2011-07-15 228 浏览
吃自助餐慶祝暑假開始。冷盤:款式多,其中我記得的有~沙律:蔬菜很新鮮,有不同的沙律醬,另有芝士粉、煙肉粒,足以自製凱撒沙律。冷麵:一小杯,份量恰當,但比較鹹。火腿有四款,其中有一款很滑。螺肉很新鮮。刺身:要待師傅切,幸好不多人排隊,不需等很久。每款有三塊,三文魚頗新鮮,可惜魚肉內有些「筋」。熱薰:有黃油雞、燒鴨、紅酒燴牛尾、羊扒、清炒時蔬、釀蟹殼、意粉、粥、粉麵等,味道不錯。甜品款式充足,有朱古力噴泉、蛋糕、麵包布甸、心太軟等等,擺放整齊兼很注重衛生,每一款蛋糕都以透明膠蓋蓋好。蛋糕:個人很喜歡甜食,所以全部蛋糕都很喜歡。雪糕:是Häagen-Dazs,吃五、六球已值回成本,哈!有士多啤梨、朱古力、咖啡和雲哩拿味,正!自製窩芙:有得玩、有得食班戟很易做,味道好,另有四種配料,包括花生醬、朱古力醬、士多啤梨醬和煉奶,個人認為士多啤梨醬最好吃。爆谷:沒想到Le Menu會有爆谷機,任食任添,令人滿足。班戟:為我們做班戟的竟然是切刺身的師傅,可見他們多才多藝,呵呵!班戟的配料由自己隨意添加,由於即叫即做,熱乎乎,很美味。餐廳不算大,不太寬敞,有些顧客會坐得很近放食物的地方,雖然拿食物會很方便
自助餐慶祝暑假開始。
冷盤:款式多,其中我記得的有~
冷麵:一小杯,份量恰當,但比較鹹。
火腿有四款,其中有一款很滑。
螺肉很新鮮。
熱薰
甜品枱
蛋糕:個人很喜歡甜食,所以全部蛋糕都很喜歡。
Häagen-Dazs雪糕
自製窩芙:有得玩、有得食
自製窩芙
爆谷:沒想到Le Menu會有爆谷機,任食任添,令人滿足。
爆谷
班戟的配料由自己隨意添加,由於即叫即做,熱乎乎,很美味。
班戟
餐廳不算大,不太寬敞,有些顧客會坐得很近放食物的地方,雖然拿食物會很方便,但人來人往,相信感覺不太舒適,有些顧客更要坐在門外,幸好我們早已訂位,坐在近窗的位置,環境不錯。
2011-07-08
自製窩芙
Häagen-Dazs雪糕
爆谷
班戟
熱薰
  • 窩芙
2011-07-11 17 浏览
六國BUFFET出名多年, 終於可以一試.1. 價錢實惠, 6:30-10:00 時間充足, 飽到試唔晒. 2. 地方唔算大, 唔洗名貴食材, 絕大部份好食, 有refill, 有新款出, 熱冷盤沙律甜品分佈平均, 滿足各類人士喜好3, 服務非常有禮, 勤收碟 (我覺得太頻密添)必食推介如下:熱盤 - 忌廉菠菜湯, 蒸魚, 羊架, 切豬手片, 蝦丸, 炸魚柳, 白汁青口, 粥麵檔冷盤 - 鴨胸, 凍肉, 火腿, 沙律, 三文魚甜品 - brownie, 自製格仔餅, 心太軟, 焦糖燉蛋, 蛋糕, 果撻, 朱古力噴泉, 雪糕, 菠蘿, 紅豆沙麻麻地有(主要原因是肉鞋/ 無味) :切牛肉片, 八爪魚生, 小紅龍蝦其他都好好食, 有位梗係試晒佢啦. 整格仔餅時要睇說明, 朱古力噴泉漿+雪糕可做成脆皮雪糕唯一人多嘈少少, 通道較窄小心d, 呢d可以接受
六國BUFFET出名多年, 終於可以一試.
3, 服務非常有禮, 勤收碟 (我覺得太頻密添)

