完成今日一天嘅工作真係要好好獎勵吓自己,有時都要偶爾放鬆吓對自己好d嘅。放工諗住去旺中買少少野先返屋企,咁就俾我發現哩到新開咗間Nuttea 茶飲店。身為堅果控嘅我就梗係忍唔住要嗌噃杯番屋企慢慢嘆啦😆nuttea 主打全素茶飲,連素食者可以飲嫁。我嗌咗一杯主打皇牌飲品-伯爵朱古力堅果奶蓋茶,每日淨係限賣100杯咋,咁都俾我飲到,真係勁開心。另一杯就叫咗芒芒堅果奶蓋茶,都係另一人氣之選。首先要講哩到嘅堅果🌰奶蓋毫不手軟,就咁睇落去都有成1/3杯,店家都會俾一個小膠鏟你去品嘗個奶蓋,好貼心。堅果奶蓋比一般芝士奶蓋來得更厚身、密度更高,而且面頭仲有d堅果🌰碎碎,double 享受😆 伯爵朱古力堅果奶蓋茶真係必試之選,尤其係朱古力控,真係好似同時食緊好多條繽紛樂咁,奶蓋勁重榛子果香,相對伯爵茶底味道偏淡,可以相互襯托。芒芒堅果奶蓋茶就以新鮮芒果🥭打成,混合淡淡嘅綠茶底,酸酸甜甜咁又可以中和返奶蓋嘅甜膩感👍🏻PS 雖然價錢上算不上係相宜,但小妹覺得堅果奶蓋咁特別都值得一試嘅。😆

• 伯爵朱古力堅果奶蓋茶
2020-10-21 35 浏览
經過旺中行街,決定一試大熱既nuttea! 主打堅果奶/堅果奶蓋!伯爵朱古力堅果奶蓋茶($46)上面個朱古力堅果奶蓋非常出色!香滑到不得了🤩個奶蓋超厚 用個剷不來食 好似食緊雪糕咁!味道係食緊繽紛樂!配埋香濃既伯爵茶,清香解膩😋最後留番少少奶蓋mix埋伯爵茶飲,又係另一番風味!寒天堅果椰子水($43)朋友叫咗呢一款!新口味啊~飲落係清甜嘅椰子水,非常天然嘅味道!而且好香杏仁味好似食緊杏仁咁😋兩者夾埋一齊飲非常健康!呢間價錢貴得有道理,絕對會encore🤗

伯爵朱古力堅果奶蓋茶($46)

寒天堅果椰子水($43)

呢間價錢貴得有道理,絕對會encore🤗
而家雖然已經到左秋天,但天氣都仍然好熱,果日同朋友行左一陣街覺得好口渴,食買杯野飲清下暑又解下渴,但成日飲手搖飲品又唔係好健康咁,我地搵左幾間,竟然比我地搵到一間堅果奶店,成間店都係賣手搖堅果奶,堅果奶係歐美果邊已經好流行,事關又健康低脂又好飲,而且有唔少人都係對牛奶敏感,希望以堅果奶代替牛奶,令對牛奶敏感嘅人同純素素食者都可以享受到奶類飲品嘅福利,都唔錯丫~葡萄堅果奶我就揀左葡萄堅果奶(半糖),職員推介我半糖口味,因為提子有一定甜感,半糖就岩岩好,又可以飲到提子嘅清香同時又唔會好甜好膩,入口先有提子嘅香味,再有堅果奶嘅清香,飲落成個感覺都好清新,一啲都唔heavy,提子同堅果奶個味道都好夾。伯爵朱古力堅果奶蓋茶呢個有三粒星推介,我朋友又係個朱古力控,佢話一定要試下,奶蓋茶上面仲灑左朱古力粉,成杯野飲都被朱古力重重包圍,茶底用左伯爵茶,所以除左有香濃朱古力味,仲有伯爵茶茶香中和,令到成杯野飲嘅味道層次更加豐富,不得不講個奶蓋好細滑,我地拎左個羹拎左黎食,口感好幼滑,就算就咁食或者搞埋落茶一齊飲都好好飲。堅果奶真係岩哂我地啲怕肥又想一解心癮想飲手搖飲品嘅人,揀一款岩哂自己心水嘅飲品,果日

