真心推介芝士煙肉薯泥熱鍋💛💛💛行完山出返市區搵好野食,俾朋友搵到呢間隱世黃店,點解咁講呢,因為間野真係有少少難搵架!👀餐廳係恆威商業中心,大廈入口係內巷到,我地行到差啲miss左個入口🤣樓上cafe,地方唔大,不過見到都有用心裝飾過,廚房位置望落都乾淨👍🏻坐位間天花板係天空圖案,似係人手畫,畫得幾靚☁️☁️仲有燈飾點綴下咁👍🏻餐廳坐到20幾人,星期六晚上未夠7點,連埋我地三個人都差唔多坐滿人咁濟!所以提提大家下次如果要黎,最好都打電話預約呀!📞西班牙海蝦蛋餅🍳呢個蛋餅都幾特別其他地方好少有,啱啱焗好上碟嘅時候熱辣辣,個蛋餅仲起緊泡。海蝦食得出係新鮮嘅,蝦肉好爽口,一啲都唔會梅,蛋味十足,唔錯啊!⭐️💛芝士煙肉薯泥熱鍋💛⭐️呢個真係好好食,建議大家都要試吓。首先已經唔係好多地方有薯蓉食,今次見到就覺得幾特別所以叫。好香牛油味嘅薯蓉,入面仲有一粒粒嘅薯仔🥔,增加口感。煙肉🥓食得出係煎過嘅,連埋面頭嘅芝士🧀,簡直係滿分🤤🤤🤤南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯意大利飯嘅份量適中,唔會細細碟,南瓜汁煮到好濃郁,好香甜,碟邊有蟹籽,食落口有脆卜卜嘅感覺。而且意大利飯煮到啱啱好,唔會好硬。法式白酒蜆肉燴意大利扁麵🍝蜆肉
真心推介芝士煙肉薯泥熱鍋💛💛💛

西班牙海蝦蛋餅🍳

⭐️💛芝士煙肉薯泥熱鍋💛⭐️

南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯

法式白酒蜆肉燴意大利扁麵🍝
蜆肉真係食得出有酒味,不過意大利麵就比較普通,都合格嘅!

埋單嗰陣店員話餐廳而家做緊優惠,只要like 社交平台 ,可以按人頭數目每位減$10 ,我哋一共三個人減咗$30。本身餐廳都唔算貴,而家做埋優惠實在係好抵。店員仲話下次再黎,用Promotion code 可以再有九折!正呀,呢間餐廳回頭率滿分,⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️!
繼續支持小店💛
  • 芝士煙肉薯泥熱鍋
  • 南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯
You can eat many European cuisine in this little amazing restaurant in Mong Kok.For the starter, we ordered today special soup which is mushroom soup. It’s fresh blend mushroom, it’s quite fresh and creamy. Another starter is Spanish omelette, which is amazing. It’s not easy to find it in Hong Kong. For the main, we ordered the Spanish pork, the sauce is quite match to the pork, it’s so nice. We ordered the salmon truffle pasta as well. We are quite surprised and satisfied here