必食推介如下:
冷盤 - 鴨胸, 凍肉, 火腿, 沙律, 三文魚

麻麻地有(主要原因是肉鞋/ 無味) :
切牛肉片, 八爪魚生, 小紅龍蝦

唯一人多嘈少少, 通道較窄小心d, 呢d可以接受

2011-07-10
  • 心太軟
  • 青口
  • 忌廉菠菜湯
2011-06-23 31 浏览
今次已唔係第一次黎六國酒店LE MENU,一講起BUFFET物超所值既選值就梗係歷度,雖然歷度地方唔大,食物方面既排場都冇其他地方咁大場面令人望到都興奮,不過歷度應該有既食物都有,都係會令客人食到飽到郁唔到~我覺得熟食方面,牛肉D鞋,其他野都OK,刺身方面OK,只係個服務員態度唔太好甜品方面,蛋糕質素都係普通,H記ICE-CREAM一定都係比較受大家歡迎選擇,LE MENU仲有一個好得意既地方就係可以俾客人自己親身試整格仔餅,好多客人都排隊等整以$138免加一食LUNCH BUFFET係而家歷個時代已經好少有,$138既價錢LE MENU絕對係物超所值
格仔餅
格仔餅
2011-05-18 29 浏览
泥梗22號,就系我honey第15個月ge紀念日;;旦系果日就吾得閒;;就提早左慶祝,,就簡左金日;甘大家又想食buffet,,咪上左泥openrice到睇;;就發現到六國酒店價錢刀幾抵,加上仲系免加一,依家間間酒店刀要加一,,系唯獨呢間吾洗;;心思思咪走去試下 甘吾單止系我同honey食喇;仲有佢d fd, 1共5個人,,甘我地就book左7點半;去到果時,,刀滿滿地,,驟眼睇,d食物吾算太多同埋吾夠多元化;不過最基礎果d 1定有;好似有3文魚,,有8爪魚,等等喇;;甜品1定有喇,,仲有個朱古力噴泉;;仲有個粉麵區牙同埋d熱食區l0r;;雖然系少d野食;;旦d 水準刀ok咖;先講凍食果part先 -3文魚,8爪魚,劍魚: 好鮮好甜-田螺: 鮮甜爽口<-----推介-熟蝦: 好彈牙-雜菇: d味有少少怪,,吾太好味-冷麵: 本人吾太鐘意陣味熱食part:-青口: 辣得泥好過癮-炸蝦丸: 爽口彈牙-羊肉: 1d刀吾so,同埋d肉好"林" <-----推介-牛排: 睇落去系紅色,,甘又吾系代表佢吾熟啵,,系岩岩好,肉質吾韌仲保留到d牛味-咕嚕肉: 由於佢岩岩整起,,所以好脆
泥梗22號,就系我honey第15個月ge紀念日;;
旦系果日就吾得閒;;
就提早左慶祝,,就簡左金日;
甘大家又想食buffet,,
咪上左泥openrice到睇;;
就發現到六國酒店價錢刀幾抵,加上仲系免加一,
依家間間酒店刀要加一,,系唯獨呢間吾洗;;
心思思咪走去試下

甘吾單止系我同honey食喇;
仲有佢d fd,

1共5個人,,甘我地就book左7點半;
去到果時,,刀滿滿地,,
驟眼睇,d食物吾算太多同埋吾夠多元化;
不過最基礎果d 1定有;

先講凍食果part先

-3文魚,8爪魚,劍魚: 好鮮好甜
-田螺: 鮮甜爽口<-----推介
-熟蝦: 好彈牙
-雜菇: d味有少少怪,,吾太好味
-冷麵: 本人吾太鐘意陣味

熱食part:

-青口: 辣得泥好過癮
-炸蝦丸: 爽口彈牙
-羊肉: 1d刀吾so,同埋d肉好"林" <-----推介
-咕嚕肉: 由於佢岩岩整起,,所以好脆,酸酸甜甜甘,好開胃

甜品part:

-朱古力布朗尼 (brownies): 雖然系甜左小小,,旦系好濃郁ge朱古力系個口到
<-----推介
-薄荷朱古力芝士蛋糕: 入口之後,好香ge薄荷味,仲有濃濃ge牛奶味
-薄荷馬卡龍: 好大陣薄荷味,好清香,,個馬卡龍餅好脆,,過左好耐刀吾會塌落泥

-自製格仔餅: 汁醬好多選擇,,而且d指示好明確<-----推介
-朱古力噴泉; 雖然就無泡芙畀我地沾泥食,,旦系就有d生果,好似西瓜,,菠蘿,,火龍果,,棉花糖畀你點泥食
-杞子桂花糕; 鐘意食甜ge人 1定鐘意,,因為好甜,旦系吾太膩,,好清 ,超好食

其他:

-麵包: 無咩味

-蜜桃茶: 甜而可以解渴
-雜果賓治: 吾太好飲
-橙汁: 好味 ;)

