2017-11-23 198 浏览
觀塘有好多唔同工廈西餐廳 ,今次經過wave 見到有間叫Mini Friday既西餐廳 ,個名幾特別簡單易明。入到去個感覺非常之寬敞舒適,座位與座位之間唔會好迫,呢度仲仼坐唔嬲,好啱約埋三五知己放工黎chill 一 chill 🥂我同朋友兩個人叫咗二人晚餐,套餐非常豐富、抵食,淨係前菜都有餐湯餐包仲有兩大碟嘅煙三文魚沙律🥗德國雜肉腸拼盤:總共有四款唔同嘅腸,每一條外層都烤到好香脆,下層仲有埋薯蓉,夾埋一齊食剛好中和左德國腸咸既味道黑松露西班牙火腿意粉:醬汁十分濃郁👍🏻每一條意粉都掛到醬汁嘅濃郁味道,配埋西班牙火腿,更加有口感澳洲香草燒羊架:見到賣相已經覺得好不錯,我哋叫咗五成熟,火候剛剛好,肉質十分鬆軟!佢哋特製嘅醬汁比較稀,有別於一般嘅醬汁,但同羊架好夾👍🏻最套餐仲有個法式焦糖燉蛋甜品👏🏻 燉蛋做得幾出色係蛋味濃之餘又夠滑👍🏻

2017-11-21 150 浏览
今日lunch去左D間mini friday開餐我12月左右去, 其實都只係坐左三四成滿, 但你叫職員黎已經當你透明咁都算啦, 之後果D先經典...麵包其實個包算好食既, 但大家唔係眼花, 或者我影漏, D個餐包係無牛油, 或者唔係無牛油, 係食完個包先識上牛油囉...忌廉磨菇湯D個忌廉磨菇湯陣味好熟識, 似罐頭果隻, 所以我都覺得OK沙嗲龍利柳意粉沙嗲又真係幾香, 幾好味, 但份量就少左D, 食完唔算好飽餐飲我叫左可樂, 因為我幾唔鐘意冰融左溝淡左可樂既味, 我落單果陣要求少冰,個唔知部長定侍應哥哥九秒九話可樂無冰的, 咁我OK啦。上枱見到成杯冰, 已經O晒咀, 冰仲多到可樂係一啖飲完, 佢可能知我唔鐘意冰融左溝淡可樂, 所以佢要你一啖飲完唔比冰融, 好波!自問講野清楚, 廣東話純正, 去到其他餐廳落單, 係小巴叫有落都完全冇問題。但黎到D間餐廳我正常聲線(落單時唔算嘈, 只坐滿三四成客)落單係唔得既, 個部長定侍應哥哥係聽唔到的, 仲黑你面, 語氣差, 未食已經成肚氣飽晒。講真, 食物算OK, LUNCH $48唔洗加一都接受到, 但服務真係差到一個點, 貼錢買難受, 雖然食物OK
今日lunch去左D間mini friday開餐

都算啦, 之後果D先經典...

麵包

忌廉磨菇湯
D個忌廉磨菇湯陣味好熟識, 似罐頭果隻, 所以我都覺得OK

沙嗲龍利柳意粉

沙嗲又真係幾香, 幾好味, 但份量就少左D, 食完唔算好飽

餐飲
我叫左可樂, 因為我幾唔鐘意冰融左溝淡左可樂既味, 我落單果陣要求少冰,個唔知部長侍應哥哥九秒九話可樂無冰的, 咁我OK啦。上枱見到成杯冰, 已經O晒咀

自問講野清楚, 廣東話純正, 去到其他餐廳落單, 係小巴叫有落都完全冇問題。但黎到D間餐廳我正常聲線(落單時唔算嘈, 只坐滿三四成客)落單係唔得既, 個部長侍應哥哥係聽唔到的, 仲黑你面, 語氣差, 未食已經成肚氣飽晒。

