2023-05-20 45 浏览
呢個組合約咗幾次,今次終於約齊人了。先搵個好地方坐低傾吓計先!今次試了銅鑼灣呢間《Memoir》,位於永光中心17樓,聽話招牌菜有慢煮豬扒,即管book位又試吓。餐廳環境舒適,裝修以簡約歐陸風格為主,氣氛浪漫又精緻!Lunch menu 有幾個選擇,每款都好似幾吸引,於是我哋決定share食,咁就可以品嚐不同口味!-慢煮美國豬扒加薯蓉-香煎鱸魚帆立貝-澳洲10安士肉眼扒配燒汁套餐可選南瓜湯或沙律,兩款都好美味。沙律清甜夠新鮮,南瓜湯夠晒香滑濃郁都唔錯!配上藍色餐碟賣相精緻!主菜我哋都好滿意,其中一個朋友好鍾意香煎鱸魚,香煎火候剛剛好,皮脆肉嫩配薯蓉都唔錯。好想試佢嘅慢煮豬扒,果然冇失望,厚肉瘦身豬扒鎖緊肉汁,有興趣朋友可以試吓!最後上了澳洲肉眼扒,我哋叫咗medium Rare,幾重牛味,熟度剛剛好,可惜筋多咗少少,切的時候要避開。甜品有兩款選擇,芝士蛋糕和朱古力慕絲。兩款都好香滑!朱古力mousse 好香濃,我特別推介呢款!另外特飲peach minty fizz 好Refreshing,最吸引就係個花花杯墊,令杯特飲變得更加可愛😍

-慢煮美國豬扒加薯蓉
-香煎鱸魚帆立貝
-澳洲10安士肉眼扒配燒汁

2023-05-19 55 浏览
裡面既環境氣氛浪漫,連menu 都好有心機咁貼左好多電影場景同對白係到, 全部都係關於愛• 日本廣島蠔燴意大利飯$218面頭係舖滿左廣島蠔同蟹籽, 每一粒既蠔都係飽滿仲好滑, 唔會有腥味。夾埋意大利飯, 成個口感就係軟軟的。·威靈頓三文魚 $298真係好少食, 係屋企都一定唔會整既野, 係要係餐廳到叫黎食。上餐已經係切好左4件, 好精緻。酥皮唔係平時見到既咁深色, 但係食落係酥皮酥脆酥脆既口感。呢個係比較溫和既酥皮, 因為食落係平時酥脆酥脆既口感, 但係唔油,裡面既三文魚都係鮮嫩多汁, 一點都唔硬。 • •環境舒服, 餐廳都整間左燈光, 有氣氛之餘, 每一檯都好似有自己既空間咁, 好岩情侶去。地點都好就腳, 係times square 隔離。
裡面既環境氣氛浪漫,

日本廣島蠔燴意大利飯$218

夾埋意大利飯, 成個口感就係軟軟的。

威靈頓三文魚 $298

上餐已經係切好左4件, 好精緻。
酥皮唔係平時見到既咁深色, 但係食落係酥皮酥脆酥脆既口感。
裡面既三文魚都係鮮嫩多汁, 一點都唔硬。

• 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 威靈頓三文魚
銅鑼灣一向多嘢食,其中登龍街更加係食街😋 通常去親登龍街都係食地舖嘅餐廳,但聽朋友講呢度間樓上西餐廳Memoir幾正,適逢母親節前夕就帶媽咪去試吓❤️ 🌃 環境 (4/5)Memoir位於Time Square後面嘅登龍街永光中心17樓,位置唔算難搵☺️ Memoir無論環境定氣氛都好好🌹 餐廳整體以灰色同白色為主,感覺典雅~ 呢度嘅燈光偏暗,幾有feel,好適合黎燭光晚餐🕯️餐廳角落擺放咗唔同嘅擺設,設計頗為用心,️而且坐得都幾舒服,可以慢慢食慢慢傾計❤😋 食物 (4.5/5)🍽 Lunch Set 🍽🥗 雜菜沙律(跟餐)🧅 洋蔥圈 +$38🥩 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式烤肉汁 $198🐟 香煎盲槽魚 $168🍰 精選甜品 - 芝士蛋糕 +$28☕️ 咖啡/茶(跟餐)Memoir嘅lunch set全部都係$120-200不等,每個set仲包咗前菜🥗同餐飲☕️ ,非常抵食🤩雜菜沙律非常新鮮,咬落索索聲🥗 上面淋咗意大利黑醋,酸中帶甜,開胃又清新🌿 雖然沙律只係前菜,但份量都幾多,一啲都唔敷衍😚咁啱嗰日想食啲香口嘅嘢,見到跟餐有得加洋蔥圈就嗌咗一份食🧅 洋蔥圈炸得好香脆,而且調味好夠,唔洗蘸醬都