2020-04-18 220 浏览
這陣子多了在家,間中也會懷念外出食飯🥣這時候最好來分享一下✏️又會睇下唔同相來期待一下🏙-早前去了在油麻地的Little Fresh cafe, 支持小店💛店內佈置有情調,以藍色天空為主☁️雖然小店,但店員的服務很用心,除了會不斷添水,還會有位置存放隨物物品,好體貼的安排🛍-雖然是Cafe,但食物質素充滿驚喜⭐️印象是深是西班牙海蝦蛋餅🍳我們都第一次食,上菜是還是熱辣辣的! 蛋餅來包滿海鮮🦞及特別的調味,口感好配合而且好開胃呢! 這個如果鍾意食蛋, 一定要試呀🥰-我們還點了紅菜頭甘荀濃湯🥬🍅比起日常多點到的湯,更有新鮮感呢🥬而且更有益呢💕仲點左南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯🍝同法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬意大利口感唔會太膩,配上蟹肉🦀食每一啖都好滿足呢🍚龍利柳配上檸檬薄荷醬,更開胃呢🍋-最後的驚喜是鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭🍧🍨熱辣辣的布朗尼配上雜莓雪芭🍨一凍一熱好配合呀😋😋最重要不會太甜呢! 像我一樣拍甜的朋友都唔駛怕呢🥰🥰記住要點來試呀😚-期待再外出食飯,談笑風生,大家也要保重呀❤️📍Little Fresh:旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層
這陣子多了在家,間中也會懷念外出食飯🥣
這時候最好來分享一下✏️
又會睇下唔同相來期待一下🏙
早前去了在油麻地的Little Fresh cafe,
支持小店💛
店內佈置有情調,以藍色天空為主☁️
雖然小店,但店員的服務很用心,
除了會不斷添水,還會有位置存放隨物物品,
好體貼的安排🛍
雖然是Cafe,但食物質素充滿驚喜⭐️
印象是深是西班牙海蝦蛋餅🍳
我們都第一次食,上菜是還是熱辣辣的!
蛋餅來包滿海鮮🦞及特別的調味,
口感好配合而且好開胃呢!
這個如果鍾意食蛋, 一定要試呀🥰
我們還點了紅菜頭甘荀濃湯🥬🍅
比起日常多點到的湯,更有新鮮感呢🥬
而且更有益呢💕
仲點左南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯🍝
同法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬
意大利口感唔會太膩,配上蟹肉🦀
食每一啖都好滿足呢🍚
龍利柳配上檸檬薄荷醬,更開胃呢🍋
最後的驚喜是鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭🍧🍨
熱辣辣的布朗尼配上雜莓雪芭🍨
一凍一熱好配合呀😋😋
最重要不會太甜呢!
像我一樣拍甜的朋友都唔駛怕呢🥰🥰
記住要點來試呀😚
期待再外出食飯,談笑風生,
大家也要保重呀❤️
南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯
/法式頂級龍利柳配檸檬薄荷醬
鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭
2020-04-16 110 浏览
呢間餐廳嘅環境同嘢食都係100分呀!食物唔但只好味,而且擺盤成幅藝術品咁,超有heart!🥣南瓜野菌湯($48)南瓜味非常濃郁香甜加咗野菌更香口同有口感喔!🦐西班牙海蝦蛋餅($68)煎得好香,唔油膩,而且仲好嫩滑添每啖都食到有蝦,夠哂足料👍🏻🐽 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬($178)賣相同擺盤都好靚📸豬扒爽嫩多汁,又夠厚咬落啖啖肉,超好味!配上南瓜醬,甜甜地,堅好食😋私心推介食肉獸一定要試呀💕伴碟嘅薯蓉同樣出色,香滑軟綿,富有牛油香喔!🎃南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯($138)賣相同樣超靚,成幅藝術品咁呀😍未食都已經令人動容喇💓呢度嘅意大利飯唔算好硬,軟硬適中飯粒分明,每粒都索哂南瓜汁,超正😋蟹肉經過炒香,格外鮮美喔!🍫鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭($88)倒上朱古力醬,鐵板滋滋聲,香氣洋溢呢🤤Brownie唔算太甜,朱古力味香濃配上凍冰冰嘅雜莓雪芭一冷一熱,一甜一酸,超爽呀😆雜莓雪芭入面真係有鮮果粒喔!有藍莓、小紅莓&raspberry

呢間餐廳嘅環境同嘢食都係100分呀!
食物唔但只好味,而且擺盤成幅藝術品咁,超有heart!

🥣南瓜野菌湯($48)
南瓜味非常濃郁香甜
加咗野菌更香口同有口感喔!

