2022-08-25 29 浏览
Lab Eat Bistro 最近推出牛扒🐂Omakase,日式嘅Omakase 就試得多,估唔到牛肉都會推出Omakase,咁特別當然要試吓啦。由大廚主理,包括前菜🥗、主菜🍝、配菜同甜品🍧,仲有埋香檳同紅酒Pairing。香檳🍾揀選咗來自法國嘅Piper Heidsieck Cuvee Brut NV,色澤呈淡金,氣泡感細緻綿密,係口腔中散發NUTTY同莓果香氣,作為配搭前菜嘅開胃酒非常適合。紅酒🍷Columbia Crest Reserve Cabernet Sauvignon作為配搭主菜嘅紅酒,酒體圓融順滑之餘保持紮實,入口層次豐富,濃郁嘅果香同黑朱古力🍫味,尾韻深長,同牛扒一同品嚐係絕配。前菜帶子刺身薄片配青蘋果🍏帶子刺身呈現通透色澤已經睇得出好新鮮,無需多加調味,配上青蘋果切成細粒,捲起啱啱好一啖一舊,微酸搭配鮮甜,作為開胃菜絕對一流。薯蓉🥔泡泡溫泉蛋🥚望落相當CREAMY,再加上熟度得宜嘅溫泉蛋蛋香,輕輕一拮,蛋液混合薯蓉,軟糯嘅口感,加上Chorizo帶出煙燻同辣鹹香氣,平衡得恰到好處。主菜🐃🐂三款牛扒(由左至右分別係牛腹、牛腰、和牛西冷),店員建議順序食。⚜️牛腹扒 五成

香檳🍾

紅酒🍷

前菜
帶子刺身薄片配青蘋果🍏

薯蓉🥔泡泡溫泉蛋🥚

主菜🐃🐂

⚜️牛腹扒
五成熟度,肉心呈酒紅色,相當軟嫩,部份連細筋,但完全唔靭,牛味濃厚。

⚜️牛腰扒
五成熟度,油花分布均勻,口感紮實分明,簡單調味,保留牛肉原始風味。

⚜️和牛西冷
七成熟度,肉質柔軟細緻,油脂唔會過重,肉汁緊鎖係纖維當中。

配菜
意式香草烤新薯🥔
新薯表皮微微焦香,肉身清爽滑溜,保留住水份,食落完全唔會乾柴,仲有陣陣奶油香。

田園沙律🥗
新鮮蔬菜配上JUICY蕃茄仔🍅,簡單用醋汁嘅酸甜平衡返味蕾,可以一口接一口不斷食牛扒。

甜品
法式迷你檸檬撻🍋
享用完豐富嘅大餐多少都會有膩感,呢份甜品可以完美中和呢種感覺,檸檬味酸爽,配上低糖嘅CREAM同伴碟嘅脆脆曲奇🍪, 食完口腔有種清新嘅感覺。

2022-08-24 31 浏览
位於旺角呢間3層高嘅西餐廳,之前都食過一次,今次再黎試下新推出嘅牛扒Omakase,包括2份前菜,三款牛扒,伴菜同甜品,可以加錢配香檳或紅酒,Omakase 需要早一日預訂呀!!Louis Roederer Collection 242 Champagne呢個牌子嘅香檳都比較出名,所以叫咗一杯試下,味道厚身,濃郁嘅果味帶小小香料嘅味道🥂Columbia Crest Reserve Cabernet Sauvignon紅酒配紅肉,當然要叫返杯,飲落去有啲似黑朱古力嘅味道,後勁帶少少胡椒味,酸味唔會好特出🍷帶子刺身薄片配青蘋果帶子好新鮮,旁邊綠色一點嘅係姜葱醬,就咁食姜味好出,但茶上帶子上面竟然冇咗姜味而係更鮮味🤣薯蓉泡泡流心溫泉蛋薯蓉打到泡泡狀好得意,加咗啲一粒粒西班牙腸,整穿個流心蛋撈勻食,軟綿綿非常香滑😋牛扒拼盤Omakase 三款牛扒會係唔同嘅部位,我哋簡左5成熟,首先要讚廚師處理得啱啱好,表面焦香,中間粉嫩仲有少少血水滲出👍🏼 左邊嘅係三角肉扒,係後腳嘅部位,肌肉型嘅位置,比較有咬口中間係牛腰扒,比較淋嫩,脂肪位較多同有少少筋位右邊係澳洲M6和牛,肉味最重🥩最後食埋個甜品迷你檸檬

