2022-08-22 19 浏览
上個禮拜收工同個同事去旺角食野,我地就約左系呢間Lab Eat Bistro。餐廳整個風格走輕奢風很寧靜很舒服。全場滿布著柔和音樂增添不少氣氛。😊印象最深刻既就系頂級牛腰扒🥩,生熟程度剛好,粉紅嫩心,入口肉質軟滑,配以蘑菇等雜菜帶肉鮮甜;餐廳獨家秘制Barton & Guestier Reserve Merlot, France,香氣十足。特選級牛腹扒,🐂牛扒油花平均,外平均受熱,剛剛做到medium rare。紅肉夾雜少少🐓雪花紋路,入口甘香松化。自家醬汁Luis Felipe Edwards Cabernet Sauvignon, Chile做得Creamy富層次,蘸來吃感覺更油潤。媽咪炒蟹就非常香脆。餐廳環境氣氛輕鬆,不會像傳統扒房般拘僅。環境舒適食物質素高,怪不多咁多人幫襯。下次都會首選再去吃。

2022-08-22 21 浏览
朋友喺外地返嚟,梗係要帶佢食好嘢啦,今日就去到Lab Eat Bistro据扒❤️🦐西班牙紅蝦薄切賣相好特別,蝦肉片成薄片,小片小片咁食都係第一次🤭蝦肉鮮味重,配橄欖油魚籽子同黑醋魚籽,有爆珠口感,可增添鮮味。🐮特選級牛臀肉上蓋扒 9oz賣相好吸引,好香烤肉味,令人食指大動,燒得剛剛好,肉色粉嫩,肉質軟腍,牛味濃,帶有少少筋位,食落有嚼勁,牛味更重更香,好正。🐷伊比利黑毛豬扒 $268餐牌建議七成熟,但我哋怕🐷唔全熟會唔安全,所以要咗全熟🥹豬扒都大塊厚切🥰,但一啲都唔嚡,肉質嫩滑Juicy, 肉味濃,蘸上蜜糖芥末又幾夾。伴菜有粉軟薯角同香甜番茄仔🍅,清新去膩。食牛扒當然要飲返杯red wine,餐牌有紅酒配搭嘅建議,好貼心👍🏼👍🏼鍾意嘅話仲可以喺戶外位置食水煙添☺️

🦐西班牙紅蝦薄切

🐮特選級牛臀肉上蓋扒 9oz

🐷伊比利黑毛豬扒 $268

鍾意嘅話仲可以喺戶外位置食水煙添☺️

2022-08-22 12 浏览
Lab Eat Bistro (豉油街) @labeatbistro Lab Eat Bistro既牛扒🥩平時都好受歡迎佢地最新出咗個牛扒OMAKASE🥩👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳可以一次試三款牛扒 選擇困難症就啱晒啦但最少要提早一日預訂大廚主理牛扒 OMAKASE 🥩$488/per head (2人起)包括2款前菜🍳+主菜🥩+配菜🥗🥔+甜品🍋Wine and Champagne🍷🥂仲可以加配Wine and Champagne配牛扒 我地呢兩杯係Piper Heidsieck Cuvee Brut NV, FranceColumbia Crest Reserve Cabernet Sauvignon, US前菜 STARTER✨🌟帶子刺身薄片配青蘋果 🍏Scallop carpaccio🌟薯蓉泡泡流心溫泉蛋 🫧Mashed potato foam, onsen egg帶子刺身薄片味道比較淡 青蘋果粒甜甜地薯蓉泡泡好滑 上面有啲麵包脆粒 撈埋溫泉蛋好正主菜 MAIN✨🌟廚師發辦 牛扒拼盤 🥩Omakase steak platter一份會有三個部位既牛扒 每款有4件 方便share 今日既係牛

Lab Eat Bistro既牛扒🥩平時都好受歡迎

主菜 MAIN✨

一份會有三個部位既牛扒 每款有4件 方便share
今日既係牛柳 牛腰 日本和牛mix安格斯
店員會介紹進食次序 由左至右咁食
牛腰既肉質係最軟嫩,但表面煎得有啲干
日本和牛既油脂較多,牛味係最香濃
份量都幾多

