2019-07-22 29 浏览
以前成日覺得樓上Cafe啲嘢食好hea,但其實現在呢個情況已經好少出現!今晚食呢間樓上Cafe仲幾有驚喜。Cafe細細間,大約有20幾個位。Cafe有提供Set dinner,唔啱心水嘅亦都可以散叫。我地先要咗個湯。南瓜濃湯味道幾清新,配埋烘脆的嘅蒜蓉包一齊食,幾好味!之後見menu上有個小食叫做西班牙海蝦蛋餅,好似幾特別咁,我哋叫咗一客。一上枱已經聞到蛋香味!蛋餅入面材料都好豐富Main course我哋要咗白酒蜆肉意大利扁面,味道好好喎,辣辣地!扁面做到al dente,口感唔錯之後仲要咗個肉類main course呢個西班牙豬肉眼係必點推介豬肉眼口感爽滑!伴碟嘅薯蓉牛油味十足,食到停唔到口!甜品都冇令人失望鐵板朱古力brownie好有創意,配埋自家製嘅雜莓雪芭食,一酸一甜、一凍一熱,口感味道都好豐富

Cafe細細間,大約有20幾個位。

我地先要咗個湯。

南瓜濃湯味道幾清新,配埋烘脆的嘅蒜蓉包一齊食,幾好味!

一上枱已經聞到蛋香味!

蛋餅入面材料都好豐富

之後仲要咗個肉類main course

呢個西班牙豬肉眼係必點推介

豬肉眼口感爽滑!

伴碟嘅薯蓉牛油味十足,食到停唔到口!

甜品都冇令人失望

2019-07-21
2019-07-20 34 浏览
店舖裝修舒服,食物水準有驚喜,肉眼豬扒……鬆化入味,海鮮意大利飯……味道+口感適中,雞胸肉……容易入唔粗鞋,《伴碟薯蓉係亮點》,甜品都算出色,炸魚薯條……炸魚外皮唔厚,外脆內軟,香草煙燻雞翼……淡淡香草味夠清新,蘋果肉桂多士……肉桂味香濃,青+紅蘋果製作平衡到青蘋果少酸味, brownie +雪葩……熱pan上,手工雪葩有驚喜,咖啡……都唔錯可以加錢另選糖漿口味,沙冰……夠細緻軟滑,用配搭口味清新,用心做嘅cafe,切記一定要訂位
2019-07-19
2019-07-19 32 浏览
因為知道要去旺角做野, 所以想搵一間比較夜收的餐廳, 後來搵到這間在大廈樓上的小店試一試。雖然是小店都坐得好舒服, 我們點了下面幾款食物...煙燻迷迭香鷄翼- 火鎗燒過迷迭香後將迷迭香既香味内燻遍每隻雞翼, 食落有陣陣的香草味, 而且雞翼好嫩滑慢煮紅酒牛肋條配法式蒜蓉包-牛肋肉入味及軟熟, 配上法包都是超級一流的蒜片海蝦 - 已經剝了殼, 食起來非常方便黑松露卡邦尼意大利扁麵- creamy又不會太多汁, 意粉質感剛剛好, 真是超好味, 加上黑松露無懈可撃Chianti DOCG Italy

雖然是小店都坐得好舒服, 我們點了下面幾款食物...

