2010-10-12 12 浏览
今晚去左六國食buffet,去到無咩人,book左七點,之後出動啦..食物種類不算太多,但都幾好,師傅成日出黎睇下使唔使refill,侍應收碟又快!整體ok!!!!sushi同凍盤,sushi都可以,起碼唔發黑啦d 三文魚,每次有五小片,都夠..龍蝦仔同蝦算新鮮,螺我食第一隻都ok,但之後第二隻有沙,妹妹個隻都係!羊架好大陣羶味,但加埋薄荷漿,甜甜地又幾好..自製窝夫好好玩,都幾好味bo...甜品都幾多,木棣布甸,奶凍,cheese cake,chocolate mousse cake,泡夫,麵包布甸等,仲可以整朱古力噴泉.........水果有西瓜,火龍果,哈蜜瓜..食到九點,整體都唔錯啦,咁既價錢...
好難切得斷..
2010-10-11
  • 羊架
2010-10-06 14 浏览
老公見到openrice d食評唔錯, 價錢又ok所以就book位同我去食"減肥前的最後晚餐"冷盤: 有翡翠螺, 龍蝦仔, 中蝦...我覺得味道一般...不過就有定時refill沙律都有幾款, 什果沙律,薯仔沙律,凱撒沙律,有隻酸酸甜甜的, 很醒胃數款火腿, 煙三文魚, 吞拿魚冷盤, 日式冷麵...ok好食!刺身有三款, 我推介八爪魚刺生...鮮味,唔韌,正~壽司我無食呀~ 個胃無位放d飯入去....熱盤: 熱盤我食得不多, 有些我無試到, 因為唔係好吸引, e.g. 炒飯,意粉,豬排,秋刀魚炸,菜芯~湯有2款, 中湯唔記得係咩, 西湯係洋蔥湯..yummy!!蝦丸真係好好味,我食左好多粒..叻喱牛仔肉好鞋, 唔好食...反而燒牛肉, 燒汁雞排,白汁芝士焗海鮮就ok羊架肉質很嫩, 燒得剛好~焗蟹蓋我就覺得一般, 其實入面的材料只係切粒的海鮮, 我寧願食白汁芝士焗海鮮...田螺焗薯蓉...很好味呀, 個薯蓉很滑, 不過lee個菜是第2輪先出,,,要食就要留肚..嘿~麵檔, 都係一般食物, 芝士腸, 生菜, 貢丸, 牛柏葉等等, 我地揀左喇沙湯底我覺得個喇沙湯底味道唔夠濃, 椰汁味太重~
老公見到openrice d食評唔錯, 價錢又ok
所以就book位同我去食"減肥前的最後晚餐"

冷盤:
刺身有三款, 我推介八爪魚刺生...鮮味,唔韌,正~
壽司我無食呀~ 個胃無位放d飯入去....

熱盤:
蝦丸真係好好味,我食左好多粒..
羊架肉質很嫩, 燒得剛好~
我覺得個喇沙湯底味道唔夠濃, 椰汁味太重~

甜品:
都算好多款選擇, 我差唔多全部食勻, 最重要係無一款難食
new york cheese cake, 籃梅芝士蛋糕, 心太軟, 麵包布甸, 泡芙, 朱古力噴泉, 自製格仔餅, 焦糖燉蛋, 木槺布甸等, pan cake, 爆谷,brownie, 4款Haagen Dazs雪糕....etc~
最好食係new york cheese cake, 焦糖燉蛋, 心太軟, 自製格仔餅 with Haagen Dazs雪糕

飲品:
自助任飲形式, 有fruit punch, 橙汁, 蜜桃茶, 檸水, 檸茶, 咖啡
最good係蜜桃茶!!

我覺得灣仔區, 用hk$218可以食到咁既質數的buffet真係好抵
可能個場唔大, 完全無要搶食既感覺,
食物款式唔算多, 不過有員工ckeck住定時refill
坐得又唔迫, 好舒服
服務又一流, 收碟又快, 個個員工都好有禮貌
可能我又同我honey食啦~ 真係過左一個開心的晚上^^

2010-10-05
1K
2010-09-05 4 浏览
一早都己經知道六國係無乜嘢食, 所以只係帶住同朋友慶生既心情去, 因為地點係主角揀唔會 say no, 但今次嚟既感覺又有d唔同咗, 雖然食物種類唔多, 以二百零蚊既質素嚟講就叫 ok 喇, 用""貴精不貴多""嚟形容六國就最好不過<食物>冷盤 : 三文魚, 魚立魚, 八爪魚刺身 / 多款壽司 / 冷麵小碟 / 翡翠螺 / 凍蝦 / 小龍蝦 / 鰻魚豆腐小碟 / 香煎三文魚小碟 / 八爪魚小碟 / 帶子邊小碟 / 多款火腿 / 煙三文魚 / 薯仔沙律 / 雜果沙律 / 凱撒沙律 / 多款自製沙律配料... *** 推介 - 新鮮既三文魚刺身 (encore咗2次) / 特別既鰻魚豆腐小碟 (食咗3碟) / 出奇好味既香煎三文魚小碟 (食咗2碟) / 凱撒沙律 ***熱盤 : 多款腸 / 羊扒 / 黑椒牛扒 / 燒雞 / 薯蓉焗田螺 / 炸蝦丸 / 多春魚 / 牛脷 / 炒時菜 / 魚肉釀冬菇,青黃紅椒 / 椰汁魚柳 / 腐肉卷 / 燒牛肉 / 燒排骨 / 炒飯 / 意粉... 只之前有食家所講既焗扇貝, 煎蝦同焗蟹殼就無喇, 係咪因為平日平$10-20既關係呢 ?***