🦐西班牙海蝦蛋餅($68)
煎得好香,唔油膩,而且仲好嫩滑添
每啖都食到有蝦,夠哂足料👍🏻

🐽 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬($178)
賣相同擺盤都好靚📸
豬扒爽嫩多汁,又夠厚
咬落啖啖肉,超好味!
配上南瓜醬,甜甜地,堅好食😋
私心推介食肉獸一定要試呀💕
伴碟嘅薯蓉同樣出色,香滑軟綿,富有牛油香喔!

🎃南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯($138)
賣相同樣超靚,成幅藝術品咁呀😍
未食都已經令人動容喇💓
呢度嘅意大利飯唔算好硬,軟硬適中
飯粒分明,每粒都索哂南瓜汁,超正😋
蟹肉經過炒香,格外鮮美喔!

🍫鐵板朱古力布朗尼配雜莓雪芭($88)
倒上朱古力醬,鐵板滋滋聲,香氣洋溢呢🤤
Brownie唔算太甜,朱古力味香濃
配上凍冰冰嘅雜莓雪芭
一冷一熱,一甜一酸,超爽呀😆

2020-04-04 163 浏览
歺廰雖然地方雖小。但又五藏俱全 老闆在運動其間都出了很多力 疫情時又幫助市民 免費派口罩。最近網上見到呢間 little fresh歺廰告急 所以決定過嚟懲罰佢。價格合理。重點重要免收加一 仲要老闆糸洒店同咖啡師出生 食物質素完全冇得輸👍🏻。卡邦尼意粉 夠香夠濃 D汁收到啱啱好 同出面食個D有分別 正所謂一分錢一分貨😋仲有佢晚市個西班牙杜洛克豬肉眼扒真心糸必試推介 同出面食的不同完全令我改觀 出面好多都好乾同實 而呢到老闆話冇落鬆肉粉都淋仲有一點如果大家想去試最好打去訂位喇 因為地方細小 如果上到去冇位就吾好喇

卡邦尼扁意粉
西班牙杜洛克豬肉
卡邦尼扁意粉
西班牙杜洛克豬肉
2020-04-03 135 浏览
呢排武漢肺炎疫情比較嚴峻 少左人出去食野 政府仲要推埋啲政策打擊飲食業 叫啲小店點撐落去!@hkers_foodie 有告急黄店list 大家比心機撐黄店 堂食又好 外賣又好 幫幫手😘.Little Fresh Cafe & Bar 屬於最早期表態個堆黄店—文宣、供應地方、課金全部bingo 直到宜家你會見到佢地仲係捐緊錢比被捕手足 而且餐廳都推好多優惠 例如外賣自取9折、like餐廳FB/IG Page減$10 堂食仲有口罩送 好有人情味💛.👉🏻車厘茄羅勒海蝦意大利扁麵原價$68 Openrice訂座減$5 ($63)成個意粉除左蒜味重左少少之外 都好高質醬汁濃郁食落似高級版薩莉亞青醬汁👅意粉配醬汁食落好creamy好入味至於配料 車厘茄暖暖地 咬落去好多汁海蝦份量多且爽口 重點係唔洗自己剝殻☺️———————————Little Fresh Cafe & Bar旺角登打士街36號恆威商業中心18樓

