2016-04-08 1508 浏览
平時大多數與友人偏愛人多熱鬧的尖沙咀諾士佛臺,或是尖東一帶飲野傾計,因勝在地點方便。雖老地方是好,但總會悶的。轉轉場,換換新地點才夠意思。是夜,選址山林道一帶的Mini Club。山林道不少酒吧林立,而Mini Club全部也是室內座位,窗邊位置勝在夠開揚,即使獨個兒來,傻傻地倚在窗邊位置,感覺也應該不錯。酒吧燈光偏暗,環境舒適,來的客人大多以白領為主,而Bar枱放滿了各樣的酒精,在這裡一邊喝著酒,一邊看著Bartender 為客人精心調酒也是一件樂事吧。而每次來到酒吧,我們都較喜歡坐在典型的高椅,感覺不像在普通的餐廳吧,擁有雙腳懸空踏不到地的自由感覺。古典的設計用上英國旗、色士風、音符、Che Guevara畫像、Old school吊扇等,配合各式各樣的手工啤,不落俗套。平時也甚為喜愛Cocktail,調配Cocktail好講求調酒師技巧,配合各樣的酒,顏色及味道總有變化,不像啤酒只有苦澀,每杯總是擁有獨特的味道,亦較易入口。這裡的自家製Cocktail與別不同,其中這杯Einstein配合名字,以科學家做實驗的物理瓶奉上,內裡滿滿是寶藍色的酒精,單看賣相已非常吸引。店員細心解說飲
Einstein
Einstein
店員細心解說飲法,酒瓶分為兩邊口,除了特飲外,另一邊是放滿珠珠。先倒下特飲,再放珠珠,然後加上青檸。左倒右倒,再呷一口。由於加上Vodka,入口較苦澀,不過整體味道就以柑香酒(Curaçao liqueur)的味道較重,就像薄荷的清爽味道,而個人就一般般這味道了,不過飲用時混合紅莓、柚子製成的珠珠,令酒更添層次感,頗特別。
Strawberry Me
女生還是會較喜歡這杯Strawberry Me吧! 賣相像糖果系列,以粉紅色為主,除了杯邊灑上彩色朱古力粒粒外,內裡更放了威化餅、士多啤梨百力滋,還有針筒。

針筒是什麼!?  原來是士多啤梨糖漿,打過針後令整杯更易入口,喝落像忘了原本加進的酒精成份,充滿著士多啤梨的香甜味。
瑞士芝士火鍋
一邊呷酒,一邊享受這瑞士芝士火鍋,細火將煲芝士稍為燒至微熱,整個份量也頗足,Parma Ham、海鮮、炸雞、麵包、蔬菜等也齊全。
咸香的Parma Ham,用來沾上芝士吃絕對不錯。
海鮮盤內有魷魚、青口、也有捲成像花般的煙三文魚,賣相精緻,彰顯心思。
小妹頗喜歡這裡的薯條,炸得金黃脆口,不用沾上芝士單吃也美味,而炸雞亦啖啖肉,外脆內軟,不過還是沾上芝士令味道更濃郁。
常覺得吃芝士火鍋,主角還是麵包,以濃郁微熱的芝士全滿滿包著,入口就瞬間感覺到非常幸福呢。
海之幸福摩天輪
除了瑞士芝士火鍋外,海之幸福摩天輪也是值得點選及相機食先之一,每格摩天輪也放置不同的食物,轉到您面前。
不要少看這海之幸福摩天輪,份量也非常多,炸蝦、蟹鉗、魷魚、蠔等,亦提供沙律,減少油膩感,可以說兩人吃亦綽綽有餘,。而炸物做得相當不錯,來到時仍保留脆口的感覺,其中頗欣賞炸蟹鉗,做到外脆內軟,而肉質亦相當彈牙。
白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包
白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包,忌廉汁濃郁惹味,帶點少量白酒味,而蜆正正足足吸收這味道,入口較Creamy,而且蜆肉彈牙,讓人忍不住一口一口地吃。旁邊蒜蓉包蒜蓉非常足,不過帶點燶,美中不足。

無論人或是食物,給予人的第一印象是非常重要,這裡整體味道不錯之餘,以特別及精緻的賣相來演繹菜式,盡顯心思。喜歡恬靜的聊天環境,一邊愜意地品嚐這佳餚、呷著別緻的Cocktail,予人暫忘生活中煩惱之事。

