2020-11-13 32 浏览
嚟到 旺角中心 二樓有好多間 站立 食品店 我就買杯嘢飲先 之後準備 掃街 首先我會 叫一杯火龍果汁 醒醒胃潤下喉 開胃消滯.店舖員工 即叫即炸新鮮火龍果 總共用咗兩個新鮮火龍果 先至揸到一杯火龍果汁 你杯火龍果汁開胃醒神 令你對之後的掃街充滿活力 飲落去好鬼心先好鬼fresh.配返少少芝士 份外醒胃.朋友就叫咗一杯四季春堅果奶蓋佢話呢杯嘢 奶蓋配上堅果 用匙羹潷已經好好味四季春清甜 好好飲好順口電源仲好貼心提供匙羹畀佢 畢堅果 進 食有質素的旺角 小店

配返少少芝士 份外醒胃.

朋友就叫咗一杯四季春堅果奶蓋
佢話呢杯嘢 奶蓋配上堅果 用匙羹潷已經好好味
四季春清甜 好好飲好順口
電源仲好貼心提供匙羹畀佢 畢堅果 進 食
有質素的旺角 小店
今日同男朋友去開旺角行街,見到旺中有間新嘅手搖飲品店,仲要係黃店嚟嘅添,咁就更加想飲🤤🤤雖然成日都話要減肥,但係要戒手搖飲品真係好難呀,所以唯有揀啲健康少少嘅手搖飲品,滿足下口癮算😆見到Menu上面有咁多選擇,真係好難揀呀🤦🏻‍♀️但係呢間嘅店員超級細心😍,好仔細咁樣介紹同埋推薦我地飲佢地既特色飲品!店家比較出名嘅有堅果奶蓋茶同埋堅果奶嘅飲品,入邊嘅奶蓋全部都係用堅果整出嚟,所以比較健康,亦都冇咁肥膩。另外,舖頭仲有賣家庭裝嘅堅果奶,俾人可以自己拎返屋企沖飲品,都十分之特別!-鍾意飲甜野嘅我就揀咗伯爵朱古力堅果奶蓋茶,男朋友就揀咗冬季限定嘅南瓜堅果奶。-伯爵朱古力堅果奶蓋茶:每日只係限定100杯,好彩我今日嚟到嘅時候仲有!今日因為天氣比較涼,所以我就嗌左杯熱奶蓋茶。我喺飲之前,首先就梗係要試吓面頭嗰浸厚奶蓋,奶蓋充滿着朱古力同榛子嘅味道,濃郁得來又唔會太甜,超好食!伯爵茶味道甘香,但係就少咗啲朱古力味,所以要攪勻一齊飲,口感就會更加豐富。-南瓜堅果奶:呢度有唔同水果同食物整嘅堅果奶,今次嘅南瓜堅果奶飲落去有粒粒南瓜肉同埋堅果味,好特

伯爵朱古力堅果奶蓋茶:

南瓜堅果奶:

呢度有唔同水果同食物整嘅堅果奶,今次嘅南瓜堅果奶飲落去有粒粒南瓜肉同埋堅果味,好特別。估唔到原來南瓜做飲品都幾好飲,配合埋堅果奶,味道好夾。南瓜堅果奶係冇得加佢哋咁好味嘅奶蓋,可惜呀!
外卖自取
2020-11-11 46 浏览
Nuttea即係堅果奶茶,冇用牛奶冇加奶精嘅健康飲品。佢哋主打嘅係堅果奶蓋,用咗五隻堅果去整,係素食者嘅選擇。雖然我唔係素食者,但係呢個特別嘅概念吸引到我去試。我本身都鍾意飲牛奶嘅,到底用堅果整嘅「奶」蓋會唔會遜色咗啲呢?今日經過就試吓先!原來呢度仲可以成杯奶蓋買返去,自己加係茶/咖啡上面飲!呢間仲要係黃店,呢層都有好多黃店,好多擺設都好有心。我叫咗呢個招牌飲品:伯爵朱古力堅果奶蓋茶($46,凍、無糖、少冰)。奶蓋好杰身、質感軟滑,份量亦都好多,用個奶蓋鏟撩上嚟食好似食緊甜品咁。因為佢杰,我會鏟起一羹奶蓋食,之後再飲一啖,比較分開。對比起其他純堅果奶蓋飲品,呢個嘅堅果味比較少,朱古力味比較濃,好似食緊榛子醬咁。就咁食你可能會怕滯,當你將奶蓋同茶一齊飲就唔會覺得好膩。雖然個奶蓋先係主打,但係下面個茶都好飲㗎!我叫咗呢個係伯爵茶,因為我叫咗無糖所以個茶味都好出好香。無糖萬歲!朋友叫咗繽紛火龍果奶蓋茶($38,凍、無糖、少冰),呢個係佢嘅心得:火龍果茶清清地幾好。奶蓋同平時好唔同,因為係堅果奶蓋,食落去係榛子味。間唔中又食到啲火龍果肉,幾健康啦,應該可以幫助排便。