牛扒拼盤
左邊嘅係三角肉扒,係後腳嘅部位,肌肉型嘅位置,比較有咬口
中間係牛腰扒,比較淋嫩,脂肪位較多同有少少筋位
右邊係澳洲M6和牛,肉味最重🥩

最後食埋個甜品迷你檸檬撻,非常滿足🤤
2022-08-24 27 浏览
第一次食牛扒omakase,感覺幾特別幾得意,好有驚喜嘅感覺,交咗個決定權比廚師👨‍🍳第一道菜係帶子刺身配青蘋果,唔係誇張呢個真係好好食,我成晚最鍾意係呢一碟🤣個人喜好,真係好鍾意佢好Fresh,帶子好新鮮,執鞭啲醬汁有少少薑蓉嘅味道,聽落好奇怪但係好好食!我覺得幾夾😍跟住係薯蓉泡泡流心溫泉蛋,呢個我都好鍾意❤️,我不嬲都鍾意食薯蓉,佢咁樣嘅配搭我覺得好好食,上面仲有啲風乾嘅火腿,唔使幾秒我已經食晒😚而且我覺得份量啱啱好至於主菜牛扒omakase,就分別由三款牛扒,來自美國嘅牛腹、牛胸同埋澳洲M6和牛,佢嘅生熟程度大約係3成至5成,呢個熟度係幾鍾意嘅,雖然有啲牛扒喺三成但係都唔會覺得係好生,廚師調校火候啱啱好,三款來講我最鍾意當然係和牛,成餐飯我係咁密密食哈哈😆佢另外仲有啲薯仔同埋沙律菜,我都覺得好好食,最後我哋所有食物都食晒😛另外佢個甜品係檸檬撻,呢個又係我好鍾意嘅甜品,甜甜地好清新另外酒方面我哋揀咗一杯紅酒一杯香檳,我自己鍾意飲香檳或者白酒多啲,雖然牛扒應該配紅酒但係我都係揀香檳哈哈😄佢嘅香檳飲落好清新開胃,有香梨、桃、烘烤果仁同埋白花香味🥂

另外佢個甜品係檸檬撻,呢個又係我好鍾意嘅甜品,甜甜地好清新

2022-08-21
  • 帶子刺身薄片配青蘋果
2022-08-24 23 浏览
上網見到呢間餐廳環境好靚有好多好評就一於同朋友喺呢度慶祝生日😆試一試餐廳有新出嘅牛扒omakase set😍💎 $488/per person Beef Omakase Set.💎 Scallop Carpaccio頭盤係帶子刺身薄片配青蘋果😍擺盤超級靚😆啱晒打卡每一片帶子薄片都超級清新好有帶子嘅鮮味擺盤仲有少少青蘋果嘅醬成個配搭好新鮮🤩口感層次好豐富.💎 Onsen Egg Mash Potato第二款菜係薯蓉泡泡流心溫泉蛋🤩菜式用一個細細的陶瓷碗裝起好的骰好靚~薯蓉上面有一隻煮得好靚嘅溫泉蛋整開蛋之後撈埋薯蓉一齊食好正中間仲有少少好香脆嘅煙肉粒😍.💎 Steak Platter w/ Potatoes & Salad終於到今餐嘅戲肉🤣就係廚師發板嘅牛扒拼盤真係超級吸引一次過就可以試到三種嘅唔同牛嘅部位滿足晒我哋鍾意食牛之人嘅願望💖侍應介紹我哋可以由左邊開始食起分別係牛腹扒,牛腰同M6澳洲和牛西冷每樣牛都好高質最左邊嘅牛腹扒味道相對比較淡有淡淡的牛味入口比較軟身第二款牛腰口感相對比較實牛味會再加強少少脂肪分布好平均第三款係牛味最濃嘅M6澳洲和牛西冷喺三款入面味道最濃嘅入口即溶👍🏻😎
上網見到呢間餐廳環境好靚

