2021-08-06 91 浏览
首先一入到店舖,牆上邊嘅中東裝飾立刻映入眼簾,份外有格調。 張二人枱也很寬闊,座位很舒服。 我首先叫咗一個前菜沙律,名叫Fettosh,入面有車厘茄、羅馬生菜、青椒等等,再以配合酸酸甜甜嘅黑醋汁,非常開胃,蔬菜食得出好爽口,用料新鮮。接下來嚟到主菜,點了一個Maqloobeh,它是一個約旦家常便飯,在香港不是那麼容易可以食到的菜式,他會以一個鐵鍋把米飯和原隻斬好件的雞整個蒸,再加以薯仔、茄子和椰菜花,用料非常豐盛,兩個人吃都食得飽,米飯煙煙韌韌,雞肉的香氣肉汁滲入了每一粒飯,雞肉軟滑,好有雞味,椰菜花和其他配料都額外為這頓飯添加了口感,另外再配微酸乳酪,兩者混合異常地匹配,好有驚喜。食完飯最後再點個甜品,Bozza 雲呢嗱雪糕配開心果碎,雲呢嗱好重,夏天食完消暑一流,為這頓飯畫上完美嘅句號。雖然第一次食中東菜,但係店員都悉心為我解釋每道飯嘅名字同食法,非常細心體貼。

2021-08-05
今日我同朋友嚟到位於土瓜環嘅中東菜餐廳Lamees食晚餐。雖然係位處土瓜灣嘅舊區,但係呢間Lamees 嘅裝修非常特別,燈光擺設,牆上面嘅瓷磚掛畫,同埋櫃上面嘅水煙壼都好有中東嘅風味。喺宋王臺站行過去大概5分鐘嘅路程。店員喺每道菜上菜之前,都會仔細解釋食用嘅方法。對於我哋呢啲中東菜嘅門外漢嚟講,真係長左唔少知識😂唔好睇佢係一間小店,原來店主兼大廚大有來頭…. 本身係約旦🇯🇴人嘅Tarek , 曾經係香港為多個國家嘅領事煮中東菜,又試過係半島酒店同hyatt 做guest Chef.今次嘅頭盤我哋叫咗藜麥沙律- 係中東國家常見嘅starter, 材料有藜麥,鷹嘴豆,細蕃茄等等,加上少少醋,味道酸酸甜甜,非常開胃另外一個appetiser 係鷹嘴豆醬Hummos 加烤羊肉 , 配搭新鮮出爐嘅Pita Bread. 我哋將鷹嘴豆泥同羊肉滿滿咁塞入麵包度,食落嘅口感好豐富,羊肉嘅texture 係鷹嘴豆泥當中好鮮明~主菜係7月嘅Special 腐乳蟹腳天使麵。事緣大廚Tarek 係疫情前都係約旦香港兩邊走,一直都鍾意攪下fushion。呢味腐乳蟹腳天使麵有淡淡嘅腐乳香,放落芝士同天使麵中竟然冇

主菜係7月嘅Special 腐乳蟹腳天使麵。事緣大廚Tarek 係疫情前都係約旦香港兩邊走,一直都鍾意攪下fushion。呢味腐乳蟹腳天使麵有淡淡嘅腐乳香,放落芝士同天使麵中竟然冇違和感。蟹腳就幾鮮甜,但唔會搶咗腐乳嘅味道。