慢煮紅酒牛肋條配法式蒜蓉包
-牛肋肉入味及軟熟, 配上法包都是超級一流的

蒜片海蝦 - 已經剝了殼, 食起來非常方便

Chianti DOCG Italy
蒜片海蝦
Chianti DOCG Italy
2019-07-13
宵夜
蒜片海蝦
  • 煙燻迷迭香雞翼
朋友介紹,嚟咗旺角呢間樓上餐廳食飯。聽見朋友對佢讚不絕口,就試一次。一嚟到先點咗紅菜頭甘筍湯同埋西班牙海蝦蛋餅。呢度嘅紅菜頭甘筍湯唔單止顏色,連味道都好重紅菜頭味。用得出廚師落咗好多紅菜頭打成糊狀再加入橄欖油調味。蒜蓉包都好出色,除咗用蒜蓉焗之外,上面加上番茜。西班牙海蝦蛋餅用鐵盤上碟,出哂煙、好熱。上面用咗紫色食用花做點綴。賣相好靚,不過食落去蛋餅有少少過熟。飲品方面就選咗迷迗香菠蘿沙冰。一上來嘅時候迷迗香係燒緊出緊煙,第一次見,幾特別。一開始主要係飲到菠蘿嘅味道,後尾會慢慢飲到有少少迷迗香味。南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯一食落去先食到南瓜甜味,之後蟹肉味慢慢再滲返出來,蟹肉同籃瓜都唔屬於濃味嘅食物,用呢兩種材料整出來味道好平均,唔會偏重任何一邊,唔錯。法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬食到呢碟主菜我就明白點解朋友對佢讚不絕口,因為呢道菜絕係成晚最好食,最有驚喜嘅菜式。首先,煮嘅時間掌握得好好,食落去得好有彈性,一啲都唔韌。味道方面好多層次,用咗百里香、蒜頭、黑椒去調味,同豬本身嘅味道配合得好好。就算係配菜薯蓉都有混合咗蔥同粟米,豐富咗口感😋真係好正👍🏻鐵板布朗尼配雜莓雪芭食完豐富

一嚟到先點咗紅菜頭甘筍湯同埋西班牙海蝦蛋餅。

蒜蓉包都好出色,除咗用蒜蓉焗之外,上面加上番茜。

西班牙海蝦蛋餅

法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬

鐵板布朗尼配雜莓雪芭
食完豐富正餐點可以少咗份甜品,上菜嘅時候鐵板係好熱,布朗尼嘅朱古力濃度高,而且比較硬。切嘅時候要大力啲,但配合有果肉嘅紅莓雪芭,甜甜酸酸、又硬又軟,出來效果又幾夾😁
  • 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬
2019-07-18 481 浏览
呢間little fresh我系好耐之前已經去過,大概上年12月佢地試業間去食過飯,一直都冇up番post,呢家機會來喇。少有選址旺角法式西餐嘅餐廳,旺角樓上食店多數cafe風格為主,呢到冇太重cafe感覺,偏法式私房菜感覺。Order左:👉🏻南瓜湯👉🏻煙燻迷迭香雞翼👉🏻白酒煮蜆👉🏻香蝦牛肉配薯蓉到現時為止都仲好記得佢煙燻迷迭香雞翼做到煙霧present效果,欣賞佢地比客人嘅驚喜,雖然個時覺得雞翼唔夠入味,對佢地反映後相信已改進,問題不大。主菜最吸引地方除左牛肉熟成恰到好處,蝦🦐夠鮮之外,薯蓉同埋紫蘇芽最比到驚喜我,佢薯蓉食得出配左牛油同栗米系入面更香醇調出薯蓉味道超正,另外負責人介紹唔好忽略decoration用嘅香葉,叫紫蘇芽,食用牛之前可以輕輕試一片葉,佢味道系甘香再太薄荷清新感覺,刺激番食慾。有興趣可以試試,午市會抵價d,晚市個人覺得價錢偏貴,適合慶祝,裝飾格局唔錯,野食味道中等有心思有創意既,可以考慮試帶特別既人過去試,家人朋友情侶。❤️🤣🤭ps:個廁所幾有驚喜,未見過大得黎有油畫、有綿花捧、有香水,有lotion當然當hand cream用、仲有女性用品提供,歡迎參觀廁所😂🙋

Order左:

白酒煮蜆

👉🏻白酒煮蜆
香蝦牛肉配薯蓉

👉🏻香蝦牛肉配薯蓉

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常可進步空間好大,時日有加改進會愈做愈好,香港人太健忘太急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,但相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2018-12-01
宵夜
  • 煙燻迷迭香雞翼
2019-07-18 60 浏览
今日約咗個朋友食飯,想搵間環境舒服又安靜嘅Cafe坐低傾吓計。就揀咗呢間食法國菜嘅Cafe~🤣雖然位於昏暗小巷嘅一座商業大廈,上到去環境一啲都唔失禮,裝修得簡樸優雅,好有外國風情,加上落地大玻璃,望到周圍嘅燈飾,坐低食飯覺得好舒服。😊我哋首先叫咗個湯,「南瓜野菌湯」味道濃郁又足料,食啖啖的野菌!😋之後叫咗個「慢煮雞胸沙律」,個沙津汁唔會好Heavy,酸酸甜甜好開胃,雞胸都非常之軟腍,好juicy!😆「墨魚子煙三文魚配意大利扁面$128」白汁好濃郁,配埋香鹹嘅煙三文魚,同埋爽脆嘅墨魚子,口感非常豐富!😍😍「澳洲肉眼扒配紅菜頭醬$198」我哋到咗七成熟,肉質粉嫩,咬落去非常軟腍,好高質!🤣甜品方面,我哋叫咗個「脆脆焦糖蘋果$68」,表面烤得香脆,聞落去有好香嘅蘋果味,咬落去爽脆,有絲絲嘅甜焦糖味!🤤總括而言,呢間Cafe性價比非常高,非常推薦大家帶埋朋友嚟食,又可以一邊傾計,欣賞旺角街頭夜景,享受美食!💓👍🏻👍🏻👍🏻

墨魚只白汁煙三文魚配意大利扁面

澳洲肉眼扒配紅菜頭醬

焦糖蘋果脆脆

墨魚只白汁煙三文魚配意大利扁面
澳洲肉眼扒配紅菜頭醬
焦糖蘋果脆脆
  • 澳洲穀飼肉眼扒
2019-07-18 1442 浏览
呢間零負評餐廳果然名不虛傳🤩🤩好味到我食完即刻要幫佢賣下廣告🤣同朋友每人叫咗啲嘢食首先飲咗個南瓜野菌湯野菌份量非常之多 蘑菇草菇一粒粒散落在湯中🥘而且南瓜蓉磨得剛剛好不會太甜還帶有南瓜的郁香👍👍之後叫了一個鹽燒鯖魚🐟是一個比較日式的選擇鯖魚配上撒上蔥花的醋汁更能帶出魚的鮮味魚的外表也燒得金黃色正中下懷😻😻然後要讚讚這個黑松露什菌意大利飯🍝你是不能夠想像在這樣的樓上cafe會有如此質素的意大利飯無論從飯的硬度或是在醬汁的調配上也恰到好處 隨時比其他意大利餐廳更好黑松露雜菌讓飯呈現黑白灰的感覺軟滑的忌廉汁配合得天衣無縫還有西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬也是我的最愛 厚切的豬肉眼扒🐷肉汁帶點果香味道 還有一些薯蓉配襯美味得令我口水也流出來😋即燒迷迭香煙燻雞翼🐤是全晚的焦點職員為我們燒起迷迭香那薰香的味道撲進鼻子裏真叫人享受雞翼一共有五隻用陶瓷器盛載着大大隻配埋香料十分讚👍👍完美的西餐當然要配上畫龍點睛的甜品那個法式焦糖蘋果吐司🍎即叫即整 玉桂條和八角加上新鮮即炒的蘋果熱辣辣香噴噴蘋果的糖份滲進吐司脆焦糖的效果更令吐司充滿口感那種甜絲絲心思思的感覺真教人難以抗拒😻😻😛
呢間零負評餐廳果然名不虛傳🤩🤩

那種甜絲絲心思思的感覺
真教人難以抗拒😻😻😛
2019-07-17
2019-07-16 44 浏览
平時喺旺角想食好嘅西餐,通常都唔太選擇多。可能因為地點關係。但呢間樓上餐廳真係質素好好。本來係樓上Cafe質素質素,但除咗基本意粉之外,有兩野真係好好食!迷迭香煙燻雞翼一上枱真係以為落錯單,做乜成個煲仔飯拎上嚟。原來餐廳會用煲仔,係食前燒香香草,用煙去提升雞翼香味。未食已經聞到好大浸香味。鐵板朱古力布朗尼配雪葩甜品都係極度推介,布朗尼同雪葩配搭唔特別,但加埋鐵板,冷熱加埋就真係好特別。要求大家一定要留肚食。其餘意粉湯都放心,對唔會係平時大家樓上Cafe識到嗰啲質素。相對上餐廳價錢一啲都唔貴。唔係咩特別節日都可以嚟食。

