2021-09-12 80 浏览
估唔到觀塘都有浪漫嘅法國餐廳🥰雖然係工廈區附近,但餐廳嘅裝潢很不錯!而家有悠悠嘅音樂,坐得又舒服,非常適合情侶💑黎食呢!坐低揀好食物後,侍應送上幾款餐包,個包係熱辣辣,非常加分👍🏻特製龍蝦湯:碗龍蝦🦞湯夠哂creamy又濃郁,飲得出真材實料,湯中更有隻蝦添👏🏻兩款主菜亦同樣出色🤞🏻法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜:唔係講笑,隻封鴨脾煮得好味過我喺法國食嗰隻,皮脆內嫰,肉又滑溜又多汁🤤,真係估都估唔到竟然好味過正宗係法國食😆熱內亞洋蔥繪牛肉麻花粉:呢款叫嘅時候覺得個名好特別,好似未試過就嗌黎試試!結果都係好好味,牛肉非常燉得好林又入味,麻花粉特別嘅造型吸哂啲醬汁,不錯不錯👍🏻開頭以為餐廳係工廈附近無咩人知,結果陸續有人客到,唔少係訂咗位黎🤗哈哈,好識貨🙈

兩款主菜亦同樣出色🤞🏻

2021-09-11
  • Le Monde特製濃蝦湯
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
2021-09-12 74 浏览
冇諗過係工廠區都搵到高級嘅法國菜☺️廚師用傳統嘅方法烹調料理 味道正宗 價錢親民🤩le monde原來係the world咁解😂le monde 特濃濃蝦湯 ($98)幾rich幾creamy 蝦味重😬仲有爽口彈牙嘅蝦肉香煎北海道帶子 ($138)呢一度菜好精緻 半生熟嘅帶子 肉質一啲都唔韌 ✨配埋青豆汁 感覺好清新🥳秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 ($158)每一啖都食到好濃郁嘅蝦汁 意大利飯粒粒分明👌🏻😏法式紅酒燉澳洲牛臉脥肉 ($208)牛臉脥肉好淋 加埋有唔同嘅配菜 有薯蓉煙肉蘑菇等等 好滿足🤩

le monde 特濃濃蝦湯 ($98)
幾rich幾creamy 蝦味重😬仲有爽口彈牙嘅蝦肉

香煎北海道帶子 ($138)

秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 ($158)
每一啖都食到好濃郁嘅蝦汁 意大利飯粒粒分明👌🏻😏

法式紅酒燉澳洲牛臉脥肉 ($208)
💙 觀塘都係搵美食嘅好地方!今次同媽咪試吓呢間性價比高既餐廳🤍 地方闊落,坐得都幾舒服😌 亦都有情調❤️ 首先送來餐包!餐包超熱,好明顯係剛剛焗完出嚟😍 外脆內軟!食落非常新鮮👍🏼 💙 慢煮雞肉凱撒沙律 $108出到去食嘢,都想食多啲菜😆 沙律🥗啱晒!慢煮雞肉份量都幾多,肉質一啲都唔鞋 🤍 廚師精選湯: 周打蜆蠔湯 $88周打蜆湯就得閒會飲下,但係加左蠔味既周打蜆湯就第一次飲~ 都好濃味,好好飲😌❤️ 秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158虎蝦唔使剝殼,懶人最開心🤣 意大利飯係我鍾意嘅口感,唔會太冧,有咬口👍🏼💙 法式慢煮油封鴨脾$258呢一個係必食!大家黎到要嗌呀!😍 超級高質,完全唔相信佢係二百幾蚊😂 鴨脾皮食落感覺好似鹹豬手既皮😳 有啲肥膏亦都有啲骨膠原嘅感覺~配上嘅香橙汁好有驚喜!加埋食有清新嘅感覺☺️配菜有薯蓉及紅椰菜
🤍 地方闊落,坐得都幾舒服😌 亦都有情調

