2017-10-02 82 浏览
我地10個人入座時,門口個四眼侍應態度已經唔友善,佢電話mark 錯又話唔關佢地事,咁都算啦,差唔多食完野,諗住叫佢幫手影張相,佢態度勁差話「我地好忙架,唔得閒同你地影」 ,但我見佢除左帶人入座之外,其實都係行行企企,仲要個陣出面無人等位我先叫佢幫手影,下次唔會再去,影張相都話忙,侍應既工作態度同能力真係差到一個點,諗住開開心心食個飯,搞到無晒feel , 唔會再去,唔會再去,唔會再去,唔會再去,唔會再去
2017-10-02 89 浏览
又過開黎開會,同事講過呢間都多位,撞啱周圍都多人,呢間都頂下先。價錢貴左,之前都係做60元,仲有88折,依家最平都要88元。湯同沙律都麻麻,湯有紫薯味,但稀左小小。沙律正常嘅,不過我麻麻地啲煙肉粒。呢個係Friday breakfast,都算正常嘅,蛋都炒得幾香,菇都ok,麵包就硬左啲,薯餅正常,成個唔驚喜。呢個係黑毛豬肋條肉,幾好味,不過就咸左啲。呢個係大蝦忌廉粟米燴飯,蝦都正常嘅,係個飯真係有啲似茶餐廳食嘅粟米飯,只係結小小啫,未至於唔好食嘅。場內突然有幾盞吊燈閃下閃下,職員搬走客人,有枱就黑暗中食,而且職員又趕住收碟,碟上其實仲有嘢未食完,我地亦明顯未食完。。。差左啲喎。。。

呢個係黑毛豬肋條肉,幾好味,不過就咸左啲。

2017-09-29 117 浏览
this place is a total nightmare. they have some of the worst singers, and they turn the speakers up too much that it gave me headache.I'm sorry but i don't comprehend how the ratings are so high for this place. while charging around $200 per head on average, the food they provide is only average at best. their bread was especially poor. it was so dry that it reminded me of those from in-flight meals.mini friday my a$$.... this place just ruined my Friday

2017-09-28 133 浏览
前菜ok  好食初初幾好因為我要轉齋茶。服務都ok 主菜Steak麻麻哋前菜ok  好食,但主菜Steak麻麻哋,因為我叫咗要3成熟,一到就知係Medium  點食鞋到死。失望食到超唔開心。仲要最後賣單先知,無3成熟就早響。我揀過啦!之前朋友介紹話上黎食過幾好,依嫁大大失望,好唔開心因爲我重來無3成令願唔食,搞到我鞋到我。心情惡劣,因為我叫咗要3成熟,當初當初百般期望,搞到百般失望。一到就知係Medium  + 全熟啦點食ar鞋到死。失望食到超唔開心。仲要最後賣單先知,無3成熟就早響。我揀過啦!之前朋友介紹話上黎食過幾好,依嫁大大失望,好唔開心因爲我重來無3成令願唔食,搞到我鞋到我。心情惡劣
前菜ok
好食
前菜
餐湯
初初幾好因為我要轉齋茶。服務都ok
主菜Steak麻麻哋前菜ok
好食,但
,因為我叫咗要3成熟,當初當初百般期望,搞到百般失望。
仲要最後賣單先知
,無3成熟就早響。我揀過啦!
之前
搞到我鞋到我。心情惡劣

GrilledSirloinSteak    3成熟
前菜
餐湯
2017-09-27 110 浏览
今日嚟到依間有Band live show嘅西餐廳,之前都響同層隔離間雞煲食過!都覺得唔錯,所以今次試埋衣間西餐廳。由地面似停車場入口嘅大空地入去見到有升降機的,可能今日星期日特別多人等升降機,搞笑嘅係部升降機完全未入滿人就已經響必必聲表示超重,所以要分好幾批人先上到去!一開門就有店員響reception招待我哋入去,今日我哋被安排坐靠近live Band ,而隔離就有幾部飛鏢機,可以響等食途中玩一玩餐牌有散叫,有1人餐同2人餐!但明顯套餐係抵好多,所以唔使點諗已經決定2人餐!不過套餐裏面係冇包含飲品,要自己再嗌!結果我哋點多杯菠蘿果汁$35先來個餐湯餐包,餐湯似菇+菜湯,都唔錯的!餐包雖然小小的,但口感同一般的唔同,有少少外脆內軟嘅感覺煙三文魚凱撒沙律呢個都唔錯,佢係分開兩小碗,唔係一大碟share !煙三文魚份量都好足夠,完全唔吝嗇!都想中途讚一讚大部分店員笑容都好多,無論點餐或中途有任何需求,都留意到店員好主動好親切!黃金蟹肉餅依個見網上都好多人食,都有啲期望!一般散叫一碟有三個,因為依個係套餐所以只得兩個,雖然係小食,但蟹肉餅都好足料,切開有好多蘿蔔絲同蟹肉麵食—-意大利飯同意

