2008-06-25 13 浏览
原先約好食生日飯,點知壽星女突然計劃有變,約好晒都出去食餐飯聚聚啦。馬騮朋友話想去諾士佛台食,上OR見到呢間最多笑,一於試下。一行6人,叫左:1. 燒雞Caesar Salad:味道一般,唔特別,燒雞算幾嫩2. 芝士菠菜卷:以為菠菜卷會清D,點知芝士較多,比想像中膩,唔太好3. Parma ham春卷:Parma ham份量算多,但唔夠香唔夠肥,春卷搶左D味4. 辣肉腸蕎麥薄餅:辣肉腸夠濃味,配合蕎麥薄餅,好食5. 鮮帶子意大利飯:意大利飯較硬,但個汁幾好味,帶子有四大隻,好鮮,個個都話好味!6. 西冷牛扒(10oz):叫medium,切開都係medium咁樣,但口感似medium well,幾「鞋」,唔夠肉汁7. 豬扒伴蘋果蓉:豬扒肥瘦適中,幾香,比牛扒好食好多,再配清甜o既蘋果蓉,good!店內裝修有心思,但亦唔見得好特別。唔知係咪好彩,當日店內幾靜,傾偈都幾舒服。(不過打電話黎book枱o個陣係超嘈o既)服務真係麻麻,D服務生個個都好似新黎咁,乜都要等個女經理指示,個女經理手腳極快,問都唔問你就會收野,應該要改善下!
馬騮朋友話想去諾士佛台食,上OR見到呢間最多笑,一於試下。

一行6人,叫左:

普遍
喜出望外的豬扒
  • 鮮帶子意大利飯
2008-06-12 2 浏览
一些解決不了的問題,累了,只想覓一處寂靜地放鬆半小時,這裡未來過,見無人,就來。店內小貓兩隻,坐得頗舒適的,若換上淺色檯布,吊燈給拆下來,更見簡潔。午市餐牌不複雜,見著不少帶fusion玩味菜式,藍芝士釀豬扒?想起也怕,老實地要了煎雞胸伴南瓜蓉$68。整候著,翻了翻大餐牌,找到不少耐人尋味的點子,Risotto congee,還有些「進階版」術語,有趣地研集了近廿分鐘。烤雞賣相與售價直接掛勾,透過相機表達,再打六折,雞胸份量也真不少,伴著南瓜蓉,加上濃郁gravy點綴,很「超值」的presentation。想烤雞胸沒什麼花樣可玩,見識過這裡的演譯,方知nothing is impossible,以香草醃至入味,包以巴馬火腿,再夾片不知名香葉來烤,味道預想中的豐富,肉質微滑沒有絲絲掛口的粗韌性,帶坑爐產生的焦烤味,不錯,聽說是來自丹麥,伴碟的牛肉gravy味過濃,不對味,有點劃蛇添足之感。話說這裡用的都是有機菜,屬真屬假,只有廚師最清楚,說回南瓜蓉,下了不少牛油,口感頗為原始,吃得出絲絲纖維,頗為原味吃法。呆了大半小時,埋單而去,現在回想起來,雪藏的烤雞胸原來也有它吃法,肯用好一點的貨色

呆了大半小時,埋單而去,現在回想起來,雪藏的烤雞胸原來也有它吃法,肯用好一點的貨色效果截然不同,這裡的不錯。
丹麥雪雞,也有鬆嫩吃法
丹麥雪雞,也有鬆嫩吃法
  • 烤雞胸
2008-06-05 8 浏览
一行5人去了MUNCH 一聚,吃得很飽。食物一般, 服務也一般, DESSERT 比較好。但環境幾好, 是三五知己傾計的好地方。
2008-05-29 1 浏览
今日一行7 人去食飯~上網見到呢間野幾多食評所以試下。去到坐低,討論左一輪叫野食~問個waitress 蟹餅幾多舊~佢話一舊~問佢可唔可以幫我切開~佢答我唔得都唔緊要~但係佢個款好差~一d 都唔笑~好無禮貌。跟住叫頭盤~又話有d 野賣曬~問佢可唔可以轉d 野~佢都係話唔得~但佢態度真係好差~叫左2 個飯, 3 個頭盤~~質素都唔錯~~見到d set dinner 價錢都唔算太貴~呢間餐廳環境同食物都唔錯~但呢個服務生真係好奇怪,佢笑都無笑過,好似唔係好想理人咁...估唔到今時今日仲會有呢d 侍應....帶住少少失望咁離開~
今日一行7 人去食飯~上網見到呢間野幾多食評所以試下。

