銅鑼灣隱世巴厘 X 法式私房菜 米芝蓮星級廚師主理 ✨同朋友嚟到呢條旺中帶靜嘅街道,之後仲要撳門鐘上樓,一開門見到啲裝飾中西合璧咁,幾有趣。意大利香草麵包香脆,法式brioche軟綿,超級欣賞佢個檸檬牛油,仲要係用香港種植有機樹上熟嘅檸檬,自家製麵包真係食得出心機!🥰Chef Azmi Arialda嘅招牌龍蝦湯帶微微辛辣,用新鮮椰奶代替忌廉,最特別係加咗澳洲有機牛油果蓉同檸檬汁、肉同皮,意想不到咁夾,比平時嘅酸味多幾分,但入口好融和。🦞主菜揀咗慢煮紅酒燉牛臉頰,燉咗36個鐘果然軟腍,再用牛汁紅酒煮汁,所以醬汁都幾香。伴碟嘅薯蓉滑得嚟食得出係比較健康嘅調味,聽店員講佢哋係無落牛油同忌廉嘅,我諗都幾巧功夫。 印象中配菜都整得好香,甘筍同西蘭花仔爽脆好食。另一款法式油封鴨意大利飯,佢唔係脆皮類型,而係醃得入味嘅油封鴨。蕃茄仔都幾juicy,食食吓忽發奇想,配冬蔭公意大利飯都應該幾好食~甜品同朋友分別嗌咗兩款,可以試多啲嘛!蘋果金寶食得多,菠蘿金寶都幾得意,不過都係蘋果夾啲,因為煮過嘅菠蘿有啲太甜了,最估唔到連脆脆都係用自家嘅brioche整。🍍另一款用蘭王蛋整嘅Tiramisu真係第一次食
銅鑼灣隱世巴厘 X 法式私房菜 米芝蓮星級廚師主理 ✨

另一款用蘭王蛋整嘅Tiramisu真係第一次食,賣相好吸引,燈光之下好誘人呢,食落口感輕盈,唔會太膩。 最後揀一款自己鍾意嘅法國茶配曲奇,好滿足嘅一餐。
一直好鐘意即場整嘅香蕉煎餅🍌,次次去泰國旅行都會食~好可惜今次試唔到Chef嘅招牌香蕉飛餅,有機會嘅話一定要試吓佢嘅手勢!

Le Chefeteria
地址:銅鑼灣新會道4號4樓
知名的西餐廳比比皆是,但要近距離欣賞到米芝蓮級數的大廚手藝就不是一般餐廳可以做到!早前為食肥仔就來到銅鑼灣一間樓上私房菜,由米芝蓮摘星名廚 Chef Azmi Arialda主理,著重運用天然食材,務求將原食材發揮到極致,更會即席在客人面前獻技烹調美食,實在是罕有難逢的體驗!而小店亦有品酒師為客人配搭靚洒,可說是貼心專業!每道菜都經過精雕細琢,有驚喜之餘價錢還是大衆化的定位,完全是難得超值,屬隱世私心推介。🔹 大廚堅持採用高質天然有機食材,不斷琢磨鑽研新菜式,以法式廚藝融合東南亞風味,為客人帶來驚喜新體驗🔹 小店環境恬靜典雅,有著在家的感覺🔹 品酒師為客人適當配搭紅白酒,專業貼心🔹 星級大廚即席獻技,在客人面前泡製多款美食,是難得的體驗Chef Azmi Arialda's Luxe-Comfort Tasting Menu🥖 手工麵包由大廚親自搓製,第一款麵包類似Brioche烘成的多士,塗上了手工檸檬牛油和煙燻鹽,入口微脆鬆軟滲著淡淡的牛油、檸檬和煙燻香氣。另一款意大利麵包Focaccia加入了油漬番茄和香草焗製而成,麵包口感鬆軟中帶點綿密筋性,富番茄和羅勒的香氣,清新怡神。 🥗A
Homemade Lobster Bisque

🔹 小店環境恬靜典雅,有著在家的感覺

🔹 品酒師為客人適當配搭紅白酒,專業貼心
Amuse Bouche

🔹 星級大廚即席獻技,在客人面前泡製多款美食,是難得的體驗

手工麵包

🥗Amuse Bouche
以西瓜配上北海道刺身級帶子和自家瓜醬,底層放有法式奶油麵包碎,造形別緻。西瓜清甜搭上帶子鮮味,加上醬蓉的酸香,層次豐富,鮮爽醒胃。
Warm Duck Salad

🥗Warm Duck Salad,以慢煮36小時的Duck Confit 油封鴨拆肉,夾上粉紅胡椒、乾蔥和紅石榴,撈上自家泰式醬汁,以生菜包著來食,鴨肉保持著幼嫩,搭上其他配料軟嫩酸香清爽同備,帶著泰式的風味。

🍲Homemade Lobster Bisque
龍蝦湯異常地濃厚,每一口也是精華所在;湯汁中央還放了有機檸檬牛油果蓉,讓其慢慢融入湯中增添口感層次,超級濃香鮮味,在外邊很難再找到如斯濃郁高質的龍蝦湯,屬必試項目!