葡萄堅果奶

伯爵朱古力堅果奶蓋茶

堅果奶真係岩哂我地啲怕肥又想一解心癮想飲手搖飲品嘅人,揀一款岩哂自己心水嘅飲品,果日都會開心啲,生活上苦中一點甜~
2020-10-17 55 浏览
今日行街,見到呢間其實一直都想試。舖頭好多米豬連,好得意呀!舖頭俾人既感覺企企理理,乾乾淨淨,幾好。叫左杯nuttea主打伯爵朱古力堅果奶蓋茶。奶蓋整得好傑身,好似食緊甜品咁。奶蓋好特別,原來奶蓋係有陣濃郁既榛子醬味道。好香!仲附送一個好可愛既鏟仔,超得意。筆一啖奶蓋,再飲一啖茶。口感超豐富。厚厚既奶蓋,加埋茶真係好好味。伯爵茶味道香,因為奶蓋濃郁,茶可以綜合返成杯野既味道。搭配得好好。梗係叫兩杯唔同既,兩個人都可以飲到唔同既味道。叫左杯芒芒堅果奶蓋茶,純白色奶蓋,加埋好靚既黃色。賣相已經好吸引。奶蓋都係好濃郁,榛子醬味道好出。用新鮮芒果打出黎既果汁,真係好足料。原來入邊有塊大芒果。飲飲下可以食到大啖芒果,好滿足!估唔到賣野飲都可以咁有創意。好好味。同以往出邊既芒果奶蓋唔同。芒果汁唔會好傑,可以綜合返上層奶蓋既濃度,搭配好!估唔到一杯飲品可以俾到咁大滿足感。會再去飲。

叫左杯nuttea主打伯爵朱古力堅果奶蓋茶。
奶蓋整得好傑身,好似食緊甜品咁。
奶蓋好特別,原來奶蓋係有陣濃郁既榛子醬味道。好香!

梗係叫兩杯唔同既,兩個人都可以飲到唔同既味道。

估唔到一杯飲品可以俾到咁大滿足感。會再去飲。
2020-10-17 36 浏览
💕終於有時間試呢間好紅既堅果奶茶店佢哋個奶蓋係用五種堅果打成 配上自己揀嘅茶底對牛奶敏感或者素食者非常友好💁🏻‍♀️-一攞到杯茶除咗飲筒之外 店員仲會俾個剷仔可以舀面頭既奶蓋出嚟食😛堅果奶蓋味道比平時食開嘅淡啲啲 但係多咗果仁香味奶蓋打得好幼滑 但係食落唔會有罪惡感🥳-茶底四季春 揀咗微甜 其實飲落冇乜甜味不過茶味幾濃郁 聞落都好香 略有苦澀味感覺上好似同奶蓋唔係好夾🤔可能係同平時飲開嘅奶茶唔同有啲唔習慣🤭好味評分😋:3.5/5🌟🌟抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:3.5/5🌟🌟
💕
可能係同平時飲開嘅奶茶唔同有啲唔習慣🤭