💎 $188 Wine Pairinf

呢個餐仲可以用優惠價加配兩杯酒
我哋就揀咗一杯香檳同一杯紅酒
用嚟配唔同嘅菜式一齊食🤣
💎 Louis Roederer (Gls)
第一次飲呢一款香檳
好易入口
有少少白花同果仁嘅香味
配前菜一齊食好開胃
💎 Torb reck Shiraz (Gls)
我哋仲揀咗呢款紅酒嚟配牛扒
味道好香 同牛扒好夾👍🏻
2022-08-24 176 浏览
Lab eat 旗下新成員Lab Eat Bistro,開設於旺角鬧市中,樓高三層,裝潢走工業風,營造出現代風格的新派扒房。餐廳主打的特色菜單— 全牛祭,選用Brandt的美國365天穀飼天然牛肉,每一塊都經過廚師團隊精心挑選,保證高質,絕對是牛魔王的食肉天堂!❤️Omakase 大廚主理牛扒 $488/位餐廳提供牛肉不同部位選擇,最後選了Omakase,由大廚精心挑選三款牛扒,配上前菜、配菜及甜品,可以好好安坐品嚐,減輕選擇之苦。從來美酒與佳餚總是分不開,這個套餐只加$188,就可以配兩杯得獎香檳或紅酒,完美配搭。🔸前菜🦋帶子刺身薄片配青蘋果帶子刺身質感軟嫩,鮮甜美味,配上青蘋果醬,味道清新,夏天最佳前菜。🦋薯蓉泡泡流心溫泉蛋薯蓉泡泡口感細滑,中間混入了辣肉腸粒,豐富口感及增添咸香,再配上流心溫泉蛋一齊吃,味道好夾。🦋牛扒拼盤令人尖叫的牛扒拼盤,由廚師精心精挑三個不同牛肉部位,每款份量都非常慷慨,未食單看已經心心眼,滿足喜歡大啖大啖食肉人仕。當晚吃的三個牛肉部位,分別是美國穀飼牛腹 、美國穀飼牛腰及澳洲M5和牛。三款牛扒均厚切,煎至五成熟,肉質鮮嫩多汁,表面燒得好香,廚師火候掌握得好好

❤️Omakase 大廚主理牛扒 $488/位

🔸前菜
🦋帶子刺身薄片配青蘋果

🦋薯蓉泡泡流心溫泉蛋

🦋牛扒拼盤

三款牛扒均厚切,煎至五成熟,肉質鮮嫩多汁,表面燒得好香,廚師火候掌握得好好。簡單以煙薰海鹽及香草牛油調味,已經香氣撲鼻。牛腹肉味最香濃,肉質柔嫩細膩,口感最豐富,至愛❤️。美國穀飼牛腰,肉質軟腍,肉味帶鮮甜;澳洲M5和牛,油脂最多,牛味不及牛腹牛腰濃。牛魔王對這個牛扒拼盤,吃得津津有味。