💙 慢煮雞肉凱撒沙律 $108

🤍 廚師精選湯: 周打蜆蠔湯 $88

❤️ 秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158

💙 法式慢煮油封鴨脾$258
配上嘅香橙汁好有驚喜!加埋食有清新嘅感覺☺️
配菜有薯蓉及紅椰菜
2021-09-08 70 浏览
Le Monde是傳統法國菜餐廳而且是由法國藍帶大廚主理位於觀塘位置十分方便餐廳的麵包、前菜 主菜 甜品皆自家製作特別小餐包 微溫 外皮香脆 特別黑芝麻小餐包 仲有牛油🧈White cod fish with creamy leek sauce Casarecce Alla Genorese CLAMS WITH WHITE WINE CREAM SAUCE洋蔥燴牛肉麻花粉😛意粉煮得剛剛好 al dente 不過調味較淡 食落主要係番茄醬汁味道。另外煎白鱈魚魚皮香脆 油脂感好重魚肉嫩滑!好食!底下仲有紫薯蓉比普通薯蓉🥔更加健康❣️ 法式紅酒慢燉和牛面頰肉質軟嫩味道香濃˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ Le Monde觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
Le Monde是傳統法國菜餐廳
而且是由法國藍帶大廚主理
位於觀塘位置十分方便
餐廳的麵包、前菜 主菜 甜品皆自家製作
特別小餐包 微溫 外皮香脆 特別黑芝麻小餐包 仲有牛油🧈

Casarecce Alla Genorese

另外煎白鱈魚魚皮香脆 油脂感好重魚肉嫩滑!好食!

☞ ☞

Le Monde
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ♡ 𝑃𝑙𝑒𝑎𝑠𝑒 𝑙𝑖𝑘𝑒, 𝑓𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑎𝑛𝑑 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒 ⍢ ♡

∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝

🥯𝐿𝑜𝑣𝑒 𝑡𝑜 𝑘𝑛𝑜𝑤 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑔𝑜-𝑡𝑜 𝑠𝑝𝑜𝑡𝑠 𝑖𝑛 𝐻𝐾🥯

2021-09-08 62 浏览
今次專程去到Le Monde 食飯雖然主打法國菜,但都有各種歐洲特色食品提供餐廳空間舒適,燈光裝修有情調,係適合約會既地方🥂頭盤🍽八爪魚磨菇沙律🐙🥗橄欖油香氣十足,第一次覺得沙律菜咁好食八爪魚肉爽口不膩,前菜黎講相當合適🥗奉送三款麵包,用黎點湯十分開胃🤤🍽Le Monde特制濃蝦湯湯汁非常香濃,鮮味滿分飲得相當滿足😋🍽秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯🦐🍚意大利飯好食在於醬汁,米飯咬落有韌勁虎蝦睇得又食得,同醬汁配合得唔錯👍🏻👍🏻👍🏻🍽香煎法國鴨胸配香橙燒汁鴨胸配菜豐富,肉質煙韌不油膩,最緊要係點醬食一流每塊切得肥瘦適中,配上有一絲甜味既燒汁一齊食,幾下就食晒😛係今日最鐘意既菜式
今次專程去到Le Monde 食飯
雖然主打法國菜,但都有各種歐洲特色食品提供
餐廳空間舒適,燈光裝修有情調,係適合約會既地方🥂

頭盤

🍽八爪魚磨菇沙律🐙🥗
橄欖油香氣十足,第一次覺得沙律菜咁好食
八爪魚肉爽口不膩,前菜黎講相當合適🥗
奉送三款麵包,用黎點湯十分開胃🤤

🍽Le Monde特制濃蝦湯
湯汁非常香濃,鮮味滿分
飲得相當滿足😋

🍽秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯🦐🍚
意大利飯好食在於醬汁,米飯咬落有韌勁
虎蝦睇得又食得,同醬汁配合得唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