迷迭香煙燻雞翼

鐵板朱古力布朗尼配雪葩

2019-07-14 1006 浏览
Little fresh是鬧市中帶悠閒感的樓上cafe,天花就像天空一樣,環境小清新,十分悠閒的感覺。供應的餐點是精緻的西餐~喜歡龍蝦湯的我忍不住點了一碗,鮮橙紅色的就知道很足料,質感濃稠,入口充滿鮮甜的味道,還有龍蝦肉和青口吃,感覺高級。就連附上的蒜蓉多士也蒜味十足,又熱又脆呢!點了個沙律作前菜,有爽甜的菜,重點慢煮雞胸肉咬起來軟軟嫩嫩的,是最佳的狀態!平常的雞胸都是乾柴的吧!自家製的意式蕃茄醬酸甜適中,creamy又酸甜適中,配沙律菜或雞胸也合適。肉類主菜方面,我們選了喜愛的牛。澳洲穀飼肉眼扒約五成熟,充滿肉汁,牛味突出,肉質又無筋又軟身。質素很好!配紅菜頭醬很特別,但又出奇的夾呢!牛肉出色,配菜的薯蓉棉棉的也很好吃呢!其餘伴碟的蔬菜都夠新鮮。另一款主食就選了黑松露雜菌意大利飯,除了菇類還有其他蔬菜帶來爽脆的口感。意大利飯本身煮得夠軟身,所以口感豐富。大坨黑松露跟飯混起來,整盤都是濃郁香味,跟奶滑的忌廉配合得天衣無縫。他們的飲品也很吸引。玫瑰奶茶拿鐵香甜的,玫瑰味頗重,還有花瓣,充滿少女的味道。特濃朱古力真的很濃稠,有朱古力漿、粉和brownie,加在一起不會太刮但味道濃郁,正呀!

供應的餐點是精緻的西餐~

干邑龍蝦湯

慢煮雞胸沙律配自家製意式蕃茄醬

澳洲穀飼肉眼扒配紅菜頭醬

黑松露雜菌意大利飯

玫瑰奶茶拿鐵

特濃朱古力

原來門口有個吊椅,不過我不敢坐著拍照啦

干邑龍蝦湯
慢煮雞胸沙律配自家製意式蕃茄醬
澳洲穀飼肉眼扒配紅菜頭醬
黑松露雜菌意大利飯
玫瑰奶茶拿鐵
特濃朱古力
2019-07-09 714 浏览
去完旅行返黎又要見下朋友,今晚相約了友人黎到呢間隱藏於旺角鬧市的樓上cafe,這座大廈的入口是在小巷裡,唔留心可能會miss左!這間cafe地方不大,但景色不錯,可以看到旺角的夜景。我們晚上7點來到都已經差不多滿座,我們安排坐於靠窗的位置,可以靜靜跟友人談天,又可以看街外景色。我們點了一個湯、小食、意大利飯、主菜及甜品一起分享。紅菜頭甘筍濃湯($48),這個湯用上咖啡杯盛著,還附有一片蒜蓉包,蒜蓉包熱辣辣脆卜卜,蒜蓉味都幾濃。湯很濃甘筍味,但也可以飲到紅菜頭的味道,味道唔會太淡。芝士煙肉薯泥熱鍋($68),芝士煙肉不嬲都係我中意食的食物,加上薯蓉一齊食絕對是perfect match!薯蓉食得出是自己整的,因為還有大大粒薯仔粒係入面!黑松露什菌意大利飯($128),這個意大利飯好香黑松露味,但又唔會太多,味道剛剛好!菇味都好濃,意大利飯唔算好傑,所以食完都唔會太漏!香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎($158),雖然是雞胸,但因為經過慢煮,所以肉質還是嫩滑,配上有點酸酸的莎莎醬汁特別惹味!竹炭咖啡($48),這裡的竹炭咖啡只有凍的,味道唔會好甜,帶少少苦,幾特別!青檸薄荷梳打($38),這裡的薄
我們點了一個湯、小食、意大利飯、主菜及甜品一起分享。
紅菜頭甘筍濃湯

芝士煙肉薯泥熱鍋
黑松露什菌意大利飯

香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎
竹炭咖啡
青檸薄荷梳打
青檸薄荷梳打($38),這裡的薄荷梳打唔會好甜,飲落青檸味都幾出,感覺很清新!