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🍽 Lunch Set 🍽
🥗 雜菜沙律(跟餐)
🧅 洋蔥圈 +$38
🥩 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式烤肉汁 $198
🐟 香煎盲槽魚 $168
🍰 精選甜品 - 芝士蛋糕 +$28
☕️ 咖啡/茶(跟餐)

咁啱嗰日想食啲香口嘅嘢,見到跟餐有得加洋蔥圈就嗌咗一份食🧅 洋蔥圈炸得好香脆,而且調味好夠,唔洗蘸醬都得👍🏻 不過洋蔥圈都幾滯,千祈唔好一次過食太多舊😆

主菜就嗌咗好多人推薦嘅steak,真係幾有水準🥩 10oz嘅澳洲肉眼扒好厚肉😛 Steak嗌咗medium rare,唔會overcooked之餘仲好juicy~ 一切落去無筋,牛味濃郁,韓式烤肉汁唔會過鹹,完美襯托塊扒嘅味道❤️ 薯條偏粗身,熱辣辣食好正🍟

另一道主菜就嗌咗香煎盲槽魚🐟 盲槽魚比想像中大塊,煎得外脆內嫩🤩 鮮味之餘肉質實淨但唔會太老🐟 上面仲有兩隻大蝦點綴添🦐 香煎盲槽魚隔離仲配有香滑嘅薯蓉🥔 牛油味好重,口感creamy,飽腹感十足🤪

雖然食完main course已經好飽,但食甜品係用第二個胃😆 我哋嗌咗一件cheesecake share🍰 雖然餐廳話係New York Cheesecake,但我食落覺得無論係蛋糕質感同芝士味都似日式cheesecake多啲🤣 雖然蛋糕質地鬆散咗少少,但整體味道都唔錯~ 嘆住杯咖啡食件cake,真係好寫意☕️

💰 價錢 (4/5)
Average price $250/pp
無諗過人均$250就可以喺港島區食到高質西餐💗 銅鑼灣食飯一向都唔算平,Memior可能係樓上餐廳嘅關係收費唔算進取,而且食物出品有水準,如果有特別節日想慶祝嘅不妨試吓🎉
  • 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁
2023-05-11 76 浏览
✨Memoir(ू•‧̫•ू⑅) ⁡🎀 <Set dinner x 1> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡Set dinner 包1湯,前菜加主食餐廳今晚有兩款 忌廉蘑菇同龍蝦湯點了龍蝦湯龍蝦湯味道足夠濃 作為前菜還不錯不過如有蝦肉會更滋味⁡頭盤點咗三文魚杏仁芝士卷加咗魚子醬或三文魚籽令賣相變得更精緻煙三文魚配芝士不錯 醬汁有少少紅莓醬幾開胃但杏仁味唔太出兩小件 一人份量真係啱啱好⁡主食點咗日式海膽忌廉帆立貝意大利粉帆立貝有三大隻 帶子口感略欠彈牙海膽汁加雜菌配搭可以醬汁如果多番少少同意粉硬身一點會更掛汁味道口左更rich⁡甜品簡單點了New York Cheese Cake味道同預期差不多為今晚晚餐簡單作了結⁡🎀 <烤美國頂級牛腹肉配香草醬> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡牛腹肉厚度適中唔會好薄上枱見粉紅色幾吸引叫咗五成熟但過熟咗啲令牛肉有點韌配菜有菜苗 車厘茄 不過不失⁡整體評分:😋味道: 6.5/10💰價錢: 人均約$450備註: 點餐時無留意若set dinner 叫牛肉另配意粉會便宜很多,吸取教訓今次😔⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――
✨Memoir(ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <Set dinner x 1>

