2022-07-02 37 浏览
趁颱風天人少少來試下開左幾個月既Ocio之前經過見到Menu一直想試佢既signature朱古力窩夫🧇⋯圖片賣相幾吸引今次第一次來嗌左👇*香蕉焦糖朱古力窩夫* 評價⭐️⭐️⭐️第一淡食香蕉焦糖ok,好脆,甜度適中跟著食窩夫,有少少失望,切邊邊食感覺有d硬同乾,如果搽返d雪糕或者cream食就好d(但係都覺得硬⋯🤐)所以整體評價三粒星(總分⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)*安格斯漢堡配薯條*評價⭐️⭐️⭐️⭐️呢個餐系是日午餐,薯條幾脆幾好食,沙拉都ok。漢堡芝士醬夠多,淡淡芝士味,裡面舊肉都幾大舊,值得一試👍🏻*芒果甘露沙冰*評價⭐️⭐️⭐️⭐️芒果味好濃,裡面有少少椰果,口感唔錯,夏天飲一流總體而言,唔好對signature抱咁大期望,唔係就會⋯🥲
趁颱風天人少少來試下開左幾個月既Ocio
今次第一次來嗌左👇

*香蕉焦糖朱古力窩夫* 評價⭐️⭐️⭐️
第一淡食香蕉焦糖ok,好脆,甜度適中
所以整體評價三粒星(總分⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

*安格斯漢堡配薯條*評價⭐️⭐️⭐️⭐️

*芒果甘露沙冰*評價⭐️⭐️⭐️⭐️
芒果味好濃,裡面有少少椰果,口感唔錯,夏天飲一流

總體而言,唔好對signature抱咁大期望,唔係就會⋯🥲

芝士安格斯漢堡配薯條
2022-07-02
2022-07-01 31 浏览
食飽飽搵咗間餐廳食甜品,兩款都好好味,分量十足,唔好食太飽先去😆😆下次仲想試吓其他抹茶味嘅甜品呀好似都好吸引朱古力布朗尼窩夫 $68朱古力窩夫外脆內軟,布朗尼軟身厚實,唔會硬掘掘,配埋雪糕又熱又凍一流呀😍😍鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $78熱香餅好軟好濕潤,伯爵茶醬汁茶味都幾濃,值得一試啊🥰味道 | ❤️❤️❤️❤️抵食 |❤️❤️❤️❤️環境 | ❤️❤️❤️❤️服務 | ❤️❤️❤️推薦 | ❤️❤️❤️5個❤️為滿分

朱古力布朗尼窩夫 $68

鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $78
熱香餅好軟好濕潤,伯爵茶醬汁茶味都幾濃,值得一試啊🥰

味道 | ❤️❤️❤️❤️
抵食 |❤️❤️❤️❤️
環境 | ❤️❤️❤️❤️
服務 | ❤️❤️❤️
推薦 | ❤️❤️❤️
5個❤️為滿分
2022-06-30 39 浏览
Ocio食評總結之前同朋友幫襯Ocio,位於鑽石山荷李活廣場香蕉朱古力窩夫 $68窩夫分量足夠,但係唔脆,略嫌軟左啲香蕉上面嘅焦糖份量恰到好處,甜度啱啱好上面附有一個雪糕球,可以$8另加一球性價比唔太高,有少少失望草莓刨冰 $63刨冰份量大,草莓足料一個人未必食得晒,適合兩至三個人食性價比還可以草莓西柚菠蘿沙冰 $48沙冰來講算貴,而且幾細杯味道清新,士多啤梨味重性價比唔算高好味指數😋😋😋抵食指數🤑🤑推介指數🤩🤩
Ocio食評總結

之前同朋友幫襯Ocio,位於鑽石山荷李活廣場

香蕉朱古力窩夫 $68
窩夫分量足夠,但係唔脆,略嫌軟左啲
香蕉上面嘅焦糖份量恰到好處,甜度啱啱好
上面附有一個雪糕球,可以$8另加一球
性價比唔太高,有少少失望

