2018-05-21 4370 浏览
無獨有偶,五月初兩位日本友人同時訪港,所以月初也與她們分別去了下午茶/飲茶,今天先記在灣仔萬麗海景酒店 Mirage Bar & Restaurant 的海洋與森林下午茶。  說起來,這應該是第4次與這位友人見面,思前想後,決定再訪 Mirage,因為位於地段高貴的港島旺區,環境一流、樓底特高的餐廳享用下午茶,收費只是平日$148位/週日及假期$168,怎說也是抵食,同時味道也很高質素! 兩大一小的舒心下午茶約會,一抵達妹妹就有來自日本的甜蜜手信收,十分開心!先各自點下心水咖啡/茶(大家都愛喝伯爵茶!),由美麗的大自然---海洋及森林---啓迪創造的雙人下午茶也上檯啦!其中有四款來自海洋的鹹點,也有六款來自森林的甜點,加上雙色鬆餅。內容與首次到訪有點出入,但味道還是一貫的好。 首先品嚐海鮮鹹點:最愛 煙熏八爪魚配馬鈴薯泡沫,煙熏八爪魚固然好吃,底下那又香又滑的薯仔泡沫更加驚艷;蝦多士棒棒 也香脆可口,面層那抹微辣醬汁尤其惹味又提鮮;另外 秘製XO醬三文魚法包 及 日本油甘魚配墨西哥辣椒柚子汁 也不錯吃。 來到好食又好玩的森林甜點,朱古力妹妹很愛濃郁的 P125朱古力杯 及像得像

首先品嚐海鮮鹹點:最愛 煙熏八爪魚配馬鈴薯泡沫,煙熏八爪魚固然好吃,底下那又香又滑的薯仔泡沫更加驚艷;蝦多士棒棒 也香脆可口,面層那抹微辣醬汁尤其惹味又提鮮;另外 秘製XO醬三文魚法包 日本油甘魚配墨西哥辣椒柚子汁 也不錯吃。

來到好食又好玩的森林甜點,朱古力妹妹很愛濃郁的 P125朱古力杯 及像得像石頭的 焦糖花生朱古力,另一帶來驚喜是偽裝成朱古力粒的 鳳梨酥,騙得妹妹好苦,哈哈!色彩繽紛的 玫瑰紅桑子日本柚子 也充滿果香不過甜,最後印上酒店招標的 萬麗芝士餅 從來都是心水。

再加上兩件原味/朱古力英式鬆餅,全部吃光的話都幾飽的!打了底關係,我們兩大一小都未能完成雙人下午茶,最後要帶走兩件鬆餅!與此同時,淘氣妹妹忍不住又要去11樓玩了~很愉快相聚的一個下午,下次再帶哥哥出來,一起品嚐更多美食吧!
2018-05-05
2018-04-21 1535 浏览
年輕時,曾在45分鐘內鯨吞20球 regular size 雪糕,食Buffet 亦可狂掃海鮮、刺身、牛扒、甜品再加兩碗麵都無問題,仲可以隔一陣再食過。 今年香港萬麗海景酒店內的 Mirage Bar & Restaurant 繼續推出YOLO 巨型狂牛漢堡,身邊有不少好友在推波助瀾,希望在下出手。 挑戰方式有兩種,個人賽要係40分鐘內,鯨吞一個巨型狂牛漢堡連薯條,而雙人賽是縮短了時間,只得30分鐘,另加七枝不同的本地釀造啤酒。 話得比賽,當然有獎勵,但凡挑戰成功的客人,將留名於 Mirage 的名人紀念冊上,而最短時間的一位,可以獲得價值港幣$11,079,連續兩晚園景客房住宿連雙人自助早餐,其他豐富獎品包括萬麗咖啡室雙人自助晚餐及各款餐飲禮遇,超豐富的,只要閣下有「食力」,奪獎絕無問題。 講返今次挑戰,早前已經有幾位實力食友出戰,但都鍛羽而歸,於是決定拉埋另一位千杯不醉食友E,7枝啤酒連蕃薯條交由食友應付,而自己就決戰巨型狂牛漢堡。 其實由早餐到中午都只是平日3成食量,已盡量保持「餓餓地」既感覺,而食友E就更加連午飯都放棄,夠認

其實由早餐到中午都只是平日3成食量,已盡量保持「餓餓地」既感覺,而食友E就更加連午飯都放棄,夠認真了吧!

