中午時間,約咗個喺觀塘返工嘅朋友食飯,講起大家最近都好迷一套關於巴黎嘅外國劇, 於是就喺觀塘搵間法國餐廳食飯。 呢間叫Le Monde 嘅餐廳喺鴻圖中心,要喺大堂搭lift上去,地點都幾方便,不過唔講真係唔知呢度有間法國餐廳。 間餐廳都幾大間,裝修得都幾靚,我見到有一啲樂器擺喺度,估計夜晚會好有情調,適合拍拖撐枱腳。我同朋友都揀咗芝士焗加拿大龍蝦配蝦汁菠菜意粉 (168蚊),同埋加咗18蚊升級做濃蝦湯。等咗一陣,湯、麵包同埋沙律就嚟到喇,個麵包好鬆軟,無論你就咁食或者點湯,都好好食㗎。個湯好有蝦味,啱哂勁鍾意食蝦嘅我,同埋個湯口感軟滑,好飲。至於沙律嘅菜都幾新鮮。 頭盤令人很滿意。好快主角就嚟喇,隻龍蝦都幾大隻喎,廚師好細心咁將個龍蝦鉗拆咗殼,放喺龍蝦身度, 美觀之餘又方便客人進食,個龍蝦連埋芝士汁一齊食好正呀,龍蝦肉有鹹鹹地嘅海水味,仲有唔少膏添呀,得半隻真係唔夠喉哈哈。至於個蝦汁意粉,每條意粉都索到湯汁,口感彈牙,煮得啱啱好。 而菠菜新鮮無渣,呢個配搭絕對無違和感,成碟勁好食,不過如果個意粉多少少就好啦。我餐飲叫咗凍檸茶,慢慢飲傾下偈,好寫意呀,如果你想喺觀塘食好啲、坐得舒服又唔想

我餐飲叫咗凍檸茶,慢慢飲傾下偈,好寫意呀,如果你想喺觀塘食好啲、坐得舒服又唔想食得趕,想慢慢傾下偈嘅話,不妨嚟呢度食飯啦,絕對唔會失望。

另外呢度嘅服務都唔錯㗎,店員個個都好有禮貌,而且會留意住有冇畀漏餐具,例如佢收咗我飲湯嘅匙羹,畀意粉我嘅時候就會再攞另一隻匙羹畀我食意粉。

有機會我都想嚟呢度試下佢嘅晚餐,嚟個完美嘅full set dinner。
2020-10-21
午餐