🍝Carabineros Fresh Egg Pasta made in front of you
米芝蓮大廚即席獻技,將加入了蘭王蛋的麵糰瞬間變成手工闊麵,再以矜貴西班牙紅蝦和高質法國香檳入饌,入口陣陣誘人蝦香,佐上羅勒青醬,軟彈而濃香惹味。

🥘Osso Buco
慢煮牛膝,48小時慢煮後肉質軟嫩入口即化,可配搭紅酒汁或咖喱汁,同樣香濃美味,而點上咖喱汁更是添上了東南亞風,別有風味。
Braised Lamb Shank

🥘Braised Lamb Shank
紅燒羊腿同樣慢煮了48小時以上,肥瘦均勻煮得入味之餘,肉質亦軟嫩鬆化,羶味不強豐盈濃郁。

🍰Tiramisu
以日本蘭王蛋製作的提拉米蘇還是第一次試到,色澤橙黃順滑輕盈,蛋香和咖啡酒香同樣突出但不會過濃,甜度剛好,軟滑出色。

🍌Azmi's Famous Banana Roti
香蕉薄餅配雪糕,大廚即席「飛餅」搓製,入口脆薄酥香,佐上冰凍雪糕和紅菜頭雜莓做成的醬汁,甜香豐富,冰火口感更是矛盾刺激。

除了Menu上的菜式外,還添加了
Gillardeau Oyster

🍥Gillardeau Oyster
即開Gillardeau生蠔超級新鮮,鮮甜爽口

🍖French Adret Lamb Loin, Ratatouille, Potato, Vegetables
法式羊里脊肉伴普羅旺斯燉菜,法式羊架幼嫩鬆軟,羶味不強,簡單烹調啖出食材原味,配上普羅旺斯燉菜添上菜蔬清甜,更是富天然風味。

出品如斯高質,還可近距離欣賞到米芝蓮級數的大廚手藝,而且由環境到招待全都是,到位,收費卻相對貼地,實屬難得!絕對要私心收藏!
2022-08-29
手工麵包
Warm Duck Salad
Braised Lamb Shank
Gillardeau Oyster
2022-11-01 262 浏览
又係因為Dining City 無推介,今次同老婆試咗呢間樓上私房餐廳,順便慶祝生日,因為分數高而選佢,結果亦無令我地失望👍餐廳位於銅鑼灣新會街嘅舊樓上,外面毫不起眼,𥚃面係由一個單位改成餐廳,地方不大但裝修給人一種舒服感覺。餐廳經理好主動熱情跟我地傾計,介紹咗佢地大廚 Azmi 及餐廳營運方向,覺得佢哋真係好有heart去做,全部食物人工處理外,材料選擇及烹調亦好有要求,落完Order後超期待😙今日嘅午餐係$198 per head,包括餐前面包、餐湯、主菜、甜品及飲品,選擇非常多,性價比睇落都算好高😱🔻Artisanal Bread面包餐廳人手自己做,每個客人有法式及意式各一片,塗上自家製檸檬牛油,焗出嚟味道非常香口感軟😋🔻Signature Lobster Bisque經理介紹龍蝦湯並非一般只用蝦殼煮,餐廳反而用上蝦肉,所以個湯飲落非常香濃,經理亦教先剩飲湯三啖,然後再連中間澳洲牛油果一齊飲,味道亦很不一樣,正👍🔻Cream of Cauliflower Soup呢個椰菜花湯亦好靚,用奶煮得好 creamy ,最特別加上一圈 basil 油,香味升級不少😍🔻7 oz Smoky

🔻Artisanal Bread
Artisanal  Bread

🔻Signature Lobster Bisque
Chef Azmi’s Signature  Lobster  Bisque

🔻Cream of Cauliflower Soup
Cream  of  Cauliflower  Soup

🔻7 oz Smoky Argentinian Black Angus Tenderloin
Argentinian Black  Angus    Tenderloin
餐廳選料真係幾特別,棄用大路嘅美國或澳洲牛,反而選用阿根廷牛,另外餐廳亦用上好多椰汁入餚,基於環保考慮,大㕑會用返啲椰殼嚟燻煙牛扒,真係估佢唔到,阿根廷牛非常嫰亦好有牛味,除咗配菜喺有機材料外,薯蓉亦棄用牛油,改用椰汁嚟做,軟滑之餘亦充滿椰香味,好特別啊🤪

🔻Duck Leg Confit Risotto
Duck  Confit  Risotto
油封鴨髀亦係傳統法國菜材料,充滿油香,肉亦鮮嫩,配上Risotto 食好滿足🤤

🔻Pineapple Crumble & Banana Crepe
Dessert  &  Coffee
Apple Crumble 食得多,今日試吓個 Pineapple Crumble,菠蘿好清香好甜,好味😍

至於Banana Crepe,喺Menu上面係冇呢個甜品選擇,但經理話今日大廚有時間可以做呢個甜品,加$38就得,難得有機會再加上我哋都喜歡食Crepe,二話不說就Upgrade咗一份,果然做得好好食,好多香蕉,薄撐加埋雪糕一齊食,真係冇得頂🤤😋👍

今次偶遇 Le Chefeteria 真心覺得好幸運,以$198 價錢享受都米芝連星級大廚咁用心煮嘅菜,真真心覺得超值,期待下一期 Dining Week 再見👌
2022-10-27
生日
Artisanal  Bread
Cream  of  Cauliflower  Soup
Duck  Confit  Risotto
Dessert  &  Coffee
2022-10-29 252 浏览
我和朋友們都十分期待去這個很多好評嘅餐廳,看相片十分漂亮!不過有幾點要注意, 建議先打底,因為上菜時間很慢(因為so call 法國菜?🥲),我今次的經歷是坐下後大概50 分鐘會有第一味餸 (不計餐前麵包,很乾 似超級市場那種生命x包, 輕微焗脆外表就上枱), 這第一味餸大概是$1 銀仔的size😂 等了50分鐘其實已經超級肚餓還要是放工後晚餐,真沒有想過需要等這麼長的時間。 不過吃過這小碟後就更肚餓因為下一道菜大概再等了半小時😌。我就留意一下周圍,原來所有人都是同一個set(有些人加$298 再有多少少吃), 所以在場所見一個廚師同時煮給20人份量,嗯。難怪食物來到也只是微暖。 😂而貼中職員游來游去左穿右插,花枝招展的老闆娘亦令人有點眼花。這個吃峇里法國菜嘅餐廳,會準備一些A4白紙黑白印刷嘅登機證讓你覺得置身於峇里之中, 概念係OK但係餐廳環境(立立亂的open kitchen, 聖誕mix中國畫decorations )and這些黑白印刷嘅紙張 and 派傳單用的單張當menu (好皺)…. 實在令人有點摸不着頭腦。再說一下食物,牛油果(草青味)意粉,雖然說是自家手打,但口感麻麻
我和朋友們都十分期待去這個很多好評嘅餐廳,看相片十分漂亮!