配菜 SIDES✨

🌟意式香草烤新薯🥔及田園沙律🥗 potatos & salad
烤新薯🥔有簡單調味 係偏向爽口而唔係好粉個種
田園沙律🥗有小蕃茄🍅同黑醋 好解膩

甜品 DESSERT✨

🌟法式迷你檸檬撻 🍋Lemon tartlet
賣相都幾靚 有啲餅碎做deco
檸檬撻🍋酸甜酸甜咁

📍Lab Eat Bistro (旺角)
旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓
2022-08-21 19 浏览
仲以為會打成風, 所以約人打風前夕出黎食個飯飲個酒, 黎到見到有牛扒既OMAKASE SET, 個IDEA好特別喎!岩晒我地呢D想食扒又唔知叫咩扒好既人~個SET會有前菜, 牛扒, side dish, 同埋甜品, 仲有pair up左2杯wine, 一紅一白~前菜係帶子刺身, 同埋薯蓉泡泡~帶子刺身好滑, 好香橄欖油味, 感覺好fresh~ 薯蓉泡泡好特別好得意!本身以為係餐湯, 點知入口係充滿薯蓉味既泡泡, 仲有溫泉帶同辣辣地既多士~黎到我地既主菜上場啦~ 當日有3款牛扒, 分別係三角腹肉,牛腰,和牛~睇色水煎得好靚! 個人最鐘意和牛, 因為油花比較重, 肉質比較淋滑, 而三角腹肉就好重牛味, 但口感會鞋少少~份量方面其實好多, 女士黎講可能有d太多, 不過我係食肉獸表示可以去到最後甜品係lemon tart, 唔係太碌, 好香, 超好味! 本身以為迷你撻係細細個, 點知都幾大件, 好食到想買一件拎走呀!酒方面, 呢到其實仲有好多選擇, 岩晒一班朋友黎飲下野傾計~

岩晒我地呢D想食扒又唔知叫咩扒好既人~
前菜係帶子刺身, 同埋薯蓉泡泡~
帶子刺身好滑, 好香橄欖油味, 感覺好fresh~

2022-08-21 22 浏览
上次已經吃過 Lab Eat Bistro的Lunch,樓高三層的工業風打卡餐廳,當然要和朋友來感受了。媽咪炒蟹 $128很有童年味道,下面舖的就是童年常吃的媽咪麵,還附有shake shake袋,把軟殼蟹食完就可以把媽咪練麵倒入shake shake袋,加調味粉, 童年回憶返曬嚟!軟殼蟹炸得香脆,表面是特製的調味粉,一點點的辣和鹹味,入口滋味。火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯 $248半熟的長臂蝦,爽口彈牙,非常有鮮味,海膽醬 味道濃郁,但不膩,味道鮮甜,每口飯都充滿着海膽味。慢煮24小時美國穀飼牛小排11oz $35824小時的慢煮保持了牛小排的原汁原味,肉質非常嫩滑,5成熟,牛扒夠厚切,牛肉味濃,肉汁夠juicy,牛質軟嫩,口感不韌。我們加了$48的松露薯條,女生最愛,薯條炸得金黃脆口,滿滿的黑松露,非常滿足。我們點了一杯Tropical Sunshine cocktail $78,很有夏天的清涼味道,一杯Bistro Punch mocktail $68,就是fruit punch了,甜甜的,清新清新。

媽咪炒蟹 $128

火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯 $248

慢煮24小時美國穀飼牛小排11oz $358

2022-08-20 22 浏览
🥩 Lab Eat Bistro ✨我哋叫咗Omakase set🍽 $488 per head Starter 🥗帶子刺身薄片配青蘋果🍏配青蘋果好開胃 好fresh 薯蓉泡泡流心溫泉蛋🥚加咗煙肉粒同烤麵包粒 薯蓉軟綿綿又有咬口👍🏻不過我覺得可以再熱啲♨️Main 🐮Omakase steak platter嗰日有牛仔柳 牛腰扒 極黑和牛西冷🥩Staff會好細心咁同你講解部位同埋食嘅先後次序🍽極黑和牛西冷 係日本和牛+ 美國🇺🇸SRF黑牛繁殖油脂分布均勻 幾香口🤩配菜意式香草烤新薯+田園沙律🥔仲加左Wine pairing🍷$188自選兩杯🥂去配埋牛扒食Dessert 🍰法式迷你檸檬撻🍋最後用清新嘅甜品做結尾酸酸甜甜 食完覺得冇咁油膩🍃📍Lab Eat Bistro 🥩旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓
🥩 Lab Eat Bistro ✨