自家製焦糖燉蛋
自家製焦糖燉蛋($58),這裡的焦糖燉蛋是熱的,唔會好甜,口感都幾滑!

這間cafe雖然環境細細,但食物質素不錯,而且店員也很親切,值得再黎!
2019-07-08
黑松露什菌意大利飯
香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎
2019-07-08 37 浏览
友人推介這裡,今晚便安排時間來到,店內不是很大,不過可以看到夜景,遠離塵囂一下感覺輕鬆。薄荷藍莓沙冰$58,藍莓味道清甜帶點薄荷味,喝一口感覺淸爽。巧克力曲奇沙冰$58,巧克力味道十足,還帶點巧克力碎,個人十分喜歡。南瓜野菌湯$48,南瓜味道濃郁,還有些野菌,是一道真材實料的好湯。蟹籽海蝦沙律$78,蝦肉爽口,配上蟹籽和沙律菜,是一道不錯的頭盤。法式白酒蜆肉燴意大利扁麵$118,蜆肉雖然少,不過酒香和烹調方法,卻令意大利扁麵,非常惹味,而麵質煙煙靱靱,我們很快就把它消滅了。法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬$168,廚師煎龍利柳的火候控制得剛好,龍利柳外脆內軟,連我很少吃龍利柳,都忍不住吃了一半。自家製焦糖燉蛋$58,燉蛋不會太甜,而鋪面的焦糖亦很足料,再加上紅莓🍓,令到甜品好味而不膩。另外現在有3重優惠,下次又有籍口再來了。1.買一送一,以正價購買咖啡一杯,憑票可獲贈咖啡(手沖咖啡除外)。2.訂枱提供優惠碼即可得九折,優惠碼:B43889。3.讚好Facebook或Instagram,每人即可獲贈$10優惠。

另外現在有3重優惠,下次又有籍口再來了。
2.訂枱提供優惠碼即可得九折,優惠碼:B43889。
2019-07-08 395 浏览
旺角的餐廳總給人質素參差的感覺,不過這次來到的樓上cafe『Little Fresh』卻令人眼前一亮!小店位於旺角某單幢式大廈高層,面積不大,佈置卻很精美,透過大大塊玻璃更可看到繁榮都市的景色,十分浪漫~小女子本身對紅菜頭與甘荀沒什麼好感,但這個「紅菜頭甘荀濃湯」實在很出色!!它濃稠得來鮮甜清新,並沒有我很抗拒的草青味,很好入口,令人忍不住飲完一口接一口;蒜包又香又脆,沾著紅菜頭湯來吃出奇的夾~「西班牙海鮮蛋餅」比想像中細份,但給2人吃絕對足夠有餘。蛋餅每一口都有蝦,比起平時在餐廳吃到的蛋餅,這個比較有住家的味道。主餐方面,首先來的是「南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯」,乍看賣相好像沒什麼特別,吃起來很有驚喜~南瓜汁帶有牛油香,濃而不膩,與意大利飯出奇的夾,而飯粒粒粒分明,比坊間吃到的多了一份嚼勁,再加上蟹肉和芝麻菜,更增添了味道的層次,不過蟹肉和芝麻菜略賺少了點,如果配菜份量多些就完美了~另一份主餐點了「法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬」,說是「頂級」真是沒有誇張,因為龍利柳真是份量十足,又長又肥美的,加上外層烤得微帶金黃,內裡肉質非常滑嫩,魚味鮮而不腥,沾上清新的檸檬薄荷醬更有畫龍點睛的效

紅菜頭甘荀濃湯

西班牙海鮮蛋餅

法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬
另一份主餐點了「法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬」,說是「頂級」真是沒有誇張,因為龍利柳真是份量十足,又長又肥美的,加上外層烤得微帶金黃,內裡肉質非常滑嫩,魚味鮮而不腥,沾上清新的檸檬薄荷醬更有畫龍點睛的效果,這可說是小女子吃過最美味的龍利柳啊!!

