2015-12-19 2289 浏览
第二次黎mini club 今次六點鐘黎到冇咩人侍應安排我地坐窗邊高檯,注意如果門口有人食煙係會吹晒入黎餐廳內環境都幾暗 以ipad做餐牌 唔知點解個餐牌唔太user friendly, 亦唔可以直接落單由於當時只有一個侍應我地叫左好耐先叫到人落單雖然佢都幾好笑容上次試過海鮮拼盤覺得好正諗住encore 點知唔記得友人不愛海鮮唯有試其他 煙肉芝士焗薯 好多芝士同煙肉碎幾香幾好食 龍蝦汁海鮮risotto -龍蝦汁係香但嫌唔夠汁食落有少少漿住個口,有少少魷魚同蝦係入面,食食下覺得有的乾 黑松露忌廉risotto -呢個比龍蝦汁risotto更乾,黑松露味又唔係好出,有的失望。注意坐窗邊的野食好快凍,凍左更加唔好食 呢杯係冇酒精既coconut colada. 幾好飲有淡淡既椰香配薯條一流基本上野食麻麻地 係薯條同飲品幾好黎呢到都係食海鮮拼盤正的
第二次黎mini club 今次六點鐘黎到冇咩人

侍應安排我地坐窗邊高檯,注意如果門口有人食煙係會吹晒入黎

由於當時只有一個侍應我地叫左好耐先叫到人落單
雖然佢都幾好笑容

唯有試其他
煙肉芝士焗薯 好多芝士同煙肉碎幾香幾好食

基本上野食麻麻地 係薯條同飲品幾好

黎呢到都係食海鮮拼盤正的
2015-10-21 5436 浏览
星期六晚同朋去咗想去好耐嘅Mini Club飲野。 Mini club最近推介呢個紅/白酒套餐🍷,包括一枝紅酒/ 白酒,加半打生蠔 或海鮮拼盤,價錢由$428起,視乎你揀嘅酒。食海鮮當然配白酒,我地揀咗一枝唔會太酸,帶果香🍇同甜小小嘅酒 ($468),其中一個飲開酒嘅朋友一見價錢,就話呢度開價💰都幾貴。至於食物,我地揀咗海鮮拼盤,平時散叫要$288, 食物包括:Boston Frozen cooked lobster (half)French edible crab (half)French cooked blue mussel (4 pc)Canadian cooked whelk (3 pc)French cooked clams (5 pc)South Africa cooked abalone (2 pc)海鮮質素叫做中規中矩😑,沒有特別驚喜,唔係話特別鮮甜,但又唔會雪味好重。下次黎應該都係散叫cocktail 同小食就算。我地係嗰度由十點幾,坐到凌晨三點,坐咗咁多個鐘,最欣賞係佢播嘅歌!全部都好正!
海鮮拼盤
French edible crab (half)
Canadian cooked whelk (3 pc)
French cooked clams (5 pc)
海鮮拼盤

$200 (宵夜)
3K
2015-10-01 5859 浏览
晚上喺the one飲,諗住早啲出黎行下街食下野,點知突然黃色暴雨,真係邊度都唔使去,咁唯有同朋友去個可以坐得耐啲嘅地方食野兼避雨啦。黎左山林道,貪呢度多野食揀,點知原來好多舖頭都唔開晏晝㗎,醒起之前食過嘅mini club,好彩有開仲有下午茶set,$48起包野飲,可以避雨加吹水,正。悠閒音樂加上簡單裝飾,仲有一份印到好似報紙咁樣嘅餐牌,感覺舒服。點了tomato juice,V8咁味,唔係好多地方有蕃茄汁飲。朋友叫左apple juice,冰凍解渴。Norwegian smoked salmon and assorted vegetable $68看似簡單但食落又好好味喎,清新嘅沙律菜同煙三文魚好夾,仲有脆口嘅麵包,不濃味嘅醬汁,同一隻水煮蛋,形成一份營養豐富輕食,唔錯唔錯。Spanish deluxe $68朋友點了西班牙薄餅5吋,熱辣辣上枱已聞到好香,半滆芝士、脆餅底、茄醬已經係無敵組合,入口香脆茄醬甜美,芝士同肉腸鹹香,正!不知是否天雨關係店內客人不多,同朋友吹住水咁又hea左兩三個鐘,慢慢食不用急住交枱,好耐都無食過咁輕鬆嘅一餐。

