8月4日在網上見到香港萬麗海景酒店提供Movenpick 雪糕afternoon tea set,某些信用卡有半價優惠,被Movenpick 雪糕吸引,馬上打電話訂位,但最快要9月12日先有位,無法啦照訂,等到頸都長埋,今日足之可以品嚐Movenpick 雪糕afternoon tea set喇,買相幾吸引,食到半飽就問waiter 未有Movenpick 雪糕喎,佢話雪糕送到8月31日,當時覺得有被呃嘅感覺,寫明係Movenpick 雪糕afternoon tea set但成個tea set竟然係無雪糕嘅,訂位時又無話個Movenpick 雪糕afternoon tea set8月31日後不會送Movenpick甜品綠寶石,真係有誤導成份!係時候講返個下午茶喇,咸點有鴨肝芭菲,鴨肝脆卜卜好香口,炙烤三文魚滑滑好味道,芝士素菜三文治,用法包但法包唔脆而且仲好韌添,失敗,椒鹽魷魚好味但唔夠脆,法包及魷魚應該係預先整定所以都唔脆!焦糖貝殼蛋糕一般啦!高麗芝士餅唔錯!露絲瑪莉草莓圈頂層薄薄的草莓好味,但下層浸左糖水又淋又濕又超甜怪怪地唔好味!雲呢拿石榴好味但餅底太甜!柑桔朱古力OK喎!棉花糖
焦糖貝殼蛋糕一般啦!
高麗芝士餅唔錯!
雲呢拿石榴好味但餅底太甜!
柑桔朱古力OK喎!
棉花糖脆朱古力魚,夠脆甜左dd!
英式鬆餅太硬!
無送Movenpick甜品綠寶石!
Movenpick 雪糕afternoon tea set
题外话/补充资料: 應該在客人訂位時即時通知客人Movenpick 雪糕afternoon tea set 在8月31後不會送Movenpick甜品綠寶石以免誤導及令客人失望!
2018-09-12
$81.4 (下午茶)
2018-09-09 1165 浏览
訂位時要求窗邊位,入座時真係安排了。可惜是外面有建設工程,破壞了海景。餐廳内環境清靜,服務又好,可能係酒店餐廳。一心來食Tea set,因未夠鐘落單,一直掛住傾,過了時間都不知,服務員好好,主動過來幫我落單。Tea set 送到,看到都開心。餐飲叫了凍朱古力和凍O茶。本想先食鹹再食甜,但是兩人真的食唔晒,所以揀靚和想食的食先。總括是鹹點好食,有個係芝士蛋糕,真係好香濃芝士味。有個應該是三文魚,鹹鹹地好好味。甜點就真的大甜,唔係好啱我口味。我們邊傾邊食,不知時間,坐到天都黑,店員都沒有打擾我們。走時,發現其實客人食緊晚餐了。

2018-09-07 939 浏览
上次在 Mirage Bar& Restaurant 挑戰漢堡包鍛羽而歸後,日前再次舊地重遊,就是為了難得一試的法國牛肉。 作為一位牛魔王,對於來自世界各地的牛肉當然是愛不釋手,近日香港萬麗海景酒店就參與了首屆法國牛肉節,對於吃慣了來自美國、澳洲、巴西、日本,甚至於韓牛的朋友,實在是有新意,尤其是對美食甚為考究的法國人,自然對要出口到外地,而又具代表性的牛肉有要求。今次引入了來自勃艮第大區的夏洛來牛,勃艮第除了是知名葡萄酒產區外,同樣是美食天堂,而夏洛來牛在生產環境、過程及品質都經嚴格監控,令牛肉有豐富油脂,帶堅果的香味,從而獲得法國法定產區認證(AOC)。 法國夏洛來腹腿牛肉他他(HK$88 / 100克)客人可先在吧檯,跟大廚講明要幾多份量既牛肉,廚師會即時切下,在客人面前秤準,然後便會即場製作牛肉他他。整份牛肉他他不單有配菜沙律,更會附上即炸薯條,講真,薯條炸得香脆可口,又乾身,毫無多餘油份,好正。至於主角之一,牛肉他他切得細碎,但仍保留嚼口,微辣更是挑起食慾,再呷上一口紅酒,令肉質軟熟,味道是更上一層樓。 烤法國夏洛來連骨肉眼扒(HK$148

法國夏洛來腹腿牛肉他他(HK$88 / 100克)

烤法國夏洛來連骨肉眼扒(HK$148 / 100克)

又是賣相澎湃,圖中大概是一公斤份量,足夠兩三位朋友分享,今次烤得比較熟,但近骨的邊位滿有油香,無疑肉味比想像中輕柔,但感覺在舌尖上有餘韻,彷彿似在品嚐法國紅酒一樣,真有趣。

