2023-02-05 158 浏览
______________________________MUTA主打西日fusion菜,入面有榻榻米座位,好適合打卡📸想坐嘅朋友仔記得打去book位📞呢到嘅份量都唔算好大份,大食嘅朋友點多2份呀記得😂而價錢係中上💰⧐月見雞肉棒串🍢雞肉串入面會有軟骨係入面,配埋個蛋黃🍳有3大串,大滿足⧐明太子雞翼炸到香脆肉軟🥹咬落去仲會有汁👍香香甜甜又辣辣地,幾好食☺️⧐壽喜燒牛肉蛋汁燉飯🐮🥚🍚牛肉幾嫩口,但係甜醬油太多,令到個飯太甜😂可能中和左忌廉嘅肥膩感😗⧐蟹肉海膽奶油意大利麵🍝唔知點解第一啖食落去勁似新x派😂😂海膽汁味濃~啖啖肉😎每啖都好掛汁,值得一讚🥰⧐粟子latte 🌰紫薯latte 🍠呢2杯都真係無咩特別😂味道偏淡

⧐月見雞肉棒串🍢
雞肉串入面會有軟骨係入面,配埋個蛋黃🍳有3大串,大滿足

⧐明太子雞翼
炸到香脆肉軟🥹咬落去仲會有汁👍香香甜甜又辣辣地,幾好食☺️
壽喜燒牛肉蛋汁燉飯

⧐壽喜燒牛肉蛋汁燉飯🐮🥚🍚

⧐蟹肉海膽奶油意大利麵🍝

⧐粟子latte 🌰紫薯latte 🍠
呢2杯都真係無咩特別😂味道偏淡

壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
  • 明太子雞翼
2023-01-25 147 浏览
Muta Restaurant 我已經食過好幾次,每次食都好滿意!平時同朋友興祝生日都會預早book位,得2個時段選擇,不過都會留定位比我地,好快有得入!有次即興的夜晚去食,無book位,都等咗成半個鐘以上,可能個日係假日所以多人啲!✅月見雞肉棒串十分推介!雞肉棒入面充滿雞軟骨加雞肉,唔單止得啖啖肉仲有雞軟骨嘅爽口,令成個口感更加昇華!✅培根蛋黃奶油貓耳麵💯第一次食貓耳麵!一次愛上!麵嘅質感煙靭,唔似平時嘅意粉咁身!培根切得幾厚身,有口感之餘仲要唔會好鹹,加上個蛋黃奶油味道好濃郁,加埋貓耳麵 perfect match,非常掛汁!✅松露芝士薯條.蛋黃醬一上菜松露味超濃烈!薯條炸到啱啱好!不過薯條係偏幼身,未必啱中意食幼薯條嘅朋友仔!✅浦燒鰻魚燉飯鰻魚好香,有少少骨,但味道一般未到一定要試,同價錢偏貴!

✅月見雞肉棒串

✅培根蛋黃奶油貓耳麵

✅松露芝士薯條.蛋黃醬

✅浦燒鰻魚燉飯
鰻魚好香,有少少骨,但味道一般未到一定要試,同價錢偏貴!
浦燒鰻魚燉飯
2022-08-07
月見雞肉棒串
一直也很喜歡和洋交匯的風格,結合和風的知性美又有西式的優雅,最吸引的,一定是打卡able的塌塌米座位,座位非常舒適寬敞,氛圍感滿滿的,播放的背景音樂也是愉快輕鬆的旋律位於美麗華廣場B1既MUTA地方面積大,且環境舒適,餐廳採用日系裝修,更有幾張榻榻米座位,非常有特色當然不可以少得精緻美味的餐點,這裡每逢假日人龍不絕,無論是跟三五好友敘舊談心,還是跟伴侶約會也是很適合的明太子蘑菇意大利粉 真材實料滿滿明太子,creamy醬汁掛滿意粉又不膩,夠熱,超滿足!煎牛小排配沙律薯菜($198 set 配沙律或餐湯)牛小排有點過熟,但份量足夠炸窩夫烤餅 w/ 雜果楓糖 $118 窩夫有點香脆的類型,跟想像的不太一樣,屬於比利時Liège Waffle風格,還有喀滋清脆的口感!下次再試其他甜品—————————————————MUTA Restaurant by ATUM (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #

明太子蘑菇意大利粉

炸窩夫烤餅 w/ 雜果楓糖 $118

—————————————————

MUTA Restaurant by ATUM (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #尖沙咀西餐 #尖沙嘴美食 @mutarestaurant
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-01-11 236 浏览
成日見啲女孩子黎呢度食木箱下午茶打卡,其實我都想試下😆不過今次係下午茶當晚餐食,所以想食咸野多啲🥪法式多士 French Toast一睇甜品已經揀咗呢個😍😍法式多士一直都好鐘意食,4塊法包,煎到外皮好脆好香口,入面仲係軟熟嘅麵包口感,加埋糖漿已經好好食🍛北海道帶子意大利飯另外一個好想食嘅意大利飯,個樣一上枱已經好靚,帶子大大粒仲煎得好靚,意大利飯煮得剛剛好,有咬口又唔會太生,個忌廉好濃好好食🥗三文魚蘋果沙律🍗明太子雞翼呢兩個小食就普通啲,都好食,不過冇乜特別下次真係想試下木箱下午茶☕️

🥪法式多士 French Toast

🍛北海道帶子意大利飯

🥗三文魚蘋果沙律
🍗明太子雞翼
呢兩個小食就普通啲,都好食,不過冇乜特別

下次真係想試下木箱下午茶☕️
2023-01-06 203 浏览
Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於尖沙咀美麗華廣場嘅「MUTA Restaurant by ATUM」。 日式西餐廳裝修,簡約舒服。 除用餐枱櫈之外,亦有Tatami 坐位相當有特色。今次同大家分享一下佢哋嘅high tea。 一款港仔打卡必食嘅特色high tea set。美食攻略:「野餐小木盒」一個小木盒包含咗十款咸甜小點。 先講下咸小點,最特別嘅係鵝肝醬小熊,小熊餅皮注滿鵝肝醬,又好食又可愛, 我即時少男心😂又再湧現… 蟹肉柚子啫喱都好出色,柚子清香帶起蟹肉嘅鮮味🤤。 吞拿魚配三文魚籽最中餅都好好味,有吞拿魚嘅香及三文魚籽嘅鮮,一絕呀! 至於其他小甜點,無論賣相、味道都各俱特色, 真心要推介俾各路港仔港女試下👍🏻。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌜🌚環境:🌝🌝🌝🌝🌚服務:🌝🌝🌝🌝🌚賣相:🌝🌝🌝🌝🌚

美食攻略:

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌜🌚
環境:🌝🌝🌝🌝🌚
服務:🌝🌝🌝🌝🌚
賣相:🌝🌝🌝🌝🌚
想試好耐既日本西式fusion 餐廳🤩 入面有榻榻米打卡, 不過太多人我坐唔到入去🤣唯有試佢既食物, 果然無令我失望, 好高汁😋✨蟹肉.海膽奶油意大利麵超好味😭🫶🏻開頭有諗過勁多汁會唔會太漏, 但個海膽既味完全融入左落個奶油汁度, 完全忘記左蟹肉既存在😂最後係食哂全碟😋🍝 當然蟹肉都唔差, 份量正常, 建議一戰☺️非常creamy 既pasta🙌🏻✨蟹肉.蟹膏甲羅燒燉飯堅持兩個main 都嗌蟹肉, 但依個決定係正確🤝🏻 兩種完全唔同風味, 而且加埋蟹膏一齊撈落去食, 個味道更為突出, risotto 好"杰身", 米粒都硬身, 但好似偏硬了少少, 但可接受😎 味道 都係中上, 整體蟹味比pasta 更加濃😽🦀✨月見雞肉棒串平時係居酒屋, 同一個價錢, 但通常得兩條🤣依間三條幾抵食, 味道都算不錯, 清楚食到雞肉串中間既雞軟粒, 幾有咬口, 質感豐富👍🏻✨抹茶拿鐵味道正常, 普普通通, 唔算濃抹茶

✨蟹肉.海膽奶油意大利麵

✨蟹肉.蟹膏甲羅燒燉飯

✨月見雞肉棒串

✨抹茶拿鐵
味道正常, 普普通通, 唔算濃抹茶
餐廳外面主要以小清新設計為主 旁邊有唔同嘅綠色植物 🌿裏面更設有榻榻米位置 座位非常寬躺 環境舒服 適合同朋友Gathering 打卡一流!▸ 鯷魚奶油高麗菜貓耳麵($138)食悶左意粉 可以嘗試下貓耳朵粉🐱比起一般嘅意粉煙韌度十足意粉配搭好特別 平時從未係其他餐廳見到懷着好奇嘅心態去嘗試醬汁係鯷魚配搭黑椒 味道冇我想像之中咁差不過整體偏油 而且只有菜同蕃茄仔作配料▸ 壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯($168)有驚喜 重口味之選!估唔到日式壽喜燒配搭西式嘅忌廉芝士🧀 Risotto咁好食👍🏻芝士味濃郁 蛋漿能夠降低芝士膩感🍳肥牛肉嫩 🥩 脂肪同肉嘅比例啱啱好壽喜燒汁完全融入左牛肉片 非常入味唯一少少美中不足嘅就係 壽喜燒汁蓋過咗牛肉本身嘅味道 而且意大利飯口感偏淋但整體都幾好味😋▸ 月見雞肉棒串🍢 ($78)選用免治雞肉混合軟骨製作以成雞肉棒外層煎香 三大條 食落啖啖肉整體食物質素唔錯 環境又舒適值得一讚 服務態度好好 主動為客人加熱水
餐廳外面主要以小清新設計為主 旁邊有唔同嘅綠色植物 🌿