2016-04-06
瑞士芝士火鍋
2016-04-07 3175 浏览
今天幫一個朋友慶生,請佢嚟Mini Club豪一餐,里面嘅擺設裝修都幾有氣氛,跟住仲點埋佢最鐘意嘅海鮮大餐加飲料,佢見到好開心咯。先嚟試下佢哋嘅冰鎮手工啤酒,我哋點咗India Pale Ale (UK)口味比較淡、Chimay White (Belgium)口感就尚算OK;除咗啤酒之外,我自己點咗Drink Mud,左邊係朱古力冰沙,如果鐘意酒味重d可以適量調入右邊嘅酒飲。另外再點咗Strawberry Me比我朋友,上面有威化餅、朱古力同新鮮嘅Strawberry調制嘅一款酒飲,冰冰涼飲落好sweet,就好似我哋嘅友誼咁,哈哈;食嘅方面有Deluxe French Toast,雖然賣相比較簡單,但里面有蝦,三文魚、鵝肝,用法式制法烹調,味道仲算OK。Pizza Stick, Cheese Rice Cake and Red Bean Ball味道比較大眾,芝士年糕同紅豆球灑咗小小綠茶粉,食落有d綠茶香,所以唔會好濟。最后介紹嘅大餐當然係新鮮飽滿嘅Live Oyster& white pearl同埋Seafood platter;冰鎮生蠔同海鮮拼盤睇見已經令人食指大動,先加點lemo
最后介紹嘅大餐當然係新鮮飽滿嘅Live Oyster& white pearl同埋Seafood platter;冰鎮生蠔同海鮮拼盤睇見已經令人食指大動,先加點lemon汁入海鮮嘅肉汁,提升一下鮮味,再蘸一點佢哋嘅醬汁,味道真係好食到無得彈;
2016-03-22
$532 (其他)
2016-04-07 1372 浏览
姐妹有喜事 緊係要賀一賀佢啦🎉🎉🎉少不了去返我地嘅老地方慶祝😌😌一早book左位 7點半左右到達 已經爆左8成✌🏼️今晚扮豪啲 叫左海鮮拼盤😂😂 話晒有鮑魚 龍蝦 麵包蟹 玫瑰蝦同翡翠螺等等丫 鮑魚鮮甜到不得之了 又有咬口 中間帶點糖心感覺翡翠螺勁大隻 好彈牙 不過鮑魚好食啲😂麵包蟹啲蟹膏多到爆 蟹味香濃👍🏼👍🏼👍🏼 食完頭盤 叫返個主菜墨西哥卷先有芒果配煙三文魚同忌廉芝士配燒牛肉芒果酸酸甜甜 完全帶上煙三文魚嘅香味👍🏼燒牛肉香到少食牛肉嘅姐妹都忍唔住口 食完再食😙 最後叫多個白酒忌廉煮蜆配蒜蓉包大蜆每隻都被好creamy嘅忌廉包住 食落好鮮甜蒜蓉包岩岩焗起 配上粒粒蒜蓉 香脆又惹味👍🏼怕熱氣嘅就點下忌廉汁 又有另一番口感😌 食海鮮當然要飲下酒啦 今晚放棄左紅白酒轉飲店員推介嘅人工啤啤😙😙😙 作為香港人 無理由唔飲呢支囉😁 入口有果香味 帶苦但回甘 好正 無改錯名👍🏼 呢支係店員推介之一 比較淡味 但好多泡泡😂 呢支banana bread 係姐妹最愛💕💕聞落好香banana味 飲完after taste都有 好打耳😙 最後我叫左honey dew作結尾 有honey嘅香味入口比較淡
姐妹有喜事 緊係要賀一賀佢啦🎉🎉🎉