最後Wrap up 嘅甜品係Kanafeh,用海綿蛋糕同包住凍凍地嘅芝士cream,店員特別叮囑要趁著凍食。唔係太甜但係食到兩個好特別嘅層次~
2021-07-28
2021-08-03 133 浏览
之前聽朋友講土瓜灣有間中東菜,我平時都比較少食中東菜,覺得好有興趣,所以前幾日就同朋友黎左呢到食dinner啦。前菜係由三色黎麥配搭菠菜苗製成嘅沙律,食落非常清新。係呢排炎熱嘅天氣之下食呢味菜即刻食欲大增,可以暫時忘卻一日工作之後嘅疲勞。第一道主菜係鷹嘴豆泥加羊肉配餡餅。可能有朋友仔會擔心羊肉嘅騷味,但係配合左鷹嘴豆泥之後大大減低左呢個問題,放入餡餅變成羊肉包之後好好味,唔會擔心太膩之餘,飽肚得黎又可口。雞肉串燒配搭薯仔可能係唔少中東餐廳嘅標準配搭,但係呢間獨到之處在於佢嘅燒烤嘅火喉,一咬落去就奪口而岀有種炭火烘烤過嘅味道,而且肉質鮮嫩唔會有太老嘅感覺,店舖提供蒜蓉醬同辣醬俾顧客自行調味,雞肉本身已經相當入味,配搭兩種醬汁亦都別有風味。甜品係甜芝士卷包住鮮忌廉,表面淋上馥香玫瑰味嘅Rose Syrup。店長話佢地採用左中東嘅芝士。一試之下除左有煙韌嘅口感仲有流心芝士。本身驚會有啲膩,但係糕點上嘅Rose Syrup完美彌補左呢方面嘅擔憂,食落去除左有芝士嘅稠綿口感更有玫瑰嘅清香,絕對係今晚最大嘅驚喜。呢餐中東菜令人相當有驚喜,下次有機會再黎食下其他菜式先!

呢餐中東菜令人相當有驚喜,下次有機會再黎食下其他菜式先!
2021-07-29
2021-08-03 61 浏览
𝙩𝙝𝙖𝙣𝙠 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙝𝙚𝙛 𝙩𝙖𝙧𝙚𝙠 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙖𝙢𝙖𝙯𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙩𝙚𝙧𝙧𝙖𝙣𝙚𝙖𝙣 𝙙𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙖𝙩 𝙡𝙖𝙢𝙚𝙚𝙨!.屯馬線開通左之後真係去多咗好多唔同地方,原來土瓜灣集合咗好多特色小店,呢間食中東菜嘅餐廳絕對值得一試,三色藜麥沙律有青瓜、鷹嘴豆、菠菜苗等等,加上檸檬汁同薄荷葉調味好清新,作為前菜幾唔錯!另外估唔到中東菜都有石燒和牛食,每邊燒大概分幾鐘岩岩好,點埋佢地自己整既黑椒bbq醬甜甜地辣辣地咁好惹味~ 煎海蝦配生菜食落幾有泰式風味,個底塊包索哂啲味好正!最尾既甜品真係第一次食,甜芝士卷再包住忌廉,芝士味好香口感好rich,同面頭既玫瑰糖漿幾夾😋
Stone Grill Beef
Stone Grill Beef
Halawet el Jibn
Quinoa Salad
Halawet el Jibn
Quinoa Salad
2021-07-29 101 浏览
屯馬開通出九龍城就方便咗好多,多咗機會過嚟呢邊覓食,今次去咗間食地中海菜既餐廳,從門口望入去都好中東風,享受一晚異國風情😄 沙律呢碟沙律裡面用上含豐富營養價值既三色藜麥、鷹咀豆、車厘茄、青瓜、紅洋蔥仲有波菜苗,混合橄欖油,好健康既配搭 鷹咀豆泥伴免治羊肉 豆泥入口順滑好似Mousse,中間仲有羊肉粒,混合咗橄欖油,可以將其放入個餅到食 ,風味十足 焗黑松露奶油通粉通粉沾滿奶油,入口芝士味重,加入咗麵包糠,增加口感 甜芝士卷包著鮮忌廉一碟3個,面有粒玫瑰花,中間包著鮮忌廉,底部既糖漿都帶有玫瑰花味,甜甜地,幾特別