🔸配菜
🦋意式香草烤新薯及田園沙律

🔸甜品
🦋法式迷你檸檬撻
迷你檸檬撻一點都不迷你,食完牛扒再吃檸檬撻,感覺特別消滯。

LAB EAT系列既餐廳 我自己都有食過 印象唔錯👍🏼今次黎到旺角豉油街既呢一間分店 享受佢另一番風格🥳如果講Omakase 你第一時間又會諗起啲咩🤔呢間分店出左個牛扒Omakase👨🏼‍🍳由廚師發辦精心挑選三款牛扒同埋唔同既部位去俾大家品嚐有創意得黎亦都非常適合咁多位牛魔王🐂餐廳仲好細心咁安排咗Top 100紅酒俾大家去襯返個牛🍷坐低就已經有種急不及待既感覺 興奮狀態ON🔛➷❐ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧 – 帶子刺身薄片配青蘋果頭盤黎講佢俾人感覺係好舒服好清新😌帶子刺身 淨係刀功都已經要讚👍🏼個薄片唔係人人都切到味道鮮甜 唔係打水打到大大粒個啲帶子 所以味道好出🤤青蘋果本身都係一樣好fresh既生果🍏兩者配合起黎個清新感係好強烈 加埋上面既魚籽有助增加口感 整個鮮味係再提升🔝❐ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧 – 薯蓉泡泡流心溫泉蛋超級充滿驚喜既一個頭盤😍係會嘩一聲個隻薯蓉好多時都會食到 但將佢變成泡泡呢件事我第一次接觸🥔呢個菜式就好似食緊一個份子料理咁 做法係精彩👍🏼你享受到濃郁既薯蓉味 但唔會有飽滯感 好輕身既頭盤😶‍🌫️咁樣既好處其實係唔會令到你等陣食主菜既時候已經飽晒🤓無論係味道控制同做法 都係好值得再
LAB EAT系列既餐廳 我自己都有食過 印象唔錯👍🏼

你享受到濃郁既薯蓉味 但唔會有飽滯感 好輕身既頭盤😶‍🌫️
咁樣既好處其實係唔會令到你等陣食主菜既時候已經飽晒🤓
無論係味道控制同做法 都係好值得再去品嚐😋
食完呢個薯蓉泡泡 佢就成為咗我心目中既薯蓉No.1🥇

❐ 𝙈𝙖𝙞𝙣 - 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 𝙥𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧

主角出場喇 頭盤已經咁高質 之後既都唔敢想像🤤

❐ 𝙎𝙞𝙙𝙚𝙨 – 意式香草烤新薯及田園沙律

❐ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 – 法式迷利檸檬撻

由頭盤食到甜品 都未有一下令我失望過🤪
食咗咁多肉 起初都會擔心食埋甜品會好腬
呢個檸檬撻就唔多迷利嫁喇🍋手掌咁大都算迷利?
食肉食飽晒 自然都會想食返啲爽啲既野
檸檬撻口感會有少少微酸🤤但好適合去帶走口腔既油份👍🏼
甜度基本上都唔係點食到 味道控制得岩岩好😋

加咗兩款酒去配返成個set 兩款都係Top 100🍷🥂
我鍾意飲酒 不過又未識得去到評酒咁pro 但大家可以參考下😛

❐ 𝙇𝙤𝙪𝙞𝙨 𝙍𝙤𝙚𝙙𝙚𝙧𝙚𝙧 𝘾𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝟮𝟰𝟮 𝙉𝙑, 𝙁𝙧𝙖𝙣𝙘𝙚

俄國沙皇及英國皇室御用香檳品牌🥂
色澤金黃 氣泡細緻 酸度比較突出
帶有香梨 桃🍑烤果仁同白花香氣 偏向清爽開胃
怕酒精個陣味道既人可以一試 屬於清新啲既😌

❐ 𝘾𝙤𝙡𝙪𝙢𝙗𝙞𝙖 𝘾𝙧𝙚𝙨𝙩 𝙍𝙚𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚 𝘾𝙖𝙗𝙚𝙧𝙣𝙚𝙩 𝙎𝙖𝙪𝙫𝙞𝙜𝙣𝙤𝙣, 𝙐𝙎

2009年榮登Wine Spectator雜誌年度百大佳釀第一名🍷
繽放既黑 黑提子🍇濃黑朱古力味 帶有黑胡椒香氣

以後又可以多一個高質既選擇同另一半撐枱腳😆

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2022-08-21
2022-08-24 23 浏览
餐廳行英倫風🇬🇧同老式扒房嘅裝修格局截然不同,新潮得嚟有格調。環境開揚,座位寬敞又舒適~乜「蟹」都有個名好搞笑🤣🤣其實係個蟹肉沙律,混合咗蟹籽、紅蟹同麵包蟹~蟹肉俾得非常重手😍蟹籽份量都唔少,真係過足口癮!肉質非常甜美,帶微微海水鹹鮮😋雞翼控嘅我哋忍唔住嗌咗兩款口味嘅單飛雞翼🤣分別係山椒味同腐乳味。夠新鮮冇雪藏味~外皮十分香脆,一咬落去咔一聲🔈肉質鬆化超juicy💦山椒味香麻爽辣😝腐乳味鹹香醬濃🤤各有特色~重頭戲到~頂級牛板翼扒,即牛肩部位,肉質較嫩。上到枱係真Medium,唔老唔嚡,牛味極濃!底下薯蓉非常細滑,仲有炒菇,好有飽足感🙆🏻‍♀️蕃薯薯條大大條,點埋千島醬酸甜開胃🤗

