2021-12-15 44 浏览
全港首間日式豚肉串燒専門店《もくもくやきとん》以日式豚肉串燒為主打。今次同埋港產妹子一齊嚟到❤️🍅蕃茄沙律 $32沙律醋配搭剝皮蕃茄,酸酸甜甜好開胃!🍖豬小腸 $34小腸都彈牙,粉質感重🍖豬大腸 $34唔會太多脂肪,大腸夠哂彈牙肉味超濃郁啊!🍖豬皮串 $28店員話呢個要襯熱食!剛剛燒起好脆吖!如果涼咗就會有點韌🍢多春魚 $38烤得剛剛好!味道唔會太腥好易入口🍢西班牙黑豚肩肉串 $38肩肉夠哂肥美,帶點焦香感覺🍢西班牙黑豚豬頸肉 $38口感彈牙需要時間咀嚼🍢西班牙夾心肉 $38肉汁豐富🥃烏龍茶割燒酎 $58 燒酎味較突出,茶味較淡~🍇巨峰梳打 $38 巨峰味道濃郁,好易入口好快飲哂~
🍅蕃茄沙律 $32
沙律醋配搭剝皮蕃茄,酸酸甜甜好開胃!
🍖豬小腸 $34
小腸都彈牙,粉質感重
🍖豬大腸 $34
唔會太多脂肪,大腸夠哂彈牙肉味超濃郁啊!
🍖豬皮串 $28
店員話呢個要襯熱食!剛剛燒起好脆吖!如果涼咗就會有點韌
🍢多春魚 $38
烤得剛剛好!味道唔會太腥好易入口
🍢西班牙黑豚肩肉串 $38
肩肉夠哂肥美,帶點焦香感覺
🍢西班牙黑豚豬頸肉 $38
口感彈牙需要時間咀嚼
🍢西班牙夾心肉 $38
肉汁豐富
🥃烏龍茶割燒酎 $58 燒酎味較突出,茶味較淡~
🍇巨峰梳打 $38 巨峰味道濃郁,好易入口好快飲哂~
午餐
係sogo行完街同朋友上黎食d野傾下計,揀左間居酒屋食下串燒😋💛 蒜子蕃茄沙律 💰28開胃菜,用醋浸住個去皮蕃茄,食入口完全無渣👍🏻💛 乳酸梳打 💰76唔想飲酒精之選🤣 大大杯,送串燒一流💛 三文魚頭 💰108三文魚頭燒到d皮香脆,咸咸地,肉質又滑😋😋💛 豚肉蔥卷 💰38呢款係薄薄既豬肉包住大蔥,勁香口👍🏻👍🏻 蔥香味同豚肉既油脂好夾!💛 西班牙黑豚肩肉串 💰38黑豚肉好彈口,帶點焦香味👍🏻👍🏻💛豬腰串 💰28好少見到有豬腰食,都幾脆口,唔錯唔錯💛 豬肝子 💰28望落好似牛舌🤣 夠鬆化,肝味濃💛露荀豬肉卷 💰32露荀夠爽脆,食落好有層次👌🏻💛韭菜泡菜豬肉卷 💰32呢串都有驚喜,韭菜同泡菜味都有,泡菜既汁鎖住係豬肉入面,勁正🤣💛 雞翼串 💰32雞皮燒到脆卜卜,雞肉夠juice👌🏻👌🏻💛 汁燒白菌 💰28好食,菇入面仲keep到水分,同柴魚碎好夾總括而言,呢間都係食串燒為主,適合同朋友慢慢食傾下計,見餐廳星期四仲會有女士優惠,free一杯酒😆 岩哂同閨蜜上黎!-人均消費: 💰398(已加一)-餐廳: Mokumoku Yakiton 地址: 銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈7樓