呢支banana bread 係姐妹最愛💕💕

banana  bread

最後我叫左honey dew作結尾 有honey嘅香味

入口比較淡 好適合女仔飲👍🏼👍🏼👍🏼
honey  dew

食到肚滿腸肥都唔洗$700 超抵!
總結一下 真係好喜歡餐廳嘅環境 店員又好好傾

重點係唔會趕住翻枱 可以慢慢食 慢慢傾

不過略嫌今晚音樂太大聲⋯

墨西哥卷餅
banana  bread
honey  dew
2016-04-04 1346 浏览
約左位朋友去Mini Club傾計食野,聽聞佢地既手工啤酒唔錯會有驚喜,膽粗粗既我跟左朋友黎飲番杯XD遠處望去,充滿酒吧既風格,我之前去過銅鑼灣果間,估唔到事隔差唔多半年再次黎到mini club 環境燈光昏暗,加上背景流行歌既襯托,成個氣氛都唔錯,岩晒一班朋友黎聚會傾計窗口位更有feel,不過我地一早黎到,都已經見窗口位比人book晒枱,好搶手! 車打芝士焗薯條,岩岩上既時間熱騰騰,芝士半溶狀態,薯條食落去好香脆,個SIZE適中,芝士味咸得黎好香,同個薯條幾搭 生蠔,同朋友揀選左兩隻法國生蠔、兩隻美國生蠔,美國生蠔海水味較重,肉質爽厚,蠔味鮮濃金屬味較重,而法國生蠔味道則較鮮甜,比美國的海水味較淡,先食法國再食美國,先品嚐到佢既口感層次分別。 白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包,上菜時香味撲鼻,好似好吸引,蒜蓉包香脆又夠蒜味,可以伴少少忌廉汁一齊食,而個蜆既忌廉汁偏咸,令成個菜式都只覺咸味,少左一份忌廉既香甜味道,有啲失色。 海鮮拼盤,拼盤好豐富,見到已經忍唔住要開動,材料包括熟龍蝦、 睡蟹、加拿大翡翠螺、法國翡翠螺藍青口、鮑魚、玫瑰蝦、鑽石蜆等等多種海鮮。樣樣都好新鮮吸引,拼盤另外會附有黑醋
約左位朋友去Mini Club傾計食野,
聽聞佢地既手工啤酒唔錯會有驚喜,
膽粗粗既我跟左朋友黎飲番杯XD
車打芝士焗薯條
車打芝士焗薯條,岩岩上既時間熱騰騰,芝士半溶狀態,
生蠔
生蠔,同朋友揀選左兩隻法國生蠔、兩隻美國生蠔,
美國生蠔海水味較重,肉質爽厚,蠔味鮮濃金屬味較重,
白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包
白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包,上菜時香味撲鼻,好似好吸引,
令成個菜式都只覺咸味,少左一份忌廉既香甜味道,有啲失色。
海鮮拼盤
樣樣都好新鮮吸引,拼盤另外會附有黑醋汁、海鮮汁同檸檬,岩晒大家唔同口味分享。
每隻海鮮我都好中意食,特別係鮑魚,肉質厚彈又夠鮮甜,入味非常。
其實海鮮本身都好新鮮夠味,大部份我都冇落調味料,依然咁好色^3^
睡蟹,食海鮮唔少得就係食膏,半隻睡蟹都好多膏,VERY GOOD!
What the Duck
What the Duck,最令人期待既就係依杯What the Duck喇XD
外形係以鴨仔沖涼做招來,一個浴缸再加上又一堆唔化既泡沫,好有綽頭,
鴨仔旁邊仲有一埋爆炸糖,可以飲一啖酒再食爆炸糖,感受爆炸糖既威力,
而個酒主味係蜜瓜,另外仲加左荔枝、石榴汁、菠蘿做混合,對唔成日飲酒既人黎講,
酒精較濃,帶啲幾香既蜜瓜味,其他混合味就要「嗒」清楚先飲得出~
第一次接觸手工啤酒黎講,外形真係爆晒分XD
Strawberry Me
Strawberry Me,依款較適合女仔飲,外形夠晒PINK LADY,有百力枝又有水果,
充滿甜點同Strawberry既感覺,飲落去酒精味唔太多,反而係Strawberry乳酸味較出,
見到少女心大發,另外佢有一枝針筒形狀既管,裝住Strawberry既調味酒,
可以因應個人口味落多或少,落晒個味道會較甜,酒精味多左,朋友就話藥水味左,但我都覺得OK!
生蠔
2016-04-04 2125 浏览
這天是好朋友的生日,想帶她去一間情調較好的餐廳,早前去過MINI CLUB的分店,感到很不錯,於是今次近近地挑了尖沙咀分店。尖沙咀分店位於山林道,之前來過這條街很多次,整條街都是餐廳林立的。來到門口才知道原來是半開放式的設計,既可以留在室內又可以呼吸外面的空氣。 剛坐下店員就送上了花生作小食,讓食客可以一邊看Menu一邊吃。 專誠帶朋友來就是想來吃生蠔,這次挑了南非和法國的生蠔。南非蠔海水味較淡,入口甘香,而法國的生蠔則是蠔味較濃。 這次又點了兩杯special cocktail ,這個似盤栽的叫Drink Mug?,那到底是乜?原來是以Oreo餅乾碎製成的飲料,裡面有百利甜酒和奶,感覺似加了酒精的曲奇沙冰,好適合想淺嗜酒精又怕苦的女士。鍾愛粉紅色的我沒半點猶豫就點了這杯Strawberry me,看到最喜愛的士多啤梨味零食放滿杯頂,我就非常興奮,建議先吃零食,不然餅乾會浸久了會變得不好吃。喝一口,沒有什麼酒精味,卻嗜到了玫瑰香味,還有士多啤梨的香甜味。之前去歐遊時候沒有機會去瑞士,也要嘗一下著名的芝士火鍋。材料包括海鮮、肉類、蔬菜、法飽、薯條,基上都是熟的,驚

之前去歐遊時候沒有機會去瑞士,也要嘗一下著名的芝士火鍋。材料包括海鮮、肉類、蔬菜、法飽、薯條,基上都是熟的,驚喜的是竟然有西班牙火腿、煙三文魚和炸雞。材料固然是豐富,但主角芝士就令人失望。芝士漿濃稠得令人吃不消,芝士不卻香滑,帶很重的奶味。只能說只吃材料更好味。
最近都不太敢吃太多的炸物,於是點了個同樣吸引的墨西哥卷餅。份量十足的卷餅,有兩款口味,一是紅腰豆配牛肉,另一款是煙三文魚配芒果沙律。個人比較喜歡後者,香甜的芒果配了咸鮮的三文魚,格外清新美味。