套餐餐包餐湯

麵食—-意大利飯同意粉之間我哋揀咗意大利飯

第一口有好香嘅黑松露味同菇味
不過食耐左開始覺得好膩。
黑松露野菌意大利飯

扒類—-羊架、肉眼扒、龍蝦之間我哋揀咗肉眼扒,雖然想食龍蝦,因為考慮到怕未必夠飽
我哋選擇咗七成熟。
肉質都算林,唔覺得靱

烤美國安格斯肉眼扒--7成熟

食到咁嘅地步,我哋兩個都已經覺得非常咁飽,非常滿足。最後點埋套餐嘅心太軟

我哋揀咗朱古力心太軟。
起初我哋估以為有兩份,原來只有這個!心太軟味道剛好,唔會感覺甜到漏,唔需要飲好多水去沖淡,當然唔少得伴雪糕中和返,旁邊仲有少少焦糖塊

朱古力心太軟

整體我哋都覺得依度坐得舒服,店員又親切,最重要食物質素都唔錯!價錢方面都算差不多,以我哋二人份量,埋單加一後$575

2017-09-24
套餐餐包餐湯
烤美國安格斯肉眼扒--7成熟
朱古力心太軟
2017-09-26 86 浏览
Mini Friday 係一間幾有特色的餐廳 ,地點係觀塘 ,有棟叫The Wave的活化工業大廈 。我都唔知算唔算賣點 ,因為個場有另一間火鍋店 「米走雞 」係咪同一個老闆,我亦都唔清楚 。入場第一感覺其實幾好 ,地方好大好開揚 。講真 ,未去到坐低,你都仲有權黎個180度轉變 西餐 <-> 火鍋任君選擇。工廠大廈樓底高 ,幾適合打邊爐 、油煙多D位走 。雖然我唔係去米走雞 ,但如果抽氣做得唔好 ,食西餐都會受影響 。我覺得個場係呢方面有做功夫 ,照顧唔同客人需要 ,所以食得坐得舒舒服服 ,抵讚 !西餐廳部份其實幾得意 ,係裝修上有俾心機 。一把巨型太陽傘都俾佢諗到 ,雖然係室內 ,但坐落其實感覺幾得意 。我覺得好岩一班朋友一齊黎食 ! 餐廳有Happy Hour 至20:00鐘 ,Draught Beer ,兩種選擇 1664 Blanc / Guinness黑啤 。有心思 ,男女食客都殺哂 。我地先叫左D水牛雞翼 、炸魷魚圈起步 ,勁fit ! 基本野都做得唔錯 ,唔特別介紹 。不過有一樣真係要推薦一下 ,黃金蟹肉餅 。睇個樣未必會想食 ,但食左一啖你就會想三件都

入場第一感覺其實幾好 ,地方好大好開揚 。

我地先叫左D水牛雞翼 、炸魷魚圈起步 ,勁fit !

睇個樣未必會想食 ,但食左一啖你就會想三件都食哂 。口感軟林林 ,幾得意 。咬落就係啖啖蟹肉 ,非常滋味 ,一定要試 !