💛 蒜子蕃茄沙律 💰28
開胃菜,用醋浸住個去皮蕃茄,食入口完全無渣👍🏻

💛 乳酸梳打 💰76
唔想飲酒精之選🤣 大大杯,送串燒一流

💛 三文魚頭 💰108
三文魚頭燒到d皮香脆,咸咸地,肉質又滑😋😋

💛 豚肉蔥卷 💰38

💛 西班牙黑豚肩肉串 💰38
黑豚肉好彈口,帶點焦香味👍🏻👍🏻

💛豬腰串 💰28
好少見到有豬腰食,都幾脆口,唔錯唔錯

💛 豬肝子 💰28
望落好似牛舌🤣 夠鬆化,肝味濃

💛露荀豬肉卷 💰32
露荀夠爽脆,食落好有層次👌🏻

💛韭菜泡菜豬肉卷 💰32

💛 雞翼串 💰32
雞皮燒到脆卜卜,雞肉夠juice👌🏻👌🏻

💛 汁燒白菌 💰28
好食,菇入面仲keep到水分,同柴魚碎好夾

人均消費: 💰398(已加一)

餐廳: Mokumoku Yakiton
地址: 銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈7樓
2021-12-14 1164 浏览
去工展會之前想吃個午餐,經常SOGO附近就想起這家了😆。店舖位於永光商業大廈7樓,環境燈飾柔和,裝修以居酒屋裝修,用餐區有吧枱和餐桌選擇。餐牌上由小食到主食的選擇有很多,這次決定吃串燒🤤。-💥蒜子蕃茄沙律 HKD$32,這個做前菜很開胃,蕃茄是經過醃製的。蕃茄味道酸酸甜甜的,醬汁味道微酸,配著蒜子吃挺香口的,很快就被吃消光😆。-💥刺身盛 HKD$228,這個擺盤賣相不錯,一份共有四款刺身,包括:油甘魚、帶子、海膽及赤蝦。油甘魚口感滑身,帶子大大粒味道鮮甜。海膽海水味重,赤蝦肉質爽口鮮味。刺身食材用料新鮮,味道爽口鮮甜,簡單地配醬油吃已經可以😚。-💥串燒 HKD$28起/串,點了豬大腸、豬皮、西班牙黑豚豬肉串、豬頸骨、雞翼串。串燒食物即叫即燒,所以吃的時候熱辣辣🤤,送餐來的時候味道很香。-💥秋葵豬肉卷 / 紫蘇豬肉卷 HKD$34,這兩款是有蔬菜包著的串燒,所以口感更豐富😚。豬肉口感煙韌帶點油份,配著蔬菜吃感覺不太邪惡,因為少了一份油膩感。-💥三文魚魚頭 HKD$108,上菜時已聞到很香的味道。用了鹽來烹調,提升了三文魚的鮮味😍。魚皮煎到脆卜卜,令到油份滲出挺香口的。魚肉肉質嫰滑鮮味,魚

💥三文魚魚頭 HKD$108,上菜時已聞到很香的味道。用了鹽來烹調,提升了三文魚的鮮味😍。魚皮煎到脆卜卜,令到油份滲出挺香口的。魚肉肉質嫰滑鮮味,魚鮫位滑溜溜的,喜歡吃魚頭選這個就對了🙈。
2021-12-13
2021-12-08 41 浏览
星期六放半日,去咗銅鑼灣行街,之前食返個靚串燒,心情都輕鬆啲去咗食過幾次嘅Mokumoku,貪佢水準穩定叫咗個凍蕃茄同燒雪魚乾做前菜,再加杯自家釀製梅酒同啤酒,即刻開胃哂師傅介紹咗燒生腸同燒豬皮,兩樣都口感煙韌,好少食燒嘅生腸,都幾特別,加埋甜甜地嘅燒汁都唔錯再嚟兩個豬肉串,分別係白金豚肉同西班牙豬肩肉。兩者有啲相似,但白金豚肉就肥啲,豬肩肉就腍啲,都食到滿口油香師傅又推介咗白金豚肉流心蛋卷,係將白金豚肉簿切,捲住溫泉蛋,口感好豐富,上面再放啲櫻花蝦同蔥粒,好好食跟住就到我最期待嘅厚切牛脷同食串燒必叫嘅燒雞翼,兩者都火候恰當冇失手最後上枱嘅係燒日本鷹鯧,燒到魚皮香脆入邊嘅肉仲保持到肉汁。同本地鯧魚最大嘅分別係啲肉非常嫩滑,點酸汁蘿蔔食,好食到唔停口條魚雖然貴咗啲,但覺得物有所值,食飽飽就開始血拼啦

