2023-05-23 39 浏览
我一直都好鍾意中東菜,嗰日上網搵有邊間餐廳可以去嘅時候,見到呢間餐廳評價好高,仲要喺公司付㗎,所以搵日放工就過黎試!呢度除咗有室內座位,仲有幾張室外嘅座位,今晚天氣幾好,唔算太熱又有啲風,本來想坐出邊,但好多人都要求坐出面,所以結果都係坐返入面沙發位,其實都冇所謂,因為入面裝修都好特別,又有音樂好配。我地叫左嘅菜式:Mankeesh flat bread - zatar (thyme and sesame)。香料係重點,烤得好香,加埋白芝麻醬就啱啱平衡到啲味道好hallumi cheese 係我最鍾意嘅芝士,因為鍾情個口感,似mochi。以前多數喺印度餐廳食,今次呢間加埋啲中東香料,超級入味,熱辣辣好好食。fettosh salad 好清新,加左紅石榴令成個口感提升左。Andalusia octopus linguine 上枱已經聞到好香,好濃烈嘅橄欖油,蒜蓉,蕃茜同埋西西里檸檬味,西班牙八爪魚就大家都知佢幾正啦!甜品: katayef。呢個係我第一次食,不過我覺得真係好特別,佢係中東式stuffed pancake,其中一件入邊係夾咗甜芝士同忌廉,另外一件就係包住肉桂合桃,外面仲有糖

我地叫左嘅菜式:

甜品: katayef。呢個係我第一次食,不過我覺得真係好特別,佢係中東式stuffed pancake,其中一件入邊係夾咗甜芝士同忌廉,另外一件就係包住肉桂合桃,外面仲有糖漿煮過,個人覺得唔會過甜,幾特別!

雖然呢到所有野感覺都細細碟,但每一度菜都食得出用左好多心機整,後來先知原來廚師係from Jordan!唔怪得所有嘢都食得出同平時嘅中東餐廳唔同呀!

2023-05-22 86 浏览
收工之後去左附近嘅一間中東餐廳,享受跟這裡的老闆聊天,傾聽他由約旦到香港營商的經歷,另一方面細味這裡正宗的中東菜。第一客是Organic Blue Mussel,新鮮牛油爆香左醬汁,用上新鮮的Mussel,有微鹹甜鮮的海水味,肉質爽脆。中間我們來了一客Lentil Soup,餐廳附上檸檬,而點上檸汁會令整個湯更加開胃,亦都唔會突兀。再之後我地Aglio E Olio,係一份素意粉,有新鮮嘅車厘茄,混和切碎的紅椒粒,加上各式調料,令即使是素意粉也做得出色。之後係一客辣嘅鷹嘴豆泥,鷹嘴豆有一陣煙壎味道,微辣香口,我特別喜歡要配合Pita Bread食,pita bread鬆軟,幾好食。飲品方面我地叫左呢到嘅特色Lammes Avo,真係超級好飲,新鮮牛油果要配上開心果碎,非常Rich;黎巴嫩嘅紅酒亦不錯。甜品方面我地叫左一客Cake El Tamir,這是一個類似西式Brownie的東西,但甜度更濃,也許這是配合中東人的口味,雲妮娜雪糕味道濃郁。整體而言,這餐飯,店員、服務、食物都會會令人想再去的地方。

