2010-04-28 3 浏览
因為久不久見到有人POST 食評,都一心想試下,點知都唔易BOOK,結果平日BOOK 到,都OK啦...服務唔錯,WAITER都快手同HELPFUL,好多都好好笑容,抵讚!講真,熟食一般,大部份食物一般水準,飯意粉牛羊扒都唔會有咩意外,平凡D,唯獨係個炸魚球,唔知點解咁彈牙,記得要食...甜品反而好正,好多都超水準,要試下個心太軟同CHEESECAKE...總結食物中上,不過不失,算是平價,可以一試!

總結食物中上,不過不失,算是平價,可以一試!

2010-04-08
  • 心太軟
2010-04-24 117 浏览
呢餐係2009年12月28日, 早排真的忙到抖不過氣來, 現在稍微有時間了, 就要補一補堆成山的食評早一個星期才BOOK位, 本身在WAITING LIST..已大失所望, 但在27日的下午, Le menu打來說有位了, 結果28日帶著興奮的心情去了原來地方真的很小, 也蠻逼挾, 但一心為食而非為情調的, 還可以接受冷盤有大約四款沙律選擇, 個人比較推介薯仔沙律, 亦有火腿哈蜜瓜, 但略為普通龍蝦仔 爸爸說當晚的不夠新鮮, 有霉肉的情況出現魚生則以八爪魚最為鮮甜冷麵每碟只有一小碟, 十分方便,味道不過不失熟食當中的薑汁芥蘭是長期供應, 偏向素食的我十分欣賞 但芥蘭煮得不夠入味, 其實可以說是毫冇薑味, 有待改善炸鯪魚球, 鯪魚肉出奇彈牙,魚肉味突出, 加上新鮮炸出, 留給舌頭難忘的味道卡邦尼意粉 creamy, 算是中上之作其他的熟食交給了家人, 我已走去了甜品的懷抱羊扒, 不是煎也不是燒,似是煮...吃下有渣, 失去了羊扒應有的香羶味 當晚亦不斷推出新菜式, 例如 薯蓉田螺, 炸軟殼蟹,燒雞等, 是正常味道,沒有失望也沒有驚喜甜品(其實這才是主菜哈哈)我是第一個行去甜品區的因為自助

冷盤
龍蝦仔 爸爸說當晚的不夠新鮮, 有霉肉的情況出現
魚生則以八爪魚最為鮮甜
冷麵每碟只有一小碟, 十分方便,味道不過不失

熟食
當中的薑汁芥蘭是長期供應, 偏向素食的我十分欣賞
但芥蘭煮得不夠入味, 其實可以說是毫冇薑味, 有待改善
卡邦尼意粉 creamy, 算是中上之作
其他的熟食交給了家人, 我已走去了甜品的懷抱

甜品(其實這才是主菜哈哈)
我是第一個行去甜品區的
因為自助餐只開始了30分鐘...
先以朱古力噴泉仍開首, 以生果做底, 待冷卻形成脆卜卜的朱古力外層, 也是預期中的沒驚喜
事不而遲,快手試了自製窩夫, (有指示牌的!記住看!), 我就是沒有看, 忘了下牛油就下蛋漿, 卻又誤打誤撞的弄成一個出奇地脆的窩夫, 馬上以2大球HD雪糕點綴, 冰火交加的感覺, 實在難忘
New York cheesecake, creamcheese軟滑甜度適中,不怕滯的我吃了2小塊,焦糖奶凍香滑充滿奶味,不好甜品的媽媽亦忍不住食晒成個!, 木槺布甸甜度亦適中,沒有太大驚喜, chocolate brownie 則太過乾身,沒有brownie獨有的濕潤,頗為失望.另外泡芙有1整舊cream在內,不吃沒有損失
其實當時已反炒了2次格仔餅+HD雪糕球,其他在場人士亦開始吃甜品和加雪糕球在格仔餅上,等了整天...主角心太軟出場了, 個人比較喜歡配以酸maymay的士多啤梨雪糕, 古力味濃, 加上有畫龍點睛的雪糕, 一計之下, 吃了3個, 十分滿足