<食物>

*** 推介 - 羶同嫰既羊扒, 香脆可口既炸蝦丸 ***

車仔檔 : 只試過喇沙湯底配冬菇+豆卜, 湯底超淡, 所有朋友試過一啖都嫌棄, 好彩叫咗一細碗啫

甜品 : 焦糖燉蛋小杯 / 心太軟小杯 / 迷你什果撻 / 芝士蛋糕小件 / Brownies小件 / 藍莓芝士蛋糕小件 / 藍莓芝士蛋糕切餅 / 豆腐蛋糕切餅 / 朱古力小杯 / 朱古力蛋糕切餅 / 木槺布甸 / 麵包布甸 / 朱古力噴泉 / 自製窩夫 / Haagen Dazs 朱古力,雲呢拿,士多啤梨,咖啡雪糕 / 泡芙 / Pancake / 爆谷...
*** 推介 - 好流好熱既心太軟小杯 (食咗3杯) / 唔滑但好蛋既焦糖燉蛋小杯 / 好多木槺既木槺布甸 / 熱辣辣香噴噴既自製窩夫+雪糕 ***

飲品 : 自助什果賓治 / 橙汁 / 青檸綠茶 / 熱檸水,菜 / 熱咖啡 / 熱奶茶

後記 : 食物質素整體嚟講不過不失, 而自製窩夫係全晚焦點所在, 基本上每枱都必食, 但記住留意所需步驟, 如果唔係就失敗浪費食物架喇 !

星期一至四 : $218 (已加一)
2010-09-02
2010-08-21 90 浏览
睇過食評,我地決定揀呢間一試。地方不算大,食物款式也不太多。不過,d食物真係好好味。三文魚新鮮,羊架、芝士海鮮焗蟹蓋超正,其他熟食都不錯,Haggen-Daz雪榚、格仔餅、pancake、爆谷............d cake就麻麻地,用杯裝的甜品就好好味。唔加一,呢個價錢值得一試
睇過食評,我地決定揀呢間一試。

地方不算大,食物款式也不太多。不過,d食物真係好好味。

三文魚新鮮,羊架、芝士海鮮焗蟹蓋超正
,其他熟食都不錯,
d cake就麻麻地
,用杯裝的甜品就好好味。

唔加一,呢個價錢值得一試

三文魚
羊架
Haggen-Daz
2010-08-09
三文魚
羊架
Haggen-Daz
2010-08-15 38 浏览
十大最多好評自助餐入面, Le Menu總係榜上有名!! 見佢好評如潮, 而且個價錢又咁精彩, 已經心郁郁想試, 星期四就興志勃勃咁同屋企人嚟見識下。 六國酒店外表大大座, 但間餐廳就袖珍咗d, 行入去就已經一眼睇哂有咩食, 似乎款式唔多, 景觀一般。 是晚個場得8成人左右, 一開場已現人龍搵食, 仲等咩?! Let’s go…冷盤: 翡翠螺大大隻但無乜味, 個人都係比較鐘意食烹調過既翡翠螺多d, 惹味d嘛, 可惜呢度無。 龍蝦仔細細隻又係味道麻麻地, 中蝦就一般。 D海鮮限量廖廖可數, 雖然有refill, 卻予人吝嗇既感覺!生果沙律唔錯, 几醒胃。火腿咸左d, 煙三文魚及螺仔肉不過不失。壽司就揀左三文魚、鰻魚、加洲卷等, 發覺舊飯好難食啊!生文魚刺身有鮮味, 爽口又美味!!!熱盤: 熱辣辣既炸蝦丸好香口。 牛仔肉大件厚切, 肉質好鞋, 好難啃!!! 爸爸話d燒牛肉又係好鞋好韌, 仲有d類似豬肉既扒類都係厚身大大件又煮得唔好, 媽咪話見到都無胃口, 我就覺得個賣相有d似隔左夜!!! 薯仔炆雞就味道OK。 我發覺呢度原來連蒸魚都無, 只有煎魚柳, 秋刀魚等, 味道仲好一般。 青豆炒

既感覺!

生果沙律唔錯, 几醒胃
。火腿咸左d, 煙三文魚及螺仔肉不過不失。

壽司就揀左三文魚、鰻魚、加洲卷等, 發覺舊飯好難食
啊!

生文魚刺身有鮮味, 爽口又美味
!!!

