2022-05-25 659 浏览
約朋友於旺角食晚餐,要想起坐得舒服的餐廳就會想起lab eat。店員服務好,感覺好舒服。.白酒煮澳洲鮮活藍青口 | $238藍青口加了蒜片,聞起來好香。份量多,大青口食起來啖啖肉,肉質飽滿。底下有些湯汁,可以點麵包食,但我就忍不住飲了幾口,有些酒味幾惹味。新鮮生蠔 | $69隻法國生蠔🦪,沒有太重的海水味味道較淡,蠔身較薄,可以加些配搭的醬汁,帶有東南亞特色。西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯| $338十分吸睛的意大利飯,有兩條巨大的八爪魚鬚。意大利飯有兩種顏色,橙色中有堆黑色。黑色是墨魚汁、橙色是濃郁的蝦膏意大利飯。伴配的醬汁有三文魚子,醬汁帶微酸,整個菜式味道豐富。西班牙黑毛豬鞍 | $398 400克豬鞍的燒烤格仔紋好靚,聞到好香。肉質呈淡淡的粉紅色,肉質軟熟,配搭的蘋果醬大大減低膩感,配菜的菇及蕃薯仔清甜。Apple Tree | $88 用了乾花裝飾,打卡一流。蘋果味加Ginger ale,杯中有紅桑子。法色開心果甜可麗薄餅卷$118可麗餅的甜味剛剛好,中間卷著軟綿綿的醬,有開心果仁粒。

白酒煮澳洲鮮活藍青口 | $238

新鮮生蠔 | $69隻

西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯| $338

伴配的醬汁有三文魚子,醬汁帶微酸,整個菜式味道豐富。

西班牙黑毛豬鞍 | $398 400克
豬鞍的燒烤格仔紋好靚,聞到好香。肉質呈淡淡的粉紅色

Apple Tree | $88

法色開心果甜可麗薄餅卷$118
可麗餅的甜味剛剛好,中間卷著軟綿綿的醬,有開心果仁粒。
2022-05-17
  • 西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯
2022-05-23 82 浏览
牛排很美味 炭烤猪排一般般 前菜野生蘑菇汤和烟熏三文鱼沙律分量略小 甜点是布朗尼,依旧分量有点小。摆盘蛮好看 沙发座也很舒适。198餐厅周套餐的价格还OK,正价感觉就不值了。
牛排很美味
炭烤猪排一般般 前菜野生蘑菇汤和烟熏三文鱼沙律分量略小
2022-05-22 83 浏览
今天和朋友到旺角TOP樓上的「LAB EAT」餐廳吃午餐。餐廳的環境開揚,座位寬敞,尤其是馬蹄形卡位,坐得舒適,更有室外部份。看過餐牌,選了兩個Set Lunch,主菜、配菜可以自由配搭,頗多選擇。頭盤:“南瓜湯”,味道濃郁。“香草海蝦芒果及蘆筍”,賣相別緻,鮮蝦爽口彈牙,芒果酸酸甜甜,非常醒胃。主菜:“慢煮澳洲羊鞍及羅勒蜜糖”,羊肉肥美,特別腍軟,沒有羊羶味。配上香草蜜糖,香甜美味。“炭燒美國安格斯肉眼牛扒”,表面微焦,燒得香口,肉汁豐富,牛味十足。薯菜:“椰菜花”“新鮮薯蓉”甜品:“檸檬金寶布朗尼”,朱古力味濃,但如加多一些果仁,口感更佳。“法式芒果千層”,芒果味芝士蛋糕,芝士和芒果味調校得恰到好處,非常可口。飲品:“咖啡”,香濃。“橙汁”,真材實料,新鮮即搾。這裏無論環境、食物質素、服務水準都非常高,是用餐的好享受。

頭盤:

“南瓜湯”,味道濃郁。

主菜:

薯菜:

“椰菜花”

“新鮮薯蓉”
甜品

飲品:

“咖啡”,香濃。“橙汁”,真材實料,新鮮即搾。
這裏無論環境、食物質素、服務水準都非常高,是用餐的好享受。

2022-05-19 115 浏览
多次來,食物質素都維持水準,可以坐outdoor ,可攜帶寵物,都係pet friendly 🐶,indoor 有圓形梳化。lunch set 有前菜和餐茶,可另加甜品!
2022-05-18 891 浏览
最近試左呢間響T.O.P既黃店,D野食影相好靚,味道仲要唔錯,約會去食就岩啦。>新鮮生蠔: 生蠔好大隻,有成半隻手掌咁大,海水味唔太重,好肥美,用少少檸檬汁提鮮就好夠。>煙燻熟成三文魚及檸檬泡沫:又係我最愛既分子料理,煙燻三文魚風味同鹹味俱全,肉質鮮味濃,口感輕盈,仲要有花卉作為點綴,好靚。>美國極佳肉眼牛扒:牛扒有成350g好大份,2個人share食就岩岩好,七成熟牛扒色澤粉嫩又冇筋,由於肉眼係脂肪比例較高既部位,所以油花豐富,味道甘香。>慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯:大大條八爪魚爪鋪面好吸睛,個八爪魚唔係煮到全熟,口感好爽脆又有咬口。超多蟹膏醬,食到蟹黃鮮香,令個飯鮮甜得黎又creamy,食完要去跑步減肥先得。>芝士蛋糕配燉蛋:芝士蛋糕口感鬆軟,細細件咁,食落唔太膩,燉蛋個焦糖燒得脆脆地,下層燉蛋蛋香味濃郁,口感冰涼軟滑。>Baby Sangira:有檸檬、橙&士多啤梨,飲落似Fruit Punch咁,酸酸地幾清新。
最近試左呢間響T.O.P既黃店,

D野食影相好靚,味道仲要唔錯,
約會去食就岩啦。
新鮮生蠔

>新鮮生蠔: 生蠔好大隻,
有成半隻手掌咁大,
海水味唔太重,好肥美,
用少少檸檬汁提鮮就好夠。
煙燻熟成三文魚及檸檬泡沫

>煙燻熟成三文魚及檸檬泡沫:
又係我最愛既分子料理,
煙燻三文魚風味同鹹味俱全,
肉質鮮味濃,口感輕盈,
仲要有花卉作為點綴,好靚。
美國極佳肉眼牛扒

>美國極佳肉眼牛扒:
牛扒有成350g好大份,
2個人share食就岩岩好,
七成熟牛扒色澤粉嫩又冇筋,
由於肉眼係脂肪比例較高既部位,
所以油花豐富,味道甘香。
慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯

>慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯:
大大條八爪魚爪鋪面好吸睛,
個八爪魚唔係煮到全熟,
口感好爽脆又有咬口。
超多蟹膏醬,食到蟹黃鮮香,
令個飯鮮甜得黎又creamy,
食完要去跑步減肥先得。
芝士蛋糕配燉蛋

>芝士蛋糕配燉蛋:
芝士蛋糕口感鬆軟,
細細件咁,食落唔太膩,
燉蛋個焦糖燒得脆脆地,
下層燉蛋蛋香味濃郁,
口感冰涼軟滑。
Baby  Sangira

>Baby Sangira:
有檸檬、橙&士多啤梨,
飲落似Fruit Punch咁,
酸酸地幾清新。
  • 新鮮生蠔
  • 慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯
2022-05-17 104 浏览
💐話說上星期母親節🤰🏻,都諗梗去邊到慶祝好🤔朋友之前食過話好食,就推薦我黎T.O.P.入面呢間餐廳🫣🤤所以我就帶左媽媽黎呢間食下貴野,氹下佢開心🥰🥰做下孝順女😙😙媽媽食完都覺得幾滿意🤭🍽果木煙燻法國鵪鶉髀(6pcs/ 六隻) $188第一次食鵪鶉髀🙈🤣原來鵪鶉營養價值好高,食落去有好濃郁嘅煙燻味道☺️而且肉質鮮嫩,隔離仲有個青檸汁可以點下😛,一家大細都啱食,髀仔仲啖啖肉添!🍽托斯卡尼海鮮湯 $128呢個湯真係好足料,青口仲啖啖肉,不但鮮美入味,又好食開胃😛😛🍽西班牙紅蝦,海膽及魚子醬意大利麵 $598一睇擺盤已經非常吸睛🤩未食就咁睇個名都feel到係好食既🤣🦐西班牙紅蝦有齊鮮甜與濃濃蝦味,有一般野生海蝦嘅10倍濃香🤤🤤仲可以成條扯出黎食,好彈牙,勁想食多條😙 海膽同魚子醬撈埋意大利麵,醬汁真係超多,啖啖都係☺️個口感真係更上一層樓🫣隔離仲有啲蕃茄碎,好解膩😆🍽芝上蛋糕二重奏及焦糖燉蛋 $148🐣最欣賞係中間既焦糖燉蛋❤️‍🔥 燉蛋Q彈柔嫩、焦糖外表薄脆,脆脆地咁入口,好好食😋

