2020-01-26 58 浏览
年初一唔洗拜年 掃完一輪街 想搵個地方落腳就上左呢間cafe年初一加上時間比較早所以都靜靜地其實已經食到好飽所以只係嗌左兩個小食同兩杯野飲但整體都好唔錯~行過路過唔好錯過😆首先講野食方面 嗌左牛柳條配蒜蓉包蒜蓉包一向係至愛 加上牛柳條既sauce係用左mint同其他herbs 味道特別得黎又好夾個包!而牛柳亦都好稔😋😋😋其實唔肚餓但為食既小妹再叫左一個黑松露醬薯條醬就正正常常啦 薯條我覺得抵讚!脆得黎又唔會太乾 雖然有sauce但都冇偷懶有落調味粉☺️感受到好有心~然後服務方面我俾十分 呢間cafe價錢唔貴 但服務態度非常好 上菜果陣會解釋得好清楚道菜有咩特別~好值得讚!!男朋友都話諗起上一次食間貴價餐廳個侍應姐姐既解釋 所以咁既普通價錢絕對物超所值!順帶一提侍應哥哥雖然戴左口罩但我覺得係靚仔😆😆同埋最後我地走既時候侍應哥哥同其他staff都有講byebye🥰 總括而言 野食好味 服務超班 價錢合理 我寫到都覺得自己好似打手 但真心講 咁既餐廳其實我想靜靜雞私人收藏 不過算啦 我覺得係值得發揚光大既十級推介🤣
年初一加上時間比較早所以都靜靜地

其實已經食到好飽所以只係嗌左兩個小食同兩杯野飲
但整體都好唔錯~行過路過唔好錯過😆
首先講野食方面 嗌左牛柳條配蒜蓉包

其實唔肚餓但為食既小妹再叫左一個黑松露醬薯條

順帶一提侍應哥哥雖然戴左口罩但我覺得係靚仔😆😆

2020-01-23 56 浏览
今晚去左呢間小型cafe食,最好book檯先,位唔多。棟大廈都幾難搵,差唔多油麻地站,係條橫街,行行下左手邊有條好黑的巷仔。上到去有幾個人就會幫你安排位。間餐廳好多聖誕燈,個天花板又有藍天白雲,整體裝修好有heart。我地叫左南瓜野菌湯,芝士煙肉薯泥熱鍋,南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯香草慢煮雞胸,鐵版朱古力brownie配自家制雜莓學芭。我比較中意芝士煙肉薯泥熱鍋,上菜時熱辣辣,岩晒冬天食,配埋煙肉好好食,同埋個甜品都好好。其他菜就正常,同出面差唔多。呢度碟碟菜都賣相好好,裝飾得好靚。
2020-01-23 31 浏览
今次已經係我第二次返嚟食啦,因為而家小店真係非常用心,無論店員或者老闆👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼所以約出嚟旺角,都忍唔住想再次返嚟晚餐❤️❤️❤️😊😊😊😊南瓜野菌湯好香濃嘅南瓜甜味,配上雜菌,好好味❤️❤️❤️西班牙海蝦蛋餅有啲似我哋嘅奄列,不過入邊就會有蝦、火腿,食落去軟綿綿,又有蛋香❤️❤️👏🏽👏🏽👏🏽黑魚子白汁煙三文魚燴意大利扁麵個醬汁好濃,煙三文魚切到一粒粒,所以食每一啖意粉都一定會有煙三文魚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬肉眼扒煮到八成熟,不過我覺得最突出嘅係佢嘅南瓜醬!南瓜嘅甜味配上肉眼扒,冇諗過可以咁夾喎❤️❤️❤️❤️鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭最後一個係一個好滿足嘅甜品,醬汁可以自己淋落個鐵板上邊❤️❤️👍🏼👍🏼👍🏼