法式焦糖蘋果吐司
「法式焦糖蘋果吐司」看樣子已令人口水長流~厚厚的吐司上鋪滿香烤焦糖和甜甜的蘋果,既邪惡又滿足。美中不足的是焦糖因烤過而有點痴牙,而且這份甜點非常高糖,吃完不知要運動多久才能抵償LOL

餐飲只點了凍檸水和凍檸茶,這些平凡的飲品本應沒什麼好寫的,但這兩杯正好突顯了小店的用心!凍檸茶是預先調好的,沒有冰粒,不用吉檸檬,不用另加糖,檸茶來時已是ready for drinking,檸味茶味甜味剛好,比街頭的手搖飲品更出色!凍檸水也一樣,小店已預先加入檸檬汁和糖,出來的效果絕對比平時的好飲得多~

『Little Fresh』無論是環境和食物都很值得推介,尤如其名,是繁華都市裡小清新的一角<3

By alvahana
2019-06-19
紅菜頭甘荀濃湯
西班牙海鮮蛋餅
法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬
法式焦糖蘋果吐司
2019-07-08 53 浏览
最近唔知點解好易肚餓,本身預約左七點半食呢間旺角樓上cafe,點知今日大概六點半就餓了,好彩店主好人,比我地提早食其實早食都有好處,可以避開人潮,享受接近包場既感覺呀!呢間樓上cafe位於18樓,有幾大既玻璃窗,黃昏既view都唔錯呢度係有dinner set既,不過睇完之後都係決定散點,自由度高d南瓜野菌湯$48湯有濃郁既南瓜味,裡面有少許雜菌增加口感。另外還配了個蒜蓉包,包好脆,而且蒜蓉味好香,無論就咁食定係用黎點南瓜湯都好正~ 芝士煙肉薯泥熱鍋$68薯泥好幼滑,底部微微焦,類似飯焦既效果,好香@南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯$138呢個義大利飯真係令人驚喜!我同男友都係第一次食呢個味道。飯有南瓜既甜味,仲有蟹膏既鹹香味,食食下仲有少許蟹籽增加口感,好好食法式龍利柳配檸檬薄荷醬$168聽老闆兼大廚介紹,佢地選用既龍利魚柳係頂級既,同坊間既餐廳質素完全不同。食完發現果然魚味較濃,而且沒有平時龍利魚柳陣怪味。鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪葩$88無論布朗尼定係雪葩都係自家製。布朗尼朱古力味超濃郁,雜莓雪葩有好新鮮既果味,而且酸酸的,可以中和返本身好甜的布朗尼Lychee Mojito$78平常的mo
其實早食都有好處,可以避開人潮,享受接近包場既感覺呀!