去到坐低,討論左一輪叫野食~

帶住少少失望咁離開~
帶子意大利飯~帶子夠大~~d 飯都好香
好淡,蜆肉係大,但無味~
鴨胸好香,味道幾濃,唔錯
夠普通,印象好唔深刻~
帶子意大利飯~帶子夠大~~d 飯都好香
鴨胸好香,味道幾濃,唔錯
夠普通,印象好唔深刻~
朋友生日~~~所以Book左Munch食飯慶祝 , 午餐時間比較冇咁多人 , 可以慢慢食坐耐d , 而且氣氛同環境都好適合傾計 , 令人感覺到好輕鬆。由於得3個女仔 , 唔敢點太多野食 , 結果我地揀左 : 1)白汁煙肉長通粉 ~ 白汁有少少忌廉味 , 唔會太濃 , 配合埋煙肉同長通粉味道岩岩好 , 唔會覺得好”流”。2)煙鴨胸意大利飯 ~ 鴨胸外層應該有煎過 , 外肥肉質軟滑 , 好好食 ; 意大利飯既口感真特別 , 食落去會覺得”林”身得黎有咬感 , 不過個汁有d咸 , 但係依然好正。3)珍寶熱狗拼凱撒沙律 ~ 由醬汁既調配到包住既個條熱狗腸 , 完全係唔會覺得好肥膩 , 因為本人係唔太鐘意食漢堡熱狗呢d類型既食物 , 不過今次接受到 , 加埋沙律好清新。4)熱朱古力 ~ 跟主菜送既餐飲 , 朋友們話好好飲 , 整得好有心機。5)焦糖芝士餅 ~ 並唔係間間餐廳既焦糖都整得好食 , 呢個焦糖味道既芝士餅食 落去唔會過甜 , 而且有輕微既乳酪味 , 餅底又整得厚實 , 唔錯唔錯!!!另外要讚下佢地既服務態度 , 其實都算係好周到 , 比起某部分高級少少既西餐廳黎講 , 至少Munch

由於得3個女仔 , 唔敢點太多野食 , 結果我地揀左 :

另外要讚下佢地既服務態度 , 其實都算係好周到 , 比起某部分高級少少既西餐廳黎講 , 至少Munch d服務生唔會黑口黑面先 , 有禮貌 , 生日壽星仲會收到佢地份小禮物 , 係一對手工幾好既杯。
朋友對呢餐飯好滿意 , 見到佢食得開心 , 証明我冇介紹錯~~~

• 炸薯角
  • 田螺焗薯蓉
2008-05-24 5 浏览
HAPPY FRIDAY和友人一行四人來晚餐,前一天才訂7時,結果是必須在8時半前交檯,尚算合理。很久沒來了,還是頭一次來新店,感覺是地方寬敞不少,光猛明淨,坐位舒適,不過食物價格也明顯高了。每人各點了一杯drink,包括pink dream、fruity tree等。喜歡我的pink dream,顏色十分漂亮,由多種鮮果汁混合而成,味道清新,還有果肉。點了:三文魚鮮果沙律 - 賣相很漂亮,很fresh帶子意大利飯 - 帶子很新鮮很大粒,意大利飯煮得剛好牛油果雞肉PIZZA - 最遜色,用料不俗,但批底不夠香脆,切也切不開服務不錯,侍應都好nice。整體而言,還是挺喜歡這店子,只是如果可以坐久一點更好。
HAPPY FRIDAY

點了:

三文魚鮮果沙律 - 賣相很漂亮,很fresh

帶子意大利飯 - 帶子很新鮮很大粒,意大利飯煮得剛好

服務不錯,侍應都好nice。

整體而言,還是挺喜歡這店子,只是如果可以坐久一點更好。
食過好幾間ge朱古力心太軟, (甜蜜蜜ar, 天機棧ar, 金船長ar,等等...) 到目前為止le間最好..特別ge地方有兩個 - 入面ge朱古力有rum酒, 食入口有酒香gar- 賣相比一般心太軟有藝術感(多左D裝飾), 有高級甜品feel 鍾意朱古力心太軟ge朋友就要試下la我去ge時間系下午茶時間, 人好少... 可能廚師因而花多心機la...唔知le.....
特別ge地方有兩個
- 入面ge朱古力有rum酒, 食入口有酒香gar

鍾意朱古力心太軟ge朋友就要試下la
(非会员)
2008-05-13
Service is disappointing.Food quality is fair. Those dishes that we ordered were too salty, main courses had fair portion size, but salad was too small. Average HK$130-180 for a main course, too expensive!!! Those foods that we ate didn't worth that much. Dun think I will go again, have better places to go than this one.
Service is disappointing.

2008-05-05 10 浏览
看見了openrice很多人讚,就決定來試下我散叫了蟓蠔湯,煎鵝肝,牛仔肉併大蝦和比目魚, 而我老公叫了 set dinner, 包括 casesar salad, 南瓜雞球意大利飯等首先,來了麵包, 熱烘烘的, 外面很脆,好吃, 可以任添等了大約20分鐘, 蠔湯和鵝肝居然一齊上, 令我都唔知食邊樣先, 最終我唯有揀趁熱食的鵝肝先,外面脆脆的,入口充滿鵝肝的香妹, 可惜有根,唔係上等的材料,不過 $108的價錢差不多了, 但係伴碟薯餅本應是脆的,但上碟後唔腍唔脆,要改善蠔湯我有少少失望,唔係我之前所想的, 蠔肉切得太碎,飲飲下似係蠔士咁味牛仔肉不敢腍,沒乜味道,反而比目魚和蝦就幾好味,煮得剛好,個意大利飯都幾好,南瓜汁我最愛, 雞醃得幾好味,似用印度d香料醃有一樣野奇怪,當晚有很多年輕情侶食飯,和帶相機影食物相,不知是否都是 openrice 的fans呢
看見了openrice很多人讚,就決定來試下
我散叫了蟓蠔湯,煎鵝肝,牛仔肉併大蝦和比目魚, 而我老公

首先,來了麵包, 熱烘烘的, 外面很脆,好吃, 可以任添
先, 最終我唯有揀趁熱食的鵝肝先,外面脆脆的,入口充滿
不多了, 但係伴碟薯餅本應是脆的,但上碟後唔腍唔脆,要改善