喺旺中行街行到口渴,見呢間Nuttea最近開咗好多新分店,就買兩杯嚟飲下,支持小店💛手搖店主打堅果系列飲品,配搭唔同嘅材料,打造一杯健康嘅飲品。牆上面有好多種唔同嘅堅果,相信啲飲品就係用呢啲堅果打碎整成😛有幾個系列嘅飲品,選擇困難症真係唔知揀咩好,火龍果又想飲,珍珠堅果奶又幾吸引🤔企喺度諗咗好耐😂🔸朱古力榛果堅果奶$38 我叫咗走甜,朱古力味依然十分濃郁,榛子味好出,飲到磨碎左嘅堅果,有少少一粒粒嘅感覺,所以質感比普通飲品厚身 。🔸寒天堅果椰子水$43寒天椰果細細粒好彈牙😋堅果奶個質感好豐富,味道同椰子水出奇地配搭得好好,好解渴!😎其實見到佢嘅奶蓋系列都好吸引,不過啱啱食完飯又唔係好想飲奶蓋,下次一定要再返嚟試下!

🔸朱古力榛果堅果奶$38

🔸寒天堅果椰子水$43

寒天椰果細細粒好彈牙😋

• 寒天堅果椰子水
  • 朱古力榛果堅果奶
2020-11-09 14 浏览
📍 Nuttea​係旺角有各式茶飲店,行幾步就有一間。Nuttea一直都係我想試嘅茶飲店。今日終於去左朝聖。Nuttea位於旺中一樓,門面係白色,有好多果仁係度。➖➖NUTTEA 堅果奶茶 係純素vegan的!用五種堅果製成既純素堅果奶,有別於傳統的奶蓋,唔會令leighleigh敏感。當中堅果分別係杏仁、腰果、核桃、榛果同夏威夷果仁  ➖➖📌金獎伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46比伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶吸引住喇! 奶蓋超厚,加上可可粉,朱古力味更突出,口感比較稠身。Nuttea附送一個「迷你鏟」,令你可以優雅咁品嚐奶蓋,像mousse質地,厚厚但軟滑。滿滿朱古力味,帶著果仁香,伯爵茶非常香濃,配合埋上面既奶蓋,一啖茶一啖奶蓋!非常健康,完全冇罪惡感!➖➖📌四季春堅果奶蓋茶 $38堅果製作既奶蓋好特別,沒有芝士的鹹香,幼滑cream加埋堅果粒粒,好smooth好rich又有咬口,出奇地好飲。以45度傾斜飲用,入口先係香滑既cream,之後就係四季春的清香,堅果奶蓋無奪去四季春的茶香。攪拌再用飲管飲,會有口感上既衝擊,吸到小小cream又飲到堅果味既茶。➖➖地址:旺角彌敦道688號旺角中心1樓
📍 Nuttea

📌金獎伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46

📌四季春堅果奶蓋茶 $38

地址:旺角彌敦道688號旺角中心1樓F52號舖
2020-11-09 25 浏览
一向都鍾意飲唔同嘅手搖飲品,今次第一次去旺角中心呢間Nuttea,選擇非常之多,選擇困難症嘅我覺得樣樣都好想試😂😂😂所以我叫店員幫我推薦一下。店員哥哥話堅果奶蓋茶同埋堅果奶都係熱銷排行榜。我同朋友分別叫左伯爵朱古力堅果奶蓋茶同埋草莓堅果奶蓋茶。一見到已經覺得好驚喜🤣因為奶蓋非常之多,好正🤤🤤 收銀旁邊會有奶蓋摌俾我哋自取,店員哥哥建議先用奶蓋摌享用奶蓋。1️⃣伯爵朱古力堅果奶蓋茶(9/10)杯蓋有教學建議飲用方式。我跟住呢個方法去飲,覺得好滿意,好耐未飲過一杯咁足料嘅奶蓋飲品。茶味非常清香,同伯爵朱古力奶蓋非常配合令成杯飲品唔會太甜,味道恰到好處。朱古力味好濃,好飲過啲連鎖店嘅熱朱古力🍫,奶蓋好多,味道濃郁,飲完會想繼續飲!2️⃣草莓堅果奶蓋茶(9/10)十分之好味,鍾意飲果茶嘅朋友可以一試。係清新之選。草莓味道濃,睇吓啲奶蓋好厚架,果味十足,一飲落口好清甜,唔會酸🥰😋可以Encore!最特別既係,NUTTEA以五種堅果經過冷壓萃取,快速運轉乳化成為純堅果奶。冇牛奶,冇化工既奶精。所以,素食者都可以飲!😍😍😍好喜歡NUTTEA既概念,係健康好味既飲品!🤤所以朋友推薦我一定一定要試!店舖入邊有唔

