2019-10-12 216 浏览
與友人一行四人都想試下食物質素高D既Cafe於是就book尼間去到餐廳點知唔算大但就空間用到盡檯與檯好逼。叫了兩個長通粉都不錯。見到有Rib eye 但HKD278 以為會有開心驚喜好好味 ,點知真係「好驚喜」。叫了5成熟 仲切件上,來到檯就微溫都無 。食落去無牛味。想點啊。如果同outback比簡直係差天共地。食左一個鐘左右,就因為太肚餓好快食曬 ,店員就開始問野食到齊未,食完未,(言下之意係咪直接問:可以埋單未?)我支啤酒先飲左幾口就想叫我地走?價錢簡直貴,4個人就要900以上,食物整體還好除了牛排個職員催交檯就真係令個飯局更加唔開心因為本身都無話限時食幾耐總之無下次。大家去之前要三思。

去到餐廳點知唔算大但就空間用到盡檯與檯好逼。

我支啤酒先飲左幾口就想叫我地走?

價錢簡直貴,4個人就要900以上,食物整體還好除了牛排

個職員催交檯就真係令個飯局更加唔開心

因為本身都無話限時食幾耐

總之無下次。大家去之前要三思。
2019-10-11
  • 黑松露卡邦尼長通粉
2019-10-12 170 浏览
一行4人想去cafe 靜靜地食下野吹下手。所以一早叫友人訂座,諗住可以happy Friday。仲見有咁多好評諗住無死啦,點知.....入到去間餐廳,其實唔大同埋好逼,d檯與檯空間好少,向後推凳都會撞到人。食左一個鐘都無,個女職員開始問我地野食到齊未,食完野未,幫我地收走d野(?)完全好shock,入去果陣無同我地講過有限時但就好肉酸趕客走。價錢偏貴,4個人食左$900,食物質數中上但職員催交檯真係令客人好唔開心。無下次。埋緊單先問我地覺得食物ok唔ok。食物ok但人唔ok 呢。
一行4人想去cafe 靜靜地食下野吹下手。

2019-10-05 137 浏览
今天和朋友來到一間位於旺角鬧市的樓上咖啡小店吃簡單的法國料理。位置雖然有點隱蔽,但出電梯後真的很驚喜啊!用織布組成的吊椅呈現在眼前,很清新呢!因為已預先訂枱有折扣,而且去到like & share他們的facebook每人可減$20,所以和朋友二人每人點了一個套餐,前菜連飲品,價錢都很優惠。前菜我們都點了田園沙律田園沙律酸酸甜甜的,很開胃。可是我總吃到一鼓濃濃的洋蔥味,所以不太接受到。但朋友表示很滿足喔。而主菜,朋友點了他們當天的廚師推介 - 忌廉蟹籽意大利飯(名字是我老作的因為聽不清楚店員說的名字,但大概是這樣子啦)吃了兩口,蠻驚喜喔!蟹籽份量也算多,滿足!不過米飯質感偏硬,如果胃不好的人會比較難消化喔!另一份主菜則點了 - 芝士玫瑰汁海蝦燴意大利扁意粉海蝦有三隻,而且預先剝好殼,只留下頭和尾的部份,處理手法很細心,既保留了蝦的樣子又能方便食客,大大力給廚師一個讚 味道方便,酸酸甜甜的,可是不太形容到玫瑰汁的味道,也嗅不出玫瑰花的味道🤣😅跟幻想出來的不太一樣 可能我道行未夠深厚吧!整體而言就是很滿足啦!

前菜我們都點了田園沙律

因為聽不清楚店員說的名字,但大概是這樣子啦)

另一份主菜則點了 - 芝士玫瑰汁海蝦燴意大利扁意粉

整體而言就是很滿足啦!

2019-10-03 100 浏览
幾個朋友放工諗住搵個地方食晚飯,其中一個朋友就提議黎呢度啦!大廈門口係難搵咗D,但只要去開就會識路~上到去地方唔算太大,但環境幾舒服,返完一日工上到黎真係有relax既感覺呀因為大家都好肚餓所以都快快手叫嘢食小食: 黑松露醬薯條薯條炸得好香,黑松露醬好食 粉: 海鮮意大利粉因為我唔食得海鮮所以無記住係咩粉哈哈但朋友都話味道唔錯飯: 黑松露野菌意大利飯又係黑松露,但真係好好食!好鍾意個飯既口感,一級棒但真係太攰相都唔記得影下次再去食既時候先補返啦哈哈p.s. 食物份量略嫌細d,如果要食好飽既朋友就可能要叫多個飯啦!
大廈門口係難搵咗D,但只要去開就會識路~
上到去地方唔算太大,但環境幾舒服,
返完一日工上到黎真係有relax既感覺呀

