2022-06-05 45 浏览
旺角洗衣街有得隱蔽既樓梯,上一層就有間好似世外桃源嘅Cafe,係食墨西哥菜🥰✨芝士粟米肉鬆餡餅($88/half)✨芝士蕃茄醬烤肉腸配MOBIN醃椰菜($85)✨15香料燉牛肉炒飯配煎蛋($115)✨Iced Latte ($45)✨Iced Mocha ($55)兩款小食分別揀咗芝士粟米肉鬆餡餅,墨西哥餅夾住台灣蛋餅嘅材料,芝士栗米肉鬆!配搭超夾超好味,仲有酸忌廉,蕃茄莎莎同牛油果醬可以點,整體食落味道好豐富🥰芝士蕃茄醬烤肉腸,烤肉腸切開左一舊舊,個皮超脆而且好入味,加上呢個酸酸甜甜嘅蕃茄醬同埋海量芝士,好滿足。叫咗一個主菜兩份食,燉牛肉炒飯配煎蛋,蛋黃鋪喺炒飯上面超級靚,而且有流心效果~ 揀咗最少辣,微辣烤醬味道。食落去有少少微辣而且香料配料等等超級多,口感同埋味蕾都好豐富。

✨芝士粟米肉鬆餡餅($88/half)
✨芝士蕃茄醬烤肉腸配MOBIN醃椰菜($85)
✨15香料燉牛肉炒飯配煎蛋($115)
✨Iced Latte ($45)
✨Iced Mocha ($55)

《旺角洗衣街新式✨墨西哥🇲🇽菜Mobin》1️⃣ 🍅🍖 芝士蕃茄醬烤肉腸配Mobin醃椰菜 $85 (9/10)烤肉腸d皮脆得嚟有煙熏香!🧀芝士分量好足,烤肉腸同半融狀態嘅芝士好夾😋 蕃茄醬🍅同烤肉腸係絕配!可以突出肉腸🍖嘅甜香,而且越食越開胃!🤤配上嘅Mobin醃椰菜🥬上面仲有mozzarella cheese做點綴,鐘意食芝士嘅人真係唔可以錯過👍 醃椰菜都好清爽,可以中和翻食物嘅油膩感🤞🏻2️⃣ 🌯🥩 燉牛肉炒蛋捲餅 $118 (9.5/10)Taco係墨西哥經典菜式~ Mobin加入創新理念,以炒蛋🍳同燉牛肉🥩作為內餡,入面仲有洋蔥🧅增加香味,口感豐富得黎唔似普通墨西哥菜咁重口味,好值得一試!🤩捲餅餅皮🫓煙韌,好香口!3️⃣ 🌽🧀[台x墨]芝士粟米肉鬆餡餅 $88/半份 (9/10)呢道菜式結合左墨西哥🇲🇽同台灣嘅美食特色,以墨西哥餡餅🥙夾住好多香港人都好鍾意嘅芝士🧀粟米🌽肉鬆餡!餡餅嘅皮脆得嚟夠薄,喊嘅調味唔單止有台灣最常見嘅沙律醬🧂,仲有墨西哥特製香料!口味新奇得黎又幾易接受!大家都可以試吓!❤️😆4️⃣ 🥜🍌 Mobin香烤香蕉花生醬甜脆餅 $108 (9.5/10)係一項好特別嘅甜品!😋脆

《旺角洗衣街新式✨墨西哥🇲🇽菜Mobin》

2️⃣ 🌯🥩 燉牛肉炒蛋捲餅 $118 (9.5/10)

係一項好特別嘅甜品!😋脆餅係墨西哥特色點心~餐廳新鮮出爐非常脆,而且食落有淡淡嘅麥香🌾!值得一提嘅係上面嘅花生🥜醬係餐廳自家製,由磨花生到調味都係店家精心炮製,食落特別香濃,而且不甜膩,同雪糕🍦好夾!🥰