整體而言,這餐飯,店員、服務、食物都會會令人想再去的地方。
2023-04-22
2023-05-18 156 浏览
繼早前遊走過土瓜灣這舊區,最近又在這區發掘到特色餐廳,很有意外收穫。大門看起來已經很有中東感覺,外牆由天然石材建造,店內有不少水煙或中東風格擺設,加上中東風音樂,頓時有種穿越。✾ ᴄʟᴀssɪᴄsᴄ ᴛʀɪᴏ ᴅɪᴘ $160中東菜又怎麼可能沒有鷹嘴豆蘸醬配ᴘɪᴛᴀ ʙʀᴇᴀᴅ作為前菜。這個ᴛʀɪᴏ ᴅɪᴘ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ 有三款醬:ᴄʟᴀssɪᴄs ʜᴜᴍᴍᴏs 純鷹嘴豆蘸, ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ʜᴜᴍᴍᴏs 黑松露鷹嘴豆蘸醬 , ʙᴀʙᴀ ɢʜᴀɴᴏᴏᴊ烤茄子蓉加蔬菜。店員建議小小包沾上多多醬,豆泥加入了橄欖油質感順滑,ʜᴜᴍᴍᴏs香濃;黑松露的那一款味道會更豐富;而烤茄子蓉加蔬菜則相對清新,有點爽口。✾ ᴄʜᴏʀɪᴢᴏ - ʟᴀᴍʙ sᴀᴜsᴀɢᴇ $110羊肉控又表示看到這個小吃覺得必定要點!羊肉腸本來味道都好特出,羶味不算太重帶點油香,脆皮腸肉餡柔軟,十分惹味。ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ紅酒汁調味做得剛好,不會太鹹,另外還有非常入味的洋蔥及蕃茄仔,單吃或夾在ᴘɪᴛᴀ ʙʀᴇᴀᴅ吃都可以,好有幸福感。✾ ᴡʜᴏʟᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ$380中東烤肉向來出名,加入香料烤焗,色香味俱全。整隻烤雞加上豐

✾ ᴄʟᴀssɪᴄsᴄ ᴛʀɪᴏ ᴅɪᴘ $160
Classics  trio  dip

Baba  ghanooj

✾ ᴄʜᴏʀɪᴢᴏ - ʟᴀᴍʙ sᴀᴜsᴀɢᴇ $110

✾ ᴡʜᴏʟᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ$380
中東烤肉向來出名,加入香料烤焗,色香味俱全。整隻烤雞加上豐富的配菜,上枱時非常吸引眼球,份量不少,亦散發出陣陣香氣。烤雞皮脆肉嫩,尤其雞髀位置份外嫩滑。配菜有焦脆的薯仔、既軟又甜的南瓜、還有相當入味的菇及蕃茄仔⋯很令人滿足的菜式。
Whole  chicken

✾ ʙᴏᴢᴢᴀ $65
筆者初嚐,感覺新奇,本以為只是普通雪糕球,但原來這種阿拉伯雪糕加入了一種麵粉令口感更有彈性,更耐嚼,十分有趣。可能因為加入了乳香的關係,雲呢嗱味都不太突出,奶味較重。當然最靚都是被開心果碎包圍著,好看得多之餘都為平凡的雲呢嗱味雪糕加多點樂趣。📸

✾ ɪɴᴇᴅɪᴛ sᴘᴀɪɴ $98
因為配烤雞所以選了啤酒,ɪɴᴇᴅɪᴛ是一款綿滑的西班牙啤酒,據說這啤酒名氣很大,由名廚與百年啤酒廠以獨特配方調製。這款啤酒果香很名顯,味道清新帶點花甜及橙香,挺易入口,也不會像一般啤酒喝得很飽肚。
Inedit    Spain

順帶一讚店員都很有禮貌,雖然到訪當天較忙碌,但店員一人招待下仍保持耐心。
回看整餐,食物質素相當高質。座位旁的ᴅʀʏ ᴀɢᴇ ꜰʀɪᴅɢᴇ 都吸引了我一整晚😍 感覺就是…廚師對食物質素應該很有追求。筆者還偷看到隔枱的烤串燒和燴牛尾都好吸引,要回頭再試試喔~

Classics  trio  dip
Baba  ghanooj
Whole  chicken
Inedit    Spain
2023-05-18 42 浏览
#異國風情·中東料理🧕自從去過土瓜灣呢間小店 完全迷上中東食物 今晚再次訂枱幫襯😉 舖頭細細但氣氛好好 -🫘Lentil Soup $55扁豆湯入口順滑 湯身濃稠但唔鹹-🫔Chorizo Lamb Sausage $110羊肉腸切粒 柔韌有口感 一啲都唔羶 小食配兩件迷你中東包🥙 好唔夠喉 追加係指定動作😬-🥬Brussel Sprouts $95抱子甘菜有獨特微澀 香草蒜蓉檸檬汁令味道更豐富 可惜煮得太淋 失去咀嚼菜蔬嗰種過癮口感-🍢Chicken Shish Tawook $220上次食羊肉串 回味無窮 今次試雞肉 水準一樣高 香料包滿雞塊 湊近聞更加係充滿炭香 雞肉軟嫩唔柴口 白色嘅係蒜蓉醬 黃辣醬辛辣惹味😋 再食埋烤雜菜烤薯粒 非常飽肚-🥧Kunafeh $105呢款係用開心果碎點綴嘅著名點心 纖細麵條狀嘅酥皮 用小麥粉製成 麵團裏面浸咗淡味芝士 外殼炸得超級酥脆 淋埋糖漿之後 香脆可口 啖啖sweet sweet🥰-📍Lamees土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
#異國風情·中東料理🧕