當晚的waiter服務態度很好
相當有禮貌
今餐吃得十分滿足, 甜胃亦相當滿足
newyork cheesecake
木槺布甸, chocolate brownie
自製格仔餅
泡芙山
雜果tart, chocolate brownie, newyork cheesecake
2009-12-28
生日
newyork cheesecake
木槺布甸, chocolate brownie
自製格仔餅
泡芙山
見加埋一都198..所以決定一試呢間BUFFET..BOOK左6點半..可能得2個人既關係..無安排窗口位..早左到..雖然幾細..但見環境都唔錯..亦可以飲住野先..有橙汁..food punch..桃茶..涷水..熱既有coffe..紅茶同熱水..熱葷都ok..廚師會不斷睇使唔使refill..而過一段時間都會換款..湯有白湯同中湯..同後黎有中式湯水..不過我只係try左白湯..ok既..豬仔骨-好好食..龍俐柳-推介!必食!金華火腿津白-不錯!炸蝦球、魚球,雞扒-唔錯,不過後黎就無左了..即切牛肉同德國腸+法蘭克福腸..ok..不過要食就快..去到後面果人會唔見左..仲有鴕鳥肉..羊架..咖吐牛肉..豉汁青口..日式野有專人係度即切..有三文魚..同另外2種魚生..不過我只係主攻三文魚..三文魚幾好食..不過切得太大舊..可以細細塊會好d..sushi有三文魚..腐皮..鰻魚(成日一出就無)..加州卷等..不過好麻麻姐..所以食左2舊就無再食lu..其實仲有前菜如螺肉..八爪魚..冷面..同一開始出現完就少REFILL既碟仔小食..EG鰻魚豆腐..不過味道一般..所以每樣TRY
見加埋一都198..所以決定一試呢間BUFFET..
BOOK左6點半..可能得2個人既關係..無安排窗口位..

早左到..雖然幾細..但見環境都唔錯..亦可以飲住野先..

豬仔骨-好好食..
龍俐柳-推介!必食!
金華火腿津白-不錯!
炸蝦球、魚球,雞扒-唔錯,不過後黎就無左了..
仲有鴕鳥肉..羊架..咖吐牛肉..豉汁青口..

三文魚幾好食..不過切得太大舊..可以細細塊會好d..
不過好麻麻姐..所以食左2舊就無再食lu..

其實仲有前菜如螺肉..八爪魚..冷面..同一開始出現完就少REFILL既碟仔小食..EG鰻魚豆腐..不過味道一般..所以每樣TRY一個就放棄了..

海鮮有幾種
龍蝦仔,2種顏色既螺,凍中蝦..值得一讚係不斷REFILL..
由於我無食過呢類野..所以都唔知算唔算好食..不過見同場唔係好多人食..

SALAD吧都有幾種揀+成碟生菜可以MIX..
我只係TRY左玉米沙津..
唔錯!

甜品係全晚最正!

心太軟熱辣辣..朱古力真係好流心..但偏甜
焦糖燉蛋超級好食!食左好多個!
CAKE一無就轉款..至少8款..濃朱古力..tiramisu(正)...blueberry cake..mango mosse(差)..New York Chesse cake(正)..黑森林..綠茶CAKE(一般)..ETC
窩夫OK的..
朱古力噴泉右唔甜既水果(西瓜..哈密瓜..鳳梨)反而唔錯..
4種吃緊掉雪糕..朱古力..strawberry..雲尼拉..同coffee..喪食朱古力..

自制PANCAKE..幾好玩..有4種醬..花生..煉奶..果JAM..
爆谷..我無食..不過有人係咁食..
其實有好多細細碟既甜品..排到好令..TRY左2-3樣..味道只係一般..

OVERALL..食物係OK..不斷REFILL..收碟亦快..都幾乾淨..隻隻碟拎起手都熱的..
不過有樣野真係接受唔到..就係好嘈..嘈到好似酒樓..完全傾唔到計..
或者因為呢度比較細..台好近..又用長台..台頭叫去台尾..OMG..結果我真係想傾計都唔得..
所以..如果唔係有PROMOTE既話都係一次夠啦..我唔想耳仔受傷害..