南瓜野菌湯$48

芝士煙肉薯泥熱鍋$68
薯泥好幼滑,底部微微焦,類似飯焦既效果,好香@

南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯$138

法式龍利柳配檸檬薄荷醬$168

鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪葩$88

Lychee Mojito$78
平常的mojito係清新既薄荷味,這裡多一分荔枝的甜味,女仔一定鍾意

蜜桃荔枝沙冰$58
蜜桃同荔枝味好夾,而且沙冰打得好綿密👍🏻

呢間樓上cafe既食物出品真係出乎意料之外既好食,呢個價錢可以食到高質西餐,超正

2019-07-06 57 浏览
有小小難搵到個入口,要係呢個巷入去搭lift。一開lift就見到白色韆鞦chair。入到去個感覺好似去左希臘咁,感覺好舒服。紅菜頭甘荀濃湯 $48成杯都好好紅,飲落唔覺有青草味,仲真係幾濃下,成咀都紅晒。西班牙海蝦蛋餅 $68估唔到咁多,海蝦又多,爆晒出d蛋出面,食完個前菜都飽。法式白酒蜆肉燴意大利扁麵 $118蜆肉好多,扁麵好入味,白酒味唔算好重,岩岩好,食到每條都好想再食下一口。酒煮蜆鮮味,加d香草好夠味。香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎 $158可能雞胸肉本身係咁,所以唔太入面,不過d皮都幾香口幾脆。個配菜都唔可以錯過,蘋果法式多士 $68推介!!勁好味,可能你會覺得好sweet,但燒到面頭既多士好脆,入面勁多勁大粒apple,即叫即製,個賣相好好睇。mojito $78Elder Flower Mojito $78overall 仲有得飛bill, 又有唱k, 感覺幾寧靜又似bar,野食即叫即製幾用心,試得一試。
有小小難搵到個入口,要係呢個巷入去搭lift。

一開lift就見到白色韆鞦chair。

入到去個感覺好似去左希臘咁,感覺好舒服。

紅菜頭甘荀濃湯 $48

成杯都好好紅,飲落唔覺有青草味,仲真係幾濃下,成咀都紅晒。

西班牙海蝦蛋餅 $68

估唔到咁多,海蝦又多,爆晒出d蛋出面,食完個前菜都飽。

法式白酒蜆肉燴意大利扁麵 $118

酒煮蜆鮮味,加d香草好夠味。

香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎 $158

蘋果法式多士 $68

mojito $78

Elder Flower Mojito $78

2019-07-03
2019-06-27 301 浏览
之前都黎過呢座大廈食野 雖然位置難搵d 因為正門係一個巷仔入面 但d cafe 都幾高質 唔止得個環境好舒服 而且食物都唔錯 有西餐廳水準👍🏻 呢間小店得1個服務員同埋一個廚師 但係佢地都幾nice 而且上菜都快手😆 雖然小店位置唔多 但裝修好浪漫 可以慢慢地同朋友傾計😚 有set dinner 可以揀又或者自己揀🤤 叫左兩個餐湯 海鮮干邑龍蝦湯 $58 飲落好濃郁蝦膏味 而且仲有青口大蝦同埋蜆肉 將焗得香脆嘅蒜蓉包沾上龍蝦湯🤤👍🏻 南瓜野菌湯 $48 南瓜煮到細蓉 加上片片野菌 飲落好滑好香 好清新嘅南瓜湯🥰 見到呢度嘅煙燻迷迭香雞翼$78 好多人叫 所以都想試下🤤 上檯之後待應會幫手點火 燒著蓋上面氣孔嘅迷迭香草 然後令香草可以燒到裏面嘅雞翼 所以雞翼食落先會有好香嘅迷迭香味 雞翼烤得好香脆 我同朋友都好鍾意呢種香草味👏 澳洲穀飼肉眼扒 $198 叫了7成熟 好細心咁幫手切開左 一口食落充滿濃濃牛味 而且又juicy👍🏻 另外 都好鍾意旁邊嘅薯蓉 感覺牛油份量唔多 係真係可以食到清新薯仔 仲有些薯仔粒呢😻 南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯 $138 個人好鍾意個飯汁 原來南瓜同埋蟹肉味道

叫左兩個餐湯 海鮮干邑龍蝦湯 $58
海鮮干邑龍蝦湯

南瓜野菌湯 $48
南瓜煮到細蓉 加上片片野菌 飲落好滑好香 好清新嘅南瓜湯🥰

澳洲穀飼肉眼扒 $198
澳洲穀飼肉眼排

南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯 $138
個人好鍾意個飯汁 原來南瓜同埋蟹肉味道好夾! 而意大利飯外軟內硬 係傳統口感~
南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯

迷迭香芒果波蘿沙冰 $58

都幾大杯 不過味道較甜 迷迭香味道唔算話好出 但芒果加波蘿組合冇得輸 夏天飲岩哂😆
芒果菠蘿沙冰

自家製焦糖燉蛋 $58
呢個係店員推介食嘅 話呢度嘅係新嘗試 味道唔同d 感覺上燉蛋加了奶味較重 質地亦較軟身👍🏻 外面焦糖脆卜卜 內裏軟綿綿🥰

焦糖燉蛋

蜜桃荔枝沙冰