1️⃣伯爵朱古力堅果奶蓋茶(9/10)

2️⃣草莓堅果奶蓋茶(9/10)

店舖入邊有唔同嘅堅果喺出邊做擺設,好特別🥰
總括嚟講一次係一間我一定會再幫襯嘅手搖杯店!!❤️💪🏼💪🏼因為呢間店誠意十足!單單係奶蓋都由5種堅果打成:分別係:腰果、杏仁、榛果、夏威夷果仁、核桃。🌰
奶蓋非常香滑,飲到尾聲仍然可以食到奶蓋,可想而知奶蓋係有幾多☺️🥰好豐富好有層次既飲品!
新蒲崗、太古坊、觀塘、旺角都有分店🤟🏻好嘢推薦大家一定試🤤

• 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
今日約左朋友去旺角行街,行到攰攰地又口渴就好想飲杯野🤪 朋友話旺角間nuttea好味,拎過獎,又有奶蓋茶,於是我地一於去試下🤪🤪地方係旺角中心同新之城交界,都算係易搵😛 見到都有少少人排隊,似乎都幾出名😛👍🏼 見到餐牌都好多野揀,有生果茶,又有堅果茶同奶蓋茶👻 一場黎到,想試多樣,我地就一人一杯,叫左兩杯奶蓋。第一杯係熱伯爵茶朱古力堅果奶蓋。店舖好sweet,已經準備好迷你剷,第一次唔識點飲,店員會教你。一黎到,我立刻打開個蓋,已經有驚喜,係滿滿既奶蓋,目測有成10cm高既奶蓋,非常誇張。跟店員指示,先用剷食奶蓋,奶蓋有厚濃cream味,再連到茶跟奶蓋一齊飲,茶底好飲,同奶蓋好夾,最後用飲管搞埋一齊黎做奶茶,都好香濃好味。最好既係,佢打出黎既茶既溫度已已可以岩岩好即刻飲得,唔會太熱。第二杯係凍宇治抹茶堅果奶蓋,拎上手唔覺好凍,因為冰落得岩岩好,打完個茶底就岩曬溫度。奶蓋一樣好厚,上面仲有d 堅果,用店員既方法飲都會有三重飲法,茶同奶蓋都好夾。總之,雖然價錢比出面貴,但勝在真才實料,加好飲👍

一場黎到,想試多樣,我地就一人一杯,叫左兩杯奶蓋。

總之,雖然價錢比出面貴,但勝在真才實料,加好飲👍
2020-11-08
2020-11-07 15 浏览
珍珠奶茶店係香港開到五花八門早排嘅黑糖珍珠鮮奶而家已經唔使排隊嚕今次就去咗試飲一間奶蓋好出名嘅飲品店叫咗一杯伯爵茶朱古力堅果奶蓋同一杯四季春堅果奶蓋都等咗一陣 拎上手嘅時候覺得好正因為我搖下隻杯佢個奶蓋係稠到唔郁㗎好似有一層厚厚嘅mousse係茶上面伯爵茶朱古力堅果奶蓋嗰杯係佢嘅招牌我先用剷「畢」起佢嘅奶蓋試一試 好似食緊鹹鹹地嘅繽紛樂咁 我嗌左半糖 但覺得已經夠甜喇 伯爵茶好濃郁 巧妙地又同朱古力堅果奶蓋好夾啊 另外由於我驚朱古力堅果奶蓋嗰杯太濃味 所以四季春嗰杯就叫咗微糖佢個堅果奶蓋好重榛子味 有少少果仁係上面 配合返四季春好好飲 因為本身奶蓋好稠好飽肚 如果怕膩嘅話四季春會中和返但當然伯爵茶嗰杯都係好正 各有各好啦!我一向都好鍾意飲奶蓋 nuttea係我試過最好味嘅奶蓋 沒有之一
珍珠奶茶店係香港開到五花八門