去咗食過幾次嘅Mokumoku,貪佢水準穩定

條魚雖然貴咗啲,但覺得物有所值,食飽飽就開始血拼啦
2021-12-07 33 浏览
好耐冇食過串燒,今日去咗銅鑼灣呢家舖頭幫襯。前菜有日本嘅生蕃茄,有少少酸汁,酸甜味道好開胃。第一次試嘅豬皮及豬生腸,豬皮經過燒烤,豐富的口感,少少煙韌,入口全是骨膠原,越嚼味道越吸引。豬生腸跟平時的一樣爽口彈牙,經過燒烤醬汁,麻油及蔥花調味,味道吸引。西班牙黑豚豬肩肉,肉嘅質地比較爽脆清甜,完全冇豬的臊味,充滿黑椒的香氣。厚切白金豚肉,肉質一樣爽脆,最緊要肥瘦相間,入口唔會太肥膩。白金豚肉流心蛋,流心蛋外面包豚肉去燒,面有少少海苔櫻花蝦,味道鹹香,味道幾配合。唔少得嘅厚切牛舌,入口又爽又脆,牛舌脂肪好夠,油份好豐富。唔少得嘅燒雞翼,一樣好好味,外皮燒到非常香脆,雞肉柔嫩。最後點了燒原條日本鷹倉魚,原條日本進口,魚肉幾實淨,有魚味,油份不算重,點埋少少酸汁及旁邊嘅酸薑非常美味。餐廳用料幾出色好,多日本食材,醬汁調味唔會太濃郁,師傅手勢燒得剛剛好,值得一再幫襯。
好耐冇食過串燒,今日去咗銅鑼灣呢家舖頭幫襯。
前菜有日本嘅生蕃茄,有少少酸汁,酸甜味道好開胃。
唔少得嘅厚切牛舌,入口又爽又脆,牛舌脂肪好夠,油份好豐富。
唔少得嘅燒雞翼,一樣好好味,外皮燒到非常香脆,雞肉柔嫩。
2021-12-06 28 浏览
今日放假shopping 前想食日本串燒,嚟咗呢間居酒屋。前菜蒜子番茄沙律,蕃茄新鮮開胃,完整一個蕃茄,感覺好健康🤣我叫左淺間梅子酒,梅子味道突出,冰冰凍凍好好飲。朋友的蘋果酒味偏淡一點,但味道很清新。豬脷吃起來肉質堅實,有嚼勁,下酒菜最啱。豬小腸,豬大腸,口感比較有嚼勁,味道濃郁。豬頭肉串,口感特別,好彈牙。黑豚肩肉串,香味撲鼻,簡單調味一樣入味。白金豚肉林檎紅薑卷,喺豬肉捲着蘋果一齊燒,蘋果爽口,入口香甜。蒜芯豬肉卷,豬肉燒得香脆,蒜芯入口脆嫩,正!雞翼串,燒到金黃,外脆內嫩保留肉汁,好味!
今日放假shopping 前想食日本串燒,嚟咗呢間居酒屋。

前菜蒜子番茄沙律,蕃茄新鮮開胃,完整一個蕃茄,感覺好健康🤣

豬脷吃起來肉質堅實,有嚼勁,下酒菜最啱。

豬小腸,豬大腸,口感比較有嚼勁,味道濃郁。

豬頭肉串,口感特別,好彈牙。

黑豚肩肉串,香味撲鼻,簡單調味一樣入味。

蒜芯豬肉卷,豬肉燒得香脆,蒜芯入口脆嫩,正!

雞翼串,燒到金黃,外脆內嫩保留肉汁,好味!