👉🏻車厘茄羅勒海蝦意大利扁麵
原價$68 Openrice訂座減$5 ($63)
成個意粉除左蒜味重左少少之外 都好高質

Little Fresh Cafe & Bar
旺角登打士街36號恆威商業中心18樓
2020-04-03
2020-04-03 113 浏览
繼續黃色經濟圈系列~南瓜野菌湯 $48入口是濃郁的洋蔥味,反而南瓜味並不突出,可能叫洋蔥野菌湯會更合適😛野菌的處理跟平常的西湯不同,是切片後放進湯內,口感有點像某連鎖炸雞店的蘑菇飯醬汁西班牙海蝦蛋餅 $68空氣感十足的蛋餅放於熱滋滋的鐵板上非常治癒;蛋餅內有不少蔬菜粒及少量蝦仁,是道健康的前菜南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯 $138蟹味濃,意大利飯偏濕及油,幸好有芝麻菜稍為降低了油膩感法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬 $178 小店似乎很喜歡南瓜😛出現率很高~這道菜的南瓜醬大概是so far最濃味的了;豬扒特意烹調至8成熟,加上油脂重,入口彈牙有肉汁鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭 $88對於這個甜品有點失望,brownie不夠綿密,手起刀落時已粉碎,雪芭亦帶有碎冰粒,伴碟的rosemary味道太搶,跟甜品不太搭可能是新開張的關係,還需要更多經驗去提昇食物質素,不過小店的用心是感受到的,尤其在營造氣氛環境方面,每個角落都花了不小心思
繼續黃色經濟圈系列~

南瓜野菌湯 $48

西班牙海蝦蛋餅 $68

南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯 $138
蟹味濃,意大利飯偏濕及油,幸好有芝麻菜稍為降低了油膩感

法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬 $178

鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭 $88

2020-03-28 102 浏览
好耐無約過朋友出街食飯,就決定試下呢間cafe可能我地太早上去,成間鋪得一檯人😅難得weekend中午都唔算多人 同朋友可以慢慢食住傾下計咁都幾好朋友點嘅檸檬蜜桃水果茶我就嗌左朱古力沙冰仲有黑松露卡邦尼長通粉、雜菌意大利飯同薯條😂三樣都係黑松露,都好好食!而且店家禮貌好,埋單仲會送口罩真係可以再Encore!
好耐無約過朋友出街食飯,就決定試下呢間cafe
可能我地太早上去,成間鋪得一檯人😅

朋友點嘅檸檬蜜桃水果茶

我就嗌左朱古力沙冰

而且店家禮貌好,埋單仲會送口罩
真係可以再Encore!
2020-03-28
2020-03-25 68 浏览
cafe@Little Fresh地址:旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層學生時代登打士街是樓上CAFE的集中地, 每每放學行完信和買卡通精品同CD, 就會走去登打士街CAFE喝東西玩BROAD GAME,十多年後CAFE都轉成有質素的西餐了! 對西餐甚偏愛的顏色暖色系令人食慾大增, 甜甜的很好喝, 打成蓉滑身。南瓜野菌湯足料而滲了南瓜天然甜度及橙黃色, 暖胃美味鹽燒鯖魚很入味不會腥。灑上鹽再用火槍燒皮黑魚子白汁煙三文魚燴意大利扁麵,彈牙個白汁好滑香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎,雞胸沒有乾鞋, 好滑好水嫩的。而個迷迭香莎莎汁同雞肉好夾, 清新又不會太濃。鐵板朱古力布朗尼配自家製雜莓雪芭, BROWNIE 入口即溶像在吃朱古力, 用鐵板保持溫度, 冷冷涼快的雜莓雪芭, 酸咪咪平衡了朱古力甜膩感覺, 這組合太PERFECT了Like 社交平台仲每位減$10, 店員仲比左神秘號碼我地,下次來食booking 時講有9折,hehe
cafe@Little Fresh
地址:旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層