蠔湯我有少少失望,唔係我之前所想的, 蠔肉切得太碎,
飲飲下似係蠔士咁味

牛仔肉不敢腍,沒乜味道,反而比目魚和蝦就幾好味,煮得剛好,
個意大利飯都幾好,南瓜汁我最愛, 雞醃得幾好味,似用印度d
香料醃

有一樣野奇怪,當晚有很多年輕情侶食飯,和帶相機影食物相,
不知是否都是 openrice 的fans呢
2008-05-04 7 浏览
** 此 食 肆 的 第 一 百 五 十 一 個 笑 **尋日(3-5-2008 Sat)同女友人CK做完義工出尖沙咀匯合女友人VY, book o左7:00pm o黎到食預祝VY生日飯,我o地開頭先食麵包,暖暖的,OK.share o黎食o既有1.凱撒沙律唔係好大碟,佢o既麵包唔係麵包粒,係一片片小塊多士.呢個OK.2.香辣薯角原來都唔小,好熱,好彩唔係好辣,o岩我,且好脆,個個都讚.3.薯蓉焗田螺呢個一樣係好多,原以為好似坊啲餐廳仔,一碟得六粒重要o係殼裡面,擺係淨薯蓉上咁.但原來唔係,有好多粒已除殼o既田螺,擺o係非一般o既薯蓉上,因為薯蓉內有煙肉粒同蘑菇片,唔錯呢.主菜:CK要牛仔骨拼比目魚大蝦.佢話之前已經o係呢o度食過比目魚,覺得唔錯,佢清o左比目魚同大蝦之後,食牛仔骨,即刻話好味,應該一開始先食牛仔骨.而底下有南瓜茸,真係好多o野食,不過佢食唔晒.VY要美國豬扖焦糖蘋果批佢畀啲我o地試,由於我唔多好蘋果批同焦糖,所以只試o左少少豬扖,我覺得有少少怪.佢都係食唔晒,食剩約三份一件豬扖.我要芝士菠菜釀雞胸見到外形有隻雞膇連住,大家都覺得奇怪,影完相起刀切下,好香,佈裡塞滿菠菜
** 此 食 肆 的 第 一 百 五 十 一 個 笑 **

share o黎食o既有

1.凱撒沙律

2.香辣薯角
原來都唔小,好熱,好彩唔係好辣,o岩我,且好脆,個個都讚.

3.薯蓉焗田螺

主菜:
CK要牛仔骨拼比目魚大蝦.

VY要美國豬扖焦糖蘋果批

我要芝士菠菜釀雞胸
見到外形有隻雞膇連住,大家都覺得奇怪,影完相起刀切下,好香,佈裡塞滿菠菜,芝士唔多,所以唔覺漏.雞亦冇乜多餘脂肪,OK.不過我唔多好墊底好似係意大利飯,因為應該係五穀,我唔鍾意o個種口感,且味道怪怪咁.

Overall其實唔差,且份量比預期中多,我o地都食到好飽.

環境:
好舒適闊落.CK話呢o度比之前光猛o左,都好,唔會好似Dap咁太浪漫,因為我o地三個女仔唔使咁浪漫嘛.

服務:
覺得佢o地太hard sell,一坐低先sale紅酒,水都冇勘,至order完都唔會勘,要開口問,但又sell有氣礦泉水.

到我o地食完所有o野同收晒我o地啲碟後,我o地梗會坐吓傾吓偈o架啦,點知!佢o地又sell甜品,可惜我o地真係食唔落,且覺得佢o地有啲趕客成份,於是都埋單走人lu.