🥧Kunafeh $105

📍Lamees
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-05-16 169 浏览
難得家姐早收工,即刻約食飯!想食得特別啲,喺附近搵到呢間食中東菜嘅小店,又未食過中東菜,一於試吓😆 酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬🧆鷹嘴豆餅本身已經加入調味,炸得非常酥脆。 鹹香芝士係中東一帶嘅特色哈羅米芝士,除咗鹹香,仲有用蕃茄同香草做醬汁,酸酸甜甜好開胃。 黑松露蘑菇包🍕黑松露同蘑菇都好香,脆香嘅餅底增強口感。特別加咗洋蔥,令薄餅多咗甜味,好食😋 乾式熟成羊肉🐑羊肉唔騷,肥瘦適中,肉質好嫩滑。調味過嘅火箭菜同紫洋蔥有解膩作用👍🏻 Kanafeh係經典嘅中東甜品,外層係酥皮,內裡係甜芝士,加入開心果topping。煙煙韌韌,唔會死甜,亦有堅果嘅香味。

酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬🧆
鷹嘴豆餅本身已經加入調味,炸得非常酥脆。

黑松露蘑菇包🍕

黑松露蘑菇包
酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬
  • KANAFEH
2023-05-10 42 浏览
一直都想試吓食中東菜,但係香港唔知邊間好食,朋友介紹喺土瓜灣有一間係北帝街嘅中東菜,平時西餐就食得多,今次就轉下口味試下先😆🫕Lentil Soup $55 扁豆湯係中東菜入邊最出名嘅湯,除咗小扁豆之外,亦都會加入唔同嘅蔬菜喺入面熬成湯,餐廳亦都提供左辣椒同埋生洋蔥去調味,亦都可以加少少檸檬汁用以減輕湯中濃郁的口感,濃湯伴上脆餅,係一個十分好嘅餐湯🌶️Spicy Trio $170 香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬,一共有三款唔同嘅醬汁配上彼得包,建議先有煙燻甜椒香辣雜果仁開始食起,因為佢個味道係冇咁辣,可能加入咗甜椒,而且有好多個果仁,食落層次好有口感!而墨西哥辣椒有少少辣,都係同樣包含咗好多果仁,啱晒我呢個超級愛堅果嘅朋友,而最後就先食香辣鷹嘴豆泥個款醬,唔食得辣嘅朋友要小心啦,因為呢款食落真係有啲辣下👀而且味道較濃,會蓋過其他醬的味道🦐Grandma Prawns Rice $520 藏紅花虎蝦伴紅椒熏飯,呢個飯好大份,啱晒幾個人share,今次我哋兩個人食都食唔晒,餐牌都有寫到建議兩至三個人食!呢個飯估唔到好好食,飯食落偏濕潤,但係又好有咬口,唔會好似糊仔嘅

🦐Grandma Prawns Rice $520 藏紅花虎蝦伴紅椒熏飯,呢個飯好大份,啱晒幾個人share,今次我哋兩個人食都食唔晒,餐牌都有寫到建議兩至三個人食!呢個飯估唔到好好食,飯食落偏濕潤,但係又好有咬口,唔會好似糊仔嘅口感,另外配上四隻大蝦,蝦嘅味道好新鮮,而且好大隻😋飯另外仲有配咗啲香葉,如果鍾意嘅朋友可以自己按喜好份量加入😆

🧁Bozza $65 阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕,食落同平時嘅雲呢拿雪糕有啲唔同,雪糕滑得嚟唔會好甜,而且外層沾上好多開心果,令成個雪糕更加昇華🤩

🥑Lamees Avo $95 由新鮮嘅牛油果、開心果碎、蜂蜜同埋cream製成嘅沙冰,感覺好smoothie同creamy,入面嘅果仁亦都令到成杯飲品嘅口感好有層次,健康得來又好飲