草莓刨冰 $63
刨冰份量大,草莓足料
一個人未必食得晒,適合兩至三個人食
性價比還可以

草莓西柚菠蘿沙冰 $48
沙冰來講算貴,而且幾細杯
味道清新,士多啤梨味重
性價比唔算高

好味指數😋😋😋
抵食指數🤑🤑
推介指數🤩🤩
2022-06-12
  • 草莓刨冰
2022-06-30 47 浏览
是日同HONEY去開HOLLYWOOD PIAZA行街,見到哩間好RELAX的CAFE,OCIO,二話不說就去食~~位置真的好闊,同HONEY點左個香烤大頭蝦手工意粉套餐,加埋小食水牛城單骨雞翼同埋甜品奧斯蜜瓜窩夫,套餐方面會包埋湯同埋飲品,磨古湯真的好好味,另外點左杯凍檸檬茶,香烤大頭蝦手工意粉香烤大頭蝦真的啖啖肉,加埋手做的意粉好彈牙,好多小蕃茄好好食,水牛城單骨雞翼水牛城單骨雞翼會配埋薯條一齊食,另外單骨翼真的食得好方便,奧斯蜜瓜窩夫奧斯蜜瓜窩夫真的好靚,有雪糕搭配窩夫,另外有埋少少星星碎,蜜瓜又多汁可口,真的YUMMY~~哩間小餐廳真的好RELAX,下次都同朋友食甜品都可以~~
是日同HONEY去開HOLLYWOOD PIAZA行街,
見到哩間好RELAX的CAFE,OCIO,

二話不說就去食~~
位置真的好闊,

香烤大頭蝦手工意粉

水牛城單骨雞翼

水牛城單骨雞翼會配埋薯條一齊食,另外單骨翼真的食得好方便,
奧斯蜜瓜窩夫

奧斯蜜瓜窩夫真的好靚,有雪糕搭配窩夫,另外有埋少少星星碎,
蜜瓜又多汁可口,真的YUMMY~~
哩間小餐廳真的好RELAX,下次都同朋友食甜品都可以~~
2022-06-29
  • 香烤大頭蝦手工意粉,
  • 奧斯蜜瓜窩夫,
食左3樣野1. 奧斯西班牙海鮮燴飯 ($198, 再加一 = $218)份量其實唔大, 一個女仔食既話應該差不多中間隻龍蝦係唔太新鮮D肉散散地既以呢個價錢黎講真係好唔值2. 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 ($78, 又加一 = $86)成舊野好似雪糕還雪糕, 伯爵茶還伯爵茶, 熱香餅還熱香餅我感受唔到呢個組合帶黎既喜感熱香餅粉感重, 食落只有重甜味同膩既感覺3. 焗鑊仔班戟心太軟 ($89 +雪糕 $8, 再加一 $107)呢個心太軟, 我真係唔知個心有幾軟切開幾乎流唔到野出黎又係得堆甜同膩既味飲左杯跟餐紫薯奶昔原價53, 跟餐-33 ($20, 又加一 $22)冇乜驚喜, 但至少冇伏2個人食埋單 $432, 我以為我去左酒店cafe(但係2個人早排去黃X海岸嘆左個三層Tea Set都只係6百幾)環境唔講我以為呢間係酒樓, 真係好嘈餐具既碰撞聲, 一堆人講野既嘈吵聲同人隔板搭檯隔離一路落刀我張檯一路震以呢個價錢, 咁既環境真係唔收貨總結同樣價錢, 有更好食環境更好既地方或者同樣享受既, 可以平一半價錢本身貴得黎唔好食仲要再加一條氣幾唔順埋單送張$50 coupon, 下次食滿$300可以用心諗
食左3樣野
份量其實唔大, 一個女仔食既話應該差不多
中間隻龍蝦係唔太新鮮D肉散散地既
以呢個價錢黎講真係好唔值

成舊野好似雪糕還雪糕, 伯爵茶還伯爵茶, 熱香餅還熱香餅
我感受唔到呢個組合帶黎既喜感
熱香餅粉感重, 食落只有重甜味同膩既感覺

呢個心太軟, 我真係唔知個心有幾軟
切開幾乎流唔到野出黎
又係得堆甜同膩既味

飲左杯跟餐紫薯奶昔
原價53, 跟餐-33 ($20, 又加一 $22)
冇乜驚喜, 但至少冇伏

2個人食埋單 $432, 我以為我去左酒店cafe

唔講我以為呢間係酒樓, 真係好嘈
餐具既碰撞聲, 一堆人講野既嘈吵聲
同人隔板搭檯隔離一路落刀我張檯一路震
以呢個價錢, 咁既環境真係唔收貨

總結
同樣價錢, 有更好食環境更好既地方
或者同樣享受既, 可以平一半
價錢本身貴得黎唔好食仲要再加一條氣幾唔順
埋單送張$50 coupon, 下次食滿$300可以用
心諗你個價貴左成倍都仲要食$300減$50, 你都真係幾識計數

