2021-05-10
朋友帶左嚟呢間專食豬嘅串燒店,仲食左好多唔同特別串燒添。蒜子蕃茄沙律:個汁好夠酸,而個蕃茄吸左啲汁,食後好開胃。天下第一刀:其實即係豬脢肉位置,豬味特別濃郁,燒香切片食最啱,配上甜豉油更加完美。燒鱔:第一塊係鱔肉,厚切好好咬口,肉質好肥美完全冇腥味;第二塊好似係啲皮脂位,啲油花好邪惡但非常香口!月見免治豬肉棒:個皮燒得脆脆,而個免治豬肉唔會有酥味,加埋蛋黃汁更正!皮蛋紅薑卷:本來都覺得豚肉同子薑皮蛋呢個配搭會唔會有啲唔夾,但食第一啖覺得十分有驚喜!皮蛋嘅咸味加上子薑微微辣同酸完全將外面嘅豚肉嘅味道調到啱啱好!食完又唔會覺得有溜嘅感覺。燒油揚:燒完嘅油揚仲保持到啲汁係入面,清清地很不錯。蘋果豚肉卷:蘋果嘅甜同酸平衡左表層嘅豚肉,口中夾雜住啲蘋果味同啲豚肉油,咬粒蘋果肉仲有啲蘋果中和下,真係太好味!豬腰:薄薄幾片,燒得都唔錯。牛舌:厚切勁腍勁好味!燒菠蘿:賣相好靚!聞到好香甜嘅菠蘿味,表面薄薄嘅焦糖好脆口唔黐牙,切到細細粒嘅菠蘿好多汁好鮮甜!作為甜品非常滿足!
蒜子蕃茄沙律:個汁好夠酸,而個蕃茄吸左啲汁,食後好開胃。
燒油揚:燒完嘅油揚仲保持到啲汁係入面,清清地很不錯。
豬腰:薄薄幾片,燒得都唔錯。
牛舌:厚切勁腍勁好味!