💖MEMOIR
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
📞 (852) 9445 8122

2023-05-11 53 浏览
朋友介紹黎到呢間銅鑼灣樓上西餐廳晚飯。餐廳食物以western X Asian為主題。裝修以灰色為主調,簡約時尚,而且還有兩幅打卡牆。吞拿魚腐皮餃$88好特別的配搭,有點西日fusion feel , 日式腐皮壽司嘅腐皮裏面包住藜麥,再放上半熟吞拿魚方塊,造型精緻,不錯的小食。豆腐牛油果配xo醬$78呢個小食繼續玩fusion,呢個係西日再加中式,xo 醬配香滑牛油果仲要加嫩滑豆腐真係第一次試,好有新鮮感,估唔到又幾夾,兩款健康食材加上惹味香辣xo 醬,好味又冇罪惡感。廣島蠔意大利飯 $218廣島蠔大隻又脹卜卜,半熟非常鮮甜juicy。意大利飯口感不錯,軟硬適中。呢個飯鮮味又creamy,我哋兩個人好快吃光光。精選甜品$68今日甜品係crème bulee 。個燉蛋好香滑,蛋味香濃,會唔會好膩,上面嘅焦糖非常香脆。總括而言,我哋對呢呢餐都好滿意,菜式幾特別,而且質素不錯。不得不提個Menu設計得好用心,上面有啲手寫嘅英文至理名言同畫畫,好特別。

吞拿魚腐皮餃$88

豆腐牛油果配xo醬$78

廣島蠔意大利飯 $218

精選甜品$68

登龍街作為銅鑼灣著名嘅覓食地點好多人都識🙈但其實除左路面嘅食肆 樓上鋪都係臥虎藏龍嘎今次黎到依間Western✖️Asian餐廳用料好 味道jeng超級有驚喜😋日式海膽忌廉帆立貝義大利粉一上台就見到3隻大大隻嘅帆立貝咬落肉質厚實彈牙加埋外層微微焦香🤤哇平時食忌廉汁意粉好容易兩三啖就覺得漏但依個海膽忌廉汁creamy鮮味得黎再加左少少檸檬汁嘅酸味balance得好好! 超開胃!係食完成碟會覺唔夠喉果隻🙊日式青芥末威靈頓三文魚依個切面好靚😍一口咬落去首先係外層鬆脆厚度適中嘅酥皮再有一層紫菜增加左口感同鮮味到內層嘅三文魚亦唔會過熟 保持到嫩滑多汁同時仲有d青芥末醬中和翻個油膩感覺😌寫寫下霖翻都想再食雖然總體黎講價錢唔平但心思同材料絕對值回票價🥰
登龍街作為銅鑼灣著名嘅覓食地點

加埋外層微微焦香🤤哇
平時食忌廉汁意粉好容易兩三啖就覺得漏
但依個海膽忌廉汁creamy鮮味得黎
再加左少少檸檬汁嘅酸味
balance得好好! 超開胃!
係食完成碟會覺唔夠喉果隻🙊