▸ 鯷魚奶油高麗菜貓耳麵($138)
食悶左意粉 可以嘗試下貓耳朵粉🐱
比起一般嘅意粉煙韌度十足
意粉配搭好特別 平時從未係其他餐廳見到
懷着好奇嘅心態去嘗試
醬汁係鯷魚配搭黑椒 味道冇我想像之中咁差
不過整體偏油 而且只有菜同蕃茄仔作配料
鯷魚奶油高麗菜貓耳麵

▸ 壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯($168)
有驚喜 重口味之選!
芝士味濃郁 蛋漿能夠降低芝士膩感🍳
肥牛肉嫩 🥩 脂肪同肉嘅比例啱啱好
壽喜燒汁完全融入左牛肉片 非常入味
但整體都幾好味😋
壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯

▸ 月見雞肉棒串🍢 ($78)
選用免治雞肉混合軟骨製作以成
雞肉棒外層煎香 三大條 食落啖啖肉

整體食物質素唔錯 環境又舒適
值得一讚 服務態度好好 主動為客人加熱水

壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯
月見雞肉棒串
之前同朋友嚟過呢一間Cafe食晚飯,可惜嗰次冇得燒麵包😭所以今次拉埋男朋友陪我做一日打卡港女🤣呢間Cafe位於美麗華,所以價錢定位都略高,但覺得上次食物質素都唔錯~二人枱坐得舒服,不過張枱偏細🙈叫嘢食嘅時候店員都有問到,張枱比較細,我哋想食邊一樣嘢先,幾貼心😉我哋選擇咗先食pasta~叫咗呢一個培根蛋黃奶油貓耳麵 ($138)😆同佢個名一樣的確好有奶油感🤤而且貓耳麵嘅質感煙靭,係我鍾意食嘅口感~培根有啲厚度,亦唔會太鹹,作為配料十分唔錯~不過份量略少,男士食嘅話應該會唔夠飽🤣之後就到重頭戲,我最想食嘅現烤麵包套餐 ($288)😍呢個套餐係二人份,首先嚟到嘅係甘筍薑湯,我覺得都比我想像中好飲,薑味少少辣,甘筍濃厚同好滑😆之後就會嚟三款麵包,牛角包唔使燒都食得,正常水準冇乜特別~另外兩款麵包可以放上爐燒,我同男朋友都比較鍾意食細塊嗰塊,本身麵包已經有奶油香味,燒到燶燶地更加好食😆另外個朱古力麵包都可以放上去燒,佢同泡芙都係正正常常,唔算好有記憶點~另外我好欣賞佢有三款醬,牛油、忌廉同埋自家製白桃果醬,唔會食嚟食去都咁單調~佢仲俾咗每人一隻溫泉蛋,就咁食又得,點麵包食亦得~呢個餐亦都包咗每人

培根蛋黃奶油貓耳麵

現烤麵包套餐

呢個餐亦都包咗每人兩杯嘢飲,我哋就揀咗抹茶拿鐵,都幾好飲~

終於都圓咗我嘅心願,烤麵包套餐真係好chill😆佢哋上菜速度都比較慢,真係要時間充裕啲先食到🙈🤣
2022-12-10
培根蛋黃奶油貓耳麵
現烤麵包套餐
一行三人去尖沙咀食晚飯,提早預約就唔怕無位👍。好彩有預先booking,去到時就算係八點時段都好多人排隊,walk in 的話真係可能要等到2046。裝修好日系,仲有塌塌米位,香港真係少有。食物質量中上,但係價錢偏貴。擺盤好靚,影相效果一流👍抹茶鮮奶- 如果可以揀甜度就好了。海膽意大利飯- 好味,好有海膽鮮味,最怕出街食海膽時食到又臭又唔新鮮,破壞了成餐飯的食慾。呢個海膽意大利飯雖然邪惡但是好好味。水牛芝士風乾火腿無花果沙津-成個擺盤好精緻,入口層次豐富,無花果令人開胃,必食前菜🤤。三文魚帶子-忘記菜式名😂。三文魚加帶子呢個組合幾乎無敵。配上特色source,比起淨食刺身多點味道。
一行三人去尖沙咀食晚飯,提早預約就唔怕無位👍。
裝修好日系,仲有塌塌米位,香港真係少有。