講真, 食物算OK, LUNCH $48唔洗加一都接受到, 但服務真係差到一個點, 貼錢買難受, 雖然食物OK, 但服務咁我只能比喊樣
2017-11-20
2017-11-19 178 浏览
經ig的介紹,朋友說要試試,午飯不算很貴,不過也訂了位。湯跟餐包都很不錯,是我認為這頓午餐最好吃的兩樣。我叫了個五成熟的西冷牛排,汁很少,味道明顯不突出,肉味不夠,可能雪藏得太久了,牛排吃不下得吃薯角來慰藉。朋友叫了一客咖喱龍脷柳意粉,因為醬汁近乎沒味道,意粉也是淡然無味,朋友都吃不完。然後加錢叫了一客雞翼,剛上來感覺很吸引,一吃下去竟是甜茄膏塗雞翼再炸那種味道,然後就沒有然後了。服務不錯,不過味道有待改善。
經ig的介紹,朋友說要試試,
午飯不算很貴,不過也訂了位。

湯跟餐包都很不錯,是我認為這頓午餐最好吃的兩樣。

然後加錢叫了一客雞翼,剛上來感覺很吸引,
一吃下去竟是甜茄膏塗雞翼再炸那種味道,然後就沒有然後了。

服務不錯,不過味道有待改善。
2017-11-16 9728 浏览
今日夾觀塘試新餐廳Mini froday!由於我的朋友表示好肚餓,所以除了主菜,還額外加了兩個小食,分別為燒明太子雞翼及炸魚薯條。明太子雞翼 (Kim 子推介指數3.5/5)廚房效率都幾高,兩個小食緊隨餐湯附上。先講明太子雞翼雞翼,為店主推介,果然味道一流。去骨雞翼,方便食用,外面煎得很香脆,還帶了一點點辛辣,很惹味、很開胃,做餐前食物一流。炸魚薯條(Kim 子推介指數2.5/5)至於炸魚薯條,份量十足,兩塊炸魚可以鋪滿整隻碟,炸粉好薄,唔算好油膩,但調味唔係太夠。另外,薯條為厚切薯條,十分香脆。如果你是薯條愛好者,一定食到停不了手。Lunch set西冷牛扒 $82 (Kim 子推介指數3/5)我朋友叫了西冷牛扒,有點奇怪,侍應無問我們塊牛扒要幾多成熟。最後送上8、9成熟的牛扒。我朋友表示8、9成熟無所謂,不過牛扒有少少(un);而意粉跟配菜味道很好,意粉很乾身,很香蒜蓉味;配菜亦很新鮮。下次要記得跟侍應了解,吃7成熟的牛扒,應該會好味好多。Lunch set美式豬仔骨雞排$78 (Kim 子推介指數3/5)豬仔骨都算好淋,而味道比較酸,雞排$就比較細件。經過我同朋友瘋狂勁order

明太子雞翼 (Kim 子推介指數3.5/5)

炸魚薯條(Kim 子推介指數2.5/5)

豬仔骨都算好淋,而味道比較酸,雞排$就比較細件。

經過我同朋友瘋狂勁order之後,兩個小食,兩個set lunch(有餐包、餐湯及餐飲),埋單都是$300,原來無加一,凍飲亦無需另外收費,十分抵食。

2017-11-16 5465 浏览
早前舊同事聚會去觀塘興業街The Wave 食咪走雞,見到隔離有間叫Mini Friday,是食西餐,見地方夠大,食物也不錯,我們約好再次聚會就到此餐廳,今天又到聚會的日子!大家放工就急不及待到餐廳!餐廳地方都很大,座位寬敞舒適,隔離咪走雞有歌手正在表演,我們在餐廳尼邊也睇到聽到,邊食邊欣賞表演,真的一樂也!壹人晚餐:首先是是日餐湯&餐包!餐沙律:煙燻雞肉凱撒沙律,材料新鮮,加入沙律醋,酸酸地好醒胃!主菜:菠菜帶子意大利飯:加入菠菜煮成的意大利飯是帶綠色的,飯軟硬適中,帶子大大隻,已經煎香,味道鮮甜!甜品是蕉糖燉蛋,面層燒過,有薄薄一片脆糖片,下面就是滑滑的燉蛋,清甜可口,好味!餐飲:轉啤酒有半價優惠。西班牙海鮮飯(M):勁多海鮮!而且種類比其他店多,有青口、蝦、魷魚、帆立貝、魚柳等,最特別是有鮑魚,海鮮新鮮,爽口彈牙,飯已加入調味炒過,軟硬適中,美味極了!

壹人晚餐:首先是是日餐湯&餐包!