2022-08-24 15 浏览
🍝四川擔擔溫泉蛋卡邦尼意粉$188醬汁用上擔擔麵麻醬、辣醬同花椒,混合西式忌廉汁。配料有煙肉、花生碎同日式溫泉蛋。本身都有少少擔心會中伏,點知原來係咁夾😌辣度溫和,口感層次豐富。🍟蕃薯薯條 $68 跟餐$48薯條平時就食得多喇,今次試吓蕃薯薯條。香脆可口,陣陣蕃薯甜味~🍗單飛雞翼 腐乳味 $68腐乳味好突出,但又唔會過濃👏🏻雞翼炸得夠脆口👍🏻🦢鵝肝二重奏 $168鵝肝燉蛋大家記得襯熱食😉第一重奏:燉蛋搽上多士上;第二重奏:鵝肝放喺多士上。一個價錢,兩種食法,CP值極高。第一重奏香而不膩,燉蛋非常順滑👍🏻第二重奏口感豐富,鵝肝外脆內嫩👏🏻肥美油潤極邪惡!
🍝四川擔擔溫泉蛋卡邦尼意粉$188

🍟蕃薯薯條 $68 跟餐$48

🍗單飛雞翼 腐乳味 $68
腐乳味好突出,但又唔會過濃👏🏻雞翼炸得夠脆口👍🏻

🦢鵝肝二重奏 $168
Lab Eat係一間很有情調的餐廳,好岩拍拖慶祝。🎉位於豉油街,旺角地鐵站E2出口,行4分鐘就到了。很方便。內裏裝修有啲工業風,燈光昏暗,好啱兩口子談心。都幾浪漫。💕氣氛咁好梗係要飲番杯酒啦。呢杯cocktail叫柚子盛放。$78成份有: Gin, yuzu purée, lime juice, jasmine tea, egg white, honey, bitters 🍸外表很漂亮,酸酸地都幾好飲。老公叫左杯小店雜果賓治。🍹成份有pineapple juice, orange juice, cranberry juice。 清甜美味❤️前菜叫咗- 乜蟹都有🦀$118混合紅蟹、麵包蟹嘅蟹肉沙律。蟹肉肉質厚實、蟹味鮮甜。加上蟹籽爽口彈牙。多重口感,多重享受。火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯🦐$248第一次見澳洲嘅長臂蝦。佢嘅手臂真係好長。隻蝦都幾大隻,有成隻碟咁大。蝦肉彈牙,肉質鮮甜。加埋海膽醬同櫻花蝦鮮味十足。意大利飯好creamy。每一啖都鮮蝦味十足,好似同長臂蝦談緊戀愛咁。💕每一啖都係享受。我好喜歡啦!🥰食唔停口!慢煮24小時美國榖飼牛小排11oz $358經過24小時慢煮,肉質軟稔
Lab Eat係一間很有情調的餐廳,好岩拍拖慶祝。🎉

位於豉油街,旺角地鐵站E2出口,行4分鐘就到了。很方便。

內裏裝修有啲工業風,燈光昏暗,好啱兩口子談心。都幾浪漫。💕
柚子盛放

外表很漂亮,酸酸地都幾好飲。
小店雜果賓治

老公叫左杯小店雜果賓治。🍹
乜蟹都有

前菜叫咗- 乜蟹都有🦀$118
火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯

火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯🦐$248

慢煮24小時美國榖飼牛小排11oz $358
經過24小時慢煮,肉質軟稔,有少少入口即溶嘅效果。牛肉味濃郁。
我想帶屋企老人家嚟食,佢哋一定會好鍾意🥰
我咁大個女都係第一次食到咁淋的牛排,very impressive!!!!

