2021-05-05 177 浏览
呢日難得放假,諗住同屋企人食餐好嘅👨‍👩‍👧見到呢間餐廳雖然係食法國菜,但係價錢一啲都唔離地,所以就黎試試佢🙋🏻‍♀️~~~🥗餐湯&沙律(跟餐) 6.8/10加左$18升級做濃蝦湯🦐個湯的確好濃味,點餐包食一流🤗沙律上檯個陣已經加左油醋,食起黎方便好多🤣.🐷加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁($148) 7/10豬扒煎得幾香口,可以鎖住肉汁😝但係始終未超越到同區Nutmad整嘅黑毛豬,係香港食過咁多間佢始終係我嘅Top1🥰.🐣芝士蘑菇釀嫩雞胸忌廉焗薯($138) 6.8/10雞肉煮之前處理唔係幾好所以有陣味😅但肉質嫩滑,夾埋蘑菇食幾有層次🤓同埋個焗薯都整得好味😆👍🏻.🐮紐西蘭草飼西冷配黑胡椒汁($158) 6.9/10牛扒味道正常正常🤔但有少少overcooked,所以有啲韌😐另外呢度比較特別嘅係配紫薯蓉,望落好似健康啲😹味道唔錯.🥭芒果法式千層酥 ($40)🥚焦糖燉蛋($32)聽講佢嘅千層酥幾出名,但食落就普通😂另一個甜品都係正常發揮😗~~~⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌘🌑睇得出食物係做得比普通西餐精緻同埋用心嘅🤗但味道就未去到我預期水平🤫不過呢個價錢包湯、沙律、飲品,已經算係唔錯😼👍🏻值得一讚當日其實係
呢日難得放假,諗住同屋企人食餐好嘅👨‍👩‍👧

~~~

🥗餐湯&沙律(跟餐) 6.8/10
加左$18升級做濃蝦湯🦐
個湯的確好濃味,點餐包食一流🤗
沙律上檯個陣已經加左油醋,食起黎方便好多🤣

🐷加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁($148) 7/10
豬扒煎得幾香口,可以鎖住肉汁😝
加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁

🐣芝士蘑菇釀嫩雞胸忌廉焗薯($138) 6.8/10
雞肉煮之前處理唔係幾好所以有陣味😅
但肉質嫩滑,夾埋蘑菇食幾有層次🤓
同埋個焗薯都整得好味😆👍🏻
芝士蘑菇釀嫩雞胸忌廉焗薯

🐮紐西蘭草飼西冷配黑胡椒汁($158) 6.9/10
牛扒味道正常正常🤔
但有少少overcooked,所以有啲韌😐
另外呢度比較特別嘅係配紫薯蓉,望落好似健康啲😹味道唔錯
紐西蘭草飼西冷配黑胡椒汁

🥭芒果法式千層酥 ($40)
芒果法式千層酥

🥚焦糖燉蛋($32)
焦糖燉蛋

聽講佢嘅千層酥幾出名,但食落就普通😂
另一個甜品都係正常發揮😗