朋友叫左apple juice,冰凍解渴。
Spanish deluxe $68

2015-09-26
2015-09-22 5378 浏览
成人禮在Mini Club,自始後對他有份情誼。下午的酒吧有別於晚上,多一份寧靜少一份悲傷。悲傷往往是來自心靈空虛,難怪有飲悶酒這回事。我和爸落酒吧,是我自小聽過他說的願望,現在酒吧已落了,我喝生啤,他竟然喝凍咖啡,還叮囑我注意健康少喝一點酒。老爸老矣———更不可思議是酒吧有Afternoon Tea,我倒是非常清晰的知道我要吃甚麼了……!!巴馬火腿白汁雞絲長通粉炸脆的巴馬火腿與白汁雞絲口感很特別,奶油白汁的漿杰把長通粉包結,意外的有趣而且雞肉嫩滑,奶油味道有鹹脆巴馬火腿的濃香,感覺很適合大眾呢安格斯漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉安格斯啊啊啊啊啊啊......莫名感到幸福起來~漢堡扒的肉汁及牛香迸發,肉醬裏有蕃茄醬夾芝士,配上一起吃感覺非常獨特漢堡扒的份量亦不少,吃了一整碟都飽了~!
成人禮在Mini Club,自始後對他有份情誼。
下午的酒吧有別於晚上,多一份寧靜少一份悲傷。
悲傷往往是來自心靈空虛,難怪有飲悶酒這回事。
他竟然喝凍咖啡,還叮囑我注意健康少喝一點酒。
老爸老矣———
巴馬火腿白汁雞絲長通粉
安格斯漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉
安格斯啊啊啊啊啊啊......
莫名感到幸福起來~
漢堡扒的份量亦不少,吃了一整碟都飽了~!
2015-09-21 4755 浏览
三個女仔將會各自飛,farewell飯局當然想揾間可以坐得耐,又有酒飲又有野食嘅地方啦。因為冇做事前功課,不停係山林道來來回回咁揀餐廳。最後睇左門口放置嘅餐牌,決定食呢間。可能星期日嘅關係,九點都係得三四枱客。好!開始點野食!用ipad睇menu,但落order都係要叫人黎落嘅。。。$148 四隻,有好多唔同產地選擇,因為唔識揀嘅關係,所以只係同佢講要最肥最大隻。冇失望!好新鮮,入口即溶,最緊要夠凍。$78 泰式生蝦,唔好期望係泰國餐廳嘅size,你會好失望!得手指公咁長嘅生蝦,只可又當過下口癮。$128 龍蝦汁海鮮意大利飯,份量唔算好大,三個人一人分到細半碗。一定要趁熱食!意大利飯黎講算煮得硬咗少少。龍蝦汁做得幾好,唔會好制。材料只有魷魚 粟米芯,未夠豐富。$138 冬陰公海鮮pizza,點咗大份 切開有八塊。材料有魷魚 蝦 菇 芝士,普普通通 出面都可以食到。餅底凍咗個陣變咗餅乾質地,用黎送酒都幾match。另外仲叫咗三杯1664,好似要$8x一杯。埋單連加一 $8xx,由九點坐到十二點先走,餐廳內仍然只得幾枱客。想靜靜地又想係酒吧飲下野,不妨選擇星期日。

