2019-01-29 80 浏览
今次我是經Open Rice 訂位的,一去到侍應便提我們經Open Rice 訂位晚餐是無88折,但散叫便可享折扣。本來是想吃他們的皇牌威靈頓牛柳,可惜落了order很久也未有,他解釋因今天爐有少許問題,最於我們取消它,希望下次不會有這種問題。後來我改叫了牛肝菌啡菇闊麵,非常好吃。最值得我再去除了食物好吃,環境也很好,可在這裡和三五知己聚會,一大樂事也。
  • 牛肝菌啡菇闊麵
2019-01-27 84 浏览
今日下班後約了朋友在旺角食晚飯,去了旺角這個鬧市內其中一間樓上西餐廳。餐廳地點方便,而且十分寬敞,最重要的是有晚市套餐選擇。晚餐有餐前小食、餐湯、沙律、主食、甜品,還有飲品。煎三文魚柳魚皮香脆,魚肉軟滑,配上芥茉籽忌廉汁,配菜有甜蕃薯、蕃茄和秋葵。另外一個套餐要了燒澳洲牛肉扒,牛扒肉鬆軟,不乾身,配的是黑松露燒汁,而配菜和魚柳的是一樣的。餐廳沒有怎樣限時,很適合慢慢食、慢慢傾談。而環境昏黃,座位舒服。
餐廳地點方便,而且十分寬敞,最重要的是有晚市套餐選擇。

晚餐有餐前小食、餐湯、沙律、主食、甜品,還有飲品。

煎三文魚柳

另外一個套餐要了燒澳洲牛肉扒

餐廳沒有怎樣限時,很適合慢慢食、慢慢傾談。
而環境昏黃,座位舒服。
2019-01-26 81 浏览
是日星期二一行5人連一位bb 來到但有兩頁餐牌想點的食物都沒有提供有點失望最後點了以下食物水牛城雞翼 - 味道不錯的 辣度適中 滿意香草醬大磨菇燴飯加配一份雜海鮮 - 首先我要香草蕃茄醬 佢聽錯就算 照食 果份雜海鮮食左都唔覺有出現過🤔黑松露野箘薄餅 - 完全沒有黑松露香味 少少也沒有吉列紫蕃薯及玉米餅 - 炸得還算不錯的溫泉蛋卡邦里亞意粉 - 意粉又闊又硬 汁亦不夠香煎豬鞍 - 整件的肉質鞋到一個點🤦🏼‍♀️蜜桃雪葩 - 算是出色了 濃濃的蜜桃味雪糕梳乎里班戟 - 班㦸也不錯 夠鬆軟服務一般 點了三個餐 結帳也不提我們有餐飲及甜品!
是日星期二
香煎豬鞍 - 整件的肉質鞋到一個點🤦🏼‍♀️
蜜桃雪葩 - 算是出色了 濃濃的蜜桃味
雪糕梳乎里班戟 - 班㦸也不錯 夠鬆軟

服務一般 點了三個餐 結帳也不提我們有餐飲及甜品
上週忙碌工作左一星期,莉莉子身心都感到疲累,要吸收正能量,當然要約埋幾位知心好朋友吐下苦水傾下計,上週happy Friday 既日子幾位女仔隨意揀左一間叫mini friday既西餐cafe,唔知會有咩驚喜呢炭燒1000美國牛肉眼扒 $298價錢黎講算嚇親莉莉子我,但本著期待既心情試下啦,又真係幾好食牛扒肉汁夠多,切開仲要係粉紅色架,見到大家都「嘩」左一聲,味道就好濃郁牛肉味,無雪味囉,而且有少少濃邊,幾焦香嫁黑松露野菌pizza素食款式既pizza,而且薄皮嫁,焗得岩岩好夠哂香脆下次一定要試埋佢地既火焰豬手先