5️⃣ 🍋🍹 琴蕾 - 青瓜青檸氣泡水 $60(9/10)

呢一杯mocktail味道非常清爽🫧,可以品嘗到青瓜嘅清甜,仲有青檸🍋fresh 嘅酸味,薄荷葉☘️嘅香氣更加為呢杯mocktail增添咗唔少餘韻!非常推介!💯

6️⃣ 🍑🧊 蜜桃冰茶 $55(9.5/10)

呢一杯顏色係好治癒嘅少女粉紅色🥰超打卡able~味道酸酸甜甜,有好重嘅蜜桃🍑香味,值得讚嘅係飲落唔會太甜,同埋完全冇糖漿嘅膠味!👍
——————————————————————-
📍 Mobin (旺角)
旺角洗衣街37號1樓

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_mk

#hkfood #hkfoodie #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #旺角美食 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #旺角 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #香港甜品 #香港加油 #foodiesinternationalchat #hkfoodies #香港餐廳推介
之前見到介紹,提我千祈唔好行咗去隔嚟賓館,今次就好順利嚟到(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 一路行樓梯拾步而上都好有feel🤍一㩒鐘道門自動打開,見到舖頭裝修行metallic風格,加埋唔少復古擺設同埋植物,令成間舖頭嘅裝修都好有格調,行入嚟已經好加分🫶🏻同朋友一人嗌咗啲share~烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅 ($85) 一上嚟成個好大個脆餅,上面舖滿晒豬手肉醬好豐富😯卜一卜就可以整成碎片撈埋肉醬食,加埋粟米同紫椰菜令個肉醬更加有口感,好似食緊好rich嘅nachos🥰同上一道菜唔同,芝士粟米肉鬆餡餅 (1/2: $88) 就加入咗啲fusion嘅味道😛餡料換咗台式嘅風格,估唔到加埋酸忌廉都幾夾喎🤪跟餡餅送咗兩個醬,自己幾鍾意點埋側邊綠色嘅醬係牛油果醬,比較清新🥑咖啡醬朱古力甜脆餅 ($108)呢個其實係一個叫Bunuelo嘅傳統墨西哥甜品,係加焦糖烤焗嘅甜脆餅🥠薄餅本身鬆脆香口,出面再加埋焦糖面超邪惡🤤上面鋪滿朱古力brownies做到外脆內軟,而且朱古力味好濃郁🍫加埋朱古力醬同焦糖醬,真係超推介大家一試😋嘢飲嗌咗兩杯無酒精飲品,自己個杯Cucumber Gimlet ($60)飲落去有淡淡嘅青瓜味🥒

嘢飲嗌咗兩杯無酒精飲品,自己個杯Cucumber Gimlet ($60)飲落去有淡淡嘅青瓜味🥒加埋青檸令成杯嘢飲輕盈容易入口得嚟又有啲層次😛朋友嗌嘅Virgin Sangria ($55)好refreshing🍹而且真係有梨同檸檬,飲落去完全冇化學味,行真材實料路線🍋

總括嚟講,呢間墨西哥餐廳真心有啲驚喜🥳而且環境好舒服,仲有Wi-Fi,當日都見到有啲人係到做嘢,都算係worker-friendly😆如果平時係旺角食到悶,想發掘一啲新口味嘅話,嚟呢間絕對唔會失望✨
旺角有間墨西哥風情既隱世coffee shop, 係金雞廣場附近既唐樓上邊,要搵就要俾少少眼力👀。餐廳用深綠色做主題,場上有好多油漆既塗鴉,滿滿既工業風。而位置都好闊落,有餐椅有梳化, 任君選擇。*南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅 $88*將豬手煮好再切成小粒做成既餡餅,配埋酸瓜,食落好惹味。餡餅有好香口既微焦麵粉味,加埋芝士,口感真係一流。另外碟上仲配埋牛油果醬同番茄醬俾您配搭☺️*惹味蛋黃醬洋蔥芝左蛋捲餅(無肉)$98*香滑既磨菇炒蛋配埋捲餅,上面有滿滿既千島醬同芝士醬,口感豐富不過食落有少少膩。另外有個燒蕃茄,上面佈滿左溶溶地既芝士,蕃茄又甜而且有少少炭燒味。*南非紅灌木茶 (caffeine-free 無咖啡因)$55*食左咁多邪惡嘢,飲啖熱茶解膩係唔錯既選擇🤪。*紅莓水果酒 $55*呢款唔係酒,係無酒精飲品。味道唔算太甜,微酸,水果有橙同蘋果,都係解膩既好選擇。*蘋果金寶芝士蛋糕 🍰$68*擺盤好靚,脆香既蘋果味,味道偏甜。