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌘🌑
睇得出食物係做得比普通西餐精緻同埋用心嘅🤗
但味道就未去到我預期水平🤫
不過呢個價錢包湯、沙律、飲品,已經算係唔錯😼

👍🏻值得一讚
當日其實係屋企人生日但我book位個陣唔記得要留生日碟,所以當日落order先提出🥲
侍應本身話午市太忙廚房未必得閒整😢
點知最後竟然特登幫我畫翻😻仲要係畫得好靚❣️
所以屋企人收到都好開心💕

🙌🏻需要改善
佢個場幾大但係人手好似唔係好夠,咁啱個日好似有公司食飯,所以我地嘅餐等左好耐先到😐好彩唔趕時間

另外,佢上前菜嘅碟有少少花,望落去唔係幾雅觀😶
高級西餐黎講呢度少扣分🥶
周末唔想成日銅鑼灣、灣仔搵食,今次近近的留守東九龍又想搵間有情調既餐廳。呢間法國餐廳位於觀塘既商業中心,環境優雅得黎價格中價唔貴~仲有打咭位!先送上麵包籃,有3款自家法包黑糖包、十字黑芝麻包、圓麵包烘得香香的送上,散發出一陣小麥香氣點上兩杯signature drink🍹 ꜰʟᴀᴍɪɴɢᴏ好夏日既感覺主調橙色,以橙味為主,好有紅莓味微帶薑味🌈ʟᴇ ᴍᴏɴᴅᴇ ʀᴀɪɴʙᴏᴡ睇個名都估到係一層層顏色,蝶豆花、燈汁、紅莓汁,好colourful~ 真係唔捨得拌勻,唯有逐層飲,ᴘᴀɴ ꜰʀɪᴇᴅ ꜰʀᴇɴᴄʜ Qᴜᴀɪʟ ʟᴇɢ ᴡɪᴛʜ ʙʟᴜᴇʙᴇʀʀʏ ꜱᴀᴜᴄᴇ 鵪鶉肶藍莓醬鵪鶉營養價值高又補身,鵪鶉肶肉質尤其嫩滑,煎得外皮香口,配上藍莓醬微甜提味,很不錯! 加上沙律可以清新一下! ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱʜʀɪᴍᴘ ꜱᴀᴜᴄᴇ 意大利飯份量十足,虎蝦新鮮,外殼煎得好香,肉身爽彈, 意大利飯滲透蝦汁味道,有白磨菇粒增加口感味道,飯身熟度掌握得剛剛好!ʙᴇᴇꜰ ʙᴏᴜʀɢᴜɪɢɴᴏɴ法式紅酒燉牛面頰經炆燉後肉質非常軟腍,且牛味重、筋位腍透

先送上麵包籃,有3款自家法包
黑糖包、十字黑芝麻包、圓麵包
烘得香香的送上,散發出一陣小麥香氣

點上兩杯signature drink🍹
ꜰʟᴀᴍɪɴɢᴏ好夏日既感覺
主調橙色,以橙味為主,好有紅莓味微帶薑味

🌈ʟᴇ ᴍᴏɴᴅᴇ ʀᴀɪɴʙᴏᴡ
睇個名都估到係一層層顏色,
蝶豆花、燈汁、紅莓汁,好colourful~
真係唔捨得拌勻,唯有逐層飲,

鵪鶉肶藍莓醬
加上沙律可以清新一下!

ʙᴇᴇꜰ ʙᴏᴜʀɢᴜɪɢɴᴏɴ
法式紅酒燉牛面頰
經炆燉後肉質非常軟腍,且牛味重、筋位腍透得呈啫喱狀,骨膠原豐富,口感非普通牛肉可比。
紅酒牛肉汁好香濃,仲有d白磨菇粒,配上幾片法包,沾上牛肉汁黎食,真係充分吸收牛汁既精髓!