🍽香煎法國鴨胸配香橙燒汁
鴨胸配菜豐富,肉質煙韌不油膩,最緊要係點醬食一流
每塊切得肥瘦適中,配上有一絲甜味既燒汁一齊食,幾下就食晒😛
係今日最鐘意既菜式

2021-09-07
2021-09-08 197 浏览
一入到餐廳都完全忘記佐自己係工廈😳 有啲好法國風既擺設同吊燈 裝修好靚好高貴咁 連張枱都特別精緻😍 但望下個menu又唔算特別貴 有多款法式烹調既main course: 鴨胸/鴨脾/波士頓龍蝦~~點完餐好快就送上了兩款法包 兩款都整得好薄脆 仲有牛油可以搽黎食😚.▫法式普羅旺斯紐西蘭羊架 $238😋👍🏻:👅👅👅.3/5分 擺盤好精緻😍 外皮整得金黃酥脆 落佐大蒜粒同迷迭香調味 肉質食落更軟嫩同油潤 仲有個洋葱汁(?)調味 伴菜既薯蓉都好soft好好食😍 不過建議羊都係嗌返七成熟以上 太生都係搞唔掂😶 .▫芝士西蘭花菜 +$48😋👍🏻:👅👅👅.5/5分 仲可以加錢要多份伴菜 我地就加佐西蘭花菜🥦 原來係一條條長身的 生得好可愛🤭 芝士烤得剛好 鹹香味好多但又唔會過膩 仲好邪惡🤤 我地仲拎埋伴碟既薯蓉去點😂.▫秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分 個汁整得好濃稠 唔會過濕 每啖都食到好濃郁飽滿既濃蝦汁味😍 仲好creamy粒粒分明 虎蝦都大大隻 新鮮多肉~ .總結,有錯覺地覺得法國菜好似都貴價同偏細份 依間絕對fit budget而且份量適中 質素都非常唔錯🙆🏼‍♀️

▫法式普羅旺斯紐西蘭羊架 $238
😋👍🏻:👅👅👅.3/5分

▫芝士西蘭花菜 +$48
😋👍🏻:👅👅👅.5/5分

▫秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158
😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分

總結,
有錯覺地覺得法國菜好似都貴價同偏細份 依間絕對fit budget而且份量適中 質素都非常唔錯🙆🏼‍♀️ 環境方面又真係好高級同舒服 好適合慶祝或者gathering 仲可以摸下酒杯🍸🤭
2021-09-03 137 浏览
🍽 可以接受的法國🇫🇷菜同事知我鍾意食油封鴨脾,又怕無位,一早book定,對我實在太好了🤗👏🏻幸好,餐牌仍有我想吃的主菜,那就一定要點:🥬法式慢煮油封鴨髀配薯蓉🥔及酸紅椰菜Le Monde Confit Duck Leg with Mashed Potato & Braised Red Cabbage 🥬 大圓碟盛載著油封鴨脾,隻碟都幾大,顯得鴨脾有點細小😆。 鴨皮好脆好香口,但,鴨肉略嫌有少少乾同騷咗小小, 呢陣味都可以接受。 酸紅椰菜反而吃不到有甚麼味道,麻麻地! 至於南瓜🎃湯同沙律🥗🥯,恰好可以放在一起,賣相幾靚👍🏻 餐廳🍴又大又寬敞🛋,空間感一流,好舒服。 另一邊廂,還有紅酒🍷櫃的區域,大大張梳化🛋️,一定要打卡啊! 餐枱上也有得意小擺設🐰來盛載牙籤,幾別緻👍🏻
🍽 可以接受的法國🇫🇷菜

幸好,餐牌仍有我想吃的主菜,那就一定要點:

🥬法式慢煮油封鴨髀配薯蓉🥔及酸紅椰菜

至於南瓜🎃湯同沙律🥗🥯,恰好可以放在一起,賣相幾靚👍🏻

2021-09-03 150 浏览
Le Monde 📍:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室🚗:牛頭角地鐵B6出口 步行6分鐘📞:+852 3619-7969💲:~HKD250/head for dinnerFood quality✔️:香煎鴨肝配紅酒啤梨、法式紅酒燉澳洲牛臉頰肉、法式千層酥配時令生果👌🏼:前菜麵包總結:👍🏼位於工廈嘅走偏中高檔法國菜 環境幽暗 枱與枱之間距離寬闊 張枱都大張 坐得舒服👍🏼食嘅三道菜唔伏得嚟 仲要係好食 👍🏼鴨肝煎得啱啱好 油脂感爆棚 配上啤梨一齊入口解膩 必食😋👍🏼牛臉頰一啲都唔韌 雖然未去到入口即化 但配埋充滿洋蔥磨菇味嘅醬令道菜升華咗唔少 用刀切嗰陣都feel到煮得有幾咁淋 而且一大舊肉 真係食肉獸必點😍👍🏼千層酥嘅酥皮夠脆 吉士醬都好夠味 唔似係一早整定放咗好耐搞到酥皮比吉士醬溶咗咁 正😄👍🏼前菜嘅麵包係熱上 呢點係好驚喜 但食落冇咩大驚喜 而且牛油都唔夠味 不過前菜呢啲唔駛比錢我通常唔會咁多嗲👍🏼主菜份量足夠 但前菜偏細 女仔食就啱啱好 但男生就要再衡量下👍🏼上菜較慢 但係可接受嘅範圍內 利申第一枱客人 換另一個角度睇就係即叫即整 由於叫嘅嘢都好食 所以係優點😆👍🏼大部份侍應
Le Monde