2021-11-21
2021-11-30 44 浏览
午餐諗唔到食乜,行過見到呢一度平時都唔會成日留意嘅大廈入邊有幾間餐廳,於是就求其搵一間黎食,估唔到又出奇地好食喎👍👍👍今次叫咗好多嘅串燒,全部都係即叫即燒所以上到枱都係熱辣辣,千祈唔好掛住影相攤凍咗呀🤣🤣既然佢係主打豬肉嘅串燒,又點可以唔嗌啲豬黎食下,叫咗一個西班牙黑豚肩肉串,肩肉嘅係屬於豬運動量比較大嘅部位,所以會相對上比較瘦,肉味比較豐富、有肉嘅香,有少少筋又有油脂,幾唔錯👍👍一場嚟到唔係唔試吓啲特別嘅部位呀嘛,所以就叫咗呢一個豬顎骨,有種唔係好識形容嘅感覺,食落去好彈牙,同埋肉味都幾濃🤣🤣食完豬肉就梗係要食我最愛嘅厚切牛舌啦,呢度嘅牛舌真係好厚切,燒厚切牛舌最難控制,燒太生同埋太熟都會好難咬,但係呢度又控制得幾好,同埋食落好香牛嘅油脂味。之後就叫咗一個熟食~燒三文魚魚頭,呢個魚頭個樣好惡🤣🤣不過又真係燒得幾唔錯,魚皮好脆,亦都有唔少嘅三文魚肉同埋魚雲🤤我叫咗一杯烏龍茶割燒酌,啖啖烏龍茶味,帶着酒嘅後勁🤣幾有特色👍

2021-11-29 120 浏览
又一日黎到銅鑼灣覓食啦,由於男朋友愛上左日式串燒,所以呢排都會搵唔同嘅串燒餐廳嚟食~/上網搵到呢間餐廳嘅餐牌,原來佢係主打唔同豬嘅串燒,當然都有其他肉類嘅選擇♥️環境同樣都係好日式~-1.蒜子蕃茄沙律 $28呢個前菜好清新,而且蕃茄超級凍,咬落口真係好refreshing嘅感覺😋😋食落口嘅時候有淡淡的蒜蓉味,係特別嘅👍-2.豬小腸串 $34呢度嘅豬內臟都好吸引,我個人係好鍾意食粉腸,呢度燒到外面脆脆地,偏乾身,入面好夠粉🤣🤤加上黑胡椒唔會覺得腥😉-3.厚切白金豚肉 $48白金豚肉嘅豬味比較濃郁,肥瘦分明,相對上油脂會比較多🤤但係食落去都唔會覺得好膩😆燒過之後油香更加重☺️/4.豬肝串 $28又一樣豬內臟😋😋燒過之後嘅豬肝口感係比較實嘅,唔係沙沙地嘅口感,每粒豬肝都沾滿醬汁,好夠味😋😋/5.雞翼串 $32除咗豬肉之外仲叫咗雞翼~最普通嘅嘢先最難整得好食😋,但係呢度整得好好食,外皮十分之脆,雞肉好Juicy,調味都恰當♥️♥️/6.柚子x檸檬酒 $65食串燒又點可以唔飲酒,除咗啤酒之外,日式餐廳最特別就係有果酒,我自己好鍾意柚子,呢杯酒柚子味好重,同時又平衡到檸檬嘅味道,唔會好甜好易入口👍👍