希望睇到既朋友唔好中伏啦

btw, waiter係無辜既, 打份工姐, 佢地已經好努力
2022-06-29
2022-06-25 87 浏览
諗住有人排隊裝修又唔差食物質素應該唔係好食都叫做正正常常, 點知中晒大伏。叫左一個朱古力布朗尼窩夫同埋一份egg benedict, 一黎就上左甜品先, 窩夫又無味又乾, 仲難食過街邊$20一份嘅格仔餅, 見佢餐牌話即叫即做, 但完全係凍嘅, 真係未食過又乾又無味又凍窩夫, 千祈唔好俾佢啲相呃左。兩舊Egg benedict 細到呢, 仲要係求其用左塊乾到𠝹口嘅細包做底, 唔好諗住係muffin, egg benedict 又係完全無味, 好彩有2塊咁大把嘅parma ham , 夾埋入egg benedict 食都叫容易入口啲咁啦, 另外仲有一堆菜同菇。成餐得啲菇叫正正常常。兩份野埋單$200 又唔係特別平, 真係食到嬲, 唔好俾門面呃左, 食完一定後悔。

2022-06-25 36 浏览
荷里活廣場 有新開張嘅餐廳啦 。環境光明,白色牆壁上的畫增添朝氣,好可愛的小熊仔。晚市套餐有些只限12份,好巴閉。 要食要早到, 7點已經好多人排隊。晚餐套餐附有餐湯再加飲品,價位合理。大頭蝦手工意粉($148): 少少鹹,醬汁非常香濃,手工意粉都有個氣孔吸曬醬汁 每條麵條帶點煙韌,彈牙。隻大頭蝦烤焗香脆,肉質偏淋身。全日早餐($118): 份量十足,雞扒煎香有手掌咁大塊 雞肉嫩滑 ,煎蛋夠滑夠香。 窩夫脆口配蜜糖,薯條脆口。德國腸煎香皮脆有肉汁。下次試埋佢啲甜品,好吸引呀。
荷里活廣場 有新開張嘅餐廳啦 。

環境光明,白色牆壁上的畫增添朝氣,好可愛的小熊仔。

晚餐套餐附有餐湯再加飲品,價位合理。

大頭蝦手工意粉

全日早餐

下次試埋佢啲甜品,好吸引呀。
2022-06-21
大頭蝦手工意粉
全日早餐
🍄餐湯蘑菇的味道很香濃,湯的濃稠度剛剛好,湯有很多磨碎的蘑菇粒和果仁,顆粒感十足,味道很不錯🧇朱古力布朗尼窩夫 💰68窩夫的皮很香脆,內餡很鬆軟淡淡的朱古力味,朱古力雪糕還有一些朱古力碎,布朗尼朱古力味很濃郁,內餡還有一些果仁,口感很濕潤,窩夫的飽腹感很強🍖脆皮德國鹹豬手配酸椰菜薯條 💰198豬手變大隻,一上檯就聞到很香,豬手烤得很脆,不過豬手的脂肪有點厚,薯條炸得很脆口,配的兩種醬都比稀較淡
蘑菇餐湯

🍖脆皮德國鹹豬手配酸椰菜薯條 💰198
蘑菇餐湯
朱古力布朗尼窩夫
2022-06-23 29 浏览
Ocio————————————呢度晚餐會附上是日餐湯及包一杯33元或以下的飲品~ 今日餐湯係南瓜湯,幾creamy🎃1. 香烤大頭蝦手工意粉意粉比較軟身,蕃茄醬汁幾開胃,大頭蝦都幾大隻~清清地幾好食😋2. 新鮮有機舞松茸燴飯呢個係素嚟~聞落好香,都有幾多塊舞松茸舞松茸,好有菇味,意大利飯索哂啲菇汁,意大利飯軟硬適中有咬口,幾好食嘢飲叫咗巨峰提子梳打同荔枝茶,正正常常~————————————Ocio📍鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
Ocio
————————————
1. 香烤大頭蝦手工意粉