沙律

鷹咀豆泥伴免治羊肉

焗黑松露奶油通粉
通粉沾滿奶油,入口芝士味重,加入咗麵包糠,增加口感

甜芝士卷包著鮮忌廉

2021-07-27
2021-07-28 97 浏览
屯馬開通真的很興奮~~~很興奮 嚟土瓜灣真係方便咗好多呀👍🏻👍🏻 今次突登嚟到試地中海中東菜鐵板煎著名中東鹹香芝士個蕃茄醬好香好濃郁👍🏻👍🏻係加咗好多香草整成嘅蕃茄醬 仲有食得出唔同嘅椒味👏🏻 好香好濃 而芝士每一嚿都有煎過先 口感係比較紮實嘅芝士 鹹香味令人齒頰留香😻😻😻香煎法國雞肝佐紅石榴汁佢哋嘅雞肝係帶軟綿綿嘅口感 食落完全無內臟嘅腥味 加上石榴汁同檸檬汁酸酸甜甜好滋味 酸甜嘅味道仲中和返雞肝嘅油膩感🤩🤩石燒薄切和牛伴蘑菇和燒烤黑胡椒汁和牛燒完可以沾鹽、胡椒、pepper sauce 熱石煎完會見到和牛嘅油脂逼哂出嚟 聞落好香好香🤤🤤甜芝士卷包著鮮忌廉芝士包住忌廉 再加咗啲rose syrup 製作得好精緻🥳 甜品上枱嘅時候完全估唔到出面個層係芝士 因為真係好似海綿蛋糕呀 食落唔會太甜 仲食到清新嘅味道

鐵板煎著名中東鹹香芝士

香煎法國雞肝佐紅石榴汁

石燒薄切和牛伴蘑菇和燒烤黑胡椒汁

甜芝士卷包著鮮忌廉
2021-07-27 118 浏览
在香港第一次食中東菜,真係食出驚喜。今日搭屯馬線到宋皇台站D出口, 行向土瓜灣方向,好近出口,見到一間裝修土黃色的餐廳,好特別於是入去試下。餐廳細細間,但好有中東的裝潢,感覺好似置身中東享受美味中東菜。餐廳由一個主廚負責,一位女仔服務員,佢好有心機逐一介紹容人每道菜式。餐廳menu亦好多選擇,別以為得一個廚師選擇就唔多。兩個人叫了以下菜式,1. 簿切生羊肉配百里香芝麻菲達芝士、無花果: 切得簿如紙的羊肉,雖說生羊肉但一點也不覺生,酥味也不重,沒有太多的額外調味料,簡單配上無花果薄荷葉,十分清新開胃。2. 香煎海蝦、蘑菇、蒜蓉薄脆、羅馬生葉:醬汁酸甜微辣,超級香又開胃,好想問用咩醬料混合出來,海蝦亦好新鮮彈牙,配上蒜蓉簿脆好有口感。3. 焗黑松露奶油通粉: 黑松露味香濃,通粉掛滿奶油,表面鋪滿香脆的麵包粉,十分美味,一口接一口食不停。4. Kanafeh: 中東傳統特色甜品,沒有中文名,但非常有特色,第一次食的中東甜品,味道也非常出色,外層係刨成絲的酥皮,裏果餡料係帶甜味的芝士,經油炸後,表面灑上開心果碎粒增長口感,非常喜歡這個甜品。5. 最後來個鼠尾草茶,加左少少糖,味道甘甘地,清清口

5. 最後來個鼠尾草茶,加左少少糖,味道甘甘地,清清口腔的油膩。
Restaurant Review📝OCTOPUS🐙Slow braised in sea water🌊, finished in a hot pan with lemon🍋, garlic🧄, olive oil, cumin & olives🫒- tender but mildly umami only- refreshing condimentsCLASSICS TRIO DIPS PLATTERHummos, Baba Ghanooj🍆, Truffle Hummos- Mild & plesant flavorsARNAB - RABBIT LEG🐇Hare today, gone tomorrow. Oven roasted with olive oil, shallot, garlic🧄 & freshly grinded spices, served with couscous- The raabit leg was not crispy. Meat was tender. Mild Rabbit Gamy taste only- Refreshing Tomato🍅S
Restaurant Review📝