不過有幾點要注意, 建議先打底

再說一下食物,牛油果(草青味)意粉,雖然說是自家手打,但口感麻麻,我一向很喜歡食這些手打意粉的,不過沒有比較沒有傷害。
然後蟹湯,可能因為前一度菜(草青意粉)比較田園風,突然間很濃味的蟹湯會令人有好鹹嘅感覺。

之後仲有牛扒,我覺得OK但係同行朋友其實唔食太生,但不會有人問你食幾成熟,直接端出到你面前,所以最後行朋友只食了一半就放棄,伴碟的西蘭花是最好食的😍!最後很貼心有我家中都有的超市玄米茶茶包或冷泡烏龍茶選擇! 那個自家製的tiramisu 雖然外貌不太討好不過吃落味道正常!

2022-10-25
喺我得閒睇HK Restaurant Week嘅時候,佢已經黎到尾聲🥲!好彩都仲有得揀啲正嘢食🤣呢間Le Chefeteria,喺樓下睇以為去錯地方,佢喺唐樓裡面,一打開門,完全係兩個感覺!由星級大廚Chef Azmi 主理,食材調味都用得健康,唔會落味精,每款菜式都煮得好有層次感。店主仲會同每枱客人傾計,介紹菜式同理念👍🏻🔸 Restaurant Week Lunch MenuSoup + Main Course + Homemade Dessert + Drinks (💰198) 🔸餐前麵包(8.5/10)餐前麵包好好食,一款係檸檬味,另一款係牛油蒜蓉味。食得出佢嘅檸檬同牛油有啲特別,淡淡嘅香味,包質鬆軟,少少甜。原來佢嘅檸檬係自家農場種架!🔸Chef Azmi’s Signature Lobster Bisque🦞(8.5/10)龍蝦濃湯真係好濃郁,真材實料。加上牛油果蓉,又香又有少少酸味又有粒粒牛油果蓉。🔸Cream of Cauliflower Soup (9/10)椰菜花磨得好蓉,無落忌廉都可以做到咁creamy,係用咗椰子🥥,真係犀利!🔸 7 oz Smoky Argen

🔸 Restaurant Week Lunch Menu

🔸餐前麵包(8.5/10)
餐前麵包

🔸 7 oz Smoky Argentinian Black Angus Tenderloin with mashed potato, seasonal vegetables (9/10)
呢舊煙燻牛柳真係超香煙燻香味,幾塊牛柳又嫩又香又滑!真係享受😌仲有個薯蓉都好好味呀!

🔸 Red Snapper with Chef Azmi’s Homemade Yellow Coconut Curry Sauce mashed potato, seasonal vegetables (8/10)
呢塊魚幾滑,係新鮮嘅魚,無腥味。個魚皮都煎得少脆,肉質juicy。個黃咖喱比較似葡汁,唔太重咖喱味,椰子味偏重。

🔸 Pineapple Crumble (7.5/10)
正常,好多菠蘿,幾甜,不過雪糕唔夠好味。

🔸 Mango Serradura (6.5/10)
其實佢唔可以話難食,不過同我對一般木糠布甸嘅了解有啲唔同😂佢嘅芒果汁攪拌過,入面有啲麵包粒。好似一杯有料嘅芒果特飲。

🔸 Oolong Rose Cold Brewed Tea
呢杯冷泡茶香氣同味道係ok嘅,不過就有啲hea,可能我expect得靚啲好睇啲。😂

總括來說餐廳招呼同食物味道都係高水質,雖然個mango serradura唔啱口味🫣但以佢嘅烹調方法,食材質素,湯底,同對煮食嘅要求同執著來說,restaurant week呢個lunch menu真係超值呀!