餐飲:轉啤酒有半價優惠。

2017-11-07
  • 菠菜帶子意大利飯
  • 西班牙海鮮飯
2017-11-13 160 浏览
仲記得好耐之前同朋友黎過mini Friday, 呢度食物質素同環境唔錯,於是同朋友決定食下新菜式。 水牛城雞翼$58 雞亦汁好香濃,質地偏傑,鐘意濃味既朋友覺得幾好食。 千島海鮮Pizza $108 Pizza 係薄底,非常驚喜。岩晒鐘意食pizza 又怕傳統包底太濟。面頭有勁多芝士,一咬開啖啖海鮮同千島汁。蒜香忌廉海鮮意粉$118 忌廉味比較多,整體意粉吸晒汁,有少少蒜香味,仲有海鮮配料,味道有d 似於邦尼汁的。 Apple crumble $78 呢個甜品賣相好靚,apple pie 底牛油味好重,入面係加左糖漿的蘋果粒,仲有雪糕伴碟,口感唔錯。

水牛城雞翼$58
雞亦汁好香濃,質地偏傑,鐘意濃味既朋友覺得幾好食。
千島海鮮Pizza $108

蒜香忌廉海鮮意粉$118

Apple crumble $78
星期日下午諗住嚟食個lunch再出發嚟到環境有格調 人唔多 兩個人坐咗張六人枱得set lunch叫 甜品menu要六點後先有 😐☹️😭 唯有嗌啲Set Lunch同嗌咗個小食- all day breakfast:腸、火腿、bacon 全部係烚完煎都冇煎過 無味嘅,上到枱係凍嘅- 豬仔骨拼雞扒:味道還好 無特別,上到枱都係凍嘅- 炸蕃薯條:唯一一樣熱住上枱嘅食物,味道唔錯上咗主食先上餐湯同餐包 ⋯⋯ 其實都食到無乜胃口又飽飽哋,望住個餐湯同餐包真係唔想再試 ⋯⋯ 😰😰😰
星期日下午諗住嚟食個lunch再出發
嚟到環境有格調 人唔多 兩個人坐咗張六人枱

得set lunch叫 甜品menu要六點後先有 😐☹️😭
唯有嗌啲Set Lunch同嗌咗個小食

- 豬仔骨拼雞扒:味道還好 無特別,上到枱都係凍嘅
- 炸蕃薯條:唯一一樣熱住上枱嘅食物,味道唔錯

上咗主食先上餐湯同餐包 ⋯⋯

餐包同餐湯
2017-11-10 198 浏览
Mini Friday的名字由來我猜想是不管客人是否星期五來,都會有小小的星期五快樂心情。這天我就是星期四的下午來lunch。果然是工廠大廈,地方很闊落,而且還擺放了投標機,如果同朋友一起來一定會玩玩。好餓啊所以選了I的紐西蘭西冷扒配洋蔥汁意粉。餐飲是暖暖的粟米忌廉湯,餐包軟軟綿綿的加上牛油簡直一流。西冷扒好大一塊呢,相信男生都會飽飽的,質素不錯,以這個價錢來說都是成正比,如果說改善的地方就是牛扒尺寸方面可以減細一點,而肉質方面可以再提高一點點就完美了。服務人員態度友善,笑容親切,確實是有星期五的放鬆心情,非常好!