OCTOPUS🐙
- refreshing condiments

CLASSICS TRIO DIPS PLATTER
- Mild & plesant flavors

ARNAB - RABBIT LEG🐇
- Refreshing Tomato🍅Sauce, but it almost covered all the flavors from the meat

TABOOLEH
🇮🇹Italian parsley salad🥗, tomato🍅, onion🧅, cracked wheat
- Refreshing. Mild & Pleasant Flavors

BAKLAVA
- Mild pistachio taste with sticky aromatic cream cheese
- the skin was not crispy

Ambience💞
- Cozy small bistro
- Staff was not familiar with their inventory. After we've ordered a bottle of wine, the staff searched for a long time and told us they don't have that
1K
2021-07-27 59 浏览
第一次到土瓜灣食中東菜,真係又驚又喜。驚訝土瓜灣竟然有一間咁正宗環境咁好嘅中東菜館,喜是喜歡食中東菜既我,竟然搵到間咁好食嘅餐廳同埋食到咁好味嘅美食。今日途經土瓜灣,誤打誤撞見到一間細細間嘅中東菜餐廳,門口都有得坐架,仲可以食水煙添,見到呢一間的的色色嘅餐廳,就諗住入去試吓。門口有一啲外籍人士係度食野,而侍應嘅英文水平亦都十分之高,讓我以為身處在外國餐廳,驟眼一看原來廚師都是中東人,難怪食物如此正宗地道。首先前菜我點了香煎海蝦,蘑菇,蒜蓉薄脆,羅馬生菜,這個前菜不得了,中東口味調料特別香,也特別開胃,說不出什麼味道,就是特別好吃,而且蝦的肉質也是很有彈性的,應該是新鮮海蝦。吃完前菜來個主食,酷愛黑松露的我,經推薦點了焗黑松露奶油通粉,這個主食上桌時也是有點特別的,一個鍋這樣子上來,特別燙所以要小心開蓋,蓋子一揭開,香噴噴的黑松露味和奶油的香混在一起,真的超級match 好吃。主食吃到最後好開始膩,甜品最後選擇了阿拉伯乳香膠雲尼拿雪糕配開心果碎,這個甜品也是特別推薦給大家,可以解膩還真的又香又好吃,完全抗拒不了。這裡的環境也是特別舒服,播放著中東的古典音樂,讓人陶醉在美食和環境當中,小柔
這裡的環境也是特別舒服,播放著中東的古典音樂,讓人陶醉在美食和環境當中,小柔強烈推薦,一定要來試試。
2021-07-07
2021-07-24 107 浏览
最近新開左土瓜灣站就去附近搵下有咩新餐廳好食先,見到有間食中東菜,裝修得好有特色,未食過中東菜嘅我入去試吓先😋Quinoa Salad 🥗 有三色藜麥、鷹嘴豆、車厘茄、青瓜、紅洋蔥、菠菜苗,賣相好多色彩,當然味道都好清新樣樣都好新鮮,開胃頭盆就一流喇👍🏻Sauteed Prawns(6pcs)🍤蝦好大隻食起來好爽口,仲有蘑菇、蒜蓉薄脆,主要係用上生菜夾埋一齊食,醬汁調教出來好醒胃,好特別之餘又好味😋Chicken Shish Tawook🍢用左個燒烤爐好似真係BBQ咁,大大串雞肉燒完仲係好滑身,仲有燒過嘅薯仔同蔬菜好香好野味,值得一試。Kanafeh🥠係一款好經典嘅中東甜品,外層鬆脆酥皮內包住甜芝士,我個人覺得好有兒時食嘅糖蔥餅感覺,真心好味😋好有回憶。