PS.想坐WINDOW位記得早幾日打去BOOK..感覺上佢都幾FULLY BOOK架..
第一ROUND..肥美三文魚..超好食龍俐柳..不錯既津白..仲有俾隻樣遮住既海鮮..
甜品..超甜心太軟..同好食到不得了既焦糖蛋.
不錯既云X..好大隻蝦!
值得一試既NEW YORK CHESSE CAKE
第二ROUND熱食..有CREAM海鮮..唔錯既豬仔骨..+日式前菜-八瓜魚仔..
海鮮類..時細時大啦..同碟仔既鰻魚真係後段就無啦..
唔好食既水果TART同MOSSE小甜品..
真係見到咁大架咋..仲係對鏡影..所以實際係一半大..人多就嘈到傾唔到計了..><
2010-03-18
甜品..超甜心太軟..同好食到不得了既焦糖蛋.
不錯既云X..好大隻蝦!
值得一試既NEW YORK CHESSE CAKE
(非会员)
2010-03-02 30 浏览
回想在Le Menu已超過多次,星期日的膳食水平比星期六好很多,但消費只多小小.所以,星期日要留位才好.星期六就無需要.上週六剛有空,便去進餐.大失水準的一個下午,不知否大厨放假未返,大部份的食物都煮得過火,牛柳粒可以切到-細片,鸵鸟肉可以煮到咬不開,鲮魚球可以弄到细粒過湯丸,牛脷全無味道.怪不得我坐下吃了不多過拾分鐘,便有食客去吃甜品,取芝士蛋糕和吃雪糕.,全場只-半入座.切魚生的厨師,把三文魚刺身可以切到-粒粒,十足吃豬肉粒.全無味道,是否我今天去錯了地方.放取雪糕把手的銀桶,全是-潭濁水,没有人理會,管理十分差,衛生要改善.咖啡也不熱,欠缺加熱設施.除了芝士蛋糕和雪糕,我吃不到喜歡的食物.短期内我不會再去了。

2010-02-27
  • 雪糕
2010-01-30 44 浏览
FAMILY SAT DINNER (buffet 6:30-10pm)講真,食物選擇真係少!咸點食完一碟就想攻雪糕(haagen dazs)連壽司選擇都好少,鰻魚仲要唔好食其他野都好普通,炒蟹d蟹肉好少。以為有喇沙湯底就有d驚喜,點知味道好淡,云吞味道好似東東不過,鴕鳥肉同冷麵都幾好食,冷麵我食左三碗甜品方面,最好係木糠布丁、心太軟同雪糕(HD- chocolate, coffee, vanilla, strawberry), 除strawberry太硬唔係好好之外其他雪糕都正,我總共食左6個scoops!不過以呢個價錢黎講都ok啦,有HD,星期六夜晚,又近地鐵站5大人+1小朋友=$1280

壽司選擇都好少,鰻魚仲要唔好食
不過,鴕鳥肉冷麵都幾好食,冷麵我食左三碗

甜品方面,最好係木糠布丁、心太軟同雪糕

不過以呢個價錢黎講都ok啦,有HD,星期六夜晚,又近地鐵站

5大人+1小朋友=$1280
Laksa
左下: 木糠布丁
2010-01-23
左下: 木糠布丁
2010-01-04 6 浏览
是除夕也是mama的生日, 為咗慶祝這二件大事,我們一早己揾咗book訂呢間LUNCH BUFFET 平時睇OR 都見到別人既讚多, 亦得知1/1 既BUFFET $148 不算太貴, 所以專登帶家人來食呀~地方好細, 無我想像中既大, 一入去就見晒成個BUFFET 場, 甜品地方不太大, 只有幾款蛋糕, 及果凍, 還有自製既窩夫及HD 雪糕雖然食物不算太多, 但都夠食了~第一Round, 我揀咗魚生, 青口, 龍蝦仔, 海蝦, 鵝肝批, 香草包魚生ok 都新鮮, 青口唔腥 ok, 龍蝦仔係特別處理過, 佢吔用牛油煮再加slat, 所以食時覺有牛油味及咸味呀~唔錯唔錯~鵝肝批亦好, 用來塗包加黑醋油一流呀~ 但我揀既海蝦係"梅"差...第二Round , 我揀蛋沙律, 鰻魚壽司. 雜菇沙律, 煙三文魚, 熱盤:牛柳粒, 海鮮蛋沙律超正,有粟米粒及蛋白碎,我又用咗嚟塗包, 好好味鰻魚壽司,亦正, 好過街食既壽司, 雖然細細件, 但新鮮好味~牛柳粒,不錯, 好味海鮮,有田螺,魚,青口, 都好味呀~第三Round, 窩夫, HD 雪糕, 大部份CAKE窩夫自己做, 好得意又開心, 加埋雪糕係
雖然食物不算太多, 但都夠食了~
蛋沙律超正,有粟米粒及蛋白碎,我又用咗嚟塗包, 好好味
牛柳粒,不錯, 好味
海鮮,有田螺,魚,青口, 都好味呀~
第三Round, 窩夫, HD 雪糕, 大部份CAKE
窩夫自己做, 好得意又開心, 加埋雪糕係面, 超GOOD
HD 雪糕, 有冧酒提子, Stwarberry, coffee, 香草味 除了香草味,我每樣都食咗二個球呀~
cake, 大部份都唔錯, 仲有係法式燉奶 都好好味呀
生果, pineapple 超甜, 好正呀~
大家都食得好飽, 連dinner 都無乜食呀~ haha~
仲要同大家講聲,我阿爸超like 粥, 好綿好好味喎~ 大家一定要try