十多年後CAFE都

轉成有質素的西餐了! 對西餐甚偏愛的

鹽燒鯖魚很入味不會腥。灑上鹽再用火槍燒皮

黑魚子白汁煙三文魚燴意大利扁麵,彈牙個白汁好滑

2020-03-24 84 浏览
位置都有少少難搵,見到有間日本餐廳旁邊個條巷行入去就會見到大廈大堂位。上到去地方雖小,但相當有氣氛,而餐廳係十七樓,餐廳兩邊都係落地玻璃,可以見到出面石矢森林嘅景象。依家只要Like佢地fb/ig就可以即時每人減$10,今次點左一晚餐一主食加一小食,南瓜大餐,每人平均$230。餐湯 - 南瓜野菌湯南瓜甜味好出,口感香滑,野菌切到粒粒,食到分量都唔少,仲有埋一塊蒜蓉包,味道同比薩克一樣,但就更加脆口。 天婦羅拉長蝦 $98一碟有五條,外層好鬆脆,入面蝦軟身仲帶少少黏口。 南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯 $138意大利飯吸收哂南瓜汁,口感好滑, 係面頭放左蟹籽多咗粒粒嘅口感。 法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬 $198 (套餐) 廚師推介真係必食,以慢煮方式去烹調豬肉,做到八成熟,所以一切開仲會見到入面有少少粉色,肉質好嫩口好淋,一啲都唔鞋。薯蓉都好滑口,配南瓜醬甜甜地。
,每人平均$230。

餐湯 - 南瓜野菌湯

天婦羅拉長蝦 $98
一碟有五條,外層好鬆脆,入面蝦軟身仲帶少少黏口。

南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯 $138

法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼配南瓜醬 $198 (套餐)

2020-03-12
  • 南瓜野菌湯
  • 南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯
2020-03-20 2464 浏览
咁啱經過旺角,經朋友介紹下。去左幫襯一間隱世小店,依間個門口係喺小巷入面,其實油麻地行過去係近啲嘅😂 依個商業大廈入面都有好多食肆,而依間都位於高層,上到去,平日既12點幾,竟然無咩人😔可能位置較神秘,不過識行既都好方便,唔講其他,依間枱同枱之間有一定既距離,依家依個疫情,唔係仲去d好迫既地方丫🤔我地安排喺窗邊,望住街外既風景,好舒服由於不是太多客人,平日鍾意同朋友吹水嘅可以去依間慢慢食Lunch time 餐牌,收費好正常,唔貴頭盤2個,2個一睇就就知擺盤靚仔,味道清新,新鮮依個拿破崙risotto 正,佢個飯有咬口,軟硬度適中,唔會太濕太硬。個汁係有d似pizza 咁,好開胃,本身個飯係💁🏻‍♂️既,食食下拎左嚟食,正!另一個叫左cabornara,唔知點解依個有青豆😂我地係小學雞所以青豆就剩低左喇😂😂不過依個同樣個意粉生熟情度剛好,唔會淋唒,個汁係杰身,不過唔會太漏仲包埋餐飲,小店依家打卡仲減10元,埋單竟然送口罩!係口罩!一罩難求丫😭多謝佢地咁有心!依個疫情期間,同路人要好好照顧身體,支持下小店,一齊挨過去!Main point 好食好坐有心又唔貴,支持!

我地安排喺窗邊,望住街外既風景,好舒服

由於不是太多客人,平日鍾意同朋友吹水嘅可以去依間慢慢食

Lunch time 餐牌,收費好正常,唔貴

頭盤2個,2個一睇就就知擺盤靚仔,味道清新,新鮮

Main point 好食好坐有心又唔貴,支持!
  • 拿破崙烤雞薈意大利飯
2020-03-19 70 浏览
今次又去咗旺角樓上餐廳搵食,由湯到甜品一次過叫哂,相當美味滿足✌🏻餐廳可見用心經營👉紅菜頭甘筍紅湯紅菜頭甜甜地,以西式方法煮成相當濃郁,加埋細細舊嘅香脆多士點湯食,yummy!👉西班牙海蝦蛋餅蛋餅以鐵鑊上,保持熱度,建議即時食喔~因為蛋餅內裡煮到好水嫰,裡面嘅蛋漿未完全熟透配上熟透的蛋外皮,口感豐富,再加上鮮蝦令鮮味更上一層👉法式白酒蜆肉燴意大利扁面食到漏漏地再配呢個意粉就岩哂,意粉用辣椒白酒同白菜製成,味道清新開胃。👉法色頂級龍利柳配檸檬薄荷醬龍利柳肉質厚身,表面炸至金黃香脆,內裡厚肉多汁,食起上黎突出魚肉的本質,另外配搭清新的檸檬薄荷醬,抵讚,仲有舊配菜薯容cream味濃😍yummy!👉法式焦糖蘋果吐司