📍土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-05-10 36 浏览
屯馬線開通後,土瓜灣、宋皇臺多了很多人流,也帶旺了這區的食肆。但當然,這些食肆一定要有實力和口碑才能歷久不衰。今日和朋友來到這間「Lammes」食中東菜,嘩!真是充滿驚喜。店舖位於傲雲峰對面,鄰近宋皇臺站,面積不太大,每日都坐滿客人,如果沒有訂位,可能會白行一趟。食物的種類頗多,要用手機掃QR Code 睇Menu ,職員會細心講解每道菜的特色。「Lentil Soup」 $55經典中東菜,有機小扁豆湯,伴脆餅和檸檬。橙黃色的湯像南瓜湯,入口有濃濃的豆香味,很有飽肚感「黑松露野菌蘑菇包」8小件 $120很惹味的黑松露pizza,每片都有香菇和芝士,好吃到停不了口。「Chorizo Lamb Sausage」$110香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁,平時多數買到雞肉腸或豬肉腸,很少食到羊肉腸,所以這款菜式更顯矜貴。羊肉腸切成一小塊,伴洋蔥和車厘茄,混合自製的紅酒汁,放入彼得包的口袋裏一齊食,又是一味令人驚艷的菜色。「八爪魚扁意粉 」$195西班牙八爪魚,西西里檸檬蕃茄蒜蓉配橄欖油。八爪魚雖然切開了,但仍感受到那粗壯的臂彎, 如見到整隻八爪魚應該很震撼。八爪魚非常鮮甜,很彈牙和有嚼勁。扁意

「Lentil Soup」 $55

「黑松露野菌蘑菇包」8小件 $120

「Chorizo Lamb Sausage」$110
香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁,

「八爪魚扁意粉 」$195
西班牙八爪魚,西西里檸檬蕃茄蒜蓉配橄欖油。
八爪魚雖然切開了,但仍感受到那粗壯的臂彎, 如見到整隻八爪魚應該很震撼。八爪魚非常鮮甜,很彈牙和有嚼勁。扁意粉混合了醬汁和橄欖油,味道清新。

「KANAFEH」 $105
經典中東甜品, 外層是鬆脆酥皮,灑滿開心果碎粒,內裏包著甜芝士,一絲絲的,口感像椰絲。
今晚的中東菜色很特別,很有驚喜,價錢合理,值得一試和推介。

2023-05-10 43 浏览
土瓜灣嘅地中海菜餐廳Lamees,仲有其他中東菜式選擇,菜式地道得黎仲好有特色,平時食得比較多嘅都係日韓東南亞菜,依到就岩哂發掘新味道嘅人。Fettosh沙律有車厘茄、羅馬生菜、青椒、紫洋蔥,所有材料都好新鮮,咬落好爽脆,特別係青椒。沙律淋上特別嘅嘅醬汁,酸酸的,超級開胃。Maqloobeh根據menu介紹,Maqloobeh 係上下翻轉嘅意思,係約旦家常便飯菜。上枱時,廚師將個煲上下翻轉,將蒸飯倒落大碟到。飯嘅份量望落都幾多,仲有幾件雞肉、薯仔、洋蔥和椰菜花。飯比較濕潤,有香料嘅味道,食落幾香。配料當中椰菜花幾出色,口感唔似平食到嘅椰菜花,蒸到好入味。雞肉亦有香料醃製,大大舊雞好嫩滑。另外仲有乳酪,加埋啲飯一齊食,就更有風味啦。Bozza阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎開心果碎包覆住雲呢嗱雪糕,雪糕質感較硬身,入口好滑,帶有獨特嘅阿拉伯乳香膠味。Avo 牛油果加入蜜糖同cream 打成沙冰,蜜糖帶出牛油果嘅味道,飲落唔會太甜,味道清爽。面頭仲加入左開心果碎,增添口感。Mai Po (bottled beer)來自香港嘅beer, 將黑啤既特色做得好突出,帶咖啡黑朱古力榛子味,入口柔順