🍽果木煙燻法國鵪鶉髀(6pcs/ 六隻) $188

🍽托斯卡尼海鮮湯 $128

🍽西班牙紅蝦,海膽及魚子醬意大利麵 $598

🍽芝上蛋糕二重奏及焦糖燉蛋 $148
  • 托斯卡尼燴海鮮湯
今日同朋友興祝生日,上網見到呢間餐廳嘅評價都幾高😽所以就book咗呢一間餐廳☺️ 呢度嘅環境好闊落👍🏻坐得超舒服,仲有幾張弧形嘅梳化櫈,私隱度都幾高😛真係唔錯🤩嚟到呢啲高級餐廳食飯,真係要配返兩杯紅酒chill下😌一坐低,服務員就係我哋送上咗麵包😛超nice😜🥢法國鴨肝多士 $68@1作為頭盤,我地叫咗呢款鴨肝多少😌呢個頭盤鵝肝多士分咗三層🤤鴨肝獨特嘅香味,油脂滿溢😙夾埋多士食味道真係一流😋🥢黑舞茸菇湯松露泡沫 $98呢個湯嘅面層鋪滿左泡沫,真係幾特別😍飲落去嘅質感好得意,泡沫喺嘴裏面慢慢溶化,真係第一次飲😝 成個湯散發着黑舞茸菇味道,好濃郁,飲完已經有啲啲飽肚😆🥢西班牙紅蝦海膽魚子醬意大利麵 $598呢道菜係將3款唔同類型嘅海鮮綜合左一齊😙估唔到呢個配搭都幾夾😝海膽同魚子醬都好新鮮😍餐廳仲好甜心,一早已經開左隻紅蝦個殼,用叉一拉就可以扯出成條蝦肉🥰🥰超級方便呀😽呢隻紅蝦比起普通嘅蝦真係大幾陪添呀👍🏻

🥢法國鴨肝多士 $68@1

🥢黑舞茸菇湯松露泡沫 $98

🥢西班牙紅蝦海膽魚子醬意大利麵 $598
2022-05-15 879 浏览
呢排難得放寬了限聚令,同男朋友出下街去周圍搵下野食,輕鬆下。之前都幫襯過呢間餐廳,好鍾意呢度既野食同環境。今日我地差唔多2點入座,估唔到餐廳都仲係好多客人食緊野,果然咩時段都係好旺。睇unch set menu...我地一人揀左一款,每款基本為$148,但有某d特別既野食就on top再加返少少錢。點過食物,坐下傾下,野食都好快到了。先講一講兩款前菜。呢一款名為法國麵包蟹肉及檸檬乳酪。賣相好精緻,用好多好多片薄薄的青瓜片包裹住蟹肉絲,而且上面仲淋了一堆檸檬乳酪。賣相好精緻,味道好清新好fresh...因檸檬乳酪酸酸甜甜,好醒胃。口感都相當特別。一口入面有酸酸甜甜既檸檬乳酪,之後仲有青瓜片既爽脆,中間仲有鮮甜既蟹絲,口感味覺都唔錯。幾特別,幾鍾意。另一款前菜是溫泉蛋三文魚沙律,不得不讚個沙律醬做得相當出色,完全能夠令整個沙律更為惹味,開胃。沙律菜好爽脆新鮮。溫泉蛋大大粒,蛋黃蛋白都好嫩好甜。正主菜我們點了一份免治西班牙黑毛豬扁意粉。超級香。意粉完全好香好惹味,熱辣辣,汁醬做得相當好,而且仲有黑毛豬拌勻,又食到黑毛豬碎肉既香味,啖啖意粉都好滋味。另一款主食我們加了少少錢配了食炭燒黑豚肉配蘋