熱盤: 熱辣辣既炸蝦丸好香口
。 牛仔肉大件厚切, 肉質好鞋, 好難啃
!!! 薯仔炆雞就味道OK。 我發覺呢度原來連蒸魚都無, 只有煎魚柳, 秋刀魚等, 味道仲好一般。 青豆炒青口唔好味, 後期refill左另一款炒青口已放棄再試!! D羊架雖然都厚身但勝在肉質嫩滑, 啖啖肉好口感
。焗蟹蓋ok好味但食唔出係用乜野材料, 仲好多人爭住攞。 我覺得白汁意粉味道都算ok, 但媽咪就話d白汁好”陋”。 炒飯直頭差過係酒樓
。 見到其他鴨肉、雞肉、菜等已無食慾!!! 雖然有不停refill, 但是晚來來去去都係果几味。

湯: 有兩款-青紅蘿蔔同忌廉湯, 不過都無興趣試了。

熟食檔: 淥左d牛柏葉、牛肉、魚片、香腸、生菜再加個喇沙湯底….一陣濃郁既辣味撲鼻而來, 呢個就正
嘞! 另外淥左碗皮蛋瘦肉魚片粥, 赫然瞥見d粥係由廚師係一桶疑似隔夜“一pat pat”又”杰達達”既粥入面攞出來滾, 情景就十足十美女廚房咁驚心
!!! 師傅見我眼定定o哂嘴
咁望住桶粥, 即刻俾張咭仔叫我轉頭先嚟攞。 人地大排檔都有明火煲粥吖, 唉! 呢度竟然
….試食左一啖, 效果可想而知…

甜品: 好多種類~有鮮果撻、芝士蛋糕、朱古力蛋糕、心太軟、麵包布甸、朱古力忌廉泡芙、朱古力∕白朱古力噴泉、自製格仔餅、焦糖燉蛋、木槺布甸等, 估唔到有埋爆谷機。個人專攻cake類, 食落口感麻麻地。

最有印象既竟然只得Haagen Dazs雪糕: 有4種味~咖啡、士多啤梨、朱古力及我至愛既雲尼拿, 一口氣食左6小球
, 眼見小朋友食得最開心, 因為可以用筒食。

生果: 西瓜、菠蘿.、哈蜜瓜三款中得西瓜較甜
較可取。

飲品: 任飲Fruit punch、橙汁、提子汁及其他茶、水丶啡。

服務: 收碟快, 值得一讚
!

對於我地呢班重質唔重量既人嚟講, 真係試一次就夠哂皮嘞!!! 是晚媽咪只靠西瓜、雪糕及小量甜品飽肚, 她話咁既質數就根本唔值咁既價錢
!!! 尤其係食物既賣相, 有點兒粗製濫造, 天后d酒店既buffet就略勝一籌, 大家價錢相約, 但人地明顯地精緻得多, 烹調適中, 真難理解咁樣打入十大!!!

一般
已經無mood影
2010-08-12
  • 羊架
  • 雪糕
  • 喇沙湯底
  • 生文魚刺身
2010-08-08 110 浏览
七月二十三日 (星期五)又是歡送老公仔的Function!是晚是大型的,邀請了老公仔要好的同事一起參加,有二十多人呢經過大家投票,選了位於灣仔六國酒店的自助餐Le Menu於我而言,已久違這大名了,雖然有很多同事還是頭一前知道這餐廳的存在環境實在適合言類的活動,因食物選擇頗多,而且有質素保證先說說肉類,差不多常吃的都有值得推介的有金菇牛肉,它不是卷,而是放在一起炒的鮮嫩的牛肉配上爽脆的金菇何時都是最佳拍檔最重要是彼此都能保持鮮味薯仔炆雞可能會覺得普通了點但值得一提是這裡的薯仔煮得很香口雞肉也很鮮嫩羊架也富羶味,喜愛這種味的朋友也會愛不釋手還有泰式豬頸肉,炸魚柳等等,可謂應有盡有...(不過沒有燒味)不太好肉的,這裡的選擇也還有不少例如我較喜歡的魚生,我和娜姐都不約而同稱讚三文魚刺身很新鮮,爽口其他刺生如吞拿魚,八爪魚等也很有水準呢較特別的,有我和老公仔都很喜愛的喇沙先拿起盆,自已選取喜歡的配料,如青口仔,腸仔,生菜再選米線,米粉或河粉等等...再將盆交予廚師不一會兒,度身訂造的喇沙而經送到面前謝秘都說好味呢!值得一提,這裡的白汁意粉也不錯...大家都爭相要試呢!甜品方面,最搶手的當然是
七月二十三日 (星期五)

又是歡送老公仔的Function!
是晚是大型的,邀請了老公仔要好的同事一起參加,有二十多人呢
經過大家投票,選了位於灣仔六國酒店的自助餐Le Menu

環境實在適合言類的活動,因食物選擇頗多,而且有質素保證

先說說肉類,差不多常吃的都有
值得推介的有金菇牛肉,它不是卷,而是放在一起炒的
鮮嫩的牛肉配上爽脆的金菇何時都是最佳拍檔
最重要是彼此都能保持鮮味

薯仔炆雞可能會覺得普通了點
但值得一提是這裡的薯仔煮得很香口
雞肉也很鮮嫩

羊架也富羶味,喜愛這種味的朋友也會愛不釋手

不太好肉的,這裡的選擇也還有不少
其他刺生如吞拿魚,八爪魚等也很有水準呢

較特別的,有我和老公仔都很喜愛的喇沙
先拿起盆,自已選取喜歡的配料,如青口仔,腸仔,生菜
再選米線,米粉或河粉等等...再將盆交予廚師
不一會兒,度身訂造的喇沙而經送到面前
謝秘都說好味呢!