另外仲叫咗三杯1664,好似要$8x一杯。
2015-09-20
2015-09-17 4234 浏览
今天和秘書小姐上training, 好開心在山林東又發現了mini club, 竟然有意上不到的下午茶,也太開心吧!女孩子的最愛是三層高的英式下午茶,想不到mini club 發現鳥籠的high tea, 真的很精緻!坐下後, we order a high tea set 及兩杯凍檸茶!當然由底層開冶,有芝腿三文冶,迷你薄餅很脆很,腸仔卷也很新鮮,熱辣辣!中層的馬卡龍很漂亮的放在碟子上,這法式的小甜餅也很香甜,放在口中慢慢融化,朱古力慕斯蛋糕很精緻,朱古力濃情化不開最頂有着玫瑰啫喱杯,鮮果tart 和芒果慕絲杯,有着酒店般的水準!下次我要約定姊妹淘,在這裏開一個下午茶聚會!甜品甜得化不開,我的心也軟軟地融化了!
Afternoon Tea set for two
Afternoon Tea set for Two
下次我要約定姊妹淘,在這裏開一個下午茶聚會!
甜品甜得化不開,我的心也軟軟地融化了!
2015-09-17
Afternoon Tea set for two
Afternoon Tea set for Two
2015-09-17 3323 浏览
Mini Club這天與友人到了尖沙咀逛街,經過Mini Club看到有Afternoon Tea Set,看似很吸引,一於去試一試!Afternoon Tea Set $198 for 2以Afternoon Tea Set黎講,$198二人份量其實都好抵,平酒店一半有多,不過質素就一般。等左八個字,Tea Set終於上枱,不過鹹點黎到已經凍凍地,迷你肉批雖然凍左,但酥皮牛油味幾香,餡料調味亦唔錯,但焗迷你芝士菜撻又凍又乾,味道較淡。Macaroon ok,外層夠脆口,甜度適中,餡料煙韌。芝士蛋糕仔芝士味幾香,加上牛油cream味道唔錯,係呢個Tea Set入面最出色的。抹茶pudding冇乜抹茶味,而且過甜,桂花pudding味道較淡。chocolate mousse就有好香濃朱古力味,質地夠細滑,唔會過甜!總括黎講,價錢係幾平,不過質素好一般..同埋唔明點解要等咁耐,果時得兩枱客...---------------------------------------------MINI CLUB (尖沙咀) 尖沙咀山林道29-31號A

Mini Club
Afternoon Tea Set $198 for 2
Macaroon ok,外層夠脆口,甜度適中,餡料煙韌。
MINI CLUB (尖沙咀)
尖沙咀山林道29-31號A
2015-09-09
2015-09-13 3124 浏览
餐廳出名吃甚麼就點甚麼這個道理是對的, mini club的焗物較出名, 例如焗薯條、焗飯、pizza, 之前去過旺角及銅鑼灣店用膳, 由於點的食物都對辦, 所以沒出岔子, 而且吃得很愉快. 今次到尖沙咀店, 看到有新推出的精緻afternoon tea set就點了一客與媽媽分享, 誰知....又被她駡一次啦.從點餐開始起計, 等了45分鐘始送到我們面前....我的天啊!! 搞甚麼東東呢? 我知...其實是要等食物解凍, 因為我看到店員從雪櫃拿出一盒盒, 抹乾淨層架後就把食物放上去....從那刻開始, 我沒有對此下午茶抱有期望!沒錯, 以鳥籠層架盛著精美甜品的確很美, 可惜... 華麗外表缺乏內涵讓人感到枯燥乏味. 同時餐具也送上, 不過小叉叉柄很黏笠....從底層開始, 三款分別是炸腸仔卷、芝腿麥包finger sandwich及芝士火腿 '焗薯'. 相信這層大多是mini club自家製.啊~ 是我小時候在茶樓看過、插在啫喱/布甸上的孔雀啊! 竟然在這裏重遇你, 實在太奇妙啦~ 從前的我會把你帶回家, 可是現在就不會啦~腸仔卷外層微脆, 整件是暖暖的, 味道可以啦, 但無特別.芝
腸仔卷外層微脆, 整件是暖暖的, 味道可以啦, 但無特別.
芝士火腿 '焗薯', 其實能稱得上是焗薯嗎? 這並非是薯底, 而是類似鳳梨酥餅的質地, UM...真的沒有意見.
中層有macaroon, 朱古力蛋糕和芝士蛋糕. 要留意, 每款是不會重覆的, 所以二人分享的話, 就要傾好邊個食邊件啦.....
應該是macaroon比較好吃, 至少不會甜得嗆喉, 但煙韌度...是欠缺的. 這粒綠色的好像是綠茶味, 啡色的是較突出的朱古力味.
好啦, 到頂層啦~ 不要讓我絕望下去呀.... 兩件鮮果撻的皮是軟的, 有濕氣又怎會好吃, 遑論鮮果質素.
較有驚喜是這杯荔枝玫瑰啫喱, 清新和甜度適中.
兩杯飲品包括媽媽的熱檸茶及我的earl grey, 很細壼....媽喝完一壼後有請侍應加熱水, 即代表可refill嗎?
撇除錯點下午茶set的食物來說, 餐廳環境其實挺好, 一進門口的高枱, 黃色牆身掛上齒輪、音符的裝飾, 很chic很trendy. 靠窗的一排高枱高椅好有悠閒感, 白天坐這邊很舒適.
而吧枱這邊較暗, 晚上可說是有氣氛的.
另外一提, 下午茶時段得兩位店員, 就當日所見客人數量不算太多, 不過服務態度我認為是有需要改善.