應戰地點就在香港萬麗海景酒店內的 Mirage Bar & Restaurant。

準備時間大概20分鐘,當整個套餐放上檯時,兩位麻甩已經即時滴汗,因為單是牛肉已達重量級的800克,上下兩層麵包已經等如一磅白麵包,還未計煙肉、洋蔥、酸瓜、蕃茄及生菜,誇張到一個點。

未開始時,先將漢堡切成4份,方便計算時間,其實頭8分鐘內已經 KO 了1/4 件,成績不錯,但及後的1/4件,勉強係20分鐘左右消滅,而食友E平日千杯不醉,但飲到第4枝加埋薯條已經飽飽地,跟手食其中1/4的漢堡,但去到26分鐘,兩位麻甩已經完全給 KO 了,想不到多年來建立的自信,這一刻是蕩然無存!

事後,聽聞今年最快紀錄是24分鐘左右,講真,未挑戰過實在難以想像箇中難度。

若閣下好鍾意食漢堡,但又怕難以消滅,那不用怕,Mirage的廚師團隊亦特別設計了另外6款趣意漢堡。

人氣榜上第一位的波士頓龍蝦漢堡(港幣$318 , 水煮波士頓龍蝦,肉質爽彈,配上甜甜酸酸的檸檬蛋黃醬,令龍蝦的味道更加鮮甜。

至於香辣煙肉漢堡(港幣$238 ,內含六塊香脆煙肉,加上香烤墨西哥辣椒及地獄燒烤醬,陣陣辛勁直擊大家味蕾。

想轉口味?有炸雞漢堡(港幣$218 ,選肉厚多汁的蝴蝶炸雞胸用,放入醃紅菜頭、牛油果、放養雞蛋及大蒜蛋黃醬,口感豐富,又有層次。

還有墨西哥牛肉漢堡(港幣$238)、德州手撕豬肉漢堡(港幣$198)及經典牛肉漢堡(港幣$188 ,總有一款合心意。

如果心多想每款都試勻,餐廳又有一式六款迷你漢堡(港幣$348,真是照顧周到。

而且所有漢堡均配有脆炸粗薯條、炸番薯條或清新沙律,供應日期為2018年3月19日至4月30日,算起來還不到十天,要挑戰 YOLO 巨型狂牛漢堡,又或者想品嚐其他六款優質漢堡,就要快手!

老實講,今年英名盡喪,家陣考慮比自己一年時間,出年看我捲土重來!

We went to try out the mirage bar & restaurant as we are watching a show at the exhibition hall last night.  We ordered a few appetizer and few mains (Hamburger / Yellowtail sandwiches / Camembert salad and a salad.  We waited more than an hour for the mains and food quality is low.  The yellow tail tuna sandwiches are all full of black pepper as the tuna is not fresh so you won't able to taste anything as long as they put a lot of black pepper.  Waiting time for a plain steak and Hamburger is ridiculous.    When we follow up with the waiter, one of the waiter said you need to be patience as the food is cooking and he did not even go check on the food arrangements.   We have this Club Marriott card so referring to the website there will be 30% discount for food.  When the bill comes, they said we only entitled to 20% and they said they never heard of 30% discount so I showed them the website details but they said they have no idea at all.