2010-01-01
除夕
2009-12-22 3 浏览
一早想試自助餐, 昨晚終於有機會啦 !!6:15 去到, 侍應好有禮貌, 可先取飲品. 飲品選擇都十分多, 有fruit punch, 鮮橙汁... 另外仲有咖啡. 茶任飲. 一夠鐘便可以出去攞嘢食, 雖然選擇唔算好多, 但係樣樣都啱食, 冷盤有龍蝦仔, 翡翠螺, 凍蝦, 龍蝦仔偏鹹, 其他兩樣都好鮮味. 大路的刺身三文魚都唔錯. 吞拿魚偏淡. 熱盤有雞, 豬, 羊, 牛, 魚 各樣各有一款. 但原來到咗第二 round, 又轉咗款式. 每樣都唔錯. 另有火雞及燒牛肉, 燒牛內太 un, 唔好味. 仲有一個粉麪檔.最喜愛的甜品真的無令人失望, 格仔餅可以親手整, 可惜頭兩個整得太差, 侍應哥哥幫我掉咗. 終於侍應幫我整咗一個係成功的. 雪糕係最好味的Haggen Dazs, 有口款味道. 心太軟果然有水準, 唔太甜. 另有兩個朱古力噴泉, 一白一黑.
一早想試自助餐, 昨晚終於有機會啦 !!

2009-12-21
  • 自製格仔餅加雪糕
2009-12-21 130 浏览
is really nice....i lovin it...I like the environment there and the serviceJust that a manager came to us at 5:30, reminding us that it's the end of the buffetWe kind of shocked: What? Shall we leave immediately, not able to finish the last few spoon of HD ice-creams?? He stayed besides us for awhile, and we ask whether we could finish our food, he said ofcourse. Then we feel a lot relaxed, Haha

2009-12-20
2009-12-13 4 浏览
綜合之前的食評, 提及過的食物全都出現過, 亦都好好味, 一D都唔會似party food 咁一盤盤整熟 '隊' 出來, 熱食有十多廿種, 的確不太多, 但冇問題, 因全都'arm' 食, 輪流出, 每樣食一啖我都飽到試唔晒 ; 好過俾成三十款但求求其其, 冇人食而攪到廚餘咁款冷盤魚生貴精不貴多, 甜品經過細意挑選, 種類都應該照顧到各式甜品精, 我以為唔會有既cream brulee都有(起初見唔到因佢冇燒過), 細細件可以試多D又唔浪費, 飲品都係有多種, 唉, 飲得幾多呀, 但係俾你任飲即刻覺得順晒好耐冇食過咁美滿既buffet, 價錢好, 服務好, 地方好, 食物好, 不停咁refill所有食物, 廚師成日走出來看情況, 俾人老酒店老實盡心不欺場的感覺, 好爽啊!真係要話唔好的只有冇味的田螺及個日好'un'的燒牛肉,超甜fruit punch, 澀的青檸綠茶,其他全部都好

2009-12-08
2009-12-04 16 浏览
呢一餐......已經係我今星期請既第三餐生日飯,哈哈,黎緊仲有幾餐,今個月既卡數...真係唔敢想像。想同BABE食餐好既,又唔係好知食咩,所以諗下不如食BUFFET算啦。見六國酒店星期一至四免加一,剛巧我地又約左星期四,咁就一於黎呢度食啦。我BOOK左 7:30,我只係遲左 5 分鐘,佢已打俾我,我心諗唔駛咁急呀? 去到安排左個窗邊二人位俾我,非常之好。發現真係好多人食,個環境真係幾嘈下.... 有少少似係酒樓咁。不過又平又好既野當然受歡迎架啦,去到拎野飲先,又 4 款選擇,橙汁,什果賓治,青檸綠茶,水..... 青檸綠茶勁清,好似酸酸地既水咁,什果賓治甜甜地咁,幾好飲。出去拎野食啦,先食冷盤,海鮮有小龍蝦,海蝦同翡翠螺。三樣水準都好,翡翠螺好大隻,非常鮮味,超好食! 海蝦一般,都係新鮮既。小龍蝦好好食wor,食左幾隻,好多蝦膏,而且D肉好鮮味,非常唔錯。不過有D好細隻,所以要識得揀。刺身三文魚OK,但另一隻唔知係咪立魚,好鬼腥。佢另外有一個冷盤係鴨肝批,個人覺得呢個好好食。因為鴨肝非常香,有塊火腿可以中和下味道,不過當然不能吃太多,因為頗膩的。熟食選擇不多,但大部分也很好吃! 是真