整個下午好像是給浪費了一樣, $198/2位是很不值. 再次說明, 不要挑戰餐廳新菜式, 因為結果往往是意想不到的.
2015-09-13 2491 浏览
約左舊同學出來食個tea, 上網揾到呢間有下午茶的bar, 睇落都唔錯,即管試下!叫左兩個tea set, 包飲品,可以揀咖啡花茶果汁汽水,選擇都幾多。呢個set超抵食,沙律菜調味不錯,芝士火腿牛角包,兩隻雞翼,兩條豬肉腸,一條jumbo腸,加飲品$68夏威夷pizza, 味道ok, 不過size比預期的迷你,勝在多cheese, 下次可以試其他。整體來說味道幾好,staffs有禮貌,見openrice介紹8點半happy hour時段正價餐牌仲有折,可以再來試試。唯一美中不足是始終是酒吧,難免有陣煙味,冷氣勁大,可能為左吹走煙味掛?不過可以接受。

2015-09-12 2173 浏览
一直以來,「山林道」俾我既感覺都係高級日韓食肆又或者係酒吧既集中地,同「High Tea」之流一D都扯唔上任何關係。如果唔係受到友人既邀請,我真係絕對唔會日光日白之下專登「山長水遠」由尖沙咀行過去!可能已經係初秋,再加上沿途柏麗大道既舖頭琳郎滿目既櫥窗既關係啦,由尖沙咀站A1出口行過去感覺都唔需要太耐,大約十分鐘多少少已經到達山林道路口。要留意既係呢間bar唔係位處山林道兩旁,而係旁邊既横街「松山道」,要細心D先搵到呀!店內裝修非常特別,有D似成日喺電視睇樓節目講果D所謂「英倫風」。除左指定動作英國旗之外,Tower Bridge、Big Ben等等既掛畫隨處可見!酒吧方面既裝修更加非常之classical,配埋非常之old school既吊扇就好似返到去六十年代既英國咁,非常有feel!直得一提既係佢果個整到好似一份報紙咁既design既Menu,非常之有特式!雖然之前喺其他食肆見過類似既design,但能夠做到好似佢咁「多圖少字」、簡單易明之外又能夠keep返報紙既風格真係非常之正,應該喺設計排版上落過工夫,抵讚!英式下午茶 (2位用連2杯飲品) ($198)︰用個好似雀籠咁既「半

Afternoon Tea Set (For 2 Persons)
英式下午茶 (2位用連2杯飲品) ($198)︰用個好似雀籠咁既「半開放式」cage放afternoon tea set我都係第一次見,非常特別。雖然傳統上係由下至上,鹹至甜咁既次序去食,但係我地實在比最上層既甜品吸引左,忍唔住第一個就要KO左佢地先!