1.蒜子蕃茄沙律 $28

豬小腸
雞翼
柚子x檸檬酒
2021-11-28 48 浏览
又到快閃日本……食肆的時間啦! 這次想吃得盡一點,來個日本串燒的午餐吧!這間樓上舖裝修非常日本風,真的以為去了日本一轉。餐廳主打串燒系列,最特別之處有很多內臟部為提供,可盡情試試體驗一下。西班牙黑豚肩肉串燒得剛剛好,肉香特別出,入口啖啖肉又嫩口。豬脷比想像中爽身易入口,比牛舌更易咀嚼。豬小腸串(粉腸)很少吃到,以串燒形式呈現更加少見,入口有少許苦澀味,但質感蠻不錯。豬頭肉串賣相看似一堆肥膏,晶凝透明的但口感卻有驚喜,其實幾爽口脆身,少少似吃豬軟骨的口感,幾特別大家可試試。豬大腸串份量很多,一串內有粗有幼的,兩種質感也試到。白金豚肉林檎紅薑卷,白金豚肉肉包著林檎蘋果,蘋果的爽甜完全減輕了豬肉的油膩感。而蒜芯豬肉卷則豬肉包著蒜芯,同樣是較清身的選擇。雞翼串起雙飛,外皮燒得金黃脆口,鹹香入味。而淺間梅子及蘋果甜酒酒味不重,適合女士飲用,非常豐富的午餐啊!
西班牙黑豚肩肉串燒得剛剛好,肉香特別出,入口啖啖肉又嫩口。
豬脷比想像中爽身易入口,比牛舌更易咀嚼。
  • 上等豬脷串
  • 豬頭肉串
2021-11-25 37 浏览
呢問居酒屋有啲與別不同的串燒,例如豬顎肉、豬肝串、豬腰子、西班牙黑豚肩肉串等,平時都好少見到,餐廳為客人尋找最適合的肉材,餐廳喺選擇肉串上的別出心裁,令我哋有更多選擇!厚切牛舌,牛芯厚實,師傅燒起上嚟有一定嘅難度,但食落唔會牛芯唔熟,或者外層有乾淨淨,反而師傅掌握燒烤嘅火勢、熱度、時間,牛肉裡頭嘅油份被迫出,相當滋味。雞翼串喺單骨雞翼,食落方便,師傅仲加咗啲醬汁喺上面去燒,非常入味。另外,蔬菜點咗日本蕃薯仔同冬菇,餐廳用料上乘,食材新鮮,除咗甜蕃薯仲有三文魚頭,鮮甜厚肉,連偏少肉嘅頭都啖啖肉!

2021-11-22 36 浏览
喺銅鑼灣行街行到攰攰地,有少少肚餓, OpenRice搵咗依一間日式串燒店,睇相環境都ok,一於上去食少少野充下電☺️蒜子蕃茄沙律賣相好清新可愛,係一個光脫脫嘅蕃茄,已經去咗蕃茄皮,食起上嚟更加清新!燒雞翼有邊個能夠抗拒燒雞翼呢😆雞翼已經開咗邊,食起上嚟都幾方便👍🏼我都幾鍾意串燒,因為只需要簡單調味,可以食到食物原味道,雞翼少少鹹香,外皮脆脆地,仲唔使自己燒😆😆開心~另外仲點左豬腩肉,豬腰,同埋大蘑菇。我自己最鍾意就係豬腩肉!比我想像中厚!食落口感夠晒爽彈,而且咬落去,仲可以感受到啲肉汁,推薦!大蘑菇都非常Juicy~ 只係有少少調味料,燒過嘅大蘑菇,除咗香噴噴之外,口感都幾唔錯,唔想食咁多肉,又想補充蛋白質,就要揀大蘑菇喇~

燒雞翼

• 蒜子蕃茄沙律
  • 雞翼串
2021-11-22 22 浏览
放工天都未黑,約朋友傾下偈,但又唔想食太多野,串燒+酒係唔錯嘅選擇😎😎近近地,永光大廈已經有得食啦~ 果味汽酒,貪佢甜甜地易入口~最重要係有氣,夠Gur😎😎食物方面,今日主要揀咗內臟😛😛😛少少麻甩, 但係好食呀嘛😆😆豬大腸周街都有,呢個勁呀,睇真啲,係小腸!小腸比較幼,食起上嚟更加煙韌,口感比大腸更加複雜!味道方面,燒過始終唔同,有種煙燻鹹香味👍🏼👍🏼 食內臟又點少得豬肝😎😎潤味真係令人不可抗拒,有少少黑椒同鹽叼下味,已經夠好餸酒😁😁 依間餐廳食物present得幾唔錯,全部都係一口size,食起上嚟夠方便。點多個蘆筍,估唔到咬落去,蘆筍入面仲有好多汁爆出嚟!甜甜地,又夠清新,當中和下都唔錯😁😁

