2021-06-23 722 浏览
仲有一段日子先有得飛,去法式扒房食返餐一解外遊之渴😆La Vache! 可以話係有選擇困難嘅朋友嘅福音,餐廳只提供一款牛扒餐,唯一要揀嘅只係牛扒生熟程度😀牛扒盤下會以蠟蠋温熱,因此揀咗三成熟,肉質非常嫩滑,唔會血淋淋,而且唔洗點任何醬汁都好好食😋 侍應亦會久不久過嚟分薯條,新鮮炸起嘅薯條非常好食,建議每次只係要少少,咁就可以keep 住有啱啱炸起嘅薯條食😉前菜嘅沙律同麪包都幾好食,沙津加咗醋汁,而且有我好鍾意食嘅新鮮核桃😍 最後點咗杯house wine。侍應會推住架甜品車,我地揀咗檸檬撻 ($128)同大大個紅桑子馬卡龍甜品 ($128)作收結🥰 好滿足嘅一餐!餐廳會播一啲好歡樂嘅法文歌,見到隔離枱有人生日,餐廳又會播法文生日歌,但有時播完會冇將音量較返細,所以都會有少少嘈
仲有一段日子先有得飛,去法式扒房食返餐一解外遊之渴😆

3成熟牛扒

2021-06-16
3成熟牛扒
2021-06-22 538 浏览
公司的一個計畫終於完了,個多月的日以繼夜的辛勞突然沒了,心裡卻有種虛空的感覺。雖然仍有很多工作要做,但仍有揮之不去的落幕感,為了治療我的虚空,我決定要邪惡治療,很想吃薯條,但絕不想吃老麥,只想舒服無限地吃薯條,想了很久只得Le Vache!可満足我的邪念,一對我來說在這牛扒是副菜,薯條才是主吃,當然這裡的甜品也絕不可不吃。我選擇了接近倆點才到此,因過了繁忙時間不用排隊,可舒服靜静享受法國情懷。在這裡還我只可點唯一一種餐,牛扒+無限薯條,這裡的牛扒十年如一日的穩定鬆軟,對我來說還是爱吃有咬口的西冷牛扒,這裡的牛扒有酒精爐讓Prime牛扒不會受涼,也讓我無後顧之憂享受又香又脆熱辣辣的薯條。一個餐有沙律,牛扒甜品再加上無限薯條,有法國姐姐飘亮的笑容。對我來說是不錯的選擇👍👍👍

有法國姐姐飘亮的笑容。對我來說是不錯的選擇👍👍👍
2021-06-22 579 浏览
經得起時間嘅考驗嘅餐廳😂呢度真係最啱有選擇困難嘅人只需要揀牛扒要幾熟就夠架喇, 同埋你要揀加唔加薯條好囉XD因為仲有無限新鮮熱辣嘅供應用嘅係Prime Rib-Eye, juicy 同淋滑既~最正真係薯條任你fill, 次次都食完勁飽的仲記得第一次食係喺中環😌排晒長龍要等好耐~~開咗尖沙咀店再去,有訂之後座就方便好多時間都好就好就算過咗一段時間都好餐廳嘅質素同模式都冇咩點變過已經plan咗要再去😌懷緬吓以前拍拖嘅日子好似金鐘已經開左張
經得起時間嘅考驗嘅餐廳😂
呢度真係最啱有選擇困難嘅人
只需要揀牛扒要幾熟就夠架喇, 同埋你要揀加唔加薯條好囉XD
因為仲有無限新鮮熱辣嘅供應
用嘅係Prime Rib-Eye, juicy 同淋滑既~
最正真係薯條任你fill, 次次都食完勁飽的