炭燒1000美國牛肉眼扒 $298

黑松露野菌pizza
素食款式既pizza,而且薄皮嫁,焗得岩岩好夠哂香脆

下次一定要試埋佢地既火焰豬手先

2019-01-24 72 浏览
約咗fd黎旺角睇戯食飯,在女朋友推薦下黎mini friday食。入門就送上脆片+蜜糖芥末醬,食住諗一陣order乜野食。最後決定一人一主食+total兩款小食。小食可以大家share,在重口味的我推薦下,叫咗炸芝士and鹹蛋炸薯角。分量大到出乎我想象,所以確實係嚇到,所以我建議如果兩個人嘅話,叫一個小食就ok了,如果唔係,未食主菜已經會塞住。其實兩款小食都整得好好,起碼夠熱夠脆,薯角鹹蛋味十足,炸芝士個皮好酥脆,而且外層唔會好似某d放題餐廳嘅有陣明顯的外皮味我叫嘅主食係燒春雞,耗時比較長,我fd食到七七八八,我嘅雞先上枱。賣相好靚,雞肉好淋,但若能嫩身d就更好,雖然有附上黑椒汁可以沾,但個人覺得如果雞本身再入味d就更佳。
2019-01-23 58 浏览
為咗同朋友慶祝生日,提前預約呢一間餐廳!當日是平日,但是座位都滿滿的!環境氣氛都可以,但是衛生情況就一般!剛好我既座位竟然發現有食物殘渣!店員見到都視而不見!這裏就扣分了!食物送餐時間都尚算快,食物質素都很好👍大致上的味道都不錯!當日點了x L波斯貓餐飲,味道很像雜果賓治!飲品不算太甜,但味道比較淡!
喺旺角搵嘢食可以話好容易,因為食肆多,但另一方面,亦都可以話好難,因為咁多間唔知點揀好。結果,都係投靠OpenRice大神,見到呢間Mini Friday好評不少,食過觀塘店幾好食,決定再試一次。薄脆小食(免費)一坐低未叫嘢食,侍應即會送上呢一個小食,放喺一個藤籃裏面,好有風味。小食夠晒香脆,放入口有一種鹹鹹香香嘅感覺,點一下配上嘅千島醬,又變得酸酸甜甜好開胃黑松露野菌薄餅餅底香脆,有淡淡嘅黑松露味道,而足料嘅野菌,同黑松露互相昇華,香氣怡人。我未試過素食嘅薄餅,開頭都擔心會唔會好齋,結果食落去同有肉嘅薄餅比較,不遑多讓威靈頓牛柳普通嘅西餐廳,好難食到這道英國菜,但Mini Friday 竟然有,今日嚟到呢度,有一半都係因為呢一道牛柳呢道菜首先會煎香牛柳,然後塗上薄薄嘅鵝肝醬,配上大量野菌再包上酥皮拎去焗。一切開之際,帶着牛香同野菌香氣嘅輕煙飄咗出嚟,牛柳仲係維持非常鮮嫩,牛柳係牛裏面最嫩滑嘅一個部份,入口仍然非常柔軟。配菜有個甜番薯茸,入口清甜。最浪漫的場景除了食物,餐廳的環境也很重要,呢度空間感十足,枱同枱之間有一大段距離,配上落地大玻璃,坐卡位的話,一邊睇住夜景一邊食嘢,浪漫💕感

薄脆小食(免費)

黑松露野菌薄餅

威靈頓牛柳

配菜有個甜番薯茸,入口清甜。

最浪漫的場景

除了食物,餐廳的環境也很重要,呢度空間感十足,枱同枱之間有一大段距離,配上落地大玻璃,坐卡位的話,一邊睇住夜景一邊食嘢,浪漫💕感十足

酒牆裝飾

燭光下的晚餐

對著蠟燭,看著夜景,吃著美食,牽著愛的人

• 威靈頓牛柳
2019-01-20 119 浏览
餐廳燈光偏暗,裝修有格調,柔和的光線和蠟燭燈令氣氛更加浪漫,酒窗邊擺滿燭光,氣氛浪漫。我們才剛坐下,侍應就拿來免費的餐前小食,是墨西哥脆片,雖然不是即炸,但即使放左一段時間依然非常香脆,不太油膩,口感很酥脆,沾上千島醬好惹味。腐皮蟹籽沙律 一共三件,味道跟腐皮蟹籽沙律壽司無異,分別只是少了壽司飯,平時不吃壽司飯的人肯定很喜歡。整盤沙律都很清甜,腐皮跟蟹籽沙律配搭得很好,不錯。西式爐端燒烤:安格斯牛柳肉安格斯牛柳肉質鮮嫩,燒至七成熟才吃,沒有加任何調味下有點單調,但牛味都很濃郁,非常juicy,入口肉質軟腍。再加上鹽和胡椒後,食落香口,而且味道大大提升。黑松露海膽意大利扁面松露味夠香夠濃,食落好creamy。海膽不夠新鮮,味道有點腥。扁面食落粗身,更加有口感。餐廳環境和食物都有水準,環境大,有氣氛,適合一班人或情侶聚會和享受晚餐。