To cut it short, don't have high expectation.  This might be a place for drinks only but don't order their food.  Don't expect hotel good quality service as you won't get it there.  Likely  one of the bar in wan chai provides better service than these people.
2018-03-13
2018-03-12 1171 浏览
今次已經係第二次嚟呢度食high tea。會嚟多次係因為我覺得呢度嘅high tea除咗抵食,環境舒服外,同時非常欣賞呢個high tea細緻用心嘅設計。我兩次黎都係預早2/3日上網book位,係備註有特別寫到我想坐窗口位,而每一次佢哋都有安排到畀我。唯一有少少唔好嘅就係佢哋嘅侍應數目比較少,所以可能要等一段時間先會有人serve你。不過除此之外我覺得服務同埋環境都非常好,係一個傾偈聚舊嘅好地方。我特別欣賞佢哋hightea嘅小食每一樣都係非常細緻而且配搭新鮮。 佢哋嘅high tea set包括一個小食架 (最底層係鹹點,中間係scone而最上面係甜品) ,每人一個餐茶以及一杯Häagen-Dazs雪糕。我幾欣賞佢地嘅蝦多士。外貌好似一個波板糖咁,細細個食落去唔會有咩罪惡感。上面嘅sauce帶少少泡菜嘅味道。另外我都好鍾意佢哋嘅甜品,好精緻而且每一件都有好多層次。例如覆盆子甜品最上面係香脆嘅曲奇,跟住係馬卡龍, 香滑嘅mousse同軟糯嘅杏仁蛋糕。豐富嘅層次突顯出覆盆子嘅香味。 另外一個我好欣賞嘅甜品就係cheese cake。佢嗰樣似銅鑼燒但其實係濃郁嘅芝士蛋糕,賣相精緻之餘口感很

蝦多士

另外一個我好欣賞嘅甜品就係cheese cake。佢嗰樣似銅鑼燒但其實係濃郁嘅芝士蛋糕,賣相精緻之餘口感很軟滑。
我覺得呢個high tea係物超所值,值得一黎再黎!

2018-03-07
2018-02-27 856 浏览
今日放假, 見冇乜野做, 就一個人走去扮貴婦, 食個英式下午茶~酒店下午茶嚟講, 呢個都屬於平價, $148 加一, 三層下午茶架, 一杯茶, 大窗景, 舒適安靜GE環境可惜出面鑽緊地有工程, 本來GE維港海景變左地基工程景餐牌就得一個餐, 有你冇你叫左先...因為咁而冇影到個餐牌, 所以都唔知自己食緊乜XDD點左杯伯爵茶, 香味偏淡, 茶味一般食物嚟左, 由底層開始品嘗呢個上面有帶子, 下面係薯蓉. 帶子夠肉地, 加上 少少辣味, 沖淡薯蓉GE"漏"面包外脆內軟, 餡料偏咸油膩GE炸物, 唔知太多油定點, 好似食緊過期炸蝦片咁得意GE咸點, 下面有魚生片, 味道不錯一層層食上去, 嚟到第二層當然唔少得必不可少GE SCONE啦~SCONE牛油味唔重, 食落冇咁"漏"~ 夠鬆夠酥, 密度唔太高, 味道有點淡因為俾你配埋佢GE果醬食, 溝埋就幾正果醬有士多啤梨同苦橙, 苦味唔啱我...士多啤梨就同個SCONE幾夾原味SCONE食完, 到朱古力味味道少苦, 唔係甜耶耶朱古力, 唔錯. 不過中意原味多啲唔知乜嚟...一PAT...冇乜味...難食到最上層甜品區咖啡味香, 餅屬硬身, 但好食!
可惜出面鑽緊地有工程, 本來GE維港海景變左地基工程景

點左杯伯爵茶, 香味偏淡, 茶味一般
食物嚟左, 由底層開始品嘗
面包外脆內軟, 餡料偏咸
油膩GE炸物, 唔知太多油定點, 好似食緊過期炸蝦片咁
得意GE咸點, 下面有魚生片, 味道不錯
一層層食上去, 嚟到第二層
當然唔少得必不可少GE SCONE啦~
因為俾你配埋佢GE果醬食, 溝埋就幾正
原味SCONE食完, 到朱古力味
味道少苦, 唔係甜耶耶朱古力, 唔錯. 不過中意原味多啲
唔知乜嚟...一PAT...冇乜味...難食
到最上層甜品
咖啡味香, 餅屬硬身, 但好食!