這天我就是星期四的下午來lunch。

好餓啊所以選了I的紐西蘭西冷扒配洋蔥汁意粉。

餐飲是暖暖的粟米忌廉湯,餐包軟軟綿綿的加上牛油簡直一流。

2017-11-07 400 浏览
印象中除了酒吧及卡拉OK外,沒什麼地方有娛樂活動提供。星期日晚相約朋友到觀塘工廠區這家餐廳來吃威靈頓牛柳~想不到除了食物外竟然有額外驚喜!環境氣氛不錯當晚約6:30星期日,由於位於工廠區內,人流不多。wow~原來餐廳內設有電子飛鏢機三部!吃完晚飯也可以運動一下!本想點個二人晚餐,鑑於感冒未癒,胃口不佳,所以還是散叫了幾款最想吃的。偶爾會因氣管敏感咳嗽的我這晚放了冰凍飲品和Cocktail只好喝不太冷的蘋果汁。身為「蛋精」一定要點最愛吃的溫泉蛋~這道溫泉點大啡菇是當店熱選賣相一流,口感味道也不錯兩隻大啡菇肉厚而Juicy, 半熟溫泉蛋一切開感覺很療癒菇上鋪上芝士及菠菜,不會過咸,蛋黃豐腴的口感漫延到味蕾素菜做食材可減少罪惡感吃過前菜就來這道Signature Menu-威靈頓牛柳,說到這菜色,必然想起米芝蓮餐廳Chok老闆拿起牛肉刀磨刀霍霍的畫面牛柳份量頗大,兩人分享就剛好了~牛柳切下去很稔味較淡,沾點醬汁較好吃,酥皮很脆,做到外脆內軟。配料非常豐富~有芝士、蘑菇,最最欣賞的是配料用了黑松露油,吃著滿口黑松露香,伴碟的沙律菜可解膩。最後,以一道日式梳乎厘班戟畫下一個完美句點。這道甜品可謂

環境氣氛不錯
當晚約6:30星期日,由於位於工廠區內,人流不多。

wow~原來餐廳內設有電子飛鏢機三部!

吃完晚飯也可以運動一下!

橙汁及蘋果汁
偶爾會因氣管敏感咳嗽的我這晚放了冰凍飲品和Cocktail
焗溫泉蛋大啡菇

賣相一流,口感味道也不錯
兩隻大啡菇肉厚而Juicy, 半熟溫泉蛋一切開感覺很療癒
菇上鋪上芝士及菠菜,不會過咸,蛋黃豐腴的口感漫延到味蕾
素菜做食材可減少罪惡感
威靈頓牛柳

最後,以一道日式梳乎厘班戟畫下一個完美句點。
焦糖梳乎厘Pancake(原味)

這道甜品可謂內外兼備
焦糖表面不會過燶,又甜蜜又脆,原味梳乎厘班戟有很香雞蛋味,甜味適中

碟邊配有一球士多啤梨口味雪糕和吉士醬,個人覺得不沾醬已很好吃

Menu上另有其他口味,如紫薯、綠茶等hkgal至愛口味
但吃過原味發現果然簡簡單單的最好!

臨走前玩了差不多半小時飛鏢才花費了$10
下次Happy Friday可以相約三五好友來玩個夠
2017-10-29
焗溫泉蛋大啡菇
焦糖梳乎厘Pancake(原味)
  • 原味日式梳乎厘班戟
2017-11-07 99 浏览
friday night,友人話佢返工附近呢間餐廳幾chill食物唔錯。約左七點,位置好顯眼好易搵!happy hour buy one get one free,可惜我地到步已經7pm了...仲有飛標玩呢款什錦拼盤有五款香脆嘅小食,特別啲嘅有雞骨腸!其他炸到好香脆,魚餅有少少辣,好有泰國feel!澳洲羊架好好味呀!要左六成熟!好滑好淋!一啲騷味都冇!好大嚿好厚肉!蟹肉牛油果沙律,賣相超級萌!成個哈蜜瓜包咁😍!更特別ga係係用芒果啫喱墊底!好香甜同感覺好fresh!食得出真係新鮮同心機之作☺️!日式原味梳乎里-裏面熱辣辣,好軟又好滑,外層燒一燒,好似焦糖燉蛋面頭咁,甜甜地,又香又脆!😋配埋一杯朱古力雪糕同雜果,又有熱又有凍一齊食,好正!甜品側面照😂叫兩杯飲品有半價.好抵丫!

仲有飛標玩

甜品側面照😂

叫兩杯飲品有半價.好抵丫!

2017-11-06 166 浏览
輾轉工廈餐廳,又來到這一間,給人最強烈的感覺就是"大"和"平"。底層電梯大廳空大無比,上到3/F 餐廳也是非常非常的大,中午時間客人不算多。Lunch Set 包括餐湯+餐包+主菜+雪糕+飲品,價格在 $48--$82 之間,免收加一服務費。[西蘭花忌廉湯/餐包]跟餐免費。餐湯是新鮮製作出來的,熱辣辣上枱,口感不錯;而餐包則是翻熱的。主菜[美式豬仔骨拼雞扒(意粉)]HKD$78 免加一。賣相看起來像"雜扒餐",有豬仔骨、雞扒、火腿片、蔬菜、意粉,味道是普通茶餐廳的出品。雞扒還算腍點,而豬仔骨的肉質很鞋,意粉又欠缺調味,是淡的。[抹茶雪糕]免費甜品(Like fb)。[凍檸茶]跟餐免費,茶味偏淡。午餐過後還有茶市。無論如何,這間餐廳除了夠大以外,至少還有一個特點—-便宜!

