📍 Le Monde📍 觀塘 • 巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室觀塘的工業/商業大廈裡一向臥虎藏龍,各國美食應有盡有。這家位於巧明街鴻圖中心的《Le Monde》開業大概一年(?),餐廳法文名字"Le Monde"的意思是"The World (世界)",是要帶給客人全世界最好吃的食物嗎?🤪餐廳裝潢簡約,喜歡他們的淺木色裝潢配搭藍色椅子、桌墊、餐碟等等;而且空間非常寬敞,桌與桌之間隔的很遠,感覺舒適,又不失典雅。主打一絲不苟的法國料理,好吃,價格又親民🥰Bread 餐前麵包店員首先端上麵包籃,有三款麵包,都是溫熱還有質感軟綿的~Le Monde 特製濃蝦湯 ($85)Le Monde signature shrimp bisque這個菜式無論是名字還是賣相都好像「龍蝦湯」🦞,可是看英文名字的話就會知道其實是蝦湯。這個是以牡丹蝦熬製的濃湯🦐,質感濃稠,味道鮮甜😋凱撒沙律配自家製沙律醬 ($68)Classic caesar salad with homemade dressing羅馬生菜新鮮爽脆,配上烤麵包粒、鹹脆的煙肉片、香濃芝士還有他們的自家製沙律醬,非常清新和開胃。🥗主菜-我們
📍 Le Monde
📍 觀塘 • 巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

觀塘的工業/商業大廈裡一向臥虎藏龍,各國美食應有盡有。
主打一絲不苟的法國料理,好吃,價格又親民🥰
Bread
Bread 餐前麵包
店員首先端上麵包籃,有三款麵包,都是溫熱還有質感軟綿的~
Le Monde 特製濃蝦湯
Le Monde 特製濃蝦湯
Le Monde 特製濃蝦湯 ($85)
這個是以牡丹蝦熬製的濃湯🦐,質感濃稠,味道鮮甜😋
凱撒沙律配自家製沙律醬
凱撒沙律配自家製沙律醬
凱撒沙律配自家製沙律醬 ($68)
非常清新和開胃。🥗

主菜-我們點了他們招牌的兩道:「油封鴨脾」還有「慢煮豬腩肉」,果然非常好吃。
法式慢煮油封鴨脾
法式慢煮油封鴨脾
法式慢煮油封鴨脾 ($238)
Le Monde confit duck leg
配薯蓉及紅椰菜 with mashed potato & braised red cabbage
可以做餐廳的招牌菜果然是非同凡響。
鴨脾來自法國,以低溫慢煮,保留肉質的柔嫩鮮美;外皮薄脆,口感十分好💯
伴碟的紅椰菜味道酸酸的,可以解膩;
薯蓉質感幼滑,還保留著一點點薯仔粒的口感,超級喜歡!
24小時慢煮法式豬腩肉
24小時慢煮法式豬腩肉
24小時慢煮法式豬腩肉 ($158)
Sous vide pork belly
也是採用低溫慢煮的一道菜~
外皮煎的微脆,豬腩肉肥瘦分明,脂肪明顯不少,可是這就是豬腩肉的特點啊,而且油香滿瀉,還不會覺得很油膩👍
份量蠻多,每口都是肉,超級滿足🥰

每款配菜(包括芝士西蘭花、炒野菌、炸薯條、香草焗豆)盛惠$38
芝士西蘭花
芝士西蘭花
芝士西蘭花 ($38)
Broccoli with cheese sauce
這個芝士西蘭花味道很淡,盤子裡的醬汁沒什麼味道,鋪在表面的芝士份量也不夠,有點失色。
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋 ($58)
Crème brûlée
最後的甜點選了焦糖燉蛋,不錯不錯。

Menu;
估唔到鴻圖中心上面都有咁高級嘅餐廳,一上到去有少少嚇親😳重點係價錢唔貴!主菜都係百幾至二百幾🤩.法式洋蔥湯 $85第一次飲法式洋蔥湯😳原來係洋蔥煮溶加麵包再加芝士放入焗爐焗,洋蔥煮到淋哂甜味出哂黎,好濃郁.特製濃蝦湯 $85好濃嘅蝦味😋同龍蝦湯好似,仲有少少蝦肉,超好飲.烤原隻黃油春雞配芥末籽汁 $188春雞一切開已經望到啲肉汁,好嫩滑🤤🤤🤤同芥末籽汁好夾👍🏻.煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁 $138

法式洋蔥湯 $85

特製濃蝦湯 $85
好濃嘅蝦味😋同龍蝦湯好似,仲有少少蝦肉,超好飲

烤原隻黃油春雞配芥末籽汁 $188
春雞一切開已經望到啲肉汁,好嫩滑🤤🤤🤤同芥末籽汁好夾👍🏻

煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁 $138
2020-11-14 32 浏览
之前嚟過呢間藍帶法式餐廳食過油封鴨脾又平又好味😋今次又再嚟試吓其他菜式喔!🦐濃蝦湯(+$25)呢個濃蝦湯用咗龍蝦&牡丹蝦熬製鮮甜香濃,絕對係回味無窮呀!而且仲伴有麵包&蘋果青瓜沙律,好抵食👍🏻🐟煎三文魚配香草意大利粉($98)擺盤好有心思,賣相幾吸引呀📸三文魚幾大塊魚皮煎得香脆,帶有魚油香意大利粉彈牙有嚼勁加咗橄欖油&香草去炒,幾香口呀!整體份量都幾多,CP值好高💕🥩煎法國豬扒配炸薯條($118)豬扒煎得非常甘香大約手掌咁大塊,切得幾厚身入口肉質好爽,肥瘦適中唔會好油膩伴碟嘅炸薯條香脆軟綿,好好食呀!但個人較喜歡粗薯喔😆
之前嚟過呢間藍帶法式餐廳食過油封鴨脾
又平又好味😋
今次又再嚟試吓其他菜式喔!

🦐濃蝦湯(+$25)
呢個濃蝦湯用咗龍蝦&牡丹蝦熬製
鮮甜香濃,絕對係回味無窮呀!
而且仲伴有麵包&蘋果青瓜沙律,好抵食👍🏻

🐟煎三文魚配香草意大利粉($98)
擺盤好有心思,賣相幾吸引呀📸
三文魚幾大塊
魚皮煎得香脆,帶有魚油香
意大利粉彈牙有嚼勁
加咗橄欖油&香草去炒,幾香口呀!
整體份量都幾多,CP值好高💕

🥩煎法國豬扒配炸薯條($118)
豬扒煎得非常甘香
大約手掌咁大塊,切得幾厚身
入口肉質好爽,肥瘦適中唔會好油膩
伴碟嘅炸薯條香脆軟綿,好好食呀!
但個人較喜歡粗薯喔😆
依間位於觀塘工廈樓上既法國菜無論裝修定擺碟都好靚,座位寬敞,環境好有情調,而且價錢吾貴,好岩節日黎慶祝❤️前菜有三款法式麵包,上枱既時候仲係熱烘烘,配自家製既牛油食,口感好鬆軟Le Monde特製龍蝦湯($85)龍蝦湯上打左層忌廉奶泡,質感更加幼滑,一路飲仲有切粒既蝦肉,龍蝦味超濃郁法式紅酒燉牛配雜菜($158)醬汁質感濃稠,味道香甜,有啖啖既紅酒香,牛肉軟嫩多汁,吸收哂醬汁既精華好入味,外脆內軟既多士再蘸上紅酒醬食好正🥰煎三文魚配焗薯($148)煎過既魚皮好酥脆,秘製既醬汁味道帶酸更加突顯三文魚既鮮味,伴菜仲有焗薯同蘑菇

Le Monde特製龍蝦湯($85)

法式紅酒燉牛配雜菜($158)

煎三文魚配焗薯($148)
2020-11-10
2020-11-11 53 浏览
今日黎到觀塘一間工廈食個holiday lunch我地加左25蚊要個濃蝦湯,真係有好濃郁龍蝦味,加小小黑胡椒碎會令個鮮味提升頭盤係蘋果青瓜沙律伴提子乾及法式麵包 清新既salad令到胃口大開,蘋果好甜,配埋提子乾更添特色煎三文魚配香草意大利麵$98 三文魚煎得十分香脆,中意食皮既人一定會覺得好正,賣相亦經過設計,意粉彈牙有好香既olive oil同香草既香味法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜$158呢個菜式係呢間餐廳極力推薦,整得好特別好好食,脆身唔油膩,肉質juicy爽口充滿鴨既油香,一試難忘
今日黎到觀塘一間工廈食個holiday lunch