總體來講,今次用餐體驗非常好。餐廳環境非常有情調,食物質素好有驚喜!😍
柚子盛放
小店雜果賓治
乜蟹都有
火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯
2022-08-23 18 浏览
好耐沒得去旅行但系又想食下正宗既西餐,就首選左呢間位於旺角既西餐。總體來講食物高質,🍝菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,是慶祝特別日子的好去處👍🏻🍚黯然銷魂飯,叉燒有驚喜,外皮像裹了一層淡淡的蜜,有果木的清香,咬落唔會癡牙,肥瘦剛好,系我中意既味道。飯煮得岩岩好,飯的生熟程度拿揑得準確。🍜四川擔擔溫泉蛋卡邦尼意粉,溫泉蛋加上彈牙且掛汁力強的意粉,每口也是精華所在,令人回味難忘。🍠地瓜薯條炸的好香脆,因為用番薯炸,本身有甜味,所以唔洗點茄汁都可以食好多,而且好好味。真心覺得呢間餐廳的菜式都好正宗,廚師好用心烹調,下次會帶埋朋友一齊encore!👍🏻😁

2022-08-23 18 浏览
成日都係旺角食飯,見到Lab Eat Bistro非常吸引,今晚一於同男朋友去慶祝放大假🥰餐廳🍴非常新淨,樓高幾層,裝潢走工業風,幾有風格👍🏻座位都闊落,坐得舒服,岩晒我地邊食邊傾計😌餐牌選擇都唔少,我地叫左一個前菜,一個燴飯,一件牛扒同埋兩杯特飲俾我地摸沒酒杯底傾計🥰我地平日八點去到近乎full house! 但野食比預期中快到👍🏻👍🏻🦀Crab Salad一上黎見到大大個蟹殼裝住超多蟹肉同蟹柳😍下面以為係冰都驚個溶到成碗水之後好難夾去啲蟹肉但原來係鹽👍🏻👍🏻蟹肉同蟹柳一入口係濃濃既蟹鮮香,原來蟹肉包住滿滿既蟹膏醬,食落口充滿蟹🦀既鮮味,而且一啲都唔膩反而幾refreshing配埋蟹籽食落卜卜聲,口感上有啲層次😋😋仲跟左紫菜包住滿滿蟹膏既蟹肉同埋蟹籽,味道同口感都好正🦐火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯見到個名已經即刻決定食呢個,所有compoenets都係我鐘意食既野😍長臂蝦係澳洲食過一次一試難忘可惜香港唔多地方都有得食一上菜已經聞到淡淡既火炙香,睇燴飯既顏色就知道店家家既海膽份量好大方😆果然食落係濃郁既海膽香,係我食過最濃厚海膽鮮味既海膽燴飯😍😍😍😋😋😋燴飯夠濃稠,店家用左正宗意大利

餐廳🍴非常新淨,樓高幾層,裝潢走工業風,幾有風格👍🏻
座位都闊落,坐得舒服,岩晒我地邊食邊傾計😌

🦀Crab Salad
一上黎見到大大個蟹殼裝住超多蟹肉同蟹柳😍
下面以為係冰都驚個溶到成碗水之後好難夾去啲蟹肉
但原來係鹽👍🏻👍🏻
配埋蟹籽食落卜卜聲,口感上有啲層次😋😋
仲跟左紫菜包住滿滿蟹膏既蟹肉同埋蟹籽,味道同口感都好正

🦐火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯
長臂蝦係澳洲食過一次一試難忘可惜香港唔多地方都有得食