大廚特意調製了四款醬汁,包括加入了tarragon的Bearnaise、Sherry Wine Gravy,仲有Garlic Aioli 與及 Chimichurri Sauce,令牛肉的味道更添變化,但個人始終喜歡蘸點海鹽或岩鹽來吊出鮮味。

而 Side Dishes 更是另一亮點,其實之前提過的炸薯條同甜薯都非常出色,其他的例如烤蘆筍爽甜、蘑菇juicy與及滑溜可口的薯蓉,都是真心推介。

P.S : 滋味法國牛肉美饌由2018年9月3日至30日,晚上6時至10時於 Mirage 供應,只是不足一個月的時間,要食就快手。

之前睇網上blog, 有優惠筍價蟹high Tea, 即刻同姊妹book咗一日,以我所知係好full, 星期六日滿晒,我姊妹請咗一日例假先至食到個Tea, 環境好唔錯以前係間吧而家變咗做間餐廳。食物唔錯,仲有額外多一個movenpick甜品, 雖然唔係10分好食但係個presentation都幾靚。不過啲侍應叫極都唔過來,話咗針水又唔記得,不過我投訴佢杯咖啡唔夠味佢都有換俾我,在額外加幾句話仲係唔得嘅話就再搵佢都算係咁,好多師奶幫襯。不過而去個價錢已經算係咁,用恒生卡找數仲要$100以下,仲唔係勁抵?
2018-09-02 667 浏览
忙裏偷閒,原來好爽㗎!近日收到很多whats app通知,話呢間酒店餐廳做 promotion, 百幾蚊一位嘅 Tea set好抵食。於是,好醒咁……嚟walk in,冇訂枱,就梗係要……等,係常識吧,好彩都係等咗差唔多半個鐘啫。環境好舒適,Tea set 好精緻,味道好,仲食得出廚師嘅心意,有時間,記得嚟試下呀!
2018-08-31
2018-09-01 578 浏览
想係灣仔揾地方坐得耐,食物又ok,環境舒服,價錢可接受,我會推薦依間餐廳約左朋友食lunch,近幾日又不停落雨,萬麗海景有個好處係地鐵上天橋一直行就到前菜:南瓜湯幾鍾意依度的南瓜湯,其他餐廳的南瓜湯好多都好濃,飲完已經飽3成,依度南瓜湯比較light,但仍然有南瓜味主菜:三文魚薯蓉三文魚煎得幾香,而且無overcooked, 三文魚overcooked就會好實,切就會碎,依度煎得剛剛好。重點係塊三文魚皮,煎得好香。唯一缺點係上枱時唔夠熱加$55就有dessert buffet+一杯飲品,甜品soso,食幾杯movenpick雪糕都抵。(我地兩個人去食,一個人加$55就可以,無規定要全枱人都要加)SPG member最基本都有10%off, 唔知有無時限,記得問下Express lunch set, 我地以為上菜會好express, 食又要express, 原來唔會。坐左3個鐘,環境都靜,坐得舒服