好味評分😋:3.5/5🌟🌟
抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:3.5/5🌟🌟
呢間台灣黎嘅堅果奶蓋茶真係不得了!我揀左 Earl grey朱古力堅果奶蓋 出面嗰啲係用牛奶打出黎 但呢間係用堅果打出黎嘅純素奶蓋 除左健康啲 冇咁肥 零邪惡感!仲要打到超厚身 好香滑 陣陣果仁味超正! 覺得好似食緊奶昔咁~ 仲要果仁係貴過牛奶好多 覺得好抵飲 物超所值! 朱古力都好香濃,我揀左無糖,唔同傳統奶蓋,好味得黎,係冇曬啲唔健康嘅飽和脂肪同膽固醇,熱量都低啲,真係點飲都唔怕肥,呢間野仲好細心有個鏟仔筆啲奶蓋,下次會帶自己個杯去裝,環保啲
呢間台灣黎嘅堅果奶蓋茶真係不得了
仲要打到超厚身 好香滑 陣陣果仁味超正!
#🍎👧🏽 想試好耐嘅奶蓋茶😆呢間全素茶飲店 主打堅果製成嘅飲品 除咗必點嘅堅果奶蓋 仲有奶茶類 純堅果奶等🤤🤤🥤台灣紅玉堅果奶蓋茶 <無糖 少冰> ($34)🥤四季春堅果奶蓋茶 <微糖 少冰> ($34)奶蓋好挺身 搭車拎到返屋企都冇乜混合到👍🏼 而且非常厚!! 幾乎飲唔倒底下嘅茶🙀食落有微微嘅咸香 質地非常綿密 堅果味好突出🤤 味道有啲似雲尼拿口味甜筒🤣 加埋上面嘅果仁粒 更加似😂 (附送嘅剷仔超可愛😻) 茶底方面🍵 四季春比較清香 紅茶因為叫咗無糖 所以茶味較濃 微甘但完全唔澀!啱啱好中和咗奶蓋嘅膩😋👍🏼冇諗過用堅果整嘅奶蓋係咁好味😍 極力推薦啊!!! (不過飲到後面會好飽🙈 因為奶蓋份量真係勁多🤣 所以飲品都係揀無糖 或者偏酸嘅水果底比較好~)---------🍴食物:8/10🏝環境:N/A🛋服務:6.5/10💲價錢:6.5/10💥翻兜指數:8/10✨CP值:7/10
#🍎👧🏽 想試好耐嘅奶蓋茶😆
呢間全素茶飲店 主打堅果製成嘅飲品
除咗必點嘅堅果奶蓋 仲有奶茶類 純堅果奶等🤤🤤

🥤台灣紅玉堅果奶蓋茶 <無糖 少冰> ($34)
🥤四季春堅果奶蓋茶 <微糖 少冰> ($34)

奶蓋好挺身 搭車拎到返屋企都冇乜混合到👍🏼
而且非常厚!! 幾乎飲唔倒底下嘅茶🙀

茶底方面🍵 四季春比較清香
冇諗過用堅果整嘅奶蓋係咁好味😍 極力推薦啊!!!

---------
🍴食物:8/10
🏝環境:N/A
🛋服務:6.5/10
💲價錢:6.5/10
💥翻兜指數:8/10
✨CP值:7/10
2020-10-03
10 分钟 (外卖自取)
  • 台灣紅玉堅果奶蓋茶
  • 四季春堅果奶蓋茶
呢間Nuttea近期好紅,主打用五種堅果萃取整成奶蓋,力求素食人士都可以享受奶蓋嘅口感同味道。之前嘅分店都開係離我好遠嘅區😂,最近朋友話我知有間開係近番啲旺角中心,即刻去試!————————————————🥤:伯爵朱古力堅果奶蓋茶(半糖;少冰)($46)評價💁‍♂️:4.4 / 5正點👍:1. 堅果奶蓋好厚好足料,口感比一般奶蓋「實」,口感真係好似食緊又綿又滑嘅mousee 咁,食完感覺好滿足🤤🤤2. 奶蓋帶有少少堅果嘅鹹香,朱古力味都幾夠,兩者配合嘅效果係好食!3. 堅果奶蓋相對一般奶蓋冇咁膩同健康👍我鐘意呢個素奶蓋多人過真奶蓋!4. 店員會貼心比個幾Cute嘅鏟你有得「鏟」啲奶蓋食5. 伯爵茶味比我想像中濃,個茶韻有停留係個口到一啲時間,算做到店家所講嘅「沁涼香醇」👌————————————————美中不足🤔:1. 嘗試學店家係杯蓋上嘅飲法,但係奶蓋同啲茶感覺上都係混唔到一體(可能奶蓋真係太厚太實😂),飲唔出新層次同味道,兩者冇相輔相成嘅效果。不過亦可能係我笨唔識飲,搞錯方法,戴定頭盔先🤣🤣。
————————————————
🥤:伯爵朱古力堅果奶蓋茶(半糖;少冰)($46)