這客極尚法式多士也是推介的小食,每一片多士都烤得非常香脆,配了酸乳酪、 三文魚、芥末蝦三款配料,刺激我們的味蕾。

最後又點了多一款的手工啤酒,這次點了 Gold cider,是帶很香蘋果甜味的汽酒,是解渴的良品。
2016-03-31
相隔差不多一個月又來了Mini Club,今次是尖沙咀山林道分店窗口的高吧檯座位,感覺開揚,天氣還是有點涼意,不時有風吹來都幾舒服。想多點私隱度可選擇較入的吧檯位朋友又點了Drink Mud? $108,可惜這個baileys味很輕,完全沒有銅鑼灣的味道,呷幾口已被人遺忘了。今次我點了另一款的 Einstein $108我如做實驗般左倒右倒,最後調出來是什麼呢?玻璃杯內是一個圓形的冰球,先倒入藍色的特飲,有vodka、blue curacao、七喜、荔枝等,再以另一邊倒入如魚子般就是柚子、小紅莓製成果粒,份子料理一樣,味道夠甜易入口,有荔枝果香味,酒味很輕,途中咬破柚子小紅莓果粒,相當有趣。又繼續是海鮮併盤 $298 及 生蠔 $119/4隻生蠔是Special Geay及Gillardeau,法國品種,爽口的質地,前者味道較淡,後者相對下蠔味較濃。今次的磯燒鮑魚相當入味及嚼勁,不錯不錯。三味炸雞 $78整碟新鮮即炸後上檯,薯條香脆無比,好味得難以停口。還有旁邊的3枝針筒又是什麼東東?原來是醬汁擠在炸雞上,白色是蜜糖芥末醬、黃色是芝士醬,最後是蕃茄醬。炸雞全是小雞腿 (份量只是鐵桶的一
想多點私隱度可選擇較入的吧檯位
Drink Mud? $108
今次我點了另一款的 Einstein $108
Einstein $108
我如做實驗般左倒右倒,最後調出來是什麼呢?
又繼續是海鮮併盤 $298 及 生蠔 $119/4隻
海鮮併盤 $298 及 生蠔 $119/4隻
今次的磯燒鮑魚相當入味及嚼勁,不錯不錯。
三味炸雞 $78
炸雞全是小雞腿 (份量只是鐵桶的一半),肉質鬆化,蕃茄醬味道較普通,是用來點薯條嗎?而其餘兩款醬配雞腿也相當不錯,甜中帶辣的芥末,還有惹味又邪惡的芝士醬。
三味炸雞 $78
太掛念上次的手工啤酒,所以又要encore了~~
今次分別點 Lindemans Pecheresse $78 (左) 及 Apple $78 (右)
兩者比較下,仍是桃味勝出,蘋果味未夠清香,不過放耐一點入口會更好。
今次點了另一款佐酒小食,芝士焗墨西哥粟米脆片 $72
芝士焗墨西哥粟米脆片 $72
上檯一會兒,芝士已經開始硬化了,而芝士較少,未能滿足每塊粟米脆片,還好有旁邊的辣味蕃茄沙沙醬調味一下,對於我這芝士怪來說相當不夠喉。
芝士焗墨西哥粟米脆片 $72
以環境、食物飲品、服務來說我很喜歡銅鑼灣店,至於尖沙咀店食物飲品水準未如理想,近窗口的吧檯位有客人抽煙,感覺很不舒服,如下次再光臨必選巴黎鐵塔店。
题外话/补充资料: 我在weekday光顧,享用Happy Hour (17:00-20:00) 全單八折優惠,以上均是正價喲!
2016-03-31 793 浏览
是日白色情人節, 沒有選擇二人世界, 反而相約四友共聚, 地點選了環境情調不錯的mini club, 最近有新的小食供應, 友人大推下, 就訂位聚會吧。想不到星期一晚都有這麼多人, 還好我們有訂位。就坐舒適的梳化座椅, 外排的椅子揭開來還可以放袋子呢, 真方便!餐廳播著音樂不會太大聲, 氣氛情調不錯, 又不妨礙聊天, 蠻好的。餐廳用ipad menu, 既方便又時尚, 這樣以寶麗萊的方式介紹食物, 清楚又吸引。這四款special cocktail好特別呢。先來送酒小食, 芝士餅和花生之中, 我選了芝士餅, 偶爾也想念這濃香芝士餅的味道呢, 好吃到停不了口。手工啤酒 Floris Honey $78有鮮花香氣、蜜糖、槐花、雲尼拿, 入口花香味濃, 配著淡淡蜜糖味, 好清香好易入口, 很適合女生喝。手工啤酒 India Pale Ale $80以雙倍啤酒花蒸漏釀製、花香、回甘, 這款酒味道較甘苦, 感覺好man呢, 花香味還好, 不太明顯, 較適合男生喝。drink mug $108baileys, milk, chocolate syrup, dark rum杯子內有深啡的泥, 長了一
想不到星期一晚都有這麼多人, 還好我們有訂位。
這四款special cocktail好特別呢。
手工啤酒 Floris Honey $78
手工啤酒 India Pale Ale $80
drink mug
drink mug $108

杯子內有深啡的泥, 長了一棵植物, 旁邊還有小泥鏟, 多有趣!

rum酒是分開盛載的, 可隨個人喜好加添進杯內, 我本身沒特別愛好酒精, 而杯內本身已有baileys, 所以沒再加rum進去。
用泥鏟鏟了裡面東西來看, 面層應該是orea曲奇碎, 裡面半固體狀, 是沙冰, 放久了會變回液體, 初初可用泥鏟鏟來吃, 後來就用飲管喝吧。

飲品的味道是朱古力、奶、baileys口味, 濃香美味, 女生大愛!

就是因為這麼好喝, 所以不捨得加入rum, 怕會影響這純粹的味道。
What the Duck $108

Rum, Midori Melon, Lychee, Pineapple juice, Grenadine

鴨仔造形非常可愛, 真想和它一起泡泡浴, 盛載飲品的浴器正正是浴缸, 浴缸造得很迫真, 連底下的去水膠質也有, 很過癮!

飲品的主味是蜜瓜酒味, 混了荔枝、菠蘿、石榴汁, 像在熱帶國家游泳, 令人心情暢快, 鴨仔前放了一些爆炸糖, 喝一口酒立即吃點爆炸糖, 爆炸糖在口中「噗噗」聲爆開, 像掉了個爆炸泡泡浴球到浴缸裡, 玩味十足。
自選生蠔 $148/4隻
四隻全選了Gillardeau, 芸芸生蠔中, 最喜歡吃這款法國生蠔, 有清香、蠔味香濃、榛子味, 介紹說這款最清淡, 我想是海水味不濃, 不太咸, 卻能品嚐生蠔的原味, 味道清甜, 厚薄適中, 很爽脆。
海鮮拼盤 $298
熟龍蝦半隻, 睡蟹半隻, 藍青口3隻, 加拿大翡翠螺2隻,
法國翡翠螺2隻, 鑽石蜆3隻, 鮑魚2隻, 玫瑰蝦2隻

