2021-03-02 123 浏览
觀塘區嘅工業大廈🏢一向都好多樓上嘅高質餐廳😙,今日就同朋友星期六lunch黎試下呢間好多人讚嘅le monde啦🔥。.慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包 $88 (+$28配餐湯及餐飲)牛頰肉呢個部位真係比較小食😛,肉質口感真係一流😌,火候控制得啱啱好🔥,而且個汁都好濃郁,配上法包就啱曬🥳。.煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 $108 (+$28配餐湯及餐飲)鯖魚配上蘿蔔醋汁好搭配😍,醬汁酸酸甜甜非常特別🤩,而且沙律菜都有黑醋汁,食得健康又惹味🤤。.Soup of the day: 甘荀湯甘荀湯比較少飲😂,估唔到有少少甘甜味又幾吸引😗,而且加左忌廉好creamy❤️。.龍蝦湯🦞 (+$15)見網上好多人都讚呢度嘅龍蝦湯🤩,所以特登加錢試下😗。龍蝦味道非常濃郁,再用黎點麵包都好正💕。
Soup of the day: 甘荀湯
龍蝦湯🦞 (+$15)
午餐
2021-03-02 109 浏览
位於觀塘其中一間工廈< 𝓛𝓮 𝓜𝓸𝓷𝓭𝓮 >, 以現代簡約歐洲風為主, 由法國藍帶大廚ᴄᴀʀʀɪᴇ ʟɪ主理, 供應傳統法國菜, 味道出色, 而且價錢非常平民。ˢᵒᵘᵖ ᴼᶠ ᵀʰᵉ ᴰᵃʸ是日精選餐湯為白汁蘑菇忌廉湯🥣味道濃厚, 非常足料💕再配有麵包🍞同埋沙律🥗ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ ⁽⁺$¹⁸⁾用野生牡丹蝦以傳統龍蝦湯烹調方法特製, 🦐質感濃稠, 而且味道鮮甜👍ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ᶜᵒⁿᶠⁱᵗ ᴰᵘᶜᵏ ᴸᵉᵍ ᵂⁱᵗʰ ᴹᵃˢʰᵉᵈ ᴾᵒᵗᵃᵗᵒ & ᴮʳᵃⁱˢᵉᵈ ᴿᵉᵈ ᶜᵃᵇᵇᵃᵍᵉ $¹⁸⁸呢款係餐廳嘅招牌菜👨‍🍳法式慢煮油封鴨脾外脆內嫩🦆伴碟以酸紅椰菜同紅酒啤梨, 再配上幼滑嘅薯蓉, 食落仲有少少薯仔粒口感🥔ᶜᵃⁿᵃᵈⁱᵃⁿ ᴾᵒʳᵏ ᶜʰᵒᵖ ᵂⁱᵗʰ ᴾⁱⁿᵉᵃᵖᵖˡᵉ ˢᵃᵘᶜᵉ $¹⁴⁸一樣係主廚推介👩‍🍳厚切加拿大保濕豬扒🐖味道較一般豬濃郁, 充滿啖啖肉汁, 釀入特製菠蘿汁🍍將味道提升層次感🤩以上套餐配有茶或咖啡, 分別揀咗ᵐᵒᶜʰᵃ☕同埋凍檸檬水🍋🥛味道發揮正常水準。

ˢᵒᵘᵖ ᴼᶠ ᵀʰᵉ ᴰᵃʸ

ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ ⁽⁺$¹⁸⁾
ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ

2021-02-26
ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ
2021-02-28 141 浏览
山工作關係去到觀塘區搵食,見依間啲相望落啱心水,價錢可接受,即管一試,結果有驚喜喎!返到公司即刻推介比其他同事。個場環境闊落,空間感好好,食飯傾計嘅好地方。侍應服務都幾好,最重要嘅係食物質素非常好,連啲配菜嘅紅蘿蔔仔都甜。我係星期日去食,主菜轉餐要加$28,餐湯轉濃蝦湯再加$15,連加一埋單$155。但原來平日去食嘅話,主菜價$98已經係餐,抵食啲。同事覺得lunch黎講貴,話我任性well~喺食依方面,yes I AM!!!

同事覺得lunch黎講貴,話我任性
well~喺食依方面,yes I AM!!!