2021-05-04 182 浏览
食法國菜都唔一定要好貴嘅 😄 呢間價錢好親民嘅法國餐廳裝修都幾靚,嘢食款式又多,食物又幾高質,都幾適合情侶慶祝食飯喎Le Monde 特製濃蝦湯 📍$85蝦湯都可以做到咁濃郁 👍🏻望落去直頭以為係龍蝦湯,味道夠鮮甜,入面仲有好多粒蝦肉呀香煎鴨肝配紅酒啤梨 📍$138鴨肝嘅香味同油份係口腔入面充斥住,好邪惡,不過好好食 😋番茄芝士意大利雲吞 📍$118番茄醬好夠,酸酸甜甜好開胃,芝士粉味道又夠哂出,搞到我係咁食到停唔到 😝 脹卜卜嘅雲吞好有咬口蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉 📍$148忌廉蟹肉意粉上面加咗啲紅椒,即刻colorful 咗好多,蟹肉份量都唔少,忌廉汁又唔會太膩Dessert of the day 📍$68雲尼拿 toffee 波波,外面有啲似雪糕,入面有啲蛋糕質地,中間仲有toffee 餡,一個甜品都咁豐富

Le Monde 特製濃蝦湯 📍$85

香煎鴨肝配紅酒啤梨 📍$138
鴨肝嘅香味同油份係口腔入面充斥住,好邪惡,不過好好食 😋

番茄芝士意大利雲吞 📍$118

蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉
Dessert of the day
  • 濃蝦湯
  • 蕃茄芝士意大利雲吞
過去一年,日常生活習慣都改變了許多。晚上餐廳堂食恢復了數月,外出用餐的次數仍舊寥寥可數。只是有些菜式,就像充滿情調的法底大餐,於家中實在難以模仿。位於牛頭角與觀塘之間的法國餐館Le Monde,環境浪漫清靜,適合情侶或閨蜜約會。之前在網上看過有tasting menu,這天晚上只有A la carte可選,單點也好,可以嘗試更多食物。點了五成熟的法式普羅旺斯紐西蘭羊架($208),烤得剛剛好。香脆可口的外層,羊架鮮嫩富肉汁。值得一提的是配菜亦很惹味,薯仔香脆入味。法式紅酒燴牛臉頰肉($158),味道濃郁。牛臉頰肉煮得軟焾,入口即溶化,惜份量珍貴。紅酒醬汁配上麵包同吃亦不錯。除阻主食以外,還決定來一道蕃茄芝士意大利雲吞($118)。意大利雲吞餡料充足,香軟富口感,配上簡單美味的蕃茄醬,非常開胃。

2021-05-01 113 浏览
呢區工廈林立 估唔到有間隱世fine dining餐廳🌹!餐廳空間感好好 一行入去就有種簡單但高貴感💖雖然呢區就冇靚風景 但係私隱度高 背景輕音樂感覺舒服~食物選擇豐富 服務都唔錯坐低一陣就送上熱騰騰既餐包 外脆內軟👍🏻1️⃣法式香草焗田螺配多士 $88叫左呢個前菜😝 一上桌係見一個個洞都彈彈下好得意😆真係超級熱~香草同田螺好夾💖仲可以用多士點晒d香草汁tim!2️⃣秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $138呢個risotto幾抵食喎💓有兩隻大虎蝦 肉質鮮美個蝦汁濃到好似龍蝦汁咁🦞每粒飯都掛滿蝦汁👏🏻 可以encore!3️⃣法式紅酒燉牛臉頰肉$158呢個牛臉頰肉肉質好軟腍💖一切就整得開~似乎係慢煮烹調👍🏻 牛肉味重 推介!4️⃣法式普羅旺斯紐西蘭羊架$208呢個羊架就不過不失😜 唔會好"so" 相對上冇其他菜式咁難忘🤣5️⃣法式千層酥配時令水果$78甜品係一定要有!呢個french mille-feuille 好脆口!酥皮味香😍配埋藍莓同士多啤梨係入面🍓層次感豐富👍🏻

呢區工廈林立 估唔到有間隱世fine dining餐廳🌹!

餐廳空間感好好 一行入去就有種簡單但高貴感💖
雖然呢區就冇靚風景 但係私隱度高 背景輕音樂感覺舒服~
食物選擇豐富 服務都唔錯
坐低一陣就送上熱騰騰既餐包 外脆內軟👍🏻

1️⃣法式香草焗田螺配多士 $88
叫左呢個前菜😝 一上桌係見一個個洞都彈彈下好得意😆

2️⃣秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $138
呢個risotto幾抵食喎💓有兩隻大虎蝦 肉質鮮美

3️⃣法式紅酒燉牛臉頰肉$158
呢個牛臉頰肉肉質好軟腍💖一切就整得開~
似乎係慢煮烹調👍🏻 牛肉味重 推介!