Overall評分: 8.5/10👍🏻

餐前麵包
2022-09-28 189 浏览
🍀隱藏在銅鑼灣鬧市裏的隱世法國私房菜🇫🇷-5️⃣courses ($880) + Appetizer 🥠-🥠Amuse Bouche: Scallop Tartar一口北海道帶子配🍋檸檬Wasabi 汁🍋新鮮開胃👍🏻-1️⃣Warm duck salad🥬第一次食鴨肉生菜包🐤-2️⃣Homemade Lobster Bisque💯超級濃嘅蝦味🦞通常配上牛油果蓉🥑中和油膩感👍🏻-3️⃣Carabineros Fresh Egg Pasta Made In Front of You 🍳用上蘭王雞蛋整嘅手工闊條麵🍝每一啖都有特濃蛋香味🥚再配上西班牙大紅蝦🦐超多蝦膏😍好好味呀😍-4️⃣Braised Lamb Shank with Yellow Curry Sauce 🐏羊肉一啲都唔羶👍🏻肉質細嫩纖維入口即化🐏-5️⃣Tiramisu 🍳用蘭王新鮮整嘅Tiramisu 🍰你出邊食到嘅Tiramisu呈現鮮黃色更有蛋香味🥚-📍Le Chefeteria (銅鑼灣)銅鑼灣新會道4號4樓-#hkfoodie #hkfoodblogger #銅鑼灣美食 #私房菜 #finedine #灣仔美食 #widefacefoodie
🍀隱藏在銅鑼灣鬧市裏的隱世法國私房菜🇫🇷
2️⃣Homemade Lobster Bisque
💯超級濃嘅蝦味🦞通常配上牛油果蓉🥑中和油膩感👍🏻
🐏羊肉一啲都唔羶👍🏻肉質細嫩纖維入口即化🐏
5️⃣Tiramisu
📍Le Chefeteria (銅鑼灣)
銅鑼灣新會道4號4樓
#hkfoodie #hkfoodblogger #銅鑼灣美食 #私房菜 #finedine #灣仔美食 #widefacefoodie_food
2022-09-15 238 浏览
話說到了現場要填資料做簡單入會程序先知原來係一間會所,簡樸住家裝修,有小燈小洋菊精緻擺枱,嘗試營造高級會所嘅格局。整頓飯而言水準同一般西餐廳不無多樣,當日提供的麵包及鴨腿有可取之處外,其他可以努力改進一下(一係太燶味,一係太甜)未知是否當天客滿位關係,服務員點餐後到上菜,無收到餐牌及宣傳單張,另外點菜時選擇的Apple Crumble 到最後通知已經售完,但事實係食完主菜時傳來烤燶Crumble 的味道,之後Apple Crumble 就沒有再出現,真可惜,只有浸糖水的Pineapple Crumble 食,甜度101分。可憐的傳菜員工要講話賣完真的辛苦了你,值得加許。非常特別用餐的經驗,會員制餐廳得到普通餐廳服務,有趣有趣。
非常特別用餐的經驗,會員制餐廳得到普通餐廳服務,有趣有趣。
  • Duck  Leg
^^^入口在此^^^大隱隱於市,雖然座落旺區,但這家會員制的私房菜要不是有朋友帶著,我根本找不到吧裝潢典雅, 採取open kitchen的形式,印尼峇里藉的廚師覺得沒什麼東西不能見人,即刻隨時可以想請欣賞他的廚藝老闆娘非常殷勤, 每道菜都會詳細解釋其料理方法跟食材,服務絲毫不輸日式師傅發板,部分材料堅持使用本地食材,對油 鹽 糖都十分講究,什麼GMO free,有機選材均屬基本要求!整個6 courses 注重平衡,不會盲目只求貴把客人味蕾打滿就算,十分值得一試前菜麵包:法式brioche酸中帶甜,加入了檸檬,口感像鬆軟蛋糕跟麵包的混合,驚人地提胃,令人想吃個不停本地材料Lemon skin from八鄉小蜜蜂莊園意大利麵包 fraschetta這款口感較像麵包, 依舊鬆軟,加入Sun-dried tomato又另有一番風味Melon scallop radish 非常juicy,爽脆提胃又多汁,帶子甜而不搶,清新感油然而生,絲毫沒有油膩的感覺Duck leg confit 生菜包非常鬆軟多汁,入口不會覺得油膩,與Sun-dried tomato 跟烤菠蘿同吃,微甜的生果肉汁把肉質變

^^^入口在此^^^

前菜

麵包:
法式brioche

本地材料Lemon skin from八鄉小蜜蜂莊園

意大利麵包 fraschetta

Melon scallop radish

Duck leg confit 生菜包
非常鬆軟多汁,入口不會覺得油膩,與
Sun-dried tomato 跟烤菠蘿同吃,微甜的生果肉汁把肉質變軟,洗去了油膩感

Lobster bisque
加入澳洲牛油果🥑以減少butter and cream的角色,令它更形清新,但又足夠濃郁,帶有適量的龍蝦鮮味
加入本地檸檬汁 皮以提升其酸度,完全沒有苦澀,平衡細緻

Tomato soup(No cream milk)
使用Coconut cream 代替肥膩的奶製品,微酸不刺激,這湯品令人想再度品嚐,非常解膩

主菜
西班牙紅蝦闊條麵
闊條麵以蘭王蛋製作, 蛋香十足,彈性適中
Pesto sauce 以松子 慢煮 蒜頭調配,全不苦澀,extra virgin olive oil令醬汁不會太膩

矜貴的西班牙紅蝦口感彈牙鮮味十足
蝦頭的膏更是濃郁非常!鮮味令人難以置信

意大利紅酒燉牛膝
牛肉味重,帶少量骨膠原,印尼式醬汁濃而不膩,非常另類的配搭

黃咖哩燴羊𦟌
加入黃咖喱汁的羊𦟌,入口完全沒有羶味,但卻有羊肉的鮮味, 而且非常鬆軟, 也不會太過肥膩,咖喱汁清而不過濃,同樣吃完不會滯膩

Earl grey Yin Zhen
以黑白茶,白尖,佛手柑精油,花瓣調配, 茶香十足,清新而不帶任何苦澀味,對於綠茶很苦手的我來說, 這伯爵茶恰到好處

Banana roti
能親眼看到師傅即席親手製作的ROTI,鬆軟爽脆而不油膩 ,夾心包着少量香蕉、配上那非常提胃的檸檬醬跟芒果醬,分量雖然大但很快吃完!

Lemon pudding
同樣是本地製作的檸檬製作布甸,入口即溶,鬆軟可口而不滯膩,意外地出色

Tiramisu
使用蘭王旦以及馬斯卡彭芝士製作,捨棄外面餐廳的平價Whipping cream,容易製作鬆軟而不太甜膩的傳統提拉米蘇,入口即化,蛋香味重,人間難得幾回聞!

