Morton's of Chicago

2018-08-04 2057 浏览
結婚週年,👨🏻揀左黎呢間餐廳食晚飯慶祝環境 服務都一流!點菜時 職員好細心講解仲拎住一盤牛比你睇住黎揀首先點左半打新鮮生蠔,Crab cake😋好味,啖啖蟹肉 每次見到餐廳有都會忍唔住點🤤Main course :Filet MignonBone in ribeye好juicy,肉質又夠腍 😋唔洗落任何調味已經好好食👍🏻另外點左三個side dishes,忌廉菠菜😍黑松露薯條😍忌廉粟米落單時 職員有提醒兩個人食會太多,但三款都想食就照叫喇 真係好大碟,好彩最後都差唔多食哂冇浪費最後餐廳仲送左甜品,食到好飽好滿足😋呢度好適合慶祝生日,紀念日職員仲會幫你影相 即影即有送比你留念添❤️
結婚週年,
👨🏻揀左黎呢間餐廳食晚飯慶祝
環境 服務都一流!
點菜時 職員好細心講解
仲拎住一盤牛比你睇住黎揀

首先點左半打新鮮生蠔,

Crab cake😋

好味,啖啖蟹肉
每次見到餐廳有都會忍唔住點🤤

Main course :

Filet Mignon

Bone in ribeye
好juicy,肉質又夠腍 😋唔洗落任何調味已經好好食👍🏻

另外點左三個side dishes,
忌廉菠菜😍黑松露薯條😍忌廉粟米
落單時 職員有提醒兩個人食會太多,
但三款都想食就照叫喇 真係好大碟,
好彩最後都差唔多食哂冇浪費

最後餐廳仲送左甜品,食到好飽好滿足😋
呢度好適合慶祝生日,紀念日
職員仲會幫你影相 即影即有送比你留念添❤️
又係每月八婆聚會🤣👯‍♀️見好耐冇黎Morton’s食啦,咁就一於趁weekdays人冇咁多黎😋之前都黎過一兩次,呢度好出名生日會印你個名喺menu留念,又會影相呀咁,都真係幾貼心😚咁我地都例牌同其中一個姐妹預祝生日啦、有免費甜品嘛😋一坐低點左菜,當然先上個招牌洋蔥包啦,果然好香👏🏼🤤我地叫左個rib eye,再加D菜同一個mac & cheese 大家share。「壽星女」話想飲湯,我地就叫左招牌洋蔥湯同龍蝦湯🤓先來返我地最愛既洋蔥包🥖,還是一上桌是熱辣辣,有好幽香既洋蔥味。加埋佢既香滑牛油真係冇得揮🤤~食食下兩個湯就來了👏🏼👏🏼我之前來的時候已點過洋蔥湯,不過今次的洋蔥湯一上就見好大pat芝士🧀有D驚左😅食第一啖就覺得好咸,可能太重芝士啦,飲飲下到底先飲到D洋蔥既味道😅龍蝦湯就明顯比洋蔥湯更出色😋聞已經聞到好香既海鮮味,一入口龍蝦味好重、個湯濃郁得黎又唔會太heavy或creamy,只係好滑,仲食到唔少龍蝦肉,襯返個洋蔥包食真係一流👍🏼我地叫個ribeye🥩🥩係可以4人分,店員都好貼心話如果大家想熟既程度唔一樣都可以安排,咁我同其中一個就想medium,另外兩個就想再熟D都可以。佢就

一坐低點左菜,當然先上個招牌洋蔥包啦,果然好香👏🏼🤤
洋蔥包

洋蔥湯
龍蝦湯

肉眼扒(4人份)

我地叫個ribeye🥩🥩係可以4人分,店員都好貼心話如果大家想熟既程度唔一樣都可以安排,咁我同其中一個就想medium,另外兩個就想再熟D都可以。佢就先切左畀我同medium既朋友,然後後上畀另外兩個well done 朋友🥩🤤
結果一切就見到佢烤得有幾靚!而且佢烤到個面係脆架😍😍友人話even well done都唔會鞋,唔錯! 👍🏼而我呢件 (1/4) 煮得剛好medium,外熟內紅,非常tender同有肉香,D肉汁都好香。
Morton’s  salad