頭盤係蘋果青瓜沙律伴提子乾及法式麵包
清新既salad令到胃口大開,蘋果好甜,配埋提子乾更添特色

煎三文魚配香草意大利麵$98

法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜$158
2020-11-10 57 浏览
.偶爾來次fine dining吧🥂💕推薦大家bookmark呢間CP值極高嘅法國菜餐廳🇫🇷由藍帶大廚主理嘅Le Monde位於觀塘嘅工廈,餐廳嘅室內設計行簡約嘅北歐風而檯與檯之間嘅距離恰當,環境都幾舒適配合柔和燈光及浪漫氛圍,啱晒慶祝重要日子🧚‍♀️.✨ 法式洋蔥湯洋蔥湯聽落好普通咁,但係千祈唔好俾個名呃到!湯裡面有大量洋蔥,味道既濃郁又鮮甜😍而面頭仲有芝士同脆麵包,增添成道菜嘅層次~.✨ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜呢到菜係一道心機菜,需要頗長嘅準備同烹調時間先用鴨油浸泡幾日,再用慢煮12小時嘅方式烹調👩🏻‍🍳外皮非常脆,而裡面嘅肉質keep住嫩滑多汁~.✨ 24小時慢煮法式豬腩肉豬腩肉肥瘦均衡,入口即融,食落唔會太膩而表皮都係燒到好脆😋值得一提嘅係作為配菜嘅薯蓉真係好好食,口感creamy又保留顆粒感!.主菜價格大約係$100-250,整體味道唔錯,而且性價比非常高再加埋浪漫嘅環境,大家有機會一定要試下呢間餐廳~.法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 $23824小時慢煮法式豬腩肉 $158法式洋蔥湯 $70———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛💛環境指數 ⛱: 💛💛💛💛💛
偶爾來次fine dining吧🥂💕
推薦大家bookmark呢間CP值極高嘅法國菜餐廳🇫🇷
而檯與檯之間嘅距離恰當,環境都幾舒適
配合柔和燈光及浪漫氛圍,啱晒慶祝重要日子🧚‍♀️
✨ 法式洋蔥湯
洋蔥湯聽落好普通咁,但係千祈唔好俾個名呃到!
湯裡面有大量洋蔥,味道既濃郁又鮮甜😍
而面頭仲有芝士同脆麵包,增添成道菜嘅層次~
✨ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
呢到菜係一道心機菜,需要頗長嘅準備同烹調時間
先用鴨油浸泡幾日,再用慢煮12小時嘅方式烹調👩🏻‍🍳
外皮非常脆,而裡面嘅肉質keep住嫩滑多汁~
✨ 24小時慢煮法式豬腩肉
豬腩肉肥瘦均衡,入口即融,食落唔會太膩
而表皮都係燒到好脆😋
再加埋浪漫嘅環境,大家有機會一定要試下呢間餐廳~
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 $238
📍Le Monde
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
@lemondehk
👉🏼 #ewhk觀塘 #ewhk多國菜 #ewhk西餐

#觀塘美食 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
2020-11-10 40 浏览
餐廳裝潢簡約優雅,空間好多,座位寬敞,由枱櫈至餐具都見到花咗好多心思(每隻杯碟都印有餐廳名)! 整體俾人非常舒適悠閑嘅感覺,可以同朋友慢慢品嘗美食,享受咖啡或者摸下酒杯底咁🍷🍸。 經店長推介,我哋選擇~🌟瑪格麗特嫩雞胸配青醬及牛油果車厘茄沙律($128)伴南瓜湯,麵包,沙律及咖啡🌟芝士焗加拿大龍蝦配珍珠帶子忌廉意粉($168)伴Le Monde濃蝦湯(+$18)麵包,沙律及茶雞胸外層烤得略脆,雞肉多汁嫩滑,配上青醬,味道好夾。 牛油果及車厘茄沙律🥗新鮮爽甜😋。香濃芝士加上爽口彈牙嘅龍蝦🦞肉,仲有好creamy, 幼滑嘅醬汁,忌廉味濃郁嘅醬汁佈滿每一條意粉。 除咗主菜,Le Monde 特製濃蝦湯都一定要試,蝦嘅鮮味好突出,成個湯好豐富。