再在此預祝VY生日快樂.
香辣薯角
薯蓉焗田螺
芝士菠菜釀雞胸
牛仔骨拼比目魚大蝦
$220.00 (晚餐)
香辣薯角
薯蓉焗田螺
芝士菠菜釀雞胸
牛仔骨拼比目魚大蝦
因為要為甜美的蘇兒慶祝生日,所以我特地為她選了一間出名有心思的餐廳作為生日聚場地。一進餐廳,便打從心底的喜歡這裡蠻有情調的環境,蠻有心思的佈局,全店分為兩個partition這晚我們在近落地玻璃窗的一邊,隔壁是一個包場party,但這裡的隔音幾好,一點也沒有影響我們的對話及Mood*今天晚上,點了一些之前在Openrice曾普遍獲得好評的食物就選一些來分享吧生蠔濃湯‧味道挺好,但偏鹹‧十分濃郁,有濃厚西芹,洋蔥香味‧mini蠔口感creamy但可再足料一點有機蒿麥底薄餅 ‧用料新鮮.口感清新不油膩‧餅底很香蒿麥味,但不夠脆,很腍身帶子海鮮意大利飯‧海鮮鮮味完全滲入飯粒中,很滋味‧短身的米軟硬適中,粒粒有嚼勁是晚我們嚐了三款cake全都很好吃有驚喜傳統的藍莓芝士餅‧芝士味濃郁‧中間有甜美藍莓果醬‧但不能吃太多,會膩令人驚喜的蜜糖薑芝士餅‧蜜糖與薑的味道配合得天衣無縫,誰也搶不了誰的風頭‧口感又滑又綿(因為蜜糖)‧淡淡的薑味恰到好處,喜不喜歡薑的朋友也可一試令人閉上眼細味的蘋果批‧味道有層次,肉桂味很出很香‧我和朋友食一啖讚一讃,令人回味‧喜歡肉桂香的朋友必試Munch令我最最最深刻的是
因為要為甜美的蘇兒慶祝生日,
所以我特地為她選了一間出名有心思的餐廳作為生日聚場地。
一進餐廳,便打從心底的喜歡這裡
蠻有情調的環境,蠻有心思的佈局,
全店分為兩個partition
這晚我們在近落地玻璃窗的一邊,隔壁是一個包場party,
但這裡的隔音幾好,一點也沒有影響我們的對話及Mood*
就選一些來分享吧
‧味道挺好,但偏鹹
‧十分濃郁,有濃厚西芹,洋蔥香味
‧mini蠔口感creamy但可再足料一點
有機蒿麥底薄餅
‧用料新鮮.口感清新不油膩
‧餅底很香蒿麥味,但不夠脆,很腍身帶子海鮮意大利飯
‧海鮮鮮味完全滲入飯粒中,很滋味
‧短身的米軟硬適中,粒粒有嚼勁
是晚我們嚐了三款cake
全都很好吃
有驚喜
傳統的藍莓芝士餅
‧芝士味濃郁
‧中間有甜美藍莓果醬
‧但不能吃太多,會膩
令人驚喜的蜜糖薑芝士餅
‧蜜糖與薑的味道配合得天衣無縫,誰也搶不了誰的風頭
‧口感又滑又綿(因為蜜糖)
‧淡淡的薑味恰到好處,喜不喜歡薑的朋友也可一試
令人閉上眼細味的蘋果批
‧味道有層次,肉桂味很出很香
‧我和朋友食一啖讚一讃,令人回味
‧喜歡肉桂香的朋友必試

Munch令我最最最深刻的是他們的服務態度不錯,
特別是女侍應們,面對要求多多的食客也不厭其煩一一滿足*v*
要讚的是
侍應懂得一早定是那位生日
並善於睇眼色而上Cake,送上我們準備的2nd驚喜禮物,
最後更送上印有Munch字樣的一對杯子予壽星女
實在十分配合也十分醒目

一直喜歡Knutsford step這個好地方.
不知怎的,總覺得小小的他比LKF還多了一份獨特的吸引力
今天晚上,我們一行四人就在這個充滿回憶的地方,
為我們BENZ中的''Z'' - 蘇兒炮製一個接一個的驚喜,
加上一道道的美食,
拚湊出一個簡單但快樂的晚上,
一切也很窩心
帶子海鮮意大利飯
cake x 3
(非会员)
2008-04-28 2 浏览
成餐飯一個鹹字,我本身平日都食野都食得好濃味,但係呢餐飯係太太太鹹,鹹到成晚不停要refill 清水(at least 4杯),飲水飽.....25/4, 男朋友生日,book左位同佢慶祝,不過原來食垃圾,之前見openrice甘多好comments,就去試下啦,點知.....叫左1/ Oyster Chowder Soup ($68 OK)2/ cheese XX火腿春卷($48 , OK)3/ 鵝肝(Foie Gras)($108,開始食salt 既旅程,)4/ 主菜: 西冷牛扒配XXX(Sirloin 10oz) ($178,勁鹹,個面勁鹹,又唔太新鮮,得勁鹹味,無乜肉味)5/ 主菜: 海臚魚配XXX (Sea Bass) ($168,都係勁鹹,魚勁小塊,仲有腥味)6/ Aloe & Apple Juice ($38,好鬼甜)服務, 環境無問題,不過d食物好有問題,到底是否d食物唔新鮮而要落甘多salts呢?)Total: $669.00甘既food quality收呢個price, 以後決定唔會再去,唔明點解仲有甘多人去等位.....

