2021-08-06
首先一入到店舖,牆上邊嘅中東裝飾立刻映入眼簾,份外有格調。 張二人枱也很寬闊,座位很舒服。 我首先叫咗一個前菜沙律,名叫Fettosh,入面有車厘茄、羅馬生菜、青椒等等,再以配合酸酸甜甜嘅黑醋汁,非常開胃,蔬菜食得出好爽口,用料新鮮。接下來嚟到主菜,點了一個Maqloobeh,它是一個約旦家常便飯,在香港不是那麼容易可以食到的菜式,他會以一個鐵鍋把米飯和原隻斬好件的雞整個蒸,再加以薯仔、茄子和椰菜花,用料非常豐盛,兩個人吃都食得飽,米飯煙煙韌韌,雞肉的香氣肉汁滲入了每一粒飯,雞肉軟滑,好有雞味,椰菜花和其他配料都額外為這頓飯添加了口感,另外再配微酸乳酪,兩者混合異常地匹配,好有驚喜。食完飯最後再點個甜品,Bozza 雲呢嗱雪糕配開心果碎,雲呢嗱好重,夏天食完消暑一流,為這頓飯畫上完美嘅句號。雖然第一次食中東菜,但係店員都悉心為我解釋每道飯嘅名字同食法,非常細心體貼。