因為我搖下隻杯佢個奶蓋係稠到唔郁㗎
好似有一層厚厚嘅mousse係茶上面
伯爵茶朱古力堅果奶蓋嗰杯係佢嘅招牌

因為本身奶蓋好稠好飽肚 如果怕膩嘅話四季春會中和返
但當然伯爵茶嗰杯都係好正 各有各好啦!
2020-11-07 25 浏览
去旺角行街,聽聞呢間飲品好出名,尤其係奶蓋,所以就特登去左好耐無去過嘅旺中試下佢嘅飲品。佢嘅鋪頭唔係好大,但都展示左佢最出名嘅堅果,有好多種,一個個樽放左佢嘅原材料,真係好似人地展示茶葉咁,佢地堅果真係全部原粒好似好香咁,鐘意食堅果嘅人真係唔好錯過呀!選擇真係好多,杯杯都好靚,花多眼亂!一場黎到梗係試下佢嘅奶蓋啦,我地叫左呢杯每日限量一百杯嘅伯爵堅果朱古力奶蓋茶($46)杯茶一黎到就覺得好靚,佢d朱古力粉整得好有特色,最岩打卡,哈哈哈!飲落去係啖啖榛子嘅味,真係好出,朱古力味都唔淡,但特竟然唔記得拎個鏟去食奶蓋,惟有用飲管食啦,但真係幾好味,食左好多先開始飲茶。伯爵茶有淡淡嘅香味,配合濃味嘅奶蓋都唔錯。另外我地都叫左烏龍堅果奶茶($33),味道都唔錯,都好有堅果嘅味,而比重上會係烏龍茶嘅味比堅果味少一點,因為佢出名係堅果,所以出面真係飲唔到呢個味!

選擇真係好多,杯杯都好靚,花多眼亂!

伯爵茶有淡淡嘅香味,配合濃味嘅奶蓋都唔錯。

2020-11-07
15 分钟 (外卖自取)
2020-11-04 35 浏览
今日同朋友行街行旺角中心,經過見到呢間Nuttea都幾多人排隊,同埋見到佢主打係堅果,所以都想試一試佢。問左店員推介,最後我同朋友一人一杯點左人氣芒芒堅果奶蓋茶同大熱既伯爵朱古力奶蓋茶。份量一黎已經好大杯而且最特別係面頭既奶蓋有個奶蓋剷仔比我地兜黎食!好鬼cute而且奶蓋打得好厚,唔會食幾啖就無左,真心一讚係幾好味!芒果亦都好juicy,唔會溝好多水,唔會溝到好淡,岩晒芒果控既我!而朋友就話伯爵朱古力好香,飲落好濃郁既朱古力味,又同茶底好夾! 會再黎幫襯!
份量一黎已經好大杯

而且奶蓋打得好厚,唔會食幾啖就無左,真心一讚係幾好味!

自從我踏入左一個差唔多日日一杯手搖嘅不歸路之後,一路都好努力尋覓有冇啲健康少少嘅𝚊𝚕𝚝𝚎𝚛𝚗𝚊𝚝𝚒𝚟𝚎𝚜,已經見過超級多人推介 Nuttea ,今次嚟到旺中掃街仲唔比我試到佢!!.if you are looking for a boba place thats more unique, definitely check out Nuttea 😋 my fav has to be their nut milk foam 🤤 its so different from the other ones in the market right now 😆 very thick and has a great nutty flavor! but their nut milk wasn’t as good as i thought it would be 😔 it was a bit bitter and the texture was too thick. but overall, highly recommend u check out their drinks!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6.5/10 (旺角分店)
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.2/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10
🌟推薦堅果奶蓋✨

《四季春堅果奶蓋茶》$34🌟7.8/10🌟
呢個堅果奶蓋真係有別於一般嘅奶蓋,口感非常之濃厚挺身,雖然混合咗好多唔同款式嘅𝚗𝚞𝚝𝚜,但整體榛子味比較突出。而重點係佢份量真係超多,飲極都飲唔完嘅感覺😹不過個人覺得堅果奶蓋就咁食會有少少膩,最好就配埋清香味十足四季春茶一齊飲,兩者𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎得好好!
香芋堅果奶