👉紅菜頭甘筍紅湯

👉西班牙海蝦蛋餅

👉法式白酒蜆肉燴意大利扁面

👉法色頂級龍利柳配檸檬薄荷醬

👉法式焦糖蘋果吐司
2020-03-19 72 浏览
樓上文青Cafe 一向有捧場客 特別喺人多車多嘅旺角 上樓食飯 人少啲消費低啲 好處多多-🥣🥕紅菜頭甘筍濃湯 ($48)血紅色非常吸睛 紅菜頭嘅清甜味呼之欲出 青澀味被甘荀掩蓋 湯裏面仲有小巧嘅紅菜頭簿片 增加口感 個湯純天然製造 冇加忌廉茹素人士抑或食肉獸 都會鍾意 個人推介-🍤🍳西班牙海蝦蛋餅 ($68)小食用原個鐵鑊上 保持溫度 非常窩心 海蝦蛋餅嘅造型 有啲似日式疏芙里 蛋餅裏面空氣位多 入口嘅時候 唔會死實 大家開心share 好睇又好食-🎃🦀🌿南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯 ($138)南瓜汁版本嘅意大利飯 甜而不膩 芝麻菜同火箭菜 味道獨特 除咗蟹肉 意大利飯中夾雜極少量嘅黑胡椒碎 味道層次 更為豐富-🌱🐓香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎 ($158)慢煮雞胸分量大 肉質卻出奇嫩滑 配埋改良版莎莎醬 食得開胃又開懷 配菜新鮮 同樣不容錯過 呢味心思菜 價錢只係外邊餐廳嘅三分之二咋-🍯🥚自家製焦糖燉蛋 ($58)燉蛋滑溜唔太甜 表面嗰層焦糖 提議將微焦地帶加多 同frozen berries一齊食入口嘅時候 冰火效果會更明顯 -📍旺角
🥣🥕紅菜頭甘筍濃湯 ($48)
🍤🍳西班牙海蝦蛋餅 ($68)

🎃🦀🌿南瓜蟹肉芝麻菜意大利飯 ($138)

🌱🐓香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎 ($158)

🍯🥚自家製焦糖燉蛋 ($58)

📍旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層 Little Fresh
2020-03-12 1526 浏览
旺角的樓上CAFÉ很多都臥虎藏龍恆威商業中心的位置比較隱匿店內座位不算多,最好訂座,因離去時已經滿座此店非常之深黃店內放滿文宣佈置,還播放文宣的歌曲,真香港人情懷濃店員也很好禮貌和服務,會簡介一下特別的菜式另外,只要LIKE 社交平台就可以人頭減十蚊晚餐的餐牌選擇也很多,但最後都決定散叫,可試更多其他款式南瓜野菌湯 - $48落足材料煲軟,變成南瓜蓉,湯很濃郁很滑,充滿南瓜甜味再加上適量的野菌,增添不少口感西班牙海蝦蛋餅 - $68融合了地中海和東方烹飪風格充滿著濃郁橄欖油味和噴香蒜茸味海蝦很爽彈,蛋餅被鐵板煎得外脆內軟,入面還是滑蛋的狀態法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬 - $178豬肉眼扒的位置非常嫩滑,沒有油脂用了慢煮方式烹調,大概八成熟,才令肉質柔嫩,保持甜美的肉香配上南瓜醬那種清新又帶點香濃的南瓜甜味,口感更豐富伴碟的薯蓉亦充滿牛油香,很香滑法式白酒蜆肉燴意大利扁麵 - $118用上新鮮蜆肉帶點海水的鹽味,約有十粒加上蒜頭和洋蔥作為配搭,香氣十足重點的白酒吸收到扁麵和醬汁中,融合成一種順口甘甜的味道,而不是濃烈的酒味鐵板朱古力布朗尼配先自家制雜莓雪芭 - $88新奇的甜品
旺角的樓上CAFÉ很多都臥虎藏龍
恆威商業中心的位置比較隱匿
店內座位不算多,最好訂座,因離去時已經滿座