4️⃣法式普羅旺斯紐西蘭羊架$208
呢個羊架就不過不失😜 唔會好"so"
相對上冇其他菜式咁難忘🤣

5️⃣法式千層酥配時令水果$78
配埋藍莓同士多啤梨係入面🍓層次感豐富👍🏻
最近轉咗新工,返工地點由灣仔轉咗去觀塘,對鐘意食野嘅我嚟講絕對係一大喜訊,全因觀塘高質餐廳林立,放工搵食多選擇。難得相約咗一位好耐冇見嘅朋友,當然要搵一間環境舒適安靜方便傾計嘅餐廳。經朋友大力推薦下,就決定試試喺鴻圖大廈嘅法國菜餐廳 Le Monde。餐廳風格簡約,深藍格調嘅門口,加上北歐風嘅裝修風格,喺工廈區出現呢類餐廳嘅感覺係別有洞天,猶如置身酒店餐廳嘅環境。店內環境整潔寬敞且空間感十足,枱與枱之間有足夠空間,同朋友傾計嘅時候私隱度十足。Escargot with Garlic-Parsley Butter and Bread法式香草焗田螺配多士食法國菜必點嘅餐前小食,法式蒜香番茜牛油絕對係呢道小食嘅靈魂。田螺每一啖都散發住香而不膩嘅味道,蒜同番茜嘅味道平衡剛剛好。卜卜脆嘅多士仲可以dip 田螺嘅牛油汁,啖啖邪惡但絕對停唔到口。Tiger Prawn Risotto with Signature Shrimp Sauce秘製虎蝦濃汁意大利飯絕對有驚喜嘅一道Main Course,上碟嘅時候已經聞到香噴噴,秘製嘅虎蝦濃汁不論係嗅覺或者味覺上都係極緻嘅享受。每一啖都係香濃嘅蝦膏味,且濃

法式香草焗田螺配多士

秘製虎蝦濃汁意大利飯
不論係嗅覺或者味覺上都係極緻嘅享受。每一啖都係香濃嘅蝦膏味,且濃汁都均衡地包住每一顆飯粒。而喺香港食到嘅Risotto普遍都係迎合返大眾口味飯粒會煮得偏軟身,而Le Monde嘅Risotto就會相對上彈牙,偏向正宗做法。

Provencal Rack of Lamb
法式普羅旺斯紐西蘭羊架
全晚令我非常滿意嘅一道菜,而且我相信下次再嚟食一定會Encore。 大廚喺擺盤上落足心思別緻精美。口感上羊架外層非常金黃酥脆,內裡肉質細緻幼嫩,Medium 味道同肉質係最佳嘅享受。大蒜牛油以及香草嘅魔力之下,羊嘅羶味不再擾人,令我唔係太喜愛食羊嘅朋友都讚口不絕!

後記:餐廳經理服務周到而且非常健談,言談間得知原來Le Monde係由法國藍帶級大廚主理,香港地果然好多地方都係卧虎藏龍。
2021-04-29 104 浏览
-🔸菠菜苗鮮墨魚沙律配陳年黑橄欖油 $108🔸香煎法國鵪鶉髀配特製藍莓汁 $138🔸法式普羅旺斯紐西蘭羊架 $208🔸番茄羅勒醬橄欖意大利粉 $85-收工同男朋友去工廈覓食,搵到依間有點高格調嘅法式餐廳,餐廳環境同裝潢都好精緻舒適,好適合二人世界撐枱腳呢!菠菜苗沙律非常新鮮,配以嫩滑墨魚同番茄仔,健康之選。前菜揀咗香煎鵪鶉脾,配藍莓汁酸酸甜甜好夾喎!主菜揀咗非常香濃嘅番茄羅勒醬意大利粉,麵條軟硬適中, 醬汁調味都令我驚喜地好味呢!最後再食埋羊架,五成熟非常嫩滑,仲好有羊味,好味啊😋
🔸菠菜苗鮮墨魚沙律配陳年黑橄欖油 $108
🔸香煎法國鵪鶉髀配特製藍莓汁 $138
🔸法式普羅旺斯紐西蘭羊架 $208
🔸番茄羅勒醬橄欖意大利粉 $85

菠菜苗沙律非常新鮮,配以嫩滑墨魚同番茄仔,健康之選。

前菜揀咗香煎鵪鶉脾,配藍莓汁酸酸甜甜好夾喎!