*南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅 $88*

*惹味蛋黃醬洋蔥芝左蛋捲餅(無肉)$98*

食左咁多邪惡嘢,飲啖熱茶解膩係唔錯既選擇🤪。

*紅莓水果酒 $55*

*蘋果金寶芝士蛋糕 🍰$68*
擺盤好靚,脆香既蘋果味,味道偏甜。
旺角唐樓隱世西班牙Fusion 菜餐廳,在餐廳樓下上樓梯個刻已經開始好有feel,每級樓梯都有貼上餐廳嘅名,驚你蕩失路,上到去要撳鐘仔,餐廳職員就會用遙控開門俾你😎門口一打開感覺非常好,環境非常舒服,兩旁都係玻璃窗,陽光充足,有不少植物,枱枱凳凳和擺設都帶住古舊風味,非常有藝術氣息,好有慢活嘅感覺,好似我今日咁,Tea Time嘅時間上去,人客唔係太多,就可以慢慢坐慢慢食悠悠閑閑過咗一個下午😊😊特別一提菜式由新派菜系及老師傅兩個團隊合作,招牌菜包括醃漬紫椰菜,燉煮德國豬手,蛋餅等等,採用唔同國家用到嘅料理方法,搵出最合適嘅味道👍🏻另外醬料亦是此餐廳嘅獨特配方,全部自家調配,好多道料理都會食到🌮▪️芝士粟米餡餅半份 $ 88墨西哥餡餅餡料係台灣肉鬆及粟米,呢個Crossover非常唔錯,餡餅烤得香脆,餡料帶上芝士嘅拉絲,面頭再淋上自家調製嘅千島醬和沙律醬,非常好食,另外再配有牛油果醬和蕃茄沙沙,可以有好多種唔同嘅食法🌯▪️烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅 $ 85這道菜最精彩係燉豬手和醃漬紫椰菜,獨家醬汁燉得非常入味和濃味,有點像紅酒燴牛尾醬汁嘅味道但係更加香濃,配上淡味嘅烤脆餅,非常適合嘅配搭🍳

🌮▪️[台 x 墨]芝士粟米餡餅半份 $ 88

🌯▪️烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅 $ 85

🍳▪️西班牙烤洋蔥薯仔原個蛋餅配烤蕃茄 $ 115
蛋餅上枱已經好香蛋香味,一切開係焗到好軟淋嘅洋蔥同埋薯仔,醬汁係帶少少鮮茄味道,面頭嘅芝士大蕃茄非常鮮甜,配合蛋餅一齊食非常好食😋

🍰▪️蘋果肉桂芝士蛋糕 $ 68
芝士蛋糕收藏住好多肉桂蘋果,口感濕潤,充滿肉桂焦香,面頭嘅蘋果蓉在炙燒過,旁邊再加上好多脆片,米通,焦糖糖漿,非常豐富食材嘅蛋糕,本人好鍾意食肉桂所以覺得超級好食