值得一提,這裡的白汁意粉也不錯...大家都爭相要試呢!

甜品方面,最搶手的當然是自製窩夫
將預先配製的蛋漿放入窩夫機,約三分鐘,已聞到蛋香
便可上碟,塗上牛油,奶和花生醬
貪心點的,可以像我一樣,再往隔鄰放上兩球雪糕(是晚有朱古力和雲呢拿供選擇)
不知是否"自已製"的關係,覺得特別好味,比剛吃過的Green Waffle有過之而無不及呢

其他甜品種類亦不少,有Bread Pudding,鮮果撻,芝士蛋糕
還有老公仔很喜愛的朱古力噴泉,更有較特別的白朱古力噴泉呢!!!

是晚老公仔滿場飛,與親愛的同事們拍照聊天
美食加歡樂氣氛加起來,實在感覺一流!!!

值得一提,雖然是酒店,但價錢不算貴呢
星期五晚,每位都是229(已計加一服務費),真是超值!!!
最好訂枱,不過若多人的話,這裡規定要先落訂,而且有最少人數收費的...
詳情請致電查詢罷

P.S. 老公仔話有那麼多有心的同事為他餞別,他說這五年已算不枉此行了!
娜姐讚好的三文魚刺身
金菇牛肉值得一試
主席最怕的喇沙
自製窩夫
2010-08-04 7 浏览
上網睇左好內, 見到價錢ok, 每人HKD238, 就決定去e間.由於天氣埶我地唔想周圍行, 其實6:30開始食, 但係我們早到半個鐘, 好彩餐廳可以給我們入內坐, 重可以任飲飲品, 當然食就等到夠鐘才可以. 食物OK, 都算refill快, 但無生蠔, 真的失望.
2010-07-31
龍蝦仔味道麻麻地, 另外2款ok
魚生ok
有喇沙湯底及豬骨湯底, 2種味道都不錯, 自己選擇材料, 雲吞首選
自己做比自己食好開心, 好多人一齊做, 更加好味
甜品又估唔到真係幾好味
  • 格仔餅
2010-07-07 18 浏览
次前睇o左食評,見佢gei rating都ok高,所以咪去試o下law~其實以佢$208 mon – thur的價錢(仲要唔加一)有ok多o野食,尤其係熱野(佢好在不停refill不同款的食物),ok值得推介。凍盤方面:有小lobster(真係好好好細隻),d中蝦就咸o左d,同埋仲有翡翠螺,不過最唔好就係無青口。其他凍盤仲有鰻魚豆腐(d豆腐好滑,相反鰻魚就麻麻地),仲有之麻八爪魚仔,螺肉呢d大路o野(不過出得好少),冷麵、煙三文魚、三式sashimi、普通salad bar都有,質素ok啦,不過款就少d。飲品方面就有fruit punch,橙汁、apple green tea,有基本的茶、coffee,但係只係暖的!!熱葷方面:雖然佢只有8-10盤熱葷,但勝在會不停有人check住銷情,會不斷換款,even8:15之後都仲有新出。我比較欣賞gei有炸蝦丸(熱辣辣,金黃色,又好彈牙)、牛「利」(炆得夠tender)、雞肉with 甜椒salsa(好滑,有d意外)、白汁三文魚及龍利柳(龍利柳滑d同好食d),媽媽話牛柳粒好味,尤其d sause wor~,相反燒牛肉就熟o左d;d干燒e麵、炒

凍盤方面:

有小lobster(真係好好好細隻

熱葷方面:

我比較欣賞gei有炸蝦丸(熱辣辣,金黃色,又好彈牙)、牛「利」(炆得夠tender)、雞肉with 甜椒salsa(好滑,有d意外)、白汁三文魚及龍利柳(龍利柳滑d同好食d),媽媽話牛柳粒好味,尤其d sause wor~,相反燒牛肉就熟o左d;d干燒e麵、炒飯同三文魚白汁意粉個樣都好得,但驚太飽,所以無食到。

其他選擇仲有羊扒仔、不定換款的炒菜、牛扒、燒豬柳、腐皮卷、菜膽雞、雜菌煮螺肉 (d螺肉都幾香,但就稍為淋o左些小)

甜品方面:

其實多款佢又唔係韶好多款,但quality方面係不錯的!好好味的心太軟會不停refill,夠曬熱,佢可可味夠濃,但勝在不太甜同中間真係有留心湧出來,我見有不少女仔四杯一次感拎返去,證明d心太軟quality真係唔錯

木槺布甸 – ok夠奶味但水o左d
燉蛋 – 同樣,夠曬蛋味但希o左d,焦糖少o左d
栗子蛋糕 – 好軟熟但栗子cream少o左d
Cheese cake – 細細件,同美心的之悠焗餅的味道差不多
Puff 山 – Puff內的是吉士忌廉,比較漏
Fruit Tart – 同樣是吉士忌廉底,但撻底好脆,good
小型朱古力噴泉 – 有菠蘿,西瓜、哈密瓜同棉花糖
自製格仔餅 – 我諗自己整ok好玩,我見d 50 or above的嬸嬸好鍾意整,不過我諗食完都幾飽

Haagen Daz Ice Cream – 有Strawberry, Coffee, Choco and Vanilla口味,仲有cone可以整ice-cream cone tim~
Brownies – 不太甜,但口感太濕

其他甜品仲有細細件西米糕、麵包布甸、朱古力mousse cake, etc.