燴飯夠濃稠,店家用左正宗意大利米,食落Al dente
海膽味濃而不膩,調味岩岩好微咸更加突顯海膽既鮮😋

長臂蝦經過火炙令香味更上一層樓,咬落非常軟嫩,有淡淡蝦既鮮同埋甜🤤🤤🤤
🥩特選級牛臀肉上蓋扒配黑松露薯條
Sirloin係我最鐘意食既部位❤️鐘意佢腍得黎有牛味

牛扒熟度岩岩好👍🏻食落果然好腍一啲都唔柴🥰
肉質非常軟嫩,牛味都好夠
外層食到微微焦香,入面係嫩腍既牛肉😋😋😋
另外值得一提係店家既配菜都非常用心👍🏻
炒雜菇調味岩岩好而且食到菇類係新鮮😆
牛扒配既薯蓉唔係走軟滑路線,而係連埋薯皮比較raw既薯蓉
相比起菇勁多牛奶牛油既軟滑版薯蓉,我更家鐘意呢到既薯蓉,食到少少薯仔粒同埋薯皮
微微調味反而食到濃濃既薯仔香🤤🤤

黑松露薯條🍟
薯條同樣係連薯皮,食到滿滿既薯仔味🥰
佢既黑松露醬超級香😍

食落係滿滿黑松露香充斥口腔,食落都幾creamy
配薯條一流😌

Bistro Punch
唔係hea fruit punch,雖然無水果係入面但飲落係好香果味,微甜帶淡淡既酸,岩晒食偏肥膩既西餐

Yuzu Blossom
又一杯上網極推係cocktail
入口係滿滿柚子既清香,甜甜地非常易入口,之後伴隨而來既係淡淡酒味
柚子味幾濃,配埋上層甜甜地既打發左既蛋白,口感同味道都更豐富,係我飲過最好飲既cocktail頭幾位🤤🤤🤤
總結餐廳環境唔錯,食物質素非常好,睇得出店家有花心思,一定會再黎🥰
2022-08-22 20 浏览
Lab Eat Bistro (豉油街) (旺角)旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓旺角多嘢食就係人都知,但座無虛席就一定有水準,Lab Eat Bistro坐落熙來攘往嘅旺角行人街道上面,佢嘅裝修非常吸引,格調高,食物水準好。乜蟹都有 118Crab Salad 混合紅蟹、麵包蟹嘅蟹肉沙律🥗,多重口感多重享受😎🦀️蟹肉絲絲入扣,切絲均勻,蟹子脆卜卜,鮮味濃郁,蟹柳厚身,可用紫菜包埋青瓜一齊食,口感層次豐富,爽😊火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯 248UNI Risotto,scampi,Sakura shrimp蝦肉鮮甜,肉質爽脆,蝦肉係隔住蝦殼直接經火炙熟,鮮中帶甘香。意大利飯有濃郁海膽醬再加上櫻花蝦,鮮味十足!特選級牛臀肉上蓋扒 9oz 388USA TOP PICAHNA TOPSIRLOIN CAP人稱Queen of steak,連接咗牛上後腰部同脊臀部位置,油脂分佈均勻、肉味濃郁,同時具有西冷富彈性嘅口感,又有肉眼嘅柔軟細膩口感,5成熟外層肉質鮮嫩細膩,彈牙軟嫩,肉汁帶濃郁油香,滋味無窮!小店雜果賓治 68Pineapple juice, orange juice, C
Lab Eat Bistro (豉油街) (旺角)
旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓

乜蟹都有 118
Crab Salad

火炙長臂蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯 248

特選級牛臀肉上蓋扒 9oz 388

小店雜果賓治 68
Pineapple juice, orange juice, Cranberry juice
清涼解渴,鮮果味濃,甜度適中。

荔枝凍檸梳打 68
Lychee purée, lemon juice, syrup, soda water
消暑解渴,荔枝味好清新,入口會有種沙沙聲嘅感覺!
2022-08-22 12 浏览
這個特色餐廳交通方便, 擺設新穎, 環境既悠閒又優雅嘅氛圍, 上菜速度亦很快, 價格合理, 服務又稱心,  很值得再去推介給三五知己作聚餐及傾偈之地, 也是飯後甜品的好去處 我點左五成熟既頂級🥩牛腰扒, 咬落好嫩滑又唔un, 又勁多肉汁, 油脂既比例又好均勻, 唔覺得太油膩, 稍加少許調味肉味更濃烈, 值得推介韓醬腐乳味雞翼皮層炸到金黃鬆脆又唔油膩, 入面嘅🐓雞肉味帶甘香又嫩滑, d醬汁很能刺激味蕾, 食到 lam lam 脷, 好味到手指都念埋黯然銷魂飯🍛, 原來係鴨胸🦢叉燒🐷配意大利飯🍲, 實在創意無限, 很有驚喜, 加上日式太陽蛋🥚, 呢個main course 味道不錯, 口感也不俗, 配埋有氣凍檸茶🥃, 這個打卡組合無得輸
2022-08-22 17 浏览
好耐沒同friend見面,今日就book 左旺角呢間工業風既餐廳,有三層,超大地方,夠曬我地慢慢吹水。👍🏻吹水當然唔少得小食,我地叫左地瓜薯條 $68,即炸薯條熱辣脆身,並泛著輕輕的番薯香氣,深得朋友們們所愛。飯餐一碟都不夠,都話要 encore!😋單飛雞翼 山椒味 $68同埋單飛雞翼 腐乳味 $68外皮酥脆內軟,雞肉都好嫩滑彈牙,加埋唔同口味既配料,每一啖都酥香又鮮,推介!🐓媽咪炒蟹$128系一個幾特別既fusion菜,用媽咪面配炸蟹,幾特別。🦀️最後一提餐廳的服務,店員很有禮貌,主動勤快,對客講解富耐性,水準超預期,服務態度十分好,值得推介!😋🎉

2022-08-22 22 浏览
超級牛扒🥩控的我,知道旺角的 「Lat Eat Bistro」新出左Steak Omakase🤩一定唔可以錯過啦!🌸Steak Omakase $488/位💕食牛扒當然要飲埋紅酒🍷先Perfect😚加$188 已經有2杯高級紅酒1. Torbreck Shiraz Barossa Valley Woodcutters, Australia被Robert Parker評為世界前100名酒莊之香氣十足,入口帶有藍莓、杏脯的果味,中間夾雜白胡椒的辛香,層次豐富2. Columbia Crest Reserve Cabernet Sauvignon, US2009年榮登 Wine Spectator雜誌年度百大佳釀第一名繽放嘅黑莓、黑提子、濃黑朱古力味,帶有黑胡椒香氣,餘韻極猶長🔸前菜🔹帶子刺身配青蘋果帶子刺身切到薄片,入口超級新鮮嫩滑🔹薯蓉泡泡流心溫泉蛋薯蓉柔滑,配料有粒粒辣肉腸有咬口,配埋流心蛋黃,口感特別smooth🔸配菜🔹意式香草烤新薯及田園沙律🔹主菜🔸廚師發辦 牛扒拼盤第一次食Beef Omakase,相當有驚喜😍牛扒拼盤上枱之後,Chef會介紹廚師發辦牛扒拼盤的3種名稱每種牛扒特色

🌸Steak Omakase $488/位

💕食牛扒當然要飲埋紅酒🍷先Perfect
😚加$188 已經有2杯高級紅酒

被Robert Parker評為世界前100名酒莊之

🔸前菜
🔹帶子刺身配青蘋果
帶子刺身切到薄片,入口超級新鮮嫩滑

🔹薯蓉泡泡流心溫泉蛋

🔸配菜
🔹意式香草烤新薯及田園沙律

🔹主菜
🔸廚師發辦 牛扒拼盤
第一次食Beef Omakase,相當有驚喜😍
牛扒拼盤上枱之後,Chef會介紹廚師發辦牛扒拼盤的3種名稱
每種牛扒特色同埋由邊種牛開始食起
❤️分別有美國谷飼牛牛仔柳、牛腰、澳洲草字牛M6和牛
~ 美國谷飼牛牛仔柳肉質淋身,入口即溶 😋
~ 牛腰肉質比較紮實,牛味比較出🤤
~ 澳洲草字牛M6和牛油脂比較豐富,入口甘香🤩
質素好高,份量真心多,超級抵食🥳

🔹甜品
🔸法式迷你檸檬撻
酸酸甜甜,外層脆皮,食埋佢呢餐大滿足