進入正餐 ,seafood Spaghetti 白汁海鮮意粉 (呢個中文名我自己改的) 十分好食, 個汁做得好出色 ,一定要試 。我見隔離台有個墨汁軟殼蟹意粉 ,賣相都相當唔錯 ,可惜我地無叫到 。

我地仲叫左黑松露雜菌薄餅 ,係真的薄餅 ,香脆可口得黎有好香的黑松露味 。

牛排都唔錯 ,牛肉5成幾熟 ,恰到好處 ,有口感得黎唔會UN 。

個人唔特別好豬手 ,但都有叫朋友話幾好食 。

其實餐牌選擇好多 ,一次一定試唔哂 ,已經打算過兩個星期再黎 ,地點就腳而且好坐 。

呢種餐廳真係唔易搵 ,同場仲有live band ,算係氣氛上加多少少分數 。

喜歡玩飛標的朋友 ,仲可以一邊happy hour 、一邊玩 ,真係唔錯 。

我好建議一班人收工過黎食飯 、飲啤酒加小食 。又或者直接叫佢地的套餐 ,絕對會係一個開心的晚上。

人均消費 ,兩杯飲品加食到飽 ,大約 $220蚊 ,有呢個水準 、選擇 、環境同氣氛 ,我相信已經算係好抵 !
2017-09-23 110 浏览
今晚同老婆去左食西餐浪漫下,呢間mini friday都幾有情調。環境係少少暗,地方又夠大都舒服,幾有feel,我地都點了dinner set。dinner set包左餐湯,餐包,前菜,主菜,甜品同酒,都幾多野食。我點了烤美國安格斯肉眼扒,嗌左五成熟,岩岩好,又保留住肉汁,好香牛味,吾錯。另一主菜係蒜香忌廉海鮮意粉,幾香幾creamy,份量都好多,海鮮都有吾少款,有尤魚,蝦,青口,墨魚仔等,口感豐富,幾好食。另外見到呢個黃金蟹丸都幾特別就試下,超大粒,其實我覺得可以叫佢做蟹餅,好香,蟹味好濃入,點埋佢嘅醬料食更加好味。記得三文魚Caesar salad都好吾錯好fresh。全部都唔錯,飲住杯紅酒白酒,食住美食,咁浪漫嘅環境,收費都好合理,情侶拍拖食店之選。

記得三文魚Caesar salad都好吾錯好fresh。

2017-09-23 620 浏览
今日星期六約了住在觀塘的朋友一起午膳。友人提議去觀塘工廈The Wave一座上面的一間叫Mini Friday。12點鐘上到去見另一間餐廳米走雞和Mini Friday同一層,估計是同一集團。Mini Friday 係一間好大間餐廳。空間感十足。我和友人被安排坐四人卡位,坐得幾舒服。Set lunch $88- $168,有8款選擇。包沙律,餐湯,主菜和飲品。沙律係和風青瓜粟米蟹子沙律。青瓜切成絲,易入口,配上粟米蟹子凍凍地食,好fresh。西蘭花忌廉湯平時通常飲磨茹或者南瓜忌廉湯,好少飲西蘭花忌廉湯,又飲到西蘭花蓉,所以都特別。主菜-香草芝士焗海鮮拼盤$168。芝香撲鼻,海鮮有青口,元貝,魚柳,蝦。有蕃茄,豆角,薯仔作配菜。海鮮吸收了芝士,尤其好吃。另一個主菜烤美國西冷牛扒$188牛扒有手掌咁大件,要了五成熟,肉質嬾滑,配菜有蕃茄,薯仔和豆角。跟餐加$22有炸蕃薯條平時通常食炸薯條多,但炸蕃薯條都好少食。蕃薯條炸得香脆,我不斷一條又一條放入口中。加$28有特色雞翼再後來一杯凍檸茶。呢餐豐富的午餐幸福感滿滿的。

西蘭花忌廉湯

主菜-香草芝士焗海鮮拼盤$168。

另一個主菜烤美國西冷牛扒$188

跟餐加$22有炸蕃薯條

加$28有特色雞翼

再後來一杯凍檸茶。呢餐豐富的午餐幸福感滿滿的。

2017-09-21 69 浏览
朋友介紹這個新開的 Mini Friday , 說這裡的西餐做得唔錯,地方闊大,晚上有演出歌手注場,氣氛不錯等。今天開車過來,發現泊車也很方便。電梯打開門,已經感受到非常闊落的入口。一邊是中式雞煲,另一邊是西式美食,這個中西合璧的結合,果然有創意。老闆也是非常聰明的,把市場的兩大菜系都收集在自己旗下。由於今天要開車,不能淺嘗酒精,確實有點遺憾,原來這裏也有不少 mocktail ,於是我便叫了一Strawberry Milk 特飲,為夏天降溫。Garden Salad HK 58前菜,點個清新的沙律是指定動作。這裏的沙律選擇也有很多。今晚清清地,選擇了最基本的田園沙律。簡單的田園沙律,配上黑醋汁,已是簡單美味的最佳配搭。Strawberry Milk HK 68這個 strawberry milk 做得非常有特色,甜甜的士多啤梨味,加上滑滑的牛奶香, 非常適合女士飲用。Orange juice HK 35朋友也叫了一杯最基本的橙汁,我們兩個愛酒之人,今晚居然乖乖的喝果汁,兩人不禁生相望一笑!Mini Friday有數款開胃小菜以供選擇,我們選擇了以海鮮為主。Golden Crab Ca