服務方面:

d waiter/waitress收碟好快手,基本上你一離開位,佢都會自動幫你收碟;禮貌好,食物方面一如前面所講,會定期有人check住,不斷refill 新o野,而家唔係好多收呢個價錢gei自助餐做得到(even貴d的自助餐都未必做到!

2010-07-05
  • 心太軟,炸蝦丸,牛脷
食物款式好少, 加加埋埋都唔知有冇50款不過質素ok, 大部份味道都唔錯既, 仲成日換熱食款甜品款式算係咁, 有大有細, 有haagen-dazs四種味特別要讚下服務態度, 因為佢地令我覺得間餐廳好有誠意有個貌似總廚既人會不停巡視食物既去貨程度,我坐邊邊睇得好清楚, 差唔多十五分鐘就檢查一次, 永遠唔會見到得d 汁既空碟!仲有, 佢地會換走d 唔受歡迎既食物!!! 唔會由佢擺到天黑有碟意粉好耐都冇人食過, 佢地換左另一款墨魚麵!而且去到好晏仲refill 貴價食物(e.g. 煙三文, 田螺), 做法拍得住五星酒店
食物款式好少, 加加埋埋都唔知有冇50款
不過質素ok, 大部份味道都唔錯既, 仲成日換熱食款

特別要讚下服務態度, 因為佢地令我覺得間餐廳好有誠意

有個貌似總廚既人會不停巡視食物既去貨程度,
有碟意粉好耐都冇人食過, 佢地換左另一款墨魚麵!
  • 鰻魚豆腐
  • 三文魚刺身
  • cheesecake
(非会员)
2010-06-29 12 浏览
約咗一班舊同事聚會,本來打算去大喜屋,但碍於限時,所以取消食日本buffet嘅plan.跟住上OR,睇到呢間餐廳,因為都係想食buffet,但又因為又有小朋友,如果揀D有質數嘅酒店,一般都要$350-400,未計加一,好似唔係咁抵,結果以一試無妨嘅心態,就book咗位.食物雖然唔係太多種類,(冷盤海鮮有蝦,翡翠螺,龍虾仔,日式魚生有三文魚,八爪魚同鱆紅魚,壽司一般大路選擇,熱盤有7-8種,另有燒牛肉同火腿,仲有喇沙湯粉.甜品有心太軟,木糠布甸,cheese cake,pancake, waffle,比較特別有popcorn機.而雪糕就用咗haagendaz,仲有4種味.啡茶,橙汁無限refill.如果以$218呢個價,實在係值嘅.因為個場唔係大,坐滿都係100人左右,所以攞嘢食都唔駛爭,仲有一間VIP房,圓枱坐10-12人,不另收費(只要人數夠,一定要預早book,我今次有11人都book唔到).而最令我suprise嘅係埋單時發覺,$218(小童$158)己經係all include,即係無加一,試諗吓,你去扒王XX食個餐,都要佰幾蚊,俾多小小,食多D選擇,算抵
2010-06-25
2010-06-28 8 浏览
有朋友生日,見平又唔洗加一又book到台就試下啦!野食真係唔多,地方細,只有一邊擺野食不過佢越出越多,所以唔好以為冇乜野食就係咁食甜品係最吸引嘅,估唔到呢間野都有Haagen Dazs雪糕!!心太軟係最正嘅,,熱辣辣,裏面D朱古力同出面熔埋一齊可惜冇試爆谷啦!燒牛肉都唔錯,刺身就太少選擇同唔好食!係呢度食好難返本,寧願比貴少少,都想去D有生蠔,有長腳蟹嘅地方試一次就乜都夠哂啦!
有朋友生日,見平又唔洗加一又book到台就試下啦!

野食真係唔多,地方細,只有一邊擺野食

不過佢越出越多,所以唔好以為冇乜野食就係咁食

心太軟係最正嘅,,熱辣辣,裏面D朱古力同出面熔埋一齊

可惜冇試爆谷啦!

燒牛肉都唔錯
,刺身就太少選擇同唔好食!

試一次就乜都夠哂啦!
2010-06-23
  • 雪糕
  • 燒中肉
2010-06-22 3 浏览
個廳原來都幾細,坐到百零人首先冷盤龍虾仔: 新鮮,好好味中蝦: 爽口沙律菜+醋汁: 好開胃,都幾新鮮冷麵: 普通料,無咩特別,細細杯,一啖食哂sushi: 無咩特別刺身: 見bf食左一轉,應該麻麻地熱食薯蓉焗田螺: 好味夠熱,不斷refill白汁三文魚意粉: 好creamy,整得唔錯燒牛脷: 不過不失燒牛肉: 好鞋,無咩牛肉味,失望中式湯: 好似係有紅/青蘿蔔,好甜,飲左2碗羊扒: 又係一般貨式,少少so炒菜: 好似係菜心定芥蘭,又係正正常常,無咩特別仲有其他(但無食): 魚柳,雞扒,炒飯,車仔麵甜品cheese cake: 我覺得係最好食心太軟: 甜到漏,可能我本身唔係咁仲意食太甜+朱古力,所以我覺得好一般麵包pudding: 好難食 朱古力合桃cake: 又係好甜,但件cake幾好味木康pudding: 只可以話唔啱我口味囉Blueberry海綿蛋糕: 又係普通+正常味道椰汁紅豆糕: 無咩紅豆+得個甜食得太飽,諗住抖抖先食雪糕點知最想食既strawberry已經無哂剩番coffee+朱古力橙+雲尼拿每樣試少少,估唔到最好食既係雲尼拿其他仲有窩夫,pancake,朱古力噴泉都無食到生
個廳原來都幾細,坐到百零人