煎三文魚伴香草意粉
2021-02-28
煎三文魚伴香草意粉
  • 煎三文魚配香草意大利粉
2021-02-28 94 浏览
之前睇食評知道觀塘巧明街附近有間食法國餐餐廳叫Le Monde,地點喺工業大廈入面,所以裝修非常寬敞舒適。今次lunch主菜order咗香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁、同埋加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁,餐湯就揀咗忌廉南瓜湯,同埋濃蝦湯。個南瓜湯超有口感同埋好creamy,濃濃嘅南瓜味好甜。而濃蝦湯係用大量蝦肉蝦殼長時間餚製而成,味道比龍蝦湯更多海鮮味,飲到停唔到口。 沙律就超新鮮,配埋特製嘅果醋汁食有另一番風味。而主菜香煎銀鰽魚絕對值得推介,因為廚師煎得好好,成塊魚都表面金黃色,而且時間掌控好好,條魚啱啱熟所以魚肉超滑。另外加拿大保濕豬扒超厚身而且一d都唔肥,一砌落去d肉汁就流曬出嚟,鍾意食豬扒嘅朋友一定唔可以錯過。

沙律就超新鮮,配埋特製嘅果醋汁食有另一番風味。

2021-02-27 149 浏览
放假同男朋友難得去街就想食下西餐,結果就比我哋搵到呢一間係觀塘工廈嘅法國餐廳。不過整體來講其實佢似一間法國裝修嘅西餐廳😂😂我哋總共叫咗兩個餐,其中一個餐就係芝士焗龍蝦菠菜意大利麵。呢個餐有跟嘢飲同埋餐湯亦都可以加錢去轉餐湯做濃蝦湯。先講吓呢個意粉,其實佢隻龍蝦拆開嚟肉就比較少,但係佢又放埋隻蟹鉗喺入邊,真算有誠意,不過佢嘅肉質就比較粉,應該係唔夠新鮮。不過以百零蚊嘅價錢,呢個質素其實都OK 㗎啦。之後就係加錢轉嘅濃蝦湯,佢應該冇放到龍蝦落去煮,只係放左蝦,所以比起真正嘅龍蝦湯,佢嘅味道其實比較腥,飲幾啖之後就會開始有一浸腥味出嚟。所以其實可以唔使加錢轉就咁要返平時嘅忌廉湯最後就係男朋友叫既呢一塊牛扒,佢整體賣相唔錯嘅,但係就比較薄。然後佢嘅配菜都比較少,只有好少嘅蔬菜同埋有兩舊薯仔去薦底。
芝士焗龍蝦菠菜意大利粉

椰菜花忌廉湯

濃蝦湯
成日去鴻圖中心搵食,估唔到原來樓上9 樓有間精緻西餐星期六一於黎食好d 星期六lunch 都有幾多選擇,可以加$28有set侍應話今日餐湯係甘荀薑湯,或者可以加錢upgrade 做濃蝦湯我地就一人試一款濃蝦湯一上菜已經聞到好濃既蝦味,飲落唔會太鹹,調味岩岩好而且都夠creamy唔會好稀或者杰身甘荀薑湯薑味唔算重,甘荀味重d包好軟熟,salad 都唔錯一上菜,估唔到三文魚甘大條,而且好細心分開左個魚皮魚皮夠哂香脆,三文魚亦都煮得岩岩好意粉口感唔會偏軟偏硬,份量岩女仔食帶子意大利飯,帶子煎得好好!!!好彈牙又夠味意大利飯唔算好硬,都食到淡身既黑松露味最後飲埋杯啡咖啡好香,唔會苦澀或者酸,唔錯連牙簽盤都咁精緻整體環境服務同食物都有水準值得再黎
成日去鴻圖中心搵食,估唔到原來樓上9 樓有間精緻西餐