南瓜野菌湯
好香濃嘅南瓜甜味,配上雜菌,好好味❤️❤️❤️

西班牙海蝦蛋餅

黑魚子白汁煙三文魚燴意大利扁麵

法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬

鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭

2020-01-19 33 浏览
今日黎到呢間Little Fresh樓上鋪,上到嚟見到都真係幾多人,呢度地方雖然比較細但係裝修都幾有格調。又見近排流感肆虐,門口仲有提供口罩比顧客真係相當貼心。食物選擇好多,而dinner set既價錢合理。我地叫左個湯,小食同兩個主食加甜品。南瓜野菌湯,湯唔會好杰,有比較重嘅洋蔥味,相對南瓜味比較淡。芝士煙肉薯泥熱鍋,淡淡的芝士味配上煙肉,味道又唔會太咸,呢個小食滋味得嚟非常之飽肚。黑魚子白汁煙三文魚燴意大利扁麵,白汁好creamy,,每一條意粉都掛滿醬汁,煙三文魚嘅份量都幾多,略嫌個意粉唔係太夠熱。香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎,慢煮可以令雞胸肉冇咁粗嚡,夾埋啲薯蓉同蕃茄碎一齊食,最後叫埋個甜品真係好滿足,自家製焦糖燉蛋,面層嘅焦糖十分香脆,燉蛋既蛋味香濃,外層熱內層凍,甜度適中幾好食。

2020-01-18 59 浏览
今日我嘅好朋友幫我係呢間cafe慶祝生日鋪面比較細,上到去就算book左位都要等多一陣店員都好nice,係咁講唔好意思我地一行十人都叫左十幾樣嘢,個個都好肚餓小食其中一樣係呢個煙燻雞翼,黎到嘅時候即刻係我地面前燒一燒,食個時個嗅覺同味覺都feel到有燻過,好特別!呢個係紅酒牛肋,唔係太大驚喜,但味道都不錯呢個risotto好足料!唔會好漏因爲佢有dd酸味,推薦👍👍👍海鮮嘅味都有blend到落d飯度仲有呢間係良心店所以d嘢食更加好味生日仲有個小驚喜,老闆送左支自製小香水比我
今日我嘅好朋友幫我係呢間cafe慶祝生日

鋪面比較細,上到去就算book左位都要等多一陣
店員都好nice,係咁講唔好意思
我地一行十人都叫左十幾樣嘢,個個都好肚餓

呢個係紅酒牛肋,唔係太大驚喜,但味道都不錯

仲有呢間係良心店所以d嘢食更加好味

生日仲有個小驚喜,老闆送左支自製小香水比我
2020-01-15
庆祝纪念
生日
2020-01-17 44 浏览
Little Fresh 旺角嘅店 佢之前一定要訂位先因為好多人等 鋪頭比較細但係都坐得好舒服😆南瓜野菌湯 $48好濃稠嘅質地 南瓜味好甜 好多菇係入面。天婦羅拉長蝦 $58炸得香脆既蝦 炸粉薄薄的 配埋他他醬唔怕乾。法式白酒蜆肉燴意大利扁麵$118白酒味好出 蜆肉非常鮮甜 扁麵既質感偏硬的 份量都幾多 法式甜酒杜洛克豬肉眼扒$178老闆話全港得佢地入口呢種杜洛克豬肉眼扒 質感真係好好 好鬆化好有肉味 配上甜酒煮更顯肉既鮮甜。鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪葩$88放布朗尼係鐵板上面好靚 朱古味好濃 雜莓雪葩酸酸的 中和返brownie甜味-📍地址 旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層18/F, Hanwai Commercial Centre, 36 Dundas Street, Mong Kok港鐵油麻地站 A1 出口, 步行約3分鐘☎️電話號碼3904388960844831-
Little Fresh

南瓜野菌湯 $48
好濃稠嘅質地 南瓜味好甜 好多菇係入面。

天婦羅拉長蝦 $58
炸得香脆既蝦 炸粉薄薄的 配埋他他醬唔怕乾。

法式白酒蜆肉燴意大利扁麵$118

旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層
港鐵油麻地站 A1 出口, 步行約3分鐘
☎️電話號碼
2020-01-14 931 浏览
Decided to try this is probably one of the top ranked restaurants in MK. It is very conveniently located in MK. The restaurant is very very small, but also very cozy!For starters, we had the pumpkin soup and shrimp spain tortilla. soup was very creamy and rich, the tortilla (basically scrambled egg served on a pan) was interesting. Since the egg was served on a sizzling hot pan, it was able to maintain nice and hot!!Sous vide chicken breat with rosemary sasa and smoked salmon cream sause with bl

Sous vide chicken breat with rosemary sasa and smoked salmon cream sause with black caviar linguine!