今天開車過來,發現泊車也很方便。

電梯打開門,已經感受到非常闊落的入口。

Garden Salad HK 58

前菜,點個清新的沙律是指定動作。這裏的沙律選擇也有很多。

今晚清清地,選擇了最基本的田園沙律。

簡單的田園沙律,配上黑醋汁,已是簡單美味的最佳配搭。

Strawberry Milk HK 68

Orange juice HK 35

Golden Crab Cake HK 88

蟹肉餅三大個,出乎意外地好味。

首先,用了大量的蟹肉,蟹鮮味突出,重重疊疊的蟹肉,來個大滿足!

Deep Fried Calamari Ring HK 58

炸魷魚圈,外層酥脆卻一點也不油膩。爽口的魷魚沒有腥味,煙煙靭,是外脆內爽的動人配答。

Lberic Pork Chop HK 198

西班牙黑毛豬扒,在西餐廳裏顯得越來越多人採用。

黑毛豬一來比較健康,二來肉質比較香口而脂肪較少,身為食客的我們,見到有黑毛豬都會加分。。。。加分的結果,就是叫了一碟來嘗試!

如果和牛肉相比,黑毛豬扒一定會比較硬身和有口感,黑毛豬肉是爽的,肉質不同,不能和牛柳比較。

喜歡肉質爽脆,有肉香,推薦給你們這道西班牙黑毛豬扒。

不知不覺,輕輕鬆鬆地進餐,一邊聽着女歌手柔情的歌聲。。。晚餐已接近尾聲,果然與朋友所說,地方寬大,氣氛輕鬆,食物質素不錯。

這裏的店員招呼非常周到,而且非常勤力,每人看上去雖然年紀較輕,但充滿動力!這裏的服務和笑容,令人留下深刻印象!
2017-09-21 57 浏览
同好朋友又係觀塘搵野食,上次食完雞煲見到隔離係西餐廳,今次就黎隔離鋪啦!選擇幾多,dinner set 入面都係我想食嘅! 正! 餐湯係西蘭花忌廉湯,好香滑呀!加左少少煙肉脆幾香口,枱邊仲有即磨黑椒隨自己口味添加,即磨黑椒香味特別香,配熱餐包可以先暖下胃。跟餐可以每人揀紅酒或白酒一杯。煙三文魚沙律,三文魚好大塊,咸咸香香,配爽脆沙律菜同 parmesan cheese。黃金蟹肉餅,啖啖蟹肉,夠足料。焗田螺配牛油薯蓉,香滑濃郁。烤羊架係是晚驚喜,五成熟,焗到表面香脆,內裡肉質嫩滑 juicy, 而且好大舊,高水準之作。黑松露野菌risotto,份量好大碟! 黑松露味道香濃,意大利飯係半生熟狀態夠哂正宗,有d 咬口,正! 甜品時間有法式焦糖燉蛋,焦糖夠脆夠厚,最鍾意食焦糖脆脆嘅我夠哂滿足,燉蛋幼滑香濃,帶雲呢拿籽,用料十足,兩個人分剛剛好。每人大約250蚊,食物質素,服務,環境氣氛都滿意,每晚都有live 嘅音樂表演,情調唔錯,放工黎開呢邊又有新選擇。