此店非常之深黃
店內放滿文宣佈置,還播放文宣的歌曲,真香港人情懷濃
店員也很好禮貌和服務,會簡介一下特別的菜式
另外,只要LIKE 社交平台就可以人頭減十蚊

晚餐的餐牌選擇也很多,但最後都決定散叫,可試更多其他款式
南瓜野菌湯

南瓜野菌湯 - $48
落足材料煲軟,變成南瓜蓉,湯很濃郁很滑,充滿南瓜甜味
再加上適量的野菌,增添不少口感

西班牙海蝦蛋餅 - $68
融合了地中海和東方烹飪風格
充滿著濃郁橄欖油味和噴香蒜茸味
西班牙海蝦蛋餅
海蝦很爽彈,蛋餅被鐵板煎得外脆內軟,入面還是滑蛋的狀態
法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬
法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬 - $178
豬肉眼扒的位置非常嫩滑,沒有油脂
用了慢煮方式烹調,大概八成熟,才令肉質柔嫩,保持甜美的肉香
配上南瓜醬那種清新又帶點香濃的南瓜甜味,口感更豐富
伴碟的薯蓉亦充滿牛油香,很香滑
法式白酒蜆肉燴意大利扁麵
法式白酒蜆肉燴意大利扁麵 - $118
用上新鮮蜆肉帶點海水的鹽味,約有十粒
加上蒜頭和洋蔥作為配搭,香氣十足
鐵板朱古力布朗尼配先自家制雜莓雪芭 - $88
新奇的甜品,竟然以鐵板上,淋下朱古力醬汁還真的「滋滋」聲
布朗尼和雪芭同樣是自家製
布朗尼不單純是朱古力,入面還有花生,味道特別
而雪芭比雪糕有益健康,可控制甜度,雜莓的微酸正好中和朱古力的甜味,更易入口
鐵板朱古力布朗尼配先自家制雜莓雪芭
2020-03-11
南瓜野菌湯
法式甜酒西班牙杜洛克豬肉眼扒配南瓜醬
法式白酒蜆肉燴意大利扁麵
鐵板朱古力布朗尼配先自家制雜莓雪芭
2020-03-12 71 浏览
樓上鋪的黃色西餐今日同朋友去搵好食嘅西餐食,見到附近推薦呢間餐廳,所以就試吓;裝修格局都幾優雅,好有西餐浪漫;店員都好友善,成日都同我地分享唔同菜式嘅食法。紅菜頭甘荀濃湯因為紅菜頭嘅關係,個湯有種淡淡嘅菜甜味,作為前菜,開胃得嚟又唔會太過濃味西班牙海蝦蛋餅呢個蛋餅好有蛋嘅香味,加埋本身蝦味同蛋味都好夾,落咗少少調味都經已好夠味黑魚子白汁煙三文魚扁意粉可能係煙三文魚做主菜嘅關係,食落又唔覺得白汁好膩,兩樣食材都平衡到自己嘅味道:既食到煙三文魚同黑魚子嘅魚香,又食到白汁濃而不膩嘅味到法式甜酒杜洛克豬肉眼扒第一次食八成嘅豬扒,估唔到真係做到入口即化,配搭佢地自己整嘅帶有微甜嘅南瓜醬,食落都好有新鮮感。聽店員講,佢地係故意研究點樣可以整到入口即化嘅豬扒,所以先會有呢個菜式,仲講到驚有食客會食唔慣,可以要求再焗多陣變全熟。焦糖燉蛋除咗有本身燉蛋之外,佢地都加咗微酸嘅莓係上面,令到整個燉蛋唔會因為咁而變到好膩,平衡返個味道
樓上鋪的黃色西餐

黑魚子白汁煙三文魚扁意粉