😌寫寫下霖翻都想再食

雖然總體黎講價錢唔平
但心思同材料絕對值回票價🥰
2023-05-07 68 浏览
朋友介紹銅鑼灣附近有一間以記憶為主題嘅餐廳,咁啱約咗朋友聚一聚,所以決定去試下。餐廳位於登龍街永光中心17樓。餐廳環境舒服,非常適合朋友相聚。利用乾花營造浪漫氣氛,打卡一流!多款午市套餐可供選擇。精選餐湯加入紅菜頭,味道清甜,顏色吸引。雜菜沙律用上簡單調味,沙律菜新鮮,味道清新健康。香煎澳洲10OZ肉眼扒配韓式燒肉汁肉眼扒厚身,油脂細密,牛味十足,薯條熱辣辣,非常香脆。廚師手勢一流,完美保留肉汁。香煎盲鰽魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁盲鰽魚味香濃.肉質結實嫩滑,皮魚香脆。精選蛋糕芝士幼滑,質感厚實。精選甜品帶淡淡咖啡及酒味,質地挺身,口感綿密,甜味突出。咖啡甜品配上一杯咖啡完美。
餐廳位於登龍街永光中心17樓。
餐廳環境舒服,非常適合朋友相聚。
利用乾花營造浪漫氣氛,打卡一流!
多款午市套餐可供選擇。
精選餐湯
加入紅菜頭,味道清甜,顏色吸引。
雜菜沙律
用上簡單調味,沙律菜新鮮,味道清新健康。
香煎澳洲10OZ肉眼扒配韓式燒肉汁
肉眼扒厚身,油脂細密,牛味十足,薯條熱辣辣,非常香脆。
廚師手勢一流,完美保留肉汁。
香煎盲鰽魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁
盲鰽魚味香濃.肉質結實嫩滑,皮魚香脆。
精選蛋糕
芝士幼滑,質感厚實。
精選甜品
帶淡淡咖啡及酒味,質地挺身,口感綿密,甜味突出。
咖啡
甜品配上一杯咖啡完美。
  • 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁
2023-05-02 55 浏览
MEMOIR @銅鑼灣📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓餐廳以灰白色為主調,坐得舒服,環境舒適,星期六日lunch黎唔算多人,啱曬同朋友約埋一齊傾下計/情侶拍拖,weekend亦有lunch set👍🏻Lunch set 包餐湯🥣/沙律🥗餐湯為紅菜頭忌廉湯
▫️日式青芥辣忌廉雞肉意大利粉 $98呢款意粉係出面較少見,所以就叫黎試下~點知都有驚喜喎,味道有別完平時既味道,意粉creamy 掛汁得黎,個青芥辣令到成個意粉冇咁膩又開胃d👍🏻 整體都唔會好辣,算易入口~▫️紅酒燴牛肋條配薯蓉 $148🐮牛肋條份量都唔少,最impressed係整得好軟淋!牛味香濃✨✨ 薯蓉入口綿密,調味剛好,好creamy😋🍗水牛城雞翼 +$68Total有4隻雞翼,望落都好飽滿,外皮香脆 水牛城醬調味幾好夠入味,肉質都唔錯~🍟和風紫菜薯條配黑松露醬 +$38薯條較粗身 每條薯條都佈滿和風紫菜粉配埋黑松露醬好惹味🤤另外餐飲叫左紅莓汁、熱抹茶都唔錯,可以解下膩

MEMOIR @銅鑼灣

▫️紅酒燴牛肋條配薯蓉 $148

🍗水牛城雞翼 +$68

🍟和風紫菜薯條配黑松露醬 +$38
薯條較粗身 每條薯條都佈滿和風紫菜粉配埋黑松露醬好惹味🤤

另外餐飲叫左紅莓汁、熱抹茶都唔錯,可以解下膩
2023-04-29 62 浏览
Finally got the chance to check Memoir, which is a super popular restaurant in CWB, run by the owner of Starry Night BH.Really love the atmosphere in Memoir, feeling so relaxed and cozy to enjoy my me time at Memoir. The food are surprisingly good! 1) The crab meat & avocado tian with cucumber sauceTastes very fresh but bit different as the classical one because of the cucumber sauce makes the dish a little playful by the sweet lasting in the mouth.2) The grilled U.S prime beef hanger steak with

2) The grilled U.S prime beef hanger steak with chimichurri
Asked the chef to cook it with medium rare, didn’t disappoint me at all! The texture of the meat is tender but still intense, even well paired with the fruity pinot noir from Sonoma Coast.

Will come over to try other dishes soon in future, worthwhile a visit for the western food explorer.