除左d食物有水準之外;
d服務生 ge態度刀值得讚一讚;;
佢地好超有禮貌

依家好難得有間甘抵食ge酒店,仲要服務態度好好咖喇

真系值得讚一讚
鴨胸 + 凍肉 +煙3文魚 +煙魚 +千島醬
3文魚 + 劍魚 + 8爪魚
蜜桃茶
環境舒適
杞子桂花糕
自製格仔餅 + 薄荷朱古力芝士蛋糕 + 雜果撻+朱古力brownies
朱古力brownies + 燉蛋 +西瓜
朱古力brownies + 燉蛋 +西瓜
  • 羊肉
  • 朱古力brownies
  • 田螺
拖下拖下,拖成一個半月,先有點動力去處理這篇食評.每次寫自助餐篇我就是這樣,拖得就拖.無他的,見到一大堆資料和一大堆相片,已經無心機去逐一歸位再次來到六國酒店吃自助餐,無他的,一條的算式,少少錢就滿足大大"欲望",未嘗不可?自助餐正式是六點半開始,不過我們例牌早到的,估不到有幾家人比我們更早喎(大家也很心急?)服務生有禮地帶我們入內後,便說可以飲住飲品等待自助餐的開始凍飲有凍茉莉茶,橙汁和雜果賓治.熱飲有就咖啡,紅茶,檸檬片,連冰水熱水也提供好.滿足大眾人士.今次我飲得最多是凍茉莉茶,清香而無甜,飲後令喉嚨也感到舒服先說我沒試過但老友很對口味的環節:凍肉拚盤,餐廳提供不少款式,如幾款火腿,鴨胸,鮫魚,煙三文魚等.然後又是我無興趣的刺身分別有三文魚,吞拿魚,魷魚和八爪魚.全放在櫃台中,師傅即叫即切的.老友說刺身質素不錯.我見到刺身全都立立令,應該夠哂新鮮了吧.對了!壽司配套除了豉油和WASABI之外,竟然有壽司薑啊~~我太LIKE了食到要請師傅幫手加添...至於壽司,有三文魚,魷魚,鰻魚,幾款太圈等,我食了蝦壽司,腐皮壽司,飯軟料鮮都不錯.而冷盤區分別有海鮮,小食和沙律.海鮮只有三樣,龍

再次來到六國酒店吃自助餐,無他的,一條[便宜+豐富]的算式,少少錢就滿足大大"欲望",未嘗不可?

(大家也很心急?

凍肉一覽
然後又是我無興趣的刺身
我太LIKE了食到要請師傅幫手加添...
老友吃
而冷盤區分別有海鮮,小食和沙律.海鮮只有三樣,龍蝦仔,大翡翠螺和大蝦.由於留肚食熟食,只能淺嚐幾隻大蝦,鮮甜彈牙
小食有蝦沙律杯,鰻魚豆腐,冷麵.而已撈沙律款都算有特式,起碼不是沙律醬大哂那些
鮮果沙律,海鮮南瓜粒沙律,牛肉豬頸肉泰式沙律等,用料新鮮不得止,每樣味道都有其風格.當然不乏自己選配菜和醬汁的自撈沙律區啦.
冷盤 / 刺身壽司
終於來到我最愛的熟食系列~先等我寫出是日精選

包括白汁燴香滑龍利柳,彈牙足料的炸蝦丸,看來不錯的炸鯪魚球,搶手貨的蒜蓉蒸扇貝,大大條蒸魚,炒得乾身又香口的楊州炒飯,雜菌香滑忌廉燴意粉,油多了點但有鑊氣的蒜蓉炒芥蘭,最後是我沒接觸的羊架,羊脾片,牛柳粒,炆豬肉片及燒鵝.款式上是說比上不足,比下有餘了
重點是大部份都是我喜愛食,特別是炒飯和炒芥蘭
我吃了不止一次呢.
我的第一轉
再來第二轉
食到此的確飽到八成
但當然要繼續下去!!粥檔,粉麵檔及位於一邊的牛扒櫃,對前兩者跟本甩不到愛慕,怎能不食呢!!
粉麵粥檔 / 自選配料
麵檔是大家在配料和麵底區選擇好,沒有限制份量
之後給廚師將之煮熟.湯底有清湯,豬骨湯和喇沙.我鐘意喇沙的香但食不到其辣,所以叫師傅加添清湯下去,最後出來是唔辣又唔淡,只怪自己的奇怪
相信原味喇沙也辣不到去邊了
材料款式眾多,最怕你不夠食力呢!至於好好食的鮮蝦水餃要請廚師拿才有,並不在外面材料盤找到,記得不可錯過.

至於粥也是這樣做,分別是材料放於攤檔內,只需直接同廚師ORDER便可.包括有雞絲,魚片,皮蛋等,ORDER後廚師加入一碗粥於鋁煲中即滾,完成後自己再加入喜愛的配套,如香蔥,油炸鬼,炸花生等等,即制成香氣撲鼻的粥品.粥底香綿,夠傑身,是我喜歡的質感.
澱粉質是我朋友
終於寫到最後了
甜品方面一直都不是我所好.不過!這裡最特別是有自制格仔餅,超吸引我!
操作容易
材料全部準備好,最緊要下的蛋醬份量要夠厚,否則出來會燶掉的啊
蛋香鬆軟熱辣的格仔餅配以經典的花生醬和煉奶,簡直美味動人
窩夫自家制
不鐘意吃格仔餅也無問題,因為還有廚師負責的班戟做後著.完成後自己加料,班戟配套有忌廉,糖漿,彩虹碎碎,也可以去甜品區,將菠蘿,火龍果,西瓜, Häagen-Dazs雪糕(士多啤梨,雲尼拿,朱古力,咖啡),做一個生果雪糕班戟呢
班戟即叫即制
其餘甜品,大型的有麵包布甸,泡芙山,黑白朱古力噴泉及八點後才出現的即制爆谷.蛋糕款有朱古力慕絲,藍莓芝士蛋糕,豆腐芝士餅.
甜品區一覽
小型的有木糠布甸,果撻,朱古力椰汁糕,軟心朱古力蛋糕.桂花糕,楊枝甘露糕
甜品階梯
象徵式食了幾款甜品,以軟心朱古力蛋糕和豆腐芝士餅幾合我口味.