Fettosh

阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎

Avo

Mai Po (bottled beer)
來自香港嘅beer, 將黑啤既特色做得好突出,帶咖啡黑朱古力榛子味,入口柔順。
1K
朋友都話我為食天生喜鍾意食鍾意影亦鍾意寫其實最最最鍾意是從食走進當地文化土瓜灣這個舊社區除了cafe與街頭小吃刻意會來這邊吃飯的機會少得可憐Lamees 心心了良久,幾日前終於來串門好吧,下次有朋友問我這邊dinner 有啥好吃我終於都有答案了那天用膳發了個餐廳story大家都紛紛dm分享Lamees食經大家對它有極高評價的確,我也要大大力給個thumb👍🏻首先整個vibe都不輸中上環區同類型的餐廳大至大地色系、浮雕裝飾與民族風擺設少至背景音樂、餐具與cushion 都充滿異國情調室外是open area的用餐位署入夜在燈火映照下餐廳頓時成為昏暗街道上的焦點從私心個人喜厭而言本人一向情繫地中海菜與清真菜前者是低澱水mode 時的我後者就是treat/cheat day 重crab 重口味之選🙈從懶叻的文化角度而言地中海與香港相隔大半個地球是個不能經常涉足而又神秘的國度食嘛正好用來拉近彼此距離❤️長篇大論其實也是想切入來到我那夜吃過的菜式單看名稱根本搞不懂是啥連發音都拿捏準But we shd know what we ateIsn’t it?· ‑ ‒ – — ‒ – · 🍆Baba G

朋友都話我為食
天生喜鍾意食鍾意影亦鍾意寫
其實最最最鍾意
是從食走進當地文化

土瓜灣這個舊社區除了cafe與街頭小吃
刻意會來這邊吃飯的機會少得可憐
Lamees 心心了良久,幾日前終於來串門
好吧,下次有朋友問我這邊dinner 有啥好吃
我終於都有答案了

那天用膳發了個餐廳story
大家都紛紛dm分享Lamees食經
大家對它有極高評價
的確,我也要大大力給個thumb👍🏻
首先整個vibe都不輸中上環區同類型的餐廳
大至大地色系、浮雕裝飾與民族風擺設
少至背景音樂、餐具與cushion 都充滿異國情調
室外是open area的用餐位署

其實也是想切入來到我那夜吃過的菜式
單看名稱根本搞不懂是啥
連發音都拿捏準
But we shd know what we ate
Isn’t it?

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

🍆Baba Ghanooj
烤茄子泥。字面拆開分別是「爸爸」與「寵壞」兩詞。有故事說是因為有個孝順囡囡為牙齒不好的父親發明了這道「軟菜」。

這邊吃到的很正宗,帶有烤過後的煙燻氣息,配小巧的pita作前菜不會膩,是比hummus 清爽的bread dip。

🐓Maqloobeh
Up side down!這是我的first impression。阿拉伯文maqlubeh指上下倒轉。其實是燉飯上枱時的presentation,煮好後把飯鍋倒扣到大盤子上。
Maqloobeh

有錄片可惜不見了,大家自己想像吧!大
厨傿專程來到枱前講解,再即場表演,儀式感十足亦好dramatic。大大件雞肉外皮微焦很香但又不覺得油膩,還有薯仔、椰菜花、蕃茄及洋蔥等蔬菜與米飯一齊燉煮,調味沒有土耳其菜的濃重,很清新,滿盤也大滿足。

🥗Tabooleh
是中東菜中極家常的沙律,重點其實只要蔬菜夠新鮮,靚油靚菜加少許seasoning 及檸檬汁🍋簡單調味,多數就沒挑剔的可能。

有食法是配couscous,這邊用上比較有口感的小麥,兩人share 都挺撐胃der

🥧Kanafeh
是一道經典中東芝士軟心甜點。

外層的口感令我想起潮洲菜中的糖、醋、餅(像炸粉絲一樣)!外層「粉絲皮」焗得金黃香脆,中間軟心不走浮誇路線,薄薄一層很到位。Topping 糖漿及開心果碎也是薄薄的,脆甜中有少許芝士鹹香,大fit💯!