2023-04-29 45 浏览
知道Memoir呢間餐廳已經開咗一段時間,本身覺得佢係一間普通嘅西式餐廳,所以一直都冇去🙈最近因為朋友開到口想食🤣,所以終於黎試一試, 一試之下原來食物好高質❣️❥ 香煎鵝肝🫶🏻外層煎得好香,裡面油脂肥美飽滿,好有甘香,旁邊配有蘋果泥中和厚重感❥ 薄荷意大利火腿配哈蜜瓜將幾塊意大利火腿卷起,份量好多,火腿夠鹹香,配搭哈密瓜同香醋,味道幾豐富❥ 煙三文魚杏仁芝士卷三文魚口感飽滿,裡面包住忌廉芝士,忌廉裡有淡淡杏仁味,食落較輕盈。上面鋪有魚子,好精緻✨❥ 日式青芥末威靈頓三文魚🫶🏻呢個係我嘅推介❣️用鬆脆嘅酥皮包住威靈頓三文魚,三文魚肉質幾滑。酥皮同三文魚之間雜住塊紫菜,紫菜好香,而且完全耐得住時間的挑戰,幾時食都係咁脆。裡面配有日式青芥末醬,食落好有驚喜,必須要encore 🥳❥ 烤美國頂級牛腹肉配香草醬呢份係7️⃣成熟嘅牛腹肉,牛味好香濃,口感較厚實,咀嚼時可慢慢品嚐牛嘅味道旁邊有鹽調味,另外仲有香草醬我鍾意輕輕用鹽調味,先食到牛最原始嘅味道🫶🏻❥ 紐約芝士蛋糕🍰🫶🏻芝士味道濃郁,口感適中,唔會太厚重,旁邊會有乳酪忌廉,同芝士味道好夾,好好食❥ 焦糖燉蛋燉蛋質感好滑,上層焦糖好脆好香甜,整體算

❥ 香煎鵝肝🫶🏻

❥ 薄荷意大利火腿配哈蜜瓜

❥ 煙三文魚杏仁芝士卷

❥ 日式青芥末威靈頓三文魚🫶🏻

裡面配有日式青芥末醬,食落好有驚喜,必須要encore 🥳

❥ 烤美國頂級牛腹肉配香草醬

旁邊有鹽調味,另外仲有香草醬
我鍾意輕輕用鹽調味,先食到牛最原始嘅味道🫶🏻

❥ 紐約芝士蛋糕🍰🫶🏻

❥ 焦糖燉蛋

燉蛋質感好滑,上層焦糖好脆好香甜,整體算係正常發揮

❥ Peach Minty Fizz

呢杯梳打好打卡able ,以保鮮花擺設上枱,裡面有蜜桃🍑加梳打,整體幾清甜

❥ Pineapple Fizz
菠蘿味香甜,隱陣之選

💬總結餐廳食物質素好高,帶生日嘅朋友黎仲會有鋼琴音樂盒,氣氛level up❗️
今次去銅鑼灣行街嘆返個Weekend Brunch,去左食街之稱登龍街揾食,Memoir 好評如潮就試下先☺️👍🏿環境設計簡單幾有情調,夠空間感適合一大班人聚會🤩💫精選餐湯🫕 / 雜菜沙律🥗粒粒雜菜湯健康之選,清清甜甜幾開胃,雜菜沙律加上意大利醋,面上有紅石榴籽抗氧化好有口感,健康之選,前菜都比想像中大碟😋💫香煎澳洲10oz肉眼扒🥩配韓式燒肉汁 肉眼扒厚切Medium rare肉質嫩滑,切開肉汁流出原汁原味,喜歡濃味可點碟上的燒汁燒汁外,我自己比較喜歡蒜鹽少少不會蓋過肉眼扒的鮮味💕☺️💫香煎加州鱸魚🐟配日本帆立貝配香草忌廉汁 鱸魚皮煎得金黃香脆,肉身香嫩幼滑,調味不多更突出魚的鮮味👍🏿 帆立貝夠大粒鮮甜美味,配菜薯蓉Creamy加車厘茄內軟一咬滿滿的蕃茄汁😝💫和風紫菜薯條配黑松露醬熱辣辣薯條🍟炸得剛好,而且本身沾了和風紫菜略有調味,再加埋黑松露醬口感更豐富😍💫芝士蛋糕🍰芝士蛋糕充滿了濃濃的奶香,甜膩中帶點芝士的鹹鮮微酸,入口即溶,但一 入口就化為一縷柔和奶香,最有趣是每個品牌,都有自家配方,隨著芝士產地及用量,做出來的蛋糕,風味迥異。今次選來8大名牌,仔細品評奶香、質地,找出城中好「 芝