再來就係沙津🥗菠菜蘑菇同埋mac & cheese – 沙津既菜好新鮮同夠crunchy,唔錯👌🏼
菠菜蘑菇

不過菠菜就煮得有D過左,淋左少少; 反而D蘑菇就好香,個汁都有淡淡既蒜味😚
Mac  and  Cheese

Mac & cheese🧀個面就焗到有D乾,不過一食入面都好creamy既,D 芝士又係好多好多好多好濃,我覺得其實減返少少個比例會更好。
食得都好滿足,同埋佢都有個例牌souffle,咁我地就打算試下叫多一份dessert大家share,就揀左個key lime pie🍰個souffle就合乎預期,夠香夠熱、蛋香剛好但又夠軟滑。但個key lime pie就過甜,而且有D芝士騷味…😅應該係D cream 用得over左。雖然key lime應該都係幾甜下,因為佢係用鍊奶去整,但應該有返青檸汁去中和返係酸甜並中。不過呢個死甜得太利害,個餅底又唔夠鬆脆,所以我地每一試左一啖頂唔順就放低了 (連相都冇影…)🙊🙊🙈
整體都食得好開心既,佢既service都係好好,環境都好舒服,而且永遠都咁受歡迎 (我地7點到已8成full,到7點半已full 哂仲要係星期二晚),不過既然畀得500蚊食一餐,當然個expectation 會高D啦😌
2018-07-24
洋蔥包
龍蝦湯
肉眼扒(4人份)
Morton’s  salad
Mac  and  Cheese
  • Rib eye Steak
今年生日老公訂左呢間最出名扒房之一,喜來登酒店嘅Morton’s of Chicago. 平時就唔捨得食㗎啦!生日就豪一次啦!而且囝囝又咁鍾意食🐂😝入到嚟㗎好有氣氛,職員好親切,沿路都有同我地Say hi🙂我哋一坐低即刻擺第一個自家製嘅餐前麵包好大個,一啲都唔吝嗇,呢個包比起好多麵包店都還要出色,個cream好match 😋😋有小朋友嘅關係,頭盤就揀咗熟食,份量很足!自問對牛不太認識,職員也有主動介紹牛嘅部位,奈何用英文,真係聽得不太明白,我要求左轉中文介紹🤣小朋友當然唔少得薯條啦!叫咗個黑松露薯條好大盆,好香脆幼身,啱我口味,不過最尾都係食唔晒😅仲有幫我地影咗一張即影即有嘅相,貼係張生日卡度全體員工都簽晒名,都幾窩心😘仲送咗個甜品俾我哋當生日蛋糕添😌😌
入到嚟㗎好有氣氛,職員好親切,沿路都有同我地Say hi🙂

有小朋友嘅關係,頭盤就揀咗熟食,份量很足!

同妹妹慶祝生日去喜來登扒房,訂位嗰陣時已經問生日嗰位叫咩名,因為喜來登酒店會將生日嗰個人個名印喺餐牌上面。一去到,酒店職員會講解牛嘅每一個部份,佢嘅味道,同埋大概兩個人嘅份量。跟住佢哋仲會介紹餐廳最特色嘅菜式,過程覺得好貼心,因為會主動介紹我覺得呢個服務好好。期間想開一支紅酒,不過我想要嘅味道同妹妹喜歡嘅提子味道不太一樣,餐廳職員有介紹我們買一杯品嚐,經介紹之後才發現喜來登嘅酒都幾多一杯杯 offer。 講完自己鍾意嘅味道同飲開嘅品牌,果然有驚喜嘅選擇。雖然每杯嘅價錢會比買一支貴,但係飲到自己喜歡嘅提子味道才是重要。餐前洋蔥包我覺得好好味,牛扒是沒有介紹錯,肉汁,牛味都是我們喜歡的,還有那個side dish 露筍好大條。當晚叫了半打生蠔,蟹餅,牛扒,2杯紅酒,蘆筍約2500元。生日嘅話訂枱,餐廳會贈送甜品。