2. 新鮮有機舞松茸燴飯

嘢飲叫咗巨峰提子梳打同荔枝茶,正正常常~
————————————
Ocio
📍鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
鑽石山終於有似樣的咖啡 😍人氣很高的Ocio,來到了荷里活廣場。一見到有人介紹,即刻即刻約埋黃大仙街坊去食,今日介係新開張期間,但已經滿滿等位的人流,很厲害!平日8點左右來到,等位一陣就有得食。 店舖面積很大,很寬敞,而且以淺色木系和純白色裝修,中間仲有一棵樹,好似日本庭院咁。餐廳用qr code落單,而上菜效率都很高,店員友善。 除了咖啡,當然有出名的甜品pancake,而夜晚都有幾款西式晚市套餐,有飯,意粉,豬手,牛扒 樣樣都好吸引😋=餐湯-野菌忌廉湯 (跟晚餐)=超濃烈的菇味,加上飲到軟綿綿的忌廉湯,調味剛好,所以味道豐富菇味又唔會鹹,是高級餐湯的味道。 =晚餐-新鮮有機舞松茸燴飯 $148=飲完菇菇湯,同樣是菌類愛好者的必食,就是舞松茸,即類似松露什菌的味道,香味十足,燴飯口感煙韌有咬口,燴汁又濃郁菇汁,順滑而濃度剛剛好,份量不會太濕或太乾,整體creamy口感。 =奧斯芝士黑松露薯條 (晚餐加$58)=芝士焗薯條很香脆,再加上黑松露在表面,薯條炸粉唔厚,用粗身的薯條,芝士醬夠多又惹味,松露味又夠濃郁,不錯的小食。 =鮮奶咖啡 (晚餐轉加$10)=熱latte 口感以nutty

=餐湯-野菌忌廉湯 (跟晚餐)=

=晚餐-新鮮有機舞松茸燴飯 $148=

=奧斯芝士黑松露薯條 (晚餐加$58)=

=鮮奶咖啡 (晚餐轉加$10)=
熱latte 口感以nutty風味,咖啡豆香,咖啡與牛奶比例平衡,入口順滑,拉花圖案夠穩。

=焦糖香蕉朱古力窩夫$68 +另加雪糕$8=
記得Ocio最令人喜愛就是甜品,今次食焦糖香蕉朱古力窩夫,窩夫烘烤得香脆,以朱古力夾心,少少流心的感覺,而表面有焦糖燒過的香蕉片,鮮甜美味,而濃郁的朱古力雪糕,更令窩夫味道提升,唔會乾身又增加朱古力味,正!
  • 焦糖香蕉朱古力窩夫
2022-06-21 115 浏览
之前一直都好鐘意食,知道大圍分店搬左去鑽石山,咁岩今日閒日去開就去食番期待已久既餐廳! 一入到去餐廳環境變左日系餐廳,坐位都算舒服。原本想食番蜜糖雞翼,但轉左新餐牌所以就試下其他野食! 點知野食大不如前! 以下係我同朋友叫左既野食 🔸西班牙龍蝦汁海鮮手工意粉 $85一開頭叫完5-10分鐘個意粉就上菜,仲快過朋友叫既烏冬。第一眼見啲意粉咁粗唔掛汁都嚇左嚇,心諗可能手工意粉係咁。點知咬完第一啖已經唔係硬身意粉既質感,而係未煮熟食到既麵粉硬。完全同我認識既ocio 差太遠太失望。連隔離個女仔都話十分難食! 我知佢做到麵條空心係想索啲汁入去更入味,但可惜廚房未煮好啲意粉又點索得入啲汁呢? 🔸吉列豬扒豚骨湯手打烏冬 $68 一開頭以為烏冬一定冇伏,點知煮既時候冇用心煮好,連烏冬麵未散開都唔個!食落去真係凍冰冰加麵糊咁。個湯又冇咩味,真係屋企煮都用心過佢。仲有豬排炸到過曬龍,又燶又難咬!體驗極失望! 原本仲諗住食甜品,但對於我地黎講細舖搬入商場舖既ocio 已經唔同曬,所以最後都冇叫,但埋單都要170幾蚊....
!