💫精選餐湯🫕 / 雜菜沙律🥗

香煎加州鱸魚配日本帆立貝

💫和風紫菜薯條配黑松露醬

和風紫菜薯條配黑松露醬

💫芝士蛋糕🍰
芝士蛋糕充滿了濃濃的奶香,甜膩中帶點芝士的鹹鮮微酸,入口即溶,但一 入口就化為一縷柔和奶香,最有趣是每個品牌,都有自家配方,隨著芝士產地及用量,做出來的蛋糕,風味迥異。今次選來8大名牌,仔細品評奶香、質地,找出城中好「 芝 」味。

芝士蛋糕🍰

2023-02-26
雜菜湯
香煎澳洲肉眼扒
香煎加州鱸魚配日本帆立貝
和風紫菜薯條配黑松露醬
芝士蛋糕🍰
✨ 銅鑼灣樓上西餐廳·必試威靈頓三文魚今天為大家介紹一間小編和Foodie朋友bookmark已久的西餐廳,餐廳位於銅鑼灣永光中心,這次特意試試店中人氣大熱「日式青芥未威靈頓三文魚」,保證大家一試愛上。店內晚市套餐包餐湯、前菜主菜和甜品,現在就為大家介紹一下我們的晚餐吧!🥣 是日精選餐湯 (紅菜頭忌廉湯)紅菜頭忌廉湯入口細滑清甜,會比平常喝的蘑菇湯、南瓜湯等口感更輕盈,有著淡淡然的優雅之感,為晚餐揭開序幕。🥓 薄荷意大利火腿配哈密瓜賣相相當吸引的一道前菜,以意大利火腿配爽甜的哈蜜瓜,一咸一甜的味道豐富味蕾,如果不怕薄荷味的可連同薄荷葉同吃,會寧舍醒神開胃。🧀 煙三文魚杏仁芝士卷煙三文魚杏仁芝士卷是另一道精緻的前菜,煙三文魚與忌廉芝士及杏仁的香味交織,配上兩款不同的魚子,入口有芝士濃郁的口感,也有魚子的鹹香爽脆感,口感獨突,層次分明。🦢 香煎鵝肝 +$88 煎封後的鵝肝散發出誘人的香氣,厚切的鵝肝外焦內嫩,口感細緻緊密,入口即化,豐腴多汁。配搭自家製的蘋果蓉,味道芳香之餘,更可中和鵝肝的油膩感。🐟 日式青芥未威靈頓三文魚 $418小編一般都是吃威靈頓牛柳,威靈頓三文魚還是第一次吃,擺盤
✨ 銅鑼灣樓上西餐廳·必試威靈頓三文魚

🥣 是日精選餐湯 (紅菜頭忌廉湯)

🥓 薄荷意大利火腿配哈密瓜

🧀 煙三文魚杏仁芝士卷

🦢 香煎鵝肝 +$88

🐟 日式青芥未威靈頓三文魚 $418
小編一般都是吃威靈頓牛柳,威靈頓三文魚還是第一次吃,擺盤精緻的三文魚卷已預先分好4 件。三文魚以酥皮包裹着烤得金黃酥脆,內裡有一層紫菜包著魚肉,吃起來有酥酥脆脆的效果,三文魚肉質保持嫩滑,吃時加點青芥末醬汁,除了可解酥皮的油膩感外,還可以提升三文魚的香味,味道美味出眾,讓人印象難忘。

🥩 烤美國頂級牛腹肉配香草醬 $468
7成熟牛腹肉肉質保持柔軟,香氣撲鼻。牛腹肉已預先切成一塊塊,女士們吃起來也可以保持優雅的氛圍了。牛腹肉入口有濃郁的肉香,充滿肉汁,味道竟然有點像吃封門柳呢! 吃時蘸上自家製的香草醬,令整道菜的口感更平衡。配菜也是相當不錯的,整顆的烤蒜入口粉糯,香味出眾,鼓勵大家一試喔!