另外兩杯house wine
朋友激讚Lebanese出產的後勁有蜜糖香
淺酙時肯有喝到!這白酒配雞肉一流
比我的Chardonnay風味更好
已列入我的返啅list 了!
2023-05-04 296 浏览
Lamees好少食地中海菜, 最近轉左係附近番工就搵左日黎試試墨西哥辣椒雜果仁醬 $115Jalapeno Dips with PitaMenu 有好幾款dips, 每款served with pita bread.鐘意辣嘅我選左Jalapeno. 有幾款raw nuts 加上grilled Jalapeno, 少許like olive oil, 食落帶微辣同好香嘅果仁味. 配上熱熱有點煙韌口感嘅pita bread 好食Chorizo Lamb Sausage 同樣served with pita bread, 用左咸香嘅羊肉香腸配上無酒精嘅紅酒sausage 好惹味.個羊肉腸完全唔會騷, 配左燒過嘅cherry tomatoes 甜甜一齊食岩岩好balance 番油膩.鐵板煎中東咸香芝士 $95Halloumi Cheese芝士好似一磚磚豆腐咁唔會溶, 經鐵板煎完好柔軟, cheese 味唔算好濃, 配左蕃茄香草醬薄荷pepperAndalusia Octopus Linguine $195 用左西班牙八爪魚, 份量唔少. Linguine 似alioli, 都係落d olive
Lamees
好少食地中海菜, 最近轉左係附近番工就搵左日黎試試

墨西哥辣椒雜果仁醬

墨西哥辣椒雜果仁醬 $115
Jalapeno Dips with Pita

鐵板煎中東咸香芝士

鐵板煎中東咸香芝士 $95
Halloumi Cheese

Andalusia Octopus Linguine

用左西班牙八爪魚, 份量唔少. Linguine 似alioli, 都係落d olive oil parsley garlic, 都幾香.

Andalusia Octopus Linguine

Kanafeh $105
原來係經典中東甜品都係第一次試, 睇落好似大塊熱香餅咁, 但切開外層鬆脆, 入面係甜芝士仲可以拉絲. 食落又唔算太甜, 又幾好食.

Kanafeh

平時收工唔知食咩好 想搵啲有格調啲嘅餐廳撐枱腳傾吓計啱啱發現原來土瓜灣都有咁特別嘅餐廳呢一間餐廳係主打地中海菜≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#土瓜灣食好西≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣𝐋𝐞𝐧𝐭𝐢𝐥 𝐒𝐨𝐮𝐩 $55𝘑𝘰𝘳𝘥𝘢𝘯𝘪𝘢𝘯 𝘩𝘰𝘮𝘦 𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘳𝘶𝘴𝘵𝘪𝘤 𝘭𝘦𝘯𝘵𝘪𝘭 𝘴𝘰𝘶𝘱, 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 (𝘍𝘖𝘙 1 𝘗𝘌𝘙𝘚𝘖𝘕)中東經典 有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬店員叫我哋飲左一啖試咗味道先個湯好香好濃小扁豆味,而且有小扁豆粒飲完一啖之後就可以根據自己需要加入旁邊嘅配料有洋蔥 辣椒粒 檸檬 同脆餅我哋嘗試將所有嘢加落去 加少少檸檬汁可以增加香風 洋蔥同辣椒粒增加爽脆口感 脆餅無論係點落去定係浸落去都好好食香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110羊肉唔會好膻~ 紅酒汁帶甜令到層次豐富蕃茄仔吸左啲汁好香呢款超級適合配啤酒/紅酒😍有機藍青口 $𝟐𝟑𝟓調味只係用初榨橄欖油、海鹽、檸檬就將藍青口烹調出鮮味青口本身嘅鮮甜味帶咗出嚟~份量好多 兩個人夠曬食!
平時收工唔知食咩好
想搵啲有格調啲嘅餐廳撐枱腳傾吓計
啱啱發現原來土瓜灣都有咁特別嘅餐廳
呢一間餐廳係主打地中海菜

#土瓜灣食好西
𝐋𝐞𝐧𝐭𝐢𝐥 𝐒𝐨𝐮𝐩 $55
中東經典 有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬
店員叫我哋飲左一啖試咗味道先
個湯好香好濃小扁豆味,而且有小扁豆粒