經店長推介,我哋選擇~

• 芝士焗加拿大龍蝦配珍珠帶子忌廉意粉
  • 瑪格麗特嫩雞胸配青醬及牛油果車厘茄沙律
  • Le Monde 特製濃蝦湯
2020-11-06 57 浏览
尼到環境係唔錯,地方大枱與枱之間分得好開,好適合同三五之己Happy Friday 黎把酒談歡🍷🍷燈光有情調好Juice腸,一落刀切肉汁爆出黎,入面有D一粒粒嘅筋位,越咬越香嗌咗兩個小食嘆住先,不嬲都好鍾意田螺配上好多蒜蓉,橄欖油夾埋個法包食,好香好正😋個皮好薄好脆,切開仲出煙,伴酸椰菜,解咗油膩感蝦爽口,個汁就無想像中甘香濃一口牛,食到尾段都飽飽地,主要傾下計甘就完咗一晚聚會了。

燈光有情調

個皮好薄好脆,切開仲出煙,伴酸椰菜,解咗油膩感

蝦爽口,個汁就無想像中甘香濃

一口牛,食到尾段都飽飽地,主要傾下計
甘就完咗一晚聚會了。
2020-11-05 53 浏览
放工..就最期待同fd子出去食下野,透下氣... 當然唔會待薄自己,我地今次搵到觀塘一間靚靚餐廳~ Le Monde .. (聽講之前都係觀塘䇄立左一般時間,呢度係新搬位置)一入去有一種 高貴舒適優雅感,真係唔敢令人相信餐廳係煩喧鬧市中。睇下menu .. 價錢都算合理《而呢個環境黎講,算係屈機》… 我地order 左龍蝦湯,鵝肝配紅酒啤梨,安格斯牛柳。🥣Signature Shrimp Bisque 🥣 HKD 85龍蝦味重,夠鮮味,濃郁度夠。🍳Foie Gras w/Pear 🍐HKD 108呢個價錢有鵝肝食已經係驚喜,仲要煮得唔錯。鵝肝唔可以煮太老身,否則失去左本身既精髓始終係內臟,處理清洗程序及存放都重要。否則好易壞掉了.... 🍗Tenderloin Stroganoff 🥩 HKD 158真係有少少失望。或者上一道菜係鵝肝,好明顯高低之分... 雖然份量好足,但牛好似煮過熟《每人口味不一》,令人覺得有點可惜...

龍蝦味重,夠鮮味,濃郁度夠。

🍳Foie Gras w/Pear 🍐HKD 108

2020-11-05 47 浏览
觀塘地頭虫今晚建議試下 Le Monde, 因為網上睇到餐廳環境靚靚地,好岩我地幾個女仔談談心💓  Pork Belly 🥩HKD 158黑毛豬 x 薯菜,真材實料既豬排,有咬口,豬肉仲有彈性,keep 返肉汁。雖然係細件左少少,但都夠厚身。難得煮得唔會鞋口...Tomato & Chese Ravioli 🍅 HKD 108食西餐無意大利雲吞總係少左d野... 所以我地order 呢款😋😋 真係無叫錯,蕃茄醬填滿了我既胃,十分開胃。

Pork Belly 🥩HKD 158

2020-11-04 1301 浏览
《慢吃。慢活@Le Monde 》來到觀塘工廠區,隱世的Fine Dining就是吃法國菜的Le Monde 室內的寬敞,沒有壓迫感空間的暢通,悠然得唱歌很久沒外出了這兒如世外桃園的法國的南部腦海中馬上浮現家中懶洋洋的阿毛他是一隻三歲的小貓,最愛在廳中央露肚搖曳真是天荒未老,貓兒最自豪……回到現場中,很多法國美食在招呼我花多不一定眼亂但會令人天旋地轉文字是字體但會令人無限聯想延伸最後,香味引導我叫了以下菜式: 1. 三款法式麵包:  手工捏造的法式麵包,搽上柔軟的牛油,入口芬香撲鼻,作為前菜已有驚喜了。2.龍蝦湯: 啡色的色彩在碟裡盤旋,淡淡香味不主動地引誘我,反而增加我的主動性,一口一口放入口腔內,發現三隻蝦仔在湯匙內,引出龍蝦湯本身的鮮味。3. 洋蔥湯: 不多的餐廳會煮出有法式的洋蔥湯,麵包粒已融入在打勻的洋蔥湯裡,已分不出彼此了,衹吃出濃濃的洋蔥情意。4. Pork Belly : 眼前的,鼻聞的,耳聽的,是一件厚厚的東坡肉,一切開,很稔軟,肉汁四賤,肉的脂肪煎得很金黃,油香滿瀉,但絶沒肥膩感,也找不出違和感,總之,吃下有一種「剛剛好」的口感!5.Tomoto and Brasi
《慢吃。慢活@Le Monde 》