服務生客氣有禮,做事快手快腳,由於枱與枱位置之間較窄,如果兩方剛好行正同一條行,服務生都會先作出禮讓.這是小事但亦是我偏著重留意的地方.

自助餐篇道出我想說的:在二月份得到開飯給予自助餐達人的名號,雖則受之有愧...(天音:你不知幾高興啦
).自問食自助餐頻率約兩三個月先一次,並不像其他達人經常能周圍搵新野食寫報告.而且我篇篇食評內容又長又沉氣,自助餐更甚啦,大龍鳳般.再三多謝開飯人員及...潛伏你地體內的悶不瓜精神.哈哈哈哈 XD
2011-03-13
澱粉質是我朋友
操作容易
凍肉一覽
2011-03-30 262 浏览
Treating teenagers to dinner can be a dangerous proposition, but buffet is always a good bet. With no guidance other than a budget and reviews from Openrice, we opted for Le Menu.Having been through countless buffets, I wasn't really expecting any gourmet dinner (at this budget), but was just hoping for decent food for my young friends (and older friends too).The restaurant, just like the hotel, was recently refurbished and looked comparable to other 4-star hotel restaurants. The place was qu

The restaurant, just like the hotel, was recently refurbished and looked comparable to other 4-star hotel restaurants. The place was quite small and at first glance, there didn't seem to be a lot of varieties on display. Turned out they had a good selection from starters to hot dishes to desserts.

The salad was fresh, as was the seafood. My young friends assured me the sushi(!) was delicious with a capital "D". As I had a dinner to attend after this buffet dinner - yes, I really did - I only sampled a few dishes:

Lamb chop was tender, not over-done, well-flavoured.
chicken curry was tasty though couldn't find a lot of chicken.
roast beef received a thumbs-up all round.
fish ball noodles in pork bone broth was good, but I was told that the laksa soup base was watery.
crepe was made on request, good stuff, but I made my own version with bits and pieces from different tables: lemon pieces from the salmon counter, butter from the bread basket, sugar from the dining table
Freshly made crepe
Judging from the amount of desserts consumed by the girls, I would say that dessert was the highlight. I didn't try the chocolate fountain, I just like the look of it!
At $218 per person without service charge, this is really hard to beat. Definitely worth a try.
2011-03-29
Freshly made crepe
2011-03-14 23 浏览
六國的自助餐算是便宜的酒店級自助餐,$238全包何其勻真。食品方面,BAR檯由門口一直延伸至大廳的最底:(A)爆谷、班戟。(B)海鮮、沙律(C)刺身、壽司。(D)飲品(E)中式熱葷:豬、羊、雞、牛、菜、炒粉麵。(F)牛扒、即煲粥、即煮車仔麵。服務:很好,服務員有禮,而且收碟速度快。總評:清潔度不錯,而且食物在預期中好吃,以$238這個價錢是很超值。勉強要彈的,也許就是部份食物和甜品的味道不足,應該是見習廚師的作品,但總算在賣相方面搭夠。
六國的自助餐算是便宜的酒店級自助餐,$238全包何其勻真。

食品方面,BAR檯由門口一直延伸至大廳的最底:

(A)爆谷、班戟。

(B)海鮮、沙律

(C)刺身壽司

(D)飲品

(E)中式熱葷:豬、羊、雞、牛、菜、炒粉麵。

(F)牛扒、即煲粥、即煮車仔麵。
車仔麵檔,自己選料交俾師傅
神秘的中式熱葷,不過大多不太好吃
各式沙律,大多幾好吃。
日式前菜,一早分好
凍肉款式奇多,而且很好吃
煙三文魚乃必食推介!!
不斷refill的海鮮,幾好食,而且乾淨
甜品,賣相吸引,但部份味道略淡
名牌H字頭雪糕
自製窩夫,其實使用方法好簡單
刺身,由師傅代砌。
服務:很好,服務員有禮,而且收碟速度快。

總評:

2011-03-13
車仔麵檔,自己選料交俾師傅
神秘的中式熱葷,不過大多不太好吃
各式沙律,大多幾好吃。
日式前菜,一早分好
凍肉款式奇多,而且很好吃
煙三文魚乃必食推介!!
不斷refill的海鮮,幾好食,而且乾淨
甜品,賣相吸引,但部份味道略淡
名牌H字頭雪糕
自製窩夫,其實使用方法好簡單
刺身,由師傅代砌。
2K
2011-03-11 38 浏览
10-3-2011約朋友 J 食 lunch 由我拍板, 當然要搵個好坐一點的地方, 打電話問過得悉呢間人氣 buffet 店的 lunch 除了 semi-buffet 之外, 亦有「非 buffet」的 3-course set 供應, 就訂呢度試試吧. 大家都叫了 executive set, 有 starter, main, dessert 及 coffee / tea.Waiter 先捧出一籃麵包俾我哋揀: 揀了蕃茄 foccacia 及 baguette, 不過後者好韌, 前者則超乾, 兩款都唔多掂喎...Starter 揀了shrimp bisque: 飲落幾濃「蝦殼」的味道, 仲有大量爽口的蝦肉增添咬口, 不過有點太鹹, 質地亦略嫌稀了少少, 可以更好的.無試朋友的 Caesar salad with seared scallops, 賣相不錯, 朋友亦話「幾好食」,「芝士味好香」etc, 應該都不錯吧.Main 揀了 pan-fried tiger prawns with light XO sauce ($128): "light XO sauce" 似淡味版
semi-buffet 以外
baguette 及 tomato foccacia 都唔多掂
shrimp bisque 賣相勝於味道
pan-fried tiger prawns 不錯
朋友 order 的「7 成熟」lamb loin, 果然 medium well done
coffee cheesecake 麻麻哋
咖啡都麻麻
好坐, 但原來好嘈, 只怪我估計錯誤...
10-3-2011