全個晚上每一道菜色水準都甚高,亦能看見師傅即席表演,絲毫沒有隱藏,絕對是水準甚高的一個高質show!
2022-09-15 114 浏览
ℂ𝕎𝔹 • 𝕃𝕖 ℂ𝕙𝕖𝕗𝕖𝕥𝕖𝕣𝕚𝕒 🇫🇷📍銅鑼灣新會道𝟜號𝟜樓::::::::::::::::::::::::::::::銅鑼灣高質西式私房菜! @lechefeteria 採用開放式廚房的設計,把烹調過程變成用餐經驗,滿足饗客的好奇心。 9月15-17日期間是以檸檬為主題之夜 🍋Tʜᴇ Hᴏɴɢ Kᴏɴɢ Lᴇᴍᴏɴ Sᴛᴏʀʏ,每道菜都各有特色。先端上兩款不同的手工麵包🍞,分別是檸檬味🍋及蕃茄味🍅,配上自家調味的牛油。🦞Lᴏʙꜱᴛᴇʀ Aᴠᴏᴄᴀᴅᴏ BɪꜱQᴜᴇ +$68龍蝦湯鮮味滿貫,加入澳洲有機牛油果蓉,口感濃稠順滑。🥟 豬腩肉意大利雲吞 $238以日本蘭黃蛋入饌,雲吞皮呈橙紅色,慢煮五香豬腩肉,餡料脹卜卜!🦆 油封鴨腿意大利飯 $268法國名菜之一,經過30個小時慢煮及油封的鴨脾🍗,金黃色的外皮香脆,鴨肉呈粉色,味帶煙燻,意大利飯沒有加上用牛油及忌廉,而是自家製蕃茄醬煮成,充滿鴨油香氣,帶點東南亞的風味。🐓去骨法式走地雞春雞 $288雞肉嫩滑,配檸檬蒜頭牛油汁,伴碟的薯蓉入口軟滑,不錯。🍌香蕉煎餅 來自峇里島的主廚即席手拉餅皮,加上香蕉及雲呢拿雪糕,非常滿足的句號。🍍
ℂ𝕎𝔹 • 𝕃𝕖 ℂ𝕙𝕖𝕗𝕖𝕥𝕖𝕣𝕚𝕒 🇫🇷
📍銅鑼灣新會道𝟜號𝟜樓

🦞Lᴏʙꜱᴛᴇʀ Aᴠᴏᴄᴀᴅᴏ BɪꜱQᴜᴇ +$68
龍蝦湯鮮味滿貫,加入澳洲有機牛油果蓉,口感濃稠順滑。

🥟 豬腩肉意大利雲吞 $238

🦆 油封鴨腿意大利飯 $268

🐓去骨法式走地雞春雞 $288
雞肉嫩滑,配檸檬蒜頭牛油汁,伴碟的薯蓉入口軟滑,不錯。

🍌香蕉煎餅

🍍 菠蘿金寶
經常吃的蘋果金寶,換上酸甜的菠蘿,頗有創意的甜品

☕ 餐飲也毫不馬虎,用上頂級法國品牌Dᴀᴍᴍᴀɴɴ Fʀᴇʀᴇꜱ茶包,送上太子餅店 @princebakeryhk 的曲奇🍪,鬆化重牛油香,完美配搭。
2022-09-14 84 浏览
早兩日因為朋友生日, 機緣巧合情況下去了試法國+峇里私房 fine dining 環境唔算特別大,所以可以見到廚師製造食物的全部過程,好開心每一道菜上碟前後都有專人講解佢既製造或者故事,令我同朋友都有個好特別既體驗大部份食材都係天然 ,少至一個檸檬都係made in hk , 或者一粒蕃茄點煮法都會研究以私房菜黎講,完全對得住個價錢, cp值算好高用心烹飪既食物係真係可以食得出,真係每一道菜都好好味,好好味呢個字我一餐入面講左起碼十次強烈推介:鴨肉生菜包

環境唔算特別大,所以可以見到廚師製造食物的全部過程,

以私房菜黎講,完全對得住個價錢,
cp值算好高

用心烹飪既食物係真係可以食得出,
真係每一道菜都好好味,好好味呢個字我一餐入面講左起碼十次

強烈推介:鴨肉生菜包
  • 鴨肉生菜包
  • 龍蝦湯
2022-09-14 79 浏览
This is my first sharing on OpenRice and write this because I really enjoyed my dining experience in Les Chefeteria ☺️The restaurant is nicely decorated with a warm and romantic ambience. The service is excellent! Special thanks to Ada who introduced each course to us in detail, we can feel her passion in providing healthy but delicious food to her customers.We tried the Bali menu, We lovve most of the dishes especially the Duck Risotto. The duck leg confit was nicely cooked so that the meat rema

We tried the Bali menu, We lovve most of the dishes especially the Duck Risotto. The duck leg confit was nicely cooked so that the meat remained juicy with crispy skin.
2022-09-13
纪念日
  • Duck  risotto
-𝙇𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙛𝙚𝙩𝙚𝙧𝙞𝙖 🍴話說近排想試下搵啲私房菜黎食原來銅鑼灣就有間由米芝蓮摘星大廚Chef Azmi Arialda主理既樓上法式Fine Dining 餐廳主廚崇尚天然 食材每道菜都各有特色之餘仲好抵食餐廳門口就有個大理石造既開放式廚房大廚通常都會係果度整自家製意粉同烹煮食物 成個煮食過程都一目了然 以表示樣樣都真材實料🥂BECHTOLD 月蓮一坐低經理就推薦我地飲呢款主張係Biodynamic 既白酒強調使用有機肥料 冇化學物料 對泥土友善既種植方法由於經理係代理葡萄酒方面頗有經驗 所以識揀酒配菜式5% 荔枝龍眼味 有果香味飲落礦物感高 比較酸 係幾開胃 岩配海鮮 / 飲湯飲🍞Homemade Bread1️⃣Sundried tomato 意大利麵包 - 搽左Garlic 所以好香口2️⃣法國蛋糕麵包 - 用左日本蛋 所以黃啲 另外仲茶左檸檬皮既醬 同牛油 黎自一個本地八鄉有機檸檬場𝐒𝐨𝐮𝐩法國菜都係以湯底做主調 所以Le Chefeteria 高湯既事前準備係絕不馬虎 做足7個stock 再演變出各款美食 2碗湯睇落好似用左唔同湯底 (蕃茄濃湯 + 蕃茄清湯)估都估唔
𝙇𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙛𝙚𝙩𝙚𝙧𝙞𝙖 🍴