🍑 Peach Minty Fizz $68
🍍 Pineapple Fizz $48
Signature 的飲品非常適合打卡享用,兩款口味的梳打帶有果香,解渴冰涼。

🍮 廚師推介甜品Creme Brulee +$10
焦糖燉蛋是法國經典甜品,在軟滑的燉蛋上製作一層焦糖脆皮,燉蛋入口厚實滑溜,一脆一滑的雙重口感,讓人愈吃愈滋味。

🍰 紐約芝士蛋糕
質感綿密濕潤,口感細滑,甜度適中,芝味濃郁。吃時加上一點酸忌廉,中和芝士的厚重感,為整個晚餐畫上完美句號。

🔸小總結:
餐廳設計以灰色及白色為主,配上柔和的燈光營造優雅舒適的氛圍,

👅 味道:4.7/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.7/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳 :MEMOIR (銅鑼灣)
🌐地址 :銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

🐮 #cowing吃在銅鑼灣

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #銅鑼灣美食 #MEMOIR
2023-04-26
  • 日式青芥末威靈頓三文魚
  • 香煎鵝肝配蘋果蓉
呢日lunch time嚟到登龍街呢間#西餐廳試咗佢哋嘅lunch set 有跟餐湯/沙律 同餐飲當日嘅餐湯係#紅菜頭 忌廉湯主菜方面個人比較推薦紅酒燴#牛肋條牛肋條肉質好夠淋身 而且好入味配菜#薯蓉 都好smooth ✌︎另外我哋仲加咗個炸#洋蔥圈炸得好脆好香口ʕง•ᴥ•ʔง最後仲加咗份甜品 當日有兩款選擇 我哋就揀咗#芝士蛋糕 呢個有驚喜蛋糕好濕潤 #芝士 味濃郁 甜而不膩旁邊仲有忌廉芝士伴碟ฅ^•ﻌ•^ฅ兩樣一齊食更加滿足𝘺𝘶𝘮♡♡🍴香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198🍴紅酒燴牛肋條配薯蓉 $148🍴炸洋蔥圈 +$38🍴精選甜品 +$28🍴凍焙茶 🍴凍咖啡 -👅 #yumyumfood銅鑼灣📍 MEMOIR🔍 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
呢日lunch time嚟到登龍街呢間#西餐廳