Main 揀了 pan-fried tiger prawns with light XO sauce ($128): "light XO sauce" 似淡味版 lobster cream sauce 多一點?
蝦頭無嘢食, 不過蝦身肉質結實, 煎得香亦算鮮甜, 幾好食; 配角有薯仔, zucchini, 紅蘿蔔及我唔食的燈籠椒, 最喜歡薯仔, 又腍又香; 最唔掂就係 zucchini, 軟撻撻又濕溼溼

試了一件朋友的「7 成熟」roasted lamb loin with herb crust ($128):「7 成熟」應該係指 medium well done? 自己食唔慣咁熟的羊肉, 羊味亦似乎淡了 d, 不過的確 medium well done 的, 肉質軟熟, 帶點 mustard 的酸香, 都 ok 的.

Dessert of the day 係 coffee cheesecake? 食落幾有咖啡味及 cream cheese 味, 質地我就覺得「魚膠」咗少少; 而餅底就濕濕的又有點「泥」, 似足索了水的 cookie crumbs, 唔喜歡; 面頭塊朱古力味道就幾假, 而且太甜.

最後的熱咖啡聞落一般香, 質地有點稀, 供應的奶亦幾稀, 落埋糖飲仍覺苦澀, 麻麻哋.

食物 ok, 老牌酒店服務就當然好; 而環境就比預期中嘈得多, 不過既然呢度係 buffet 餐廳, lunch 又會供應 semi-buffet, d 人「黐出」咁轉又大大聲講嘢, 都唔係 d 咩出奇的事, 只怪自己估計錯誤吧.

埋單每人約 $140, 可以一試的.

多謝晒朋友專程趕到灣仔同我食呢餐飯, 下次不如我過中環?

>> 本文另記載於 http://locusttunghok.blogspot.com/2011/03/le-menu.html
2011-03-10
semi-buffet 以外
pan-fried tiger prawns 不錯
好坐, 但原來好嘈, 只怪我估計錯誤...
2011-03-10 28 浏览
一個自助晚餐可以唔使加一..我真係第一次食..仲要係酒店水準及港島區...都算ok^^我地一家三口...食得好開心.首先食三文魚剌身.八瓜魚刺身.之後再食龍蝦仔...嘩..好甜呀!呢個價錢我係西貢食都唔得la~係咪呀!佢地d服務生..收碟好快..呢個值得一讚...起碼唔會令我的女兒攪亂我的食物..嘻嘻!希望下一次再來食....
2011-03-08
2011-03-05 15 浏览
昨晚家人生日, 揀左間比例平的自助餐..感覺上, 除左價錢之外, 其他都冇咩可取之處, 我的意思唔係話餐廳的食物唔好, 而係冇咩好食, 基本上係冇一種食物會令人留下印象~冷盤來說, 沙律, 刺身, 冷盤都有齊晒..熱盤都係樣樣有D, 蒸魚, 雞, 羊扒樣樣有, 仲有一個粥麵擋...甜品方面就好一點, 比較算多選擇~ 喜歡吃甜的都應該唔會失望...整體來說, 這個自助餐可以一試...不過都係試一次好了~~~
昨晚家人生日, 揀左間比例平的自助餐..

冷盤來說, 沙律, 刺身, 冷盤都有齊晒..

2011-03-03
生日
2011-01-29 41 浏览
食物水準都可以, 環境衛生抵食都ok, 但遇到個服務態度差嘅部長, 搞到哂mood! 都係嚟食嘢啫, 唔係咁嘅態度對待客人, 今時今日咁嘅服務態度, 真係唔會再幫襯第二次!!!
都係嚟食嘢啫, 唔係咁嘅態度對待客人,
今時今日咁嘅服務態度, 真係唔會再幫襯第二次!!!
2011-01-28
雖然係星期五晚但早一日打去訂台都話要waiting list,前面有6張台等緊果隻要有人no show或cancel booking先會輪到位好彩星期五下午3點幾就打黎話安排到位咋!!! buffet6:30p.m.開始,當日6:30去到即刻安排入座同男朋友一齊去食$228 無須加一服務費,好少有係灣仔既晚餐黎講,仲要係buffet,非常抵食入面環境好靚,好柔和,可能係坐窗口位,好舒服!唔會好迫咁,值得一讚入座果陣我見到佢有本簿,佢會事先安排好邊個坐邊架所以如有特別要求,打去book果時單聲就得啦!食左好多海產不過選擇唔算多上面已經係所有海鮮類(未包括日式果d e.g.魚生)海螺夠fresh龍蝦仔就爭少少日式美食好味呀!去拎左幾次先夠皮沙律是意外的新鮮熟食耐唔耐會轉菜式可以隔一陣出去行一轉,會有驚喜有蟹,但我地無食仲有即製生滾粥檔,自選材料,有師傅幫你煮,不過太飽最後都無食到不得不吃的心太軟另外,飲品方面大大力讚鮮榨橙汁夠哂濃好味過果汁先生仲有薄荷賓治 and 低糖凍綠茶 and 冰水凍飲只有呢幾種熱飲有紅茶同咖啡,自取lemon or 糖 or 奶只有呢2種服務方面refill快,
雖然係星期五晚
好彩星期五下午3點幾就打黎話安排到位咋!!!