評價💁‍♂️:4.4 / 5

正點👍:
4. 店員會貼心比個幾Cute嘅鏟你有得「鏟」啲奶蓋食
————————————————
美中不足🤔:

2020-09-10
伯爵朱古力堅果奶蓋茶
我自己點解會想試呢間野呢?因為YouTube既果籽對另外一間分店個老細有一次專訪!但好睇既位其實係下面有幾個人既留言!😂認真CLS!佢地真係J果個另一間分店個老細J得有D過份!🙈搞到我對個店名印象好深刻😂 見到MK有分店,就試下咁!講番正題,首先你見到佢個奶蓋係勁厚勁多,接近三分之一杯咁!🤤個堅果奶蓋飲落勁香,有一種勁濃郁既榛子味,陣味似kinda 繽紛樂!lol四季春個茶底就有茶香既!主要係飲佢個奶蓋!當然佢個奶蓋同四季春都可以溝勻咁飲既,都係好飲既!佢係無飲管提供既!同埋要加$1先有得裝落紙兜攞走。吾用膠袋應該係因為環保。會比個小鏟仔你去𢳂奶蓋黎食,都幾新奇,不過我諗都係噱頭黎嫁啫!🙈另外,佢個杯蓋design我自己就吾太like,雖然話就話有位可以打開半個杯蓋去食個奶蓋,但係其實用佢果個位會好難飲到杯茶,因為會被個開口位夾到個嘴!所以要成個杯蓋除左落黎先飲得舒服!😂但係如果要除左杯蓋先飲得爽,咁佢地開半個蓋既開口位咪多此一舉左!?😀當然純屬個人見解!🙈 而杯蓋design只係細位,整體而言,呢間係好好飲嫁,同時適合乳糖不耐症人仕飲用!👍🏻之後再有機會,會想試佢個伯爵朱古力堅果奶
認真CLS!佢地真係J果個另一間分店個老細J得有D過份!🙈
搞到我對個店名印象好深刻😂 見到MK有分店,就試下咁!

四季春個茶底就有茶香既!主要係飲佢個奶蓋!
當然佢個奶蓋同四季春都可以溝勻咁飲既,都係好飲既!

所以要成個杯蓋除左落黎先飲得舒服!😂

之後再有機會,會想試佢個伯爵朱古力堅果奶蓋茶!🤤🤤🤤
2020-09-17
四季春堅果奶蓋茶
當我知道呢間台灣過江龍 @nuttea_hongkong 開咗去旺角之後一路都好想飲😋😍終於恨到⋯⋯比我有機會飲到啦😍#用鏟子喝堅果奶蓋 🥰🥰🥰期待已久.#宇治抹茶堅果奶蓋茶 朋友feedback - 🗣堅果奶蓋好讚👍🏻奶蓋配合堅果好特別 亦都非常厚就算擺放左半小時有多亦唔會走樣!奶蓋仍然好cream 好似食雪糕咁🤣茶方面老實說普通抹茶味 🍵 都濃茶味既👍🏻(好似係叫左小甜)剛好.#四季春堅果奶蓋茶真系超愛佢個 #奶蓋 好香濃點解可以咁聰明?將唔同嘅nuts打碎晒 再加入奶䕄入面令到味道更重✨更creamy🥤完全飲得出真材實料👍🏼每食一啖都真系好似食雪糕咁🍦可以含喺口一陣🤩食哂呢杯超級厚嘅奶蓋加上四季春茶 好似食咗一餐飯咁!OMG我超愛呢間野🥰🥰🥰點算
一路都好想飲😋😍
終於恨到⋯⋯比我有機會飲到啦😍
#用鏟子喝堅果奶蓋 🥰🥰🥰期待已久