🍹▪️蜜桃冰茶 $ 55
清香桃味,充滿茶香不太甜,解渴之選

☕️▪️南非紅灌木茶 $55
南非最出名嘅茶飲,有一股獨特嘅木香,好飲
  • 烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅
  • 西班牙烤洋蔥薯仔原個蛋餅配烤蕃茄
遠離繁囂、非常適合Me Time靜下來或與友人相聚細談的小店。裝修走木系工業風,採風度充足,座位闊落,氣氛舒適悠閒。食物也很高質,墨西哥Fusion的新派菜系讓人覺得似曾相識、但又有不同的驚喜配搭,充滿新鮮感。細緻位如餐具的選材都看得出有花過心思,好喜歡這個細膩的質感和Vibes!牛油果醬煙鮭魚他他配脆餅杯 Salmon Tartare Cracker $95Cracker微暖鹹香,脆度十足。放上綿滑、充滿油香和墨西哥香料調味的牛油果醬煙三文魚他他,無論是口感和味道上都很和諧。芝士粟米肉鬆餡餅(半份) Cheesy Flossy Quesadilla (Half) $88台灣口味 x墨西哥的傳統餡餅,又一Fusion得剛好的組合。台式蛋餅熱門配料豬肉鬆、粟米、豬肉碎,加上芝士味濃郁的Mozzarella Cheese和Cheddar Cheese,還有墨西哥菜必備的牛油果醬、Salsa和酸忌廉,簡單又好味。手執一件,一邊歎茶,一邊細嚼,好有旅行異國Feel!香烤香蕉花生醬甜脆餅 Banana Bunuelos w/ Ice Cream $108顏色金金黃黃,好有Dessert的吸睛賣相

香烤香蕉花生醬甜脆餅

顏色金金黃黃,好有Dessert的吸睛賣相!以墨西哥玉米薄餅加焦糖烤焗而成的甜脆餅,薄身鬆脆香口又有焦糖Sticky的口感。上面鋪滿焦糖香蕉片、Vanilla Ice Cream和朱古力醬和自家調製的花生醬,絕配的組合美味指數不用懷疑,充滿小時候大愛甜品香蕉船或台灣雪糕聖代的感覺,推介!
熱朱古力

蜜樹茶

熱朱古力 Hot Chocolate $45 | 蜜樹茶 Honeybush $55
初試蜜樹茶,味道帶點蜂蜜香氣和甜味,果香和回甘兼備,不錯!以原個茶壺呈上,令茶的溫度和濃度得以保持。簡單一杯熱朱古力都有靚拉花,好有誠意,細緻位處理得好出色。
香烤香蕉花生醬甜脆餅
熱朱古力
蜜樹茶
2022-05-18 57 浏览
星期三同老公齊齊放假,lunch出左旺角食墨西哥菜。芝士番茄醬烤肉腸配Mobin醃椰菜椰菜醃得幾開胃,口感爽脆,肉腸配合溶左既芝士一齊食好正,更加惹味。燉牛肉炒蛋卷餅 材料好足又夠熱,卷餅包住一層蛋再包住啲牛肉,好滿足既口感,有啲似台灣蛋餅甘,配菜既番茄同椰菜調味得好有墨西哥風味。蘋果金寶芝士蛋糕呢個甜品係新產品,蘋果金寶味既芝士蛋糕好夾,口感軟綿綿,有少少肉桂味,而且上碟熱辣辣,好好食。飲品叫左蜜桃冰茶同Spiced Ginger Soother。兩杯都幾好飲,後者似蜜糖檸檬薑水。
星期三同老公齊齊放假,lunch出左旺角食墨西哥菜。