熟食選擇不多,但大部分也很好吃! 是真的! 通常吃BUFFET的熟食我也不太欣賞,覺得頗粗製濫造,但這裡我試了多款也覺得非常不錯。其中有牛柳粒,牛脷與焗田螺個人也覺得很好。牛柳粒很淋,而且很香肉味,不會太肥膩! 焗田螺有很多薯蓉,吃少少就好了,但田螺味道很不錯。另外還有羊肉,一點也不肥,又不羶,喜羊的絕對可一試。吃了這麼多肉當然要吃些菜啦! 選擇不多,但只想清一下口味,所以沒什麼所謂。

旁邊還有廚師切切切燒牛肉和德國腸仔,不過燒牛肉一般,不是太好吃,有點點un。腸仔有點鹹,有兩款選擇,也是不錯的。

甜品區非常吸引,有朱古力及白朱古力噴泉,不過甜到爆! 我吃了一粒棉花糖已覺得夠了。Haagen Dazs雪糕有 4 款,雲尼拿,朱古力,士多啤梨與咖啡!! 吃了前三款,士多啤梨不是我的口味,太甜。另外兩款當然沒問題,非常好吃。難怪常見到那裡有常常有條隊呢!

自製waffle正! 不過唔係好識用個個焗爐,好彩有個姐姐幫我地。我地加個雪糕上去食真係非常之好食! 我地加花生醬同奶油好似食緊格仔餅,哈哈! 另外還有cheese cake,木糠布甸和心太軟。這 3 款我也覺得非常不錯。不過心太甜實在太漏了,我地二人吃一個已經夠哂數。cheese cake好吃,不可錯過,超香芝士味! 麵包布甸我地吃時已經變得非常凍,所以質感變得很怪很難吃。

最後吃了這麼多東西,自己整返杯檸檬茶消消滯,正! 哥哥服務非常好,我說朋友生日,他還幫我預備蠟燭[添! 有求切應,成日幫我地影相,我地坐到 10:30 d人走哂都無趕我地走,真係非常之好。下次有機會一定要再黎食! 因為我覺得熱盤都好食真係好難得。不過最緊要,都係可以兩個人開開心心咁慶祝生日。=)
海鮮好食
左下角既牛柳粒好正
心太軟,木糠布甸,Brownie
自製waffle
2009-11-30 35 浏览
一直對六國酒店的$188超平自助晚餐很感興趣,終於趁感恩節同老公一起去了試。 晚市自助餐六點半才開始,準時到達的二人發現場內已半滿,後來更是全場爆滿。由於樓底不算高,場內比同類酒店要嘈,幸好二人被安排就坐靠窗角位,相對較為安靜舒適。食物的選擇稱不上豐富,但亦不算少,每樣試一點已經很飽,慢慢介紹如下: 海鮮及冷盤食物敏感未癒,此部份主要是參考老公意見。老公第一時間向小龍蝦、翡翠螺、凍蝦等進攻,新鮮度可以,刺身區的三文魚及八爪魚質素則達中上,鮮美討喜,其他的凍肉、壽司也不差。區內還有其他冷麵、沙律等,但二人興致一般,沒有多試了。 熟食先取甜椒湯與蕃茄包熱身,湯味一般,麵包不是新鮮出爐,大可跳過不理。其餘的熟食試了約八成,忍不住誘惑而吃的炸蝦丸配以沙律醬幾滋味;咕嚕肉不脆但菠蘿極甜多汁;田螺龍脷卷組合挺美味;白汁煙三文魚天使麵恰如其份,比預期好;燒雞、咖哩牛腩、羊架、燒牛脷、炒飯、各式蔬菜等則是正常水準,沒驚喜也沒驚嚇,此外還有專人打理的粥粉麵檔,可二人都沒有試。當中較為出色的,算是由專人負責、銀盤上的雙式德國肉腸及燒牛肉,個人尤愛白色的香草腸,香草味濃,肉汁豐盈,好吃! 飲品場內設果汁櫃及