附上黑醋汁, 海鮮汁及檸檬
黑醋汁溝了水和油, 或許加了少許蜜糖, 所以味道較平常吃的討好。
整個海鮮拼盤, 都很新鮮有質素!
鮑魚煙靭爽口有其原本的鮮甜味道。
翡翠螺、藍青口、鑽石蜆都很新鮮甜美, 不用加調味已很好吃。
睡蟹半隻 - 主要食膏, 都有不少膏食, 幾鮮味。
熟龍蝦半隻 - 就吃它中間的龍蝦肉, 味道鮮甜爽口, 蝦味濃郁, 用叉叉出來就行, 吃得簡單!
玫瑰蝦樣子像我們平常吃的赤蝦刺身, 鮮甜軟潤, 沒有腥臭味。
欣賞餐廳著重小細節, 所用的小匙好精美啊。
脆串薄餅配一口波波
脆串薄餅配一口波波$88
一口波波其實有兩件, 亦即是要至少兩口才能吃完, 當然像我這麼優雅的女生, 要分多幾口小口小口的吃了。店員細心提醒我們要快點吃, 因有流心芝士, 上層的波波就是芝士餡, 咬落微暖, 可能我們放了好一會, 未至於流心, 但質感軟滑QQ的, 芝士味道濃淡適宜, 外皮經炸過, 很香很滋味。
底下的波波外皮同樣是煙靭軟糯, 香脆有芝麻香, 裡面有幼滑的紅豆蓉, 香濃又不過甜, 兩個波波都同樣出色!
PIZZA部分, 有一定的厚度, 頗為飽肚, 餡料有芝士、吞拿魚、雞肉、火腿等, 每一口都吃到豐富的料, 大推這盤小食, 美味, 好吃, 滿足!
海之幸福魔天輪 $108
摩天輪又靚又好玩, 真的可以轉動啊, 共有五盤東西, 大部分是炸物, 炸到像吉列般的樣子, 大家要從外表猜猜是炸什麼來的, 而拿開籃子裡大件的東西, 又發現底下有另外的款式, 份量多多, 足夠2-3人分享。
基本上炸物款式有炸蝦、炸蟹鉗、炸蠔、炸魚餅、炸魷魚等, 每件都炸得很香脆, 當中比較出色的是炸蠔, 內裡一點也不乾, 大大隻多汁, 蠔味濃郁, 炸魷魚亦很柔軟易咬, 吃到魷魚鮮味, 炸魚餅就幾泰式的感覺。附上一盤混有黑醋的沙律菜, 算是平衡一下油膩感。
炸物可以蘸上沙律醬同吃, 特別滋味。

最終今晚我們三缺一, 一位朋友臨時有事未能來到, 真可惜。

是晚吃冷盤海鮮、飲酒、吃特色小食、吃香口炸物, 一次過滿足好多願望, 放了工能輕輕鬆鬆與朋友吃吃喝喝, 的確頗能減壓。

2016-03-14
drink mug
脆串薄餅配一口波波
2016-03-29 776 浏览
上年去完銅鑼灣Mini Club後對佢既生蠔念念不忘,今日趁住長假期前夕同2個朋友黎尖沙咀分店到一齊食飯飲幾傾計。Mini Club位於山林道,佐敦站行過去都係5分鐘左右。呢度嘅環境都幾清靜,唔會太嘈,傾計真係一流。店內裝修非常特別,有少少英倫風格,牆邊都掛左唔少英國景點既掛畫。真係幾欣賞佢地用ipad 黎做menu,可能係因為環境比較暗睇紙餐牌比較難啦,如果可以好似某著名壽司店咁用埋黎落order就好啦。我地一行3人,叫左2杯飲品,4隻生蠔,一個海鮮拼盤,一個海之幸福摩天輪,同埋一份三味炸雞,份量剛剛好,唯一美中不足既係D食物黎得太快,張檯擺唔晒咁多野食,食起上黎有D逼。Strawberry Me (Rum, Tequila Rose, Milk, Strawberry Puree): 呢杯cocktail飲得又睇得,酒精成份唔高,入口有D似Smoothie,綿綿地,飲落有清香既士多啤梨味。Garnish方面用左威化餅,百力枝同埋朱古力,再用左一支針筒黎裝住D紅糖水,想落幾多可以自己加,鍾意幾甜就幾甜。What The Duck: (Rum, Midori melon, lychee