朱古力, 薄朱古力, 硬朱古力, 軟朱古力, 唔同口感, 唔同甜苦度, 尚算不錯

外形精緻, 勁似寶石GE甜品, 紋理靚, 閃閃生光, 一開始仲以為係裝飾石頭! 全場最靚GE甜品
味道都很好, 以為佢會好甜, 原來入面係柑橘餡, 甜度低帶少酸, 好清新, 中和口中甜味

靚靚馬卡龍
餅層同出面街買差唔多, 中間偏甜
CHEESE CAKE, 正啊!! 少少漿口感, 好滿意!
睇起嚟好靚, 所以留嚟最尾食
點知實在唔太好食... 咬開粒車厘子係CREAM狀...好"漏"
食得差唔多, 都飽到上心口
侍應竟然俾左杯雪糕嚟
HAAGEN-DAZS新出GE櫻花雪糕
老實講...係雲呢拿加少許車厘子醬...唔出色, 唔特別

下午茶時間3點到5點, 慢慢食, 慢慢HEA, 都唔錯啊~
2018-02-21
2018-02-06 639 浏览
最近工作排山倒海咁黎,11月尾食既afternoon tea竟然到而家先有時間寫,人地二月afternoon tea 都做緊啦……廢話唔多講,首先講重點先!! Mirage Bar &Resrtaurant 既Ocean & Forest afternoon teaset 係我一個好朋友極力推薦既,本身我唔係太好甜品既,但喺好奇心驅使下我就上網睇下有咩咁吸引啦,點知真係吸引左我去食…XD成個設計好有心思,menu係用木板襯托住,另外tea set 部份用左海洋同森林分成 – “From The Ocean” & “From The Forest”,共有十款甜點及鹹點,另外仲有鬆餅、咖啡或茶一杯。鹹點方面以海洋 “Ocean” 為主題,共四款包括香辣腩肉層餅、日本油甘魚配氈酒西瓜、三文魚三文治及加利西亞八爪魚配薯仔。呢四款鹹點我都好鍾意,最鍾意係日本油甘魚配氈酒西瓜,開頭覺得西瓜同油甘魚呢個配搭好奇怪,但食落真係好鬼夾,係好好味!! 另外加利西亞八爪魚配薯仔都係好好味!! 另外三文魚三文治個三文魚同個醬好夾,好味。甜點方面以森林 “Forest” 為主題,共六款包括陳年威士忌朱古力、萬麗

甜點方面以森林 “Forest” 為主題,共六款包括陳年威士忌朱古力、萬麗芝士餅配酸忌廉、雜莓雲尼拿慕絲、合桃千層酥、焦糖可可豆及櫻桃配白朱克力慕絲,個賣相好吸引!!  雜莓雲尼拿慕絲個雲石外表真係好鬼靚,不過入面粒莓就好酸,慕絲幾滑,最鍾意係櫻桃配白朱克力慕絲同萬麗芝士餅配酸忌廉,櫻桃配白朱克力慕絲外表好靚,白朱克力唔甜,慕絲幾滑,至於萬麗芝士餅配酸忌廉,芝士餅上面有一塊印有酒店名既朱古力,令到成件芝士餅唔會咁單調。
甜點同鹹點都做得好出色,但鬆餅較乾身,相對比下去,我覺得個鬆餅可以做得再好啲。

另外餐廳環境唔錯,樓底非常高完全無壓迫感,而服務亦都好好,尤其是有個外籍男侍應好主動好細心,我要左一杯熱檸水,佢主動問我要唔要蜜糖,我覺得服務態度真係好好,再加上廣闊既海景(雖然出面有工程進行緊),同好友傾下將來、傾下是非,美好既一日又完結。