海鮮及冷盤

食物敏感未癒,此部份主要是參考老公意見。老公第一時間向小龍蝦翡翠螺、凍蝦等進攻,新鮮度可以,刺身區的三文魚八爪魚質素則達中上,鮮美討喜,其他的凍肉壽司也不差。區內還有其他冷麵沙律等,但二人興致一般,沒有多試了。

熟食

先取甜椒湯蕃茄包熱身,湯味一般,麵包不是新鮮出爐,大可跳過不理。其餘的熟食試了約八成,忍不住誘惑而吃的炸蝦丸配以沙律醬幾滋味;咕嚕肉不脆但菠蘿極甜多汁;田螺龍脷卷組合挺美味;白汁煙三文魚天使麵恰如其份,比預期好;燒雞咖哩牛腩羊架燒牛脷炒飯各式蔬菜等則是正常水準,沒驚喜也沒驚嚇,此外還有專人打理的粥粉麵檔,可二人都沒有試。當中較為出色的,算是由專人負責、銀盤上的雙式德國肉腸燒牛肉,個人尤愛白色的香草腸,香草味濃,肉汁豐盈,好吃!

飲品

場內設果汁櫃及咖啡茶檯,前者有fruit punch蜜桃茶橙汁,當中以fruit punch較甜美可口;後者擺放企理,三大座銀壺悅目整齊,各式咖啡奶茶檸茶檸水盡可自行沖製,安排富彈性不錯。

甜品及雪糕

終於講到我最愛的環節,其實在buffet一開始,小妹第一碟即向甜品櫃進攻,有幸為不少甜品開齋,超開心!
先試麵包布甸,味香甜,如濕潤點會更好;木槺布甸合乎預期;焦糖奶凍則奶味香濃、幼滑如絲,誠屬encore之選;其他的各式小切餅也有不壞水準,當中尤以New York cheesecakeMarble cheesecake最好吃,果撻就很普通;朱古力噴泉的朱古力味濃重,點上清甜水果也好吃。然而要數最出色的,一定是新鮮即製甜品,當中首推香濃流心心太軟,七時後不停推出,美味之下我連吞三個;自製窩夫也是必試之選,新鮮焗起香脆可口,加上自選醬料及雪糕,與雪糕心太軟同得冰火之效,美味萬分;即製班戟份外鮮香,配以水果或雪糕亦好吃;而這一切,亦與酒店供應美味高質Haagen Dazs雪糕有關,除朱古力、雲尼拿、士多啤梨,還有蜜瓜味,無論單吃或拌其他甜品,都是滋味無窮!

二人邊聊邊吃,不經不覺三小時飛逝,是很滿足的幸福時光。酒店週一至週四並不收取加一服務費,不介意環境略吵的話,真是個超值buffet選擇啊!

更多相可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=13866
刺身冷盤區
  • 心太軟
  • HD雪糕
  • 自製窩夫
  • 即製班戟
9月27日, 補祝我舊曆生日嘅關係, 一家人今日黎咗呢間六國酒店食buffet~ 因為爸媽都比較守舊, 佢地都唔太鍾意創新野, 所以呢類老牌酒店嘅buffet應該會啱佢地口味~而且 $138一位都幾便宜~::: 冷盤刺身 ::: 食嘅第一時間都係冷盤同刺身類~ 一望冷盤, 有點失望嘅係冇生蠔?! 呢類buffet完全冇諗過會冇生蠔食, 雖然我地都唔係話好鍾意食, 但係點都會食4-5隻, 冇咗真係好似冇咗個靈魂...其他冷盤有凍蝦, 青口, 小龍蝦… 凍蝦偏淡, 小龍蝦好鹹, 正常嘅只有青口… 其他沙律, 煙火腿, 冷麵都屬於正常貨色~ 魚生刺生選擇亦少, 只有三文魚, 八爪魚同劍魚… 不過可以一試嘅係個鵝肝pie, 雖然唔知真係有幾多鵝肝喺裏面, 不過幾有口感, 幾特別~ 配麵包食亦不錯~::: 湯粉麵 ::: 忌廉湯好特別, 有d似係魚翅嘅野喺d湯度, 好creamy, 好正好好味~粉麵有個小檔, 可以自選材料, 粉麵底, 同湯底~ 自選材料嘅餸冇乜特別, 平時打邊爐料咁啦. 粉麵底要咗粉絲跟叻沙湯底, 叻沙味道幾豐富, 有椰汁少少辣啱我, 要咗粉絲都係一個好選擇, 唔會太飽得黎又會