星期六一於黎食好d

星期六lunch 都有幾多選擇,可以加$28有set

我地就一人試一款

唔會好稀或者杰身

甘荀薑湯

甘荀薑湯薑味唔算重,甘荀味重d

包好軟熟,salad 都唔錯

煎三文魚配香草意粉

一上菜,估唔到三文魚甘大條,而且好細心分開左個魚皮

魚皮夠哂香脆,三文魚亦都煮得岩岩好

意粉口感唔會偏軟偏硬,份量岩女仔食

帶子配黑松露意大利飯

帶子意大利飯,帶子煎得好好!!!好彈牙又夠味

意大利飯唔算好硬,都食到淡身既黑松露味

最後飲埋杯啡

咖啡好香,唔會苦澀或者酸,唔錯

連牙簽盤都咁精緻

整體環境服務同食物都有水準
值得再黎
2021-02-27
午餐
2021-02-27 192 浏览
尋找隱世健康西餐👉🏻👉🏻Le Monde一間非常適合注意減醣食物嘅人士🧘🏻‍♀️既好味又健康,出街食嘢又可以多個選擇👍🏻環境舒適😌無論沙律、麵包、餐湯,甚至去到主菜,都係非常健康美味🔸濃蝦湯無改錯名,個湯嘅味道非常香濃,打得好幼滑🔹蘑菇湯幽香蘑菇湯,清甜香滑沙律❌麵包麵包軟熟,咬落含有少少麥粒,而且質地容易吸收湯汁,美味😋沙律菜夠新鮮,而家份量較多,配黑醋汁橄欖油加車厘茄,健康開胃💪🏻💪🏻💪🏻🟣香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁👉🏻魚柳煎到外脆內嫩,配埋紫薯蓉,健康無比😋🟠加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁👉🏻斧頭厚身豬扒,切開勁多肉汁「咇」出嚟🤩唔怪得之叫保濕豬扒😂肉質鮮嫩😋配埋薯仔🥔非常飽肚
尋找隱世健康西餐👉🏻👉🏻Le Monde

無論沙律、麵包、餐湯,甚至去到主菜,都係非常健康美味

🔸濃蝦湯
濃蝦湯

無改錯名,個湯嘅味道非常香濃,打得好幼滑

🔹蘑菇湯
蘑菇湯

幽香蘑菇湯,清甜香滑

沙律❌麵包

🟣香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁
香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁

👉🏻魚柳煎到外脆內嫩,配埋紫薯蓉,健康無比😋

🟠加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁

蘑菇湯
2021-02-25 70 浏览
在鴻圖中心的9樓,原來有間法國菜,這間餐廳超受歡迎,午市時段非常多人而且還滿好坐的在這家GRAND的餐廳,午市時段的價位約百多元,不算貴前菜是甘荀薑湯跟沙律,沙律的質素非常不錯,新鮮之餘不會苦澀,加入了橄欖油醋真的很不錯吃甘荀薑湯濃郁帶點薑的辣味,好吃龍蝦湯也跟一份沙律,龍蝦湯沒甘荀薑湯濃,是另一種龍蝦殼口味銀鰽魚配檸檬牛油汁$148檸檬牛油汁帶很重奶香,脂香甚濃銀鰽魚扁身焦香味濃,配粉粉的忌廉焗薯,不錯保濕豬扒配菠蘿汁$148豬扒件頭不大,但味道不錯,熟度剛好是100%,配比較甜的菠蘿汁解了豬排的咸香口味這配菜的焗薯則是另一種,口味比較簡單

而且還滿好坐的

在這家GRAND的餐廳,午市時段的價位約百多元,不算貴

甘荀薑湯濃郁帶點薑的辣味,好吃

龍蝦湯也跟一份沙律,龍蝦湯沒甘荀薑湯濃,是另一種龍蝦殼口味

銀鰽魚配檸檬牛油汁$148

檸檬牛油汁帶很重奶香,脂香甚濃
銀鰽魚扁身焦香味濃,配粉粉的忌廉焗薯,不錯

保濕豬扒配菠蘿汁$148

這配菜的焗薯則是另一種,口味比較簡單
2021-02-25 49 浏览
觀塘工廈裏面嘅餐廳都有一個共通點,就係面積好大,可以坐得好鬆動,啱晒疫情期間去!! 呢間都唔例外面積好大!! 星期六都有lunch set,都幾多選擇,其中一個加錢要龍蝦湯,兩個湯都幾Creamy,但個包印象中係冇處理過所以凍哂!! 煎三文魚配香草意粉,賣相好靚,跟意粉仲有薯蓉同埋少少蔬菜,比較驚喜係個魚皮,炸到好香脆好食,三文魚都煎得幾香口生熟程度剛剛好唔會太鞋!! 另一個主菜叫咗煎法國豬扒配薯條,豬扒好厚身調味唔錯,薯條係我鍾意嘅幼薯條,兩個主菜都幾滿意!!