蘋果金寶芝士蛋糕
兩杯都幾好飲,後者似蜜糖檸檬薑水。
蜜桃冰茶
Spiced Ginger Soother
2022-05-18
蜜桃冰茶
Spiced Ginger Soother
2022-05-16 31 浏览
依間開喺旺角樓上鋪嘅fusion墨西哥菜🇲🇽真係好隱蔽 唔搵都唔會見到有呢間嘢🙈佢哋嘅食物真係超級驚喜🥳最鍾意就係佢哋嘅墨西哥包漢堡🍔本身都好鍾意食墨西哥包 冇諗過可以用嚟變做漢堡🤩再加埋佢入面嘅內餡 口感層次味道非常之豐富😎
2022-05-14 406 浏览
好少見有cafe主打墨西哥菜🇲🇽 店內以墨綠色為主調,裝修設計偏向工業風,亦擺放唔少植物裝飾🪴 窗邊位配合自然光,加上寬闊既空間,感覺好舒適呢🥰❀ 芝士蕃茄醬烤肉腸配MOBIN醃椰菜 🍅脆皮腸配上滿滿既芝士、蕃茄醬及酸忌廉,香濃惹味~最特別係鋪滿表面既醃紫椰菜,酸甜又爽脆,可以中和油膩感,亦令賣相更吸引☺️ ❀ 西班牙烤洋蔥薯仔5‘’原個蛋餅 配烤蕃茄 🍳依個係無肉既素食蛋餅,味道有驚喜😍 蛋餅有濃郁蛋香味,切開會見到滿滿既配料,有烤洋蔥、薯仔及芝士,鹹香又juicy,配埋酸酸甜甜既烤蕃茄,味道好豐富👍🏻❀ MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅 🥠依款甜品好有創意✨ 用tortilla整成既甜脆餅香脆可口,配上一大球雲呢拿雪糕、烤香蕉、花生醬及朱古力醬,依個配搭邪惡得嚟亦係無得輸既,香甜又滋味😋❀ 菠蘿蜜氣泡水 🍍氣泡水加入菠蘿增添香甜味,整體味道較清新❀ 紅莓水果酒 🍹依杯mocktail既莓果味好濃郁,酸酸甜甜好解膩,啱晒用嚟配搭濃味既菜式

❀ 芝士蕃茄醬烤肉腸配MOBIN醃椰菜 🍅

❀ 西班牙烤洋蔥薯仔5‘’原個蛋餅 配烤蕃茄 🍳

❀ MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅 🥠

❀ 菠蘿蜜氣泡水 🍍
氣泡水加入菠蘿增添香甜味,整體味道較清新

❀ 紅莓水果酒 🍹
  • 西班牙烤洋蔥薯仔5‘’原個蛋餅
  • MOBIN香烤香蕉花生醬甜脆餅
非常掛住周圍飛✈️,好想去旅行的我們去了位於旺角一間主打墨西哥Fushion菜的樓上餐廳 #Mobin,打算回味下外國的味道👅⋯⋯它們的姐妹店是旺角618的西日咖啡屋 #蟲二!#德港墨 #南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅把燉豬手撕成肉絲,配上啖啖芝士超好食!可以再自由配搭自家牛油果醬和蕃茄醬,吃起來也不會感到油膩。#烤栗米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅紫酸菜賣相吸睛💜!粟米蕃茄燉豬手肉醬配埋脆脆薄餅,口感和味覺都好正,開胃又好食!#BlackCoffee#GingerLatte
南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅
2022-05-02
南乳版德國豬手紫酸菜芝士餡餅
烤栗米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅
2022-05-10 37 浏览
🤎Mobin (旺角)🧸旺角洗衣街37號1樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日嚟到賓館食墨西哥菜🇲🇽,呀sorry呀唔係賓館呀!係賓館旁邊嘅一間特色餐廳🤣門口仲寫住「這不是賓館冇房租」,的確是玩味十足😆原來呢間餐廳仲要係「蟲二」嘅姊妹店👯‍♀️-燉牛肉炒蛋卷餅🫔 $118一嚟我哋就解決咗個大蕃茄先,上面鋪左芝士😍蕃茄好甜之餘仲有炙燒嘅味道😚肉質超嫩嘅牛肉配埋香滑嘅炒蛋,感覺好似食緊蛋牛治mix叉燒炒蛋🤣幾啖就極速食晒😋因為真係超級好味‼️面頭仲有車打芝士醬、千島醬同香料粉,鹹鹹香香,令味道層次更加豐富😝-無肉餡餅🌮(黑豆豆蓉粟米芝士)$158 擺盤好似一個笑哈哈,令人心情更愉快😍呢個一上台一睇就知道係墨西哥菜🇲🇽,因為包括左辣莎莎蕃茄醬🍅同甜牛油果醬。蕃茄醬沙律有啲辣味同埋酸甜味,而牛油果醬,就好甜好香,兩者夾埋一齊食用好開胃😍餡餅烘烤到好脆身,裏面夾雜着黑豆、豆蓉、粟米同埋芝士。我自己有少少覺得將蕃茄醬加埋黑到好似罐頭茄汁豆咁好食😝-紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬🧀 $68芝士蛋糕好creamy之外,面頭亦被燒焦🔥火灸味好出😍,好特別😋愛了愛了🤩而佢地嘅焦糖用左龍舌蘭特製🙆🏻
🤎Mobin (旺角)
🧸旺角洗衣街37號1樓