另外仲茶左檸檬皮既醬 同牛油
黎自一個本地八鄉有機檸檬場

𝐒𝐨𝐮𝐩
既事前準備係絕不馬虎 做足7個stock 再演變出各款美食
2碗湯睇落好似用左唔同湯底 (蕃茄濃湯 + 蕃茄清湯)
估都估唔到 其實2款都係黎同一個湯底!

🦞Homemade Lobster Bisque
自家製龍蝦湯 有加入檸檬皮、檸檬汁同檸檬肉打成既
牛油果醬 味道濃郁 唔會油膩 仲幾有層次 呢個配搭好新鮮

🦪 Oyster Soup
其實法國生蠔放左蕃茄清湯 用蛋白吸走油脂 顏色 微粒
係一款好高難度技巧既菜式 湯裡面有檸檬油帶出鮮味
想講個湯底清得黎但好濃郁 呢個真心好飲 大推❤️
而法國生蠔肉質爽口鮮甜 好好味!

🍝 Handmade Pasta
呢度既手工製寬條意粉非常有誠意 係用大量日本蘭王蛋黃 加上意大利00麵粉 不惜工本咁做出來 口感份外軟熟
好處就係蛋味濃郁而且吸汁力強 索晒香味 好正
另一個賣點係意粉完全冇用忌廉 芝士
用羊肚菌取替黑松露 因為松露會蓋過啲味
自家製既青醬有包括松子 九層搭 Extra Olive oil garlic
慢慢煮 所以用落冇任何苦澀 加左有機檸檬作最後調味
令成個意粉一啲都唔膩 又有益又清新 值得一試

🦢法國油封鴨意大利燴飯
係法意fusion菜 用左鴨自身既油 去浸住黎煮36個鐘 ⏱️
食落好軟熟 會一絲絲別 易離骨 而且又煎香左 出面脆皮
呢個Risotto同樣係冇落牛油 忌廉 芝士
連蕃茄都係用油封既方法做 成個味道都好和諧 唔油膩
伴有Crunchy veggie同醃pickle 係油中帶freah 既改良創新dish

🐽脆皮豬腩肉
係一個非常花功夫既菜式 用左4日去慢慢焗
務求令豬腩肉冇油份 皮肉溶入一齊 半蒸焗咁去溶晒啲油
整出黎既味道香脆內軟 又好香濃 神奇既係唔太酒膩
醬汁係檸檬 牛油同蒜 ;而薯蓉冇加水 加奶 椰奶等等壓成
好中意佢啲爽脆蔬菜 係芥蘭混合品種 冇芥蘭既苦 保留脆脆 另外仲加左pumpkin puree 好好味~

🍰Tiramisu
日本蘭王蛋製作 所以顏色偏橙色 蛋味濃 口感輕盈
咖啡酒香好突出 係幾易入口的

🍰Pineapple Crumble
係法國蛋糕包 挖左新鮮檸檬皮 菠蘿肉 加上法式麵包整既脆脆

☕飯後茶/咖啡
會有提供 Dammann 法國茶 即拎即沖 可以清下個口腔 仲配左以太子餅店提供既餅乾佐茶
2022-08-28
2022-09-10 1553 浏览
A mesmerizing, artisanal lunch at this restaurant again. Such an enjoyable dining experience to watch chef preparing dishes in front of us 上次在這會所餐廳食過晚飯私房菜,親歷其境欣賞廚師團隊即席烹調出菜,留下深刻印象。餐廳的菜式不會過鹹重口味、食材調味都著重有機天然無添加,所以味道格外的清新。早前帶朋友嚟食lunch,由佢做東請我食嘅生日飯。再一次觀賞曾在德國米芝蓮餐廳工作的大廚嘅超凡廚藝,很賞心悅目Lobster bisque with organic Australian avocado mousse> 龍蝦湯本身鮮香味濃,加入澳洲有機牛油果蓉,令味道更上一層樓之餘口感更稠順香滑Califlower soup> 朋友喝這款西蘭花湯,餐廳沒用到忌廉但煮出來味道清鮮淡雅又香滑,加上香烤西蘭花更添惹味Morels, mixed wild mushrooms spaghetti> 親歷其境看著主廚現場做手工意粉、至今仍然歷歷在目

Califlower soup

> 親歷其境看著主廚現場做手工意粉、至今仍然歷歷在目。口感非一般的柔軟有彈性帶點煙韌爽口,配上羊肚菌、野生磨菇和即製青醬真係唔錯

Crispy pork belly, pumpkin purée with lemon garlic butter

> 貨真價實的脆皮、個人覺得口感較札實要多細嚼。豬腩肉香酥鬆化、配檸檬蒜香牛油汁更覺清新清膩

Red wine braised beef cheek

> 這燉牛面頰肉超級好味,軟嫩纖維入口即化,用紅酒煮的醬汁夠香醇、香氣持久回味不已

Egg ravioli with organic Japanese egg yolks, spicy pork filling served with French pesto broth

意大利雲吞麵團個鮮豔橙紅色係大廚用蘭黃蛋黃現場即整,真心靚、連裝蛋黃個碗都精緻典雅有氣派,企係旁邊觀看成個製作過程好精彩!餡料係微帶香辣的慢煮豬肉配青醬汁,亦唔錯