同男朋友一齊去食
$228 無須加一服務費,好少有

係灣仔既晚餐黎講,仲要係buffet,非常抵食
好靚,我地兩個人吃,安排左係落地窗旁,望告士打道,好靚呀!坐得好舒服
入座果陣我見到佢有本簿,佢會事先安排好邊個坐邊架
所以如有特別要求,打去book果時單聲就得啦!
正,1stround
食左好多海產
不過選擇唔算多
上面已經係所有海鮮類(未包括日式果d e.g.魚生)
海螺好好味好鮮甜,不過有d沙..蝦不過不失,無咩特別,龍蝦仔好難去殼,而且論好味既話,一般既瀨尿蝦會比較出色
海螺夠fresh
龍蝦仔就爭少少
上面係饅魚凍豆腐,幾滑,推薦!魚生都好新鮮,唯一唔太滿意係每一次都只係配得好少俾你 = = 仲切得好細條、好幼,如果想食多d就要出多兩次去排隊,麻煩左少少
日式美食
好味呀!
去拎左幾次先夠皮
冷麵正,好迷你的,唔會浪費,可以試下,兩三啖食完;沙律非常好、新鮮,特別推薦雜果沙律
沙律是意外的新鮮
熟食,炸蝦球好好味!剛炸起的,牛扒超難食(勁鞋口),羊架好味,菜炒得太老
熟食耐唔耐會轉菜式
可以隔一陣出去行一轉,會有驚喜
有蟹,但我地無食
有哈記雪糕,回本之作,自製窩夫都好過隱,想落咩醬就咩醬,岩返自己口味,幾正
正,cheese cake芝士味濃,但係口感麻麻,feel到有粉... 心太軟就好好味!仲暖架,好正,泡芙都好正!甜品真係做得幾好
不得不吃的心太軟

另外,飲品方面
大大力讚鮮榨橙汁夠哂濃
好味過果汁先生
仲有薄荷賓治 and 低糖凍綠茶 and 冰水
凍飲只有呢幾種

熱飲有紅茶同咖啡,自取lemon or 糖 or 奶
只有呢2種

服務方面
refill快,真係好快
收碟都算快
不過有時會收埋你未食完果碟..........

最後要講下個toilet
非常之乾淨

而且有暖水洗手
好難得!!

整體黎講
食品質素唔錯,值呢個價

但係選擇真係好少.....只有最大路果d,成扣分一大重點

要回到本既話,要食多幾轉魚生同哈記雪糕

$228一個人,其實有更多其他選擇,就算唔係自助餐,都會食得滿意d(不過要係返灣仔區就難少少)
下次同家人去食應該會選第2間

2011-01-21
正,1stround
  • 心太軟
  • 橙汁
  • 海螺
  • 魚生
2010-12-19 7 浏览
在Budget極度有限的大前提下,要找間似樣的酒店吃自助餐實在不易,這時,我想起了來過好幾次的六國酒店Le Menu。這個場不大,食物選擇亦不多,但基本的也有供應,而且勝在水準穩定。以$238這個價位,絕對吃得過。由冷盤先介紹起,這兒沒有生蠔,對某些朋友來說可能打了折扣。不過,其小龍蝦和凍蝦,均是鮮甜;翡翠螺肉厚,甜美,有咬口,大抵也彌補了沒有生蠔的不足。進入刺身和壽司的環節,刺身如三文魚大致新鮮,八爪魚亦有點韌,同埋沒什麼味道;壽司,主要是飯糰太實,但配料都是可以的;吃了一小碗冷麵,蕎麥麵是幾爽滑的。熱食的款式不太多,可逐一介紹下。炸蝦丸香脆,口感彈牙,頗有水準的;龍脷卷得靚靚的,味道不對辦;蘿蔔牛腩,我是喜歡蘿蔔多一些,因為夠稔身也清甜沒渣;羊架是過熟了少許;蟹蓋就焗得香口,趁熱食總不會太差。另外跟師傅取了一件燒牛肉回來,同事話太紅太生,於我而言,是對勁,甚至嫌稍稍太熟,但味道是可以的。甜品時間,芝士蛋糕仔富香濃芝士味;麵包布甸香甜又濕潤;朱古力慕思蛋糕香濃幼滑;估唔到食Buffet的心太軟都可以做得流心,算幾好;朱古力噴泉同樣是味道濃郁,跟水果很匹配;外型最吸引的泡芙山,也沒有令