-燉牛肉炒蛋卷餅🫔 $118

-無肉餡餅🌮(黑豆豆蓉粟米芝士)$158

-紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬🧀 $68

芝士蛋糕好creamy之外,面頭亦被燒焦🔥火灸味好出😍,好特別😋愛了愛了🤩而佢地嘅焦糖用左龍舌蘭特製🙆🏻‍♀️唔知大家知唔知龍舌蘭係墨西哥出產架👍🏻龍舌蘭本身帶有柑橘和咖啡味,配埋焦糖,味道更加豐富💖

-Hot Ginger Latte☕️ $45

一上枱就聞到好香嘅薑味😍肉桂味好出😋好似食緊薑餅人🤭

-蜜桃冰茶🍑 $55
用左環保飲管,扺讚👍🏻,蜜桃味超香,甜而不膩

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-05-10
2022-05-10 162 浏览
🚩Mobin係旺角不起眼嘅角落有一間專食餡餅嘅店舖,今日約左朋友一齊出黎食下野~依間鋪嘅入口就係正麥花臣球場對面,樓梯上一層就見到啦!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈燉牛肉炒蛋卷餅 $118食卷餅之前我哋食咗蕃茄先🍅一開始以為係好普通嘅焗蕃茄,點知食落口好香,有陣火燒過嘅味道,又唔會太濕或者太乾~卷餅嘅味十足十叉燒炒蛋!佢嘅用料好足,啖啖都有好多牛肉,配埋佢哋嘅沙律醬同埋芝士,整體唔會乾!好食好食🥹🌈無肉餡餅 (黑豆豆蓉粟米芝士)$158一上台有四大件,擺盤都好靚好有特色!餡餅上面已經有酸忌廉醬😋除咗餡餅,仲配咗兩個醬比我哋—牛油果醬同蕃茄醬🤔黑豆豆蓉食落好似薯蓉咁,裏面仲有粟米增加咗口感!唔加醬食都夠曬味,加埋醬就係好惹味啦😍估唔到冇肉嘅餡餅都咁好食!🌈紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬 $68一開始以為佢係好簡單嘅芝士蛋糕淋啲焦糖醬,但原來啲焦糖醬係加左龍舌蘭去整,淨係食下啲焦糖醬有勁香嘅酒味!芝士蛋糕嘅面頭係燒過,多左一種火灸嘅香氣!蛋糕食落好creamy,不過一個人食曬可能會有少少濟,兩個人share岩岩好!🌈Ginger Latte $22出面呢杯嘢飲真係好少見,鍾意飲咖啡嘅我
🚩Mobin
🌈燉牛肉炒蛋卷餅 $118

