼香脆可口帶微辣,回頭必點之選👍🍝🍝🍝阿根廷紅蝦手工扁意粉$138意粉是很柔軟較濶身的麵條,沾了紅蝦汁是頗開胃的,但麵條並未太入味,如喜歡清淡的也未嘗不可。比較失望是主角阿根廷紅蝦只有一小只,就只能分享到那細小的蝦肉🙃🇮🇹🇮🇹🇮🇹香煎刺身帶子意大利飯$148有三粒大如一元硬幣的厚身帶子,外層
Waffle 控的我,得知Ocio 喺附近荷里活開咗新店
仲知道經OpenRice 預訂堂食有85折🎉🎉
即時訂咗枱啦😬

即使是黃雨的晚上,也無阻我嘗新的意欲😈

🌴🌴🌴環境方面

🧇🧇🧇食物方面
我們點選了晚餐牌上的意粉🍝及意大利🇮🇹飯,

🍗🍗🍗水牛城單骨雞翼$48

🍝🍝🍝阿根廷紅蝦手工扁意粉$138

🇮🇹🇮🇹🇮🇹香煎刺身帶子意大利飯$148
有三粒大如一元硬幣的厚身帶子,外層煎香而內裡鮮嫩柔韌,一口感覺鮮味滿足🤪南瓜飯有香濃南瓜汁外還帶有大夥粒南瓜很有層次🎃不是過度煮爛的南瓜容,飯粒帶軟入味而不甜膩。

🍓🍓🍓草莓雜果疏乎厘班戟 $89
甜品在餐牌上說是荷里活店特有的款式,所以此次棄了waffle 而選了這個疏乎厘,一個如飯碗一樣size 的外鋪一層忌廉,味道清甜鬆軟而富有彈性,回彈力十足,也是打卡之選✨✨

總括來說食物及服務也不錯👍👍👍
但由於環境並不算太舒適,甚至有點像FoodCourt
的格局,不會是一個可Hea 的地方。

• 水牛城單骨雞翼