::: 冷盤刺身 :::
其他沙律, 煙火腿, 冷麵都屬於正常貨色~
魚生刺生選擇亦少, 只有三文魚, 八爪魚同劍魚…

::: 湯粉麵 :::
粉麵有個小檔, 可以自選材料, 粉麵底, 同湯底~ 自選材料嘅餸冇乜特別, 平時打邊爐料咁啦. 粉麵底要咗粉絲跟叻沙湯底, 叻沙味道幾豐富, 有椰汁少少辣啱我, 要咗粉絲都係一個好選擇, 唔會太飽得黎又會索到d湯~ 好味!
另外, 喺粉麵檔亦都可以叫粥, 亦係自選材料, 不過粥底比較淡, 冇味, 唔好食…

::: 熱葷 :::
熱葷類都係一如已往, 各種肉類, 意粉炒飯, 選擇唔多, 但樣樣都幾好味! 尤其是蘿白牛腩, 白汁意粉, 牛脷都很不錯~

::: 燒烤 :::
比較特別嘅一類, 應該係標榜住燒烤類, 可惜燒出黎嘅食物都唔太有燒烤嘅味道… 包括有牛仔肉, 豬肉腸, 雞肉腸, 蔬菜如椒類, 翠玉瓜. 我食嗰舊牛仔肉偏生, 肉味欠奉. 豬肉腸, 雞肉腸有味但係唔似燒出黎, 似焗咁. 反而蔬菜就燒得幾好食~

::: 甜品雪糕 :::
睇過食評, 都幾期待佢嘅心太軟, 可惜係又一次失望… 因為lunch buffet見唔到心太軟啦! 其他甜品款式都算多, 有cheesecake, mousse cake, brownie, crème brulee, 木糠布甸, 麵包布甸, 仲有爆谷同朱古力噴泉! 各樣味道都水準以上~ 不過要每樣都食都真係都有d困難…
雪糕真係就不可不吃, 因為係我地認為最好食嘅HD, 有士多啤梨, cookie’s n cream, 朱古力同brittle chocolate 4隻味, 食多2球已經抵番~! 仲有就係自製窩夫, 一手一腳整出黎, 唔好食都好玩~

::: 飲品 :::
好多嘅buffet都只係送一杯飲品, 呢度其中一個好處就係可以自斟自飲~ 檸茶奶茶咖啡有, 仲有西瓜汁, 橙汁, 提子汁咁, 供應選擇都幾多, 味道都可以接受~

以一個lunch buffet 黎講, 呢度嘅食物選擇都已經十分足夠, 只係冇生蠔就總係差少少, 其他食物味道都可以接受… 環境都幾靚, 面對住星期日開揚嘅告士打道, 嘆個buffet十分悠閒.
冷盤刺身
熱葷
燒烤ok, 忌廉湯正!
粥唔好食, 叻沙粉絲ok
各式各樣甜品
竟然有爆谷!
自製窩夫
HD雪糕食到夠!
2009-09-27
生日
熱葷
燒烤ok, 忌廉湯正!
各式各樣甜品
竟然有爆谷!
自製窩夫
HD雪糕食到夠!
2009-11-07 13 浏览
2009-8-22, 我地四人到此酒店食午餐。先介紹一下熱熏吧!豬肉軟綿綿的、蔬菜ok:菇...鹵水,特別係豆腐十分ok,青口給我一個驚喜。刺身-三文魚一般啦!質素不大好。自助粉麵份量超少,有魚丸、豆卜、牛肉、生菜、香腸......粉麵等等我就選擇了以上這幾種。雖少,不過,味道都不錯。粥好綿,婆婆都話ok好吃。甜品方面:some of cakes are good taste. 焦糖布甸通常都甜絲絲的,this hotel buffet's are also okay.有些布甸一般。Hagadaz雪糕十分滋味,有四種。格仔餅係自己整o既,可以加雪糕或花生醬...... 我覺得薄荷蛋糕超難食。水果選擇超少,我個人唔鍾愛食軟花糖,覺得好難食。餐飲,我就選了檸蜜,十分ok。
2009-8-22, 我地四人到此酒店食午餐

先介紹一下熱熏吧!