點過食物,坐下傾下,野食都好快到了。
先講一講兩款前菜。
法國麵包蟹肉及檸檬乳酪

溫泉蛋煙三文魚沙律

免治西班牙黑毛豬肉扁意粉

炭燒美國黑豚豬及蘋果蓉

另一款主食我們加了少少錢配了食炭燒黑豚肉配蘋果蓉。眼見黑豚肉白中帶紅,肉質非常之juicy...因為食豬最怕煮得太乾身,太硬。但呢碟黑豚肉身好腍,又濃豬味,好惹味。仲配上了蘋果蓉都相當特別,冇諗到蘋果蓉配黑豚肉係咁夾,因為蘋果蓉酸酸地,加在肉上,令肉質同味帶點酸酸地,硬鬆軟,開胃。正。黑豚經過炭燒加熱,仲有陣陣炭燒香味。

仲有配上一大堆薯蓉,好有質感,好好味。
蕃薯條

主食食過後,我們加配左一份蕃薯條,脆脆又好味,正呀,開胃的小食。推介
木槺布甸

甜品方面點了一客木槺布甸,配上了oreo餅碎,口感好特別。木槺布甸鬆軟,入口即融又幼滑,夾上了oreo餅碎帶點點朱古力味,而且口感脆脆地,好特別,好鍾意。
焗日式芝士餅

另外一款點了焗日式芝士蛋糕,cheesecake好濃好挺身,鍾意食cheesecake既我又點可以錯過。
再嘆埋兩杯餐飲,完美咁作結。
凍檸茶
焗日式芝士餅
凍檸茶
凍啡
2022-05-13 144 浏览
平時黎T.O.P呢邊都係食下啲小食,今次決定轉下口味試試呢度嘅正餐。見到呢間位於頂樓嘅西餐廳外觀試試正正就入黎試下,餐廳有分室內同室外區,可惜今日落雨出唔到外邊食,入夜後坐出邊食應該幾舒服~睇左下餐牌,廚師推介都幾吸引同抵食,一個餐包頭盤,主菜同甜品,仲可以加錢加side dish,呢個價錢算係咁首先就係頭盤煙燻三文魚及玉子燒,煙味嘅三文魚同玉子燒嘅味道意外地夾,係呢餐飯一個好嘅開始再黎就係呢個額外嘅新鮮薯蓉,薯仔入口即融,非常唔錯。跟住就係我地嘅主角炭燒美國安格斯肉眼,賣相十分精緻吸引,今次嗌左medium,一切開內裏粉粉嫩嫩,口感啱啱好,激讚最後甜品就係比利時62度朱古力忌廉蛋糕,果然對得住呢個咁講究嘅名,口感偏苦嘅朱古力啱啱好中和左朱古力忌廉蛋糕帶黎嘅滯膩,出品質素對得住呢個價錢
2022-05-08 187 浏览
好耐之前嚟過呢間餐廳度食晚餐 覺得質素唔錯 今日出開旺角 又同朋友再次嚟到呢間餐廳食飯店員好好 送咗Welcome Drink畀我哋 仲要係有酒精嘅西班牙水果酒 清新得黎又有少少酒精 令人感覺Relax蘑菇湯 蘑菇湯有小小蘑菇蓉 如果啲磨菇粒可以大粒啲口感會更加好28天熟成西班牙黑毛豬鞍 平時出街都好少嗌豬扒 因為怕佢乾硬柴 但係今次見到Openrice都有唔少人推介呢個豬鞍 所以叫咗 店員推介七成熟 而豬鞍黎到果然令我哋非常驚喜 因為豬扒真係好爽口 而且好有肉汁 加埋佢應該係炭燒 所以有炭香味 好香口最後甜品叫咗個Hazelnut Cream Cake and Toffee Combo 其實係榛子果仁蛋糕 蛋糕入邊分咗幾層 每層都有唔同嘅口感 仲夾有Nuts Tim 另外伴碟仲有啲焦糖脆脆 脆卜卜可以當糖食 味道唔錯 不過如果加啲新鮮Raspberry 帶少少酸可以中和下個甜度就更加好啦