Food quality
👌🏼:前菜麵包

總結:
👍🏼食嘅三道菜唔伏得嚟 仲要係好食
👍🏼大部份侍應係叔叔 比較cool但態度都唔錯 serve我哋嘅叔叔比較nice 而且又定時幫我哋換碟 留下好嘅印象
👎🏼性價比偏低 不過我相信溢價除咗去咗食材本身 都有唔少去咗餐廳裝修到 而且我覺得佢冇hea你 真係比到啲有質素嘅嘢你食 所以嗰價錢係可接受啦🤘🏼
👎🏼唯一要彈就係裝麵包嗰籃塊布實在有啲低檔feel 好似你咀緊一個明明package 好好嘅靚仔 但發現原來佢係有口臭咁🤫 強烈建議餐廳換過塊布
法式紅酒燉澳洲牛臉頰肉
香煎鴨肝配紅酒啤梨
  • 法式紅酒燉牛臉頰肉
1K
2021-09-02 71 浏览
今次黎到呢間位於觀塘工廈既法國餐廳🇫🇷🇫🇷一去到已經好鍾意佢地既環境!裝修得優雅有格調,空間感十足❤️❤️我地週末去到都有lunch set提供,選擇都好多~~佢地而家lunch time時間仲延長左 (12:00-17:00),即使晏左去都唔驚啦😆😆Lunch menu (+40)會提供餐湯、沙律同咖啡/茶☕️☕️是日餐湯係甘筍湯,味道濃郁好creamy~~沙律都好新鮮!仲有細塊酸種麵包,脆脆地幾好食😋😋🍝煎三文魚配忌廉汁菠菜闊麵 $118✨賣相幾吸引!塊三文魚好大塊,煎得好香口😍😍魚皮咬落香脆,d肉仲好嫩滑~~闊麵口感彈牙,好掛汁!佢地個忌廉汁甜甜地幾開胃🤤🤤🥐煙三文魚忌廉芝士牛角包 $88✨朋友就叫左呢個牛角包,望落好豐富!!牛角包好鬆脆,裡面夾住煙三文魚、忌廉芝士同生菜🥬🥬煙三文魚好厚身,味道唔會太鹹,配個包同生菜一齊食都幾夾~~旁邊仲有沙律,食完都幾飽肚👍🏻👍🏻最後店員會送上咖啡/茶,我地揀左飲奶茶~~奶茶既茶味偏濃,入口順滑!作為呢餐既完結好滿足❤️❤️
今次黎到呢間位於觀塘工廈既法國餐廳🇫🇷🇫🇷
我地週末去到都有lunch set提供,選擇都好多~~

是日餐湯係甘筍湯,味道濃郁好creamy~~
沙律都好新鮮!仲有細塊酸種麵包,脆脆地幾好食😋😋

🍝煎三文魚配忌廉汁菠菜闊麵 $118✨
賣相幾吸引!塊三文魚好大塊,煎得好香口😍😍
魚皮咬落香脆,d肉仲好嫩滑~~
闊麵口感彈牙,好掛汁!佢地個忌廉汁甜甜地幾開胃🤤🤤

🥐煙三文魚忌廉芝士牛角包 $88✨
朋友就叫左呢個牛角包,望落好豐富!!
牛角包好鬆脆,裡面夾住煙三文魚、忌廉芝士同生菜🥬🥬
煙三文魚好厚身,味道唔會太鹹,配個包同生菜一齊食都幾夾~~
旁邊仲有沙律,食完都幾飽肚👍🏻👍🏻