2021-07-22
2021-07-24 159 浏览
在附近酒店staycation ,所以search 到呢間特色小店。店內大約有6張枱,室外有2張。店內裝修好有中東feel,侍應更是非常熱情有禮。由於我地好少食中東菜,唔係好識揀,侍應好細心咁留意到我地諗左好耐,特意為我地介紹左幾道菜,也有考慮有2個小朋友,見意我地嘅菜式都好啱小朋友食:前菜是鷹嘴豆泥配中東包,豆泥有2款,一款是原味,另一款是加入黑松露打蓉而成。口感超滑溜,一d都唔覺食緊豆,配埋個包,一小咁小口咁食做前菜真係好一流。沙律:有雞肉,青瓜,蕃茄仔,生菜。個汁有Oliver oil, 白芝麻醬,應該是有薄荷和檸檬汁,同埋一d香料,我就當然分唔清咩打咩,但好fresh得黎好特別,會令人好想一啖接一啖咁回味芝士通心粉:真係不得不服,一個咁簡單嘅菜式,竟然可以咁好食,通粉口感堅係好正,煙煙un un ,好有彈性。大量芝士溶包住每粒通粉,個汁有d似卡邦尼,但又多左一d特別嘅味,總知連2個小朋友都食唔停啦雞肉串+烤著仔配中東餅:雞肉串質地外面有烤香,入面有汁夠滑。配埋洋蔥食好正,另外烤著仔好棉好粉,用左好多香料醃過,好香口同惹味甜品:酥皮絲包住大量芝士炸完再加糖烤,好好食,但好難形容到

甜品:酥皮絲包住大量芝士炸完再加糖烤,好好食,但好難形容到,真係要靠自己去試感受一下
2021-07-15
2021-07-23 63 浏览
趁放假,屯馬線開通,第一次去土瓜灣呢個地方行下,估唔到都搵到間異國風情中東菜試,雖然唔大,但入面嘅設裝飾舒服,面且播嘅音樂都係樂配合餐廳嘅情調,好正🥳食物都好好嫁 Classic經典嘅鷹嘴豆蓉,好幼滑,配合炒香左嘅羊肉,夾落去彼得包,真係好夾,超鍾意呢個前菜白酒青口青口淡淡鮮味,好香甜,簡單得黎配點檸檬汁,增加層次感石板牛趁舊可熱再放上去加熱至自己想要嘅熟度,溫馨提示,食快d,因為我地等左較耐先燒第2次,熱力已經清退🤣🤣🤣KANAFEH第一次食,好得意嘅甜品,食落好似濕濕地嘅海綿蛋糕,但其實係芝士黎,帶有少少玫瑰香味,好特別!
食物都好好嫁

Classic

白酒青口
青口淡淡鮮味,好香甜,簡單得黎配點檸檬汁,增加層次感

石板牛

KANAFEH

2021-07-23 45 浏览
香港中東菜唔多,宜家屯馬線開通,去土瓜灣嗰邊都好方便。土瓜灣呢間中東菜,門口好靚,好有風味,好容易吸引入去。餐牌用QR code scan. 我哋揀咗幾款風味菜。▶️Quinoa 三色藜麥、鷹嘴豆、車厘茄、青瓜、紅洋蔥🧅、菠菜苗好健康,三色藜麥有口感。沙律🥗酸酸地,帶帶少少薄荷葉味,夠開胃。▶️雞肝呢個雞肝味道幾香,肝味濃郁。先食一啖感受下。再加少少檸檬汁🍋,用夾餅夾住食。夾餅夾住食無咁膩,夾餅軟綿綿。▶️澳洲和牛 用鐵板上,自己按喜好煎嚟食。店員建議每邊燒30秒,一塊牛約一分鐘左右。有海鹽、黑胡椒、辣醬自行調味。▶️甜品外層酥皮入面包住甜芝士,又甜又脆,非常特別