What The Duck
What The Duck: (Rum, Midori melon, lychee, pineapple juice, Grenadine):
坐低時見到隔黎檯飲緊呢杯好得意既飲品,攪到自己都貪得意叫黎飲下,呢款cocktail賣相別出心裁,非常吸引,佢係以一隻可愛鴨仔浸係浴缸到沖涼既造型,成份有 Rum 、蜜瓜酒再加上荔枝、菠蘿汁及紅糖水製作,酒精濃度中中等等,飲落有好香甜既荔枝同菠蘿味,飲既時候仲可以隨意將旁邊粉紅色既爆炸糖加入飲品中,令到飲品有D 酸酸地既味道,口感更過癮又特別。
係等候食物時可以食住花生飲住野傾住計等,感覺唔錯。
生蠔(4隻)
生蠔(4隻):
生蠔有多款選擇,Gillardeau同Fine de Claire 係我慣常既選擇。Gillardeau蠔味比較濃,入口後初頭先嘗到陣陣鮮甜,跟住就食到海水味,鹹度唔算重,肉質方面厚而彈性,食落肥美,口感爽脆鮮甜。至於Fine de Claire既海水味偏濃,海水鹹味充滿口腔。
海鮮拼盤:
海鮮拼盤好大盤,入面海鮮種類都非常之豐富同新鮮,有熟龍蝦(半隻),睡蟹(半隻),藍青口(3隻),加拿大翡翠螺(2隻),法國翡翠螺(2隻),鮑魚(2隻),鑽石蜆 (3隻),玫瑰蝦(2隻),龍蝦多肉,蟹身唔多肉但多膏,蟹鉗鮮甜多汁,整體黎講D海鮮都無咩雪藏味,唔錯。
海之幸福摩天輪:
之前係openrice都見到有blogger食過呢個幸福摩天輪,覺得好可愛,所以都叫左個黎試下。呢個摩天輪賣相真是好別緻突出,佢總共有5卡,每卡都盛載唔同既食物,亦都會因應每卡既重量而轉動,最重果卡係最底,好得意。摩天輪上面大部分都係炸物,分別有炸百花蟹鉗、炸墨魚餅、炸天婦羅、炸魷魚鬚、炸泰式魚餅同埋少許沙律菜。炸物熱辣辣又香脆,本人最鍾意食既係炸魚餅,炸漿夠薄身,咬下脆中帶些爽口,用來送酒真是不錯,只不過係比較熱氣同無益啫。
三味炸雞
三味炸雞:
除左摩天輪之外我地仲叫左另一款特色小吃,三味炸雞。點解叫三味炸雞? 我相信係因為旁邊放著三支針筒形狀既物體,睇真D原來是醬汁,分別係蛋黃醬、茄汁同埋他他醬,用黎點雞真係幾夾。
薯條炸得好脆,雞件亦都炸得剛剛好,有好多肉汁,如果可以加少少調味粉咁就真係完美啦!
2016-03-17 917 浏览
突然想食生蠔,諗起mini club。星期六book左8點,店員提醒happy hour八點前order有8折,所以7:50黎到。一坐埋位就俾左iPad餐牌我地睇,點左個seafood platter+白酒( $428)+ 4隻生蠔($148)+車打芝士焗薯條($88)+香烤蜜糖雞翼($78)點完呢幾樣之後話想再睇睇,侍應再提醒我地8點前落單8折....(係咪覺得我無錢俾原價?)環境同一般酒吧咁,8點幾唔多人,但愈晏愈多人nuts任加, 好好味 seafood platter + 生蠔出場 seafood platter:蟹身唔多肉但多膏,蟹鉗鮮甜多汁龍蝦多肉,無雪藏味,唔錯其他海鮮不過不失最中意食法國生蠔White preal:第一啖咸,第二啖甜,味道獨特, 口感鮮甜Gillardeau:肥美, 結實有彈性, 口感爽脆鮮甜, 海水味不濃烈食緊seafood platter既同時, 薯條都到左, 張枱好迫=.=薯條凍左唔好食, 唯有食下海鮮又食下薯條薯條配上溶溶地既芝士, 比配茄汁好味好多食完一半seafood platter,雞翼都上左枱食完凍野, 飲左酒, 凍凍地食返D熱野就p
突然想食生蠔,諗起mini club。