首先冷盤
龍虾仔: 新鮮,好好味
中蝦: 爽口
沙律菜+醋汁: 好開胃,都幾新鮮
冷麵: 普通料,無咩特別,細細杯,一啖食哂
sushi: 無咩特別
刺身: 見bf食左一轉,應該麻麻地

熱食
薯蓉焗田螺: 好味夠熱,不斷refill
白汁三文魚意粉: 好creamy,整得唔錯
燒牛脷: 不過不失
燒牛肉: 好鞋,無咩牛肉味,失望
中式湯: 好似係有紅/青蘿蔔,好甜,飲左2碗
羊扒: 又係一般貨式,少少so
炒菜: 好似係菜心定芥蘭,又係正正常常,無咩特別
仲有其他(但無食): 魚柳,雞扒,炒飯,車仔麵

cheese cake: 我覺得係最好食

麵包pudding: 好難食

朱古力合桃cake: 又係好甜,但件cake幾好味
木康pudding: 只可以話唔啱我口味囉

Blueberry海綿蛋糕: 又係普通+正常味道
椰汁紅豆糕: 無咩紅豆+得個甜
食得太飽,諗住抖抖先食雪糕
點知最想食既strawberry已經無哂

剩番coffee+朱古力橙+雲尼拿
每樣試少少,估唔到最好食既係雲尼拿

其他仲有窩夫,pancake,朱古力噴泉都無食到

生果
西瓜,菠蘿...

總括: 食物質素一般,熱食太少,一眼睇哂,無咩得揀,甜品就不過不失

最值得一讚既係d waiter/waitress,真係好好禮貌+服務,收碟快

$208/位,算係咁架啦,不過試一次就夠啦
2010-06-21
  • 龍虾仔
  • 中虾
2010-05-22 161 浏览
上openrice睇buffet邊間平見呢間都ok,而且評分都唔錯就book左lunch buffet..早到左就飲住野先,跟住一夠鐘就見好多人即刻沖去刺身區~_~好恐怖,,因為我就住係刺身區前面 所以我見咁多人就食左salad先salad都唔錯既,,,有幾款比你選擇,sushi就有3款左右waffle唔錯,,我整左2件尼食啲甜品都幾好食,,我覺得個面包布甸幾食,,但係我妹話難食我覺得個牛利好食,,我妹又話難食有一樣千奇唔好試既就係啲西蘭花!!完全無味又硬另外,,,原來lunch真係少野食好多架
上openrice睇buffet邊間平
見呢間都ok,而且評分都唔錯
就book左lunch buffet..
早到左就飲住野先,跟住一夠鐘就見好多人即刻沖去刺身區~_~
好恐怖,,因為我就住係刺身區前面
所以我見咁多人就食左salad先
waffle唔錯,,我整左2件尼食

甜品都幾好食,,我覺得個面包布甸幾食,,但係我妹話難食

我覺得個牛利好食,,我妹又話難食

有一樣千奇唔好試既就係啲西蘭花!!完全無味又硬

另外,,,原來lunch真係少野食好多架
刺身櫃
salad ,sushi
刺身
waffle
2010-05-10 3 浏览
上兩個星期一班同事閑談提起去過邊度邊度食野,有幾個同事都黎過呢度食buffet, 話幾低食, 於是大家就决定去開餐食buffet, book左上星期三去.六點4-5個字去到, book左房, 可以食得舒服D(好似要1800蚊minimum charge, 我地10個人夠哂數). 6:30pm正式開餐. 睇落都有幾多野食吓. 頭盤凍盤沙律凍肉魚生係例牌, 仲有鵝肝凍蝦小龍蝦等 ... 熱盤都好多野食, 空左亦換得好快. 另有粥麵檔及燒牛肉. 甜品檔都有幾多野食下. 食味方面我覺得都ok, 以200蚊黎講算叫幾多野食架呢. 服務員既service亦非常好, 有空碟就收, 除一個男服務員外, 其它女服務員都非常好笑容. 飽餐一頓, 又係返歸既時候. 今晚呢餐都非常滿足.唯一要彈既就係D日本芥辣唔"功"鼻, 唔知係我落得少定點?
唯一要彈既就係D日本芥辣唔"功"鼻, 唔知係我落得少定點?
2010-05-05
2010-04-30 22 浏览
2010年4月1日 ( 1 ) ( Le Menu - 1 ) Dinner Buffet早前,朋友們聚會,閒談間,有朋友提議攪次自助餐局聚,大家同意,並擇定日子,就在復活節長假前的晚上,地點,朋友提議 ( 六國酒店 )的自助餐...幾好又抵吃,我當然要上 Open Rice搜尋該店資料查看,現在每逢搵食之前,多數上O.R.網查看看資料,無他嘅,已成習慣,因這裡有無數食友的心血經驗指引,加上O.R.的平均統計,那個分數,絕對是最佳的搵食明燈。資料顯示:六國酒店的 ( Le Menu ) ,食評有130篇,分數3.6分,分數算幾好,這裡晚間推出主題為:國際美食自助餐 ,星期一至四: 成人 $198 / 小童 $128,價錢非常吸引,經大家同意後,我們預早兩星期已定位。今天是四月一日愚人節,星期四,大家準時到達,帶備空肚上場應戰了,今晚,嚐吃過的如下。冷盤:小龍蝦:啡紅色的,吃了一隻,味道不太喜歡,肉又少,算了,再進攻其它好了。海蝦:這是我的最愛之一,雖不算很大隻,但也不是太細小,SIZE 約3吋長,蝦身色澤鮮美,肉質爽滑鮮甜好吃。翡翠螺:這裡的翡翠螺,特別大隻,好吸引,味道鮮美