!體驗極失望!

....
2022-06-21
2022-06-21 46 浏览
本身想睇Lightyear但收工遲咗🫤所以改食晚餐,食過東港城同旺角店都唔錯就試埋呢間新開嘅分店。地方都算闊落坐得幾舒服晚餐👉🏻新鮮有機舞松茸燴飯$146配是日餐湯同$33以下飲品(多咗補差價)巨峰提子梳打 +$15追加小食水牛城單骨雞翼+$58 留肚食甜品所以叫一個餐Share,餐湯係南瓜湯。燴飯嘅松茸味濃郁醬汁沾滿飯粒。雞翼本身醃得辣辣哋加埋偏酸嘅水牛城醬,香口惹味仲配脆卜卜嘅薯條。Ocio Tiramisu $86追加朱古力雪糕 +$8 可惜遲咗嚟食唔到窩夫🥹Tiramisu食落濕潤有淡淡酒香唔過甜,鋪面Oreo碎令口感有層次又豐富啲。

晚餐👉🏻新鮮有機舞松茸燴飯$146
配是日餐湯同$33以下飲品(多咗補差價)
巨峰提子梳打 +$15
追加小食水牛城單骨雞翼+$58

留肚食甜品所以叫一個餐Share,餐湯係南瓜湯。

Ocio Tiramisu $86
追加朱古力雪糕 +$8
2022-06-21 35 浏览
脆德國鹹豬手配酸椰菜薯條 ($198 +1)晚市套餐配有是日餐湯(今日係忌廉南瓜湯🎃)& 跟餐熱飲(我揀咗蜜桃紅茶☕️)清淡既南瓜味忌廉湯好暖胃 紅茶亦好解膩👏主菜鹹豬手&薯條份量十足(大過我隻豬手👊)豬皮&薯條炸得香脆 豬皮下薄薄一層脂肪 充滿骨膠原✌️豬肉紋理清晰 食落煙韌 再配上燒汁(食落好似有陣淡淡既啤酒味)切成絲既酸椰菜好開胃 配搭完美 食得好滿足🥰75%朱古力心太軟加朱古力雪糕 ($68加8 +1)暖暖地既朱古力流心慢慢流出 甜甜地既朱古力好治癒✌️雪糕唔硬 一上檯就可以即刻食🤩
脆德國鹹豬手配酸椰菜薯條 ($198 +1)

75%朱古力心太軟加朱古力雪糕 ($68加8 +1)
2022-06-20 35 浏览
荷里活廣場新開的Ocio裝修以簡潔的白色為主香煎刺身帶子南瓜燴飯$98(配一杯$33以下的飲品)南瓜味香濃,帶子爽口彈牙可惜只有兩粒,飯偏軟但醬汁太稀以致出水奧斯蜜瓜雪山熱香餅$98蜜瓜真的很鮮甜多汁,上面的雪糕球仍保持著未溶的狀態,熱香餅充滿蛋香,再舖滿了蜜糖星星拿走熱香餅後蜜瓜裡面還有啫喱整個甜品有不同層次的口感餐牌十分精緻可愛,由西餐至甜品也有相較起來甜品比較出色
荷里活廣場新開的Ocio裝修以簡潔的白色為主

香煎刺身帶子南瓜燴飯$98
(配一杯$33以下的飲品)

奧斯蜜瓜雪山熱香餅$98

拿走熱香餅後蜜瓜裡面還有啫喱
整個甜品有不同層次的口感

餐牌十分精緻可愛,由西餐至甜品也有
相較起來甜品比較出色
  • 奧斯蜜瓜雪山熱香餅
2022-06-20 46 浏览
荷里活新開嘅咖啡店~ 叫咗一個Fish burger 🍔 N‘ Chips好鍾意佢嘅竹炭麵包 夠鬆軟而且薯條好好味😋佢嘅lunch set都幾抵食 包湯同野飲下次好想試吓佢嘅甜品🍮
荷里活新開嘅咖啡店~
叫咗一個Fish burger 🍔 N‘ Chips
好鍾意佢嘅竹炭麵包 夠鬆軟