跟餐可以每人揀紅酒或白酒一杯。

黃金蟹肉餅,啖啖蟹肉,夠足料。

焗田螺配牛油薯蓉,香滑濃郁。

2017-09-19 4636 浏览
呢幾日都係觀塘做野,做完野例牌要同同事食埋飯先捨得返屋企,上次去過觀塘既mini friday覺得唔錯,今日一於就同同事上去食個飯減下壓啦一上到去,已經見到爆左半場,但今日標機無開,好彩唔係同男人黎,如果唔係佢就大失所望啦黃金蟹肉餅($88)一切開已經聞到好香蟹味,一望先發現蟹肉之多真係不計成本,而且蟹肉鮮甜,外層炸得酥脆之餘沒半點油溢味,最岩我呢d鐘意食蟹但懶得剝既懶人水牛城雞翼($58)呢度既水牛雞雞翼無炸過,食落無咁有惡罪感,酸味十分開胃,但略嫌辣度唔夠,但朋友卻說十分好味,只怪我真係太重口味啦卡邦尼意粉($88)呢度既卡邦尼意粉一向十分出色,意粉口感彈牙爽囗,醬汁濃稠,爆炒過既煙肉令醬汁味道十分特出,配上份量十足既芝士,真係食過都翻唔到轉頭西班牙海鮮飯($188)正宗既西班牙大鍋飯都係用特製既鍋具,鍋身必須大而淺平,呢度亦跟足正宗既做法。海鮮十分新鮮而且用料十足,計鮑魚大蝦同帶子都有,仲要係大大隻果種,另外仲有墨魚,龍利柳....一啖飯一啖海鮮,滋味無窮因為同隔離雞煲店相連既關係,變左我地呢邊都聽到佢地個邊既駐場歌手既歌聲。而且侍應十分有禮熱情,價錢亦唔算貴,呢間餐廳都算係我心

黃金蟹肉餅($88)

水牛城雞翼($58)

卡邦尼意粉($88)

西班牙海鮮飯($188)

而且侍應十分有禮熱情,價錢亦唔算貴,呢間餐廳都算係我心水餐廳list入面既其中一間
2017-09-19
  • 卡邦尼意粉
  • 西不班牙海鮮飯
2017-09-18 62 浏览
Mini Friday - 迷你星期五,一個好得意既名。起碼每逢星期五,收咗工準備迎接周末嘅時候,我都會諗起佢,今個週五收左工諗住揾同事 hea 陣,我就即刻提議黎呢渡 Happy Friday 。Mini Friday 同米走雞係同一集團,共同分享 The Wave 三樓全層,一邊食西餐,另一邊打邊爐。係 Mini Friday 會聞到好香嘅雞煲味,真係令人三心兩意。如果happy Hour 喺 Mini Friday 飲完,可以即刻轉去隔離食個熱辣辣嘅芝士雞煲,諗起都興奮。三樓既康樂、娛樂設施係俾兩邊客人共享。有飛標之類,等人既時候,可以一展身手。呢渡絕對適合情侶、happy hour, 一家大細黎食飯。地方寬敞又自在。呢個充滿假日情懷嘅大雨傘,已經俾人想放假既衝動。 Mini Friday 餐廳名字既由來, 係咪就係想人哋都有一種放假、放鬆嘅心情?7:50pm 坐底,好彩仲趕到8pm 前 happy hour, 紅白酒、樽啤買一送一!生啤都好抵飲,而且店員俾我哋成功游說可以keep 酒,所以我哋用咗 happy hour 價錢,留左兩 round draught beer ❤️
Mini Friday - 迷你星期五,一個好得意既名。

生啤happy hour 甘抵飲,睇 menu 前,先乾一乾杯先!

1664 HK 53

Guinness HK 48

Garden Salad HK 58

呢度雖然叫Mini Friday,但係食物份量絶對唔係 Mini size.

Garden Salad 配黑醋,夠兩人嘅份量。
有各種 Sasonal salad,夠 fresh 。

Buffalo Wings Hk 58

飲酒點可以唔食香辣嘅雞翼?

水牛雞翼先焗到雞翼外層脆卜卜,甜酸酸嘅醬汁,非常之開胃,汁多夠入味,配生啤一流!

Golden Crab Cake HK 88

另一個前菜,叫左蟹餅。

又係焗得好脆口既小食。蟹肉份量好多,而配對既沙律醬無敵咁好味,沙律醬內既小酸瓜,好啱口味。

雖然今晚係星期五,全場幾乎爆滿,但係好欣賞呢度上菜速度快,可以兩樣前菜一齊食,大家都開心地忙碌甘又食又飲又吹水。

Grilled Rib Eyes Steak HK 228

主菜我哋叫咗肉眼扒。

呢個牛扒煮得好好食,令人非常滿意!先睇到個造型已經令人心花怒放,刀切落去果吓,肉汁微滲,嘩,已經感受到肉質好嫩滑。

總結,牛扒五成熟,柔嫩,牛味濃。

呢個係我全晚覺得最好食嘅餸菜之一。

Rib Eyes Steak 配菜有薯蓉同雜菜,薯蓉同牛油打得非常滑溜,千其唔好嘥。

Seafood Spaghetti HK 118

由於呢度啲嘢食真係唔錯,所以我哋放棄去隔離打邊爐。為咗飽肚,我哋再叫咗個海鮮意粉。

白汁夠濃夠香,灑在各式各樣既海鮮上,再混合意粉,正!