🌈無肉餡餅 (黑豆豆蓉粟米芝士)$158

🌈紐約芝士蛋糕配自家製龍舌蘭焦糖醬 $68

🌈Ginger Latte $22
出面呢杯嘢飲真係好少見,鍾意飲咖啡嘅我即刻叫杯嚟試吓先!咖啡除咗薑味仲有啖啖肉桂嘅味道!飲落就好似薑撞奶咁,不過多咗一陣咖啡同肉桂嘅香味~

🌈蜜桃冰茶 $27
上枱好大杯,仲有少少氣泡係上面,打卡岩曬!飲落有好香濃嘅蜜桃味,加埋茶嘅清香,成杯野好fresh,又唔會過甜~夏天飲一流!
2022-05-10
2022-05-09 24 浏览
去左旺角行街😊 想搵間舒服D 既餐廳chill下😆 所以去左一間幾隱蔽既餐廳🥰 餐廳走輕工業風🔧 以木色同綠色做主調😍 餐廳主打墨西哥fusion菜❤️台x墨芝士粟米肉鬆餡餅(半份)🌮($88)用左墨西哥傳統餡餅皮🫓 餅皮烘到夠脆身👍🏻而入面就包左台灣蛋餅既材料🥰 粟米🌽 肉鬆🐖同芝士🧀 再加埋酸忌廉🍦口感好豐富😍點埋新鮮牛油果🥑同番茄醬🍅 成個配搭好好食😋無肉西班牙烤洋蔥薯仔5”原個蛋餅🥚 ($115)依個係健康之選🌿 因為佢係素食蛋餅🥚 賣相好靚❤️ 入面好有層次👍🏻 食到有薯仔片🥔 芝士🧀 洋蔥🧅 一切開D 洋蔥汁流曬出黎😍 仲用小小芝士拉絲🥰 整體味道好夾😊 亦到唔會好油膩Mobin香烤香蕉花生醬甜脆餅🍨 ($108)依個真心推介要試😋 好特別❤️ 用咗墨西哥菜成日見到既Tortilla做甜品底🫓 香脆熱辣既餅底👍🏻 再加埋香蕉🍌 花生醬🥜 堅果粒,脆脆片同朱古力醬🍫 配埋面頭凍冰冰既雲呢拿雪糕🍦 花生味又夠香濃😍 成件事簡直係prefect match😋蜜桃冰茶🍑 ($55) 香料蜜糖檸檬薑汁氣泡水🍯 ($60)兩杯口味都好清新🌱 唔會太

台x墨芝士粟米肉鬆餡餅(半份)🌮($88)

無肉西班牙烤洋蔥薯仔5”原個蛋餅🥚 ($115)

Mobin香烤香蕉花生醬甜脆餅🍨 ($108)

蜜桃冰茶🍑 ($55)
香料蜜糖檸檬薑汁氣泡水🍯 ($60)
兩杯口味都好清新🌱 唔會太
2022-05-05
2022-04-22 43 浏览
#旺角樓上cafe嘅美食靚景旺角人多車多 揾好chill唔迫嘅地方hea 有啲難度 我傾向幫襯樓上cafe 有私竇feel 呢間嘅景觀 特別開揚 望住成個麥花臣球場⚽️-🥚西班牙蛋餅 $115叫呢個小食 我承認係為咗呢度嘅招牌名物🎖 醃漬紫椰菜😘 酸味自然 紫椰菜絲清爽有口感 中和蛋餅油膩 賣相更加唔使講 我已經俾個相機先食啦📸-🌯燉牛肉炒蛋捲餅 $118嫩牛肉加炒蛋 有港式蛋牛治嘅影子 捲餅上有車打芝士醬 味道更豐富 更有層次 午飯時段食 包茶或黑啡一杯 -🍌Bunuelos with bananas $108西班牙招牌甜品 除咗churros 仲有呢款油炸圈脆餅 鹹甜兩食 cafe做成甜品 卜卜脆 配大大個雪糕球 奶油糖漿 同埋時果 好味到呢😋🤩😍 必食‼️-☕️Ginger latte $45薑味柔和 甜度適中 咖啡比例可以強啲-🍹Cucumber gimlet $60非酒精特飲 青瓜🥒青檸🍋再加梳打水 味道清新又解渴 迷迭香草🌿嘅香氣 清幽好聞-📍Mobin 旺角洗衣街37號1樓
#旺角樓上cafe嘅美食靚景