Chicken was quite generous and although they were chicken breast, they are still tender and smooth.

Linguine paired with a high class caviar, very creamy base paired with tasty caviar, for a reasonable price. This is a good try.

The creme brulee was probably the highlight, warm brulee served with frozen berries added an extra texture to the desert, yum!

lastly, i have to mention their bathroom. its clean, nice and stocked with grooming essentials for your touch up if needed! a very genuine little touch😍
2020-01-07
2020-01-13 31 浏览
又去到懲罰系列 - 正所謂好食是良知,位於旺角油麻地既精緻西餐,絕對是符合資格。餐廳既裝修充滿情調,好適合各位巴打帶女友上黎食飯。我哋兩個女仔食唔多,叫左幾樣野,感覺除左食物賣相靚,味道都很讚。唯一就係餐廳都幾細,要食就要預早book定位。講下d野食先。。。南瓜野箘湯 ($48)- 野箘同南瓜湯是天作之合,南瓜湯creamy香甜,菇味極之香濃,加埋香草同洋蔥提昇味道,最鐘意呢道菜了!鹽燒鯖魚 ($58)- 鯖魚好大條厚肉,上枱後店員再加上日本海鹽再以火槍即燒,除左帶黎視覺效果之外,仲令到鯖魚皮更香更脆。魚肉肉質結實,唔腥且鮮味,推介!黑魚子白汁煙三文魚扁意粉 ($128) - 好香濃既白汁微微不會搶過了煙三文魚的鮮味,加入菇菌口感大增。法式甜酒杜洛克豬肉眼扒($178)- 豬扒煎得不慍不火,豬比較瘦,油脂唔算重,但勝在肉味香濃。薯蓉好足料,食得出落左好多薯仔,點香甜既南瓜汁食好唔錯,如果蕃茄再多d就好。鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭 ($88)- 出奇地連唔嗜甜既我都鐘意食,甜品做到冰火交融既效果,酸甜既對比亦都好突出,唔錯!總結係一間值得encore既小店,食物同服務都非常唔錯。

總結係一間值得encore既小店,食物同服務都非常唔錯。
2020-01-12 48 浏览
收咗工同朋友一齊去食晚餐,佢一早就喺OpenRice book咗台,大概book咗7:30, 人都唔算太多,呢間位於旺角登打士街的一棟大廈,都比較狹窄,差d迷路。入到去成間餐廳的佈置很浪漫,很適合過黎慶祝生日☺️我地安排到窗口位置,外景幾好望到出面夜景食物都好多選擇,我地決左點左「黑松露醬薯條」口感唔錯,脆脆的,可以一試。主菜方面點了晚餐set 「拿破崙三色腸配意大利扁面」出色的意粉,味道酸酸甜甜好開胃,同我出面食係有d唔同,幾特別!另外再點了「南瓜汁燴蟹肉芝麻菜意大利飯」,好鐘意面頭有好多蟹籽,醬汁好味,個飯又唔會太濕,整體感覺味道濃而不膩! 最後壓軸登場係我朋友幫我補祝生日,刻意叫店員準備生日甜品,仲刻左我的英文名,超級窩心甜品好味而且好有心機!服務很好👍🏼