豬肉軟綿綿的、蔬菜ok:菇...鹵水,特別係豆腐十分ok
,青口給我一個驚喜。

刺身-三文魚一般啦!
質素不大好。

自助粉麵份量超少
,有魚丸、豆卜、牛肉、生菜、香腸......粉麵等等
我就選擇了以上這幾種。雖少,不過,味道都不錯。

粥好綿,婆婆都話ok好吃。

甜品方面:
有些布甸一般。Hagadaz雪糕十分滋味
我覺得薄荷蛋糕超難食。

水果選擇超少,我個人唔鍾愛食軟花糖,覺得好難食。

餐飲,我就選了檸蜜,十分ok。
熱熏
2009-08-22
熱熏
自選粉麵
格仔餅
意料之外的發現灣仔區竟然有咁ga價錢……咁ga…buffet重來唔知六國酒店有buffet食第一次為….小選擇….但啱食……自助餐寫食評冷盤有蝦、龍蝦仔、翡翠螺、鵝肝……冷麵 ….好好味…全部都不過不失刺身 - 三文魚還很新鮮….其他再無試 Lu!!!熱盤有我無食太多豬牛羊雞海鮮……都樣樣齊….味道不錯羊架好好食….冇騷味燒牛仔肉 我無食 但 紅紅地且唔"鞋"的肉 朋友力撐!!!即滾粥、,粉麵檔 & 炸蝦丸….唔錯唔錯….我鍾意甜品 (無緣接觸的我)心太軟….一流….. 的評價….一流到要我寫食評P:有人食兩個….有人食幾個…即好味!!自製waffle…... H記雪糕……美味!!!仲有橙汁…..雜果賓治….任飲HK$188無加一的價錢
意料之外的發現
灣仔區竟然有咁ga價錢……咁ga…buffet
重來唔知六國酒店有buffet食
第一次為….小選擇….但啱食……自助餐寫食評

冷盤有

刺身 - 三文魚還很新鮮….其他再無試 Lu!!!

熱盤有
我無食太多
豬牛羊雞海鮮……都樣樣齊….味道不錯
羊架好好食….冇騷味

燒牛仔肉 我無食 但 紅紅地且唔"鞋"的肉 朋友力撐!!!

即滾粥、,粉麵檔 & 炸蝦丸….唔錯唔錯….我鍾意

甜品 (無緣接觸的我)
心太軟….一流….. 的評價….一流到要我寫食評
P:
有人食兩個….有人食幾個…即好味!!
自製waffle…... H記雪糕……美味!!!

仲有橙汁…..雜果賓治….任飲

HK$188無加一的價錢

蝦&龍蝦仔
2009-11-04
蝦&龍蝦仔
2009-10-25 12 浏览
星期日本來想去紅煙窗食自助午餐,不過訂唔到位,所以上Openrice 搵食。見到有會圓食評講六國酒店連加一服務費138元覺得可以去試。餐廳的環境舒適,地方都算大檯不算密。食物方面:冷盤有:三文魚生、吞拿魚、八爪魚、什錦壽司、凍蝦、龍蝦仔、青口。 熱食有:炸蝦仇、茄汁魚柳、中式青口、燒牛肉、滷水鴨。 豬頸肉、雞肉串燒、蔬菜、炒飯、干燒伊麵。 甜品有:朱古力噴泉、爆谷、多款蛋糕、雪糕。 其他有:自選湯粉、麵、沙律。 特色有:自製格仔餅、橙汁、櫻桃提子汁、什果賓治任飲。食物味道:中式青口、 燒牛肉過得去、龍蝦仔好咸、炸蝦仇、尤魚頭壽司鮮甜。 其他食
餐廳的環境舒適,地方都算大檯不算密。
熱食有:炸蝦仇、茄汁魚柳、中式青口、燒牛肉、滷水鴨。
豬頸肉、雞肉串燒、蔬菜、炒飯、干燒伊麵。
甜品有:朱古力噴泉、爆谷、多款蛋糕、雪糕。
其他有:自選湯粉、麵、沙律。
特色有:自製格仔餅、橙汁、櫻桃提子汁、什果賓治任飲。
食物味道:中式青口
、 燒牛肉過得去
、龍蝦仔好咸
、炸蝦仇
、尤魚頭壽司鮮甜

其他食物味道都OK,但是補充很快。
但當日全場八成滿,總括來說食物也可以是不錯的一餐。
龍蝦仔好咸
尤魚頭壽司、青口好味