薑味柔和 甜度適中 咖啡比例可以強啲
🍹Cucumber gimlet $60

📍Mobin
旺角洗衣街37號1樓
旺角有咁多cafe☕️主要都係食西餐多今次試既呢間主要係食墨西哥fusion菜🇲🇽我都係第一次食😆估唔到全部味道都好唔錯👍🏼連甜品都咁正———————————————————🍴Mobin芝士飛碟墨西哥包配煙肉•蛋•酸椰菜($108)呢個burger夠晒吸睛👀塊芝士🧀大過塊包🤣而且芝士味勁香食起上嚟都有少少困難😂加埋隻蛋係太陽蛋☀️😍撈埋蛋黃一齊食超正旁邊仲有佢哋自家製既酸椰菜食burger食膩左 食下酸椰菜就啱晒😉———————————————————-🍴芝士粟米肉鬆蛋餅(full: $158)呢款就係墨西哥mix台灣既蛋餅餡料入面係平時食台灣蛋餅既餡😚而外層就用左墨西哥餅夾住呢個真係要熱辣辣♨️咁食 唔係凍左無咁好食面頭有啲sour cream同莎莎醬一齊食另外亦都有啲蕃茄同牛油果醬🥑做伴碟大推呢個蛋餅啊‼️‼️‼️———————————————————🍴15香料燉牛肉炒飯配煎蛋中意重口味同食辣🔥既人士注意⚠️呢款炒飯好啱你地食啊😏入面除左有燉牛肉🐮之外仲有墨西哥辣椒🌶️黑豆同肉鬆有少少似食緊菠蘿炒飯走菠蘿咁🤣因為無乜炒飯會有肉鬆———————————————————-🍴玉米片配牛油果醬及莎莎醬($
旺角有咁多cafe☕️主要都係食西餐多
今次試既呢間主要係食墨西哥fusion菜🇲🇽
我都係第一次食😆
估唔到全部味道都好唔錯👍🏼連甜品都咁正
———————————————————
Mobin芝士飛碟墨西哥包配煙肉•蛋•酸椰菜
🍴Mobin芝士飛碟墨西哥包配煙肉•蛋•酸椰菜($108)

呢個burger夠晒吸睛👀
塊芝士🧀大過塊包🤣而且芝士味勁香
食起上嚟都有少少困難😂
加埋隻蛋係太陽蛋☀️😍撈埋蛋黃一齊食超正
旁邊仲有佢哋自家製既酸椰菜
食burger食膩左 食下酸椰菜就啱晒😉
芝士粟米肉鬆蛋餅
🍴芝士粟米肉鬆蛋餅(full: $158)

呢款就係墨西哥mix台灣既蛋餅

仲有墨西哥辣椒🌶️黑豆同肉鬆
有少少似食緊菠蘿炒飯走菠蘿咁🤣
因為無乜炒飯會有肉鬆
玉米片配牛油果醬及莎莎醬
🍴玉米片配牛油果醬及莎莎醬($80)

墨西哥菜一定要食粟米片啦🤣
雖然係屋企都可以自製食到😂
但過下口癮都開心
味道正常😎飲嘢配呢啲小食啱晒
烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅
🍴烤粟米蕃茄燉豬手肉醬烤脆餅($85)

呢個小食又係幾特別‼️
烤脆餅入面係空心的