食物質量中上,但係價錢偏貴。
擺盤好靚,影相效果一流👍

抹茶鮮奶- 如果可以揀甜度就好了。

2022-12-22
2022-12-28 270 浏览
日式CAFE1️⃣壽喜燒牛肉蛋汁燉飯個飯濕過龍🤣牛肉肉質唔係特別靚,吉野家肥牛.不過醬汁撈埋食落都ok.價錢完全唔值,份量小💰HKD$1782️⃣月見雞肉棒串好難食,個皮勁硬,好乾,汁都麻麻地.樓下$20雞串燒正佢好多,仲要$88得果3條,WTF😒😒💰HKD$883️⃣朱古力班戟味道正常,但醬汁要多D,食左面一塊之後其他都好乾💰HKD$1184️⃣抺茶Latte味道正常,但唔出色,日式CAFE應該要更好飲💰HKD$52
日式CAFE
1️⃣壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
💰HKD$178

2️⃣月見雞肉棒串
💰HKD$88

3️⃣朱古力班戟
味道正常,但醬汁要多D,食左面一塊之後其他都好乾
💰HKD$118

4️⃣抺茶Latte
味道正常,但唔出色,日式CAFE應該要更好飲
💰HKD$52
MUTA 主打西日式輕食,簡約柔和的木色,低調的氛圍,貫切 ATUM 旗下餐廳的藝文風格。臨近聖誕佳節,餐廳佈置上也帶點溫馨的節日氣氛🎄 🔸柚子醬油吞拿魚他他最中餅很美很精緻的前菜!吞拿魚他他加上三文魚子,增加了鹹鮮風味,以薄脆的最中餅承載著,口感層次豐富🔹季節鮮花甜蔬菜沙律·接木骨花這碗像藝術品般的沙律用上多款時令新鮮蔬菜,包括第一次食的寶塔菜,配搭紅菜頭、櫻桃蘿蔔、蕃茄仔、生菜等等,亦加上了食用鮮花作點綴,色彩繽紛奪目🌸 拌上味道酸甜的沙律醋,很清爽的一道輕食🔸蒲燒鰻魚燉飯和一般的鰻魚飯不同,和風的便當盒內配的是 creamy的燉飯,沒想到這個配搭也蠻合拍的!肥美的鰻魚肉質柔軟,蒲燒醬汁佐以燉飯來吃很惹味🔹飲品冬日選了暖笠笠的百利甜酒咖啡和烤甜蕃薯拿鐵☃️ Baileys Coffee還有心心拉花呢 ❥

🔸柚子醬油吞拿魚他他最中餅

百利甜酒咖啡

🔹飲品
蒲燒鰻魚燉飯
百利甜酒咖啡
呢間係美麗華廣場地庫嘅MUTA裝修以木系為主🪵環境大坐得舒服仲有榻榻米位置 好有feel~無論正餐定甜品都好高質個人好鍾意佢嘅燉飯🥰☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º·‎ﻌ❤︎季節限定甜品 $88季節限定甜品係南瓜芝士蛋糕配開心果雪糕首先賣相吸引 有啲藍色同黑色餅乾碎做伴碟 芝士蛋糕帶有南瓜嘅甜味 質地偏軟身幾好味 開心果雪糕好濃開心果味好正!🥑‎ﻌ❤︎抹茶奶油芝士 • 白玉丸子 •焙茶脆餅 $88超級邪惡嘅甜品 卡路里超標🤣 奶油芝士口感綿滑 配上抹茶粉好夾 白玉丸子煙煙韌韌~(*¯︶¯*) 焙茶脆餅好香茶味🤎‎ﻌ❤︎ 蟹肉 •海膽奶油義大利麵 $188面頭好多蟹肉 意粉質地好好食而且好creamy條條掛汁啖啖海膽味😛 呢個價錢真心高質有驚喜🧡 份量又多~‎ﻌ❤︎蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178呢個係我成餐最鍾意食嘅本身唔係好肚餓嘅我都忍唔住食咗好多啖😆佢燉飯質地軟硬適中!唔會太過硬又夠creamy甲羅入面好多蟹膏好鮮甜 撈埋啲飯一齊食好好食😋😋😋!絕對係一間我會想回訪嘅餐廳💖🐿️