四個甜品分別係紅豆綠茶、芒果、咖啡味道既奶凍同埋桂花榚,fushion味道十足。中西式既甜品擺埋一齊既感覺無論係「吸睛度」還是「好味道」都係一樣咁正!難怪我地「唔啱規矩」食晒佢地先!哈哈!
對落一層既係法式Macaron、Cheese Cake同埋Chocolate Cake。Chocolate Cake唔知係咪擺得太耐口感好似略為硬左D,但Macaron亦不至於太甜,不過如果有多幾隻唔同既味道就更加好喇!
最底層既係迷你Pizza、餡餅同埋芝腿治。迷你Pizza感覺非常特別,好似麵包舖果D Pizza麵飽咁,冇諗過Afternoon Tea都有呢D野食,感覺好得意!最衰既係自己差唔多最後先食佢,因為放得太耐既關係令到入口時好似略為凍左少少。芝腿治呢D大路野真係冇乜難度可言,不過餡餅都算特別,能夠做到外面鬆脆之餘亦都食得出裏面熱辣辣既餡料,抵俾個讚!
總括黎講,如果想喺尖沙咀既鬧市搵個靜靜地既地方,喺價錢合理既食物襯托之下「毫無顧忌」咁傾足一個下晝的話,我相信呢個位於山林道既隱閉角落絕對係不二之選!

即使當日好快已經食晒D野,但店員都冇馬上收晒佢,用香港常見既「D野黎齊晒未」既態度趕你出門口。喺輕快既英文歌襯托之下,單係可以喺香港呢個彈丸之地坐足一個下晝呢點都值回票價啦!
2015-09-12
  • 英式下午茶
2015-09-07 1947 浏览
難得一天的假期,和家人逛逛街,來個下午茶也是不錯的選擇。去到mini club 尖沙咀,這裡座位蠻多的,而且很休閒輕鬆的感覺。下午茶有all day breakfast, 有焗的小吃,也有三層架。等了四十多分鐘,終於等到鳥籠擺設的三層架。始終是酒吧,沒有期望會有多好吃啦~底層鹹點是芝腿三文治、迷你薄餅、腸仔卷。三文治包略嫌未夠鬆軟;迷薄餅底好硬,不過味道不錯的;腸仔卷不油膩,但無驚喜。中間層是 馬卡龍、芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕。馬卡龍不論甜度、味道、大小、鬆軟度, 都非常似在某素食店吃過的, 味道好突出, 沒有黏牙口感;芝士蛋糕質感軟滑,但欠了芝味;朱古力慕絲蛋糕亦然,看其色以為是濃郁朱古力味,可惜偏向忌廉味。最頂層是芒果慕絲杯,玫瑰啫喱杯,鮮果撻。應該是最好味的一層了,芒果慕絲杯有菲律賓芒果的香,軟滑慕絲甜度討好;玫瑰啫喱杯未入口未聞到玫瑰茶的優香,啫喱軟硬度適中,如果加一兩片玫瑰在其上,會更加精美;鮮果撻皮濕到有點爛,忌廉亦不是我杯茶。飲品方面, 囡囡點了朱古力,我點了Latte, 失望的, 咖啡完全沒有咖啡味,只有奶味,想醒神一下也不行,只能嘆句,我不應該在酒吧點咖啡!