下午茶每日下午3時供應,每位$138 + 10% service charge,我覺得好超值!
2017-11-25
2018-01-25 441 浏览
high tea好選擇,同亞媽及妹妹行到灣仔累累地走去幫襯洗手間順便食tea,我們一行3人order了一份2人份量的tea set. 賣相不錯,份量足夠。價錢只是200幾蚊就可享受一個下午茶和美景。由於人流少所以傾下計食下tea的好選擇。
2017-12-16 560 浏览
三個月內第二次黎幫襯第一次去果陣係十月、果陣係每位$138、另加一包一杯咖啡或茶而今次係聖誕節主題$188、加一重點係多左杯哈根大師嘅抹茶 mochi 雪糕鹹點同甜點比例ok份量適中最好食係 cheese cake鹹點最好味係個刈包、豬肉、少少辣不過⋯最可惜係無左英式下午茶必要有嘅 scones唔知係咪因爲聖誕節主題嘅關係呢雖然佢唔係全港最好食嘅 scones但無左 scones 有啲美中不足之次唔係聖誕節主題每款都好食今次我覺得 overall 鹹點好啲另外上次我同服務員講唔食得魚生、問可唔可以轉佢話set好左無得轉咁個menu話有如有食物過敏、通知服務員作妥善安排係咩意思呢佢仲要答我得一件係有魚生、或者畀同行朋友食、或者幫我 skip 左去我去第二度食tea、未必係酒店人地都會轉 tea set 上另一件補上
三個月內第二次黎幫襯

重點係多左杯哈根大師嘅抹茶 mochi 雪糕

鹹點同甜點比例ok
份量適中

最好食係 cheese cake

鹹點最好味係個刈包、豬肉、少少辣

不過⋯最可惜係無左英式下午茶必要有嘅 scones
唔知係咪因爲聖誕節主題嘅關係呢
雖然佢唔係全港最好食嘅 scones
但無左 scones 有啲美中不足

之次唔係聖誕節主題每款都好食
今次我覺得 overall 鹹點好啲

另外
上次我同服務員講唔食得魚生、問可唔可以轉
佢話set好左無得轉

我去第二度食tea、未必係酒店
人地都會轉 tea set 上另一件補上
2017-12-05 640 浏览
今日行開呢邊,試下呢間酒店嘅餐廳,入內要環境舒適,坐位寬敞,氣氛休閒,食lunch確實不錯😍😍我哋一行3人,各自叫了不同lunch set,set包括頭盤、主菜、飲品,加$50仲可以有dessert buffet😍😍夠晒吸引頭盤及主菜,水準不錯,美味有特式😍👍😍👍最後食埋甜品,可以在dessert buffet counter自取,都有3式新鮮生果選擇,仲有7-8款甜品,由於臨近聖誕,甜品裝飾以聖誕節為裝飾主題,好味又精緻👍👍😋😋檸檬撻夠晒檸檬味,酸中帶甜,亦不太甜,好味👍👍抺茶Tiramisu亦都不錯🍵連個雪人朱古力裝飾都好味😋😋最緊要係2:30完個dessert buffet counter,但都可以不限時間,繼續在餐廳傾談,十分舒適優閒,下次可以再嚟食下👍😍😍而且待應都十分有禮貌殷勤😍👍服務態度十分好
頭盤及主菜,水準不錯,美味有特式😍👍😍👍
檸檬撻夠晒檸檬味,酸中帶甜,亦不太甜,好味👍👍
抺茶Tiramisu亦都不錯🍵連個雪人朱古力裝飾都好味😋😋

2017-10-31 572 浏览
Mirage Bar & Restaurant Ocean & Forest tea set $138/ppl作為酒店級tea set,價錢盡對無得彈不過地點有點偏,落地鐵要行10幾分鐘同埋上網book果陣得兩個時段1400同1530揀,但tea set1500起先供應嗌左十分鐘倒就有,外觀唔錯😎分三層:最底係鹹點Ocean層:1.日本油甘魚配氈酒西瓜有五味粉同辣粉係上面,第一啖唔小心比佢濁親😑西瓜甜,醬汁酸酸地都幾夾2.香辣腩肉層餅真係五花腩黎,餅有d似印度薄餅,少少煙韌3.加利西亞8爪魚底下係薯仔蓉,8爪魚無咩味4.三文魚三文字麵包好硬,難d切唔到,不過三文魚同埋牛油果🥑醬幾好食中間只有提子同埋朱古力鬆餅有cream同果jam可以搽,就咁食比較乾身,提子鬆餅比較好食,有提子粒最高甜品Forest層:甜品完部睇落好精緻好吸引!!1.鮮莓雲尼拿Mousse雲石外表已經無得輸!mousse好滑好香,唔會好膩,中間有粒莓,不過酸左d,餅底好脆,整體唔錯2.焦糖可可豆外鼓脆,咬開有焦糖流心,但又唔會太甜3.威士忌朱古力磨菇般既外表好得意,上面既馬卡龍好脆!但係中間既威士忌朱古力太重酒味,我
Mirage Bar & Restaurant
作為酒店級tea set,價錢盡對無得彈
不過地點有點偏,落地鐵要行10幾分鐘

