2023-05-20
呢個組合約咗幾次,今次終於約齊人了。先搵個好地方坐低傾吓計先!今次試了銅鑼灣呢間《Memoir》,位於永光中心17樓,聽話招牌菜有慢煮豬扒,即管book位又試吓。餐廳環境舒適,裝修以簡約歐陸風格為主,氣氛浪漫又精緻!Lunch menu 有幾個選擇,每款都好似幾吸引,於是我哋決定share食,咁就可以品嚐不同口味!-慢煮美國豬扒加薯蓉-香煎鱸魚帆立貝-澳洲10安士肉眼扒配燒汁套餐可選南瓜湯或沙律,兩款都好美味。沙律清甜夠新鮮,南瓜湯夠晒香滑濃郁都唔錯!配上藍色餐碟賣相精緻!主菜我哋都好滿意,其中一個朋友好鍾意香煎鱸魚,香煎火候剛剛好,皮脆肉嫩配薯蓉都唔錯。好想試佢嘅慢煮豬扒,果然冇失望,厚肉瘦身豬扒鎖緊肉汁,有興趣朋友可以試吓!最後上了澳洲肉眼扒,我哋叫咗medium Rare,幾重牛味,熟度剛剛好,可惜筋多咗少少,切的時候要避開。甜品有兩款選擇,芝士蛋糕和朱古力慕絲。兩款都好香滑!朱古力mousse 好香濃,我特別推介呢款!另外特飲peach minty fizz 好Refreshing,最吸引就係個花花杯墊,令杯特飲變得更加可愛😍
-慢煮美國豬扒加薯蓉
-香煎鱸魚帆立貝