最後再食埋羊架,五成熟非常嫩滑,仲好有羊味,好味啊😋
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇫🇷 𝓟𝓻𝓮𝓵𝓾𝓭𝓮 𝓽𝓸 𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓪𝔂 @ 🌟 Le Monde《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Confit Duck Leg with Mashed Potato and Red Cabbage HKD 248Provençal Rack of Lamb HKD 208Signature Shrimp Bisque HKD 85Escargot with Toast HKD 88Crepe Suzette HKD 68.👽 大媽好少介紹觀塘區嘅美食,一來比較少經過呢區,二來質素比較參差,有陣時口碑好好但係到親身試卻大感失望,所以唔係好夠膽去不停做試伏器 🚁 今次朋友極力介紹嘅呢一間,大媽試完就真係覺得非常值得介紹俾大家啦,絕對係高質之選呀!😍 首先環境係非常之典雅,足夠的空間感,大媽最唔鍾意就係起非常之迫嘅空間用餐,一D都唔舒服又嘈,適逢疫情就更不言而喻。相反,呢類落重本嘅餐廳就絕對加分啦 😃.🤩 開餐!先揀左兩款前菜:特製濃蝦湯 🦐 同 香草焗田螺 🐌 注意喔,係濃蝦,唔係龍蝦,大媽無大錯架 😬 佢嘅質感
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Escargot with Toast HKD 88
Crepe Suzette HKD 68

🤩 開餐!先揀左兩款前菜:特製濃蝦湯 🦐 同 香草焗田螺 🐌 注意喔,係濃蝦,唔係龍蝦,大媽無大錯架 😬 佢嘅質感的而且確比較濃稠,調味略顯不夠鮮,不過以呢個價錢,絕對超值啦 😁

Signature Shrimp Bisque

至於焗田螺就真係一定要讚 👍 係全部拆殼上檯的,尺寸夠大,爽口彈牙!最值得讚嘅係佢嘅調味,蒜蓉同牛油比例非常得宜,相對好多同類餐廳調味出眾!呢個必點!👍

Escargot with Toast

主菜呢,就揀左 🦆 慢煮油封鴨髀 同 🍖 普羅旺斯羊架。兩者如果叫大媽揀,就認為鴨髀更為出眾!😋 首先佢係少有可以做到皮脆肉嫩,一般嘅鴨髀處理得唔夠好會變成皮唔夠脆或者肉太老,一係就配上嘅醬汁唔講究,更甚嘅可能有鴨騷味 😳 但係呢間係全部都做得到兼且連鴨髀嘅尺寸都特別大隻!唔講分分鐘以為係火雞髀 😂 果然係招牌菜。

🍖 普羅旺斯羊架最值得讚嘅地方係佢個CRUST做得好好,而要求係MEDIUM亦火喉控制到位!如果真係要挑剔就略嫌有少少唔夠濕潤。但都係呢句,當你望到呢個價錢,呢一小小嘅不足係完全無問題。同埋佢嘅尺寸又係非常大,如果同類餐廳來講索價一般係喺400至500之間。🙆‍♀️ 大媽好介紹吧?真係好味之餘仲要性價比高。

Provençal Rack of Lamb

最後當然一定要點一個最經典嘅橙酒班戟 🥞 作為甜品埋尾啦 😝 橙酒味濃,呢個讚。餡皮可以稍稍再煎多三十秒就PERFECT!👌

Crepe Suzette

😗 呢間餐廳同區黎講完全無可匹敵,絕對唔伏!唔係太諗到同佢整體質素有得比嘅對手,再加上價錢相宜,實在諗唔到咩理由唔去試下 😆❤️
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
📲 +(852)3619-7969

Escargot with Toast
2021-04-26 111 浏览