叫左
2/ cheese XX火腿春卷($48 , OK)

Total: $669.00

receipt
2008-04-18 15 浏览
上年自己生日去過舊舖,印象已經好好,是日與大學同學聚舊,決定再Encore~六點左右去到,當晚紅酒做Promotion,$28 per glass,落order後d餐\飽好快送上,暖烘烘的,外脆內軟,配著牛油,yummy~ 最好就係侍應姐姐見我哋食得咁開心,自動送多一盤,心意加分~主菜既帶子海鮮意大利飯同Pizza(唔記得叫咩名)都好好味,尤其係嗰飯,d汁做得好好!!!不過主角依家先出場,因為有人生日既關係,但我哋又只得四個人,無預訂到餐\廳既蛋糕(total有三、四十款揀,size係7/9吋),所以散要了4款Cake,非常抵讚係餐\廳好好心機幫我哋將蛋糕圍咗嗰shape,枝蠟燭仲插係Strawberry上面,超靚~最後壽星女仲收到餐\廳既神秘禮物乙份!!!!一個字講哂!掂~

2008-04-08 12 浏览
男朋友生日想俾個驚喜佢,就揀左Munch試試。因為想個驚喜由始至終,所以訂位後在電話落埋單叫定野食,仲可以預埋budget,唔錯~食物:南瓜湯(好鮮甜,如果有南瓜肉會更好)鮮蠔湯(啖啖鮮蠔,口感十足且非常creamy)三文魚鮮果沙律(開胃又清新,仲有好多煙三文魚)燒羊架(全無羶味,肉地鮮嫩,仲有三種汁醬俾你配搭)鮮帶子蟹肉意大利飯(帶子非常鮮嫩,意大利飯有嚼頭)服務:呢度d 職員好識得同客人"夾埋"俾神秘感,例如佢地知我要同男朋友慶祝生日,就一早幫我雪住個蛋糕先;坐埋位又只係俾個drink list 我地睇(因為我預先叫好哂野食,唔俾menu,等我男朋友完全唔知價錢~);又好醒水睇我眼色上個生日蛋糕,仲同我男朋友係咁講「生日快樂」;最欣賞係有位女職員主動提議幫我地影合照,仲影到滿意為止~Munch 仲好有心思咁送左一對生日杯俾我地! 呢度真係食物美味、服務一流,令人感動!!
男朋友生日想俾個驚喜佢,就揀左Munch試試。

食物:
南瓜湯(好鮮甜,如果有南瓜肉會更好)
鮮蠔湯(啖啖鮮蠔,口感十足且非常creamy)
三文魚鮮果沙律(開胃又清新,仲有好多煙三文魚)
燒羊架(全無羶味,肉地鮮嫩,仲有三種汁醬俾你配搭)
鮮帶子蟹肉意大利飯(帶子非常鮮嫩,意大利飯有嚼頭)

服務:

天花板的靚靚油畫
醒胃的三文魚鮮果沙律
鮮嫩的燒羊架
2008-04-01 9 浏览
2008年3月31日7:30-9:30PM朋友仔為三月出生的我和壽星慶生。選此店是因另一位壽星未到過此店,而我也只光顧過舊店。=食物=點了幾個菜share食,有pizza,risotto,pasta,main course,同dessert。Present跟在舊店一樣,有水準。味道感覺較在舊店遜色了。(但我們不是吃在舊店一樣的東西)=環境=裝修華麗,有歐陸風情。近落地玻璃的位置,天花安裝了一幅大油畫。朋友講好似係特登由意大利運過黎。位與位之間有足夠的空間,有私人空間。=價錢=因有華麗及歐陸風情的用膳環境提供。MENU的價錢都算略高。但因用膳環境絕對係浪漫的!=服務=從帶位,餐飲及餐牌介紹,點菜,上菜,對客人的心意及AFTER SERVICE都很有水準。當餐廳知我們有2位壽星,各送了我倆一對印有餐廳LOGO的有耳水杯一對(黑白各一隻) 還不繼的祝我們生日快樂!當我返到屋企發現唔知係邊跌咗條頸鏈。但肯定在係餐廳時,仲有戴住。所以,抱住忐忑不安的心情,打俾餐廳有無發現到。結果係喜悅的,令我高興不己。店員很NICE,誠實。感謝你們!
2008年3月31日7:30-9:30PM

=食物=