環境同一般酒吧咁,8點幾唔多人,但愈晏愈多人
nuts任加, 好好味
seafood platter + 生蠔出場

seafood platter:
蟹身唔多肉但多膏,蟹鉗鮮甜多汁
龍蝦多肉,無雪藏味,唔錯
其他海鮮不過不失

最中意食法國生蠔
Seafood  platter
薯條凍左唔好食, 唯有食下海鮮又食下薯條
薯條配上溶溶地既芝士, 比配茄汁好味好多
車打芝士焗薯條
食完一半seafood platter,雞翼都上左枱
食完凍野, 飲左酒, 凍凍地食返D熱野就perfect
雞翼表面脆, 內裏多汁, 甜甜地又唔太熱氣
香烤蜜糖雞翼
兩個人食到十一點幾, 服務尚可, 食雞翼無俾叉, 但一舉手侍應好快過黎
Total食左6百幾, 抵食
2016-03-12
Seafood  platter
香烤蜜糖雞翼
2016-03-09 796 浏览
好耐未去過Club 放松下喇,今晚就約埋兩個好朋友去坐下,減減壓,有個朋友話最近佢去過Mini Club唔錯,環境同食物都符合我地口味,呢間Club位置比較寬闊,感覺好有空間。摩天輪唔系凈系可以坐,仲可以用嚟裝嘢食,海之幸福摩天輪裝左五種唔同品牌嘅炸野食,有炸蝦,炸蠔,炸魷魚,炸蟹鉗同埋泰式蝦餅,一次可以食曬幾個菜,每個品都幾好食,而且炸得唔油膩,雖然系炸蝦,但都食得出蝦嘅新鮮,泰式蝦餅更系食唔停口,整得好好味。今晚我最中意嘅都系呢個西班牙伊比利黑毛豬火腿,我地點左系兩年果種,火腿年份越耐越正,雖然兩年唔算好耐,但肉質真系好結實,無睇切得薄薄一片,但咬落依然好有口感,味道就更唔洗講喇,令人好驚喜,中意食肉嘅朋友一定要點嚟試試,唔會令你地失望。
2016-02-28
$300 (其他)
2016-03-09 747 浏览
夜晚無無聊聊,最啱呢就係搵埋三五個知己,一齊去bie一bie~~再食埋個宵夜,咁樣噶夜晚先會覺得唔寂寞!我好鐘意呢間mini club嘅原因,喺因為呢度嘅環境比較清淨,唔會好嘈,而且佢嘅menu仲喺ipad menu。特別推介呢樣Oyster4件!啲生蠔好新鮮,而且仲有好多。每個生蠔嘅肉都超大舊!!食落去好香海鮮味,而且肉質好滑、好嫩。甜品呢我就鐘意呢款Strawberry Me,成杯野嘅賣相真係好可愛,好啱女仔飲。而且仲有好大粒士多啤梨,同埋梳打餅,下面喺好香好香士多啤梨味嘅奶昔~~車打芝士焗薯條,薯條好粗,而且熱辣辣,有好香嘅cheese味,不過食得太多會覺得好漏。建議少食~白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包,聽個名都覺得好犀利!其實就喺啲忌廉湯浸住啲蜆,順便仲可以拿嚟送麵包,好特別嘅搭配,麵包點忌廉湯好好味。大蜆幾新鮮。嚟呢度點可以少得啤酒呢~~呢款酒叫一代宗師,反正我平時都ok飲得,口感唔錯。
2016-02-28
2016-02-17 1316 浏览
去過幾間的Mini Club分店,店員服務都是一樣的好!不過若論環境,當然是有倒轉巴黎鐵塔的銅鑼灣店最教人印象深刻。雖然他們營業至很晚,但我們每次來都是晚飯時間,所以人不算很多,環境較靜,相信深宵時份會較多人來暢談談心。這裡經常出新產品,這次又有驚喜!就是連Cocktail,普通的食材都換了新的賣相! 首先是名字都有趣的Drink Mud?即是問人「飲乜?」,實際上是朱古力Oreo沙冰,將酒精倒入蓋上Oreo的朱古力沙冰當中,愛烈愛不烈,隨你倒多少。 我自己不太喜歡過濃的酒精味,所以很喜歡這樣分開上,亦喜歡朱古力沙冰作底,加些少酒精點綴的配搭。 另一款可愛的Cocktail,名字同樣搞笑,叫作What the Duck? 粗口似的!其實是鴨仔+浴缸盛着Cocktail,酒味挺濃,連泡泡都有味!更可加入爆炸糖增添玩味,會邊喝邊聽到爆炸糖的「噼噼啪啪」。 看到這摩天輪就有種幸福感,可能是因為它盛滿炸物! 五格內分別有炸蝦、炸蠔、炸魷魚、炸蟹鉗、泰式蝦餅,每樣兩份方便分享,更有沙律用以平衡油膩感。 炸蠔不會有過老的問題,內裏仍保持鮮嫩。

Drink  Mud

What  the  Duck

海之幸福摩天輪

看到這摩天輪就有種幸福感,可能是因為它盛滿炸物!

炸蠔不會有過老的問題,內裏仍保持鮮嫩。
炸魚薯條

普通的炸魚薯條,用不普通的容器,換成了單車造型,立即充滿新鮮感!薯條炸得外脆內綿很不錯呢!魚肉的魚味亦出,不似是假假那種。
Oyster4pcs

除了這些特色新產品,我們還叫了平日來必食的生蠔,今次叫的兩款法國生蠔Fine de claire special及white pearl,不知是否當造,非常大隻厚肉!海水味清而不濃,很合我們胃口!
36個月黑毛豬火腿拌黑松露多士

黑毛豬火腿特別富脂香鹹香,伴着脆脆多士,還有一碗仔黑松露可隨意添加,三者放一起吃很合拍。如果可以再多幾片多士可以拌勻所有的火腿就好。

實在是一個下班後好好放鬆的地方,又不會趕人走,服務周到,更有花生免費任剝!
  • 炸魚柳伴薯條配沙律菜
2016-02-15 1068 浏览
相約姐妹們傾計 緊係要搵個坐得耐又舒服嘅地方啦mini club 絕對係推介之一一早book左位 8點準時到達 店員留左窗口位置俾我地 叫左藍青口+白酒配法式甜品拼盤😋😋店員細心推介左兩款岩女仔飲嘅白酒呢款白酒入口清清地 去到喉嚨先感到味濃飲得白酒緊要叫個藍青口配下啦藍青口以冰鎮方式送上 加上少少檸檬汁同辣汁入口鮮味十足 肉質清甜有嚼頭😋😋之後店員再為我地送上甜品拼盤喜歡佢地用木盒放甜品 有另一番風味👍🏼甜品有馬卡龍 冧酒朱古力 朱古力慕士 鮮果果凍 奶凍 同焦糖布甸等等馬卡龍有香檸同雜莓味 味道香濃而不過甜朱古力慕士濃濃朱古力味 中間夾住粒粒朱古力碎焦糖布甸超好食 焦糖面燒得脆脆 布甸幼嫩滑溜👍🏼話咁快又飲完支酒 下次要試其他款式😁
相約姐妹們傾計 緊係要搵個坐得耐又舒服嘅地方啦