嗌左十分鐘倒就有,外觀唔錯😎

分三層:
最底係鹹點Ocean層:

1.日本油甘魚配氈酒西瓜

2.香辣腩肉層餅
真係五花腩黎,餅有d似印度薄餅,少少煙韌

3.加利西亞8爪魚
底下係薯仔蓉,8爪魚無咩味

4.三文魚三文字
麵包好硬,難d切唔到,不過三文魚同埋牛油果🥑醬幾好食

中間只有提子同埋朱古力鬆餅

最高甜品Forest層:

甜品完部睇落好精緻好吸引!!

1.鮮莓雲尼拿Mousse

2.焦糖可可豆
外鼓脆,咬開有焦糖流心,但又唔會太甜

3.威士忌朱古力
磨菇般既外表好得意,上面既馬卡龍好脆!但係中間既威士忌朱古力太重酒味,我唔係好中意
4.合桃千層酥
酥皮好鬆化,第一下咬落去有驚喜!

5.櫻桃mousse
外表係🍒但食落係柑吉味!中間同樣有粒莓,但都係偏酸

6.萬麗芝士餅
呢個係全個set最好食!上面印有酒店名既朱古力令芝士餅變得好高貴,芝士餅入口即溶,餅底有牛油香味!好正😍

Tea set包兩杯野飲,可揀茶/咖啡
兩個人食連加一$303.6,盡對值回票價!推介大家去試下😋😋
2017-10-29 395 浏览
都係fb見人介紹就去試下,甜品個樣好吸引後來先知原來係酒店,樓底高視野好,不過張梳化太淋,坐到好hea咁,太矮了,唔舒服上面兩層係甜,下面係鹹全部都好好味 價錢唔太貴,每人138加一,值得推介Tea由3點至6點
都係fb見人介紹就去試下,甜品個樣好吸引

後來先知原來係酒店,樓底高
視野好,不過張梳化太淋,坐到好hea咁,太矮了,唔舒服

上面兩層係甜

庆祝纪念
生日
Tea  set
2017-10-23 388 浏览
之前上網見到人講個tea幾正幾抵食, 特登打電話去book,雖然環境真係唔差價錢亦都好平(以tea 呢講138都好平),但食物嘅質素實在令人太失望,成個set只有一舊好食,其他都係好普通甚至乎係難食其實可能加幾十蚊已經響其他地方食到較高水準嘅食物,所以真係唔會再想呢度食。希望OpenRice會過呢篇文,等唔少人可以知道。但公平D講,景同服務同埋價錢都好好嘅。如果想搵個地方吹水又對食物冇乜追求嘅話呢度都不失為一個選擇。

希望OpenRice會過呢篇文,等唔少人可以知道。

但公平D講,景同服務同埋價錢都好好嘅。
2017-10-16 345 浏览
看過hightea mama在fb推介這裡的teaset,並稱其為全港性價比極高的tea set所以來這裡一試,也許是因爲這裡真的很高質,即使是平日下午茶時段也是滿座食客。 服務員服務不錯、很有禮貌,點餐後不消一會tea set便送上來了(題外話:tea set的架超級重,服務員也一時拿不穩把蛋糕掉了下來,當時也有給我們換新的)先從鹹點開始吃,感覺鹹點都相當普通,三文魚三文治,三文魚挺鮮美滑溜但包質太硬豬腩肉包的包質普通、豬肉的調味豐富味道不過不失油甘魚刺身一般,但西瓜很鮮甜八瓜魚味道不過不失鬆餅的質感鬆化、味道也很不錯,值得一讚的是鬆餅不像坊間下超多牛油製作,所以不會太油膩,連同的clotted cream和果醬味道也不錯,沒有網評那麼差,朱古力味鬆餅比原味更香更好吃!甜點做得較咸點精彩,賣相也十分精緻!紐約芝士蛋糕真的不愧為招牌名物,芝士味不會過重,配上軟滑忌廉和底層的餅碎脆脆,口感豐富、又甜又香滑合桃酥也很好吃!酥脆又有果仁香!彩色朱古力外表有點不吸引,味道也是普通朱古力味威士忌朱古力酒味超強,馬卡龍和底層的脆餅很脆很好吃!雲石慕絲,外表精緻,裡面還有紅莓蛋糕,香甜又好吃!櫻桃甜