前菜:南瓜湯

主菜:三文魚薯蓉
唯一缺點係上枱時唔夠熱

三文魚配薯蓉
2018-08-31
三文魚配薯蓉
2018-08-16 879 浏览
13款睇落好靚不過好多都唔好食期望已久可惜十分失望了😞只有雪糕、椒鹽鮮魷好吃其他只係可以話差差差甜品好多都係怪味又唔夠凍鬆餅好乾好乾又硬咖啡得個苦字又唔香奶茶仲難飲似奶水咁稀酒店呀失敗
2018-08-15
2018-08-13 772 浏览
LG主動約Tea time當然要赴約啦,找了個邊上的位置又可以看到一點海景適合聊天,Tea set 層架排上來不論鹹點或甜點都很精緻,搭配的飲品是coffee &tea,如果想要點其他飲品就需要20或50元,當我們食完鹹點waitress再送上一個玻璃盒子,裡面裝著一個珍珠貝殼,waitress 介紹是薄荷朱古力陪薄荷雪糕,確實很清新很有夏日feel ,其他的鹹甜點的出品都很好。用恆生信用卡結賬還買一送一,真是超抵食。
LG主動約Tea time當然要赴約啦
,其他的鹹甜點的出品都很好
。用恆生信用卡結賬還買一送一,真是超抵食
2018-08-13
2018-08-04 1039 浏览
在夏日的下午炎熱的暑假令人不想在戶外流連食tea變左一個美好的選擇剛巧有bb展所以好多家長成班人甘去食tea周六的tea set只是168可以讓人在3點食到5點半食tea一定要由最低層食起有芝士的多士加上番茄食上芭菲,可以有鵝肝味第2層有原味及朱古力味鬆餅配上法國做的士多啤利及橙果醬最高層全甜點有用薄朱古力包住半溶的朱古力十足有洒心朱古力的感覺仲有似馬卡龍的甜點是用上自制的芝士及白色的醬最後有由白朱古力做的貝殼包住摻合住朱古力碎片的雪榚
在夏日的下午
可以讓人在3點食到5點半
食tea
一定要由最低層食起
有芝士的多士加上番茄
食上芭菲,可以有鵝肝味
第2層
貝殼雪榚
tea set
貝殼雪榚
2018-08-01 831 浏览
今日公司開大會,lunch就去左 Mirage bar & restaurant.貪佢環境幾靚可以同同事一齊吹下水。以lunch set 嚟講,佢性價比真係好高,百幾蚊就有交易南瓜湯-忌廉味好濃,好creamy 鴨肉沙律吞拿魚西瓜他他同事叫左扒三文魚配薯蓉,三文魚煎得好脆,薯蓉都好香滑。安格斯牛扒-牛肉味濃,好juicy仲有羊架性價比極高,得閒不妨同朋友去試試吖👍🏻
2018-08-01
2018-07-28 7357 浏览
從來愛到香港萬麗酒店 Mirage 嘆茶,型格舒適、樓底高、光線足,重點是下午茶精緻美味得來價位相宜。最近餐廳更推出奉送 Mövenpick 雪糕甜點的【Summer Afternoon Tea 夏日清新下午茶】,平日$148位 / 週末$168位,恆生卡更有半價優惠,簡直是全港九抵食之最! 不似很多酒店的優惠要指定高貴的卡種,下午茶的半價優惠適用所有恆生卡!因此8月週末幾乎都爆滿,平日到訪也有不少食客!半價後平日價$80/位還有找,可以豪氣升級 One Chai;說豪氣其實只是加$20,由 TeaCha Tropical Sunset Tea 加檸檬而成的 Mocktail 很清新消暑。 愛酒的可以試試 Summer Fizz (+$50),同樣都是 TeaCha Tropical Sunset Tea 茶底,加上汽泡酒及檸檬而成,酸度及酒意都幾明顯。不升級飲品的話,也可照樣選點冷熱咖啡/茶;由於餐廳最近引入了全球限量生產90部的拉桿意式咖啡機 Leva x 90 Edition,啡迷可以一試~ 來到下午茶點,其實我最感興趣是這款由糕餅部總廚 Roger 師傅設計的「綠寶石」,白朱

來到下午茶點,其實我最感興趣是這款由糕餅部總廚 Roger 師傅設計的「綠寶石」,白朱古力貝殼中,是由薄荷果膠包著的 Mövenpick 薄荷朱古力雪糕,周邊還有乳酪蛋白霜粉及青檸薄荷啫喱作裝飾,可想而成味道相當清新怡人!

接著品嚐由 Mirage 主廚 Owen Panzica 創作的四款鹹點:超愛小樽裝的 鴨肝芭菲 Foie Gras Parfait,慕絲狀的鴨肝超輕盈、極幼滑,配上楓糖杏仁燕麥片非常美味,吃完一樽還意猶未盡!半熟三文魚 Summer Salmon 表面以芝麻香煎過,底下襯上紅甜椒凍湯,也很開胃。還有椒鹽魷魚 配青檸及大蒜蛋黃醬,以及 芝士番茄青醬三文治 都很不錯吃~

來到甜點更是充滿對夏天的想像:太陽造型的 雲呢拿石榴 The Sunshine 以糖漬石榴包著雲呢拿軟心朱古力,配上法式酥餅脆甜美妙;棉花糖脆朱古力 Chocolate Fish 香甜得來,口感也綿中帶脆很出色;焦糖貝殼蛋糕 Seashell 也延續了這個甜美海洋夢。此外更有 Rum Baba 變奏而來的 露絲瑪莉草莓圈 Summer Strawberries、人氣之選的 萬麗芝士餅 Renaissance Cheesecake,及以柑桔及軟心焦糖配62%黑朱古力的 柑桔朱古力 Kumquat,甜牙齒很滿足!

最後還有提子及朱古力味的鬆餅,配上 Clotted cream、士多啤梨果醬及橘子果醬,非常豐富飽足。如此陣容半價後$100位還有找,太過份了!夏日清新下午茶供應至8月31日,你還不快快訂座?

2018-07-25
2018-07-27 711 浏览
一星前經open rice book左 28/7 15:00。27/7 10:15打嚟confirm booking但係係confirm 27/7 15:00。話已經係早幾日打過比我,話28/7full左。話改左27/7.但我無收到任何電話,亦無miss call.仲話係我話改27/7。嗰一刻真係有啲嬲.首先話係我改日期。我再三話我無收過電話,之後又話留左言。我覺得確認booking方面好需要改善。如果唔係佢mark錯左話我改日期。咁到預約好嗰日,我咪白行一趟?
27/7 10:15打嚟confirm booking
但係係confirm 27/7 15:00。
話已經係早幾日打過比我,
話28/7full左。
話改左27/7.