2022-05-08 138 浏览
🔥母親節必選餐廳🔥環境座位舒服寬敞這家餐廳的肉類菜式特別出色👍🏼版主私心推介🙌🏻焦烤茄子配非常嫩滑的乳鴨腿🙌🏻七成熟黑毛厚豬鞍雖然肉很厚 卻非常軟嫩juicy吃下去肉汁流出來(´ᴗ ·̫ ᴗ`)💭💕𝕃𝕖𝕥𝕤 𝕥𝕣𝕪‎・ ͜ʖ ・ ✿
🔥母親節必選餐廳🔥
🙌🏻七成熟黑毛厚豬鞍
雖然肉很厚 卻非常軟嫩juicy
吃下去肉汁流出來(´ᴗ ·̫ ᴗ`)💭💕
𝕃𝕖𝕥𝕤 𝕥𝕣𝕪‎・ ͜ʖ ・ ✿
在top 商場竟然有一間高級餐廳,朋友介紹下去了吃晚飯.平日的晚上不算多人,但到7點多變開始多人😳餐廳氣氛很好,座位闊落,有室外位置,不過便不多座位.職員非常親切有禮,又提供有少少酒精的welcome drinks,味道清爽好飲.餐前還有多士提供.💠阿拉斯加長腳蟹肉牛油果沙律 $298🦀🥑🥗Alsaka King Crab Meat & Avocado Salad賣相滿分,超吸睛😍有長腳蟹肉、牛油果、沙律菜和番茄碎.一邊還灑滿上了綠茶粉,聞聞陣彈香濃的綠茶味,配合牛油果和蟹肉味道相當夾.沙律新鮮清爽,旁邊還有幾種醬汁提供可以沾來食😋💠慢煮西班牙八爪魚蟹膏龍意大利飯 $328🐙🦀🍛Spanish Octopus w/ Crab Plaster Risotto 米飯用上了兩種醬汁,一款是八爪魚蟹膏,另一款是蟹膏,巧奪天工的賣相,還有兩條大大條的八爪魚腳.八爪魚口感嫩滑彈牙.將兩款膏醬撈在一起食,香軟的飯味頓時昇華,如加旁邊的魚子醬一齊食,會有更爽口的口感😗💠檸檬意大利雪糕愛數及蘋果水晶批 $138🍋🍨🍎🍰Italian Lemon Gelato & Apple Gelatin 雪糕的酸甜檸

💠阿拉斯加長腳蟹肉牛油果沙律 $298🦀🥑🥗

💠慢煮西班牙八爪魚蟹膏龍意大利飯 $328🐙🦀🍛

💠檸檬意大利雪糕愛數及蘋果水晶批 $138🍋🍨🍎🍰
雪糕的酸甜檸檬強烈,雪糕厚實不易溶,口感幼滑清涼.蘋果批味道跟中式桂花糕相似,清爽的口感.

🍷Hanau Chardonnay $88
🍷Hanau, Cabernet Sauvignon $88

2022-05-05 96 浏览
成日都想黎食呢間西餐,但成日都見要排隊,甘岩早黎到旺角又見到唔洗等位就入去食個午餐。原來呢間西餐廳都幾大,環境好舒服,有幸唔洗等位仲被安排到卡位坐,爽!假日都有午餐,平均價錢都係百幾蚊,係合理嘅價錢。 叫咗一個安格斯牛肉及野菌意大利飯,味道唔錯,安格斯牛肉格分量都好多,每一啖都會食到牛肉同埋野菌,安格斯牛肉雖然切粒再煮熟咗,但係可能因為新鮮嘅原因並冇影響到食物嘅口感,牛肉入口即溶,食得出係比較高級。呢個價錢食到呢一種質素,性價比相對地高。套餐仲跟咗一個蔬菜湯,呢個就有少少普通。另外,就加左番薯條,呢個幾甜,份量都適中,可以一試。最後,見到甜品有我中意既朱古力蛋糕,所以都加咗一件嚟試吓,朱古力味濃郁,食落口感好順滑,如果仲食得落嘅不妨都可以試吓。整體來講,呢間餐廳嘅價錢唔算太貴可以接受,不過服務態度同埋食物質素就真係比較高級,而且地點方便環境乾淨,放假同朋友嚟呢度吹吓水食下野認真唔錯,可以再encore👍🏻