🍴凍咖啡
👅 #yumyumfood銅鑼灣
📍 MEMOIR
🔍 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
🍽MEMOIR (銅鑼灣)✨Set Dinner $368👍🏻粟米忌廉湯粟米味濃🌽口感creamy .🤜🏽煙三文魚杏仁芝士卷我覺得個餡仲鹹過煙三文😂後來點返粉粉地閃令令既醬✨酸酸甜甜可以中和返芝士卷既鹹🙌🏻.🫶🏻日式海膽忌廉帆立貝意大利粉每條意粉都掛滿海膽汁🤩#海膽控 既我表示好幸福呀🥰帆立貝有3大粒,粒粒都爽口彈牙✨.👍🏻紐約芝士蛋糕芝士味濃🧀伴碟既酸奶中和到芝士既膩.👍🏻烤鮮蝦神石榴藜麥沙律 $108鮮蝦彈牙,石榴酸酸甜甜好開胃仲食到有少少薄荷醬味~好清新如果可以多返啲石榴粒就好啦🤤.🫶🏻日本廣島蠔燴意大利飯 $218大推💗 性價比勁高🤩5大粒廣島蠔,粒粒飽滿🦪職員教我地將啲蠔連飯攪拌蠔味會更出,勁鮮甜呀😋加埋三文魚籽~豐富口感#生蠔控 既朋友一定要試下🤤📸17.04.2023.💁🏻‍♀️店內裝修有情調,Menu設計有心思💖媽媽想飲暖水,職員斟左一細壺比我地~好貼心👍🏻食物有質素,落重料,性價比高🤤
🍽MEMOIR (銅鑼灣)
✨Set Dinner $368
👍🏻紐約芝士蛋糕
芝士味濃🧀
伴碟既酸奶中和到芝士既膩
👍🏻烤鮮蝦神石榴藜麥沙律 $108
鮮蝦彈牙,石榴酸酸甜甜好開胃
仲食到有少少薄荷醬味~好清新
如果可以多返啲石榴粒就好啦🤤
🫶🏻日本廣島蠔燴意大利飯 $218
大推💗 性價比勁高🤩
5大粒廣島蠔,粒粒飽滿🦪
職員教我地將啲蠔連飯攪拌
蠔味會更出,勁鮮甜呀😋
加埋三文魚籽~豐富口感
#生蠔控 既朋友一定要試下🤤
📸17.04.2023
💁🏻‍♀️店內裝修有情調,Menu設計有心思💖
媽媽想飲暖水,職員斟左一細壺比我地~好貼心👍🏻
食物有質素,落重料,性價比高🤤
煙三文魚杏仁芝士卷
粟米忌廉湯
烤鮮蝦神石榴藜麥沙律
紐約芝士蛋糕
粟米忌廉湯
烤鮮蝦神石榴藜麥沙律
紐約芝士蛋糕
2023-04-23 74 浏览
低調樓上西餐廳✨餐廳位於永光中心入面,店內比較昏暗,幾有情調,座位數量唔算太多,不過星期六Lunch時間黎到都唔算太多人,坐得都幾舒服😀Weekend都有Set Lunch,而且價錢都唔貴,留意返一個餐淨係可以加一款小食,唔係任加🙈今次試左兩款主菜同小食,感覺食物質素都唔錯,幾滿意😋《慢煮美國豬扒配薯蓉 $158》呢份慢煮豬扒份量都幾大份,因為佢係厚切豬扒個種,所以食晒成份都幾飽肚,豬扒有啲部分既肉質會比較實正,但都唔算鞋口,有啲位就比較彈牙,幾好食,配左啲豬扒汁同蒜鹽係旁邊,按個人需要自己加,建議點小小好啦,如果唔係會好咸😂《香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁 $168》鱸魚煎得唔錯,魚皮煎到有少少脆身,魚肉都幾滑,略嫌有少少骨,兩隻帆立貝都算大隻,食落都幾彈牙,個香草忌廉汁都幾夾,配個魚食都唔漏🙈當日既餐湯係蕃茄湯,幾好飲,好濃郁既蕃茄味,而沙律就比較清淡,加咗蕃茄仔同埋紅石榴,簡單咁用咗黑醋調味,絕對係健康之選😂兩份主菜都有啲類似大豆芽嘅菜,幾好食👍🏻《水牛城雞翼 +$68》水牛城雞翼個醬汁調配得幾好,咸淡適中,唔會話太多醬好似食緊醬咁,食返幾隻都唔會覺得漏😋《牛肉薯餅

《慢煮美國豬扒配薯蓉 $158》

《香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁 $168》
香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁

跟餐沙律
是日餐湯

《水牛城雞翼 +$68》
水牛城雞翼

《牛肉薯餅 +$38》
炸得好脆,就算我哋擺咗一陣唔係即刻食都仲係好脆,配咗個蜜糖芥末醬,呢個配搭幾特別,中和左炸嘢幾油膩感,食落幾清新😀

《黑加侖子薄荷特飲 +$48》
食咗咁多炸嘢自然要叫返杯清爽嘅嘢飲,呢杯黑加倫子薄荷特飲個賣相一流😂飲之前攪一攪個底啲糖漿,本身個人唔係太鍾意薄荷,所以就冇刻意去攪薄荷嘅糖漿🙈雖然係加咗兩款糖漿,但係都唔會覺得好甜,飲落味道都唔錯,好快就飲晒成杯👍🏻

《凍焙茶 跟餐》
呢杯凍焙茶係無糖既,茶味幾香,解膩一流👍🏻

MEMOIR
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