《香芋堅果奶》$38 🌟6.5/10🌟
叫左微糖,第一啖飲落去覺得好苦,同平時飲開其他芋頭飲品嘅味道好唔同,應該真係真材實料嘅味道,但我個人就真係唔太接受到呢種苦味,最後都係拎返屋企之後自己𝚋𝚕𝚎𝚗𝚍左隻香蕉飲😹下次叫返多少少糖可能會好啲~
口感方面其實做得唔錯,偏厚身,飲完飽足感🆙完全唔係平時飲奶嘅嗰一種𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢順滑。芋頭打到好綿,但同時亦都會有芋頭粒。不過整體覺得如果$38一杯就真係有少少貴🙈
2020-10-31 30 浏览
疫情關係,盡量減少外出,但間唔中都要出去行下街,食下野,今日第一站黎到旺角中心呢間小店,之前聽朋友講話呢間野幾好飲,一路都好想試,原來旺角開左,所以就黎試下啦!我地十二點幾去到見到拉左半閘,原來佢開一點,所以就係附近行下等下,一到一點開門即刻勁多人排隊,好受歡迎!我叫左杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶,店員好細心咁提醒因為朱古力飲到尾會覺得好甜好漏,所以會建議揀無糖或微糖,所以我就揀左微糖。另外仲叫左杯芒芒堅果奶蓋茶,正常甜度。店員比野飲既時候會講解下個飲法,其實個杯蓋都有寫架~記住拎佢地提供既奶蓋摌!首先可以摌啲奶蓋食下,充滿堅果味既奶蓋,咸咸香香,之後就打斜45度去飲,奶蓋浮面而可以充分飲到下面既茶,清新既伯爵茶味一湧而入,同剛剛既口感好唔同,最後既飲法就係完全攪勻,有少少似飲緊繽紛樂既感覺,好好味,亦幾飽!至於芒果個杯都有唔少既芒果肉,真材實料!同埋就冇朱古力個杯咁漏,值得一試!

2020-10-24
外卖自取
2020-10-28 35 浏览
街上飲品店就好似便利店咁 總有間喺左近而且香港好多人對奶蓋更是情有獨鍾🥤同樣我亦不例外🤭鍾意周圍發掘可口奶蓋剛好早幾日喺IG見到朋友介紹堅果奶蓋旺角亦有分店 就又去試試先🏃🏻‍♂️店舖主打堅果奶類 選擇眾多🎉甚至如果同行友人對堅果敏感的話亦有普通類別的飲品可以揀👏🏻👏🏻這樣就能同時關注到不同人需要當中使用了五種不同堅果💁🏻‍♀️包括:杏仁,核桃,夏威夷果仁,榛果,腰果甚至喺店內都會見到這五款原材料👀☕️四季春堅果奶蓋茶 $34奶蓋質感會比平時的較堅挺但依然香滑且帶濃郁堅果香🌰個人認為初入口時榛果味最為突出而份量更是大約佔1/3-1/4杯💕非常滿足 另外 還附上小鏟子以供直接食奶蓋時用當配搭上清新不苦澀的四季春能細嚐出堅果奶真正的滋味👅🥭芒芒堅果奶蓋茶 $42店內的水果飲品均用上真正鮮果打製而成因此味道天然又健康👍🏻趁着還有夏季限定 當然要把握叫返杯水果份量絕不吝嗇 底部充滿著芒果肉多得能夠啖啖也吸到😱使得每口都帶濃郁香甜的芒果香氣有機會推薦必定要試🔝🔝
街上飲品店就好似便利店咁 總有間喺左近