飲完一啖之後就可以根據自己需要加入旁邊嘅配料

蕃茄仔吸左啲汁好香
呢款超級適合配啤酒/紅酒😍
有機藍青口

有機藍青口 $𝟐𝟑𝟓
調味只係用初榨橄欖油、海鹽、檸檬就將藍青口烹調出鮮味
青口本身嘅鮮甜味帶咗出嚟~
份量好多 兩個人夠曬食!
而且店員好貼心俾咗個碟我哋放青口殼
Aglio  E  Olio

𝐀𝐠𝐥𝐢𝐨 𝐄 𝐎𝐥𝐢𝐨 $108
呢款意粉係素食黎~
食嘅時候會feel到有燈籠椒嘅辣香
蒜蓉炒得好香 成個意粉都係蒜蓉味!
意粉煮得啱啱好唔會太淋!
蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕 $120

Fresh  Lemon  Mint

𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐌𝐢𝐧𝐭 $65
一上枱已經好香檸檬同薄荷葉嘅味道
好Fresh 係沙冰質地 而且好大杯🥰
𝑳𝒂𝒎𝒆𝒆𝒔 (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁
有機藍青口
Aglio  E  Olio
Fresh  Lemon  Mint
  • 𝐀𝐠𝐥𝐢𝐨 𝐄 𝐎𝐥𝐢𝐨
2023-05-03 33 浏览
我同老公都好想試吓中東菜,叫左幾款1)3款香辣蘸醬拼盤(配彼得包)包括:1)香辣鷹嘴豆泥(帶辣)2) 墨西哥辣椒雜果仁醬(果仁味重) 3)煙燻甜椒香辣雜果仁醬(不濃亦不辣)配搭熱熱的彼得包,蘸上不同嘅醬黎食。2)沙律車厘茄、青瓜、羅馬心生菜、意大利番茜、雞胸肉絲、白芝麻醬。因為慢煮雞絲,肉質還嫩,蔬菜新鮮爽脆配雞肉絲,再沾上芝麻醬食。3)牛尾煲燉煮出嚟嘅牛尾非常入味好鐘意紅蘿蔔、梅乾,令牛尾食落冇咁膩口,配上米飯最合適。4)甜品蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅蛋糕嘅軟、雪糕嘅凍、脆餅嘅口感,一次過食到唔同嘅層次。5) 牛油果奶昔特飲凍凍的奶昔,放滿開心果,美味的飲料。6) 薄荷檸檬沙冰飲落清新又涼浸浸的感覺。
我同老公都好想試吓中東菜,叫左幾款
1)3款香辣蘸醬拼盤(配彼得包)
包括:
1)香辣鷹嘴豆泥(帶辣)
2) 墨西哥辣椒雜果仁醬(果仁味重)
3)煙燻甜椒香辣雜果仁醬(不濃亦不辣)
配搭熱熱的彼得包,蘸上不同嘅醬黎食。
2)沙律
車厘茄、青瓜、羅馬心生菜、意大利番茜、雞胸肉絲、白芝麻醬。
3)牛尾煲
燉煮出嚟嘅牛尾非常入味
好鐘意紅蘿蔔、梅乾,令牛尾食落冇咁膩口,配上米飯最合適。
4)甜品
蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅
蛋糕嘅軟、雪糕嘅凍、脆餅嘅口感,一次過食到唔同嘅層次。
5) 牛油果奶昔特飲
凍凍的奶昔,放滿開心果,美味的飲料。
6) 薄荷檸檬沙冰
飲落清新又涼浸浸的感覺。
  • 香辣蘸醬拼盤
2023-05-03 25 浏览
平時經常在土瓜灣上堂,但比較少行去九龍城方向,原來北帝街都開了唔少餐廳。我覺得呢間中東餐廳幾吸引,因為平時都好難食到此類菜式,佢哋裝修亦好有中東風格,令人感受到中東嘅氣氛。Zucchini 蒜蓉檸檬烤翠玉瓜,簡單單單嘅烤蔬菜,但食到翠玉瓜嘅鮮甜多汁。Chorizo Lam sausage 向前西班牙羊肉香腸,羊肉香腸配合麵包一齊食,完全感受到中東嘅風味。Garlic Cumin Flat Bread 蒜蓉茴香麵包,有少少辣加蒜蓉,麵包面有少少脆。Dead Sea Rice 約旦死海素抄飯,啲米係比較修長硬身,用咗好多堅果落去炒,整體炒得夠乾身。Kanafeh 呢個係經典嘅中東甜品,外表炸得一絲絲嘅酥脆,中間夾着甜嘅芝士,口感層次豐富,亦唔會太甜,令人印象深刻。