來到觀塘工廠區,隱世的Fine Dining

就是吃法國菜的Le Monde

室內的寬敞,沒有壓迫感

空間的暢通,悠然得唱歌

很久沒外出了

這兒如世外桃園的法國的南部

腦海中馬上浮現家中懶洋洋的阿毛

他是一隻三歲的小貓,最愛在廳中央露肚搖曳

真是天荒未老,貓兒最自豪……

回到現場中,很多法國美食在招呼我

花多不一定眼亂但會令人天旋地轉

文字是字體但會令人無限聯想延伸

最後,香味引導我叫了以下菜式:

5.Tomoto and Brasil spaghetti :

一圈又一圈的意大利麵條

味道濃郁有序又不規則地四散

幸福感猶如小貓阿毛陪我看韓劇

一邊看一邊吃可可爆米花

人生可以這樣

還要追求什麼呢?
2020-11-04 155 浏览
環境大,裝修簡單,燈光柔和,座位相隔得遠,冇壓迫感,坐得舒服。少少奇怪既係餐廳一塊餐巾/紙巾都冇提供。.🔸餐前麵包上枱仲係暖笠笠,入面軟熟,可以request refill.不過呢間唔可以選擇refill邊種,一定要廚房random比。.🔸秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯($128)分數: (7.9/10)兩隻大虎蝦, 肉質幾彈牙爽口,每粒飯沾滿濃郁嘅蝦汁,飯既口感ok..🔸蕃茄芝士意大利雲吞($108)分數: (8.2/10)蕃茄味濃郁,個醬汁仲有蕃茄粒,好開胃,加埋芝士味好惹味,拼扁扁既意大利雲吞唔覺滯。雲吞中間餡偏乾身。.🔸美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁($158)分數: (8.5/10)牛柳整得好稔,牛味香,配法包點汁食。.🔸法式橙酒班㦸($68)分數: (6/10)甜品整得麻麻地,班㦸太稔,未能煎至金黃色。有橙皮,亦好香橙味,不過食唔到酒味。

環境大,裝修簡單,燈光柔和,
座位相隔得遠,冇壓迫感,坐得舒服。
少少奇怪既係餐廳一塊餐巾/紙巾都冇提供。

🔸餐前麵包
餐前麵包

🔸秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯($128)
分數: (7.9/10)
兩隻大虎蝦, 肉質幾彈牙爽口,
每粒飯沾滿濃郁嘅蝦汁,飯既口感ok.
秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

🔸蕃茄芝士意大利雲吞($108)
分數: (8.2/10)
蕃茄味濃郁,個醬汁仲有蕃茄粒,好開胃,
加埋芝士味好惹味,拼扁扁既意大利雲吞唔覺滯。
雲吞中間餡偏乾身。
蕃茄芝士意大利雲吞

🔸美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁($158)
分數: (8.5/10)
牛柳整得好稔,牛味香,配法包點汁食。
美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁

🔸法式橙酒班㦸($68)
分數: (6/10)
甜品整得麻麻地,班㦸太稔,未能煎至金黃色。
有橙皮,亦好香橙味,不過食唔到酒味。
法式橙酒班㦸
2020-11-02
秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯
美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁
2020-11-02 778 浏览
星期六雖然要番工,不過想到可以同愛人LUNCH,就即刻好有盼望而且早上的工作都快快完成~~等人來接我收工再帶我去食好東西喲~~~咁O岩天氣又好好,真係好期待呢個秋日周末的浪漫時光呢~~就在我OFFICE附近,估唔到有家咁ROMANTIC既西餐廳,似乎愛人都真係花左D心思,找個好地方同我去架WOR。好欣賞佢咁忙都仲有呢份心意~!餐廳在9樓,環境好開揚光猛,星期六中午唔太多人,所以可以靜靜地傾計,真係好唔錯的地方~!餐廳都有好多食物選擇,午餐MAINS大概$100-$250不等,加餐湯沙律$25,再加飲品就$20。比較靈活的收費LIKE~!今日餐湯是龍蝦湯,賣相一流~相機真係要先食~!!!沙律和軟軟的麵包,加上自家的餐具,好精緻呢。湯有濃濃的龍蝦味,質地都唔錯。主菜分別呢先來一個美國安格斯極黑頂級牛柳7安士$228好厚呢~~見到外表煎得剛好的牛,就知入面一定鎖死左最正的肉汁,果然一切開,好稔而且入口又甘又有肉汁。廚師的技術真係一流,我已經好耐冇在餐廳食過好食的牛扒了~!!配菜也做得用心,一D都唔馬虎。有三色椒,也有好好食既焗薯,真係好驚喜的主菜。煎三文魚配香草意大利粉$98--三文魚係我既

湯有濃濃的龍蝦味,質地都唔錯。
主菜分別呢先來一個美國安格斯極黑頂級牛柳7安士$228
美國安格斯極黑頂級牛柳7安士
煎三文魚配香草意大利粉$98--三文魚係我既至愛,魚柳好滑因為好多魚油,入口即溶好好味~~真係幸福的味道~
意粉亦彈牙而且香草好味,淡淡的唔會太濃。
煎三文魚配香草意大利粉
飲品加$20就可以點泡沬咖啡,二話不說就整番杯先~~作為今日午餐的完美終結~
2020-10-31
煎三文魚配香草意大利粉
2020-11-01 67 浏览
觀塘雖然去得多,但係鴻圖中心從來都冇去過原來仲有野食的所以今日就去探一探試下呢度的西餐位於工廈區的觀塘其實都好多餐廳到達餐廳都已經一半滿座了 美國安格斯極黑頂級一口牛配俄羅斯汁 $158,啲牛好腍都幾好味,不過份量真系細咗啲,男仔食唔夠飽。如果可以加多少少價整大個份量就好啲 煎法國鯖魚配蘿蔔汁$138 法式洋䓤湯$78$特製濃蝦湯 85濃蝦湯,有幾粒蝦仁響湯度外,但味道偏淡如果男仔應該要兩個餐先夠飽。。。。。。
觀塘雖然去得多,但係鴻圖中心從來都冇去過原來仲有野食的
所以今日就去探一探試下呢度的西餐
位於工廈區的觀塘其實都好多餐廳
到達餐廳都已經一半滿座了
美國安格斯極黑頂級一口牛配俄羅斯汁 $158
煎法國鯖魚配蘿蔔汁$138
法式洋䓤湯$78
$特製濃蝦湯 85
濃蝦湯,有幾粒蝦仁響湯度外,但味道偏淡
如果男仔應該要兩個餐先夠飽。。。。。。

2020-11-01 112 浏览
觀塘性價比高法國午餐星期日去觀塘鴻圖中心9樓食返個法國hea生活午餐。係門口已經見到個餐廳好大,藍綠色主題,簡單乾淨,環境都優雅,舒服,無焗促嘅感覺。 我地叫左法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜同海膽忌廉帶子意大利飯。一黎係個龍蝦湯同沙律同麵包湯夠濃郁,好味,跟沙律菜同麵包,前菜飽飽😁法式慢煮油封鴨脾配薯蓉酸紅椰菜主角油封鴨髀大隻,煎得剛好,脆皮似燒乳豬咁脆,夠哂厚肉🍗,酸紅椰菜好惹味開胃,連埋薯蓉食夠晒飽。海膽忌廉帶子 意大利飯有海膽有兩大舊,帶子,底係意大利飯,creamy個味好夾好正,海膽新鮮,yummy,意大利飯粒粒都充滿忌廉,好食。餐飲叫左兩杯熱檸水,飽晒。
觀塘性價比高法國午餐

一黎係個龍蝦湯同沙律同麵包
湯夠濃郁,好味,跟沙律菜同麵包,前菜飽飽😁

法式慢煮油封鴨脾配薯蓉酸紅椰菜

海膽忌廉帶子 意大利飯

餐飲叫左兩杯熱檸水,飽晒。
2020-10-25
午餐