酸酸甜甜 食完覺得冇咁油膩🍃

📍Lab Eat Bistro 🥩
旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓

2022-08-20 33 浏览
同完朋友食完晚餐,竟然話唔夠喉要轉場,係旺角就當然有好多選擇,Lab eat bistro依然都係人山人海,所以我地去左戶外傾下計。其實環境都唔錯,夏天都有冷風機吹,加埋個月亮燈真係份外有格調🎊由於我地已經食左野,所以我地叫小食,黑松露薯條新鮮即炸,但唔算油膻,係用黎吹水好好既選擇芝士墨西哥脆片係Nachos呀🥳份量都算多,配醬好開胃,吹下水都已經食哂飲品我地叫左凍檸茶同荔枝特飲,埋單都唔洗400蚊,係幾抵呀

芝士墨西哥脆片
係Nachos呀🥳份量都算多,配醬好開胃,吹下水都已經食哂

飲品我地叫左凍檸茶同荔枝特飲,埋單都唔洗400蚊,係幾抵呀

• 松露薯條
2022-08-20 945 浏览
今天和朋友到旺角吃牛扒, 原來這一家餐廳,出了一個廚師發板的牛扒拼盤,決定當天的牛扒吃那三個部位,非常特別。Paring wine +$188Champagneiper Heidsieck Cuvee Brut NV, France強烈嘶杳仁同榛子香氣帶有成熟莓同味道,加上礦物質口感一個字:爽!國際評分:WS92 RP93 JS94Red Wine:Columbia Crest Reser ve Cabernet Sauvignon, Us2009年 續放的黑莓、黑提子、濃黑朱古力味,帶有黑胡椒香氮,餘韻極猶長前菜 STARTER帶子刺身薄片配青蘋果帶子刺身非常薄,薄得透明,鮮味十足,配上青蘋果的微酸,更添鮮味薯容泡泡流心溫泉蛋薯蓉和流心溫泉蛋很夾, 又滑又香甜主菜MAIN: 廚師發辦 牛扒拼盤今天的三款牛分別是牛柳,牛腰扒和Srf 美國安 格斯日本和牛牛柳牛柳很淋,肉嫩多汁,肉味香濃牛腰扒牛腰部分的脂肪含量比較低,是嫩滑的牛扒。肉質鮮嫩多汁,肉質會比牛柳稍硬一點SRF美國安 格斯日本和牛這款牛肉取得雙方牛肉的長處, 既有日本和牛細緻的油花,也有美國安格斯牛的濃厚肉味。不似吃和和般過份

Paring wine +$188
Champagne:

強烈嘶杳仁同榛子香氣
帶有成熟莓同味道,加上礦物質口感
一個字:爽!
國際評分:WS92 RP93 JS94

Red Wine:

2009年

前菜 STARTER
帶子刺身薄片配青蘋果

薯容泡泡流心溫泉蛋
薯蓉和流心溫泉蛋很夾, 又滑又香甜

主菜MAIN: 廚師發辦 牛扒拼盤

牛柳
牛柳很淋,肉嫩多汁,肉味香濃

牛腰扒

SRF美國安 格斯日本和牛
這款牛肉取得雙方牛肉的長處, 既有日本和牛細緻的油花,也有美國安格斯牛的濃厚肉味。不似吃和和般過份肥膩

配菜SIDES
意式香草烤新薯及田園沙律

法式迷你檸檬撻
不要以為這個迷你撻很迷你,其實也很大件,
檸檬酸味十足,可以利用旁邊的忌廉來調整酸度,整個甜品非常fresh!
  • 頂級牛腰扒
2022-08-20 29 浏览
Lab Eat Bistro omakase menu $488 per head 嘆兩款前菜(溫泉蛋薯蓉、青蘋果帶子)、三款牛扒(牛腰、牛腹、和牛西冷)、甜品(法式檸檬撻)💗 近期最滿意餐廳沒有之一!🪤兩款前菜嘅配同埋煮法都相當特別,係有心思之作~主角牛扒上場嘅時候驚嘆點解可以咁大份!而牛腰係意想不到地軟腍好食,而且因為每款牛扒都有4件,加上咁多款前菜配菜甜品又飲酒,性價比極高而且食完真係會好飽肚~甜品亦都相當高質絕對唔係敷衍行貨,檸檬撻酸度大眾化、甜度唔會過高。