2023-04-28
2023-05-03 212 浏览
一直很怕中東菜太重口味,沒想到土瓜灣開了一間非常高質的餐館,改變了我對中東菜的刻板印象!🥰餐廳裝潢充滿異國風情,昏黃色的燈光下用餐很有feel!餐廳外的電視播放了主廚的訪問,細看之下才知道他是土生土長的約旦人,有多年掌廚經驗,手藝絕對正宗,無論擺盤、味道都是近期吃過的最佳,一定會回頭,強推!😋Lentil Soup $55 🍎8/10扁豆湯用了扁豆、大蒜、香料煮成,配上脆麵包條,入口能吃到微微的扁豆蓉,很清爽。Chorizo Lamb Sausage $110 🍎10/10第一次吃烤羊腸,非常惹味,肉餡一點也不羶,油脂味很香口濃郁,加了洋蔥碎香小蕃茄,整個搭配更清新,必嗌!Warak Enab $85 🍎7/10素糯米雞,以葡萄葉包裹米飯、蔥蒜和檸檬汁,賣相很可愛🥰,入口就是濃郁的肉桂和小茴香味道,如果不習慣味道太強烈的建議點其他開胃菜!Dry Aged Lamb Rack Reash $460 🍎10/10烤羊架好出色😍,外脆內軟,吃起來一點也不費勁!外皮帶微微的焦香,肉味濃而不羶,底下鋪了聖女茄和火箭菜,搭的酸忌廉醬意外地很清新,添了小黃瓜的關係,令羊架更不膩口更耐吃,必點!Cak

Lentil Soup

Lentil Soup $55 🍎8/10

Warak Enab

Warak Enab $85 🍎7/10

Dry Aged Lamb Rack Reash

Cake El Tamir

Cake El Tamir $128 🍎10/10
蜜棗蛋糕配香草雪糕,蛋糕有一點黏口,但口感濕軟,棗味也香濃,雪糕上灑了肉桂味道的脆餅碎,令整個甜點的口感更豐富。

Lentil Soup
Warak Enab
Dry Aged Lamb Rack Reash
Cake El Tamir
2023-05-02 19 浏览
剛剛收工行開呢邊宋皇台地鐵站一出行幾分鐘見到間靚裝餐廳原先以為係cafe原來係食中東菜來一客清新既fettosh 用料新鮮,所有蔬果都係爽脆有車厘茄,青瓜,羅馬生菜,青椒紅石榴,組合新鮮好味加埋沙律醋超級開胃主菜黎到有約旦家常飯家常飯聽落好似兩餸飯但其實係佢哋家鄉菜一般家庭都會煮既飯餸名都有上下倒轉既意思廚師親自上演將一煲飯倒轉係碟啲餸好似一片片花禁反落黎有帶骨雞件,茄子,椰菜花最有特色係會加埋乳酪小小加埋個飯度,提升味道唔會膩,仲會越食越多最後試埋個甜品係開心果伴雲呢拿雪糕首先雪糕超滑,加埋開心果外脆內軟成餐都好完滿環境氣氛又正
剛剛收工行開呢邊

宋皇台地鐵站一出行幾分鐘

見到間靚裝餐廳

原先以為係cafe

原來係食中東菜

來一客清新既fettosh

用料新鮮,所有蔬果都係爽脆

有車厘茄,青瓜,羅馬生菜,青椒

紅石榴,組合新鮮好味

加埋沙律醋超級開胃

主菜黎到有約旦家常飯

家常飯聽落好似兩餸飯

但其實係佢哋家鄉菜

一般家庭都會煮既飯

餸名都有上下倒轉既意思

廚師親自上演將一煲飯倒轉係碟

啲餸好似一片片花禁反落黎

有帶骨雞件,茄子,椰菜花

最有特色係會加埋乳酪

小小加埋個飯度,提升味道

唔會膩,仲會越食越多

最後試埋個甜品

係開心果伴雲呢拿雪糕

首先雪糕超滑,加埋開心果外脆內軟

成餐都好完滿

環境氣氛又正