#宇治抹茶堅果奶蓋茶
朋友feedback -
🗣堅果奶蓋好讚👍🏻奶蓋配合堅果好特別 亦都非常厚
就算擺放左半小時有多亦唔會走樣!
奶蓋仍然好cream 好似食雪糕咁🤣

點解可以咁聰明?將唔同嘅nuts打碎晒 再加入奶䕄入面
令到味道更重✨更creamy🥤
完全飲得出真材實料👍🏼
每食一啖都真系好似食雪糕咁🍦可以含喺口一陣🤩
食哂呢杯超級厚嘅奶蓋加上四季春茶 好似食咗一餐飯咁!
OMG我超愛呢間野🥰🥰🥰點算
2020-09-17 63 浏览
伯爵朱古力堅果奶茶因朱古力唔夠濃?佢話有100%,朱古力味唔叫重,如果喺純可可豆? 又唔多覺,兩頭唔到岸只得奶蓋多。堅果味香唔夠。朱古力同堅果相撞時候,冇一樣特出,導致杯嘢,好平凡。
伯爵朱古力堅果奶茶
因朱古力唔夠濃?
只得奶蓋多。堅果味香唔夠。
朱古力同堅果相撞時候,冇一樣特出,導致杯嘢,好平凡。

2020-09-15 44 浏览
早在小店初開幕時已有留意,賣點是選用堅果萃取的堅果奶做奶茶,照顧到素食者需要。當初選址新蒲崗對我來說實在不便,及後的鰂魚涌/觀塘分店也很遠,所以六月底得知旺角會開分店,心裡暗自期待,遂找個周六一試。伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46疫情關係拿回家才品嚐,冰溶得七七八八也不覺稀/味淡。照蓋上指示先呷一口奶蓋,榛子味挺突出但感覺油膩;奶蓋超級濃厚,幾乎喝不到底下茶飲,撥開奶蓋後發現伯爵茶底清香,不過整體負擔還是太重,嚐一次便好。

伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46
2020-08-22
10 分钟 (外卖自取)
2020-09-13 61 浏览
追求健康啲嘅飲品,一定唔可以唔試下Nuttea💛🤤叫咗杯四季春堅果奶蓋茶,無糖可以飲到真正茶底,四季春唔澀口,淡淡清香。重點係堅果奶蓋,用杏仁、核桃、夏威夷果仁、榛果、腰果打成,同一般芝士奶蓋唔同,因為密度較高,所以點攪都唔會同啲茶混合到,所以要用佢哋特別提供嘅鏟嚟食啲奶蓋,堅果奶蓋完全唔會覺得膩,少少咸香,面頭灑上少少果仁,增加口感,令你keep住一啖一啖咁鏟嚟食,好想再encore!👍🏻
  • 四季春堅果奶蓋茶
👩🏻‍💻香港人開始注重健康,素食、高營養、麵包轉貝果🥯和全麥麵包、低糖少鹽少油,對飲食那麼多要求,就是想生活健康一點🤗;而這間Nuttea正正做到「想喝飲料,又不怕高糖高脂」既特色,用五種堅果萃取製成的堅果🌰奶🤤💕💯​​👭🏻被朋友燒到,一有時間就過來親身品嘗一下😋💕店舖雖小,但來買飲料的人一個接一個👀給店名照相也等了一陣子📸才有幾秒是沒被擋住🈵🤣這次選了綠茶底「四季春堅果奶蓋茶」店員問我甜度的時候,才知道飲料本身是無糖飲料‼️怕甜又不喝🍹冷飲的我😳最後選了微甜走冰🧊​​P.s: 要帶走,包裝袋需要+$1喔​​🍹四季春堅果奶蓋茶HKD$34​🌟等了沒多久,一杯厚厚的堅果🌰奶蓋茶到嚕🥰杯子上很貼心的💕介紹如何完美的品嘗😋堅果奶蓋的小方法;好實在的奶蓋,先用配有的小鏟子,吃了一口帶有堅果碎的奶蓋🤤口感幼滑濃郁‼️堅果奶蓋透著淡淡的奶鹽味;再傾斜45度連茶一起喝,結果是奶蓋密度很高🤣🤣快傾斜90度茶才能出來🤣雖然我在家,但沒冒這個險😳🙈用吸管用均勻來喝,微微的甜度,更品嘗到香滑濃郁的堅果奶味,真的很得我心🥰珍珠奶茶低糖低脂版💯‼️🈵奶蓋溶到茶中,喝了一半也沒有罪惡感🥰💯🈵味覺夠細膩會飲到堅果🌰的餘香