最後店員會送上咖啡/茶,我地揀左飲奶茶~~
奶茶既茶味偏濃,入口順滑!作為呢餐既完結好滿足❤️❤️
2021-09-02 111 浏览
星期六朋友約去牛頭角一深美術館看展覽,上Open Rice 見Le Monde評語唔錯,特來試試。它在鴻圖中心9樓,從牛頭角站行去也不遠。一入大門,發覺原來餐廳頗大,門口還有休息區,可以俾客人摸杯底傾吓計。裝修明顯花了心思,帶有經典的氣息,每枱之間保持一定距離,既有私隱,亦較安全。而所用的餐具或裝飾,都很別緻,未食嘢已是一享受。午餐選擇很多,由$68起,若轉套餐,即有湯丶沙律及餐飲,須另加$40。我們揀了一個北海道帶子配黑松露意大利飯($120)及煎法國豬扒配炸薯條($118)。是日餐湯是磨菇湯,上枱已聞到磨菇香,旁邊的麥包及沙律菜,擺放精緻。湯用大量磨菇磨製,很香。濃度啱啱好,入口有質感,加埋忌廉,更香滑。😋😋😋旁邊的麥包食落靭靭地,有口感。沙律菜很新鮮,加咗醋及自製醬汁,新鮮丶健康又好味。👍🏻👍🏻👍🏻北海道帶子黑松露意大利飯望落唔錯,醬汁豐富。帶子新鮮,煎得啱啱好,外脆內滑兼彈牙,滲出淡淡海水鮮味。意大利飯用上湯煮,加埋黑松露,既有松露香及忌廉的滑口,Yummy! 😋😋😋煎法國豬扒配薯蓉樣子靚,先試食薯蓉,香滑有薯香,咬落有細小薯粒,強化口感。豬扒煎得很香香,但咬落肉質不夠鬆軟,明

煎法國豬扒配薯蓉樣子靚,先試食薯蓉,香滑有薯香,咬落有細小薯粒,強化口感。豬扒煎得很香香,但咬落肉質不夠鬆軟,明顯是雪豬扒,有點可惜。雖然醬汁味道唔錯,但肉質唔靚,整體感覺麻麻。👎🏻

咖啡味道香濃,算是一個好的總結。

2021-07-31
  • 北海道帶子配黑松露意大利飯
2021-08-30 141 浏览
近年有時想夜晚獎勵一下自己食少少fine dinning但又唔想去人密集既餐廳既我就偏向搵樓上小店餐廳吃飯.今日黎到呢間近牛頭角及觀塘區既樓上fine dinning餐廳.之前係網開見到已經覺得幾吸引,黎到後更加愛上呢間餐廳既水準及服務.麵包籃點餐後會送上麵包籃,麵包軟熟配上油香氣濃郁.煎白鱈魚配忌廉大蔥汁白鱈雪size份量好大,2個人share都可以.雪白既鱈魚柳煎成金黃色,內裏肉質嫩滑而且結實唔鬆散.鱈魚自身充滿魚油,油份甘香又唔會過膩,反之令魚肉身更香更滑.忌廉大蔥汁creamy得黎唔會過厚重,配上鱈魚時唔會增添膩感及搶去鱈魚原身既甘香.帶住淡淡蔥香,底下配上紫薯蓉,入口帶粒粒紫薯粒,相比薯蓉更清新.仲左薯蓉外亦有baby broccoli同甘筍,同樣清新爽脆.Cramy Baby Spinach菠菜細嫩再加上Creamy既忌廉汁令口感更香滑.忌廉汁濃郁再配上菠菜香既鹹香令整體更濃香稠密.熱內亞洋蔥燴牛肉麻花粉麻花粉呈捲狀,內裏可以充分地捲起意粉醬汁,令麻花粉食起味道更濃郁.牛肉入口相當嫩腍又滑,味道仲帶住濃香既牛味而且份量亦都好滿足.麻花粉上灑上少少芝士令整體質感更醇厚.濃郁既

麵包籃
點餐後會送上麵包籃,麵包軟熟配上油香氣濃郁.