因為大家都好肚餓所以都快快手叫嘢食

小食: 黑松露醬薯條
薯條炸得好香,黑松露醬好食

粉: 海鮮意大利粉
因為我唔食得海鮮所以無記住係咩粉哈哈
但朋友都話味道唔錯

飯: 黑松露野菌意大利飯
又係黑松露,但真係好好食!
好鍾意個飯既口感,一級棒

但真係太攰相都唔記得影
下次再去食既時候先補返啦哈哈

题外话/补充资料: 近期知道生意唔易做,但見到店主好有良心,係真香港人! 特登上黎寫返食評支持你地! 加油呀!
2019-09-16
  • 黑松露醬薯條,
  • 黑松露野菌意大利飯
今天朋友約了我去這間餐廳試試。餐廳的位置比較難找,要從一條後街上大廈。餐廳的位置不多,幸好我們是前有訂檯,環境比較有格調。餐廳有沙律🥗、小食、主菜、甜品等。我們選擇了單點。芝士煙肉薯泥熱鍋這個上菜時熱烘烘的,薯泥的口感剛剛好,而且有香濃的芝士味黑松露卡邦尼長通粉這個未到調校得剛剛好,不會太鹹,而且十分creamy ,口感香滑,再加上黑松露醬,令整體口感及味道昇華!南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯這個意大利飯的軟硬度剛剛好,南瓜汁十分香口,雖然不太吃到蟹肉,但整體感覺也不錯!整體來說,餐廳的食物是高質的,無論是賣相及味道也十分不錯,下次可試試其他菜式!

餐廳的位置不多,幸好我們是前有訂檯,環境比較有格調。

餐廳有沙律🥗、小食、主菜、甜品等。我們選擇了單點。

芝士煙肉薯泥熱鍋

這個上菜時熱烘烘的,薯泥的口感剛剛好,而且有香濃的芝士味

2019-09-27
2019-09-25 151 浏览
好彩黎之前,睇過食評講過座大廈要行入後巷,因為就咁對街號,其實都幾難搵到座大廈的。上到去,其實一出就係餐廳門口,餐廳唔算大,環境暗暗地幾有氣氛。但咁啱隔離枱當日有一班朋友10幾人搞gathering, 一張長枱喺度傾偈頗為嘈。影響到其實散枱既客想傾偈都比較受到影響。野食方面,蒜蓉包幾脆口黑松露醬薯條都不錯最有特色係這個煙燻迷迭香雞翼,點上煙後再揭蓋,雞翼有些微煙燻味道。店員話這是參考外國製法。龍蝦汁海鮮燴意大利飯,飯既質感有少少硬身。黑松露菌意大利飯以樓上cafe來說,算係有水準的西餐,無催交枱可以慢慢坐。

野食方面,蒜蓉包幾脆口

法式蒜蓉麵包

黑松露醬薯條都不錯

煙燻迷迭香雞翼

龍蝦汁海鮮燴意大利飯,飯既質感有少少硬身。
龍蝦汁海鮮燴意大利飯

黑松露菌意大利飯

以樓上cafe來說,算係有水準的西餐,無催交枱可以慢慢坐。
2019-08-16
法式蒜蓉麵包
煙燻迷迭香雞翼
龍蝦汁海鮮燴意大利飯
2019-09-23 124 浏览
最近上網搜尋見到呢間係良心小店,搵路搵咗好耐終於搵到,專程嚟支持一下。如果唔係網上有人宣傳可能都真係唔會嚟。係一個簡約小空間簡簡單單食個tea,叫咗一份蛋餅同一份芝士薯蓉。雖然價格都唔係特別平,兩樣加埋已經差唔多$140, 同埋食物有少許油膩, 但味道ok嘅,自己係屋企又好似真係整唔到。 最緊要係想嚟支持吓表達一分心意^^ 店員都好有heart好friendly~ P.S. 門口啲佈置好可愛,有個小小打卡位㗎

P.S. 門口啲佈置好可愛,有個小小打卡位㗎
下午茶
2019-09-21 84 浏览
第一次嚟食,事先已經有望過食評,對d食物都有頗高嘅期望😆結果真係出乎意料之外,比我預期中嘅好食😊😊雖然個場唔大,人手唔多,但都服務周到,仲可以係落單嘅時候比到意見我😁😁唔錯👍🏻👍🏻👍🏻加上環境都很舒適,手繪嘅天花板給人一種好chill嘅感覺🤤🤤讓我不自覺會放鬆,同朋友好好談心😊😊
2019-09-20
  • 澳洲穀飼肉眼扒
2019-09-20 95 浏览
放工個fd搵我陪佢 然後帶左我黎食 環境都唔錯喎😍細細間咁好有feel我地各自散叫左塊扒 同一份水牛雞翼 加2杯野飲樓面得一個服務員🙊所以要比啲耐性等下 不過成個環境好啱傾計🤩夜晚黎到旺角呢區唔知食咩好 可以黎試下喎😆不得不讚個薯蓉真係好好食🤩🤩可惜個fd唔好青 佢唔識欣賞 但如果冇青佢話都會中意食 另外啲盤碟都擺得好靚 唔食都可以叫黎影相呃個like💕🌝(講笑)其實成間店個賣點都係個環境 天花係自己手繪既藍天白雲 但我地係夜晚去食唔知晏就個feel係點既呢😙😙環境真係100分 溫馨提示:因為係小店鋪 所以想食就最好book位啦🤣🤣🙊🤤