甜品好味而且好有心機!服務很好👍🏼

2020-01-06
庆祝纪念
生日
2020-01-12 617 浏览
放左工超肚餓!同同事即刻去旺角食飯,醒起之前食過呢間好好味,就帶佢黎試下。上次飲過羅勒🌿士多啤梨🍓沙冰,羅勒控既我一試便愛上!今次都點返黎飲,好鍾意羅勒好fresh既感覺!加埋酸酸甜甜既士多啤梨好好飲!我地餐湯揀左南瓜🎃野菌🍄湯,南瓜味香濃帶甜味,有啲野菌咬下口感豐富左,重配埋蒜蓉牛油多士,夠香脆!揀左個小食~天婦羅拉長蝦,即係吉列炸蝦🍤即點即炸熱辣辣!點埋mayonnaise無得輸!Pasta揀左黑魚子白汁煙三文魚扁意粉,好creamy好多煙三文魚,每條扁意粉都掛滿忌廉汁,好多煙三文魚碎,每啖都食到🤤🤤🤤Main course 揀左香草慢煮雞胸🐔配迷迭香莎莎,好靚呀個presentation!份量都幾多,有四五舊,雞胸肉雖然未算好滑,但唔會好乾柴,好香Rosemary。碟上鋪滿既油好勁Rosemary,點啲黎配雞胸肉更提升味道!薯蓉有啲粟米粒🌽無咁單調, 隔離既salsa🍅酸Mei Mei 好fresh!配菜既radish 同蘆筍好嫩👍🏻👍🏻甜品揀左鐵板朱古力brownie配雜莓雪葩,最鍾意聽淋啲熱既醬落熱辣辣既鐵板上發出既吱吱聲!呢個甜品好玩又好食!brownie香濃可可味又唔會過

甜品揀左鐵板朱古力brownie配雜莓雪葩,
最鍾意聽淋啲熱既醬落熱辣辣既鐵板上發出既吱吱聲!
呢個甜品好玩又好食!brownie香濃可可味又唔會過甜,配埋酸酸甜甜既雜莓雪葩簡直係perfect match!重有啲真雜莓eg blackberries, raspberries, cranberries係度,提升莓香味!
真一份兩個人分有啲唔夠喉!不過太飽喇,下次再黎食過🤤🤤🤤

想試佢地既介紹既新野,法式洋蔥湯同南非風味Nando’s sauce配pescatarian 意大利飯,雖然叫飯但其實係將啲菜同海鮮切碎咁煮,for戒澱粉質既人😍正喎!怕肥既人可以揀🤪

宜家重抵食!
  • 鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭
  • 南瓜野菌湯
2020-01-11 25 浏览
旺角出名多樓上cafe同隱世西餐廳,今次去間由同事介紹既Little Fresh 😆頭盤黎左個南瓜野菌湯,南瓜味好香濃好滑,野菌好足料,一路飲一路有野咬下👍🏻頭盤食天婦羅拉長蝦,啲粉唔厚夠脆,醬料係千島醬,蝦都夠大隻,好開胃😁主菜叫左黑魚子白汁煙三文魚燴意大利扁麵同香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎。慢煮雞胸個汁原來係花左好長時間煮成,所以好夾,唔會太濟同油膩。雞胸唔會太老,剛好🤪而 意大利扁麵個白汁好creamy😝配料好足,好正常既意大利🇮🇹菜式。最期待既係甜品,鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭🍡🍦自家製布朗尼 好鬆化,唔硬。配上雜莓雪芭酸酸地,唔甜好好味👍🏻👍🏻👍🏻加上,有杯另上既熱辣辣朱古力汁,簡直係冰火交融嘅享受。😋😋😋最後叫咗杯士多啤梨沙冰配羅勒😍😍呢樣係最想試,因為羅勒好fresh😋配士多啤梨沙冰好特別👍🏻值得一試。