當晚叫了半打生蠔,蟹餅,牛扒,2杯紅酒,蘆筍約2500元。

生日嘅話訂枱,餐廳會贈送甜品
crab cake
2018-05-11 2254 浏览
We have been here for many years Nothing special or celebration. We just love Morton’s Oyster and steaks First of all, let’s get started with the Morton’s Prime Ocean platters~~ when we went there, it was not the season of Alaska king crab so they had suggested to double the lobster potion for substitutes. Of course “Yes” The oysters were so fresh and were from France Delicious ~😋 Poor EL had never come to this kind of fancy restaurant for dinning , next time when you could afford it. Let’s com

Delicious ~😋

restaurant for dinning , next time when you could afford it. Let’s come here alone 🤐 (kidding loser)

My love and I had the same main course which is the Signature cut prime New York strip, side dishes we had chosen jumbo asparagus and Sautéed button mushrooms 🍄

At last don’t forget wine 🍷 and steak were the perfect match. We had opened Clarendelle Bordeaux 2012 which tasted like water (not recommended). However the second one was much better (oh yeah I prefer Australia wine) Clonakilla Hilltops Shiraz 2015 which provide you a real meaty aromas on the nose before blueberry and nutmeg. 🤑 a little pricy

After 2 wines and the delicious dishes, we can’t go further on the desert tonight. However , it was the perfect night with the harbour view. Definitely will be back quarterly ~ keep it up Chef 👨‍🍳
  • Lobster bisque
  • Steak
  • Seafood Platter
2018-05-08 3034 浏览
今日男人生日,要去食好啲,加上佢唔止一次明示暗示想去呢間餐廳試下(据扒係佢嘅喜愛菜式)。好,就順他意思啦!一開始訂抬想要窗口位,不過太多人係我地之前有同樣要求,反正其他位都舒服,隨便吧。之後坐了十五分鐘左右近窗果張枱既客人走了,問可唔可以轉比我地,好快知客姐姐就面帶笑容過來幫手轉枱。不愧為老牌高級餐廳,服務唔會輸。這裏專吃牛扒的,服務生拎左一個裝滿不同部位牛肉的盤子來給我們介紹,他最愛吃fillet Mignon,好吧,就要20安士。點餐完畢,送來一個麵包,唔錯,只是一個,但是它的體積不是一個正常人能吃下的。兩人最終仍只能吃下三分之二,拎佢黎當成生日蛋糕也無妨。皮是脆脆的帶有洋蔥香,內裏是軟棉的,水準不俗。先來龍蝦湯 和蟹餅,龍蝦湯味道是濃厚帶一點類似tarragon香草味道。我不太喜歡,他就好滿意。蟹餅是全晚最滿意的菜式,內裏除了蟹肉,還是蟹肉。調味及火候剛剛好,配合醬汁加多點層次。主菜來了,毫不花巧,大刺刺一件肉放在碟僅以幾片嫩葉作伴。爽直豪快的表現。為了增添影相的效果,他施展了利落的刀法切開成一片片。我們要的是五成熟(我不吃太生)肉味沒有西冷濃但鮮嫩多汁。配菜點了炒菠菜蘑菇,亦屬

主菜來了,毫不花巧,大刺刺一件肉放在碟僅以幾片嫩葉作伴。爽直豪快的表現。為了增添影相的效果,他施展了利落的刀法切開成一片片。我們要的是五成熟(我不吃太生)肉味沒有西冷濃但鮮嫩多汁。配菜點了炒菠菜蘑菇,亦屬水準之上。