近近地,永光大廈已經有得食啦~
果味汽酒,貪佢甜甜地易入口~最重要係有氣,夠Gur😎😎

食內臟又點少得豬肝😎😎

2021-11-21 29 浏览
不知不覺間,去居酒屋🏮係唔可以無「酒盜」😌,上次幫襯過尖沙咀店,今次再去銅鑼灣,一樣係咁開心😃,可以小酌一杯🥃———————————————————————————🥢酒盜芝士🧀、熒光魷魚🦑💬「酒盜」感覺普遍咗,好似多咗地方食到,配埋芝士同餅乾🍪,佐酒精選;熒光魷魚🦑又係偏濃味嘅小吃,小吃多滋味😌.🥢山形縣煙燻豬腩🐽💬煙燻嘅味道真係好吸引,有追食嘅感覺,唔肥膩,有口感😌.🥢串燒牛舌👅🥢串燒手羽🐔🥢串燒附骨香腸🥢串燒豚肉露筍🐽💬最愛嘅食物,果然有水準,燒嘅時間控制不錯,停唔到口🌝.🥢鹽燒牛小排🐮💬感覺比較厚實,唔夠驚艷,可能欠缺點油份😌.🥢刺身三點盛💬三文魚、帶子、赤蝦,感覺一般般,都係燒物比較有質素🥺
———————————————————————————
🥢酒盜芝士🧀、熒光魷魚🦑
🥢山形縣煙燻豬腩🐽
💬煙燻嘅味道真係好吸引,有追食嘅感覺,唔肥膩,有口感😌
🥢串燒牛舌👅
🥢串燒手羽🐔
🥢串燒附骨香腸
🥢串燒豚肉露筍🐽
💬最愛嘅食物,果然有水準,燒嘅時間控制不錯,停唔到口🌝
🥢鹽燒牛小排🐮
💬感覺比較厚實,唔夠驚艷,可能欠缺點油份😌
🥢刺身三點盛
💬三文魚、帶子、赤蝦,感覺一般般,都係燒物比較有質素🥺
2021-10-24 62 浏览
女朋友話今日想食日本野,之前同朋友食過呢間居酒屋話好食,所以就帶女朋友去試下。蒜子蕃茄沙律個蒜子味唔算好重,加上啲醬係酸酸地,好味。豬生腸個口感唔似平時食嗰啲生腸,一啲腥羶味都冇,加上啲醬甜甜地,都值得一試!西班牙黑豚肩肉串,呢個真係推介,黑豚肩肉非常juicy,好嫩好多汁,而且一啲都唔膩。串燒仲有雞翼串同韭菜泡菜豬肉卷,雞翼串一串有兩隻,燒到個皮好脆,啲肉好滑好嫩。而韭菜泡菜豬肉卷嘅韭菜仲幫手消滯,豬肉一啲都唔韌,值得食。味噌煮豬軟骨、魚餅、油揚同蒟蒻,全部嘅味噌都好入味,特別想讚就係個蒟蒻好厚好爽口,而且仲入晒味噌味。三文魚頭個皮燒到好香好脆,入面啲肉仲保持到嫩滑,配埋醬汁仲可以提升三文魚嘅鮮味。

蒜子蕃茄沙律個蒜子味唔算好重,加上啲醬係酸酸地,好味。

2021-10-17
2021-10-23 65 浏览
好耐冇食日本野啦,今日突然好想食日本野,咁啱喺銅鑼灣見到餐廳個餐牌好吸引,所以就上咗去食啦!首先黎個前菜先,前菜係蒜子蕃茄沙律,呢個前菜好開胃,蕃茄好清新。之後連續上咗幾碟串燒,分別有雞翼串、韭菜泡菜豬肉卷、豬生腸、西班牙黑豚肩肉串,全部都係上枱嘅時候熱辣辣,韭菜泡菜豬肉卷好有驚喜,豬肉卷連埋韭菜一齊食可以無咁滯,一流。豬生腸個口感好爽,有啲似食魷魚嘅感覺,正。三文魚魚頭原來都幾多肉食,佢個面頭燒到好脆,而入面啲魚肉就好嫩好滑,我差唔多食晒成個魚頭。最後嗌左味噌煮豬軟骨、味噌煮魚餅、味噌煮油揚同味噌煮蒟蒻。全部味噌都好入味,特別係豬軟骨,煮到好穩,而且又多骨膠原。

午餐