早前,朋友們聚會,閒談間,有朋友提議攪次自助餐局聚,大
家同意,並擇定日子,就在復活節長假前的晚上,地點,朋友
搜尋該店資料查看,現在每逢搵食之前,多數上O.R.網查看看
資料,無他嘅,已成習慣,因這裡有無數食友的心血經驗指引
,加上O.R.的平均統計,那個分數,絕對是最佳的搵食明燈。
,分數算幾好,這裡晚間推出主題為:國際美食自助餐 ,星
後,我們預早兩星期已定位。今天是四月一日愚人節,星期四
,大家準時到達,帶備空肚上場應戰了,今晚,嚐吃過的如下。

冷盤
小龍蝦:啡紅色的,吃了一隻,味道不太喜歡,肉又少,算了
,再進攻其它好了。

海蝦:這是我的最愛之一,雖不算很大隻,但也不是太細小,
SIZE 約3吋長,蝦身色澤鮮美,肉質爽滑鮮甜好吃。

翡翠螺:這裡的翡翠螺,特別大隻,好吸引,味道鮮美,太座
非常喜愛,吃得最多。

刺身三文魚:雖不太肥美,質優甜美。八爪魚:煙韌有咬
口,鮮滑可口。魚:質素也不錯,我卻偏愛三文魚的質感。

壽司:有三文魚壽司鰻魚壽司蟹柳卷加洲卷等等,壽
司細細件,壽司飯軟腍合適,質素一般,只是聊勝於無。

另外還有幾款沙律,每款吃過一點點,味道一般,也是對辦之
作。

熱葷
炸蝦丸:外型比較(的骰),炸到金黃色,外皮酥脆,肉質煙韌
,味道幾好架,還有少許彈牙感呀,這個我吃了不少呢!

燒羊排:我不嗜羊,試了一口,肉質香嫩,不覺有羊羶味,
味道不錯,不過,這裡有那麼多的選擇,再不選它了,而愛
羊的朋友,也樂此而吃個停不了呢!

燒豬頸肉:外表幾分似叉燒,肉質爽口,味帶香甜,幾好食,
但不要吃太多,因豬頸肉可能含激素之類的化學物,都是少吃
為妙。

鴨肉:試吃了一件,雖然醬汁濃厚,汁味不錯,卻難掩還有
丁點鴨酥味,一件算了。

燒雞肉:試吃了一件,雞肉也屬嫩滑,醃得入味,肉帶甜味,
也屬好味道。

青口:試吃了一隻,青口質素幾好,醬汁味道香甜,吃來有點
煙韌,也許煮的時間過久所致。

田螺薯蓉:田螺軟腍,味道特別,我不甚喜吃,薯蓉軟綿香滑
,薯蓉多吃又會滯漏呢!這味菜只試了幾口咋。

薯仔炆牛腩:薯仔香腍入味,牛腩腍軟好味,薯仔配牛腩,很
好的配搭,加上出色的醬汁,令這道菜倍添滋味。

牛柳粒 : 細細粒,煮得腍甜,調味好,有咬口而不韌,香軟
美味。

海鮮拚盤:吃到有蝦、魚柳、魷魚及青口,用白汁燴製,各樣
海鮮配上美味芡汁,不錯!好吃!

燒牛肉:專人分切,牛柳肉帶微紅,入口夠鬆腍,質感亦佳,
肉質豐腴油潤,當中也不乏牛味,蘸上配來醬汁,突顯肉質美
味。

熟食檔:有專人負責烚淥工作,看到的食物有牛肉、魷魚、
鮮魚片、牛柏葉、香腸、菇類、豆腐泡,菜有生菜、牙菜、
菜心及介蘭,另有粥、粉及麵選擇,Johnny只看無試過,其
他朋友試過其中一些,質素OK 喎。

甜品
甜品是我的主菜,甜品區內甜品很多款式,大型蛋糕有芝士蛋
糕、芒果蛋糕及慕絲蛋糕等,還有各款小型甜品及蛋糕,現將
吃過的介紹如下:

朱古力合桃蛋糕:四四方方亦屬細件裝,雖然蛋糕做得比較
乾身,但朱古力味頗濃,而合桃也香脆,也可一試。

美國芝士餅:也屬細件裝,芝士餅香濃軟滑,餅底鬆脆,做
得也不錯,這是我的最愛之一,所以,這個也是我全力出擊的
目標。

麵包布甸:做得好靚,面層麵包軟中帶腍,而腍中亦帶脆,布
甸香軟滑溜,甜度ok,有水準。

焦糖燉蛋甜品中,也是我其中的最愛,的骰精緻,細細杯,
焦糖甜脆,燉蛋滑,充滿蛋香,很好味,算是不錯的 Cream
Brulee,這道甜品也是我的主角,最少,我吃了不下 6 杯呢!