兩款前菜嘅配同埋煮法都相當特別,係有心思之作~

主角牛扒上場嘅時候驚嘆點解可以咁大份!

2022-08-20 37 浏览
炎熱下的旺角,人頭湧湧,找家舒適點的餐廳午餐吧!Lab Eat Bistro裝修工業風格,坐位舒適,客人都像是慢活一族。這裏的服務員都很熱誠有禮,食物製作認真,賣相吸引,味道可口。還有戶外水煙區,晚上必定會吸引更多客人來放鬆一下。精選特色牛扒拼虎蝦 $188/set牛扒大件,肉質軟嫩,有牛味。兩隻虎蝦,肉質新鮮爽實,蝦膏香氣濃濃。墊底的香草薯蓉軟綿惹味,野菌入味,車厘茄也很甜。炸魚薯條配自家製他他汁 $78/set炸魚吉列外層很香脆,魚柳新鮮,肉質雪白,薯條帶皮,薯肉豐滿,微微酸的自家製他他醬汁,濃稠適中,是炸魚薯條的最佳配搭。甜品這件芝士餅不甜不膩,與上層的脆片一起吃,增加了味道和口感的層次。涷泡沫榛子咖啡涷檸檬茶
炎熱下的旺角,人頭湧湧,找家舒適點的餐廳午餐吧!

精選特色牛扒拼虎蝦 $188/set

炸魚薯條配自家製他他汁 $78/set

甜品

涷泡沫榛子咖啡

涷檸檬茶
  • 精選特色牛扒拼虎蝦
  • 炸魚薯條
2022-08-19 23 浏览
食物好食,好欣賞間餐廳嘅食物所以再幫襯,第一次六點去,走時見到happy hour ,我都買咗單,我哋嗰日都叫咗幾杯酒但冇做買一送一,第二次6:00去問係咪有happy hour ?答6:30前有,叫左1杯酒,buy one get one free ,亦問咗員工點計!但最後其實冇送到2杯酒😰😱計左我2杯!照收2杯啤酒$$,吾送2杯。因為已經同店員已溝通咗兩次,我哋就溝通到枱面買一送一,所以2杯。返到屋企睇單才知,打左free2杯,但冇來到。我哋其他嘢飲嗰啲就有買一送一,等我地仲叫多杯cocktail .生日優惠book 枱係抵送香賓,但你有happy hour 吾問你既話又吾計!問左又吾計!我5個女仔食10樣嘢,唔係食得少吖🥺。。。做生意要誠實啲,2次都係happy hour時間內order 的,就要比返個客人啦!吾問係咪happy hour 就沒有,實在不太好吧老實講佢每一道菜都唔錯、除咗個黯然銷魂飯做得麻麻地之外其他都好食,尤其是啲牛!因為食好多高價餐廳啲牛都係好食,呢間食咗幾3款,對上果次食咗個限定的和牛都好食都好食!

2022-08-19 24 浏览
前排見到IG好多fd 都去左旺角呢間Lab Eat Bistro,佢地都留言話質素高,環境又好,係比較少有既高質扒房。見到評價咁高,我都心郁郁黎試下!我就點左店員推介既特選級牛腹扒 配 Luis Felipe Edwards Cabernet Sauvignon, Chile,簡單以迷迭香草及海鹽調味。🥩五成熟度的牛扒,表面烘烤至微焦,中心呈酒紅色,肉汁豐富。牛扒肉質確實鬆軟稚嫩,牛味濃香,並泛著一般輕輕的炭燒風味。😍朋友點的特選級牛臀肉上蓋扒 配 Harvest Syrah, Australia,肉質鮮嫩,份量足。餐廳推薦三成熟 ,因為在這溫度下,肉中的脂肪溶化,給肉帶嚟更多的風味和嫩度。🐂飲品係Bistro punch 同埋Tropical sunshine ,非常有夏日氣色🍸🍹。D 野食全部都好好味,好獨特,出面好少見。我見到餐牌仲有好多好野食,下次再約fd黎食。😊