仲記得第一次食係喺中環😌排晒長龍
要等好耐~~
開咗尖沙咀店再去,有訂之後座就方便好多
時間都好就好

就算過咗一段時間都好
餐廳嘅質素同模式都冇咩點變過
已經plan咗要再去😌懷緬吓以前拍拖嘅日子
好似金鐘已經開左張
🅻🅰︎ 🆅🅰︎🅲🅷🅴🇫🇷本身見black sheep有得book🥺但係夾唔啱時間所以就決定walk in試試🤩星期六晚等咗半個鐘左右😌餐廳好有feel好啱couple拍拖撐枱腳咁🤍仲有蠟燭🕯️好浪漫🌹﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 𝑀𝑒𝑛𝑢 $𝟹𝟷𝟾+𝟷𝟶%/𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑊𝑎𝑙𝑛𝑢𝑡𝑠🥗𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑法包微微烘起 好軟熟而包邊好煙韌🍞搽埋無鹽牛油🧈好正~沙律嘅醋偏酸 多肉妹覺得幾開胃 有埋walnut幾有咬口🌰整體就不過不失嘅前菜啦🥰14𝑂𝑧 𝑈𝑆𝐷𝐴 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 今次揀咗medium嘅熟度🐮多肉妹覺得啱啱好 粉嫩又唔會有血水同難咬嘅筋🥰牛味好重 肉質軟稔好好食🥩special house sauce嘅味道似蘑菇忌廉芥末醬🍄可以解牛扒嘅膩 最貼心嘅係店員會擺小蠟燭🕯️熱住牛扒保溫🔥但係要小心 中間嗰幾舊放得耐會好易變全熟😂𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑠有無限refill嘅薯條🍟啱晒口痕嘅我地🤤staff好好 keep住行過會問洗唔洗加🤩薯條係幼身 炸得好脆 有比茄汁同芥辣一齊食🥫多肉妹推薦用牛扒醬總括嚟講呢度最主要係食個氣氛💕食物質素就有少少overrated
🅻🅰︎ 🆅🅰︎🅲🅷🅴
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 𝑀𝑒𝑛𝑢 $𝟹𝟷𝟾+𝟷𝟶%/

14𝑂𝑧 𝑈𝑆𝐷𝐴 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘

𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑠

總括嚟講呢度最主要係食個氣氛💕食物質素就有少少overrated🥲份量再多啲會滿足啲😌
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)
味道: ♡♡♡♡
環境打卡: ♡♡♡♡♡
性價比: ♡♡
Encore指數: ♡♡♡♡
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2021-06-08
La Vache 法文意思係解‘牛’ 亦可以用嚟表達驚喜,驚嘆嘅意思,位於尖沙咀嘅一間主打食牛扒同無限fill 薯條嘅法式小餐館!係Blacksheep Restaurants Group 旗下其中最受歡迎嘅餐廳之一!晚市5人以下不設預約,所以最好夜晚7 點前嚟就最好唔使等🙊餐廳主打一款set, 就係招牌肉眼牛扒配特製醬汁,薯條同沙律($318)比起其他餐廳唔同,牛扒係會用鐵碟上而且下面仲會有蠟燭烘熱住,等唔會食到中段就凍哂,而正因係咁我個人會建議揀生啲:medium rare, 因為牛扒會因為下底熱力烘到更熟,呢個熟成度就最好!.特製醬汁加入了松露味非常惹味,而最想不到的係薯條係即炸即上,勁香口熱辣辣,仲可以無限refill!.Overall 嚟講係性價比幾高嘅餐廳,又充滿著法式情懷👍🏻 除左尖沙咀,中環蘇豪,灣仔(最近新開)都有分店.

晚市5人以下不設預約,所以最好夜晚7 點前嚟就最好唔使等🙊

2021-06-13 916 浏览
💬 咁出名嘅la vache相信都唔駛再多介紹😌 由以前中環嗰間食到嚟尖沙咀,品質依然冇變👍🏻 今次趁black series嚟食,2位$655,仲有得book位㖭❣️餐廳地方唔算細,暗黃嘅燈光亦都幾有情調,不過可惜嘅係嗰度都幾應聲,所以人聲夾雜有啲嘈,加上好多人去慶祝生日,所以成晚會播幾次生日歌😂嘢食嚟講大家都知只需要揀幾成熟,因為得USDA Prime肉眼扒供應,塊扒嫰滑juicy又有牛味,任添即炸薯條又脆又好食,呢個價格嚟講性價比真係好高☺️

2021-06-13 588 浏览
La Vache!絕對係有選擇困難症嘅人既福音 佢既menu只有一樣野 就係牛扒🐮 要諗既只係幾成熟 實在岩晒我🤣而薯條仲係無限添 真·薯條放題😍我地叫左兩份牛扒 一份medium 一份medium rare~上枱既時候有火焙住 唔驚好快變凍🥰塊牛好juicy 又夠腍 唔會過火侯 好好味🤤💯‼️ 佢既薯條係幼薯條 仲好似撈左蒜粉 好香仲要熱辣辣👍🏻🤩除左牛扒同薯條 其實佢d前菜都幾出色 有份量十足同好入味既沙律🥗同埋好鬆軟既麵包 佢既牛油🧈好香好濃最後佢仲會問食唔食甜品🍰 然後成架甜品車甘推過泥逐樣介紹~揀左個檸檬撻 唔知係咪🇫🇷法國既甜品係相對大件 個size其實兩三個人食都仲得🤣不過個人覺得偏酸左d🤔呢間絕對值⭐️⭐️⭐️⭐️✨!食材完全對得住呢個價錢☺️