由於生日飯關係,獲贈梳乎厘作甜品。淡淡檸檬味配上梳乎厘獨有口感,沒有可以挑剔的。不用花心思的安排,舒適的一頓豐盛晚餐,大概是我倆最感滿足的時刻。有時間也要再來。

**如果朋友生日可以訂位時提出,餐廳會特製餐牌, 印上朋友的名字, 還會送上一張即影即有相片! 但驚喜的是相片會放在簽滿員工簽名的生日卡上, 很有愛! 梳乎厘甜品都是送給壽星仔的, 餐廳員工還說下次我們週年紀念再來會送更加大的梳乎厘
2018-04-27
  • CrabCake
  • Steak
2018-04-15 3557 浏览
食物還好,服務還好,可惜場地非常嘈雜,沒有 Find dining 既感覺!生日menu上會印上壽星個名,感覺幾特別同窩心既☺️麵包係送既...無想像中咁好味 MORTON'S PRIME OCEAN PLATTERS👌🏼海鮮熱拼盤蟹餅、炸蝦同煙肉帶子都好味蠔普通龍蝦湯好咸...好咸牛排叫左Signature cut prime New York strip (Medium)20安士本來打算叫medium well 7成熟,因為怕有血水,但waiter提議new York strip都係medium 最好,所以都答應了最後黎到,係有血水,但食落感覺唔生肉口感,而且個汁幾好,亦有炭香味👍🏼最後生日梳乎厘(唔係送架$100) 個汁少少甜,幾好
生日menu上會印上壽星個名,感覺幾特別同窩心既☺️
麵包係送既...無想像中咁好味
海鮮熱拼盤
蟹餅、炸蝦同煙肉帶子都好味
蠔普通
龍蝦湯好咸...好咸
最後生日梳乎厘(唔係送架$100)
個汁少少甜,幾好

2018-04-14
  • Jumbo Lump Crab Cakes
2018-04-02 3170 浏览
友人提前預訂到窗口位, 可眺望到遠處既海景👏🏻👏🏻贈送既洋蔥包好香, 暖暖的好好味, 仲好大個添😝龍蝦杯有滿滿既龍蝦肉😋伴碟椰菜好爽甜.beefsteak tomato salad 原來係無牛肉的😳細問下職員說係番茄名稱, 仲話好多客人都誤會, 但番茄都很鮮甜. New York strip 好大份, 煎得好靚牛味香濃😋😋side dishes 都好大份, 蘆筍蘑菇都好好味.炸薯餅勁大份但有點油膩, 我地食剩大半份, 職員仲有禮問我地帶唔帶走. 慶生的話餐廳有份甜品贈送😚除左特別印名menu, 餐廳還贈送一張即影即有相片連職員簽名添, 好窩心👏🏻👏🏻服務方面幾好, 每位職員都有禮 helpful, 環境比較 casual 輕鬆, 用餐開心滿意😆性價比高👍🏻
友人提前預訂到窗口位, 可眺望到遠處既海景👏🏻👏🏻

贈送既洋蔥包好香, 暖暖的好好味, 仲好大個添😝

龍蝦杯有滿滿既龍蝦肉😋伴碟椰菜好爽甜.

side dishes 都好大份, 蘆筍蘑菇都好好味.
慶生的話餐廳有份甜品贈送😚
2018-03-13 3954 浏览
今年生日老公帶我黎呢間好出名的扒房。餐牌好貼心,竟然會印埋你個名,仲可以拿走留念。即時有好窩心貼心的感覺。呢d就係less is more, 小小心思,大大體驗。一入到黎個環境已經唔錯,好有電影外國餐廳既感覺,顧客多數係外國人居多,而侍應亦有本地/外藉人士,迎合不同需要既你。一坐底已經有職員主動介紹不同的牛扒,實物真係超巨型。建議二個人一齊share,仲可以叫多點其他野食。之後,餐廳會送你一個巨型洋蔥包。熱騰騰好好食,但記住唔好食哂,唔係已經飽一半。一開始starter,今次試左jumbo lumb crab cake。HKD200真係每一口都係蟹肉呀,分分鐘多過你慢慢拆肉食成隻蟹,性價比唔錯架。之前梗係食主菜啦,Bone in ribeye HKD748。連骨的牛扒真係好食d,叫左medium rare。靚肉梗係食生d 啦。連平日唔係好鍾意食肉的我,都要比個他呀跟著叫左菠菜磨菇同truffle 薯條(HKD120@)。唔知係未我細食,食到呢度經好飽飽。因為生日關係,餐廳仲會送你。我地仲叫左個巨型雪糕新地(HKD208)。入面勁多朱古力旦糕,超飽勁滿足呀。埋單都係2000有找,超值啦。
今年生日老公帶我黎呢間好出名的扒房。