難得一天的假期,和家人逛逛街,來個下午茶也是不錯的選擇。
等了四十多分鐘,終於等到鳥籠擺設的三層架。
始終是酒吧,沒有期望會有多好吃啦~

底層鹹點是芝腿三文治、迷你薄餅、腸仔卷。
中間層是 馬卡龍、芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕。
最頂層是芒果慕絲杯,玫瑰啫喱杯,鮮果撻。
2015-09-03
$108.9 (下午茶)
2015-09-07 1229 浏览
早前友人在社交網頁見到有人post 鳥籠下午茶, 影相出來感覺好靚, 於是我們決定去潮聖一下。約了星期六下午, 可以休息夠了, 扮靚靚出門。我們在尖沙咀mini club等, 大家差不多時間去到, 下午4點多, 來吃tea的人不多, 感覺很寧靜悠閒。門口已有鳥籠tea set的banner, 沒找錯地方了! 餐廳的窗面積好大, 餐廳主要靠自然光照明, 感覺好舒服好開揚。我們靠窗而坐, 可以看看外面的風景。牆上有懷舊的掛畫及相片, 配上油漆raw味濃的牆身, 別有風味。 餐廳比較多高桌椅, 看樣子是做酒吧生意為主, 下午茶該推出不久, 所以來食吃tea的人不多呢, 晚上這裡應該蠻熱鬧的。 下午茶有二人tea set, all day breakfast, 及一些簡單茶餐選擇。 飲品選擇有果汁、汽水及茶等。 我要了西柚汁, 賣相有100分!味道有西柚的苦味, 有西柚味但沒什麼西柚肉。 朋友的Earl Grey Tea就是茶包沖的貨色, 都是那樣子吧。茶壺小小的, 茶喝完了可以再加水。 顏色可愛的叉子, 好little twins star feel。 等了一會, 終於期待的鳥籠來了, 當
門口已有鳥籠tea set的banner, 沒找錯地方了!

我們靠窗而坐, 可以看看外面的風景。

所以來食吃tea的人不多呢, 晚上這裡應該蠻熱鬧的。

飲品選擇有果汁、汽水及茶等。

我要了西柚汁, 賣相有100分!
味道有西柚的苦味, 有西柚味但沒什麼西柚肉。

朋友的Earl Grey Tea
就是茶包沖的貨色, 都是那樣子吧。
茶壺小小的, 茶喝完了可以再加水。

等了一會, 終於期待的鳥籠來了, 當然, 又是一輪喪影相。
這裡窗夠大幅, 用自然側光影出來的相蠻好看的, 可以呃到不少like。

最底層的咸點有: 三文治 x 2 , 迷你薄餅 x 1, 雞批 x 1, 迷你餡餅 x 2
三文台用上燕麥包, 比較有質感, 材料有芝士和火腿, 大路穩陣之作。
因為我們二人, 只得一款的食物, 就要分開一半來吃, 大家都試試。
雞批 x 1 : 外皮酥香鬆軟, 肉碎咸香, 蠻好吃。
迷你薄餅 x 1 : 薄餅皮很煙靭有點難切, 薄餅的料稍嫌單薄味道較弱。
迷你餡餅 x 2 : 每人有一件, 這個像炸了的麵包夾著腸仔, 蠻香口惹味的!

法式小圓餅 x 3, 芝士蛋糕 x 1, 朱古力蛋糕 x 1
法式小圓餅外脆內軟, 不會過甜, 不同顏色有不同口味。芝士蛋糕的芝士味不夠濃, 表現較普通。朱古力亦較乾身和不夠濃味。

鮮果撻 x 2, 甜品杯 x 2款 (芒果布甸 & 啫喱杯)
鮮果撻的鮮果尚算新鮮, 但撻皮已淋掉潮濕, 有待改進, 裡面的朱古力及cream也味道一般。
芒果布甸味道較淡, 質地偏硬不夠軟滑。啫喱杯大概是荔枝味和士多啤梨, 味道不錯, 清清地, 也不會很假或藥水味。

始終這酒吧餐廳還是比較擅長做晚巿, 曾經晚上來吃過晚餐、海鮮及小食等, 都很不錯, 現在兼做女生最愛的下午茶, 頗為進取, 但或許經驗及資源不足, 食物質素有待提升。

不過公平點來說, 外面女生愛去吃下午茶的餐廳或酒店, 每位動輒要二百多元消費, 這裡$198兩位的價錢, 價格親民得多了, 食物質素和份量不能和那些貴價的比較。而且, 在這裡也可以像其他下午茶set一樣, 可以影到美美的相呃like, 餐廳靜靜的, 也可以悠閒暢快地和朋友吃東西聊天, 也是不錯的假日活動。如果食物能兩件兩件的上, 不用我們切開一半分吃, 就更好了。