沿住鐵樣梯再上兩至三層, 都見寬闊的餐廳楼面, 楼底又高, 給人很舒適、優雅、游閒的感覺, 佈局很簡潔有型, 格調好有vintage風, 與朋友相聚的最佳聚腳點, 也是慶生🎂打卡的好地方✌🏻(牛腰扒) 🍖既肉味很濃郁, 食落很軟軟, 滿滿油脂味但不肥膩, 只要三成熟仍有重重既牛香味, 唔老無根, 入口就溶化, 水準真係不俗✌🏻特意下單試下從沒嚐過的(普羅旺斯燴菜), 原來係將蔬菜🍅🥑🥦切成粒粒後去燴🥗, 醬汁鎖喺蔬菜入邊, 食入口好像食緊濃縮既羅宋湯料🍵, 十分清甜, 酸味味很醒胃 ✌🏻呢道既意大利飯有嚼口又軟綿多汁, 溝埋炭燒過既🦞(澳洲長臂蝦), 令🦐蝦既香味飄逸, 味道無比鮮甜, 落埋🍤櫻花蝦更加和味, 同滿滿海膽醬嘅意大利飯🍲一起食, 意外地非常既夾, 令齒頰留香

2022-08-19 18 浏览
第一次約會,想食得高質又舒服,見到網上評價極高既Lab Eat Bistro,而且地方就腳,旺角地鐵站行幾分鍾就到。即刻book左!👫主菜選擇左,頂級牛板翼扒 配 Harvest Syrah, Australia,餐廳推薦5成熟,這也是我吃牛最多點的溫度。牛扒好淋身😋,牛味都幾重,而且感受到和牛嘅油花分佈平均,每一啖都食到牛脂香味🤩。黎杯紅酒配牛扒簡直絕配。🍷另外仲叫左四川擔擔溫泉蛋卡邦尼意粉,有少少辣味,幾醒胃,個溫泉蛋汁淋入意粉底,增加意粉既口感。呢種配搭幾新鮮幾特別。🍝跟餐既地瓜薯條都幾好食,脆卜卜又香甜。果然名不缺傳,服務同食物都一流、仲有好多位可以影相留念,你地都試下?😁

2022-08-18 19 浏览
之前食過TOP樓上嘅lab eat restaurant & bar 體驗都幾滿意 今次同朋友經過見到又係lab eat🫢 就試吓佢!餐廳裝潢工業風 座位間距都幾寬 坐得舒服 加上用餐要上二樓 用餐環境更寧靜舒適☺️鵝肝二重奏 $168鵝肝燉蛋x香煎鵝肝多士 一上枱香氣撲鼻 食指大動🫢鵝肝燉蛋面頭係薄脆焦糖 再將鵝肝混合燉蛋入面 味道鹹甜鹹甜絕無違和 燉蛋口感亦creamy豐有蛋香 再配上薄脆多士 入口一流鵝肝多士大大舊rougie鵝肝 外脆內軟入口即化 油香超正🥰香煎法式羊架 $298羊架要咗medium 肉質非常軟身 肉汁豐富 冇咩羊騷味只有羊肉香氣 底層配上藜麥沙律同香草乳酪更清新😜到牛扒有好多部位揀 之後再先選醬汁同side dish頂級牛腰扒 |煙燻海鹽及香草牛油 配松露薯條 $348 牛腰扒連接西冷同臀部 位置 我地嗌咗medium 肉味香濃 牛肉軟身帶咬口 配上牛油更香滑 松露薯條份量好多 口感香脆 但我地覺得鹹咗少少🤏🏻Cocktail - 柚子盛放 $78Mocktail - 有氣檸檬茶 $68

鵝肝二重奏 $168
鵝肝燉蛋x香煎鵝肝多士 一上枱香氣撲鼻 食指大動🫢