墨西哥脆片

西式爐端燒烤:安格斯牛柳肉

2019-01-18
墨西哥脆片
2019-01-18 50 浏览
難得嚟到星期五,又係時候約啲朋友出嚟聚會啦。今次我哋揀咗喺旺角呢間嘅mini friday, 主要原因係地方夠近。我哋叫咗啲小食同埋個飯,而且順便傾吓計。首先嚟到嘅係田螺焗薯蓉,仲用個鐵鍋裝住,保持熱度。最令我覺得得意嘅係佢係攞樹皮包住個田螺,所以成個都可以食得,好特別。而且佢個薯蓉味道甜甜地,令人想再食落去。跟住就嚟咗個飯,係焗西班牙黑毛豬蛋炒飯。仲有好大舊蕃茄喺度,係個炒飯上面仲有好多芝士,已黑毛豬豬肉肉好嫩,味道都係帶點甜甜地,炒飯炒得好香。

我哋叫咗啲小食同埋個飯,而且順便傾吓計。

2019-01-16 68 浏览
今天同朋友在旺角運動場打完羽毛球後,當然係要找一個地方食東西補充體力,於是就這附近尋找了一間西餐廳⋯依間餐廳菜牌上面都好多選擇,有海鮮,扒類,沙拉,同令我大開眼界的火焰德國豬手。先講呢個田園沙拉,佢個味道呢酸甜系好適中嘅用嘅蔬菜呢非常之新鮮,份量亦都啱啱好,用來做個餐前開胃菜係非常之適合的。而今次令我午餐大開眼界的就是這個火焰德國鹹豬手正看上外表的火光熊熊已相當吸引,當火燃燒是帶着一點點的燒肉香味令我胃口大開,當品嚐是外皮是非常之鬆脆,裏面嘅肉質亦都非常之咁香滑細緻,味道方面夠重夠濃,味道相當獨特。仲有一個係燒牛扒亦都非常知咁吸引因為佢係用上網燒的方式所以好平均,配上黑椒汁味道濃郁又可以提升肉類嘅鮮味,而這個牛扒表面有少少焦香内𥚃肉質非常之豐富一口咬上去牛肉溶化的感覺非常之咁細緻。
尋找了一間西餐廳⋯
田園沙拉

而今次令我午餐大開眼界的就是這個火焰德國鹹豬手
火焰德國豬手
燒牛扒
2019-01-16 103 浏览
今日係屋企人生日飯,所以揀左mini friday試下。 Openrice訂位有券可以全單88 折。 餐廳裝修好靚,懷舊主題。 餐廳主食以西餐為主。 我地叫左頭盤焗田螺,菠菜大啡菇。 焗田螺個殼係一d好似餅皮既野包住田螺扮成螺殼,別出心裁,底有別於一般既薯蓉係甜薯蓉。 大啡菇無特別只係菠菜芝士焗,只係份量得一粒少左啲。 主菜:1. 德國豬手,有現場即用火燒,豬手皮即燒脆卜卜,但口味略嫌過咸同有豬除味。 2. 西班牙海鮮焗飯,海鮮用料係急凍蝦仁,並非大蝦, 但飯算乾身3. 蒜蓉蜆肉炒意粉,蜆肉肥厚,意粉ok. 碟頭比較少以上都配左套餐+48蚊有甜品& 餐湯因為家人生日甜品有為佢寫上happy birthday, 甜品係芒果芝士蛋糕, 全餐最好食係甜品,芒果酸酸甜甜配芝士剛好。 只係好細件唔夠食。

主菜:
3. 蒜蓉蜆肉炒意粉,蜆肉肥厚,意粉ok. 碟頭比較少
以上都配左套餐+48蚊有甜品& 餐湯

2019-01-14
庆祝纪念
生日
2019-01-15 64 浏览
收工約左朋友係旺角食飯傾計,依間環境夠大,又舒適,真係唔錯既選擇。一黎店員已經送上小食,墨西哥脆片,原來是免費的,唔夠仲可以再叫,超正。我地叫左Fruit Tea一齊分享,好多生果,又唔會太甜,正!之後主菜有鮑魚鮮蝦意大利麵,意大利麵煮得剛剛好,而且配埋番茄仔,唔會太乾。最意想不到是鮑同同蝦既份量一d都唔少,仲大大隻,爽口彈牙!再黎仲有脆燒德國豬手,店員先放低豬手,再上前點火,簡直係先滿足我地視覺既享受。之後店員會拎返入去切件,方便我地食,真係服務周到!豬手燒完外皮超脆,但入面肉質一d都唔乾,完全食到停唔到口!