2015-08-29
2015-09-06 1009 浏览
假期行街, 行到中午想坐低食個tea, 見呢間d tea set 都好多款選擇, 環境又唔錯, 就入去坐下休息下內裡環境很不錯,很有情調, 而且一排窗戶讓陽光照入室內, 有種輕鬆的感覺西柚汁好苦澀齋啡算ok啦, 不過唔夠香濃車打芝士焗薯條, 芝士好多好濃, 好夠味, 薯條都好脆又熱, 應該係即炸的all day breakfast 都幾豐富, 有香腸又有三文魚同pama ham, 份量好足班尼迪蛋不錯, 蛋汁夠, 荷蘭醬很香濃, 非常好味
题外话/补充资料: 食物都唔錯, 不過服務就麻麻, 野食又耐, 差唔多要45分鐘才來, 應該要改善下!
2015-09-05 973 浏览
今次生日飲由早吃到晚,第一站先來一個休閒下午茶。來到山林道,直望見到一家狀甚寫意的咖啡店,看看餐牌,都不便宜…發現對面mini club下午已營業,而且食物亦是一般下午茶菜式,價錢合理。本來酒吧的食物我一向認為是劣食居多,但mini club晚上幫襯過,實在不賴,所以很有信心轉場!下午的酒吧是十分relax的,播著英文慢歌,又有一點回到少年青澀的感覺(嘆氣)。朋友的安格斯漢堡扒肉醬焗意粉,漢堡扒混了洋蔥,茄醬和芝士焗起來好香,而意粉好大碟,兩個大人吃著吃著都足夠了。漢堡扒超大塊的。點了一個意大利腸片pizza,同樣是茄醬和芝士的完美配合。構圖好棒吧。我的一杯cuppucino,奶泡厚身,不算上等,但實熟合格有餘。而朋友的凍latte大杯成這樣子,嚇了一跳呢。這裡一樣可以是文青的好去處,反正如果你是真文青,去到那裡都一樣啦。其實這裡應該比對面更好座和清靜呢。
漢堡扒超大塊的。
點了一個意大利腸片pizza,同樣是茄醬和芝士的完美配合。
構圖好棒吧。
而朋友的凍latte大杯成這樣子,嚇了一跳呢。

2015-08-25 1658 浏览
酒吧位於山林道盡頭, 舖頭係開放式唧, 有高枱亦有平常唧餐桌, 地方唔算大. 印象中酒吧應該係迷幻唧格局, 但係呢到卻一di都唔迷幻, 好平實, 環境幽暗, 播放住懷舊英文金曲, 感覺像一間附設吧台唧餐廳多di,入內安坐後, 侍應送上佐酒小吃 - 花生. 之後, 拿著iPAD向我地展示酒吧唧酒餐牌. 酒餐牌唧wine list 好豐富, 紅、白酒、香檳、威士忌、雞尾酒..... 應有盡有。我們點左:海鮮拼盤:一上枱時的確令人眼前一亮, 海鮮份量都頗多, 包括熟龍蝦半隻、睡蟹半隻、 藍青口六隻、翡翠螺三隻、熟蝦三隻和車厘蜆一隻。熟龍蝦肉質結實彈牙, 啖啖肉, 仲有一di龍蝦羔! 睡蟹唧蟹蓋內藏左唔少蟹膏, 食味頗甘香, 蟹身唧肉都好多, 肉質又頗鮮甜; 藍青口雖然比較偏細隻, 但勝在肉質鮮甜, 海水味濃, 而且都算肥美, 係意外驚喜! 至於翡翠螺, 螺肉厚身, 肉質彈牙, 味道鮮甜; 車厘硯只有一隻, 但好大隻, 蜆味不俗, 但蜆肉較薄身, 肉質都爽口.另外叫左日式厚燒牛柳粒 : 侍應話用上左安格斯牛柳, 將牛肉切厚粒, 用火燒熟後, 再灑上木魚片. 牛柳粒份量唔少, 肉質一di都唔韌,

我們點左:海鮮拼盤:

另外叫左日式厚燒牛柳粒 : 侍應話用上左安格斯牛柳, 將牛肉切厚粒, 用火燒熟後, 再灑上木魚片. 牛柳粒份量唔少, 肉質一di都唔韌, 相反係頗腍滑, 生熟度剛剛好, 而且牛肉味濃厚, 就算唔蘸附上的汁醬都很美味, 係當晚唧另一驚喜!