海鮮有青口、鮮肉、鮮蝦等等,好豐富,呢個賣 HK 118抵食!

食過一次,印象良好,食物都得好食之餘,環境夠大夠舒服。

店員嘅服務又夠細心,有啲乜嘢,佢哋都會即刻幫我地解決,值得一讚!

2017-09-17 47 浏览
上次去米走雞打邊爐,已經發現咗旁邊嘅Mini Friday ,一直都好想試呢間 Mini Friday. 咁啱今個星期五有朋友約飲happy Hour, 即刻諗起 book 呢間餐廳,食住西餐聽 live music ,飲 happy hour ,一定好relax !呢度happy hour 嘅生啤,喜出望外地抵飲,Guinness HK 48, 1664 HK 53!!!即刻黎一 Round 先!飲酒最緊要有好味嘅香口小食,叫咗水牛雞翼 HK 56,同 wild Mushroom pizza HK 88. 水牛雞翼 HK 56,用咗甜酸汁令雞翼非常入味,豐富嘅滋味送酒一流。一隻接一隻,encore 左一次!香港人一疊剛剛好,四個人就真係要叫多一碟先夠食!Wild Mushroom Pizza HK 98 濃厚嘅松露汁同各種各樣嘅野菇,令呢個Pizza非常健康,中間一層芝士,再蓋上新鮮沙律做面,剛好平衡左水牛雞翼嘅邪惡。happy hour 到八點,見有時間再叫多一 round. 食物方面,今次追加左鹹豬手 Roasted Pork Knuckle HK 188 同 Golden

即刻黎一 Round 先!

Wild Mushroom Pizza HK 98

食物方面,今次追加左鹹豬手 Roasted Pork Knuckle HK 188 同 Golden Crab Cake HK 88

呢個 Golden Crab Cake HK 88 有三大舊,每舊都有滿滿既蟹肉!

香脆既外層,不油不膩,好爽口。

裡面既蟹肉鮮味十足,點上帶一點酸酸的白色沙律醬,簡直係完美嘅配合。

呢個沙律醬做得好 creamy ,好好味,每一啖蟹肉都忍唔住沾上大量沙律醬,我誠意推介呢碟美食。

當鹹豬手上枱嘅時候,我哋都非常驚訝!

喺出面食個鹹豬手分分鐘二百幾三百蚊 ,呢度只需 HK 188 ,居然係非常足料嘅份量!加上酸菜同醬汁,perfect! 超出預期!

食落去,豬皮焗烤得好香脆,裏面嘅豬手肉,沾上醬汁,啖啖滋味,大件夾抵食!

Happy hour 抵飲,食物質素高又唔貴,加上不停直播嘅現場音樂,多謝 mini Friday 俾咗個 happy Friday 我地。

2017-09-17 192 浏览
慶祝好同事轉工又加薪, 今晚係佢LAST DAY一於食餐豐富既, 好同事鍾意西餐, 係觀塘搵食大家都好方便。要搵觀塘西式餐廳, 一上OPENRICE真係多不勝數, 我地又中意試食店, 搵左一輪, 今次試下新開無耐的 Mini Friday, 睇過食評有LIVE BAND, 訂位時打去問了當天也有LIVE BAND, 十分期待。(又可以係OPENRICE訂位有分儲 ^^)Mini Friday位於觀塘The Wave大廈, 乘坐港鐵係觀塘站B出口, 過左投注站的一條街便到, 大約5分鐘內到,地點方便。上到去原來佔地全層, 地方很大還有另一間 火鍋店一併同層。為了聽LIVE, 待應也安排了較近舞台位置, 因為舞台位置係火鍋店內, 我們隔著圍欄也可以看得清楚。睇下餐牌先, 有1人餐及2人餐, 亦有散點。看見2人餐啱食, 價錢又唔貴, 由$398起, 仲要包紅白酒。最後點了2人餐 :$398套餐包括 :是日餐湯 : 薯仔忌廉湯 & 餐包煙三文魚凱撒沙律芝味肉丸黑松露忌廉西班牙火腿意粉澳洲香草燒羊架綠茶窩夫配雪糕紅白酒再另點 炸芝士條 $58薯仔忌廉湯 & 餐包給了我們驚喜, 外表感覺普通, 但