進入刺身壽司的環節,刺身如三文魚大致新鮮,八爪魚亦有點韌,同埋沒什麼味道;壽司,主要是飯糰太實,但配料都是可以的;吃了一小碗冷麵,蕎麥麵是幾爽滑的。

甜品時間,芝士蛋糕仔富香濃芝士味;麵包布甸香甜又濕潤;朱古力慕思蛋糕香濃幼滑;估唔到食Buffet的心太軟都可以做得流心,算幾好;朱古力噴泉同樣是味道濃郁,跟水果很匹配;外型最吸引的泡芙山,也沒有令人失望。

自制窩夫,好玩又好食。新鮮焗出來夠香脆,滿有蛋香,不論加上花生醬、朱古力醬或是煉奶,一樣好食。

這裡的雪糕是採用Haagen Dazs,有四款口味:草莓、曲奇、朱古力和雲尼拿。其實都不用多說,Haagen Dazs的出品又怎可能不好吃呢!不過胃納實在有限,我只每款吃了一球而已。

飲品方面,果汁可自己在外面拿,斟了杯橙汁,可以的,絕對不會是加了水淡茂茂的那種;而咖啡檸茶也是自己沖的,有部咖啡機,這個安排也不錯。

服務都很到位,員工眼明手快,禮貌周周,值得嘉許的。

更多相片可見:http://www.openrice.com/restaurant/write.htm?shopid=3596&IsReview=1&rn=49235.118577898385
2010-11-05 39 浏览
地點有少少隱閉, 都要搵下先搵到佢上到去發覺佢已準備好BABY CHAIR , 不過就冇BB餐具, 反而差少少喇不過景就望告士打道,算開揚啦頭盤有:同埋一般沙律, 粟米紅腰豆果類,普普通通啦熱盤:炸魚我只可以話係有舊魚係入面, 唔係無肉,只係無味羊脾:幾好味, 唔太膻,但又香,幾滋味雞脾:好嫩滑呀,連平時唔鍾意食肉既阿仔都俾面食兩啖(對佢黎講已經算食得多肉) 豬扒:甜甜地, 肉質OK,不過阿仔唔食蒜蓉包:佢有部機俾你自已即席烘包,佢本身隻蒜蓉真係鬼咁香,烘完出黎真係引死隔離西蘭花:佢用左芝士汁, 爸爸唔食得, 不過我同阿仔超鍾意食, 勁香芝士味, 特別係一打開佢個熱盤蓋果下湯有中湯同忌廉湯,中湯無試, 西湯普通甜品:芝士蛋糕:咪就係一件芝士蛋糕咁囉:好綠茶,好紅豆,好栗子,好夾,好味朱古力香蕉慕司:香蕉同朱古力一向都夾到暈,所以食晒木糠布丁:一啖食完都唔知食左囉法式燉蛋:同木糠布丁一樣我一去到已經走去雪糕櫃, 見到佢D雪糕個蓋都未打開, 同埋睇到哈記個嘜頭, 確認正貨有四款:cookie's cream,vanillia,strewberry,chocolate供應埋甜筒, 估佢唔到底
地點有少少隱閉, 都要搵下先搵到佢
上到去發覺佢已準備好BABY CHAIR
, 不過就冇BB餐具, 反而差少少喇
不過景就望告士打道,算開揚啦

頭盤有:
D蝦媽媽話好味,不過青口就無味,龍蝦仔入面竟然有蝦膏藥!

同埋一般沙律, 粟米紅腰豆果類,普普通通啦

熱盤:
由左至右: 炸魚,羊脾,雞脾,豬扒,西蘭花,蒜蓉包

炸魚我只可以話係有舊魚係入面, 唔係無肉,只係無味
羊脾:幾好味, 唔太膻,但又香,幾滋味

豬扒:甜甜地, 肉質OK,不過阿仔唔食

湯有中湯同忌廉湯,中湯無試, 西湯普通

甜品:
甜品(左至右):紐約芝士蛋糕,綠茶紅豆蛋糕,朱古力香蕉慕司,木糠布丁,法式燉蛋

芝士蛋糕:咪就係一件芝士蛋糕咁囉
:好綠茶,好紅豆,好栗子,好夾,好味
朱古力香蕉慕司:香蕉同朱古力一向都夾到暈,所以食晒
木糠布丁:一啖食完都唔知食左囉
法式燉蛋:同木糠布丁一樣
哈記雪糕配自製窩夫

供應埋甜筒, 估佢唔到
底個塊窩夫係自己整, 不過我去整果陣隔離個爐有兩女一男好似唔多識整
睇住我整好兩塊食得佢地果塊都係失敗左, 真係呢.........明明人地都貼左個instruction係隔離咯.....
(我對佢地有咁唔好印象係因為明明佢地本來拎住一個雪糕匙係手用緊, 聽到我叫我阿媽去拎另一個匙裝雪糕時個男人竟然快快手自已拎左係手霸住先又唔係用, 賤格)
因為個窩夫自己整所以我一定話好味囉