餐牌好貼心,竟然會印埋你個名,仲可以拿走留念。
即時有好窩心貼心的感覺。
呢d就係less is more, 小小心思,大大體驗。

連骨的牛扒真係好食d,叫左medium rare。
靚肉梗係食生d 啦。連平日唔係好鍾意食肉的我,都要比個
他呀

埋單都係2000有找,超值啦。平時食酒店buffet都要啦。
最後仲會同你影張靚相,仲搵埋全餐廳職員簽名送張生日卡比你,真係有得食有得拎。誠意推介。

同場,見到隔望檯叫左海鮮拼盤。但實物有點差異,海鮮偏細 。扒房都係食扒穩陣d

2018-02-15
  • RibeyeSteak
  • CrabCake
2018-03-05 2902 浏览
Best steak in town! Crab cake is normal with many crab meat, no surprise. Chocolate cake is recommended but we could not finish it and packed it away. Love the bread and the soup! The birthday soufflé dessert is surprisingly yummy! Good place to celebrate your birthday here. You received an instant photo for memory.

• 洋蔥包
  • 龍蝦湯
  • Lemon Souffle
  • Porterhouse Steak
2018-02-24 3181 浏览
Excellent customer service 👍🏻!! 在訂位時已告知是慶祝生日🎂,工作人員已細心 地安排 靠窗位置及生日menu! 我們的服務員都會愉快送給㊗️福, 及主動拍照! 之前也看看食評的建議食物, 差不多都是這樣 Bake seafood, Morton salad, steak! 生日甜品雖然是贈送但絕對有盛意!物有所值!還有生日禮物係即時相片的記念照👍🏻謝謝
2018-02-15
2018-02-24 2547 浏览
點了龍蝦湯,Caesar沙律, 芝士薯條,牛扒prime rib inner cut (限量供應)medium rare.送的麵包勁好食,送的梳乎里比較普通,沙律一般,幫我地影相做左張生日賀卡,幾有心思,有好多員工簽名。牛扒好大份,可二人分享,可惜牛扒太生,絕對唔係medium rare, 食到成碟血水,換左新碟都繼續成碟血,結果食唔到。
2018-01-20
  • Lobster bisque
2018-02-21 2227 浏览
曾經於澳門Morton’s吃扒令人一試難忘,老公生日應要求去香港Sheraton 嘅Morton’s試試水準如何!訂位說明是慶祝生日,餐廳便會貼心地於menu印上greeting,並可以帶走留念!巨型麵包有睇頭,見有些客人會打包帶走,但因為麵包暖暖地,所以我地唔覺唔覺就食多咗!Waiter貼心地為我地分了兩碗onion soup,其實味道不錯,可惜略為偏咸了。麵包太燶味,而這個mussels 不夠入味,令人失望!T bone ribeye 味道一般,不及上次於澳門Morton’s好食。但這個button mushrooms 卻有驚喜,非常好味!餐廳送的甜品及影相留念,服務的確貼心一流。

麵包太燶味,而這個mussels 不夠入味,令人失望!

餐廳送的甜品及影相留念,服務的確貼心一流。
2018-01-27
2018-02-20 1811 浏览
素聞 Morton 是愛牛扒必到的扒房之一我們為媽媽慶生,訂了星期六晚。服務上是很貼心,很專業,生日更有招牌梳乎厘送。但重點始終是牛扒。我們點了4位 seafood platter 及 chopped salad, 所以 main course 我們點了2份牛扒 share. 我們分別點了 rib eye 16oz $798 及 half portion 24oz 的 porterhouse steak.牛扒是烤得剛好 medium rare, 可惜牛味不明顯,而且不夠稔,要咬頗長時間才可吞。只有少少菲力位置是好一點,整體令人有點失望。Side dish 的 mushroom 還可以。我們4人吃了 $3500,以這質素來說,CP 值有點太大落差。
素聞 Morton 是愛牛扒必到的扒房之一
我們為媽媽慶生,訂了星期六晚。
服務上是很貼心,很專業,生日更有招牌梳乎厘送。
但重點始終是牛扒。
Side dish 的 mushroom 還可以。
生日男友帶我黎到位於喜來登酒店的Morton,一入到去見到好多外國人,感覺好似走進了美劇的場景,一入座見到枱面上餐單印上的的名字及生日快樂,十分有心思.去扒房當然要叫扒啦,好大塊呀,好juicy,好香,肉味夠濃,忘了一坐下就上既招牌特大面包,再配餐湯.面包好香外配內軟,最後生日預定有甜品贈送,加上男有準備的生日禮物,好開心好感動呀~~