2020-01-07 32 浏览
在旺角樓上cafe很多,登打士街36號恆威商業中心18樓,我朋友推介話食物質素不錯,餐廳境美觀,門口有靚靚的吊椅,設有飛標機,有大大玻璃窗可睇街景,我們點左南瓜野菌湯,野菌先用牛油炒得頗香, 南瓜湯味濃香又清甜,很美味。天婦羅拉長蝦🍤,炸得香脆可口,極好吃😋黑魚子白汁煙三文魚🍣燴意大利扁麵,味道不錯👍法式甜酒西班牙洛克豬肉眼扒配南瓜醬🎃,豬扒肉質腍滑味香,真不錯。自家製焦糖燉蛋 ,份量頗細,焦糖厚左些,更沒有雲尼拿籽。
門口有靚靚的吊椅,設有
飛標機,有大大玻璃窗可睇街景,我們點左
天婦羅拉長蝦🍤,炸得香脆可口,極好吃😋
黑魚子白汁煙三文魚🍣燴意大利扁麵,味道不錯👍
自家製焦糖燉蛋 ,份量頗細,焦糖厚左些,更沒有雲尼拿籽。
  • 南瓜野菌湯
  • 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬
  • 天婦羅拉長蝦
一早聽過朋友介紹Little Fresh,今晚出街食飯就諗起要黎呢間。宜家訂位有九折,係FB或IG share仲有人頭減$10。呢度牆上有星星裝飾,又有各式擺設,幾靚。星期一晚呢度都爆場,接近8點已經坐滿,要提早訂位啊。呢度作為一間cafe,食物真係超水準。南瓜野菌湯($48)南瓜配野菌真係第一次見,竟然都幾夾。野菌有啲似黑木耳口感,味道又唔會太影響到南瓜既甜。芝士煙肉薯泥熱鍋($68)呢個熱辣辣滾住上,芝士配煙肉從來係最佳拍檔,今次都唔例外,好creamy味道好豐富。南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯($138)個意大利飯都幾有咬牙,配上滿滿的南瓜汁,碟邊仲會有蟹籽,呢個配搭我都係第一次食。個飯都幾juicy,不過可能有點鹹。香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎($158)呢個雞胸驚喜地好好食,唔會韌,唔會咬唔開,反而好爽口,超級推薦。你會感覺到同其他店與眾不同的感覺。仲有球薯蓉,更加飽肚。鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭($86)個雪芭上面凍下面熱,上菜的時候會比杯朱古力你,中和雪芭的酸味。個brownie入口即溶,好濃的朱古力味,岩晒朱古力控。

南瓜野菌湯($48)
南瓜野菌湯

芝士煙肉薯泥熱鍋($68)
芝士煙肉薯泥熱鍋

南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯($138)
南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯

香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎($158)
香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎
你會感覺到同其他店與眾不同的感覺。
仲有球薯蓉,更加飽肚。

鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭($86)
鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭
2020-01-06
芝士煙肉薯泥熱鍋
南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯
香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎
鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭
2020-01-06 43 浏览
同一大班朋友約咗係旺角食飯,見呢間餐廳lunch set價錢唔係太貴又有位就決定試下!可能因為嗰日係閒日,唔算係太多人,所以坐落都幾舒服!最欣賞佢部電視係播緊now TV唔係CCTVB!非常抵讚!以樓上cafe黎講,呢度lunch set 大約$60/70蚊算幾好,仲包餐湯同野飲。朋友叫咗個all day breakfast,啲料好足,個炒蛋好好食!個擺碟都好靚好精緻!而我自己就叫咗個拿破崙燉飯。本身自己對拿破崙醬汁冇咩好感,但係呢個拿破崙返出奇地好食!佢嗰種蕃茄汁嘅味唔會話太酸二令你覺得好唔舒服,第一次食到咁好味嘅拿破崙汁!你朋友嗌嘅意粉佢哋個個都話覺得幾好食!係難得高質好食嘅樓上Cafe,非常推薦!!

2019-12-30 58 浏览
同朋友約食飯,上網見到有人介紹大廚手藝好得嚟又靚仔,仲好有善心,Openrice上亦零負評,就即日訂枱食飯。本來諗住時間尚早,不過大廈入口有啲難搵,估唔到門口會係條唔起眼嘅巷仔裡面,鋪頭裝飾唔錯,不過略為細左少少,二人枱有啲迫,放完兩個主菜就無咩位。 我點左套餐,想健康少少前菜就要咗田園沙律,沙律甜甜酸酸幾開胃。法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬 $208一上枱見到份量十足,龍利柳原來可以唔係平時超市嗰種又散又無味嘅,香口又鮮甜,下面薯蓉打得好滑,再加左粟米同香草入面,層次豐富。我最鍾意檸檬薄荷醬,酸酸地好清新,無論同魚或者薯蓉食都好夾。連蒜同配菜都燒到好香,最後我成碟食晒,唔係份量足食到飽,都幾想再叫。豬肉眼扒 配南瓜醬朋支散叫嘅豬肉眼扒,詳細嘅名唔係好記得,不過試左少少嚟食,好軟嫩Juicy,朋友都大讚薯蓉好好食,配南瓜醬都好特別。今次食得好滿意,下次想再試下其他菜式。

沙律

法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬 $208
法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬

豬肉眼扒 配南瓜醬
豬肉眼扒

今次食得好滿意,下次想再試下其他菜式。
2019-09-28
沙律