呢間絕對值⭐️⭐️⭐️⭐️✨!食材完全對得住呢個價錢☺️
2021-06-12 1071 浏览
疫情下去食晚餐,一早去walk-in 好彩都有位,之後都坐滿晒客人,d位就迫左少少,同埋都比較吵。不過特別在於d幼薯條可以任refill ,職員好樂意夾好多俾你。牛肉就麻麻地,我叫7成熟就嚡d同埋食落比較乾,我個朋友叫5成就好少少。同埋d牛一直都有火燒着可以keep住暖暖地食,好貼心。最後仲有甜品,有個可移動成個人咁高嘅櫃比你揀,同埋都大大塊好吸引,但你地食太飽了就揀左布丁。
2021-02-25
2021-06-06 1047 浏览
話說早排🐱生日 揀左遠近馳名嘅法國扒房 La Vache慶祝去食過嘅都知 呢度只係得一set:黑醋沙律 牛扒揀幾個成熟 無限薯條 同埋最後都有蛋糕做甜品🎂先講下個黑醋沙律 調味好似有少少重手 都比較酸 (不過可能就係咁開胃d)🙊而兩塊牛塊分別係medium同medium rare 唔知點解煎好後係medium嗰一塊仲多血 但食落真係有少少un 而medium rare嘅鬆軟度真係岩岩好😋薯條方面 其實都係正正常常重薯仔味 而沾上餐廳特製嘅芝士醬都幾match 食到舔舔脷😛最後上生日蛋糕嘅時候都幾誇張 現場播放法文生日歌 侍應們仲拎住個鈴鐺慶祝 真係好熱情🔔(其實都d尷尬)Rating: 😻😻😻😻

去食過嘅都知 呢度只係得一set:

Rating: 😻😻😻😻

2021-05-13
2021-06-06 889 浏览
·入夜後,那抹霓虹燈亮起,為座落於街角的巴黎小館添上一陣浪漫氣息。一心一意的牛扒套餐、令人歡愉的音樂、傳統的紅皮製卡座、繪上巴黎歌劇院和塞納河等插畫的牆身,在這裡不難過上一個隨興的法式之夜。·- 𝕋𝕣𝕚𝕞𝕞𝕖𝕕 𝔼𝕟𝕥𝕣𝕖𝕔ô𝕥𝕖 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕤($𝟛𝟙𝟠)- 餐廳只提供一款套餐,先奉上的是「有機核桃沙律 Green Salad with Walnuts」及「麵包配牛油」。沙律菜拌以醋汁,味道偏酸,個人覺得清新醒胃但未必符合大部份人口味。麵包就是麵包,quota 還是留給無限量供應的薯條。🍟身為薯條愛好者,其實我只為 free flow fries 而來。😀主角來了!(冇錯,係我眼中的主角☺️🤣)幼身薯條加入牛脂肪炸成,香氣四溢,顏色金黃,香脆可口,食完一條又一條,refill 完一碟又一碟。招牌牛扒選材「USDA Prime Rib-eye」,份量是10oz,如果平時都可以點 Black Series 的限定 14oz 會食得更盡興。😆是夜點了medium rare,牛扒放鐵碟上以點燃的蠟燭保暖,但碟中央位置的牛扒有機會慢慢變得過熟。肉質甘香鬆化,油香平

招牌牛扒選材「USDA Prime Rib-eye」,份量是10oz,如果平時都可以點 Black Series 的限定 14oz 會食得更盡興。😆是夜點了medium rare,牛扒放鐵碟上以點燃的蠟燭保暖,但碟中央位置的牛扒有機會慢慢變得過熟。肉質甘香鬆化,油香平衡,未必係最impressive 的貴價肉眼卻絕對對得住價錢。

不得不提 House Sauce,質感 creamy,帶咸香富有層次。問了 Waiter 其秘製成份包括鯷魚、鹽及牛油,不論蘸來配牛扒或薯條都非常加分。

整體而言,優雅扒房體驗加上親民價錢,想不到有不再三 encore的理由。🤍

- 𝔸𝕝𝕒𝕚𝕟 𝕁𝕒𝕦𝕞𝕖 ℝé𝕤𝕖𝕣𝕧𝕖 𝔾𝕣𝕒𝕟𝕕 𝕍𝕖𝕟𝕖𝕦𝕣 𝟚𝟘𝟙𝟞 ℂô𝕥𝕖𝕤 𝕕𝕦 ℝ𝕙ô𝕟𝕖($𝟝𝟛𝟠)–
為午夜喝采,需要一點酒精。🍷Cotes Du Rhone 地區級紅酒,混合 Grenache、Syrah 葡萄品種。酒色呈鮮明的紅寶石色,單寧柔順,是我喜愛的 full body,結構完整均衡,尾韻綿長,為法式之夜畫上完美句號。