木槺布甸:也是小杯裝,非常香滑好味,很有水準,這道甜
品,也是愛不停口了!

朱古力心太軟:使用紅色小杯盛載,沒有那樣容易穿破,剛推
出時的拿取,熱騰騰的...還嗅到陣陣朱古力香味,心內朱古力
溶軟香滑,朱古力味算濃厚,甜度恰當好味。

朱古力忌廉泡芙:用泡芙加上忌廉堆砌成的塔山,並淋上很多
軟朱古力,外型超過1呎高,看見也甚為吸引,泡芙加忌廉,
特別愛吃忌廉的我,也吃了不少啊!

自製窩夫:即格仔餅,粉槳調教得幾好,蛋香味濃郁,製餅時
留意,首先要塗上牛油在餅模上,否則格仔餅即使是烘熟了,
會黏著餅模,強取時會扯爛,另外倒粉槳時也要留意,粉槳要
平均分佈在焗模內,不然會製出時會變作穿孔窩夫了,即時焗
制即時吃,非常香口,外脆內軟,塗上煉奶及花生醬,極具吸
引,再配合H.D.雪糕來吃,更添滋味無窮。

專人即製班戟:可配合鮮果作餡做鮮果班戟,也可配合雪糕作
餡,來製作班戟心太軟,吃時,外層熱香軟而煙韌,內芯冷凍
香而甜滑,不錯的味覺享受,不過,一定要速吃,否則會滴到
一褲都係呀。

爆谷:場內有即製爆谷機一部,也是這裡的特色,孩子也愛吃
,我也試了點,香脆可口。

朱古力噴泉:噴泉亦有兩個可供選擇,較大的為普通啡色朱古
力噴泉,較細的為白色朱古力噴泉,旁邊放上彩色的棉花糖、
蜜瓜、西瓜、哈密瓜及菠蘿,可供配合朱古力槳來吃,白色的
朱古力槳會比啡色朱古力槳為甜,而水果醮上朱古力槳來吃也
特別香滑甜美,即使遇上酸菠蘿或淡味密瓜,醮上朱古力槳後
,更具吸引呢!

雪糕:採用Haagen Dazs雪糕任食,有四種款式,分別是咖啡、
雲尼拿、士多啤梨及朱古力,Haagen Dazs雪糕水準不用說,非
常掂擋,香滑好味,這是孩子們的至愛,我也吃了不少,在朱
古力噴泉拿點朱古力槳淋在雪糕上,古力槳會變硬,吃時更添
滋味呀,四款H.D.雪糕,我始終最愛的仍然是雲尼拿味道呢!

飲品
凍飲有橙汁,一般橙味;雜果賓治,果香清甜,美味;青檸檬水
開胃醒神,但不太甜;可樂外面沒有擺放,可以點叫的,是不
用收費嘅。

熱飲有咖啡,普通味道,而奶茶檸茶檸水是要自行配製,味
道...就要看自家的功夫了,然而,一般自助餐的啡茶,都是很
普通的啊...。

餐後總結
環境不錯,倚坐窗旁,地方寬敞,侍應們個個微笑有禮,今天
是長假期前夕,未有爆滿,清靜舒適,食物質素不錯,款式不
少,食物補充得頗快,熱葷還不時的轉款,甜品水準很好,這
樣便宜價錢的自助餐,大家吃得非常稱心滿意。
我的300評總結
轉瞬間,在O.R.又過了一段日子,這篇是 Johnny 的第300評,
當初是( 為食)而來,想搵好食又抵食嘅食物。 學習寫評,等待
往後的日子裡,可供回憶及懷緬,又可和這裡的朋友們交流飲
食心得,寫評之餘,也可練習打字,不過,始終是寫評時間比
吃的時間長,寫評,Johnny是以飲食日記形式進行,當然想做
到每次吃的都能記錄下來,但發覺都有一定難度,時間?
Johnny工作算是自由了,但寫評也不能做到與時並進,仍累積
不少食評,以後,食評也盡可能精簡,看來寫評有如跑馬拉松
一樣,要有一定的毅力及興趣。
這裡看見有朋友常提及 ..... ( 唔係好差唶!) ..... ( 噉都話好食!)
其實,美食及好食,卻是因人而異的。
例如:(人稱榴槤是極品,我見榴槤搵定走。)
最緊要自己喜愛的,便為美食。最後也希望食友們做到互相
尊重...彼此間各異的味覺品評。

Johnny 的無聊作品(美味品評)
魔愛吃
魔愛吃
食無最
味無最
物各愛
評各立
--------------------------------------------------------------------------------------------------

甜品區
熟食檔