最意想不到是鮑同同蝦既份量一d都唔少,仲大大隻,爽口彈牙!

2019-01-10
2019-01-14 89 浏览
早前食過晩餐,覺得唔錯,所以再來食。餐廳裝修間隔有格調,窗邊擺滿燭光,氣氛浪漫。我哋才剛坐下,侍應就拿來免費小食。墨西哥脆片,沾千島醬食,很酥脆。歐陸凍海鮮拼盤海鮮全部都好新鮮,象拔蚌片好爽脆,配上獨特的香草醬汁,食到停唔到口。帶子嫩滑鮮甜,配上特定水蜜桃汁,好清新。日本醬油鮑魚有少少煙熏味,鮑魚有咬口,但一d都不韌。另外,藍青口和大蝦都新鮮味甜,蝦頭仲有好多膏添。燒安格斯牛柳肉上次黎見到間離枱食,好吸引,今次就點黎試試。這是西式爐端燒,侍應會拿來小爐子,客人因自己喜好自行燒。我哋每人試左一件食原味,牛柳好淋,一d筋都冇。跟住我地就試加黑胡椒,抬面有原粒胡椒供客人自己隨意磨。牛肉加了黑椒,好香口惹味,加㸃跟碟的黑菘露燒汁就更加好食,黑菘露的獨特香味跟牛柳好夾。最後,我地仲試埋加伴碟嘅洋蔥絲一齊燒添,一碟牛柳有三款食法,哈哈😄夏威夷海鮮薄餅薄餅邊焗得脆卜卜,海鮮材料和芝士鋪得滿滿。海鮮有蜆、蝦仔、魷魚粒、帶子粒,好豐富。雖然有好多芝士,但因為有非常juicy嘅菠蘿粒,一d都唔膩。雪糕梳乎厘班戟有三件,好有空氣感,蛋香濃郁,加入煉奶或者跟雲呢嗱雪糕配黎食,有甜甜的感覺,食下食下好快就消滅左

歐陸凍海鮮拼盤

燒安格斯牛柳肉

夏威夷海鮮薄餅

雪糕梳乎厘班戟
有三件,好有空氣感,蛋香濃郁,加入煉奶或者跟雲呢嗱雪糕配黎食,有甜甜的感覺,食下食下好快就消滅左一整件,食完先諗滅肥。

2019-01-13 95 浏览
有一年一度生日飯嘅時間,今次揀咗重溫 mini friday,因為我覺得呢一間係我近日食過最好味嘅西餐廳,第二次幫襯都不失水準,位置十分方便,就喺西洋菜街街尾可以望到西洋菜街人來人往。裝修都幾有氣氛,暗暗的,都幾適合情侶幫襯,由於聖誕節關係加咗啲聖誕裝飾增添氣氛,上一次我係食 dinner set,本人覺得牛扒甜品做得不錯,今次就試吓招牌嘅德國豬手。就是一場低佢就會奉上餐前小食係一些係一啲脆片加特製醬汁 都幾好味喎 我哋五個人帶咗一個pizza意粉一隻豬手個小食 同埋聖誕special甜品 訂位仲有折扣優惠添都幾抵食
德國燒豬手

• 餐前小食
  • 甜品
  • 雜菜湯
  • 脆燒德國豬手
又食好野,當然又開心share.今次同一班好朋友去食,好開心。一開始會送兩盤小食,免費既。因為一開始掛住傾 搞到食左一半先影相。但唔錯既,一開始就送小食,香港唔多餐廳有啦。跟住再上既係水牛雞翼。味道配合得岩岩好,唔係太辣又唔算過酸,開胃呀。跟住又黎一個小炸物盤。有炸蠔,春卷,魷魚圈,總有炸蝦卷,同付骨腸。全部都好好食。特別係付骨腸,好juicy。正!然後呢就上左個沙律,凱薩沙拉 。材料好多好味呀。又大份。食極都總有。好喇,食左咁多前菜!主菜出場喇!黎個火燒豬手!燒得好好呀!好脆唔算太咸!酸菜唔算話好酸 再黎個驚喜pizza ,好味呀!係最鐘意既黑松露薄批!pizza 配味好緊要,好好味!再黎係蜆意粉。蜆好juicy 好嫩。意粉唔係煮得好淋,有咬口。成餐飯既環境,食物 都好好,有水準。值得一班人一齊傾計開心,聚會下,休息下。OpenRice 訂座總有優惠架

OpenRice 訂座總有優惠架
  • 黑松露野菌薄餅