豬腩肉包的包質普通、豬肉的調味豐富味道不過不失

油甘魚刺身一般,但西瓜很鮮甜

八瓜魚味道不過不失

甜點做得較咸點精彩,賣相也十分精緻!
紐約芝士餅

合桃酥也很好吃!酥脆又有果仁香!

彩色朱古力外表有點不吸引,味道也是普通朱古力味

威士忌朱古力酒味超強,馬卡龍和底層的脆餅很脆很好吃!

雲石慕絲,外表精緻,裡面還有紅莓蛋糕,香甜又好吃!

櫻桃甜點外表也相當精緻,櫻桃的柄是用朱古力造的,可見製作用心!但味道偏甜

飲料我點了伯爵紅茶和熱情果茶,前者有柑橘果香,也夠熱,不錯,建議點伯爵茶!後者是冷飲略嫌有點太淡、沒有茶香。

價錢是138/位,另加一,質素和環境絕對對得住價錢,性價比真的超高!值得一試

唯一批評的是進食時有小蚊在食物上繞啊繞,有點倒胃口,希望餐廳注意一下。

紐約芝士餅
2017-09-30 403 浏览
在酒店享用一個下午茶只需$138/位!食物質素高班之餘還有靚裝修及舒適的用餐位置!其實我是否已進入咗海市蜃樓有幻覺呀! 大家請放心車媽媽並沒幻覺!我只不過係介紹灣仔萬麗海景酒店Mirage Bar & Restaurant新推出的海洋與森林下午茶! Ocean & Forest海洋與森林下午茶只需$138/位便可享盡4、6鹹甜比例的精美下午茶點心,當然還包括咖啡或茶啦!有冇抵食得咁嚴重呀! 鹹點有四款美食而且都十分有睇頭呢!先吃最吸引我的是自己友Piggy Bao香辣腩肉層餅,微辣香口的腩肉入口甘香,配搭索味餅皮一同品嚐甚有默契! 這客是Galician Octopus加利西亞八爪魚,軟滑鮮甜的八爪魚味道帶點香辣,底層墊有軟綿薯片吃得好滿足㗎! 接下來這一碗是Japanese Kingfish日本油甘魚配氈酒西瓜,鮮嫩的油甘魚配合用Gin酒處理過的西瓜入口出奇地清爽酒味亦不會太濃郁,但就帶有清香西瓜味道成件事十分醒神,吃罷真的如置身海洋般涼快呀! 最後一件鹹點是Cured Icelandic Salmon Sandwich三文魚三文治,鹹鮮沒腥味的三文魚配以軟硬度恰好的包包成件事

最後一件鹹點是Cured Icelandic Salmon Sandwich三文魚三文治,鹹鮮沒腥味的三文魚配以軟硬度恰好的包包成件事咪一個鮮字囉!

這個時候我哋要進入森林世界了六款森林小精靈就等待我們去一一發掘,先介紹較特別的Raisin Scone, Chocolate Scone提子及朱古力鬆餅,印像中好像第一次吃朱古力味的鬆餅朱古力味好出而且鬆餅濕潤度做得恰好,同行Chloe妹妹更吃得津津有味呢!

但相信最吸睛一定是造型精美色澤嫣紅的Cherry櫻桃慕絲,酸甜味恰好絕對唔會過甜,另外焦糖流心70%Cocoa Bean焦糖可可豆,吃下焦糖流心的香甜加上高濃度的朱古力混和一起滋味無窮喔!