Tiramisu made with organic Japanese eggs

> 也是用蘭王蛋製的提拉米蘇、係自己食過之中數一數二的fluffy!蛋糕超鬆軟輕盈富蛋香也不膩,啲cream幼滑如絲好細緻,有咖啡酒香,食完一件即刻想encore

Homemade butter almond cookie from Prince Bakery

> 這餐廳屬於太子餅店集團旗下的一份子,奉客的曲奇餅用澳洲牛油+美國杏仁製成、口感香脆鬆化。另外餐前供應的手工意大利麵包也是軟彈美味,配清香的檸檬牛油唔覺意又比我哋食晒

French 4 Fruit Rouges▪︎Flavored black tea with red fruits flavor

> 法國茶包,揀咗果味紅茶味道清香很順喉

羊肚菌混合野生磨菇意大利麵
西蘭花湯
意大利雲吞
手工意大利麵包
法國茶
餐廳主打特色 Fine-Dining🍴, 環境舒適又有格調, 開放式廚房, 可以欣賞到廚師精心烹調各款菜式! 無論係食物、環境氛圍、服務都相當出色同高質素ꕀ 整個用餐體驗非常愉快😁, Fine Dining嚟講絕對係CP值高, 真心推介俾大家👍🏻由入座開始, 餐廳主理人會分享餐廳嘅經營理念, 亦會為每一道菜式進行詳細嘅介紹。餐廳堅持只採用有機及天然無添加嘅食材去烹調食物, 印象最深刻嘅係佢強調 “𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒂𝒏𝒂𝒍 𝒉𝒂𝒏𝒅𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝒕𝒉𝒆 𝒉𝒆𝒂𝒓𝒕“、“𝑫𝒐𝒘𝒏-𝒕𝒐-𝒕𝒉𝒆-𝒆𝒂𝒓𝒕𝒉“由選用食材到每一個烹調細節, 都感受到店主同大廚對自家食物出品嘅執著同講究✊🏻, 滿滿嘅誠意❤️值得一提嘅係呢度嘅大廚 - Chef Azmi Arialda👨🏽‍🍳原來大有來頭! 曾在德國二星米芝連餐廳及本地星級酒店餐廳任職! 分別於2012、2017年在德國 Hamburg 取得米芝蓮二星🌟🌟, 嚟到香港曾在淺水灣 The Ocean 任職, 並於6個月內取得一星🌟 可以品嘗到米芝蓮星級廚師嘅手勢實在太幸福了🥰《𝗟𝘂𝘅𝗲-𝗖𝗼𝗺𝗳𝗼𝗿𝘁 𝟱-𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗠𝗲𝗻𝘂》$

$𝟴𝟴𝟬 𝗽𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻 (𝗡𝗼 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲)

🍞餐包
入座後先上兩款自己搓、自己焗製嘅麵包, 連牛油🧈都係自家製! 意大利麵包加入有機油漬蕃茄、香草🌿製成, 入口鬆軟又香口, 帶茄味、蒜香及香草味⸝⸝
另一款係法國多士 (French brioche), 選用日本蘭王蛋製作🥚, 口感酥脆又柔軟, 散發誘人嘅牛油味及天然檸檬香氣🍋

𓎩⸝⸝ 𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲: 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿
採用北海道刺身級帶子, 口感軟柔, 充滿鮮味! 頂層嘅瓜醬用咗蕃茄、矮瓜、意大利水瓜製成, 再搭配自己醃製嘅Pickles同西瓜, 味道好有層次, 微酸甜, 令人開胃~

𓌉◯𓇋⸝⸝ 𝟭𝘀𝘁 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲: 𝗪𝗮𝗿𝗺 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
店主形容為”Luxury version 嘅生菜包”, 建議用手去品嚐✨
油封鴨腿用上36小時慢煮而成, 鴨肉呈粉紅色, 配上semi-sundried tomato、自家醃製嘅漬物、新鮮生菜、菠蘿粒等等⸝⸝

𓌉◯𓇋⸝⸝ 𝟮𝗻𝗱 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲: 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗕𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲/ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗠𝗶𝗻𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗽
𝒍𝒂 𝒔𝒐𝒖𝒑𝒆 𝒆𝒔𝒕 𝒑𝒂𝒓𝒇𝒂𝒊𝒕𝒆!
🔸龍蝦湯味道超濃厚, 質感濃稠, 飲到龍蝦嘅咸鮮味!
每一啖都係龍蝦肉嘅精華🦞, 中間嘅牛油果醬加入檸檬汁、檸檬皮同檸檬肉🥑 令整體味道昇華, 好有層次~ 估唔到龍蝦湯同牛油果會咁夾!
🔸蕃茄湯口感creamy, 鮮甜且帶淡淡薄荷香氣

𓌉◯𓇋⸝⸝ 𝟯𝗿𝗱 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲: 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼𝘀 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗘𝗴𝗴 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮
手工意粉🍝係Chef 即場手工製作, 保證新鮮! 選用日本蘭王蛋🥚, 用全蛋黃去製作新鮮pasta, 無芝士、無忌廉、無橄欖油, 而係用有機牛油果、檸檬、羊肚菇去調味, 務求味道唔會蓋過全蛋製嘅手工pasta

自家製新鮮pasta偏薄身, 口感軟滑帶微煙韌, 仲好掛汁! 店主再次建議我哋用手去品嚐紅蝦(餐廳會時刻遞上濕紙巾😙)~ 紅蝦大大隻, 肉質好鮮甜, 爽口彈牙, 蝦汁同蝦膏超惹味! 啜埋啲蝦汁, 啖啖鮮美的味道, 特別有風味的⸝⸝ 𓆸