呢間係美麗華廣場地庫嘅MUTA
裝修以木系為主🪵
環境大坐得舒服
仲有榻榻米位置 好有feel~
無論正餐定甜品都好高質

抹茶奶油芝士 • 白玉丸子 •焙茶脆餅

抹茶奶油芝士 • 白玉丸子 •焙茶脆餅

‎ﻌ❤︎ 蟹肉 •海膽奶油義大利麵 $188
面頭好多蟹肉 意粉質地好好食而且好creamy
條條掛汁啖啖海膽味😛 呢個價錢真心高質有驚喜🧡 份量又多~

‎ﻌ❤︎蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178
呢個係我成餐最鍾意食嘅
本身唔係好肚餓嘅我都忍唔住食咗好多啖😆
佢燉飯質地軟硬適中!
唔會太過硬又夠creamy
甲羅入面好多蟹膏好鮮甜
撈埋啲飯一齊食好好食😋😋😋!

絕對係一間我會想回訪嘅餐廳💖🐿️

南瓜芝士蛋糕配開心果雪糕
2022-12-21 215 浏览
之前經過美麗華,見到地庫開左間日系餐廳,木系裝修好靚,所以Book定枱今日尼試試,唔洗排有得入,開心!環境係幾好,有日本Feel,服務都不錯,不過價錢偏貴,份量偏少蟹肉沙律: 益潘潘,冇乜特別和風醬油蜂蜜烤三文魚: 都OK 海老濃湯意大利麵: 意粉有咬口,好食蒲燒鳗魚燉飯: 鳗魚肥美,好好食

蟹肉沙律: 益潘潘,冇乜特別

和風醬油蜂蜜烤三文魚: 都OK

海老濃湯意大利麵: 意粉有咬口,好食

蒲燒鳗魚燉飯: 鳗魚肥美,好好食
2022-12-20 170 浏览
之前老公買過這間餐廳晚市外賣給我,食過都不錯,所以今次專程過來食下午茶,因為網上見過餐廳有日式裝修,來打卡一下都不錯一行三人,兩大一小,我們有預約,但很多人,還是要等一陣點了一個木盒下午茶二人份量$428,份量都幾多,兩大一小食都夠食咸點只是放刺身同鵝肝醬在最中餅上,但賣相精美,還有兩個龍蝦湯,而甜點全部味道都無層次,全部得個甜字可以形容,馬卡龍外殼口感不太脆,鬆餅好硬,泡芙好淋我認為咸點太少,太多甜品,食到好滯🙁可能因為我之前外賣都只是食小食和主菜,無食過甜品,我本身好期待,今次食完下午茶後,食完有點失望😔
一行三人,兩大一小,我們有預約,但很多人,還是要等一陣

我認為咸點太少,太多甜品,食到好滯🙁

Picnic    Box
三文魚子吞拿魚最中餅
鵝肝慕斯最中餅

2022-04-11
2022-12-19 152 浏览
#尖沙咀 @mutarestaurant👭同好友好耐無見面, 相約一起食個晚餐! 喜愛日系的她選了間西日式輕食店! 訂位要求坐日式tatami, 除鞋上座! 木系設計, 旁邊有小石路, 滿滿的日系風! 🐥明太子雞翼.七味蛋黃醬 $78 ~ 我最愛! 雞翼炸得香脆, 明太子辣辣的, 好開胃! 蛋黃醬好幼滑香濃, 同吃增加層次! 🍢月見雞肉棒串 $88 ~ 足有3大串, 肉有點咬口, 好滿足! 伴有日式醬油及生蛋黃, 味道好濃郁, 增添幼滑感! 🦪炸廣島蠔.檸檬醬 $88 ~ 廣島蠔好飽滿, 鮮甜唔腥, 炸粉夠薄, 檸檬醬酸酸甜甜, 來一杯啤酒就完美! 🥔吞拿魚‧紫菜煎馬鈴薯丸子 $158 ~ 馬鈴薯丸子好煙靭, 份量好足! 紫菜好夠份量, 唔腥之餘有股鮮味, 吞拿魚粒被紫菜包裹, 隱藏了....食入口才知道! 🎄季節限定甜品 $88 ~ 聖誕松果造型, 味道似金莎, 朱古力是濃度較高的, 整體唔太甜, 朱古力幼滑, 再配以堅果粒, 口感豐富! 伴有紅桑子 Sorbet, 酸酸甜甜!
#尖沙咀 @mutarestaurant