刺身就有3款:三文魚,立魚,八爪魚 ... 明將質素

飲品自己FILL: 咖啡,茶, 橙汁, 菠蘿汁,蜜桃汁

講完之後, 唔知有冇人留意我提到依個係閒日半自助餐,咁即係仲有個MAIN COURSE啦
有煎青衣柳同西冷牛扒揀
食完先記得自己未影相....魚好味,牛無機會試因為已經版秒殺了, 我唯有估佢係好好味啦

服務方面收碟收得好快, 要搵人SERVE亦都好容易
特別係叫GORDON既好細心
但有個女子, 叫CY..........,肥肥地,我費時開佢全名,佢自己知就自己留意下啦
依個女子講野好倔, 唔係話佢做錯,不過佢就算埋單找數時講野都係令人好似得罪佢咁細

價錢就128+10% EACH PERSON, 無任何CREDIT CARD有DISCOUNT
2010-11-05
$140.8 (午餐)
D蝦媽媽話好味,不過青口就無味,龍蝦仔入面竟然有蝦膏藥!
由左至右: 炸魚,羊脾,雞脾,豬扒,西蘭花,蒜蓉包
哈記雪糕配自製窩夫
  • 羊脾
  • 龍蝦仔
  • 蒜蓉包
  • 綠茶紅豆栗子蛋糕
  • 窩夫
2010-10-25 471 浏览
為了慶祝媽媽生日,來這裡食自助餐。雖然係星期二,但可能因為這天是中秋節前夕,所以價錢係$228一位,而且全場爆滿。總括來說,好難用好唔好味去形容這裡的食物,因為大部份的食物都係淡而無味。吃都有味同正常的味道時,真的感到幸褔。雖然有些菜式都有轉其他款,不過吸引力都不足。這價錢對自助餐來說算是便宜,縱使有鎮店三寶,不過我都覺得係物不所值。冷盤海螺: 有沙,又不太新鮮中蝦: 正常,安全之選,但無味龍蝦仔: 好細隻,取殼後,得好少肉食....而且好鹹...可能係海水味啦...鹹火腿: 普通啦,無乜特別薯仔沙律+露荀: 最正常,薯仔沙律都幾好味刺身: 幾新鮮,有三文魚,劍魚,八爪魚壽司: 普通,偏細件熱葷羅宋湯: 顏色紅潤,聞落亦好香,不過飲落就好係水一樣,無味...連就算水煲雜菜都唔會係咁淡味囉...釀蟹蓋: 算是不錯的一樣,有三色椒同帶子,加上忌廉汁,不過個汁稀左d,如果杰d就好味d啦羊架: 我至愛的羊架,好食,好淋。果然係鎮店的食物呀...炸蝦丸: 凍左,不彈牙,不過個皮都炸得不錯的,又唔係好乾。烤肉,豬扒: 肉質老,過鞋。時菜: 好多油,不過味道正常秋刀魚: 都不錯,正正常常囉魚柳: 白
雖然有些菜式都有轉其他款,不過吸引力都不足。

海鮮

海螺: 有沙,又不太新鮮

中蝦: 正常,安全之選,但無味

冷盤

鹹火腿: 普通啦,無乜特別

薯仔沙律+露荀: 最正常,薯仔沙律都幾好味

刺身

刺身: 幾新鮮,有三文魚,劍魚,八爪魚

壽司: 普通,偏細件

熱葷

連就算水煲雜菜都唔會係咁淡味囉...

羊架: 我至愛的羊架,好食,好淋。果然係鎮店的食物呀...

炸蝦丸: 凍左,不彈牙,不過個皮都炸得不錯的,又唔係好乾。

烤肉,豬扒: 肉質老,過鞋。

時菜: 好多油,不過味道正常

秋刀魚: 都不錯,正正常常囉

魚柳: 白汁煮的龍脷柳同三文魚,略鹹

白汁意粉: 同自己煮個d差不多

叻沙

喇沙湯粉: 樓下d食家講過話喇沙好味,特登試下,點知又係聞落去香,食落淡到死.....

飲品
桃茶: 又一有色有香但無味的傑作。

橙汁: 少少酸,都ok

什果賓治: 不是neway個d酸到死...都幾好飲

甜品
窩夫: 第二個的鎮店之寶。有得自製窩夫,長期有人玩,我等到結尾無人排隊先製,有指示教人點做,可惜男朋友太為食,睇唔到個指示,一下子就落得太多漿,一合模.....好似火山爆發咁流曬落下面。試過落花生醬,砂糖椰絲,即係格仔餅的味道,好味。
又試過加雪糕,冷熱的配搭也不錯,不過就食到好飽。

心太軟: 只是一小碗,太少蛋糕,太多軟心,比例不均。所以好似食緊朱古力漿多d。

布朗尼: 硬得很,好似食朱古力磚咁。

雪糕: 名牌Haagen-dazs,鎮店之寶其一。

生果: 得西瓜,蜜瓜,菠蘿,西瓜都甜甜地,其餘兩樣就無味。
2010-09-21
生日