𓌉◯𓇋⸝⸝ 𝟰𝘁𝗵 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲: 𝗢𝘀𝘀𝗼 𝗕𝘂𝗰𝗼/ 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗦𝗵𝗮𝗻𝗸
🔸Osso buco - 意大利紅酒燉牛膝
燉牛膝好入味, 肉質軟嫩, 慢燉出豐富嘅膠質, 配搭自製紅酒汁🍷, 好滋味呢!
🔸Braised lamb shank - 黃咖哩燴羊膝
羊肉鮮香冇羊羶味, 肉質軟腍, 配上自家製黃咖喱好夾! 黃咖喱帶椰香味, 冇落忌廉都做得好香滑, 仲有蔬菜作陪襯⸝⸝

𓌉◯𓇋⸝⸝ 𝟱𝘁𝗵 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲: 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗥𝗼𝘁𝗶
大廚會即場表演拉餅皮、飛餅整Roti🫓
香蕉薄餅 - 餅皮做得好薄身, 厚薄均勻, 有酥皮般酥脆嘅囗感, 餡料加入香甜嘅香蕉片, 再配上雲呢拿雪糕🍨 為今次嘅 Fine Dining 畫上完美句號⭕️

享用高級美食時當然唔少得wine pairing🥂, 店主安排咗一杯法國釀製嘅餐酒 - Lotus 2018, 白酒呈淺黃色, 容易入口, 味道甘香, 帶有淡淡花香、荔枝、青檸味, 酒體輕盈, 尾段有少許回甘, 口感圓潤、豐滿⸝⸝
2022-09-06
  • Banana Roti
  • Homemade  Lobster  Bisque
  • Fresh Egg Pasta
2022-09-07 77 浏览
係一次特別相遇 ,比我認識到係銅鑼灣隱藏咁特別既私房菜,入門口平平無奇,入到餐廳內卻大有收穫,精心設計的法式復古風,餐廳位置不多,卻滿滿精緻與氛圍感滿滿,比人感覺好親切,好似去到朋友屋企聚餐。今次主題有趣而開闊左視野,更多了解左餐廳同香港另一面。 由「 The Hong Kong Lemon Story 」帶入今日檸檬為主題既美食之旅。而餐廳主打本土農場種植既有機檸檬及蔬菜,加上經驗豐富主廚係開放式廚房展示製作過程及由餐廳經理細心介紹每一道菜既故事,由種植到烹飪,都比客人一個非常清晰了解,客人彷彿置身其間親身體驗,參與感十足。Champagne Gratiot Delugny *Blanc de Blancs' Millesime 2004 (Champagne, FR)由優雅浪漫Champagne開始今天的序幕🍋Lemon Dream薄切紅鯛魚配檸檬汁鮮甜肉質中帶著檸檬的清新,加上新鮮compressed 西瓜🍉,爽脆清新的感覺,係夏天既味道Bechtold Louts 2018 (90%Riesling / 5% Gewurz. )(Alsace, FR)由香港混釀的葡萄酒,酒味像

由優雅浪漫Champagne開始今天的序幕

🍋Lemon Dream
薄切紅鯛魚配檸檬汁

由香港混釀的葡萄酒,酒味像蜻蜓點水一樣純粹,泛起你心裡的一陣漣漪,平靜而美好。淡淡花香盡顯

course 1
🍋Lemon seafood consomme檸檬生蠔配法式清湯
飽滿多汁檸檬打底,鮮甜生蠔🦪洋溢在羅勒油中,並由廚師現倒海鮮清湯係生蠔碗中,keep住生蠔鮮美同時,享受帶著檸檬的清湯,好似入到夏日泳池咁清爽。整個過程儀式感滿滿

Collovray & Terrier 'La Roche' Pouilly-Fuissé Vieille Vignes 2014 (Chardonnay)
(in 1.5L Magnum) (Burgundy, FR)
味道醇厚,而酸度咁好解膩,回味帶著花香,伴隨著以下d菜真係一絕。

course2
🍋Smoked octopus 煙燻原條八爪魚
新鮮八爪魚用煙燻烹飪,每一啖都充滿椰子殼煙燻烤味,Q彈雲朵一樣既蛋白層,點上青檸汁同特別既番茄乾,整個就好似享受生活中最平靜既煙火氣生活。

course3
🍋Baked black cod 焗黑鱈魚配小胡瓜泥
焗過既黑鱈魚皮脆肉質鮮嫩緊實,而點上特別係檸檬黃油汁,一下打開美食之門,清新脫俗撲面而來。

course4
🍋Lemon chicken法式脆皮檸檬去骨雞腿
法國無基因改造放養既小春雞美味而享受感滿滿,脆皮而嫩滑口感,蜂蜜檸檬點綴而唔失誘人魅力。

Le Farnete Carmignano Riserva 2014
(80%Sangiovese/20%Cabernet Sauvignon) (Toscana, ITALY)
濃醇香紅酒剛好配上牛柳,順滑香氣濃郁。

course5
🍋Chateubriand無基因阿根廷牛柳
薄薄麵包裹住無基因阿根廷草飼牛柳,最嫩既瘦肉部分,低溫慢煮3分鐘先有粉嫩櫻桃色澤一樣的外表,入口柔軟細緻,檸檬牛汁估唔到可以咁match~

Château Petit Vedrines Sauternes 2016 (Bordeaux, FR)
Coffee OR Tea with Meringue and Homemade Lemon Marmalade
course6
法國甜酒絲絲入扣,透著蜂蜜甜味的酒為蛋糕更上一層幸福味道。

🍋Lemon Chiffon Cake檸檬戚風蛋糕
全身都係寶既檸檬肯定唔少得來一個檸檬蛋糕
用檸檬gel配上焦糖檸檬皮,加上檸檬泡沫,包裹檸檬既雲呢拿雪糕每一啖都享受緊檸檬既酸甜,完美結束今次檸檬之旅。