香港中東菜唔多,宜家屯馬線開通,去土瓜灣嗰邊都好方便。

土瓜灣呢間中東菜,門口好靚,好有風味,好容易吸引入去。

餐牌用QR code scan. 我哋揀咗幾款風味菜。

▶️Quinoa
三色藜麥、鷹嘴豆、車厘茄、青瓜、紅洋蔥🧅、菠菜苗

▶️雞肝

▶️澳洲和牛

▶️甜品
外層酥皮入面包住甜芝士,又甜又脆,非常特別

估唔到原來土瓜灣有間都幾隱世既中東菜鋪頭入面既裝修同音樂都充滿著異國風情🥰Menu有介紹到大廚曾經係唔同酒店做過guest chef👨🏻‍🍳食物好多元化 唔同素菜到肉既種類都比平時見到既多 羊肉甚至兔肉都有添🙈整體黎講野食種類好多 就算第一次接觸中東菜既都一定有選擇 或者可以參考下我地當晚叫既 覺得都幾有水準🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🥗藜麥沙律 ($120)佢地最近新加入既菜式加入中東常見食材鷹嘴豆🐤仲有車厘茄 青瓜等等 令到沙律口感好豐富望落好似無咩汁 不過佢一d都唔乾身架💯🐙西班牙八爪魚 ($120)橄欖油香好重既一到菜 用上大量新鮮橄欖同蒜頭製成醬 配上一大隻八爪魚腳 慢煮得非常入味估唔到原來中東餐廳都會有富有地中海特色既料理✨作為開胃菜都唔錯🤤🤤🍗烤有機放養天然全雞 ($380) 萬眾期待既主菜 第一次黎 就試下d大路野先🤣隻雞有成1.2kg咁重 焗得夠乾身夠香口👍🏻調味方面唔會好重手 無個種印象中好重香料味既感覺有小小似甜椒粉加上其他香料醃製 味道有微甜而且好入味 但又唔會蓋過雞本身既味道💯旁邊既蔬菜最正係烤薯仔 連皮烤到好乾身好脆口 但係裡面保持得好starchy好軟糯 真係幾有水準
估唔到原來土瓜灣有間都幾隱世既中東菜
鋪頭入面既裝修同音樂都充滿著異國風情🥰

🥗藜麥沙律 ($120)
佢地最近新加入既菜式
加入中東常見食材鷹嘴豆🐤
仲有車厘茄 青瓜等等 令到沙律口感好豐富
望落好似無咩汁 不過佢一d都唔乾身架💯
藜麥沙律

🐙西班牙八爪魚 ($120)
西班牙八爪魚

🍗烤有機放養天然全雞 ($380)
萬眾期待既主菜 第一次黎 就試下d大路野先🤣
隻雞有成1.2kg咁重 焗得夠乾身夠香口👍🏻
調味方面唔會好重手 無個種印象中好重香料味既感覺
旁邊既蔬菜最正係烤薯仔 連皮烤到好乾身好脆口 但係裡面保持得好starchy好軟糯 真係幾有水準😍😍
烤有機放養天然全雞

Bozza ($65)
最後當然要食埋甜品😚店員推介我地試呢款
話比較清淡 可以中和番食完全雞既油膩
佢其實主要係雲呢拿雪糕 出面沾滿開心果碎🍨
不過加入左一種阿拉伯傳統食材叫乳香膠
佢係一種係樹木上既天然樹脂
加入雪糕度係有一種淡淡既花香 唔會好難入口
2021-07-20 62 浏览
今晚想試下中東菜,黎到土瓜灣見到依間lamees俾個門面吸引左,好有feel!我地叫左半打法國生蠔, 有淡淡既海水味帶點鮮甜,厚身得黎又creamy係我鍾意既口味!因為想襯埋白酒,職員推薦左lebanese白酒,話多人點,因為比較特別,易入口味道清香甘甜。食完生蠔試下中東家常小食,鷹嘴豆蓉羊肉碎夾包,職員介紹要將一大碟醬放滿夾包,羊肉碎好香,好特別。主菜揀左牛肉蔬菜飯,個醬汁係用煮完牛肉,拎返d肉汁再加配料整汁,少酸因為面頭搭配紅石榴汁,飯配迷你意粉,冇遺和感。甜品係中東人齋戒月完左會食既甜品,夾餅有2款味(肉桂&忌廉芝士味),味道香甜好飽好滿足😁值得一讚係待應好nice好專業,為我地介紹同推薦美食,知道我地食到好熱又送上冰水降溫,好周到!