🍴 La Vache!
📍尖沙咀赫德道12號地下
2021-06-03
  • Free Flow French Fries
2021-06-05 755 浏览
今日黎食牛扒❤️❤️牛扒肉汁多 係靚扒所以我忍不住食左一舊先影相📸️而薯條係可以再refill,炸出來 熱辣辣 ,都好好味下次可以再來評分:4/5(5分滿分)味道:4/5(5分滿分)
今日黎食牛扒❤️❤️
牛扒肉汁多
係靚扒

所以我忍不住食左一舊先影相📸️

而薯條係可以再refill,炸出來 熱辣辣 ,都好好味

下次可以再來

評分:4/5(5分滿分)
味道:4/5(5分滿分)
2021-06-01 824 浏览
每次同同事farewell 都會去La Vache! 食lunch😛因為lunch set 比較抵食啲😆😆😆我最鐘意叫medium 熟既牛扒😛因為可以保留d肉汗😄😄😄d薯條🍟任你食😛😛😛我唔敢食咁因為我怕肥😀😀😀😀😀
d薯條🍟任你食😛😛😛我唔敢食咁因為我怕肥😀😀😀😀😀

2021-05-14
  • 合桃沙律
  • 薯條
  • 餐包
呢間餐廳憑門口個霓虹燈,已經知道係食牛。而呢間餐廳又真係只有一款主菜,就係美國頂級肉眼扒🥩岩晒有選擇困難症嘅朋友,不過都奉勸唔食牛嘅朋友要另選餐廳😅😅套餐價錢$316 -核桃有機沙律-美國USDA Prime頂級肉眼扒-無限添加薯條🎈 美國USDA Prime頂級肉眼扒第一樣當然係講咗我地既主角牛扒先啦,牛扒只有一款選擇,只需要自行選擇生熟程度。建議可以揀生少少,因為牛扒會放喺一個鐵碟上面用小火熱住,食到最尾嘅牛會比一開始食嘅熟dd,不過咁樣都有個好處就係塊牛扒唔會食到凍哂。牛扒有經過簡單調味,另外配有餐廳自家製醬汁。我個人就覺得唔使點醬汁都已經好好味😋圖中牛扒係二人份量,侍應喺上菜嘅時候已經幫我地每人夾咗一件落自己隻碟到先。咁即係有幾多呢?答案係10安士即係280克左右。自問兩個人都好鍾意食牛扒,而且自問唔係細食嘅人,不過我地都冇辦法食得晒🙈🙈🎈 無限添加薯條係我最鍾意既幼薯條,新鮮熱辣炸起,真係食唔停口。好似話係加咗牛油去炸,所以特別酥脆,邪惡到極點🙈侍應仲會驚你食唔夠,會走埋黎問你仲加唔加薯條🤣🎈 核桃有機沙律生菜新鮮爽脆,食落又幾開胃,又可以減低之後食牛扒同薯條既罪惡感😜🎈朱古

套餐價錢$316
-核桃有機沙律
-美國USDA Prime頂級肉眼扒
-無限添加薯條

🎈 美國USDA Prime頂級肉眼扒
美國USDA Prime頂級肉眼扒

🎈 無限添加薯條
侍應仲會驚你食唔夠,會走埋黎問你仲加唔加薯條🤣
無限添加薯條

🎈 核桃有機沙律
核桃有機沙律

🎈朱古力蛋糕 (~約$100)
餐廳沒有固定甜品餐牌,不過就會用餐車推出甜品供客人選擇。款式大約有6-8款,大部份分量都非常大件,想試多幾款都唔得😅而且款式係先到先得,賣晒就冇。所以見到啱心水就可以截停服務員,留起食完主菜再上甜品
因為真係都已經好飽,不過我地又覺得要食埋甜品先夠滿足,所以決定兩人share一件。相入面係用主菜碟放蛋糕,大家就知道件蛋糕有幾大件😅😅😅
朱古力蛋糕