甚至如果同行友人對堅果敏感的話
亦有普通類別的飲品可以揀👏🏻👏🏻
這樣就能同時關注到不同人需要

當中使用了五種不同堅果💁🏻‍♀️
包括:杏仁,核桃,夏威夷果仁,榛果,腰果
甚至喺店內都會見到這五款原材料👀

多得能夠啖啖也吸到😱
使得每口都帶濃郁香甜的芒果香氣
有機會推薦必定要試🔝🔝

2020-10-27 300 浏览
奶蓋茶飲其實都興起了一陣子不過我比較少飲,因為真的很怕會變肥妹但今次行經旺角中心就見到呢間Nuttea我記得有雜誌提過此店來自台灣主打以堅果製成的純堅果奶,感覺健康很多由於位置是在旺角中心一樓內店舖比較小行人通道本來就比較窄,實在不宜久留所以見到店員都做得超快手雖然幫襯的顧客沒有間斷過,但也沒有等得太久可能店舖比較小所以沒有太多裝潢不過牆上就擺放了五種堅果:腰果、核桃、杏仁、堅果、夏威夷豆簡潔有力的帶出了此店主題說明他們的奶蓋都是用堅果製造沒有牛奶沒有化工奶精單是堅果奶蓋茶種類都有12款點了伯爵朱古力堅果奶蓋茶試試店員說此款是每天限量供應的奶蓋比例佔超過整杯的三分一,真的非常厚更有趣的是他們會給你一個鏟仔造型的小茶匙來吃一鏟起就感覺到質感極creamy極厚實 似食朱古力慕絲那種感覺杯蓋上亦貼有說明教大家如何去享用食過奶蓋享受完第一重感覺之後就可以傾斜45度喝,同時將茶及奶蓋飲入口值得一提的是他們可以供客人選多少冰及甜度我這杯是少冰加微糖,所以不太甜,反而更能飲到茶香清清地又可以中和奶蓋的甜膩最後完全攪拌品嚐特厚奶蓋茶完全沒有遺和感,飲完仲有十足的飽肚感
奶蓋茶飲其實都興起了一陣子
不過我比較少飲,因為真的很怕會變肥妹
但今次行經旺角中心就見到呢間Nuttea
我記得有雜誌提過此店來自台灣
主打以堅果製成的純堅果奶,感覺健康很多
由於位置是在旺角中心一樓內店舖比較小
行人通道本來就比較窄,實在不宜久留
所以見到店員都做得超快手
雖然幫襯的顧客沒有間斷過,但也沒有等得太久
可能店舖比較小所以沒有太多裝潢
不過牆上就擺放了五種堅果:腰果、核桃、杏仁、堅果、夏威夷豆
簡潔有力的帶出了此店主題
說明他們的奶蓋都是用堅果製造
沒有牛奶沒有化工奶精
單是堅果奶蓋茶種類都有12款
點了伯爵朱古力堅果奶蓋茶試試
店員說此款是每天限量供應的
奶蓋比例佔超過整杯的三分一,真的非常厚
更有趣的是他們會給你一個鏟仔造型的小茶匙來吃
一鏟起就感覺到質感極creamy極厚實
似食朱古力慕絲那種感覺
杯蓋上亦貼有說明教大家如何去享用
食過奶蓋享受完第一重感覺
之後就可以傾斜45度喝,同時將茶及奶蓋飲入口
值得一提的是他們可以供客人選多少冰及甜度
我這杯是少冰加微糖,所以不太甜,反而更能飲到茶香
清清地又可以中和奶蓋的甜膩
最後完全攪拌品嚐特厚奶蓋茶
完全沒有遺和感,飲完仲有十足的飽肚感
2020-10-24
5 分钟 (外卖自取)
2020-10-24 41 浏览
呢幾年開始興起堅果奶,買過黎試但太淡同唔甜,唔係好飲得慣,估唔到可以用黎整台飲。要左火龍果堅果奶蓋茶($38)佢有固定甜度,作為全糖星人本身都有擔心會唔會唔夠甜,但加埋奶蓋甜度啱啱好。火龍果夠清新,加埋一齊飲平衡翻。平時奶蓋就飲得多,冇諗過堅果奶蓋可以咁好味,冇咁膩之餘,令人冇咁有負擔,飲哂成杯都冇話飽到好濟嘅感覺。奶蓋夠厚,仲比埋隻好可愛嘅鏟仔比你食奶蓋。佢嘅堅果味好出,佢聲稱有五種堅果整成,尤其係榛子味最突出,有種食緊金莎/繽紛樂嘅感覺,少少嘅咸味更係令奶蓋冇咁單一。秋天嘅季節就當然要飲翻啲應節嘅飲品。要左新出嘅南瓜堅果奶($43),今次就要左全糖。佢係南瓜蓉打成,偶爾仲食到少少南瓜蓉,而唔係就咁落南瓜粉咁求其。飲落口感滑順。唯一失色左啲係堅果奶香味少少蓋過左南瓜味,南瓜味再重啲,加埋少少pumpkin spice 就好啦。店員夠細心,解釋埋點樣飲奶蓋。今次堅果台飲新體驗真係令我對堅果奶改觀。