今日去觀塘搵個朋友食飯,其實工業區裏面有好多隱世既好餐廳呢張梳化真係好舒服,最適合朋友坐低飲下野傾下計叫咗嘢食之後,餐廳就會奉上麵包,麵包暖笠笠,外脆內軟我同朋友就叫咗個香煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁同埋秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯香煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁最岩我呢d怕多骨既人食,魚肉好滑唔會腥,配埋個酸蘿蔔汁食味道更有層次秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯醬汁好濃,芝士味好香!仲有大大隻虎蝦!好滿足最後我哋叫咗兩款甜品,分別係伯爵茶千層蛋糕同埋法式千層酥配時令水果!千層蛋糕嘅伯爵茶味好香,千層酥好趣,甜到啱啱好,仲有芒果同士多啤梨,整體來講都唔錯
今日去觀塘搵個朋友食飯,其實工業區裏面有好多隱世既好餐廳

呢張梳化真係好舒服,最適合朋友坐低飲下野傾下計

叫咗嘢食之後,餐廳就會奉上麵包,麵包暖笠笠,外脆內軟

香煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁

秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯
醬汁好濃,芝士味好香!仲有大大隻虎蝦!好滿足

2021-04-26 87 浏览
《浪漫法式風情🇫🇷》-# Le Monde 👩‍❤‍👨-恨住食高級法國菜好耐,唔一定要去酒店食Fine Dining,估唔到官塘有間位於工廈嘅樓上法國餐廳質素都好唔錯!好推薦呢間隱世餐廳比大家,性價比好高,好適合情侶嚟慶祝拍拖紀念日或者食生日飯~餐廳裝修超靚,典雅精緻,座位闊落,好有氣氛👏🏼-🐚 前菜一嚟就叫咗個人最中意嘅法式香草焗田螺配多士,田螺即叫即焗,上台熱辣辣🍷 主菜方面,紅酒燉牛肉完全係必食,牛頰肉超淋身入味,醬汁好適合用嚟點包食👍🏻🦐 另外,我哋叫咗秘製虎蝦濃蝦汁Risotto ,十分出色,蝦味好好濃郁鮮甜,兩隻虎蝦大大隻,份量十足,爽口彈牙,全無腥味,重點係呢個汁一啲都唔膩😋🍰 最後食法國菜又點可以唔食dessert呢~Crème Brûlée 係法式甜品嘅經典,焦糖味完勝,裡面嘅燉蛋軟嫩滑溜,而Earl Grey Crepe Cake係廚師推介嘅是日精選,茶味非常香濃~-💰參考價錢: 法式香草焗田螺配多士:$88法式紅酒燉牛臉頰肉: $158秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯:$128Crème Brûlée:$58Earl Grey Crepe Cake:$68🍌抵deal 指數
《浪漫法式風情🇫🇷》
🍌抵deal 指數:9/10
⭐人均消費:$260
2021-04-25
2021-04-25 154 浏览
最中意weekend周圍覓食~揾到好有情調嘅Le Monde, 裝修好正,枱與枱之間都鬆動,可以同另一半/朋友泥傾下計飲杯嘢都幾舒服。✨餐前麵包 - 好暖笠笠好軟熟🤩細細個唔怕滯✨法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 - 係餐廳嘅signature, 真係有驚喜,皮夠脆;肉好嫩,配埋秘製汁食一流✨法式香草田螺配多士 - 個醬幾香,幾有風味✨法式紅酒燉牛臉頰肉 - 每舊雖然都係厚切,但整得好嫩好林,啖啖肉,配埋多士食,口感唔錯✨Colada - 好香椰香味,好啱配咁多肉食飲,可以balance返✨Cosmopolitian - 好耐冇飲cocktail,酒精味唔重,幾易入口服務都好貼心,會就返我地口味去推介食物同飲品