番薯條

番薯條
餐廳位於T.O.P.,裝修具時尚空間感,除左室內座位,亦有露天平台座位,室內燈光柔和,富有格調;露天平台座位唔多,加上燈光昏暗,配合埋閃閃既燈飾,充滿情調🥰🥰我地坐低無耐,侍應就為我地送上兩杯有酒精成份既Wellcome Drink🍹,服務貼心又有禮貌👍🏻☺️🌟海膽多士 Uni Toast $156 🥖先來一份海膽多士,海膽鋪係多士上面,望落色澤金黃,加埋蔥花做點綴,賣相已經好吸引🥰海膽肥美,入口即溶,鮮味十足,仲有少少海水既咸味,令人回味無窮😋🌟牛油果蟹肉沙律Crab Meat & Avocado Salad $298 🥗🥑🦀擺盤精緻,沙律菜用上紫椰菜、生菜,仲有切碎既蕃茄粒,紫椰菜食落特別爽口,味道清新😋碟既另一端則擺放了牛油果同蟹肉,蟹肉食落鮮甜,再加上抹茶粉,少少甘甜味,同牛油果都幾夾,成碟沙律都好令人滿意🥰👍🏻🌟紅毛和牛西冷 Wagyu Striploin Steak $598 🥩用上美國極佳級既和牛西冷,有成400g,相當有份量😳以炙烤方式烹調西冷,令外層吃起來酥脆,但仍然保留牛扒既肉汁,令人垂涎欲滴🤤簡單以岩鹽調味,已經非常惹味🤩總括而言,環境舒適,侍應服務親切,食物質素高

🌟海膽多士 Uni Toast $156 🥖

總括而言,環境舒適,侍應服務親切,食物質素高,值得推介比大家!🥂

📍LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place) (旺角)
旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place 5樓502號舖
2022-05-02 87 浏览
情侶約會好地方$698/ 1位 Set Dinner Menu頭盤:新鮮生蠔(2 隻)生蠔2隻鮮甜肥美,沒有沙石及腥味,有一隻手掌🖐️甘大隻,配檸檬+海鮮醬。海水味濃,如果唔鍾意甘咸可以倒左啲海水。見到OpenRice $498 有12 隻,如果鍾意食生蠔呢個極推!前菜:北海道帶子刺身呢個好有驚喜,有6-8片帶子刺身非常鮮甜,有海膽、烘過的魚皮、魚子,沙律蛋白醬及魚油。夾埋一齊口感好豐富味道好夾~份量都算大份 性價比高主菜:加拉斯加蟹肉及海膽意大利飯應該有2-3隻蟹腳的蟹肉,海膽鮮甜沒有腥味,海膽同墨汁意大利飯,旁邊仲有魚子,成個層次好有口感,唔會好膩同好咸,好有surprise 甜品:檸檬意大利雪糕及蘋果水晶批呢個係Gelato雪糕,有啲似雪杷,蘋果水晶批一改以前食蘋果批有啲熱氣又死甜的形象,好似桂花糕的蘋果水晶批清清地,完美結束呢個晚飯配一杯飲杯 Apple tree (Mocktail)好好飲!Apple juice+Ginger Ale 好清新好飲到再encore左多1杯調酒師知我鍾意飲第2round 仲插左個小乾花好細心 成餐飯的服務,收碟換碟速度都好好,好有禮貌細心抵讚!
情侶約會好地方

$698/ 1位 Set Dinner Menu

頭盤:新鮮生蠔(2 隻)

前菜:北海道帶子刺身

主菜:加拉斯加蟹肉及海膽意大利飯

甜品:檸檬意大利雪糕及蘋果水晶批

配一杯飲杯 Apple tree (Mocktail)
好好飲!Apple juice+Ginger Ale
好清新好飲到再encore左多1杯
調酒師知我鍾意飲第2round 仲插左個小乾花好細心

成餐飯的服務,收碟換碟速度都好好,好有禮貌細心抵讚!