2021-12-08 41 浏览
星期六放半日,去咗銅鑼灣行街,之前食返個靚串燒,心情都輕鬆啲去咗食過幾次嘅Mokumoku,貪佢水準穩定叫咗個凍蕃茄同燒雪魚乾做前菜,再加杯自家釀製梅酒同啤酒,即刻開胃哂師傅介紹咗燒生腸同燒豬皮,兩樣都口感煙韌,好少食燒嘅生腸,都幾特別,加埋甜甜地嘅燒汁都唔錯再嚟兩個豬肉串,分別係白金豚肉同西班牙豬肩肉。兩者有啲相似,但白金豚肉就肥啲,豬肩肉就腍啲,都食到滿口油香師傅又推介咗白金豚肉流心蛋卷,係將白金豚肉簿切,捲住溫泉蛋,口感好豐富,上面再放啲櫻花蝦同蔥粒,好好食跟住就到我最期待嘅厚切牛脷同食串燒必叫嘅燒雞翼,兩者都火候恰當冇失手最後上枱嘅係燒日本鷹鯧,燒到魚皮香脆入邊嘅肉仲保持到肉汁。同本地鯧魚最大嘅分別係啲肉非常嫩滑,點酸汁蘿蔔食,好食到唔停口條魚雖然貴咗啲,但覺得物有所值,食飽飽就開始血拼啦

去咗食過幾次嘅Mokumoku,貪佢水準穩定

條魚雖然貴咗啲,但覺得物有所值,食飽飽就開始血拼啦