Mini Friday位於觀塘The Wave大廈, 乘坐港鐵係觀塘站B出口, 過左投注站的一條街便到, 大約5分鐘內到,地點方便。上到去原來佔地全層, 地方很大還有另一間 [咪走雞]火鍋店一併同層。為了聽LIVE, 待應也安排了較近舞台位置, 因為舞台位置係[咪走雞]火鍋店內, 我們隔著圍欄也可以看得清楚。

$398套餐包括 :

是日餐湯 : 薯仔忌廉湯 & 餐包
澳洲香草燒羊架
綠茶窩夫配雪糕
紅白酒

再另點 炸芝士條 $58

薯仔忌廉湯 & 餐包
給了我們驚喜, 外表感覺普通, 但嚐了一口, 充滿很多微薯粒粒, 啖啖滿口薯仔粒, 鹹淡適中。將餐包沾湯更加入味。
餐包

炸芝士條
上枱時已聞到濃濃的芝士味, 份量比想像中多。芝士控的我們馬上食, 芝士條入面的芝士可以拉得好長, 芝士味道好重, 好香口。

煙三文魚凱撒沙律
沙律菜夠新鮮, 煙三文魚好大片, 差不多有手掌般大。

芝味肉丸
原先以為餐前小食唔會好大份, 點知一睇有6粒, 而且唔係迷你型。肉丸以牛肉製成, 肉丸密度好高

紅酒兩杯
欣賞二人套餐用上紅白酒,單點一杯都差不多$60杯啦!我倆點了紅酒,紅酒不苦澀,易入口,至少唔係$100 4支個隻。傾下計摸下酒杯底一流。
紅酒

黑松露忌廉西班牙火腿意粉
建議食前要先混一混西班牙火腿及醬汁。黑松露汁好香,令到每啖意粉充滿醬汁和火腿。淡淡的醬汁配上火腿的鹹更令味道更出。

澳洲香草羊架
羊架共3隻,還配上惹味的薯蓉。羊架邊邊沾上麥皮,特別且口感不錯。我們要了5成熟,廚房果然做到半熟效果,羊肉夠嫩夠滑。

綠茶味窩夫
還有朱古力,原味選擇。我們偏愛綠茶味, 果真食得出窩夫有綠茶味, 還有雲尼拿雪糕及水果粒粒任你配。

綠茶味窩夫

想不到二人餐份量及味道性價咁高, 真係3個人都食晒到 !除左食物外, 都要讚一讚LIVE BAND和職員的服務。
LIVE BAND當日 約8時間始, 亦能一邊食, 一邊聽歌, 情調氣氛真係一流。很少餐廳有LIVE BAND,  歌曲主要係大家都熟悉, 聽起來又親切, 而且唱得亦不錯。

職員服務亦好細心, 主動性又高,食物上枱亦會作簡單介紹。好開心又搵到一間質素好高的餐廳, 而且價錢亦唔貴, 今次食左咁多野每人都係$250, 好滿足。下次再約埋觀塘友再黎食過。
紅酒
  • 餐湯
2017-09-16 68 浏览
如果你想係一間餐廳食到法式烤雞,澳洲燒羊,德國豬手,西班牙豬胺,美國肉眼扒⋯⋯來自唔同國家唔同煮法唔同食材嘅西餐,Mini Friday呢間餐廳係你非常好嘅選擇!餐廳環境優雅,有駐唱渲染吃飯氛圍,夜晚10:00之後客人們亦都可以自己點歌。向大家推薦芝味肉丸,水牛雞翼,黃金蟹肉餅,炸芝士條,黑松露野菌義大利飯,法式原只烤春雞,墨魚汁意粉。西餐中最為經典嘅菜系係呢度通通可以食到,食材全都係非常新鮮嘅,做法專業,真嘅值得一試!
  • 水牛雞翼