最中意weekend周圍覓食~

✨餐前麵包 - 好暖笠笠好軟熟🤩細細個唔怕滯

✨法式香草田螺配多士 - 個醬幾香,幾有風味

服務都好貼心,會就返我地口味去推介食物同飲品
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜
法式香草田螺配多士
法式紅酒燉牛臉頰肉
Cosmopolitian
Colada
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜
法式紅酒燉牛臉頰肉
Colada
係OpenRice無意中搵到呢間西餐,喺觀塘其實係有唔少西餐可以選擇,不過呢間裝修好似幾靚咁,啲嘢食又幾靚咁,所以就黎試吓啦,位置有少少唔方便,不過喺觀塘地鐵站行過嚟都唔算好耐,亦都因為咁價錢先會相宜啲。呢日係紅日公眾假期,本身打算午餐去食,但係延遲咗去到下午3:00左右先至去食,成間餐廳竟然冇乜人,只係得一枱客。入面都幾大,而且裝修好靚,好似去咗外國咁,枱與枱之間距離好足夠,會坐得好舒適lunch set唔算貴,有埋湯、包、飲品店員服務態度不錯,而且餐具擺位好有西餐廳風格,都幾講究,真係有一種去咗法國食飯嘅感覺carrot soup同包當初選擇嚟呢間餐廳,其中一個原因係俾佢啲相片吸引,佢嘅碟同埋食物擺得好靚個carrot soup好濃郁,好creamy個包好軟熟,就咁食或者點湯都好味餐飲凍檸茶煎三文魚配香草意大利粉同樣地佢個擺碟都係好靚,啲意粉都卷得特別靚個三文魚煎得非常之脆,一切已經聽到好脆卜卜聲,而啲肉仲係非常嫩滑,亦都唔會好乾意粉都唔錯,即使冇汁亦唔會好乾好硬不過油多左d,食完會見到個碟好多油美國頂級肉眼扒塊扒比想像中大份,同埋都唔算多筋,肉質好嫩,都好易入口,下面仲有薯蓉同埋

lunch set唔算貴,有埋湯、包、飲品

carrot soup同包

個carrot soup好濃郁,好creamy
個包好軟熟,就咁食或者點湯都好味
蘿蔔湯

餐飲凍檸茶
凍檸茶

煎三文魚配香草意大利粉
同樣地佢個擺碟都係好靚,啲意粉都卷得特別靚
意粉都唔錯,即使冇汁亦唔會好乾好硬
不過油多左d,食完會見到個碟好多油
三文魚香草意粉

美國頂級肉眼扒
塊扒比想像中大份,同埋都唔算多筋,肉質好嫩,都好易入口,下面仲有薯蓉同埋蔬菜,本身以為呢個扒會唔飽,不過都OK
肉眼扒

總結環境裝修好,服務態度都好,所有嘢都幾講究,有一種在外國嘅感覺,食物普遍都好好食,而且上碟都好靚,份量都OK,都食得飽,lunch menu選擇多
2021-04-02
三文魚香草意粉
肉眼扒
2021-04-25 105 浏览
今晚係 Le Monde 一嘗法國菜🍽,呢度地方寬敞,而且有浪漫音樂既氣氛下,可以慢慢細味品嚐個中味道🥰 🔸️菠菜苗鮮墨魚陳年黑醋欖油🥗$108Calamari with Baby Spinach Salad幼嫩菠菜苗,墨魚同草菇,加左黑醋橄欖油後就令人更開胃😋 🔸️法國鱈魚忌亷焗薯仔🐟🥔$228French Cod Fish with Potato Gratin鱈魚好滑,焗薯仔片係法國南部經典菜式,薯仔片吸收牛奶同忌亷,又有香蒜味既汁,同鱈魚就很夾 🔸️烤原隻黃油春雞配芥末籽汁🍗$208Grilled Yellow Spring Chicken 幼嫩黃油雞肉質幼滑 ,外皮微微香脆,芥末籽汁更特顯雞肉既美味樓上舖食法國菜,CP值高

🔸️菠菜苗鮮墨魚陳年黑醋欖油🥗$108
幼嫩菠菜苗,墨魚同草菇,加左黑醋橄欖油後就令人更開胃😋

🔸️法國鱈魚忌亷焗薯仔🐟🥔$228

🔸️烤原隻黃油春雞配芥末籽汁🍗$208
Grilled Yellow Spring Chicken

樓上舖食法國菜,CP值高