朱古力慕士濃濃朱古力味 中間夾住粒粒朱古力碎

焦糖布甸超好食 焦糖面燒得脆脆 布甸幼嫩滑溜👍🏼

話咁快又飲完支酒 下次要試其他款式😁
2016-02-15 974 浏览
Cheese Fondue @ Mini Club因為出差的關係,今年唯有和老公提早慶祝情人節,懶得搵地方的老公,就和去年一樣帶我到MINICLUB慶祝這個酒吧是我們經常會來的地方,喜歡這裡環境寧靜舒適,客人都是附近打工的白領為主,客路斯文,可以舒服地坐上一整晚另外親切有禮的服務員也是令人非常滿意的地方,對酒不太認識的我們,每次來都會找店員為我們挑選,他們不是為了謀利為我們介紹貴的酒,而是會因應我們的口味,和點選的食物而介紹,而且他們每一位都對酒和食物的搭配非常熟悉,十分靠得住我每一次都喜歡坐在窗邊的位置。不過遲來的話就會座滿了客人,因此我通常為了坐到心儀的位置都會早一點來平時窗戶都會打開,可能今天天氣太冷因此都關上了,每次我們來坐到這裡,點上一支酒,傻傻地望著外面的街景一個晚上,這就是平凡的浪漫罷~這裡的MENU是用IPAD給客人檢視食物款式圖文並茂非常清晰顯示食物款式和價錢趁天氣凍凍地就來一客Cheese Fondue加紅酒SET $428由店員推介下點了來自澳洲著名酒莊Grant Burge的 Benchmark酒質飲落非常細緻,有股非常特殊的木味飲下去很舒服,跟芝士鍋蠻配的,酒

Cheese Fondue @ Mini Club

MINICLUB慶祝
這裡的MENU是用IPAD給客人檢視食物款式
圖文並茂非常清晰顯示食物款式和價錢

酒質飲落非常細緻,有股非常特殊的木味
飲下去很舒服,跟芝士鍋蠻配的,酒味沒有被蓋過去~有點酸味的味道和肉都很配合,如果下次來食飯也可以點上這款
點酒附送的四隻生蠔也由我們自行決定款式,
當日店員向我推介今日新鮮運到的Coffin bay

Premium Irish 蠔
Coffin bay 肉質爽身,海水味重,帶點金屬味,食後的餘韻在口腔中長留。不過個人相對地喜歡

Premium Irish 蠔,口感較滑和 Creamy一點,雖然蠔味沒那麼濃,但我就是喜歡淡口點的味道,感覺清新一點
生蠔美酒,HAPPY MOMENT~
幸福摩天輪$118
這個小食充滿驚喜,超推介呢!不過大前題是不怕熱氣和有食力~
幸福摩天輪
幸福摩天輪上的食物都是炸物,份量十足。包括了炸蝦、蟹蚶、薯角、炸魚柳等,炸得香脆的食物當然美味,用摩天輪載住,不單止滿足了味蕾,而且還相當有美感
這張相收了好多個LIKE呢
肚子有點餓因此多點了一客PIZZA,點了菠羅雞肉PIZZA(大)
眼濶肚窄,真的好大個呀~上面的配料很豐富,味道非常好,啖啖香濃芝士。不過餅底較硬,但整體來說不過不失,到底這裡又不是專門食薄餅的地方,西餐廳來說質素很好了~
主角來了!Cheese Fondue!!

芝士火鍋,是一種融漿火鍋(法語:Fondue,融化),做法是把芝士煮溶,以麵包蘸來吃。在寒冷的冬天,圍着吃熱騰騰的芝士火鍋,特別溫暖有氣氛。
Cheese Fondue
我看圖原本以為只是一個小份,一上桌時真的令我嘩然~配料超級豐富~真心的,如果二個人來,一份的Cheese Fondue再加一個小食就非常足夠,我今次是多點了食物~
巴馬火腿和香腸
玉米芯和香菇
薯條和薯角
貝類,青口和蜆肉還有墨魚仔
當然有Cheese Fondue的主角法國包啦~!
多款配料中我最喜愛用法國包點來食
香港好多餐廳因港人口味成本關係,一般芝士含量不會太多,很多時所謂芝士火鍋就是用上類芝士香味的濃湯。但這裡的卻真真正正是用上芝士的,味道就是在歐洲食過的滋味!這個價位實在非常超值

幸福摩天輪
2016-01-11 1853 浏览
上一次黎mini club 都已經係一年前既事 今次再訪 水準依舊保持👍🏻約左朋友七點半食晚飯 餐廳好貼心😌 可留位到八點 最適合有時要OT 既返工一族首先叫左支白酒 送生蠔六隻 支酒味道清清地有少少甜 好岩女仔飲 生蠔新鮮 唔算好肥 但都叫有d 肉地 海水味唔算重 幾好味頭盤叫左韓式牛柳同雞翼 個醬汁係甜甜辣辣地 唔會太濃味 牛柳同雞翼既肉質都好鮮嫩 食得岀唔係急凍肉之後叫左兩個pasta 肉醬意粉同白汁雞肉意粉 肉醬意粉同我地平時食開既有少少唔同 肉係有d 似漢堡扒既質地rather than 肉醬 味道方面 同一般食開既肉醬意粉差唔多 但芝士味比較重 至於白汁雞肉意粉個味都係偏濃 牛奶味重 但雞肉同蘑菇就比較少 如果料可以多返d 就好啦重點推介最後既白汁煮蜆 呢個真係全晚既亮點 白汁點道香濃 有好明顯既芝士香味 有牛奶既細滑 同蜆肉非常夾 而跟埋既蒜蓉包點個白汁食 亦都係十分岀色 😊總括黎講 食物質素好好 環境都唔錯 價錢都合理 六個人食 每人180 蚊左右 唯獨係上菜比較慢 呢方面可以改善下 其他都好好呀 下次同朋友食飯都會再黎👍🏻

• 白汁煮蜆