[西蘭花忌廉湯/餐包]跟餐免費。
餐湯/餐包

西蘭花忌廉湯

主菜[美式豬仔骨拼雞扒(意粉)]HKD$78 免加一。
雞扒還算腍點,而豬仔骨的肉質很鞋,意粉又欠缺調味,是淡的。
美式豬仔骨拼雞扒(意粉)

豬仔骨/雞扒/火腿/蔬菜/意粉

[抹茶雪糕]免費甜品(Like fb)。
抹茶雪糕

[凍檸茶]跟餐免費,茶味偏淡。
凍檸茶

午餐過後還有茶市。

無論如何,這間餐廳除了夠大以外,至少還有一個特點—-便宜!
2017-11-05 124 浏览
歡送同事的飯局,因為是Happy Friday,心水餐廳的訂座一早已滿,其他餐廳不是需要排隊就是有時間限制,所以選擇了觀塘工廠區內的餐廳。Happy Friday又怎能缺少美酒呢? 餐廳happy hour至19:00,我們入座後還有五分鐘便結束,故此我們立馬點了玫瑰汽酒及白酒,可以先下單,之後再通知侍應慢慢上。至於晚餐方面,分別點了沙律、小食及主菜2款。蟹肉牛油果沙律~外觀精緻,利用編織好的青瓜薄片包裹著蟹肉及牛油果。~蟹肉應該是罐頭的,沒有鮮蟹肉的味道。~牛油果份量少,所以牛油果味並不明顯。~底部的啫喱狀調味汁,已忘記了是甚麼味道,反而旁邊白色的沙律醬內加入了松露醬,味道教人更深刻。小食拼盤~炸春卷、蝴蝶蝦和雞骨腸感覺像急凍食物區可以買到的一樣,幸好沒有油膉味。~泰式炸魚餅夠彈牙。~黃金蝦丸令我想起小時候的生日會,幾個女生一起製作,利用肉碎及蝦肉搓成球狀,沾上蛋汁及方包粒,然後用油炸。~醬汁有泰式酸甜醬及他他醬。鹹豬手外皮香脆,肉質略嫌乾身。西班牙海鮮飯(中)海鮮飯分兩個份量:中和大有蝦、青口、魚塊、小龍蝦、墨魚⋯由於上菜速度比預期快,所以品嚐海鮮飯的時候飯已凍了。 味道不過不失,

至於晚餐方面,分別點了沙律、小食及主菜2款。

蟹肉牛油果沙律
~外觀精緻,利用編織好的青瓜薄片包裹著蟹肉及牛油果。
~蟹肉應該是罐頭的,沒有鮮蟹肉的味道。
~牛油果份量少,所以牛油果味並不明顯。

小食拼盤
~泰式炸魚餅夠彈牙。
~醬汁有泰式酸甜醬及他他醬。

鹹豬手
外皮香脆,肉質略嫌乾身。

西班牙海鮮飯(中)
海鮮飯分兩個份量:中和大
有蝦、青口、魚塊、小龍蝦、墨魚⋯
由於上菜速度比預期快,所以品嚐海鮮飯的時候飯已凍了。 味道不過不失,海鮮沒有太大鮮味,應該也是雪藏海鮮吧。

總結:未夠七點坐到晚上12:00餐廳關門,雖然食物質素一般,但這裡地方寬敞,又沒有限時,可以不用轉場飲多兩杯,算是個人多聚會的好地方。
2017-11-04 101 浏览
今日放工黎左工廈呢度食lunch..我地差唔多食tea既時間過黎..唔算好多人.環境靜靜地..幾岩黎坐下傾下計...一人叫左一個set..餐湯前菜唔少得..一個all day breakfast..好足料..炒蛋火腿煙肉薯餅應有盡有..另外叫左份美式豬仔骨配雞扒意粉...條豬仔骨好大條..要share食先食得晒..雞扒又好嫩..仲加左份串燒小食..羊牛雞..好夠味..燒得好好..平民既價錢食到甘既水準..唔使加一..超抵..見到仲有個甜品餐牌..下次再黎試下..