Cramy Baby Spinach
Creamy  baby  spinach

熱內亞洋蔥燴牛肉麻花粉
麻花粉呈捲狀,內裏可以充分地捲起意粉醬汁,令麻花粉食起味道更濃郁.牛肉入口相當嫩腍又滑,味道仲帶住濃香既牛味而且份量亦都好滿足.麻花粉上灑上少少芝士令整體質感更醇厚.濃郁既醬汁充滿牛香,當中帶點紅椒香味,整體帶牛香得黎又唔會過鹹膩.

法式千層酥
3層酥皮之間夾住吉士醬及香蕉.千層酥薄脆酥香,入口帶住一陣牛油香.面層塗上一層焦糖面令口感更脆.吉士醬creamy,配上香蕉後味道更濃郁,味道好match.
Creamy  baby  spinach
2021-08-29 138 浏览
見到openrice入面咁多好評,就趁住爸爸生日就去試下啦。點知係滿肚子嘅失望。由打電話訂位開始態度已經唔係幾好。去到餐廳態度依舊欠佳,真係唔明點解會有咁多人讚好。點餐嗰陣時問佢肉類會唔會適合老人家, 侍應畀埋啲無稜兩可答案,話軟硬及油膩程度見人見智喎。 我係素食者又不停問我加唔加湯,但係佢全部係海鮮湯(無言, 因點餐嗰陣時我已經講咗三四次我係食素, 我得3個人有咁難記嗎?)。 送麵包的侍應一句嘢冇講,只是將麵包藍飛落枱面,只係比茶餐廳好少少。講食物質素,爸爸點了一份黑毛豬扒及濃蝦湯(不是龍蝦湯), 媽媽要一份煎鴨腿及菠菜帶子湯。我點了唯一一樣素食蕃茄意大利雲吞。波菜帶子湯阿媽飲咗一半就飲唔落,佢話乜味都冇。龍蝦湯我阿爸就飲曬,但係佢話佢情願要杯凍奶茶好過。兩份肉食父母評為中下,尤其鴨腿,雖然好大隻但係完全鞋口,難為了老人家。蕃茄意大利雲吞個蕃茄汁除咗酸味之外,我就食唔到其他味餛飩都好明顯係買返嚟煮。因為我阿爸唔like素食,所以每次出街食飯我都會去搵肉食餐廳再求其撘D素就得。3個主菜,2個湯 $970, 以服務及食物質素完全唔值。我好少寫食評但係呢間真係差!
我好少寫食評但係呢間真係差!
2021-08-29
香港人生活每日爭分奪秒,不妨趁著假期慢活一下,上週末就來到位於觀塘的Le Monde,以一頓法國菜晚餐享受當下的時光。樓上舖面積廣闊,空間感十足,地方寬敞不侷促。餐廳裝修甚有格調,在如此歐陸氣派下進餐,猶如被浪漫迷醉氛圍包圍。場內亦有不少打卡位,可以滿足口腹之慾和感觀體驗,最近lunch time 供應時間延長至12:00-17:00。晚餐 Á La Carte Menu 款式不算多,勝在重質不重量。點菜後,侍應就會奉上餐包配牛油,麵包烘得外脆內軟。炸薯條 $48即點即炸熱辣辣,份量足夠兩人share。薯條雖然是幼身,但炸得金黃香脆,保持乾爽不油膩,肉心軟綿細密。點了一碟意大利飯和一碟主菜,擺盤姿態簡約優雅。煎白鱈魚配忌廉大蔥汁 $178以上乘白鱈魚的新鮮食材糅合柔滑的忌廉大蔥汁,鮮甜味美,調味不過重,最能表達食材的原始鮮味。香煎厚切鱈魚豐厚細嫩,每口都是啖啖肉,富有白身魚的清爽鮮甜。伴以口感綿滑的紫薯蓉,蕃薯味濃而又帶有天然的甘香。秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158濃蝦汁以野生大蝦材料熬製,質地較稠身,蝦鮮味濃得化不開。虎蝦大隻肉厚,蝦肉渾圓飽滿,入口爽彈。risotto 煮至軟硬適中