Le Monde 工廈精緻西餐🍽餐廳裝潢非常之靚 仲有打卡梳化位 環境舒適🥰店員好有禮貌 服務有質素以高級法國餐廳路線黎講算係好抵食👍🏻因為時間尚早同唔想食太飽所以就skip 左前菜冇叫到😆😆🦞濃蝦湯(💰$85)見到唔少人推薦就叫左一人一碗湯杰身 龍蝦味非常濃郁 調味剛好 不錯湯底仲有少少蝦肉粒增加口感😋🐟煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 (💰$138)平時👩🏻唔係成日食鯖魚 見廚師推薦就試試鯖魚煎成香脆再上 一共有兩件鯖魚已去骨不過都會有一兩條少少細骨 要留意一下魚肉質地唔鞋尚可 主要係香脆的外層為成道菜既焦點🍷慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包(💰$158)係懶人唔想鋸排 但又想食牛既option😆😆紅酒燜牛頰肉是經典菜之一 牛頰肉最適合燜燉慢煮肉質厚身 口感好稔 而且入味 但唔會易散👍🏻👍🏻配埋蘑菇🍄同翠肉瓜🥒等 輕鬆食哂成道菜法包🥖感覺略為乾左啲🤏🏻🤏🏻用黎點返肉汁食先岩岩好👌🏻🍊Crepe Suzette 橙酒煮班戟(💰$68)一共兩件Crepe Crepe摺成4層 每層厚簿適中✔️✔️橙酒味濃之外仲用vanilla味用👀👀都可以見到有唔少橙皮同vanilla籽同行朋友都讚呢款甜品不錯👍🏻
Le Monde 工廈精緻西餐🍽
餐廳裝潢非常之靚 仲有打卡梳化位 環境舒適🥰
店員好有禮貌 服務有質素
以高級法國餐廳路線黎講算係好抵食👍🏻
因為時間尚早同唔想食太飽所以就skip 左前菜冇叫到😆😆
濃蝦湯
🦞濃蝦湯(💰$85)
見到唔少人推薦就叫左一人一碗
湯杰身 龍蝦味非常濃郁 調味剛好 不錯
湯底仲有少少蝦肉粒增加口感😋
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
🐟煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 (💰$138)
平時👩🏻唔係成日食鯖魚 見廚師推薦就試試
鯖魚煎成香脆再上 一共有兩件鯖魚已去骨
不過都會有一兩條少少細骨 要留意一下
魚肉質地唔鞋尚可 主要係香脆的外層為成道菜既焦點
慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包
🍷慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包(💰$158)
係懶人唔想鋸排 但又想食牛既option😆😆
紅酒燜牛頰肉是經典菜之一 牛頰肉最適合燜燉慢煮
肉質厚身 口感好稔 而且入味 但唔會易散👍🏻👍🏻
配埋蘑菇🍄同翠肉瓜🥒等 輕鬆食哂成道菜
法包🥖感覺略為乾左啲🤏🏻🤏🏻用黎點返肉汁食先岩岩好👌🏻
橙酒煮班戟
🍊Crepe Suzette 橙酒煮班戟(💰$68)
橙酒味濃之外仲用vanilla味
用👀👀都可以見到有唔少橙皮同vanilla籽
同行朋友都讚呢款甜品不錯👍🏻
濃蝦湯
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
橙酒煮班戟
2021-04-18 83 浏览
約咗朋友夜晚食呢間法國菜🍽我地叫咗1個appetizer同2個main,北海道帶子煎得幾香口👍旁邊搭配嘅三色椒都好食~燒春雞個sauce先係重點,如果就咁食就好似吾係好夠味~另外虎蝦汁意大利飯就偏咸咗,應該係落鹽重手咗🙈環境夠大,坐得舒服,侍應亦好主動幫忙refill水👍👍不過餐廳位置吾太就腳,所以平時都應該好少機會特登再黎呢度食野😂如果想揀有質素價錢合理嘅地方慶祝,呢度都幾合適嘅~😊
約咗朋友夜晚食呢間法國菜🍽

環境夠大,坐得舒服,侍應亦好主動幫忙refill水👍👍