2019-08-25
老實講,我真係好耐無係旺角食飯,坦白講之前換來一次又一次嘅失望。因為一個機會,我再返黎呢頭路過。行到門口,有張好靚嘅「雲」椅,都幾可以吸下睛,坐上去「發夢」,或者幻想自己坐係舊雲度飛下。日落呢幅畫幾有意境,好像坐係度你能睇到日落咁。好想叫咗杯flat white,36元,啡底小小烘,奶剛剛好,飲到尾仍然keep到,有水準。呢碟幾特別,係煙熏迷迭香雞翼,78元。上菜個陣完全唔知發生咩事,未幾見店主用火槍燒一燒個香草,煙熏香草即時出哂黎。雞翼本身係醃左,亦都已經煎過,臨食之前再用香草熏下,個味再出。初初係度諗,唔會係肉有血未熟,完全唔會,熟哂,同埋juicy!店主曾經做過法式餐廳嘅經驗,呢種煙熏方法係參考整cocktail,真係眼界大開。香港人繼續創意應用無限,支持住佢地小店繼續經營嘅,係一種堅持,係一種信念,賺唔賺次要,而有人肯定佢地嘅能力更為重要。係呢個世代,企得穩,可以勇敢站出來嘅,我真心佩服,亦相信佢地對自己出品有要求,突然推翻咗「旺角樓上cafe好伏」。臨尾店主俾左張coupon我,可以再去幫襯,正呀喂。
因為一個機會,我再返黎呢頭路過。
日落呢幅畫幾有意境,好像坐係度你能睇到日落咁。
臨尾店主俾左張coupon我,可以再去幫襯,正呀喂。