2021-02-24 2023 浏览
前幾日趁住星期日,陪媽媽去觀塘APM行街, lunch就去咗食呢間觀塘好多人推介嘅隱世法國菜。一入餐廳,已經覺得裝修幾靚,座位都幾闊落,坐得幾舒服。以法國菜黎講,呢間嘅價錢真係算好抵食,性價比好高。佢係有得揀單叫Main course定係加錢轉set嘅,我同媽媽就每人都加左錢叫咗lunch set。🥣套餐 +$28套餐會配是日餐湯同埋飲品,其實仲有塊包添。是日餐廳係甘筍湯,呢個甘筍湯真係好好飲,入口好creamy順滑,又有甘筍嘅味道,仲有少少忌廉嘅味道添。麵包比較軟熟,點湯食都幾好食。飲品方面,我同媽媽分別叫咗一杯Flat White同埋一杯熱檸水。🦐濃蝦湯 +$15本身套餐配甘筍湯,但因為我哋其中一碗已經係甘筍湯,所以另一碗咁我哋就加咗$15去轉配做濃蝦湯。濃蝦湯真係有好濃嘅蝦味,我覺得濃到直情可以用黎食沾麵,好正,但又唔會太鹹。🐟煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 $108日式嘅鯖魚就食得多,我都係第一次食法式嘅煎鯖魚,原來都好正。鯖魚調味調得啱啱好,魚肉好滑,滑得黎口感又有少少彈牙。配埋個酸酸地又清新嘅蘿蔔醋汁好正,不過有少量幼骨,食嗰陣要留意下。炸薯條就係比較幼身嘅炸薯條。🐖煎法國豬

一入餐廳,已經覺得裝修幾靚,座位都幾闊落,坐得幾舒服。

🥣套餐 +$28

🦐濃蝦湯 +$15

🐟煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 $108

🐖煎法國豬扒配炸薯條 $118
豬扒煎得好香,同埋都幾大塊,亦都好厚身,咬落都幾有口感,但又唔會話好鞋好硬咁。調味適中,同埋都仲有個汁可以點下。至於個薯條就同法國鯖魚嗰個餐嘅炸薯條一樣嘅。

食完之後埋單,兩份加埋都仲$300有找,法國菜黎計真係抵食到不得了,可以再食。
2021-02-21
  • 濃蝦湯
  • 煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
2021-02-24 132 浏览
今日又番黎呢間高質法國餐廳同朋友飯聚,就係貪佢環境夠清靜,價錢又唔貴。Lunch真係好抵食,今日就食左一人一個lunch set!煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 $108鯖魚煎得好香好滑,不過入面就有啲細骨既,如果會帶小朋友去食就要小心啦。蘿蔔醋汁酸酸甜甜好開胃啊,解左炸薯條既膩,薯條炸得好香脆真係食到停唔到口!法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 $158呢隻鴨脾真係食過番尋味,食過一次就唔會忘記果陣好香既鴨油味係你口腔散開既口感,今次番黎都要再叫!鴨皮真係好香脆,肉亦都好嫩,真係令人一試難忘!我最中意就係果啲薯蓉,好香滑好重薯味,香港真係好難食到高質薯蓉架!而家套餐重要抵食左,加$28有餐湯同飲品,另外再加多$15就有得升級濃蝦湯,濃蝦湯真係好濃,對得住佢個名,呢$15真係好值得比!另外餐湯都好好飲,味道都好濃,唔會因為平啲而揸流攤!另外而家除左餐湯之外重包左飲品,真係超級抵食!

煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 $108

法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜

法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 $158

餐飲

2021-02-20
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
2021-02-23 109 浏览
煎法國豬扒配炸薯條 • HKD$118豬扒好厚身,但就有d乾,所以有d難切🤔另外豬騷味都比較重,用黎點嘅肉汁又冇乜味🤧薯條係幼身薯條黎,炸到好脆口~煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 • HKD$108餐廳好好咁去左大部分骨,但邊位仲有少少,進食時要注意⚠️至於醬汁方面,味道有d似韓式醃製蘿蔔味既汁,都幾特別~龍蝦湯 • 跟餐好濃郁,好好飲🤤真係用龍蝦熬製嘅感覺!法式千層酥配時令生果 • HKD$48好酥脆😳食完d咸野再食個甜品,啱啱好中和返😊
煎法國豬扒配炸薯條 • HKD$118
豬扒好厚身,但就有d乾,所以有d難切🤔
另外豬騷味都比較重,用黎點嘅肉汁又冇乜味🤧
薯條係幼身薯條黎,炸到好脆口~
煎法國豬扒配炸薯條

煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 • HKD$108
餐廳好好咁去左大部分骨,但邊位仲有少少,進食時要注意⚠️
至於醬汁方面,味道有d似韓式醃製蘿蔔味既汁,都幾特別~

龍蝦湯 • 跟餐
好濃郁,好好飲🤤
真係用龍蝦熬製嘅感覺!
龍蝦湯

法式千層酥配時令生果 • HKD$48
好酥脆😳
食完d咸野再食個甜品,啱啱好中和返😊
法式千層酥配時令生果
龍蝦湯
法式千層酥配時令生果
2021-02-22 49 浏览
 Weekend同friend周圍試新野,搵到依間環境唔錯嘅餐廳!甘荀湯🥕甘荀湯真係飲到有甘荀蓉,質感較杰身,真材實料 👍濃蝦湯🦐餐湯加$15可以轉濃蝦湯,朋友覺得有落到蝦殼熬煮,味道天然濃郁🦐🦐 煎三文魚配香草意大利粉🍝菜式賣相精緻,三文魚皮煎得好似薯片咁薄脆,魚肉剛好熟透,肉質嫩滑,唔需要加芝士汁就已經好好食😋意粉亦都彈牙,香草醬味道豐富,但係蔬菜較清淡,可以加多少少調味🧂慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包🍷牛頰肉慢煮過後可以輕易咬開,牛肉入味之餘散發住陣陣酒香,蘸上醬汁嘅法包好好食,3塊法包實在蘸唔晒啲牛肉汁,再多1、2塊就好喇🥖Coffee

甘荀湯🥕
甘荀湯真係飲到有甘荀蓉,質感較杰身,真材實料 👍

濃蝦湯🦐

煎三文魚配香草意大利粉🍝

慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包🍷

Coffee

2021-02-22 50 浏览
觀塘商廈中既法國菜餐廳🍴環境寬敞舒適😗餐桌間距離好足夠👍🏻🐽 慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法飽🍷 ($88)慢煮既牛頰肉 肉質非常鬆軟🤤紅酒汁好濃郁 牛肉夠曬入味🥰而且牛既份量超足料 入面亦有好多蘑菇粒粒😋🐽 北海道帶子配黑松露意大利飯🍄 ($120)意大利飯有淡淡既黑松露香😙飯粒軟硬適中👍🏻帶子超讚🥳🥳好新鮮又彈牙🤤🤤煎得非常香🤪🐽 濃蝦湯配沙律法飽🥖 (+$15)擺盤精美🥰濃蝦湯好濃郁 好味🤩🤩配埋新鮮沙律🥗👍🏻

觀塘商廈中既法國菜餐廳🍴
環境寬敞舒適😗
餐桌間距離好足夠👍🏻

🐽 慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法飽🍷 ($88)
慢煮既牛頰肉 肉質非常鬆軟🤤
紅酒汁好濃郁 牛肉夠曬入味🥰
而且牛既份量超足料 入面亦有好多蘑菇粒粒😋

🐽 北海道帶子配黑松露意大利飯🍄 ($120)
意大利飯有淡淡既黑松露香😙
飯粒軟硬適中👍🏻
帶子超讚🥳🥳
好新鮮又彈牙🤤🤤
煎得非常香🤪

🐽 濃蝦湯配沙律法飽🥖 (+$15)
擺盤精美🥰
濃蝦湯好濃郁 好味🤩🤩
配埋新鮮沙律🥗👍🏻
2021-02-20 68 浏览
觀塘工廈發現到間好有水準嘅法國餐廳,裝修同環境都好靚座得好舒服,午餐都有好幾款選擇,以法國菜黎講算係好平。餐湯有龍蝦湯和椰菜蓉打成嘅湯,兩款都係真材實料打出黎堅係好飲。芝士蘑菇釀嫩雞胸忌廉焗薯:雞胸煮得好滑釀左蘑菇平衡返裏面滿滿都是芝士😍好特別好好味😋Le Monde 法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜:用慢煮方法去煮令到鴨髀好嫩滑一d都唔乾個皮仲係好脆原汁原味,配埋紅椰菜成件事好夾。我餐茶叫左杯咖啡☕️咖啡味好香好濃真係唔錯,另外叫左杯奶茶☕️都好滑👍🏻👍🏻👍🏻