P.s: 要帶走,包裝袋需要+$1喔​

🍹四季春堅果奶蓋茶HKD$34​
🌟等了沒多久,一杯厚厚的堅果🌰奶蓋茶到嚕🥰杯子上很貼心的💕介紹如何完美的品嘗😋堅果奶蓋的小方法;好實在的奶蓋,先用配有的小鏟子,吃了一口帶有堅果碎的奶蓋🤤口感幼滑濃郁‼️堅果奶蓋透著淡淡的奶鹽味;再傾斜45度連茶一起喝,結果是奶蓋密度很高🤣🤣快傾斜90度茶才能出來🤣雖然我在家,但沒冒這個險😳🙈用吸管用均勻來喝,微微的甜度,更品嘗到香滑濃郁的堅果奶味,真的很得我心🥰珍珠奶茶低糖低脂版💯‼️🈵奶蓋溶到茶中,喝了一半也沒有罪惡感🥰💯🈵味覺夠細膩會飲到堅果🌰的餘香緩緩在口中徘徊🥰‼️💯​

✍🏻小記:在街上飲會比較狼狽,因為奶蓋好好吃😋👍🏻但又要混和到飲料中🤣好容易滿手都是🙈然而,飲到最後口感仍然很豐富,堅果🌰碎沉澱在底部,會想到高熱量的珍珠變成了現在喝的堅果碎👍🏻健康感🈵🈵👍🏻😋🥰💯
2020-09-08
2020-09-08 1819 浏览
睇完戲去左旺中行街,以前行開街,都會去旺中買下野食,有好幾間店既野食都十分唔錯。今次見到一間應該開左無幾耐?(太耐無行街唔肯定)既茶飲店,主要sell用堅果整既野飲。見佢幾特別,就買左黎試下~身為伯爵茶控既我,見到伯爵朱古力堅果奶蓋茶,又點可以唔試呢?朋友就叫左芒芒堅果奶蓋茶,兩杯野飲價錢都唔平架~伯爵朱古力堅果奶蓋茶三個字,無敵正。上面既奶蓋有好濃既堅果味,帶啲朱古力既香味,有啲似繽紛樂既感覺哈哈。但係佢十分輕盈,感覺有啲似食緊忌廉同雪糕中間既感覺。單食奶蓋會有啲膩,所以要飲下既下面香濃既伯爵茶~呢個組合真係無得彈,茶底清香解膩,令人感覺無負擔地可以飲哂成杯。芒芒堅果奶蓋茶奶蓋同我個款差唔多,只係無左朱古力味。但係佢下面既芒果,超級無敵多,每啖都食到好多芒果肉,又甜又香,超滿足!!不過同我個杯齋茶底既相比,呢杯會比較膩少少。當然,女仔係有另一個胃裝甜野~飲曬唔好浪費佢地咁香甜既芒果呀!呢間價錢的確有啲貴,但佢既質素絕對對得住/甚至超越佢既價錢。我地企埋一邊飲野既時候,咁岩見到呀姐送生果過黎~佢地係用台灣芒果,啲芒果仲超大粒!!唔怪得咁香甜啦!

芒芒堅果奶蓋茶

2020-09-06