講到我最喜歡的是這一件Walnut Mille Feuille合桃千層酥,鬆脆可口的質感再配上香口的合桃入口成件事充滿層次感,而且香氣十分出眾所以變成我這天的大愛了!

接力的是賣相超可愛的Whisky Ganache威士忌朱古力,原來可愛嘅背後隱藏著邪惡的威士忌,濃香朱古力球內包滿香口威士忌我這個洒鬼當然喜歡啦!面頭那片菇用馬卡龍來演繹神態也十分像樣!見到Chloe妹妹喜歡我當然雙手奉上給她吧!

這粒Vanilla Rock雜莓雲呢拿慕絲以偽雲石造型神似非常,吃下軟滑細膩配上雜莓徒添生氣!

最後這件Renaissance Cheesecake 萬麗芝士餅,怎看亦只似班戟沒想到竟是芝士餅,而且味道香濃質感細滑味道也是沒得輸呢!

此刻要嘆番杯凍檸檬茶消消滯皆因我們仨要再去征討自助餐啊(掩面)!
2017-09-22
下午茶
用餐优惠
試食活動
2017轉眼過了大半,還有2個月左右又到2018... 今天分享本年吃過最超值也很美味的下午茶,是灣仔香港萬麗海景酒店 Mirage Bar & Restaurant 新出的 Ocean & Forest 海洋與森林下午茶,每位只需$138!Mirage 是海市蜃樓之意,因此整間餐廳外牆玻璃也朦朦朧朧的,以配合餐廳主題;但當進到餐廳裡內,日間時間卻清新滿有陽光氣息,特高的酒吧也非常的型格吸晴。 下午茶不設人數限制,一位來也可以,當然約同好友來就更開心啦。首先是每位咖啡或茶,冷熱均可,我點的 Earl Grey 是 Twinings 出品,最喜歡那份甘香了~ 三層架的下午茶也上檯了,圖是二人份量,乍看不算太多,其實已經包括每人兩件 Scones,四款鹹點,以及六款甜點,吃完相當飽呢! 首先是 Raisin Scone, Chocolate Scone 提子及朱古力鬆餅,鬆餅質感及乾濕度不錯,朱古力味尤其得同行Chloe喜愛,抓起來就咬,完全無視同上的 Clotted cream、strawberry jam 及 orange marmalade;傳統的我還是喜歡提子鬆餅,塗上濃

首先是 Raisin Scone, Chocolate Scone 提子及朱古力鬆餅,鬆餅質感及乾濕度不錯,朱古力味尤其得同行Chloe喜愛,抓起來就咬,完全無視同上的 Clotted cream、strawberry jam 及 orange marmalade;傳統的我還是喜歡提子鬆餅,塗上濃縮忌廉及士多啤梨果醬,吃得很滿足。

稱得上是海洋與森林主題,鹹點中除了 Piggy Bao 香辣腩肉層餅(少少肥好惹味好吃!),其餘都是海鮮為主。很喜歡 Cured Icelandic Salmon Sandwich 三文魚三文治,那三文魚非常好吃,配上適量醬汁及法包,可口之至!

Japanese Kingfish 日本油金魚配氈酒西瓜 也非常有驚喜,果香酒香魚香交錯,鮮味突出,在這仍然悶熱的初秋食用,感覺非常好受。最後微辣又鮮美的 Galician Octopus 加利西亞八爪魚 也很快落在肚子中!

來到甜點,主要以森林為主題,如蘑菇狀、酒味非常香濃的 Whisky Ganache 威士忌朱古力,底下襯以脆餅好看又好吃;外表艷麗、中間軟滑清甜可喜的 Cherry 櫻桃慕絲、長得像石頭、又香又滑的 Vanilla Rock 雜莓雲呢拿慕絲,以及含焦糖流心的70% Cocoa Bean 焦糖可可豆,每一款都好吃!最後吃下口感超清脆的 Walnut Mille Feuille 合桃千層酥,以及可愛好吃的 Renaissance Cheesecake 萬麗芝士餅,甜胃超滿足!更加覺得,下午茶定價實在過份地超值!

特別一提,我們平日下午去感覺還好,據說週末非常爆場,想吃最好提早訂位啊~
2017-09-22
用餐优惠