💕每一枱都有全新未開封的樽裝茄汁、蛋黃醬同埋芥末醬,非常之貼心和衛生,疫情之下大家都可以放心使用。

➿➿➿➿➿➿➿➿➿
💰晚餐人均 $400(飲品另計)
📍尖沙咀赫德道12號地下

朱古力蛋糕
  • Steak
  • 薯條
2021-05-19 975 浏览
🚩頂級10安士肉眼牛扒 $318全個餐牌得呢一個牛扒嘅啫😍前菜薯條沙律任食你入到去只需要嗌你自己要幾成熟牛扒今次全部嗌咗五成熟 圖中係四人份因為牛扒下邊有個細嘅蠟燭 保持牛扒溫度牛扒上枱已經係粉紅色😍牛味濃郁‼️👍而且任食薯條係鹹鹹地嘅好好食麵包都有驚喜配搭嘅牛油好特別👍總結時間🥰今次去食係朋友慶祝生日🎂所以同餐廳職員一早講咗所以上甜品嘅時候又係個碟度寫Happy birthday同埋有職員唱生日歌😂氣氛超級好👍👍😂😂不過建議大家一定要早啲book位因為真係好多人😂😂啱晒朋友生日同週年紀念日慶祝
🚩頂級10安士肉眼牛扒 $318

啱晒朋友生日同週年紀念日慶祝
庆祝纪念
生日
2021-05-17 1381 浏览
La vache 呢個名應該大部分人都唔會陌生👏每次上網睇有冇位都係爆哂 食完就明點解佢咁人氣高企😋呢到只有drinks menu 得一款排餐$318 p.p.除左牛排仲會有餐包 沙律同薯條 可以refill架💁🏻‍♀️好適合選擇困難症同大胃皇👏入座後冇幾耐就會有著女僕裝既waitress 問你要幾成熟🤣🤣.🎈Bread跟餐既麵包期望不要太大了🥲值得一提既係佢上枱嘅時候仲係熱既不過不論麵包同牛油質素都一般評分: 5/10.🎈Salad前菜先黎一個沙律 簡單配一個油醋汁菜係新鮮既 仲加咗少少鹽同胡椒調味每一塊菜都有沾到沙律汁 屬於中規中矩嘅沙律評分: 7/10.🎈Steak 牛排係用排爐燒既 一放低就聞到好香既焦香味 令人超級期待😋呢度牛扒上碟嘅方式係用蠟燭溫住鐵盤呢個方法雖然可以保持到牛扒嘅溫度但係就要食快啲 如果唔係等耐左就冇一開始咁好食😢建議唔怕太生嘅朋友叫Medium Rare 因為到後期如果食得慢就會變返Medium🤣👉Steak我地叫左一塊Medium 一塊三Medium Rare驚喜既係兩塊牛扒既熟度都把握得好好👍睇得出三成同五成既分別 唔似出面咁3樣同5成係一樣牛既品質唔錯
La vache 呢個名應該大部分人都唔會陌生👏

Steak sauce 亦幾出色 應該係牛湯加忌廉做既
特別既係有一陣好強既芝士味 我地覺得幾好食所以添多左一次🤤
🎈Fries
呢個薯條非常Surprise😍食過嘅薯條來講佢算係數一數二
除左薯條炸得外脆內軟之外 佢嘅特別之處在於佢用既油同鹽好高質🧐
油加左牛脂落去炸 鹽既質素都幾唔錯剛剛好吊到薯條既香味
所有元素加埋上嚟令到個薯條有種特別難以言喻嘅味道🤤
最重要既係薯條係任食 啱哂大食鬼👏
評分: 8.5/10
Mousse de pomme

🎈Mousse de pomme ($108)
有靚牛扒又點少得一杯好嘅嘢飲😎
作為一杯mocktail來講真係唔算平 不過我個人就認為好值得一試
呢杯mocktail 係mix 左青蘋左果同檸檬汁
上面既係青蘋果汁泡泡略略燒過
飲落就好似食緊燒過嘅棉花糖咁香甜😋
下層 Mocktail青蘋果味好香 而且酸酸甜甜非常解膩😋
評分: 8/10
🎈Lait fruitte ($108)
呢一杯嘢飲相對成餐飯就比較失色
評分: 6/10

🎈總括而言
整體覺得性價比好高 如果唔飲野人均都只係三百既蚊 🤣
雖然唔算平但係以呢個質素來講絕對值得👏
不過其實等候嘅人都多 (仲見到好多鬼佬過嚟食)
所以一早book定位就會好啲 🤣
Bread