樓上舖面積廣闊,空間感十足,地方寬敞不侷促。

點菜後,侍應就會奉上餐包配牛油,麵包烘得外脆內軟。
餐包

炸薯條 $48
即點即炸熱辣辣,份量足夠兩人share。

炸薯條

點了一碟意大利飯和一碟主菜,擺盤姿態簡約優雅。
主菜

煎白鱈魚配忌廉大蔥汁 $178

煎白鱈魚配忌廉大蔥汁

伴以口感綿滑的紫薯蓉,蕃薯味濃而又帶有天然的甘香。

秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 $158
濃蝦汁以野生大蝦材料熬製,質地較稠身,蝦鮮味濃得化不開。
秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

虎蝦大隻肉厚,蝦肉渾圓飽滿,入口爽彈。
秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

risotto 煮至軟硬適中,入口奶滑煙韌。

法國橙酒班戟 $68
Crepe Suzette以自家製班戟加入鮮橙汁、橙皮和橙酒煎煮,可說是歷久彌新的法式經典甜品
法國橙酒班戟

餅底是法式薄餅的靈魂,Crêpe質地厚薄適中,口感柔韌,飄逸著清甜橙香,讓這道甜點更加誘人。
Crêpe Suzette
2021-08-28
法國橙酒班戟
2021-08-27 102 浏览
平時法國餐廳人均都要五百幾,但係呢一間餐廳五百幾蚊食兩個人已經好足夠!以下有幾個推介:👍🏻法式普羅旺斯紐西蘭羊架平時食嘅羊架一件件上,呢度係一排上(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)叫咗七成熟,廚師時間拿捏準確,肉質粉嫩有肉汁,好容易就切到落去,食落氈味係有,但唔算重 ,肉質幾嫩,羊架上面仲鋪左香草脆粒,令菜式多咗一份脆口感。旁邊嘅配菜都幾健康,有紅蘿蔔、紫薯、薯仔。另外欣賞燒汁唔會太過鹹,仲有芥末醬可以幫手解一解羊脂感。👍🏻秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯味道creamy ,蝦汁相信有加入蝦膏去煮,所以味道先可以咁濃郁!米飯軟硬得宜,虎蝦外殼煎得香口,蝦肉爽甜彈牙,廚師仲好細心已經跳咗蝦腸!👍🏻法國橙酒班戟本身想要朱古力松露蛋糕,可惜已經賣晒,不過呢個甜品都有意外驚喜,班戟皮唔會太厚,超級煙韌嘅口感,浸住大量酸酸甜甜既橙醬,食完有少少意猶未盡。橙醬的確係酸,但都幾易入口,仲有少量橙皮絲,喜歡酸嘅朋友都可以一試~環境唔錯,昏暗得來帶點浪漫!

👍🏻法式普羅旺斯紐西蘭羊架

👍🏻秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

👍🏻法國橙酒班戟

環境唔錯,昏暗得來帶點浪漫!

• 法式普羅旺斯紐西蘭羊架
2021-08-27 68 浏览
環境闊落 每枱座位間距十足同閨蜜傾計唔驚畀人聽到😂😂餐前提供3款餐包 烘得微暖 口感軟熟提供嘅餐包時不時會有轉變🌀 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉 $258油封鴨肶屬於📯法國南部菜色 幾有特色基本上每枱都會order 因為真係唔多餐廳有得食而且咁正宗鴨脾外脆內軟 表層脆口👍🏻 做到好似炸過嘅口感肉質香嫩 慢煮方式保留咗鴨肉嘅肉汁配菜薯蓉亦食到粒粒薯仔🌀 秘製虎蝦龍蝦汁意大利飯 $158Risotto軟硬適中 龍蝦汁嘅鮮味完全滲透入意大利飯之中蝦味🦐🦐濃郁 香氣十足🌀 法國圖盧茲腸配薯蓉 $98朋友高度評價個薯蓉🙈🙈 牛油味濃夠creamyToulousse Sausage 油分重 但肉味香濃如果多點沙律菜中和油膩感會更好樓上西餐廳中 屬於抵食法國菜 環境同質素都唔差喎餐廳裝修又有淡淡古典奢華風〰️原來有開放lunch時間 12:00-17:00 下次lunch去試下 會更加抵食!

環境闊落 每枱座位間距十足
同閨蜜傾計唔驚畀人聽到😂😂