但我無收到任何電話,亦無miss call.
仲話係我話改27/7。

嗰一刻真係有啲嬲.
首先話係我改日期。
我再三話我無收過電話,之後又話留左言。

我覺得確認booking方面好需要改善。
如果唔係佢mark錯左話我改日期。
咁到預約好嗰日,我咪白行一趟?
今晚跟食友來到位處灣仔海旁的萬麗海景酒店大堂的Mirage Bar & Restaurant,這裡坐擁多幅大型落地玻璃窗,置身其中令維港夜景盡入眼簾,當中的25尺高中央吧台令客人坐享迷人海景外,也可品嘗中西特色美食及可來杯調酒師即製的特色雞尾酒。 不過今晚因人多的關係,大家便圍坐在窗旁的長檯,等待一系列來自澳洲Stockyard的穀飼優質牛扒出品的美食。而穀飼方式飼養的牛除了口感更柔軟,也可令牛肉保留更多大理石紋的脂肪。 前菜來了生蠔及牛油果他他沙律等,生蠔海水味不算非常濃但餘韻卻鮮甜,另在大熱天中吃點沙律令人胃口更好。 跟上牛扒的八款配菜包括幼滑薯蓉、炸蕃薯條、香烤蒜頭及香草蕃茄等,還有秘製蛋黃汁、雪梨酒肉汁及蒜泥蛋黃醬等來配搭所選的牛扒。這晚的主角不用說自是牛扒,雖早知但幾份一起送上時感覺還是很澎湃,加上大得過份的斧頭扒,原來十二寸長的斧頭扒因太巨大只好在旁邊待命,這陣容真叫人期待。 先試200至250穀飼的金牌黑安格斯肉眼牛扒,這稱為肉眼因肉身中間通常帶像一只眼般型狀的肥膏,雖有肥膏在附近肉眼扒入口卻不油膩,肉身軟熟令吃不了太多肉的朋友也想多試一點。 來自350日穀

來自350日穀飼和牛的平鐵和牛扒雖叫平鐵,入口感覺卻不死板,吃著肉味香濃也有點油香,加上外層有點咬口但內裡仍軟熟,不少食友向這個投下今晚最愛的一票。

和牛腰脊肉的感覺又跟剛才的不一樣,肉質也是嫩滑而肉味不算很濃,但入口一刻就是滿滿油香,好油香的人應該會自動為它獻身,多吃一點來滿足對油香的慾望。

金牌黑安格斯牛柳在品嚐前,心中已預期可能是肉質最軟滑的一塊,入口發現它的表現比預期更好而更軟滑,更好的是它的肉味也沒給其他部位比下去。

金牌黑安格斯腰脊肉的其中一種吸引力,是它在入口前已可聞到其香氣,而腰脊肉雖油香不算強,但它的口感跟其他有點不一樣,帶點咬口而肉汁仍豐盛。

不要以為這切開的5件是同一塊牛扒,其實是來自以上5塊不同的牛扒,放在一起後看到它們的粉嫩程度都很一致,就知道店家的大廚對每塊扒的火喉都掌握得恰到好處。

最後的金牌黑安格斯斧頭肉眼牛扒實在有夠份量,心想用一隻手捧起也應有點吃力,肉質入口帶不錯的香料香氣。而因太厚肉的關係,外層可能會熟一點,但這樣才可令內裡仍是引人的粉嫩。

今晚的探索牛扒概念之夜叫人十分滿足,好肉的食友應該更回味。全新的牛扒概念菜單由7月5日起,於晚上6至10時在Mirage供應。這些牛扒菜式實在叫人目不暇給,好牛的人應要親身來做一晚食肉獸。

Mirage Bar & Restaurant
地址:灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓
Tel : 2802 8888
試食活動
2018-05-29 1644 浏览
呢度下午茶時段眼見商務客較多,環境優靜,坐下傾下計吾錯! tea set份量吾多,包一杯飲品,叫了茶但並吾係一般洒店咁一壼茶上,呢度只係一柸的,真係吾夠飲所以我地都有額外再點飲品。 茶點味道ok, 不過份量比起其他酒店tea set算少。
2018-05-22 1422 浏览
環境優美,坐在窗邊心情特別好,胃口大開,一路食一路影相至開心甜點精美,影相呃like一流,逐樣影都好應該太靚靚啦! 喝一口茶再歎件精品,真係好幸福唷推介大家黎歎tea
甜點精美,影相呃like一流,逐樣影都好應該
太靚靚啦! 喝一口茶再歎件精品,真係好幸福唷
推介大家黎歎tea