仲加左份串燒小食..羊牛雞..好夠味..燒得好好..

2017-11-04
2017-11-02 5384 浏览
難得同朋友都係觀塘一齊收工,梗係約食埋個飯先走啦,朋友好少過嚟呢頭,完全唔清楚呢頭有咩食,咁耐冇見,佢話好想搵個地方一齊飲下酒好好食餐飯,於是我就帶咗去我同男人都鍾意食既mini friday度食個晚飯啦今日閑日,好彩唔使等位,今日嘅駐場歌手實力雄厚,聽到我同我朋友都聽到拍晒手掌,超犀利。本身興致勃勃話飲酒,但一諗到聽日有嘢做要番個大早,所以都係淆底兩個人都飲凍檸茶算法式焗田螺田螺已經去咗殼,食落勁方便,田螺大大粒,咬落去好煙un,蒜蓉味香,而且好開心嘅係連佢底下嘅薯蓉都好好食,超香牛油味水牛城雞翼雞翼超大隻,鮮炸左然後再落汁煮,酸酸甜甜辣辣,超正宗,朋友勁鍾意卡邦尼意粉我最愛嘅就係呢度既卡邦尼意粉,意粉煮得啱啱好,食落有咬口,而且醬汁煮得超濃稠,配上面頭勁多嘅芝士加上炒到好香嘅煙肉,真係最完美嘅配搭蕃茄辣肉腸薄餅薄餅底薄身脆口,食完成個都唔會好飽,而且蕃茄味勁濃,而且冇咩落茄汁,應該係新鮮蕃茄同茄膏,食落偏酸但冇咁膩士多啤梨班戥那個女人不愛甜?食埋呢個pancake,呢餐飯就真係完美了😊👍🏻

法式焗田螺

水牛城雞翼

卡邦尼意粉

蕃茄辣肉腸薄餅

士多啤梨班戥

2017-11-02
今日同同事放工想食西餐,去左觀塘工廈。貪佢有得掟飛鏢同環境夠靚。 依間餐廳形式類似係bar and restaurant.鏢機夠飛同場地都好夠大!餐廳佔地全層,所以環境好大,仲有一把大傘同點點燈,夠矖浪漫。睇完環境就睇個餐牌,餐牌上邊有好多唔同選擇。有set ,有散叫。仲有好多特色飲品。因為我哋太肚餓啦所以就,兩個人叫左三個主菜!第一個就係。。。。澳洲香草燒羊架($198)一黎到見到咁大舊,當堂嚇一嚇。依個價錢超價!朋友話咁大舊會唔會好硬,一切落去就知冇依個問題了!羊架外趣內軟,真係做到五成熟。表面有一層燕麥,增加左香趣既口感,食落卡卡聲,再加埋羊架入面嘅肉汁,好正!已佢伴碟嘅薯蓉都係牛油薯蓉,打得好香滑!第二味就係。。。。墨汁軟殼蟹意粉($148)呢個係我暫時食過最好嘅軟殼蟹,粉漿夠薄,炸得好香脆。蟹肉夠新鮮,亦夠厚身。咬落啖啖肉,仲有彈牙既感覺,唔似好多會煮到隻蟹好梅身!佢嘅墨魚汁意粉都整得好好,意粉夠彈牙,唔會煮得好耐。仲食到係有海鹽的味道,配上依一個所有材料都係海鮮嘅菜式,正!第三味。。。。黑松露牛肝菌意大利飯($108)睇圖都感覺到,飯夠飽滿,吸收曬濃湯精華。個意大利飯好有口
鏢機夠飛同場地都好夠大!

因為我哋太肚餓啦所以就,兩個人叫左三個主菜!
第一個就係。。。。
澳洲香草燒羊架($198)
第二味就係。。。。
墨汁軟殼蟹意粉($148)

第三味。。。。
黑松露牛肝菌意大利飯($108)
睇圖都感覺到,飯夠飽滿,吸收曬濃湯精華。個意大利飯好有口感飯中間仲有小小生,令到粒粒都好分明。牛肝菌加重個飯既口感,煙韌得黎又有爽口。最重要係佢有黑松露將個飯既香味同級數大大提升!
  • 炸軟殼蟹墨汁意粉