我地各自散叫左塊扒 同一份水牛雞翼 加2杯野飲

夜晚黎到旺角呢區唔知食咩好 可以黎試下喎😆

溫馨提示:因為係小店鋪 所以想食就最好book位啦🤣🤣🙊🤤
水牛雞翼
2019-09-20
水牛雞翼
2019-09-19 108 浏览
難得有時間同女友撐台腳,專誠去左一間由朋友推介既餐廳little fresh餐廳採用開放式廚房,廚師係下廚煮菜同時可以同客人互動,算係一個幾別緻既設計方法好啦都應該講返食物,因為已經行左成日街,所以女友點左一杯竹炭咖啡解渴陣陣竹炭香氣傳出,相當唔錯,推薦!廚師介紹黎到必點既迷迭香煙燻雞翼,理所當然就要try try佢啦,黎到場面相當誇張,廚師table service燒香迷迭香草,再打開蓋子,衝天香味佈滿整間餐廳,剩係呢樣都已經值回票價,雞肉嫩滑多汁,難怪廚師極力推薦!主菜揀左法式豬鞍扒,同埋法式牛柳伴紅菜頭莎莎牛柳處理得幾好,唔會有筋,入口易咬亦充滿牛味法式豬鞍扒就係女友點既,不過見佢食到隻碟都一乾二淨就知道應該美味十足,下次黎到我試
陣陣竹炭香氣傳出,相當唔錯,推薦!

主菜揀左法式豬鞍扒,同埋法式牛柳伴紅菜頭莎莎
牛柳處理得幾好,唔會有筋,入口易咬亦充滿牛味

2019-09-13 74 浏览
旺角一間好好食的餐廳試了南瓜湯加麵包🥯 熱辣辣 即叫即整再追加海鮮蛋餅 好大塊和好足料 58元係抵食主菜方面:三文魚意大利麵 我最喜愛的主菜第二款就係 頂級魚柳 兩大塊 脆卜卜的好鮮甜一間我十份推介的餐廳大家唔知食甚麼 可以去看看試吃包大家滿意
旺角一間好好食的餐廳
一間我十份推介的餐廳
大家唔知食甚麼 可以去看看試吃
包大家滿意
2019-09-13 76 浏览
一個活動,令我地三個同月生日既人拉埋一齊,實在太有緣份了😃所以一定要約埋一齊慶祝🥳🥳幸運地搵到一間食物質素好好既餐廳😍「法式甜酒西班牙豬肉眼扒」肉質超軟稔,連配菜薯蓉都好好食呀每一碟都清得好乾淨「香草慢煮雞胸配迷迭香他他」雞胸好入味,肉質軟卻欠缺滑溜,不過師傅話黎緊將會有新配方改良一下有改變就會有進步~~YEAH!「芝士玫瑰汁海蝦伴意大利扁麵」雖然有芝士,但一啲都唔膩,而且啲蝦仲剝左殼添,超貼心小食「黑松露薯條🍟」都零舍唔同,炸得乾身得黎又完全唔油膩「水牛雞翼」水果茶都係必飲的!味道香濃,又唔會過甜呢間餐廳真係full of heart,真心推介!特別係大家理念一樣

幸運地搵到一間食物質素好好既餐廳😍

「法式甜酒西班牙豬肉眼扒」肉質超軟稔,連配菜薯蓉都好好食呀
每一碟都清得好乾淨

「香草慢煮雞胸配迷迭香他他」
有改變就會有進步~~YEAH!

「芝士玫瑰汁海蝦伴意大利扁麵」
雖然有芝士,但一啲都唔膩,而且啲蝦仲剝左殼添,超貼心

小食「黑松露薯條🍟」都零舍唔同,炸得乾身得黎又完全唔油膩

「水牛雞翼」

水果茶都係必飲的!味道香濃,又唔會過甜

2019-09-12
今日約咗幾個中同Gathering👭👭,幾個月無見,大家都傾吓自己D近況同未來大計🗓,中同就揀咗哩間o係油麻地嘅樓上Cafe,貪佢地點方便😉先俾大家睇吓個下午茶menu☕️先黎一杯中同點嘅沙冰🍹,不過唔記得問佢好唔好飲🤭竹炭咖啡微甜嘅斎啡上面加咗D Cream,黑白配色賣相滿分💯檸檬牛油藍殼青口扁意粉扁意粉軟硬適中,檸檬蒜蓉牛油汁夠惹味,好食😋紅菜頭海蝦意大利飯以紅菜頭煮成嘅燴飯不但健康加分,又唔會好似出面食有時會有膩嘅感覺;而且賣相一絕,令人食指大動🤤🤤🤤,名符其實嘅驚喜之作👍🏻煙三文魚🐟配魚子醬忌廉芝士法包🍞魚子醬配上煙三文魚鮮味十足🤩、感覺矝貴,忌廉芝士又為法包增添另一個層次,簡直覺得自己去咗南法🇫🇷食緊正宗嘅法國菜🥂新奧爾良炸薯條薯條炸得鬆脆,個汁帶小小酸味,非常開胃😋總結:價錢雖則大眾化,但絕對沒有將貨就價,食物質素不論係食材🥬、味道同賣相🍝都一D都唔馬虎,絕對係水準✅同誠意之作。眼見成間店得兩個人,已經包辦晒大廚、水吧同樓面😲,有感係香港經營一間小餐館或者小企業真係唔容易,希望大家都可以多D幫襯用心❤️製作嘅香港小店!💪🏻

先俾大家睇吓個下午茶menu☕️

先黎一杯中同點嘅沙冰🍹,不過唔記得問佢好唔好飲🤭
沙冰

竹炭咖啡

微甜嘅斎啡上面加咗D Cream,黑白配色賣相滿分💯

檸檬牛油藍殼青口扁意粉

扁意粉軟硬適中,檸檬蒜蓉牛油汁夠惹味,好食😋

紅菜頭海蝦意大利飯

煙三文魚🐟配魚子醬忌廉芝士法包🍞

新奧爾良炸薯條

薯條炸得鬆脆,個汁帶小小酸味,非常開胃😋

總結:

眼見成間店得兩個人,已經包辦晒大廚、水吧樓面😲,有感係香港經營一間小餐館或者小企業真係唔容易,希望大家都可以多D幫襯用心❤️製作嘅香港小店!💪🏻
2019-09-07
庆祝纪念
纪念日
沙冰
  • 紅菜頭海蝦燴意大利飯
2019-09-04 59 浏览
又到開學季節,我地成班同學一齊去食開sem飯因為上完堂已經9:30 好難得搵到間cafe係平日開到凌晨2點,又唔限時間,可以俾我地10個人傾下近況我地試左餐牌上面嘅set dinner,1. 廚師推介是日廚師推介係忌廉雜菌意大利飯我平時係一個唔鍾意食飯嘅人但呢個飯嘅source好juice 忌簾嘅份量岩岩好 唔會太多 食落唔會太濟同時Balance到意大利飯嘅乾2. 香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎上菜時 大家都俾呢碟菜嘅外貌吸引了可能係我本身唔太鍾意食雞胸肉所以覺得呢個set係比較遜色雞胸肉略嫌粗糙3. 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬肉眼扒恰到好處 而且豬肉味好濃適合鍾意食豬嘅朋友4. 拿破崙三色腸燴意大利扁麵最推介呢個set雖然佢嘅外貌平平無奇但係佢嘅汁酸酸甜甜 好適合夏天冇咩胃口嘅時候食而且廚師煮Pasta嘅時間岩岩好睇得出佢嘅用心最最最重要一點係呢間店嘅店主好好人,而且唔會限我地時間,岩哂朋友一齊上黎傾下計💜推薦
蛋餅
又到開學季節,我地成班同學一齊去食開sem飯

我地試左餐牌上面嘅set dinner,
1. 廚師推介

睇得出佢嘅用心

2019-09-03
蛋餅
2019-08-25 57 浏览
這天掉下他,和好姊妹同享晚餐,我們太耐沒見,這晚盡情來聊聊天。這裡雖不大,但座位尚算舒適,要來記得打來預計位,今晚也爆滿。我們都很懶,看dinner set來點餐就算,也有5款可以選。湯正常,味道不錯有湯或沙律作頭盤這是慢煮雞胸配迷迭香莎莎,雞煮得剛剛好,而且也入了味,香草味亦入雞,清香但不濃。芝士玫瑰汁海蝦配意大利扁麵,汁很足夠,配搭是不錯,很清新,從未試過。也點了廚師推介,是我喜愛的意大利飯,很好味,我好喜歡,不會太水,剛剛好。忍不住點了玫瑰latte,好飲。

湯正常,味道不錯

有湯或沙律作頭盤

忍不住點了玫瑰latte,好飲。